Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Radikaali AB - YLA2

Anni lopetettiin liki 30 vuoden ikäisenä kesällä 2010
Radikaali AB on virtuaalihevonen


© Laura R.

VIRALLINEN NIMI Radikaali AB KUTSUTAAN Anni
SYNTYNYT 19.11.2009 IKÄÄNTYY VHKR katso ikä
ROTU Suomenhevonen SUKUPUOLI Tamma
SÄKÄKORKEUS 151 cm REKISTERINUMERO VH-41779
PAINOTUS Kouluratsastus KOULUTUSTASO Ko Helppo A, Re 90cm
KASVATTAJA Ratsutalli Abetal OMISTAJA Hawering

Luonnekuvaus

Yleisesti Anni on reipas ja kiltti tamma jolta toisinaan löytyy kuitenkin hitusen luonnetta. Ottaa hoitajansa hyvin huomioon ja jopa pyrkii arvostamaan heitä, käyttäytyy jokaisen ihmisen käsissä nätisti. Koska kuitenkin tamma on, jotkut asiat Anni voi kokea epämiellyttävänä ja heittäytyy vähän hankalaksi. Koskaan ei ole käynyt hoitajaansa kiinni, joskus näykkii ilmaa. Vauhtia tältä tytöltä löytyy, varsinkin ratsastettaessa kuumuu hyvinkin herkästi eikä siksi sovellu kaikkien käsiin. Tamma on myös erittäin kova herkkusuu, haistaa ruat lähes tulkoon kilometrin säteellä.

Hoidettaessa Anni on erittäin rauhallinen, ei ala todellakaan temppuilemaan hoitajalleen. Tamma pysyy hyvin paikoillaan karsinassa irti ollessakin, ei pyöri tai häsläile siis. Harjatessa Anni on kiltisti, yleensä vain rentoutuu ja nauttii harjauksesta. Mahan alta hitusen herkempi jolloin alkaa luimistelemaan. Tamma ei välttämättä pidä myöskään pään harjauksesta jolloin nostelee sitä taivaisiin. Anni ei kuitenkaan koskaan näyki tai potki vaikka se välillä vähän esittääkin. Tamman kaviot ovat helppo puhdistaa, yleensä se nostaa ne itse aika reippaasti eikä hoitajan tarvitse menettää hermoja repiessä kaviota maasta. Satuloidessa Anni voi olla hiemalti hankala eikä tottele enää hoitajaansa hyvin. Luimii ja näykkii ilmaa kun satulavyötä kiristetään. Suitsiessa ei ota kuolaimia vastaan ilman että niitä on minuutteja yritetty työntää hevosen suuhun. Jos Annin kanssa ei jaksa tapella kuolaimista, ne voivat kastaa ensin sokeriliemessä jonka jälkeen tamma ottaa aivan varmasti ne suuhunsa. Pintelit ovat helposti laitettavissa mutta jotkut suojat tuottavat Annille pahaa mieltä jolloin se alkaa steppailemaan kun niitä yritetään laittaa. Annia pystyy huoletta hoitamaan kaikenlaiset ihmiset sillä pääasiassa käyttäytyy mallikkaasti ja tajuaa itsekin ettei pienempiä hoitajia saa kiusata.

Taluttaessa tamma on erittäin reipas, joskus saattaa alkaa rynniä päälle. Taluttajan täytyy siis olla topakkana jotta saa vietyä Annia eteenpäin niin kuin on tarkoituskin, ei siis sovi talutettavaksi pienimmille. Kesäisin maukkaat ruohoniput voivat myös heitellä taluttajaa jolloin tamma syöksyy syömään meheviä korsia. Jos Annin vie taluttaen lenkille muiden hevosten kanssa, joka voi olla hiemalti hankalaa, pitää muistaa että tamma laitetaan kärkeen. Anni saattaa lähteä juoksemaan myös toisten hevostekin päälle. Kentälle taluttaessa tamma pysyy kuitenkin vielä hyvin vierellä jos ei ympärillä tapahdu sen kummempia. Aamulaitumelle on kova kiire jolloin todellakin kannattaa roikkua riimmunnarussa jos ei halua olla samantien ojan pohjalla. Laitumelta taluttaminen voi joskus olla työlästä kun Anni osaa olla itsepäinen eikä halua lähteä sieltä pois.

