Estevalmennus 17.11.2011

Mörkövaara järjestää taas estevalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Valmennus järjestetään 17.11.2011, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja, ja yksi omistaja saa tuoda molempille tasoille yhden Mörkövaaralaisen. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan.
Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Estevalmennus10, 16.11. mennessä. Muodossa Taso (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Osallistujat
80cm
Ziki - Mörkövaaran Ilona
Ilona tuntui tänään alkuun luulevan olevansa kouluvalmennuksessa, se näytteli ratsastajalleen sellaisia puolipiruetteja joita kaivattaisiin enemmänkin vaativan tason kouluratsastuksessa. Täysin yhteistyökykyinen tamma ei siis temppujensa ohella ollut, Ziki sai jälleen tehdä paljon töitä hyvien suorituksien aikaan saamiseksi. Alkuverkassa Ziki sai käydä reippaasti kaikki askellajit ratsunsa kanssa lävitse ja sitten ottaa muutamat 50cm korkuiset lämmittelyesteet. Ilona laittoi vähän hanttiin etenkin siirtymisien kohdalla, topakat pohjeavut oli siis tänään käytössä. Kun ratsastaja sai ratsunsa esteelle asti, niin silloin Ilona kyllä meni nätisti, mutta kun esteiden päällä ei oltu, niin silloin meininki oli jotain muuta. Lähdimme kuitenkin piakoin hyppäämään päivän pääesteitä, eli 80cm korkuisia sarjaesteitä. Sarjoja oli sijoiteltuna ympäri kenttää useita kappaleita jotta ratsukko sai myös hypätä paljon. Kun Ziki sai ratsulleen mukavan laukan, lähti ratsukon meno näyttämään paremmalta. Ilona ei tänään ollut mikään höyryjuna, vauhtia oli juuri sopivasti esteiden hyppäämiseen. Lähestymiset esteille olivat ratsukolla kirjaimellisesti mutkikkaita, muutaman kerran Ziki käänsi ehkä turhankin jyrkästä kulmasta ratsunsa esteelle, ja silloin Ilona tyynesti vain laukkasi sen ohitse. Itse sarjaesteet ylittyivät kohtuullisen hyvin, askeleet mahtuivat hyvin esteiden välille eikä ponnistupaikkojenkaan löytämisessä ongelmaa ollut. Enemmän ratsastaja sai siis keskittyä hevosensa ohjaamiseen ja siihen, että se kulkee alla suhteellisen nöyrästi eikä jatkuvasti olisi laittamassa vastaan. Hyvien suoritusten jälkeen ratsukko sai siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan. Vaikka Ilona oli tänään jälleen pieni jääräpää ja aiheutti ratsastajalleen ja valmentajalleen pientä päänvaivaa, sujuivat hypyt kuitenkin melko moitteettomasti.

100cm
Tindy - Mörkövaaran Rosienne
Tänään ratsukon yhteistyö pelitti alusta alkaen todella hyvin, tamma kuunteli maltillisesti Tindyn ohjeita ja pyrki liikkumaan niiden mukaisesti eteen yhtään vastaan laittamatta. Alkuverkassa Rosie vain oli hieman kankea, ratsastaja sai paljon taivutella ratsuaan ja käydä reippaalla temmolla läpi kaikki askellajit. Rosien laukka näytti erittäin hyvältä pienen hiomisen jälkeen, se ei ollut ollenkaan liian laiska, muttei turhan reipaskaan näin esteiden hyppäämistä ajatellen. Lämmittelyesteet, joilla korkeutta oli noin 60cm, ylittyivät ratsukolta todella maltillisesti, Tindy antoi tarkat avut ratsulleen ja Rosie ylitti esteet erittäin rauhallisesti. Ratsukon ollessa hyvässä vireessä, lähdimme hyppäämään 80cm ja 100cm sarjaesteitä, jotka olivat niin sanotusti päivän teemana. Sarjaesteillä katsottiin erityisesti ratsukon yhteistyötä ja ratsastajan tapaa hallita hevostaan siinä tilanteessa, kun esteitä olikin useita peräkkäin. Tindy järjesti ratsulleen aina erittäin selkeät tiet, ja siten lähestymiset esteille menivät lähes joka kerta täysin nappiin. Täysin ei Rosien askeleet aina mahtuneet sarjaesteiden väliin, jolloin sattui muutamia pudotuksia, ja siten Tindy sai hieman lyhentää ratsunsa laukkaa jotta päästiin sopivalle ponnistuspaikalle. Sarjaesteillä ratsukon yhteistyö oli siis täysin moitteetonta, ja Tindy pyrki tekemään kovasti töitä jotta hevosensa pystyisi hyvin ylittämään esteet. Molempiin suuntiin ratsukko sai muutamaan otteeseen hypätä esteet puhtaasti, kunnes saivat aloittaa itsenäisen loppuverkan. Tindya ja Rosieta oli jälleen mukava valmentaa, Rosie oli tänään sellaisella tuulella kuin suomenhevostamman tuleekin olla, ja siten saimme paljon valmennuksen aikana paljon tehtyä hyviä suorituksia.

