Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Estevalmennus 14.10.2010

Mörkövaaran järjestää vuoden ensimmäisen estevalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Estevalmennuksella ei ole yhtä ja ainoaa tasoa - jokaista hevosta valmennetaan koulutuskohtaisella tasolla. Valmennus järjestetään 14.10.2010, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Jos omistat useamman Mörkövaaralaisen, ovat kaikki tervetulleita mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Estevalmennus1 13.10. mennessä. Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (ja mikäli ei omaa sitä luonnetta niin parin sanoin kuvailua+mahd. valmennustaso)

Ettehän suutu jos valkkojen kommentit tulevat pari päivää myöhässä? ;-) Kirjoittelen sen mukaan mitä kerkeän!

Osallistujat
1. Juli - Mörkövaaran Remupekka
Ratsukko aloitti valmennuksen hyvin vahvasti - Remu kulki nätisti ratsatajan ohjeiden mukaisesti ja teki niin kuin tämä vain käski. Alkuverkassa pyrimme saamaan hevoset todellakin kuuntelemaan ja keskittymään esteisiin kavalettejen ja maapuomienn avulla. Menimme näitä reippaalla ravi usean kierroksen ajan, Remu keskittyi hyvin jalkohinsa, eikä jalat kolahtaneet kertaakaan puomiin. Kavaleteissa ori tosin tahtoi hieman liioitella suurilla hypyillä, sillä ylihän se olisi mennyt pelkällä jalankin nostolla. Kun ratsukko alkoi olla hyvässä vireessä, nostimme laukan ja toistimme kavalettejen ylitykset sekä puomit. Pikkuesteiden jälkeen pääsimme hyppäämään jo kunnon esteitä kentälle rakennetulle esteradalle, joka olikin valmennuksemme päätehtävä. Esteet olivat sijoiteltu kentälle niin, että muutamalle esteelle oli helppo lähestyä ja osille sitten todella vaikea, tiukan mutkan kautta. Tässä vaiheessa Remu innostui ehkä turhankin paljon, sillä se alkoi häsläämään täysin omiaan, eikä tahtonut enää keskittyä kulkemaan ratsastajan mukaan. Muutamat esteet ylittyivätkin melko huterasti kun ori ollut täysin Julin hallinnassa. Pyysin ratsukkoa tietenkin rauhoittumaan tässä välissä, ratsastajan oli saatava hevonen hyvin haltuun ennen kuin jatkaisimme hyppäämistä. Siinähän ei onneksemme kauaa mennytkään, ja pääsimme jatkamaan reippaalla tahdilla. Remu oli hyvin rohkea ja reipas hyppääjä, lähestymisetkin tahtoivat onnistua lähes joka kerta täysin nappiin. Muutaman kerran tiukat kääntymiset metrin pystyltä seuraavalle tuottivat vähän hämmennystä ratsukon kummankin osapuolen päässä, ja siten pudotuksiakin tahtoi syntyä. Yleisesti olin kuitenkin hyvin tyytyväinen tähän valmennukseen, sillä ohjeita kuunneltiin hienosti ja Remukin malttoi suureksi osaksi mielensä, eikä siten temppuillut turhia.