Ratsastettaessa Anni on erittäin näyttävä mikäli ratsastaja osaa homman. Tämä hevonen ei kulje hyvin aloittelijoilla, tai kulkee mutta erittäin huonosti. On oppinut pahoiksi tavoiksi ryöstämisen sekä raipasta pukittelun. Muuten pitää kyllä hyvin jalat maassa eli ei pukittele taikka nouse pystyyn. Tamma on erittäin vauhdikas, varsinkin laukassa yli-innostuu lähes joka kerta, puolipidätteet on muistettava aina. Annin askeleet ovat hyvin pitkät ja pehmeät, ratsastajan on todella helppo istua satulassa sillä tämän tamman kyyti ei paljoa pomputtele. Harjoitusravissakin on ihmeen helppo istua. Liikkuu parhaiten pohje- ja ääniavuilla eteenpäin. Kuuntelee erittäin hyvin kouluradoillakin ratsastajansa antamia ohjeita ja liikkuu todella hyvin niiden mukaisesti. Kyljistä tosin erittäin herkkä eli potkiminen on ehdoton ei mikäli ei halua lentää nätissä kaaressa alas selästä. Laukassa saattaa lähteä ryöstämään, eikä tamman ohjaaminen ole siinä niin helppoa. Kovalla vauhdilla esimerkiksi voltitkin venyvät pitkiksi eikä radat näytä kummoisilta. Kouluratsastuksessa Anni on todellakin parhaimmillaa, menee todella hyvin helppo a luokkaan asti ja vaativampiin luokkiin koulutetaan kokoajan. Osaa erittäin hyvin helppojen luokkien kiemurat. Menee hienosti koottuna, hallitsee avotaivutukset ravissa, sulut ravissa sekä laukassa, siirtymisen peruutuksesta laukkaan ja vaikka mitä muuta. Esteitä tamma tykkää hypätä silloin tällöin, tekniikka on tosin Annilta tästä lajista hukassa. Hyppää ratana noin metriä, ei koskaan ole kieltänyt mutta pudotuksia tulee joka radalla. Esteillä varsinkin kuumuu ja alkaa ryöstämään. Kulkee hyvin olipa tunnilla yksin tai muiden hevosten kanssa, silloin tosin kun on muita niin Anni saattaa lähteä juoksemaan niiden perään. Maneesissa saattaa olla aluksi hieman säikky tai epävarma mutta rentoutuu kun pääsee vauhtiin. Maastossa erittäin reipas, tykkää käydä pitkillä maastolenkillä varsinkin jos laukaten mennään. Harvoin jää syömään matkan varrelle mutta niinkin käy. Hyvin varmajalkainen otus, ei yleensä säiky mitään mutta vihreitä miehiä näkee jonka takia ei saata mennä eteenpäin. Maastoesteitä Annilla ollaan pari kertaa menty, ihan hyvin se nekin hyppää. Kokonaisuudessaan siis reipas ratsu joka vaatii ratsastajalta vähän päättäväisyyttä.

Muiden hevosten seurassa/laitumella Anni on yleensä rauhallinen eikä temppuile muille. Tietenkin nuoremmat hevoset ovat tammalle suurin uhka mutta Anni laittaa kyllä jokaisen nuoremman matalaksi. Vanhemmilta ei yritä koskaan saada sen enempiä valtoja, alistuu samantien. Orien ja ruunien kanssa voidaan tarhata jos ne eivät ole päälle käyviä. Anni asettaa nimittäin oreille todella tiukat rajat ja varmasti hyökkää päälle jos yksikin ori vähänkin havittelee. Omaa muuten kyllä erittäin hyvät käytöstavat laitumelle, mitä nyt yrittää juosta portista ulos aina kun joku sen aukaisee. Yleisesti ottaen pysyy kuitenkin hyvin lankkujen sisäpuolella ja todella harvoin jyrsiikin niitä. Annille tuoreruoho on se must-juttu. Laitumelta poistuminen on tosin tammalle erittäin vastenmielistä, juoksee pitkin suurta laidunta pakoon.

