Estevalmennus 23.8.2014

 • Mörkövaara järjestää estevalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 23.8.2014
 • VIP 18.8.2014
 • Nimi listaan-valmennus, jossa 80cm ja 100cm ryhmät
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus15
 • Muodossa Ryhmä (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • Osallistujat
  80cm
  Pierre - Mörkövaaran Nuokkulilja
  Nuori tamma saapui valmennettavakseni tänään ensimmäistä kertaa ja ai että, onpa hän kerrassaan ihana! Nuokku asteli kentälle niin terhakkaan ja reippaan näköisenä korvat pystyssä ja turpa taivaissa, sen näköisenä kuin olisi valmiina töihin. Pierren nostaessa laukan tammalla, lähti Nuokku samantien hallittua ja tahdikasta laukkaa eteenpäin kuin mikäkin unelmahevonen. Ratsukon verkkaesteet olivat 50-60cm pystyjä sekä ristikoita, joiden ylitse Nuokku hyppelehti innokkaasti, mutta kuitenkin huolellisesti ratsastajansa ohjeita kuunnellen.

  Tämän päivän valmennuksessa oli kaksi kolmen esteen sarjaa sekä yksi okseri, joillla korkeutta oli 70-80cm. Pääpaino oli siis sarjaesteillä, joilla tuli tarkkailla askeleiden määrää esteiden välissä sekä hyvää ponnistuspaikkaa. Ensimmäisillä hypyillä Nuokun vauhti vähän pilasi hyppyjä, kaksi ensimmäistä estettä sarjalla ylitettiin hyvin, mutta kolmanteen ei askeleet aina mahtuneet väliin ja siten hyppy lähti aina liian läheltä tai liian kaukaa aiheuttaen puomin pudotuksen. Pierre sai täten vähän hidastaa ratsunsa tahtia ja keskittyä itse askeleiden laskemiseen ja ponnistuspaikalla merkin antamiseen. Hiljalleen ratsukon välinen yhteistyö parani ja Nuokku malttoi mieltään, ja tällöin myös hypyt alkoivat näyttää mallikailta ja esteet ylittyivät vaivatta. Okserilla ratsukko sai vuorostaan vähän lisätä tahtia, sillä pituutta esteellä oli sen verran, että siihen tarvittiin kunnon ponnistus ja liitovaihe. Muutaman kerran Nuokun takajalat osuivatkin taaimmaiseen puomiin, jolloin pudotuksia tuli. Mutta kerrassaan loistavasti tämä nuori hevonen hyppäsi esteet ja ratsukon menoa olikin ihana seurata!

  Reilun tunnin hyppäämisen jälkeen siirryimme jäähdyttelemään ja loppuverkkaa saikin mennä reippaassa tahdissa maapuomien ylitse. Nuokulla olisi selkeästi ollut virtaa vielä toiseen erään, mutta sen sijaan Pierre näytti selässä melko puhki olevalta. Nuokku näytti valmennuksessa kyllä loistavaa osaamista, kuinka nuori tamma voikaan olla niin taitava. Pierrelle lähtee tietysti kehut tämän hevosen kouluttamisesta, loistavaa! Nuokusta varmasti kuullaan esteradoilla tulevaisuudessa.

  Tuire N. - Mörkövaaran Majuri
  Tänään Majurilta löytyi intoa ja vauhtia vaikka mulle jakaa, jo ratsastajan noustessa selkään oli ori lähteä koko ajan vauhdilla alta pois. Alkuverkka meni ratsukolta siis lähinnä yhteisen sävelen löytämiseen, Tuire sai antaa paljon pidätteitä ja rauhoitella hyvin "villiintynyttä" hevostaan. Verkkaesteitä oli kentällä muutamia kappaleita, jotka olivat 50-60cm pystyjä sekä ristikoita. Majurin innokkaan menemisen vuoksi esteet ylittyivät vähän miten ylittyivät, välillä mentiin puomeista melkoisella tyylillä läpi ja välillä taas ori näytti ihan mukavanlaisia hyppyjä.

  Pojan hieman malttaessa mieltään ja kuunnellassa Tuiren pidätteitä, lähdimme hyppäämään päivän pääesteitä. Valmennuksessa oli tällä kertaa kaksi kolmen esteen sarjaa sekä yksi okseri, joilla oli korkeutta 70-80cm. Pääpaino hyppäämisessä oli siis sarjaesteillä, joilla ratsastaja sai kovasti tarkkailla askeleiden määrää esteiden välissä sekä eritoten hyvää ponnistuspaikkaa. Alkuun Majuri mennä pyyhälti vähän miten tahtoi sarjojen ylitse, eikä kovinkaan moni puomi paikoillaan pysynyt. Jälleen tarvittiin vain rauhoittelua ja pidätteitä, sekä muutoinkin topakampaa asennetta ratsastajalta. Vähitellen ratsukon suoritukset paranivat, Tuiren keskittyessä siihen, että Majuri saa hyvät lähestymiset sekä että askeleet mahtuivat hyvin esteiden väliin. Ponnistuksissa ori selkeästi kaipasi jokaisella hypyllä hieman apuja, joten ratsastaja sai antaa selkeät merkit hevoselle aina ennen ponnistusta. Okserille tullessa Tuire sai pidättelyn sijaan puolestaan ajaa vähän enemmän hevostaan eteen, jotta Majuri sai kunnon vauhdin ja hyvän ponnistuksen aikaiseksi. Muutaman kerran halusin ratsukon ylittävän esteet puhtaasti ratana, kunnes olin tyytyväinen heidän menoonsa.

