Estevalmennus 01.02.2015

 • Mörkövaara järjestää estevalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 01.02.2015
 • VIP 30.01.2015
 • Nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla re-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus21
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! TÄMÄ VALMENNUS AVOIN VAIN NIILLE RATSUKOILLE, JOTKA EIVÄT OLLEET MUKANA TAMMIKUUN "VIRALLISISSA" VALMENNUKSISSA!

  Osallistujat
  1. Milja - Mörkövaaran Jaarli
  Tänään Jaarli tuntui olevan koko valmennuksen ajan melkoinen känkkäränkkä, alkuun se ei millään tullut ratsastajansa avuille kuulolle, eikä Milja missään vaiheessa helpolla päässyt. Alkuverkassa ori näytti hapanta naamaa muille valmennuksen ratsukoille ja kiukutteli jokaista Miljan pidätettä vastaan. Sen lisäksi, että itsepäisyyttä Jaarlilla oli riittämiin, oli se tänään jälleen myös melkoisen reipas. Alkuverkka menikin ratsukolta lähinnä siis taistellessa siitä, millä tahdilla eteen mennään ja mihin suuntaan käännytään. Siinä vaiheessa kun Jaarli vähän hellitti pidätteestä, annoin ratsukolle luvan hypätä muutamat pienet pystyesteet lämmittelyksi. Komealla kaarella Jaarli hyppäsikin, mutta ilmavara oli melkoisen suuri.

  Aluksi olin sitä mieltä, että tämä ratsukko saa kyllä hypätä koko valmennuksen ajan noita verkan pikkuesteitä, mutta toisaalta halusin luoda vähän haastetta ratsastajalle. Tämän päivän teemana meillä oli sarjaesteet, eli maneesiin oli siis rakennettu 2x3 esteen sarjaa, joilla oli korkeutta 60-80cm. Ensimmäiset "hypyt" olivat sarjaa sitä, että Jaarli mennä kaasutteli ja rynni komeasti jokaisen kolmen esteen lävitse, vähän jalkaansa nostaen. Vaadin Miljalta oikeasti taas niitä kunnollisia pidätteitä, olihan ratsastajan pakko saada hevonen hallintaansa ennen kuin jotain sattuisi. Siispä käskin ratsukon lopulta ratsastamaan laukassa pääty-ympyrälle, jossa oli yksi este - ja siitä ympyrältä sai poistua vasta kun Jaarli kuunteli Miljan apuja. Melkoinen tovi siinä kerkesikin vierähtää, mutta loppujen lopuksi ori hiljalleen kuunteli paremmin sitä pidätettä, jolloin sarjaesteetkin lähtivät ylittymään huomattavasti paremmin. Vähitellen saimme siis huolellisuutta peliin, ikävästi se vauhti vain ei hevoselta missään vaiheessa kesken loppunut, vaikka sitä kovasti toivoinkin. Ratsastaja sai olla sarjaesteillä myös tarkkana hyvän ponnistuspaikan löytämisessä, sekä tietysti siinä, että Jaarlin laukka-askeleet mahtuivat esteiden väliin. Välillä poika kun tuntui kompuroivan vähän jokaiselle esteelle kun hyppy jäi liian myöhäiseksi. Vaikka valmennusta oli jo mennyt reilusti yli tunnin verran, halusin ratsukolta kuitenkin vielä ne oikeasti mallikkaat ja huolellisesti ratsastetut ylitykset molemmilta sarjoilta, ennen kuin annoin luvan lopetella.

  Loppuverkassa Milja sai taivutella ratsuaan ravissa melko reippaassa tahdissa, kuitenkaan yhtään liikaa omaa ohjaa hevoselle antamatta. Kun hevonen oli työstetty niin herkäksi, että se reagoi maltilla ulkoapuihin ja askelsi tarmokkaasti, mutta silti tasaisella tahdilla eteen, olin tyytyväinen. Tänään ei Miljan ja Jaarlin estepuoli ollut missään tapauksessa parhaimmasta päästä, ori ei malttanut yhtään keskittyä valmennuksen aikana ja käyttäytyi kuin mikäkin nuorikko. Loppua kohden hypyt tietenkin paranivat, eikä viimeisellä kierroksella sarjoilla juuri virheitä ilmennytkään, mikä oli tietysti hyvä asia. Jospa ensi kerralla Jaarli olisi hivenen rauhallisempi, että näkisimme taas sitä tämän ratsukon oikeaa osaamista.