Laura R. - Mörkövaaran Lennokas
Tämän ratsukon touhuja valmennuksessa sai kyllä hieman ihmetellä - ori laukkaili vähän miten sattui ympäri kenttää ja hyppi esteitä aikalailla oman mielen mukaan, sillä aikaa selässä istuva Laura katseli maneesin seinille eikä malttanut keskittyä ollenkaan hevosensa ohjaamiseen. Alkuverkka oli ratsukon osalta siis melkolailla säätämistä, Lenni porskutti menemään pää kolmantena (vai viidentenä) jalkana eteen, ja Laura ei tuntunut edes tietävän, että missä on. Lämmittelyesteet Lenni ylitti suhteellisen hyvin siihen nähden millaiset ohjeet sai, mutta kyllä orin hypyissä oli siltikin pientä moitittavaa. Lähdimme hyppäämään tämän päivän pääesteitä, eli 80cm ja 100cm sarjaesteitä. Tarkoituksena oli katsoa ratsukon yhteistyötä sarjaesteillä, ja myös vähän ratsastajan hallintaa hevoseensa kun esteitä oli useita peräkkäin. Lennihän se innostui isommista esteitä melkolailla ja hyppikin vauhdikkaasti esteiden ylitse, ja siten Laura sai pidätellä ratsuaan melko topakasti. Ratsukon lähestymiset esteille eivät olleet mitään suorimpia näkemiäni, yleensä Lenni kun otti reippaasti mutkan kautta esteille. Isompien esteiden hyppääminen sai ratsastajan hiljalleen heräilemään selässä, ja kunnollisten ohjeiden myötä hypytkin tietenkin alkoivat näyttää paremmilta. Lenni sovitti rauhallisessa laukassa askeleensa esteiden väliin hyvin, ja siten ponnistuspaikat osuivat hyvin paikoilleen. Lähestymiset eivät sen sijaan parantuneet vaikka Laura hieman topakoituikin, muutamaan otteeseen Lenni tahtoi lähteä esteelle niin jyrkästä kulmasta, että pakko sen oli vain ohitse juosta. Muutamien puhtaiden suoritusten jälkeen, johon kyllä vierähtikin tovi, sai ratsukko aloittaa loppuverkan. Hieman sai ratsastaja tänään moitteita, mutta lopussa hyvät suoritukset korvasivat alun pelleilyt.

Ziki - Mörkövaaran Virituuli
Varpu oli tänään valmennuksessa todella reipas mutta siitä huolimatta erittäin yhteistyönhaluinen, joka oli melko yllätys viimekertaisen kouluvalmennuksen jälkeen. Alkuverkassa tamma teki täysin niin kuin Ziki vain tältä pyysi, ratsukko kävi nopealla temmolla kaikki askellajit lävitse ja ottivat samalla pienempiä, noin 60 sentin lämmittelyesteitä. Varpu näytti alusta alkaen todella innokkaalta hyppääjältä, mutta se malttoi vauhdiltaan hyvin kuitenkin keskittyä asiaan. Ratsukon ollessa hyvässä vireessä, lähdimme ottamaan 80cm ja 100cm sarjaesteitä, jotka olivat valmennuksessa pääteemana. 80cm sarjat Varpu hyppäsi täysin ongelmitta, laukka oli suhteellisen hyvää, lähestymiset onnistuivat ja hyvin hevonen sai mahdutettua askeleensa myös esteiden väliin. 100cm sarjoilla sen sijaan oli alkuun pientä hankaluutta, kun Varvun askeleet eivät täysin sopineet esteiden väliin, ja siksi esteet jouduttiin hyppäämään liian kaukaa tai läheltä. Ja tämä taas tietenkin aiheutti puomien putoamista ja hyvän rytmin sekoittumista. Tamman laukka piti saada hieman rauhoittumaan ja lyhyemmäksi, ja hiljalleen Ziki saikin ratsunsa laukkaa parempaan suuntaan, ja siten metrisetkin sarjat lähtivät onnistumaan kun askeleet mahtuivat hyvin esteiden välille. Kun saimme molempiin suuntiin hyvät, puhtaat suoritukset, sai ratsukko aloittaa itsenäisen loppuverkan, jokseenkin vauhdikkaalla tavalla jotta Varpu sai kulutettua energiansa pois. Kauhean suurta haastetta ei tässä valmennuksessa niinkään ollut, tarkoituksena oli vain katsoa ratsukon yhteistyötä ja ratsastajan tapaa ohjata hevostaan useilla sarjaesteillä pystyjen sijasta. Varpu osoitti tässä valmennuksessa kyllä ehdottomat esteratsunsa lahjat, Zikin vain laittaessa sen kulkemaan hyvin ja ohjatessa esteelle, tamma hoitikin hienosti hyppäämisen ja helpotti ratsastajansa tehtävää.