Estevalmennus 04.10.2015

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 04.10.2015
 • VIP 30.09.2015
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla re-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus23
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Lisäksi valmennukset ovat eritoten suunnattu niille, jotka eivät olleet mukana syyskuun valmennuksissa - Syyskuun valkoissa mukana olleet kuitenkin voivat ilmoittautua ja heidät lisätään mukaan jos VIPin jälkeen mahtuu.

  Osallistujat
  1. Riella - Mörkövaaran Lillariina
  Tänään sain valmennettavakseni Mörkövaaraan Riellan ja nuoren Lillariinan, joka näytti kentälle tullessaan melkoiselta energiapommilta. Tammalla oli vaikeuksia pysyä aloillaan edes sen aikaa kun ratsastaja nousi selkään, ja kun ensimmäiset maiskutukset tuli niin Lillahan ampaisi vauhtiin. Alkuverkassa Riella sai siis keskittyä siihen, että sai Lillan hyvin tuntumalle, kuuntelemaan pidätteitä ja pitämään vauhdin tasaisena. Vaikka ajoittain tamma olikin tästä erimieltä, onnistuivat lämmittelyhypyt vajaan 70cm esteille ihan hyvin.

  Hiljalleen Lillan rauhoittuessa ja ratsukon välisen yhteistyön pelatessa paremmin lähdimme hyppäämään metrisiä esteitä ratana. Aluksi tamma tuntui vain keräävän lisää vauhtia suuremmille esteille, mutta tällä kertaa pidätteet menivät jo hyvin läpi ja näin ollen tamma malttoi mieltään. Este toisen perään ylittyi tasaisen varmasti, eikä tavallisilla pystyillä ongelmia liiemmin ilmennyt koko valmennuksen aikana. Kun ratsukko puolestaan saapui nousevalle trippelille, oli Lilla mitä ilmeiseimmin vähän kauhuissaan, sillä ensimmäiset yritykset se kielsi huolella. Riella sai pyytää topakasti ratsultaan ja kannustaa tätä voimakkaasti esteelle, jotta se kolmannella kerralla ylittyi jo joten kuten, vaikkakin puomit lentelivät. Tämän esteen parissa saimmekin viettää melkeinpä kolmasosan valmennuksesta ja voi sitä voiton tunnetta, joka lopulta tuli kun Lilla hyppäsi trippelin puhtaasti. Kun pari kertaa este oli ylitetty ongelmitta, jätimme sen sikseen jotta kaikilla valmennuksen osapuolilla olisi hyvä fiilis. Riella ja Lilla saivat vielä loppuun haastetta vähän mutkikkaammaalla radalla, josta he tosin suoriutuivat hienosti.

  Reilun tunnin työstämisen jälkeen lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa Riella sai ratsastaa Lillaa rennolla tahdilla vielä ravipuomien ylitse, ja kun ratsastaja oli tyytyväinen hevosen työskentelyyn sai hidastaa käyntiin. Lillasta jäi valmennuksen jälkeen oikein hyvä fiilis, se oli hyvin energisen ja mukavanoloinen tamma, ja vaikka pientä vaikeutta löytyi niin siitäkin päästiin yli huolellisella ratsastuksella. Ratsastajakin oli hyvin hereillä selässä valmennuksen ajan ja teki erinomaista työtä hevosensa kanssa.

  2. alhippa - Mörkövaaran Halti
  Halti saapui ratsastajansa kera valmennukseen pää taivaassa ja korvat höröllään innosta pörheänä. Tamma oli juurikin sen oloinen, että minne sitä tultiinkaan, siisti uusi paikka, jes, kivaa! Tämän vuoksi alhippa ei heti alkuverkassa löytänyt oikein minkäänmoista tuntumaa hevoseensa, sillä se vain mennä viiletti menemään. Muutamat lämmittelyhypyt otimme 60-70cm ristikoille, joiden ylitse Hali vain rennon viileästi asteli, sen suurempaa ponnistelematta.

