Estevalmennus 26.7.2014

 • Mörkövaara järjestää estevalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 26.7.2014
 • VIP 21.7.2014
 • Nimi listaan-valmennus, jossa 80cm ja 100cm ryhmät
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus14
 • Muodossa Ryhmä (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • Osallistujat
  80cm
  Ei osallistujia

  100cm
  Pierre - Mörkövaaran Virna
  Tänään ratsukko saapui valmennukseen aivan toisenlaisella asenteella, mitä viikon aiempaan kouluvalmennukseen. Hevonen oli hyvin kuulolla alusta saakka ja teki työtä kuuliaisesti Pierren tältä pyytäessä. Alkuverkassa Virna hyppäsi nätisti 60-70cm verkkaesteet reippaassa, mutta hallitussa laukassa, ja hypyt näyttivät oikein hyvältä. Verkkaesteillä vielä oikean ponnistuspaikan hahmottamisessa oli hankaluutta, mutta hevosen ollessa hyvässä vireessä lähdimme työskentelemään kunnolla.

  Kentälle rakennettiin aivan perinteinen esterata, jossa oli eri korkuisia esteitä 80-100cm välillä erilaisin lähestymisin. Lähdimme hyppäämään alkuun vain muutamaa estettä, jotta Virna sai totuteltua hiljalleen suurempiin esteisiin pienten jälkeen. Vähitellen otimme kaikki kentän esteet käyttöön ja aloimme hyppäämään ratakokonaisuutta. Alkuun Virna oikein innostui isommista esteistä ja siten Pierrellä oli hieman hankaluutta keskittyä niin hyppyihin kuin myös hevosen hanskassa pitämiseen. Topakat pidätykset ja rauhalliset lähestymiset tuottivat kuitenkin hienoja hyppyjä, ja hiljalleen myös alkuun hankalat ponnistuspaikat alkoivat löytää paikkansa. Valmennuksen hankalaksi osuudeksi ilmeni 90cm vesieste, jota tamma ei olisi millään uskaltanut hypätä ja näin ollen kielsi siinä alkuun useankin kerran. Kyseisen esteen kohdalla teimme monen monta toistoa, ratsastajan kannustaessa rauhallisesti hevostaan selässä eteen. Eikä tarvittukaan kuin yksi hyppy sen ylitse, joka olikin tasajalkaa kunnollinen ns kaniloikka, ja sen jälkeen Virna tajusi ettei se sen pelottavampi este ollutkaan. Kun rata oli muutamaan otteeseen suoritettu puhtaasti virheittä, oli aika siirtyä loppuverkkaan.

  Loppuverkkaan pudotin esteet alas ja ratsukko sai rauhalliseen tahtiin ylittää puomisarjoja ympäri kenttää. Virna ei olisi millään malttanut lopettaa hyppäämistä ja siksi puomitkin välillä ylitettiin isoilla hypyillä. Hetken ravailun jälkeen, niin että ratsastaja ja valmentaja olivat tyytyväisiä, sai ratsukko lopetella valmennuksen. Tänään Pierre ja Virna olivat kivoja valmennettavia, sillä vauhtia ja ongelmatilanteita syntyi, mutta kovalla työllä ja taidolla selviydyttiin lopulta kaikesta.

  Marle - Mörkövaaran Eversti
  Kun tämä laiska suomiputte saapui valmennukseen, ei valmentaja tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Veijo kulki hyvin hitaasti, mutta varmasti eteenpäin katsellen kaikkea muuta ympärillään paitsi itse pääasiaa, eli esteitä. Alkuverkassa orin laukka vaati todella paljon eteenajoa ja ratsastaja sai jatkuvasti antaa pohjetta ylläpitäkseen sitä. Verkkaesteet olivat 60-70cm korkuisia, joiden ylitse Veijo aluksi tyytyi vain nostamaan jalkojaan ilman minkäänlaista ponnistusta. Kun kaikki puomit rymysivät alas ja Marle hermostui selässä, tajusi ori ilmeisesti, että nyt varmaankin täytyy olla kunnolla ja tehdä miten omistaja käskee.

  Veijon jo hieman asennoiduttua hyppäämiseen lähdimme ylittämään esterataa, jossa oli erilaisia esteitä 80-100cm korkeudella erilaisin lähestymisin. Kuten arvata saattoi, oli orilla hieman hankaluutta lähteä huonolla vauhdilla ylittämään metrisiä esteitä, ja siten Marle sai alkuun pistää pojan kunnolla laukkaamaan ennen kuin lähdimme edes yrittämään hyppyjä. Hiljalleen siirryimme 80cm esteiden pariin, jotka yllätykseksi ylittyivät oikein hyvin, kunhan vain tiet olivat esteille suorat. Veijo suoriutui myös metristen pystyjen kohdalla oikein hyvin, vaikkakin tiukat käännökset hieman sekoittivat pojan ajatuksia. Halutessaan Veijo teki siis oikein näyttäviä ja puhtaita hyppyjä, mutta kaikki esteet eivät kuitenkaan poikaa täysin miellyttäneet. Kentällä oleva 80cm muurieste ilmeni hieman hankalaksi esteeksi, jota ori ei millään olisi uskaltanut tai viitsinyt hypätä. Lukuisat toistot esteelle tuottivat vain kieltäytymisiä ja ohi juoksuja, ja epätoivohan siinä kaikille jo oli iskeä, että eikö me tätä nyt saadakaan hoidettua alta pois. Ratsastajan oikein kunnolla suututtua hevoselleen ja mäiskäistyään tätä raipalla takapuolelle, Veijo hyppäsi lopulta muurin ylitse hirmuisella loikalla. Kerta ylitys ei kuitenkaan valmentajalle riittänyt ja siten odotin ratsukolta vielä muutamaa puhdasta uusintaa esteeltä, ennen kuin lähdimme hyvillä mielin lopettelemaan.

  Muurin ylittäminen vei kaiken virran lopulta Veijosta pois ja siten se ei loppuverkassa enää hirmuisesti jaksanut töitä tehdä. Siksi ratsukko sai rauhallisessa ravissa sekä käynnissä ylittää muutamat maapuomit ja sitten jo pian lopetella valmennuksen. Vaikka sekä alussa että lopussa olikin ylitsepääsemättömiä ongelmia, teki Veijo kuitenkin selväksi sen, että omaa nuoresta iästään huolimatta hyvän hyppytyylin ja kapasiteettia riittäisi varmasti suurempiinkin esteisiin. Ratsastajalle plussat hyvästä kannustuksesta hankalalla esteellä ja siitä, että hermot kestivät yllättävänkin kauan!