2. Oresama - Mörkövaaran Partajehu
Pave asteli valmennukseen melko varman ja rauhallisen oloisena, josta kerkesin jo hieman säihkätämäänkin - saataisiinko tämä pieni hevonen vielä hyppäämään metrin rataesteitä? Pistin Oresaman nyt todellakin töihin, reipasta ravia eteen ja vaikka taaksekin, mikäli vain siltä tuntui. Ori lähti mukavasti eteenpäin, mutta tuntui hyytyvän jokaisen ravatun kierroksen jälkeen, joka ei ole estetunnille kovin hyvä juttu. Aloitimme kuitenkin ravissa ylittämään kavaletteja ja maapuomia, joista Pave saikin sitten hieman intoakin mukaan. Jalkoihin se ei tosin tahtonut keskittyä, varsinkin kavaleteilla kavio toisensa jälkeen tuntui kolahtavan puomiin, vaikka ylihän se olisi voinut suurella hypylläkin pelkän astumisen sijasta mennä. Toistimme samat puomit ja kavaletit vielä laukassa, kunnes siirryimme päivän päätehtävään, kentälle rakennetulle esteradalle. Esteitä valmennuksessa oli laidasta laitaan, pienistä suuriin, ja helposti lähestyttävistä tiukkiin mutkiin. Oresama sai tehdä työtä ylläpitääkseen Pavella laukkaa, mutta siitä huolimatta ori hyppäsi kumman hyvin helposti lähestyttävät esteet. Tiukat käännökset metrin esteeltä seuraavalle esteelle eivät olleet tämän ratsukon vahvinta alaa, sillä kieltojakin nähtiin. Tälläistä olisikin hyvä treenailla kotosallakin, sillä tiukat käännökset olivat Pavelle selvästi ei-niin-varma-juttu, ja hämmennys johti epävarmuuteen. Ratsastaja sai Paven onneksemme vielä ylittämään muutamat kielletyt esteet, joihin olikin hyvä lopettaa radan hyppääminen. Loppuverkassa menimme ravissa pieniä ristikoita, joissa Pave näytti vielä viimeiset taitonsa ryöstämällä välillä laukkaan ja hyppäämällä suurella ilmavaralla pienet, 50 sentin ristikot. Tätä ratsukkoa valmennellessa oli taas mielenkiinto päällä, koskaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan, kulkeeko se hevonen vai ei. Tällä kertaa nähtiin kuitenkin paljon hyvää yhteistyötä ja Pavestakin kuoriutui oikea estepeto.

3. Ziki - Mörkövaaran Ilona
Olipa mukava nähdä, miten Ilonan silmät suorastaan kirkastuivat, kun huomasi pääsevänsä esteradalle! Se asteli eteenpäin reippain askelein, hyvä että ei jo alkukäyntien aikana sännännyt ravaamaan ja hyppimään yli esteiden. Alkuverkassa menimme reipasta ravia, joka oli tosin välillä turhankin reipasta, ja siksi Ziki sai antaa jatkuvaan puolipidätteitä pitääkseen ratsunsa rauhallisesti alla. Aloitimme esteet pienillä kavaleteilla, sekä maapuomeilla joita ylitimme ravilla. Ilona asteli jokaisen puomin ylitse hyvin varman oloisena ja keskittyneenä, kertaakaan eivät jalat puomeihin kolahtaneet. Kavalettien ylitse se pomppasi innoissaan, ja tahtoi karata sen jälkeen ravista laukkaan. Kun ratsukko oli valmistautunut suurempiin esteisiin huolella, pääsimme viimein Ilonan iloitsemalle esteradalle. Esteillä korkeudet vaihtelivat paljon, matalimmat oli puolen metrin ristikoita ja korkeimmat 80 sentin pystyesteitä. Haasteenamme oli tiukat käännökset esteeltä esteelle ja ylipäätään lähestymiset. Ratsukko aloitti hyvin hyppäämisen hienosti, Ilona malttoi jokaisen lähestymisen aikana kuunnella ratsastajan antamaa merkkiä, ennen kuin säntäsi hyppäämään. Ilmavaraa jäi 80 sentin pystyjenkin alle, pomppa tästä pienestä hevosesta todellakin löytyi. Tiukat käännökset, tai niin, olevinaan tiukat käännökset eivät tuottaneet tälle ratsukolle päänvaivaa ollenkaan, Ziki käänsi ratsunsa reippaasti esteen jälkeen toiselle, ja Ilona hyppi sitä mukaan rohkeasti. Tätä oltiin siis harjoteltu ilmeisesti kotipuolessakin, sen verran luontevalta meno kun näytti.. Loppuverkassa menimme vielä ravilla pieniä ristikoita ja jäähdyttelimme ympyrällä käyntipuomein. Hyvin onnistunut valmennus kerrassaan, mukava oli taas päästä tammaa valmentamaan, varsinkin kun intoa tähän lajiin näytti riittävän niin tammalta kuin myös ratsastajalta.