  Jatkoimme melko pian varsinaisten rataesteiden pariin, joilla oli korkeutta 70-90cm. Tässä vaiheessa Hali vähän virkosi entisestään ja ikään kuin löysi jalat allensa - siinä oli myös alhipalla pidättelemistä. Tämän vuoksi pyysin ratsastajaa ottamaan reilusti topakampaa otetta hevoseensa ja etsimään tältä tasapainoisen, rauhallisen laukan. Ja lopulta kun Hali oli paremmin tuntumalla, aloimme hyppäämään. Tamma ylitti eteensä tulevat esteet reippaasti hyvällä tekniikalla, kuunnellen nyt selästä tulevia apuja huomattavasti maltillisemmin. Valmennuksen edetessä ratsukon yhteistyö parani koko ajan silmissä ja lopulta hevonen liikkui upeasti kauniissa raamissa eteen. Hali vaati esteillä mitä ilmeisemmin hyvät ja suorat lähestymiset, sillä muutaman kerran huonosta kulmasta tultaessa se pisti jarrut päälle eikä suostunut hyppäämään. Kuitenkin valmennuksen haastavimman esteen, 90cm trippelin, Hali ylitti tyylikkäästi kuin minkäkin pienen risuesteen. Kun Hali selvitti radan pariin otteeseen puhtaasti, oli kaikilla hyvä mieli ja siihen oli sen vuoksi hyvä päättää valmennus.

  Loppuverkassa alhippa sai ratsastaa hevostaan rauhallisessa ravissa vielä ravipuomien ylitse ja kun oli tyytyväinen hevosensa työskentelyyn, sai hidastaa käyntiin ja antaa pitkät ohjat. Hali oli oikein mielenkiintoinen valmennettava, ikään kuin sellainen hevonen jonka ns. pään sisään ei ihan niin vain ole pääseminen. Hevonen aloitti valmennuksen melko heikosti, jolloin tuli vähän sellainen tunne, että liekkö tästä nyt oikein mitään tulee. Loppua kohden hypyt paranivat kuitenkin huomattavasti ja kun ratsastaja vain malttoi olla napakkana ja työstää hevostaan kunnolla, niin oikein hyvä tuli.

  3. Suvi - Mörkövaaran Möhköfantti
  Suvi ja Möhköfantti saapuivat Mörkövaaraan valmennettavakseni tänään ensimmäistä kertaa ja innolla odotin heidät näkeväni, sillä orista ei ollut pitkään aikaan kuulunut mitään. Komeaakin komeampi Fantti asteli tyynen viileästi kentälle, vähän kuitenkin päätään käännellen, että minne ihmeeseen sitä on tällä kertaa tultukaan. Alkuverkassa Fantti oli hieman tahmea, Suvi sai ajaa sitä aika reippaalla pohkeella eteen ja pyytää napakasti avuille, jotta se lähti joten kuten pelittämään. Melko voimattomassa laukassa ratsukko ylitti puomia hipoen lämmittelyesteet, joilla korkeutta oli vain noin 70cm.

  Lähdimme kuitenkin melko nopeasti hyppäämään kentälle pystytettyä rataa, jonka esteiden korkeus oli 80-100cm. Pyysin Suvia aivan ensimmäisenä etsimään hevoseltaan tasapainoisen ja tahdikkaan laukan, sillä Fantin askelluksella ei olisi ylitetty yhtäkään metristä estettä. Lopulta orin laukka lähti pyörimään paremmin ja näin ollen annoin ratsukolle luvan lähteä ylittämään rataa. Fantti hyppäsi esteet oikein mielellään, nyt jo vähän jopa kirien estettä kohti, mutta ikävästi näytti painavan ratsastajan apuja vastaan. Ratsastaja sai siis oikein topakasti ohjata hevostaan ja työstää tätä esteiden välissä niin, että hevonen vähitellen alkoi pehmenemään ja kuuntelemaan apuja huolellisemmin. Valmennuksen haastavin este oli trippeli, jolle oli myös melko vaikea lähestyminen. Tiukat käännökset ja mutkat eivät olleet Fantille haaste eikä mikään, mutta kyllä siinä trippelin kohdalla ensimmäisellä kerralla puomit helisivät aikalailla. Sen esteen parissa saimme hetkisen viettää aikaa ennen kuin hyppy onnistui niin, että ponnistuspaikka oli hyvä ja kaikki puomit pysyivät kannattimillaan.