  2. Mila - Mörkövaaran Vappukaappari
  Viime valmennukseen verrattuna oli Vapulla tänään huomattavasti enemmän virtaa jo alusta alkaen, nyt se oikeasti puhkui intoa ja meni ikään kuin täysillä eteen. Alkuverkassa Mila sai siis himpun verran pidätellä ratsuaan, jotta tämä malttoi keskittyä kuuntelemaan ratsastajansa ohjeita hösellyksen sijaan. Verkka oli siten melko reipastempoinen, mutta hyvin Vappu alkoi käyttämään jalkojaan ja ihmeen nopeasti tuli pehmeäksi ja ohjan ja pohkeen väliin. Kun hevonen liikkui jo huomattavasti rauhallisemmassa tahdissa eteen, lähdimme ottamaan muutamat verkkahypyt pienille pystyesteille. Estettä kohden Vappu tuntui taas kiihdyttävän vauhtiaan, mutta siitä huolimatta hypyt onnistuivat hyvin. Asteen verran tasapainotonta oli tamman laukka, mutta muutoin ok.

  Tästä siirryimmekin päivän pääesteiden pariin, jotka olivat tällä kertaa sarjaesteitä. Maneesin pitkille sivuille oli rakennettuna 2x3 esteen sarjat, joilla oli korkeutta 80-100cm. Vapulla näytti silmät vain kirkastuvan entisestään kun annoin Milalle luvan nostaa laukan ja alkaa lähestymään ensimmäistä sarjaa. Ensimmäiset esteet ylittyivät kyllä joo, jokseenkin oli vain asteen verran huolimattomat hypyt tamman vauhdikkuuden vuoksi. Edelleen sai ratsastaja vain napakammin pidättää ratsuaan ja pyytää tätä malttamaan mieltään. Seuraavalla sarjalla vauhti oli jo himpun verran parempi, mutta nyt olikin ratsukolla ongelma mahuttaa Vapun askeleet esteiden väliin. Reippaassa vauhdissa tamma mahtui ottamaan esteiden välissä kaksi laukka-askelta, mutta rauhallisemmassa tahdissa kolme, joten ratsastaja sai kyllä pähkäillä kuinka toimitaan. Muutaman kerran ratsukon jalat menivät esteillä siksi solmuun ja pudotuksia tuli, mutta kun Mila ja Vappu pääsivät lopulta hyvään rytmiin ja toistoja tehtiin, ei ongelmaa enää niin ollut. Valmennuksen edetessä Vapun laukkakin tasapainottui kivasti, kunhan Mila vain piti kunnollisen ulko-ohjan tuen ja käytti pohjettaan topakasti. Myös ratsastajan esteistuntaan annoin muutamia vinkkejä lisää, sillä Mila lähti helposti röhnöttämään liiankin eteen kaulalle hyppyjen aikana, jolloin jalatkin sojottivat minne sattuivat. Viimeisillä hypyillä alkoi jo näkyä väsymyksen merkkejä uljaassa ratsussa sekä ratsastajassa, joten oli hyvä lähteä lopettelemaan kun oli mallikas suorituskin takana.

  Mila sai jäähdytellä ratsunsa itsenäisesti kevyessä ravissa ja minun pudotettua puomit esteiltä ottaa myös ravipuomien ylityksiä. Vappu nostelikin ihanasti jalkojaan ravipuomien päällä, mutta muutoin siitä kyllä näki, että nyt kiitos alkaa riittämään. Kun hevonen oli kaikkensa antanut ja ratsastaja tämän suoritukseen tyytyväinen, sai hidastaa käyntiin ja antaa hevoselle pitkät ohjat. Tänään Vappu oli aika kivalla tuulella, sillä riitti sitä virtaa ja intoa hyppyihin, jonka ansiosta ratsukko saikin oikein hyviä hyppyjä aikaiseksi. Jälleen Mila ohjasi hyvin ratsuaan ja pyrki kaikin tavoin pitämään tämän villihevosen hallinnassa. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin valmennuksiin...