Estevalmennus 23.03.2016

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 23.03.2016
 • Viimeinen ilmoittaustumispäivä 20.03.2016
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla re-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus29
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Synttärijuhlien kunniaksi maaliskuun valmennukseen otetaan mukaan seitsemän ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este). Valmennukset ovat avoinna kaikille, myös helmikuussa valmentautuneille.

  1. Pierre - Mörkövaaran Vennikko
  Pierre ja Venni saapuivat tänään estevalmennukseen Mörkövaaraan, jota odotinkin suurella mielenkiinnolla, sillä kyseisestä ratsukosta en ollut vähään aikaan kuullut mitään. Vaaleanrautias tamma tepasteli kentälle rauhallisena, mutta selkeästi vähän epäilevänä, Pierren höpöttäessä samalla selässä viimeisen puolen vuoden kuulumisia. Ratsukko sai rueta kuitenkin samantien napakasti hommiin, ratsastaja sai taivutella ratsuaan eri askellajeissa ja laittaa sen tekemään kunnolla töitä. Venni liikkui melko nopeasti hyvässä raamissa eteenpäin, kuunnellen samalla ratsastajan ohjeita huolellisesti, jonka myötä he saivat ottaa muutamat lämmittelyhypyt.

  Yhteistyön pelittäessä lähdimme jatkamaan kentälle rakentamani esteradan pariin, jossa oli seitsemän erilaista estettä 60-80cm korkeuksilla. Tänään kävimme läpi siis esteradan hyppäämistä, pitäen silmällä erityisesti huolellisia lähestymisiä ja tasaista radalla etenemistä. Pierre sai ennen radalle siirtymistä työstää Vennillä hyvän, tasapainoisen laukan, jonka jälkeen he saivat rueta itsenäisesti suorittamaan rataa. Venni näytti jo ensimmäisellä kierroksella todella hyvältä, se reagoi vahvasti Pierren apuihin ja liikkui tasaisen varmasti eteenpäin. Ajoittain ratsukon välille tosin syntyi pientä epäselvyyttä lähestymisissä, jolloin tamma herkästi juoksi esteen ohitse, mikäli Pierre ei ollut tarpeeksi hereillä selässä. Näin ollen ratsastaja sai keskittyä huolellisemmin erityisesti lähestymisissä ja käyttää tällöin napakasti apuja, jotta kaikki sujui kuin oppikirjan mukaan. Sarjaesteet olivat ehdottomasti tämän ratsukon vahvin osa-alue, Pierre osasi todella hyvin laskea Vennille sopivat askeleet esteiden välille, joten niiden parissa ei ollut yhden yhtä ongelmaa. Vaikka jo alussa Pierren ja Vennin meno näytti hyvältä, parani se jatkuvasti loppua kohden niin, että loppujen lopuksi minulla ei ollut enää heille mitään sanottavaa.

  Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään itsenäisesti loppuverkan pariin, jonka Pierre ja Venni saivat suorittaa itsenäisesti. Tamma liikkui tässä vaiheessa jo vähän hitaammalla temmolla eteenpäin, joten siitä selkeästi huomasi, että reipas työskentely alkoi jo menoa hieman painamaan. Kuten vähän alkuun jo aavistelinkin, oli tämänpäiväinen valmennus tälle tiimille todella helppo juttu. Venni on taitava ja nöyrä estehevonen, joka teki koko ajan täysin niin kuin tältä pyydettiin. Ajoittain huonot pätkät laitetaan siis Pierren piikkiin, joka olisi voinut keskittyä myös itse asiaan, eikä esimerkiksi pälättämiseen.

  2. Milja - Mörkövaaran Reivi
  Milja ja Reivi saapuivat tänään toisen kerran Mörkövaaran valmentautumaan, tosin tällä kertaa lajina oli esteratsastus. Ori oli heti kentälle saavuttuaan täynnä virtaa ja intoa, se paineli puhkuen menemään korvat taivaissa eteenpäin. Näin ollen Milja sai keskittyä alkuverkassa siihen, että sai hevosensa hallintaansa ja vielä ratsastettua siihen pisteeseen, että avut menevät Reiville läpi. Kovaa työtä se jälleen vaati, mutta vähitellen orin liike alkoi tasaantua, jonka myötä ratsukko sai ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille esteille.