4. Toffe - Mörkövaaran Eemil
Eemil oli tänään mukavan reippaalla tuulella, se puhkui intoa esteisiin, mutta malttoi siitä huolimatta keskittyä myös ratsastajansa antamiin ohjeisiin. Alkuverkassa ori pyrhälsi eteenpäin hirmuisella vauhdilla, ratsastajalle tuli tässä vaiheessa puolipidätteet jo hyvin tutuiksi, vauhtia kun Eemil tuntui omaavan turhankin paljon. Aloitimme valmennuksen kavaleteilla ja maapuomeilla, joita ylitimme ravissa. Eemil keskittyi hyvin jalkoihinsa, sillä edes kovassa vauhdissa se ei kompuroinut puomeihin ja kavaletit ori jaksoi pompata innolla ylitse. Tätä harjoitusta menimme ensiksi ravissa muutaman kierroksen ajan, kunnes siirryimme toistamaan tehtävän myös laukassa. Laukassa ratsastaja sai antaa entistä enemmän pidätteitä ja joutui vähän enemmältikin hillitsemään hevostaan, puomit kun tahtoivat jo alkaa lennellä. Seuraavaksi siirryimme valmennuksen päätehtävään, suureen esterataan. Esteitä radalla oli kaikenlaisia, niiden korkeudet vaihteli pienistä ristikoista metrin pystyihin, ja helpoista lähestymisistä tiukkiin mutkiin. Päätehtävänämme oli siis harjoitella erilaisia lähetymisiä, jotka eivät tälle ratsukolle onneksemme ollut itsestäänselvyys, eli haastetta oli riittämiin. Eemil oli mukavan tuntuinen hyppääjä, isommilla esteillä se tiputti jo hieman vauhtiaan, ja siksi ratsukko pystyi paremmin keskittymään olennaiseen. Tiukat käännökset tuottivat siis todellakin ongelmaa, Eemil ei kerennyt valmistautua tarpeeksi hyvin seuraavalle esteelle, ja siksi yleensä kielsi siihen paikkaan. Yritykset olivat kuitenkin hyviä, varsinkin helpommat lähestymiset onnistuivat hienosti vaikka muissa tahtoi ollakin ongelmaa. Loppuverkassa hyppelimme vielä muutamia pieniä ristikoita ja jäähdyttelimme käyntipuomeilla. Yleisesti tätä ratsukkoa oli taas kiva valmentaa, sillä ratsastaja ja hevonen ovat hyvin yhteistyökykyisiä mikäli Eemil vain jaksaa keskittyä asiaan ja malttaa mielensä.

5. ninja - Mörkövaaran Hellurei
Ratsukko saapui valmennukseen hyvillä mielin, Hellu asteli rauhallisesti eteenpäin ratsastajan korjatessa istuntaansa ja ohjasotettaan. Ori näytti olevan alkuun aika tahmea ja jäykkä takapäästään, mutta onneksemme saimme reippaalla ravilla ja ympyröillä viritettyä Hellun heti hyvään kuntoon. Aloitimme valmennuksen maapuomeilla ja kavaleteilla jotka ori ylitti mallikkaasti. Vaikka vauhtia riitti ravipuomeissakin, jaksoi Hellu silti keskittyä asiaan eikä kompuroinut puomeihin. Kavaletit se pomppasi ylitse hirmuisella ilmavaralla, eli näitä ylitäessä ninja sai antaa ratsulleen puolipidätteitä jotta tehtävä pysyi vielä oikeassa muodossa. Kun ravissa olimme ylittäneet nämä muutamaan kertaan molempiin suuntiin käskin ratsukkoa nostamaan laukan ja toistamaan tehtävän. Laukassa maapuomit tuntuivat välillä vähän lentelevän kun vauhtia tahtoi olla taas liikaa, mutta yritys hyvä. Tämän jälkeen jatkoimme laukassa valmennuksen päätehtävään, isoon esterataan. Esteitä radalla oli pienistä ristikoista yli metrin pystyihin erilaisilla lähestymisillä. Tavoitteenamme oli siis treenailla esteille lähestymistä, välillä ne olivat oikein helppoja ja välillä erittäin vaikeita. Ratsukko aloitti radan erittäin varmalla otteella, Hellu kuunteli rauhallisesti ninjan antamia apuja ja hyppäsi reippaasti jokaisen esteen ylitse. Tiukissa käännöksissä ote saattoi herpaantua välillä kummaltakin jolloin tuloksena oli esteen ohi juokseminen, mutta riittävän monta kertaa kun kyseiselle esteelle lähestymistä harjoiteltiin alkoi se onnistua. Kun rata ylitettiin hyvin ilman suuremipia virheitä, päätimme siirtyä loppuverkkaan. Loppuverkassa menimme vielä pieniä ristikoita ja yritimme saada hevosesta viimeisetkin energiat pois. Hellua ja ninjaa oli ilo valmentaa, molemmat paneutuivat hyvin asiaan ja jaksoivat yrittää vastoinkäymisistä huolimatta.

