Estevalmennus 15.02.2016

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 15.02.2016
 • VIP 11.02.2016
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla re-tasolla
 • Valmennukseen otetaan mukaan neljä ratsukkoa ilmoittautumisjärjestyksessä
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus28
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Helmikuun valmennuksiin eivät saa osallistua tammikuussa valmentautuneet ratsukot (pl. tammikuun ylim. estevalmennus).

  Osallistujat
  1. Hapero - Mörkövaaran Riemukupla
  Nuori Ripa saapui tänään ensimmäistä kertaa valmennettavakseni Mörkövaaraan ja menokin oli vähän sen mukaista. Ensimmäiset kierrokset ori tykitti menemään eteenpäin pää viidentenä jalkana, vähät välittäen Haperon lukuisista pidätteistä. Annoimme Ripan melko rauhassa purkaa energiaansa ja vasta kun tämän tahti oli hidastunut, sai ratsukko ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille pystyesteille. Ripa hyppäsi nämä esteet hyvin suurella ilmavaralla, mutta joskin puhtaasti todella kivannäköisellä tyylillä.

  Kun orin laukka oli tasapainoista ja hevonen hyvin ratsastajansa avuilla, lähdimme käymään läpi päivän tehtävää. Tänään teimme niinkin yksinkertaista harjoitusta kuin esteiden ylittämistä suurella keskiympyrällä. Esteillä oli korkeutta 100-110cm ja niitä oli sijoiteltuna sekä tiheästi että vähän väljemmin, jolloin saimme erilaisia hyppyjä mukaan. Ensimmäinen hyppykierros oli ratsukolle hieman hankala, sillä Haperon piti keskittyä pitämään ori symmetrisellä ympyrällä, liikkumaan tasaisesti eteen ja ponnistamaan oikealla kohtaa. Koska Ripa innostui näistä suuremmista esteistä, otti se alkuun helposti spurtteja esteitä lähestyttäessä. Näin ollen ratsastaja sai jakaa ratsulleen pitkiä, huolellia pidätteitä, joilla ori hiljalleen alkoi maltaa mieltään. Toistojen kautta ori ymmärsi jutun juonen, jonka jälkeen Haperolla ja Ripalle ei enää liiemmin ongelmia ollut. Hevonen ylläpiti menevää, mutta rauhallista laukkaa ja hyppäsi esteet kerta toisensa jälkeen mallikkaasti. Myös ympyrän ns. sarjaesteet ylittyivät hyvin, Hapero laski oikeaoppisesti Ripan askeleet esteiden välillä ja sai pojan ponnistamaan sopivassa kohtaa. Lopussa keskityimme lisäksi eritoten ratsastajan esteistuntaan, joka olikin Haperolla oikein hyvä.

  Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme hiljalleen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Koska esteitä hypättiin tunnin mittaan lähes kokoajan, sai ratsukko loppuverkassa jäähdytellä rauhallisessa käynnissä. Ripa oli erittäin positiivinen yllätys, ei voi muuta sanoa! Odotin, että ori olisi koko valmennuksen ajan säheltänyt muuta, eikä olisi juuri apuihin keskittynyt. Yllättäen pienen työstämisen jälkeen sieltä paljastui kuitenkin hieno estehevonen, joka teki töitä hyvällä mielellä.

  2. Riella - Mörkövaaran Lillariina
  Siinä missä muistan Lillan viimeksi olleen reipas ja energinen, oli se tänään kaikkea muuta kuin sitä. Tamma asteli Mörkövaaran maneesiin korvat luimussa, hapannaama virneellä ja oli kirjaimellisesti evvk-tuulella. Alkuverkassa Riella sai ajaa sitä napakalla pohkeella eteen ja tehdä paljon taivutteluja ja siirtymisiä, jotta sai tamman edes jotenkin kuulolle ja liikkumaan eteen. Lillan vetristyessä hieman, saivat he ottaa lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät melko verkkaisesti ravissa.