Sukututkimus

isä. Kuningasjätkä AM ii. Kuninkaan Herra SL evm iii. Hullunkurinen Mies evm
iie. Kukkasateen Kylväjä evm
ie. Mainion Kaste evm iei. Matinsalo evm
iee. Eklu Elli evm
emä. Pokerin Okariina ei. Urhean Poku evm eii. Onnen Urhea evm
eie. Lotus-Onni evm
ee. Okariinan Niili evm eei. Miska-Antti evm
eee. Kova Paahde evm

Annin isä Kuningasjätkä AM on hyvätapainen, komea suomenhevosori. Tutuille "Kunkku" on mukava hevonen vaikkakin joskus osaa olla todellinen jukuripää. Hevosen kasvatti Anneli Mäkinen jonka hoivista Kunkku muutti Hakamäen Tilalle jossa nykyään viettelee eläkepäiviä. Ori on väritykseltään vaaleanpunarautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy noin 158 senttiä. Kunkku olikin hieno kisahevonen, kilpaili niin koulu- että esteratsastusta sijoittuen. Kunkulta löytyy vain yksi jälkeläinen, Radikaali AB. Kunkkua voimme nähdä vielä Hakaniemen Tilalla mikäli sinne eksyy.

Kuningasjätkä AMn isä Kuninkaan Herra SL oli hieno jalostusori Keski-Suomesta kasvattajanaan Heikki Pasanen. Ori vaihteli nuorena useaan otteeseen kotia kunnes pääsi kolme vuotiaana Raisa Mähösen hoiviin joka loikin siitä upean hevosen. Ori oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi 157 senttiä. Luonteeltaan ori oli perusteellinen suomenhevonen, kiltti mutta jokseenkin itsepäinen. Herra kilpaili ahkeraan vaativien koululuokkien parissa tuoden useita voittoja ja sijoituksia. Pojalta löytyy yhteensä neljä jälkeläistä joista jokainen on menestynyt omalla tavallaan. Kuninkaan Herra jouduttiin lopettamaan sen ollessa 18 vuotias pahaan yskään.

Kuningasjätkä AMn emä Mainion Kaste oli perus harrasteratsu joka syntyi Jukka Koiviston hoiviin. Tamma eleili nuoruuttaan ratsastuskoulussa kunnes sen osti Ulla Reinikainen joka sai siitä tehtyä hienon, vaativantason ratsun. Kastetta ei juurikaan nähty kilpakentillä, jalostuskäytössä kylläkin, löytynee tammalta nimittäin viitisen kappaletta hienoja jälkeläisiä. Kaste oli väritykseltään tummanruunikko, lähes musta tamma. Säkäkorkeutta tältä löytyi hitusen päälle 150 senttiä. Mainion Kaste lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa 22 vuotta.

Annin emä Pokerin Okariina oli kaunis, rautias suomenhevostamma. Pokerin Okariina, tutuille Riina oli luonteeltaan hyvin kiltti ja ihmisläheinen hevonen joka syntyi A.P. Kotirinteen hoiviin. Tamma oli perusharrastehevonen joka eleile Ratsutalli Abetalissa lähes koko elämänsä. Riina oli siis väritykseltään rautias piirtopäänsä kanssa sekä säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 159 senttiä. Riina ei ollut mikään aktiivinen kisaratsu vaan kilpailuissa käytiin kun vain joudettiin, löytynee tältä siltikin sijoitus kouluratsastuksen puolelta. Tammalla teetätettiin vain yksi varsa, Radikaali AB. Riina lopetettiin 15 vuoden iässä pahan kaviokuumeen takia.

Pokerin Okariinan isä Urhean Poku oli hyväluonteinen suomenhevosori lähtöisin Eila Julkusen hoivista. Ori vietti puolet elämäänsä kasvattajansa hoivissa lastenratsuna ja 12 vuoteen asti orista ei tiennyt juuri kukaan. Uuden omistajan myötä Poku astui helpoissa luokissa kilparadoille ja orista syntyikin nopeaan kisaratojentähti lukuisten voittojen ja sijoitusten kera. Jälkeläisiä Pokulta löytyy lähes 10 kappaletta joista muutamasta tulikin hienoa tavaraa kilparadoilla. Poku omasi komean ulkonäön, puhdas ruunikko läsipäänsä kanssa ja säkäkorkeutta hitusen alle 160 senttiä, hurmasipa hän tuomareita näyttelyissäkin. Poku jouduttiin lopettamaan 25 vuotiaana pienen onnettomuuden vuoksi.

Pokerin Okariinan emä Okariinan Niili oli 'puskaratsu' Anna-Maria Heikkisen omistamana. Tammaa ei nähty koskaan kuin korkeintaan paikallisissa valmennuksissa, kisoissa tätä ratsukkoa ei nähty vaikkakin tammalla kapasiteettia olikin vaativiinkin luokkiin. Niililtä löytyi ulkonäköä kivasti, hiirakko tamma tuuhean harjansa kanssa ihastutti monia ja säkäkorkeutta vajaat 153 senttiä. Jälkeläisiä Niilillä on kaksi kappaletta joista molemmat olivat perus harrasteratsuja. Niili lopetettiin jalkavian seurauksiin sen ollessa 19 vuotias.