6. Missu - Mörkövaaran Lumottu
Tullessani valmennukseen oli Missu ja Lumi jo vetämässä itsenäistä alkuverkkaa kentällä. Tamma asteli reippaasti eteenpäin kuunnellen tarkasti selästä tulevia ohjeita, tästä oli siis minun hyvä jatkaa käskyttämistä. Aloitimme ihan ravissa maapuomeilla ja kavaleteilla, tarkoituksenamme oli saada hevonen keskittymään jalkoihinsa ennen suurempia esteitä. Lumi tietenkin suoritui puomeista hienosti, joka kerta ylittäessään puomeja se hieman hidasti vauhtiaan ja meni maltillisesti niiden ylitse. Kavaleteilla pomppua olisi saanut olla ehkä enemmälti, pelkkä ravaaminen niiden ylitse tuotti hankaluuksia pienelle tammalle kun takajalat iskeytyivät puomiin. Kun ravissa olimme saaneet ylitettyä nämä muutamaan otteeseen, vaihdoimme laukkaan ja toistimme tehtävän. Laukassa Lumi oli entistä varovaisempi vaikkakin ratsastaja yritti patistaa sitä kulkemaan reippaasti eteenpäin. Nyt saatiin kavaletteihinkin pomppua, eli niiden ylitse tamma alkoi viimeinkin hyppäämään. Kun lämmittelyt oltiin tehty, aloitimme päivän virallisen tehtävän eli pienimuotoisen esteradan hyppäämisen. Esteitä radalla oli kaikenkorkuisia, pienistä ristikoista metrin pystyihin erilaisin lähestymisin. Tänään yritimme panostaa eritoten lähestymisiin ja siksi esteet oli sijoiteltu radalle niin, että saatiin runsaasti helppoja kuin myös vaikeita lähestymisiä aikaiseksi. Ratsukko aloitti radan suorittamisen mallikkaasti, Lumi kuunteli ohjeita ja ylitti jokaisen vastaan tulevan esteen reippaasti arkailematta. Välillä ratsukko joutui koetukselle kun hyppäsivät korkean pystyn ja sen jälkeen tuli tiukka käännös ja taas uusi korkea pysty. Muutamia kieltoja nähtiin valmennuksessa, mutta Missu kyllä hyvin rohkaisi ratsuaan ylittämään vaativatkin esteet. Tätä ratsukkoa oli taas ilo valmentaa, hyvin kuuntelivat ohjeitani ja olivathan molemmat innoikkaita hyppäämäänkin.