  Lähdimme hiljattain käymään läpi päivän tehtävää, vaikka tamma edelleen oli kuin takapuoleen ammuttu karhu, eikä tahtonut liikkua eteenpäin. Tänään teimme niinkin yksinkertaista harjoitusta kuin esteiden ylittämistä suurella keskiympyrällä. Esteillä oli korkeutta 90-100cm ja niitä oli sijoiteltuna sekä tiheästi että vähän väljemmin, jolloin saimme erilaisia hyppyjä mukaan. Ensiksi Riella sai ratsastaa Lillaa napakasti eteen, jotta sen laukka lähti lopulta pyörimään. Kun laukka oli tasaista ja menevää, saivat he rueta itsenäisesti omaan tahtiin hyppäämään ympyrän esteitä. Muutamat ensimmäiset kierrokset olivat kirjaimellisesti tuskaista katsottavaa, sillä Lilla pudotti usein raville ja kiisi kiitoravilla eteen. Laukan ylläpitämisessä oli siis suurin haaste, vaikkakin esteet ylittyivät ravissakin ihan hyvin. Toistojen kautta liike alkoi kuitenkin vähitellen sujumaan, jolloin niin hypyt helpottuivat kuin myös yleisilme oli huomattavasti parempaa. Topakoin avuin myös ympyrän sarjaesteet ylittyivät kepeästi, Lillan askeleet mahtuivat juuri ja juuri esteiden väliin ja ponnistuspaikka löytyi sopivasti. Lopussa ratsukon meno oli jo todella hyvännäköistä, jota olisi kyllä voinut pidempäänkin seurailla.

  Valmennuksessa aika meni kuin siivillä, joten melkeinpä heti kun ratsukon välille oli löytynyt yhteinen sävel, täytyi lopettaa. Loppuverkassa Lilla näytti todella hyvältä ollessaan ratsastajansa avuilla ja liikkuessaan ohjeiden mukaisesti eteen. Kieltämättä valmentaja halusi valmennuksen keskivaihella repiä hiuksensa päästä tamman vuoksi, mutta onneksi ratsastaja sai kun saikin hevosensa reippaaseen liikkeeseen. Liikkuessaan tahdikkaasti eteen, ei mikään este ollut ongelma, jolloin ratsukko suoriutui viimeisistä tehtävistä hienosti.

  3. Ireth - Mörkövaaran Uniaika
  Uni ja Ireth saapuivat valmennukseen hyvissä ajoin, joten he saivat rueta itsenäisesti lämmittelemään odottaessamme muita ratsukoita. Tamma oli minusta melko hupaisa, sillä se kyttäili jokaista maneesin nurkkaa ja oli aluksi melkeinpä pakokauhun vallassa uusien asioiden vuoksi. Uni siis touhotti ja teki täysin omiaan, Irethin yrittäessä selässä laittaa tätä edes jonkinlaiseen liikkeeseen. Vähitellen ratsastajan kova työ kuitenkin tuotti tulosta, jolloin Uni hieman rentoutui ja muovautui paremmin avuille.

  Muutamien pienten lämmittelyhyppyjen jälkeen lähdimme käymään läpi päivän tehtävää. Tänään teimme niinkin yksinkertaista harjoitusta kuin esteiden ylittämistä suurella keskiympyrällä. Esteillä oli korkeutta 100-110cm ja niitä oli sijoiteltuna sekä tiheästi että vähän väljemmin, jolloin saimme erilaisia hyppyjä mukaan. Aluksi Uni ikään kuin mietiskeli esteiden järjestystä ja tehtävän pointtia, mutta hyvin se lähti toimimaan Irethin ohjeiden mukaisesti. Laukka oli heti oikein menevää ja tasaista, eikä ratsastajalla ollut missään vaiheessa ongelmaa sen ylläpitämisessä. Valmennuksen suurin haaste tuntui olevan hevosen pitäminen symmetrisellä ympyrällä, sillä Uni lähti herkästi kaartamaan pois ympyrältä. Ireth sai siis olla sen suhteen erityisen tarkkana ja pitää ulkopohkeesta hyvä paine hevoseen. Esteet ylittyivät ratsukolta puolestaan yleisesti oikein hyvin, esteille lähestymiset sujuivat vaivattomasti ja ponnistuspaikatkin olivat kohdillaan. Muutaman kerran Uni tosin tuumaili kesken kaiken omiaan, jolloin se juosta humputteli vastaan tulevien esteiden ohitse muina miehinä. Hevonen ei siis missään tilanteessa päästänyt ratsastajaansa helpolla, vaan se kokeili usein mennä sieltä mistä aita on matalin.