  Kun ratsukko suoriutui radasta mallikkaasti vajaan tunnin työstämisen jälkeen, lähdimme hiljalleen siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa Suvi sai jäähdytellä ratsuaan rauhallisessa tahdissa ravipuomeilla ja kun hän oli tyytyväinen hevosensa työskentelyyn, sai hidastaa käyntiin ja antaa pitkät ohjat. Fantti oli alkuvalmennuksesta melko jääräpää, ratsastaja sai pyytää tältä aika paljonkin ennen kuin se heltyi ja lähti pelittämään yhteistyökykyisesti. Alussa orin hypyt olivat vähän tahmeita, mutta loppua kohden kun meno parani, myös hypyt olivat teknisesti huomattavasti parempia.

  4. Melina - Mörkövaaran Helmiira
  Melina ja Helmi osallistuivat tänään Mörkövaarassa estevalmennukseen ja voi sitä hevosen riemun määrää kun se saapui kentälle! Nuori tamma oli aivan innosta soikeana, että minne sitä nyt tultiinkaan ja sen mukaista oli myös alkuverkan työskentely. Ratsastaja ei meinannut saada alkuverkassa hevoseensa minkäänlaista kontaktia, sillä se mennä sääteli täysin omiaan ravatessaan kenttää ympäri. Lämmittelyhypyt ratsukko sai ottaa 60cm ristikoille, joiden ylitse Helmi tyytyi vain astelemaan ilman suurempaa pomppua.

  Lähdimme vähitellen hyppäämään kentälle rakennettua esterataa, jossa oli esteitä erilaisin lähestymisin 80-100cm korkeudella. Helmin laukka oli alusta asti suhkot reipasta ja menevää, mutta esteet nähdessään se tuppasi vähän rynnimään niitä kohti. Pidätteet tulivat Melinalle siis hyvinkin tutuiksi valmennuksen aikana, tosin hiljalleen tamman väsyessä ei niitä enää juurikaan tarvittu. Varmoin ottein ratsastaja ohjasi hevostaan esteeltä esteelle ilman suurempia ongelmia, eli Helmi hyppäsi oikein mieluusti jokaisen eteensä tulevan esteen. Ratsukolla oli tosin pientä ongelmaa sarjaesteillä, joilla tamman askeleet eivät meinanneet osua millään kohdilleen. Ensimmäisillä kerroilla oli aina ongelmana joko liian kaukaa tai liian läheltä tapahtuva ponnistus, joka aiheutti puomin pudotuksen. Ratsastaja sai tämän vuoksi miettiä usean toiston verran askeleen lyhentämistä, ennen kuin lopulta suoritus oli mallikas. Valmennuksen haastavin este oli trippeli, jolle oli olevinaan vaikea lähestyminen, mutta Helmi suoriutui siitä kuin mikäkin vanha tekijä.

  Kun reipas tuntinen oli ratsukon kanssa esteitä työstetty ja kaikki esteet ylittyvät vaivatta, lähdimme lopulta lopettelemaan. Melina sai jäähdytellä Helmeä rauhallisessa tahdissa vielä ravipuomien yli ja ollessaan tyytyväinen hevosensa työskentelyyn sai siirtyä käyntiin. Helmi oli kyllä valmennuksen suuri yllättäjä, sillä alussa se vaikutti vähän pöhköltä, eikä esteiden ylittäminen ollut mitenkään kauneinta katsottavaa. Lopussa suoritukset olivat kuitenkin äärimmäisen hienoja hevosen laittaessa parastaan ja ratsastajan ohjatessa tätä selässä parhaansa mukaan.