Estevalmennus 20.06.2016

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 20.06.2016
 • Viimeinen ilmoittaustumispäivä 17.06.2016
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla re-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus32
 • Muodossa Ratsastaja - <a href="http:// alkuinen osoite">Ratsu</a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Kesäkuun valmennuksiin eivät saa osallistua toukokuussa valmentautuneet henkilöt.

  1. Ireth - Mörkövaaran Rähähdys
  Viimekertaisessa kouluvalmennuksessa Ireth ja Räksy hullannuttivat minut täysin, joten odotin heidän näkemistään ja valmentamistaan taas innokkaasti. Alkuverkassa ori oli yllättäen vähän levoton sielu, se pomppi sinne tänne painaen samalla apuja vastaan ja pyrki ikään kuin menemään sieltä, mistä aita on matalin. Jälleen kerran Ireth sai siis olla alkuun napakkana hevosensa kanssa, mutta vauhtiin ja töihin päästyään alkoi yhteistyö pelata huomattavasti paremmin. Räksyn vertyessä ja laukatessa rauhallisesti eteen, saivat he ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät oikein vaivattomasti hyvällä tyylillä.

  Tänään ratsukon kanssa käytiin lävitse aivan perinteisen esteradan hyppäämistä, jonka vuoksi olin pystyttänyt kentälle kahdeksan erilaista estettä. Mukana oli yksi kolmen esteen sarja, muutama perinteinen pysty, okseri ja hieman vaativampi trippeli, jotka oli sijoiteltuna ympäri kenttää. Ratsukon tehdessä hyvää perusratsastusta, saivat he luvan aloittaa itsenäisesti suorittamaan rataa omaan tahtiin. Alkuun Räksy tuppautui hieman innostumaan esteistä, se kiri lähestymisissä voimakkaasti, joka puolestaan rokotti hyppyjen huolellisuutta. Ratsastaja sai näin ollen muistaa vahvat pidätteet ja olla hevosensa suhteen tarkkana siitä, että se rehellisesti kuuntelee ja toimii niin kuin pitää. Kun pidätteet meni läpi, sujui parivaljakolla radalla todella hienosti - Räksy eteni tasaisesti ja Ireth ohjasi tätä hienosti esteeltä esteelle, ilman minkäänlaisia ongelmia. Ratsastajan pitäessä radat suorina, ei lähestymisissä ollut mitään vaikeutta ja näin ollen hevonen pääsi ponnistamaan esteelle aina hyvästä kohtaa. Myös minun kaavailemani haastava trippeli oli peace of cake tälle ratsukolle, tosin muutaman kerran ylin puomi tippui orin takajalkojen viedessä sen mennessään. Molempiin suuntiin kävimme rataa ja jokaista estettä niin pitkään lävitse, että kaikki sujui kuin elokuvissa konsanaan, eikä ratsukon välillä ollut ollenkaan epäselvyyksiä.

  Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin, jonka ratsukko sai suorittaa itsenäisesti kevyessä tahdissa. Jälleen kerran Irethillä ja Räksyllä oli pieniä käynnistymisongelmia, jonka vuoksi alku oli vähän enemmälti hakemista ja yhteistyön löytämistä. Kun ratsukko kuitenkin pääsi vauhtiin ja hyppäämisen makuun, alkoi heidän meno näyttää oikein hyvältä, eikä sen jälkeen hankaluuksia enää eteen tullutkaan. Valmentaja oli jälleen kerran erittäin tyytyväinen Irethin ja Räksyn lopputulokseen, kun suoritukset olivat kuin oppikirjasta konsanaan.

  2. Emppu (Siuri) - Mörkövaaran Vionella
  Nuori suomenhevostamma Vinna saapui tänään ensimmäistä kertaa valmennettavakseni Mörkövaaraan ratsastajansa Empun kanssa, aiheena esteet. Alkuun tamma oli hieman hämillään uudesta paikasta ja rääkyvästä valmentajasta, mutta ratsastajan alkaessa hommiin alkoi Vinnakin keskittyä nopeasti selästä tuleviin ohjeisiin. Emppu sai melko vahvoin avuin työstää ratsuaan, sillä Vinna tuppautui vähän painamaan apuja vastaan ja olemaan kuin löysä makaroni, joka hieman hankaloitti työskentelyä. Eritoten laukkaan päästyään alkoi tamma kuitenkin liikkumaan todella hyvännäköisesti eteen, jonka myötä ratsukko sai ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille ristikoille.

  Lähdimme hiljattain siirtymään ratsukon kanssa isompien esteiden pariin, sillä olin pystyttänyt kentälle kahdeksan erilaista estettä, korkeuksilla 80-100cm. Mukana oli niin kolmen esteen sarjaa ja muutamaa perinteistä pystyestettä, kuin myös vähän haastavampaa pientä okseria. Kun Emppu oli työstänyt Vinnan hyvään, menevään laukkaan, saivat he rueta itsenäisesti hyppäämään rataa molempiin suuntiin ja käymään läpi jokaista estettä. Ensimmäiset hypyt Vinna suoritti melko nopeasti, ilman suurempaa ajatusta käyttäen, joten ratsastaja sai olla selässä hereillä ja jakaa tasaisesti pidätteitä ratsulleen. Normaalit pystyt ylittyivät ratsukolta kerta toisensa jälkeen hyvin, niissä ei ongelmia missään vaiheessa tuntia ollut. Ensimmäisenä hankaluutena tuli tämä kolmen esteen sarja, jossa oli 80cm-90cm-100cm esteet, joilla Vinna selkeästi vähän aristeli hyppyjään. Laukka-askeleet mahtuivat kuitenkin esteiden väleihin hyvin, niissä ei virheitä tullut, mutta sen sijaan Empun tuli rohkaista tammaansa reippaasti hyppäämään. Toistojen myötä hevonen sai sarjalla varmuutta ja muutaman kierroksen jälkeen nähtiinkin ensimmäinen puhdas suoritus näillä esteillä, hienoa! Sarjaesteiden ohessa ratsukko suoritti myös 80/90cm nousevaa okseria, jota Vinna hieman myös sarjojen tavoin kyttäili ja mietiskeli. Näin ollen ponnistus tapahtui useasti vähän turhankin kaukaa, jolloin takajalat veivät ylimmät puomit mukana mennessään. Jälleen Emppu sai napakasti pyytää esteelle ja hyvän hypyn jälkeen kehua vuolaasti - ja sehän jos mikä tuotti vähitellen tulosta. Tunnin päätteeksi jokainen este ylittyi ratsukolta upeasti, ilman minkäänlaista säröä yhteistyössä saati hypyissä.

  Onnistuneiden suoritusten päätteeksi sai ratsukko alkaa hiljattain lopettelemaan ja siirtymään rauhallisessa tahdissa loppuverkan pariin. Loppuverkassa erityisesti ratsastaja oli kaikkensa antaneen oloinen, mutta sen sijaan Vinnalla olisi selkeästi ollut vielä virtaa toiseen samanmoiseen tuntiin. Vaikka alussa ratsukolla olikin ongelmia ja molemmat osapuolet joutuivat tekemään kovasti töitä, oli lopputulos aivan uskomaton! Valmennuksessa nähtiin hyvin huolellisen työn jälki, joka tosin vaatikin erittäin pitkää pinnaa, hikeä ja kyyneleitä ratsastajalta. Lopussa Vinna ja Emppu väläyttivät sellaisia suorituksia, että kyllä siinä kalpenee kansallisen tason estepuokitkin.