  Lähdimme vähitellen jatkamaan kentälle rakentamani esteradan pariin, jossa oli seitsemän erilaista estettä 60-80cm korkeuksilla. Tänään kävimme läpi siis esteradan hyppäämistä, pitäen silmällä erityisesti huolellisia lähestymisiä ja tasaista radalla etenemistä. Milja sai etsiä Reiviltä hallitun, mutta menevän laukan ja sen jälkeen he saivatkin rueta itsenäisesti suorittamaan rataa. Ensimmäinen kierros meni ratsukolta lähinnä yhteisen sävelen etsimiseen, Reivi eteni radalla vähän turhankin reippaasti, joten pidätteet tulivat Miljalla käyttöön. Toinen kierros oli jo huomattavasti parempi, nyt ori reagoi vahvemmin pidätteisiin, eikä enää vain kiitänyt menemään, joka näkyi positiivisesti hypyissä. Hypyt sujuivat kokonaisuudessaan tällöin hyvin, Reivi ponnisti yleensä esteelle juuri oikealla kohtaa ja Milja piti selässä huolen siitä, että lähestymiset olivat suoria. Muutaman kerran valmennuksessa orin jalat menivät solmulle esteelle ponnistamisen jälkeen, jonka vuoksi puomit tulivat kolinalla alas. Näin ollen ratsastaja sai myös keskittyä siihen, että hevonenkin rehellisesti keskittyy hyppyihin, eikä vain automaattisesti leijaile pää pilvissä eteenpäin. Toistojen kautta meno parani jatkuvasti, eikä viimeisellä kierroksella enää juuri virheitä esiintynyt.

  Tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja ratsukko sai näin ollen siirtyä itsenäisesti loppuverkan pariin. Reivi oli tässä vaiheessa jo hitusen hyytynyt reippaan tunnin tuloksena, jonka vuoksi he saivat mennä melko rauhallisessa tahdissa pitkillä ohjilla. Täytyy sanoa, että olen enemmän kuin tyytyväinen tämän ratsukon suorituksiin tänään. Vaikka aluksi orilla virtaa riitti, joka myös vähän rokotti suorituksia, parani heidän yhteistyö äärimmäisen hyvin tunnin edetessä, eikä lopussa heillä ollut enää mitään epäselvyyksiä. Reivissäkin selkeästi asuu taitava estehevonen, mutta sen esille tuominen vaatii vain jämäkkää ratsastusta ratsastajalta.

  3. Sarita (Siuri) - Mörkövaaran Vivian
  Mörkövaaran Vivian saapui tänään ratsastajansa kanssa ensimmäistä kertaa valmentautumaan Mörkövaaraan ja ilo olikin päästä näkemään, minkälainen ratsu tammasta oli kehittynyt. Saapuessaan kentälle tamma näytti hapanta naamaa ja ratsastajan pyytäessä tätä jämäkästi eteenpäin, oli tuloksena vain muutamat kuuluisat kärpäspukit. Näin ollena alkuverkka oli Saritan ja Vivianin kanssa melko työläs, sillä hevonen ei selvästikään ollut kovin yhteistyökykyisellä tuulella huitoessaan menemään pää viidentenä jalkana eteenpäin. Onneksi vähitellen Saritan taivutellessa ja tehdessä paljon siirtymisiä alkoi Viviankin olemaan paremmin avuilla, jonka myötä he saivat ottaa muutamat lämmittelyhypyt.

  Lämmittelyhyppyjen sujuessa kohtalaisesti, siirryimme kentälle rakentamani esteradan pariin, jossa oli seitsemän erilaista estettä 80-100cm korkeuksilla. Tänään kävimme läpi siis esteradan hyppäämistä, pitäen silmällä erityisesti huolellisia lähestymisiä ja tasaista radalla etenemistä. Ratsastaja sai etsiä ensimmisenä ratsultaan hyvän, pyörivät laukan, ja sen jälkeen suunnata itsenäisesti suorittamaan rataa molempiin suuntiin. Päälimmäisenä ajatuksena minulle tuli "voi ei", sillä Vivian tykitti menemään melko reippaassa tahdissa esteiden ylitse, välillä puomit mukana sinkoillen. Saritan tuli täten ottaa jämäkämpi tuntuma hevoseen ja jakaa paljon pidätteitä, jotta se alkoi malttamaan mieltään ja olemaan entistä paremmin apujen varassa. Toistojen myötä Vivian rauhoittuikin kivasti, jonka jälkeen meno oli aivan toista - hevonen liikkui tasaisesti eteenpäin ja hypyt olivat todella huolellisia. Ratsastaja ohjasi hevosta päättäväisesti, jolloin Vivian ylitti esteen kuin esteen mutkitta ilman minkäänlaista ongelmaa, eikä puomitkaan tulleet enää alas. Edelleen tamma tosin hieman kiri estettä lähestyttäessä, jolloin Saritan tuli toimia tilanteen mukaisesti pidätteet huomioiden onnistuneiden hyppyjen takaamiseksi. Valmentajalle jäi viimeisen kierroksen jälkeen todella hyvä fiilis, sillä Vivianin korvatkin olivat nousseet niskasta pystyyn!