  Loppuverkkaan pudotin esteiltä puomit alas ja täten ratsukko sai mennä reippaassa ravissa maapuomeja, samalla paljon taivutuksia tehden. Majurin liikkuessa kevyesti ja rauhallisesti eteen, sai Tuire hidastaa käyntiin ja antaa hevoselleen pitkät ohjat. Orilla virtaa tänään kyllä tuntui riittävän loputtomiin, mutta hyvin ratsastaja piti hevosensa malttia kasassa pidätysten avulla. Alun hypyt olivat lisäksi vielä vähän vaatimattomia, mutta loppua kohden hypyt paranivat ja lopussa saimme jopa mallikkaita hyppyjä aikaiseksi.

  100cm
  Cannabia - Mörkövaaran Tiikerililja
  Aikaisemmissa valmennuksissa Lilja on tuonut esille ihastuttavan innokkaan luonteensa, joka on näkynyt kentällä yhteistyönhalukkuutena sekä yritteliäisyytenä. Tänään tammalla taisi olla kuitenkin astetta huonompi päivä, sillä esteiden ylittäminen saati eteenpäin liikkuminen oli kovan työn takana. Alkuverkassa Cannabia sai naama punaisena mätkiä ratsuaan pohkeilla ja raipalla saadakseen sen edes hyvään liikkeeseen, mutta jos hevonen ei halua liikkua niin silloinhan se ei tietenkään liiku. Lämmittelyesteinä kentällä oli 50-60cm pystyjä sekä ristikoita, joiden ylittäminen oli aika verkkaista ja hankalan näköistä.

  Kovin kauaa emme voineet kuitenkaan alkuverkkaan ja sen pieniin esteisiin aikaa tuhlata, joten sitten lähdettiin vähän huonoin asentein isompia esteitä kokeilemaan. Kentällä oli rakennettuna kaksi kolmen esteen sarjaa sekä yksi okseri, joilla korkeutta oli 70-80cm. Tänään siis keskityimme eritoten sarjaesteiden ylittämiseen, joilla ratsastaja sai tarkkailla askeleiden määrää esteiden välissä sekä tietysti myös hyvää ponnistuspaikkaa. Kuten arvata saattaa, ei alkuun esteiden ylittämiset ollut kovinkaan kaunista katseltavaa. Cannabia sai ihan kohtuullisen hyvin ratsunsa esteille laukkaamaan, mutta aina ensimmäisen hypyn jälkeen Lilja pudotti raviin ja kaksi viimeistä estettä ylitettiin ravissa. Ravin vuoksi askeleet eivät mahtuneet esteiden väliin oikeanlaisesti, joten puomithan siinä tilanteessa useaan otteeseen lentelivät. Hiljalleen ratsastajan kunnolla suuttuessa ratsulleen alkoi laukka sujua paremmin, mutta hyppyihin olisin kaivannut huomattavasti lisää voimaa. Okserin ylittäminen ratsukolta sujui paljon paremmin loppua kohden, jolloin Lilja laukkasi kohtuu reippaasti ja Cannabian merkistä hyppäsi ylitse ilman mukinointia. Täydelliseen suoritukseen ratsukko ei tänään olisi kyennyt, joten olin tyytyväinen siinä vaiheessa kun Lilja ylitti jokaisen esteen puhtaasti, Cannabian ollessa topakkana selässä ja ylläpitäessä laukkaa.

  Hyppyjen sujuessa kohtalaisesti oli hyvä lähteä lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa pudotin esteiltä puomit alas ja täten ratsukko sai ravissa ylittää maapuomeja, samalla paljon taivutuksia tehden. Liljan liikkuessa kevyesti ja tahdikkaasti eteen, kuunnellen samalla huolellisesti Cannabian ohjeita, saivat he siirtyä käyntiin jäähdyttelemään. Tämän päivän valmennuksessa oli eritoten haastetta ratsastajalle, joka sai tehdä paljon töitä Liljan hyppyjen aikaansaamiseksi. Lilja ei tällä kertaa saanut juurikaan kehuja valmentajalta, mutta josko ensi kerralla sujuisi taas normaaliin tapaan.