  Tunnin työskentelyn jälkeen oli aika lähteä lopettelemaan ja siirtymään itsenäisesti loppuverkan pariin. Tällöin Uni paljasti hienoa liikettään useaankin otteeseen, joten oli pienimuotoinen harmi lopettaa valmennus kun hevonen alkoi oikeastaan vasta toimimaan. Että sellainen parivaljakko! Ireth sai koko valmennuksen ajan tehdä kovasti töitä, jotta Uni liikkui halutusti eteen ja hyppäsi esteet suosiolla. Tammaa taisi kiinnostaa oikeastaan kaikki muu kuin itse hyppääminen, joka tuli kyllä erittäin vahvasti esille.

  4. alhippa - Mörkövaaran Halti
  Alhippa ja Hali saapuivat tänään toistamiseen valmennettavakseni Mörkövaaraan esteiden pariin muutamien kuukausien tauon jälkeen. Ratsukon molemmat osapuolet tuntuivat olevan hyvällä tuulella, joten heti alkuverkasta lähtien he tekivät töitä hyvin yhteen. Hali liikkui pienen verryyttelyn jälkeen todella tyytyväisen näköisenä eteen, kuunnellen ratsastajansa apuja maltillisesti. Hevosen ollessa hyvin ratsastajan avuilla, saivat he ottaa lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät todella kivasti ja vaivattomasti.

  Huolellisen alkuverkan ja muutamien pienten hyppyjen jälkeen lähdimme käymään läpi päivän tehtävää. Tänään teimme niinkin yksinkertaista harjoitusta kuin esteiden ylittämistä suurella keskiympyrällä. Esteillä oli korkeutta 80-90cm ja niitä oli sijoiteltuna sekä tiheästi että vähän väljemmin, jolloin saimme erilaisia hyppyjä mukaan. Ensimmäisellä kierroksella alhippa sai ajaa ratsuaan ihan napakasti eteen, sillä laukka oli vähän verkkaista ja turhankin hidasta esteiden hyppäämiseen. Halin löytäessä jalat allensa alkoivat hypyt kuitenkin sujumaan moitteitta, todella hienolla ja ilmavaraa omaavalla tyylillä. Valmennuksen mittaan tamman vauhti tosin sen kuin vain kiihtyi, jolloin ratsastajalla oli pientä vaikeutta pitää hevonen ympyrällä. Topakat avut tulivat siis tarpeeseen, tosin Hali reagoi niihin hyvin ja sitä myöten tilanteet korjautuivat joka kerta nopeasti. Lähestymiset ja ponnistuspaikan löytämiset sujuivat yleisesti ottaen hyvin, tosin yhden kerran Hali kompuroi sarjaesteellä, jolloin se vei esteen kirjaimellisesti mennessään. Tuon tapahtuman jälkeen ratsukolla meni hieman aikaa taas yhteisen sävelen löytämiseen, mutta alhipan ollessa napakkana selässä alkoivat suoritukset lopulta taas sujumaan. Lopussa keskityimme myös ratsastajan esteistuntaan, jossa ei alhipan kohdalla ollut juurikaan parannettavaa.

  Vähitellen tunnin kuluessa lähdimme siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Hali jo hieman väsynyt jatkuvasta hyppäämisestä, jonka vuoksi jäähdyttely tapahtui rauhallisessa käynnissä taivutellen. Tätä ratsukkoa oli jälleen oikein mukava valmentaa, molemmilla oli läpi valmennuksen hyvä draivi päällä, jolloin tehtävät onnistuivat kohtuullisen hyvin. Vaikka pientä takapakkia valmennuksen lopulla tulikin, kokosi ratsastaja ratsunsa hyvin ja kannusti oikeaoppisesti reippaasti jatkamaan samaan malliin.