  Vähitellen lähdimme lopettelemaan ja täten ratsukko sai siirtyä loppuverkan pariin reippaassa ravissa, samalla paljon taivutteluja tehden. Loppuverkassa Vivian näytti oikein kauniilta liikkuessaan tyytyväisenä eteenpäin ja kantaen itsensä kauniisti, eli voisi sanoa, että tavoitteeseen päästiin. Alussa tamma ei missään nimessä päästänyt ratsastajaansa helpolla ja näin ollen valmentajaakin vähän jo pelotti, mutta kova työ toi onneksi jälleen hyvää tulosta. Jos vain ratsastaja muisti antaa napakat avut ja oikeasti vaatia Vivianilta, oli meno todella kaunista katsottavaa, jolloin hypytkin sujuivat moitteitta.

  4. Hapero - Mörkövaaran Suoruusu
  Hapero otti tänään osaa Mörkövaaran ryhmävalmennukseen nuoren Sirpa-tammansa kanssa, lajina esteratsastus. Sirpa oli heti kentälle saavuttuaan innosta soikeana, se hörähteli muille ratsukoille kiivaasti ja liikkui reippaasti pää taivaissa eteenpäin. Alkuverkassa ratsastajalla oli pientä ongelmaa saada tamma keskittymään ja kuuntelemaan apuja, sillä se olisi halunnut tehdä kaikkea muuta kuin työskennellä. Vähitellen taivuttelut ja siirtymiset eri askellajien välillä tuottivat tulosta, jolloin Sirpa alkoi hieman malttaa jo mieltään. Näin ollen ratsukko sai ottaa muutamat lämmittelyhypyt, jotka ylittyivät hyvinnkin vauhdikkaasti.

  Hevosen liikkuessa vetreästi ja ajatuksen kanssa eteen, siirryimme kentälle rakentamani esteradan pariin, jossa oli seitsemän erilaista estettä 80-100cm korkeuksilla. Tänään kävimme läpi siis esteradan hyppäämistä, pitäen silmällä erityisesti huolellisia lähestymisiä ja tasaista radalla etenemistä. Ennen esteille siirtymistä Hapero sai etsiä Sirpalta todella tasaisen ja rauhallisen laukan, ja sen löydyttä he saivat alkaa itsenäisesti suorittamaan rataa. Hapero oli hyvin perillä tammansa liikkeistä alusta saakka, edelleen Sirpalla nimittäin virtaa riitti, mutta ratsastaja ennakoi sen hyvin pidätteiden kanssa. Näin ollen tamma ei päässyt rynnimään esteitä kohti, jota se olisi aluksi kovasti halunnut tehdä, ja siten hypyt olivat kohtuullisen hyviä. Muutaman kierroksen jälkeen Sirpa rauhoittui enemmänkin, jolloin ratsukko sai hyppyihin mukaan lisää huolellisuutta, ja ratsastajakin pystyi keskittymään paremmin esimerkiksi istuntaansa. Pari kertaa tunnin aikana kävi niin, että tamma laskeutui edelliseltä esteeltä huonosti, jolloin seuraavalle esteelle tultiin mutkan kautta, joka puolestaan johti kieltäytymiseen.Hapero kuitenkin jaksoi hyvin työstää tammaansa, eikä lannistunut muutamasta takapakista hyvien suoritusten ohessa. Kokonaisuudessaan esteet ylittyivät ratsukolta hyvin koko tunnin ajan.

  Kun esterata oli hiottu molempiin suuntiin useita kertoja, lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Sirpa oli jo aika naatti tunnin laukkailun vuoksi, joten jäähdyttely tapahtui rauhallisessa tahdissa pitkien ohjien kanssa. Nuoreksi hevoseksi Sirpa oli yllättävänkin taitava, vaikka sillä aluksi menohaluja olikin, malttoi se yllättävän nätisti kuunnella selästä tulevia apuja. Hapero tuttuun tapaan tsemppasi hevostaan hienosti koko tunnin ja teki huolellista jälkeä selässä. Kylläpä on kasvattajatädillä sellaiset tuntemukset, että Sirpa tulee menestymään esteradoilla!