7. Lea - Mörkövaaran Hertta
Hertta oli tänään erittäin reippaalla tuulella ja sehän sopi paremmin kuin hyvin tähän valmennukseen, sillä mitä enemmän virtaa löytyy sen parempi. Lea oli vielä alkuverkassa vähän unessa ja siten saatiin enemmälti herätellä ratsastajaa kuin ratsua... Aloitimme joka tapauksessa ylittämään ravissa maapuomeja sekä kavaletteja, joilla haettiin tuntumaa päivän päätehtävään. Tamma keskittyi hienosti reippaassa ravissa jalkoihinsa, kertaakaan se ei kompastellut puomeihin eikä kavalettejenkaan ylityksissä moitteita ollut, vaikkakin pomppua olisi saanut enemmälti löytyä. Kun tehtävä oli ravissa saatu hyvin kasaan, käskin ratsukkoa nostamaan laukan ja toistamaan asian. Laukassakaan ei juuri ongelmia ilmennyt, vaikka nyt muutaman kerran kaviot osuivatkin puomiin, jotka sitten kimpoilivat ympäri maneesia. Kavaletit Hertta ylitti vieläkin turhankin rauhallisesti, enemmän olisi kaivattu sitä hyppelyä varsinkin kun askellajikin oli niin vauhdikas. Sitten pääsimme päivän päätehtävään eli pienimuotoiseen esterataa. Radalla oli paljon erilaisia esteitä, pienistä ristikoista metrin pystyihin erilaisilla lähestymisillä. Tänään tavoitteenamme oli siis käydä lävitse mahdollisimman monenlaisia lähestymisiä, niin helppoja kuin myös vaativia. Hertta oli radalla innokas hyppääjä, se puhkui energiaa juostessa esteeltä toiselle ja ponnistaessaan reippaasti esteen ylitse ratsastajan myötäillessä hyppyä. Tiukat lähestymiset eivät olleet tämän ratsukon vahvinta alaa, sillä kun suurelta pystyltä piti kääntää samantien seuraavalle syntyi siinä pientä epävarmuutta ja siten muutamat kiellot valmennuksessa nähtiin. Kuitenkin ratsukko yritti hienosti jokaisen esteen ylittämistä kerta toisensa jälkeen oikeassa järjestyksessä, plussat siis heille. Loppuverkassa menimme laukassa vielä pieniä ristikkosarjoja, joilla otimme Hertasta viimeisetkin energiat pois. Ratsukkoa oli mukava valmentaa, he kuuntelivat tarkasti antamiani ohjeita ja yhteistyö heidän välillään pelitti epäonnistumisista huolimatta.

8. Laura R. - Mörkövaaran Seea
Ratsukon saapuessa kentälle hevosesta jo huomasi kuinka se puhkui intoa päästä hyppäämään ja laukkaamaan hirmuista vauhtia esteeltä toiselle. Laura istui selässä hyvin malttavana, hän antoi hevosen ensin temppuilla alkuun ylimääräiset energiat pois ja vasta sitten pistää sen kävelemään ratsastajan pillin mukaan. Aloitimme ratsukon kanssa estevalmennuksen perusasioilla, tällä kertaa ne olivat maapuomit ja kavaletit ravissa. Laura säi vähän väliä antaa puolipidätteitä jotta Senni keskittyi asiaan, välillä kun tahtoi hevosen ajatukset lähteä harhailemaan tehtävästä, joka tietenkin tarkoitti puomeihin kompurointia. Kavaletit Senni kuitenkin osasi ylittää hienosti, ja varsinkin kun vauhtia tuli lisää niin kavalettejen ylitse mentiin hirmuisella pompulla. Kun ravissa tehtävä oltiin saatu kasaan lähdimme toistamaan sitä laukassa. Tässä askellajissa Senni malttoi jo enemmänkin keskittyä jalkoihinsa ja siten vältimme ylimääräiset kompuroinnit. Nyt olimme saaneet tamman kuuntelemaan ohjeita ja keskittymään tekemisiin, siispä siirryimme päivän päätehtävään, pienimuotoiseen esterataan. Esteitä radalla oli kaikenlaisia, pienistä ristikoista metrin pystyihin erilaisin lähestymisin. Tänään tavoitteenamme oli siis treenailla mahdollisimman paljon erilaisia lähestymisiä, joita radassa kyllä oli niin helppoja kuin myös vaikeitakin. Ratsukko aloitti hyvin vahvasti radan ylittämisen, Senni hyppäsi innokkaasti este esteen perään ja lähestymisetkin menivät kohtuu hyvin. Tiukissa käännöksissä tamman askelväli ei esteiden välillä ollut aina mitä parhain, josta syntyi sitten useita pudotuksia. Hienoa tässä ratsukossa oli erityisesti se, että vaikka este näytti mahdottomalta hypätä, niin sitä ainakin yritettiin eikä jääty esteen toiselle puolelle miettimään kummastuneena. Radan loppuun otimme vähän loppuverkkaa jossa otimme Senniltä viimeisetkin energiat pois ristikkosarjoilla. Ratsukkoa oli tänään ilo valmentaa, he kuuntelivat hyvin ohjeitani ja pyrkivät loputtoman innokkuuden ohella myös noudattamaan niitä.

    Ulkoasun © Daniela P 2010