Jälkeläiset

s. 13.03.2008, t. Mörkövaaran Ruska (i. Lakean Emanuel) omistaja: Jenny H.
s. 14.04.2008, t. Mörkövaaran Kataja (i. Kovanaama ILO) omistaja: cen
s. 13.06.2008, o. Mörkövaaran Leijonaraita (i. Lakean Emanuel) omistaja: NEOvisual
s. 06.09.2008, t. Mörkövaaran Suklaa-Nautinto (i. Kovanaama ILO) omistaja: Hawering
s. 20.09.2008, o. Mörkövaaran Partajehu (i. Lakean Emanuel) omistaja: NEOvisual
s. 14.03.2009, o. Mörkövaaran Casper (i. Sussun Lollittaja) omistaja: Sarutar

Kilpailut

sijoituksia KRJ 103, VVJ 16 kpl

07.02.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/35
08.02.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 1/37
08.02.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/29
09.02.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 8/118
10.02.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 1/23
21.03.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/36
21.03.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 5/36
29.03.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/29
29.03.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/29
30.03.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 6/36
30.03.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/50
31.03.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/270
01.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/36
02.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 5/36
03.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 1/40
03.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/166
04.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 7/100
09.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 5/33
10.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/19
14.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/23
16.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/56
16.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/54
17.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 5/44
17.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/44
21.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 7/51
24.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 9/102
29.04.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 6/64
04.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/62
04.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/62
05.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- KN Spec -- 3/63
06.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/55
11.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/77
11.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/63
13.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/60
19.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/32
19.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- Va B -- 2/30
21.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/26
21.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/33
31.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/40
31.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 5/40
31.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/40
31.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 1/56
31.05.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/56
03.06.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/56
13.06.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/71
14.06.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/71
03.07.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 1/17
10.07.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/30
13.07.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/34
23.07.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/22
23.07.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 1/23
07.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- KN Special -- 3/50
08.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 1/42
14.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/15
14.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/15
14.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/15
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 4/65
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 7/65
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- KN Special -- 8/70
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 8/65
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- KN Special -- 5/70
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 7/65
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/21
26.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/21
27.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 1/16
27.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 1/16
29.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 1/10
29.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/10
29.08.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 1/10
10.09.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 5/25
16.09.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 2/40
21.09.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 2/36
15.10.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/17
19.10.2008 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/17
03.11.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 1/25
05.11.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 5/25
07.11.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/39
11.11.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 4/39
13.11.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 3/39
14.11.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/39
04.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 3/25
06.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 2/27
09.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 1/25
12.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 4/27
16.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 2/11
18.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 3/11
20.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 1/11
20.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 1/32
22.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 1/11
22.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 2/32
24.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He C -- 2/11
25.12.2008 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 5/33
01.01.2009 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 3/132
02.01.2009 -- kutsu -- KRJ -- He B -- 5/132
25.01.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 2/40
29.01.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 5/40
04.02.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/40
06.02.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 1/40
14.02.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 4/26
17.02.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 5/26
18.02.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 2/40
25.02.2009 -- kutsu -- KRJ -- He A -- 3/40
28.02.2009 -- kutsu -- KRJ CUP -- He B -- 3/616

18.04.2008 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 3/21
18.04.2008 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 4/21
28.04.2008 -- kutsu -- VVJ -- Noviisi koulukoe -- 2/10
10.10.2008 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 3/22
21.01.2009 -- kutsu -- VVJ -- Noviisi koulukoe -- 1/30
28.01.2009 -- kutsu -- VVJ -- Noviisi koulukoe -- 4/28
11.02.2009 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 4/30
19.02.2009 -- kutsu -- VVJ -- Noviisi yhdistetty -- 4/20
26.02.2009 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 1/21
13.03.2009 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 3/30
28.03.2009 -- kutsu -- VVJ -- Vaikea yhdistetty -- 5/27
04.04.2009 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 3/17
11.04.2009 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 2/10
19.04.2009 -- kutsu -- VVJ -- Vaativa yhdistetty -- 4/25
29.08.09, VVJ (kutsu), Vaikea yhdistetty, 02/22
04.09.09, VVJ (kutsu), Vaikea yhdistetty, 01/22

    Ulkoasun © Daniela P 2010, Radikaali AB on virtuaalihevonen