Estevalmennus 15.06.2017

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 15.06.2017
 • Viimeinen ilmoittaustumispäivä 31.05.2017
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla re-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla estevalmennus39
 • Muodossa Ratsastaja - <a href="http:// alkuinen osoite">Ratsu</a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan kolme ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).

  1. Veera Ruusula - Mörkövaaran Talviyö
  Aamutuimaan järjestetty estevalmennus näkyi Veeran ja Taavin kasvoilta heidän saapuessa Mörkövaaran kentälle jo ennen kahdeksaa. Ratsastaja haukotteli kovaan ääneen ratsunsa selässä, joka puolestaan löntysti silmät ummessa alkukäyntien aikana. Vähän huvitti parivaljakon ylitsepursuava innostus, mutta ei auttanut kuin tomeralla äänellä sanoa, että nyt reippaasti hommiin! Veera alkoi lämmittelemään Taavia ravissa ja laukassa, joka oli hieman vastahakoinen, eikä liike tuntunut lähtevän rullamaan ihan helpolla. Määräsin parivaljakon työskentelemään ravi- ja laukkapuomeille, joita olin sijoittanut sinne tänne ympäri kenttää, jotta saimme orin jalkatyöskentelyä vähän aktiivisemmaksi. Puomien ohessa oli myös parit isommat esteet, joille ratsukko sai ottaa muutamat lämmittelyhypyt ennen päivän tehtävään siirtymistä.

  Tänään valmennuksessa hypättiin paljon metrisiä yksittäisiä pystyjä kuin myös oksereita ja yhtä trippeliäkin, joiden lomassa tuli ylittää edelleen myös mainittuja ravi- ja laukkapuomeja. Veeran ja Taavin työskennellessä kohtuullisen hyvin yhteen, saivat he aloittaa ensimmäisenä esteiden ylittämisen määrätyssä järjestyksessä. Tähän mennessä ori oli jo hyvin lämmennyt, se liikkui heti ensimmäistä estettä lähestyttäessä reippaasti, eikä enää aikaillut liikkeissään. Normaalit pystyesteet lähtivät rullaamaan täten alusta alkaen oikein tyylikkäästi, lähestymiset esteille olivat suoria, ponnistuspaikat löytyi sopivasta kohtaa ja Taavi ylitti nämä kerta toisensa jälkeen puhtaasti. Okserit, ja erityisesti trippeli, tuottivat kuitenkin alkuun pientä hankaluutta, sillä ori ei ottanut riittävän voimakasta ponnistusta, jotta se olisi päässyt näiden esteiden ylitse ilman, että takajalat veivät jälkimmäiset puomit mennessään. Veera sai napakasti avustaa hevostaan näille esteille lähestyessä ja ponnistuspaikan tullen napauttaa jalkansa reippaasti kylkiin ja käyttää vähän ääntäkin, jotta Taavi hyppäsi riittävän vahvasti. Toistojen myötä okserit lähtivät ylittymään hyvin, mutta trippelillä oli edelleen muutaman kierroksen jälkeen vielä pientä hiottavaa hypyn suhteen. Orin täytyi venyyttää itseään hypyssään huomattavasti enemmän, jotta se lopulta pääsi kuin pääsikin sen ylitse pudottamatta puomeja. Kun Taavi kerran pääsi trippelin ylitse puhtaasti ja sai siitä vuolaasti kehuja, ymmärsi se heti kuinka seuraavalla kerralla tulee toimia - ja myös toisen kerran ori suoritti esteen moitteitta. Ratsukko ennätti valmennuksen aikana hypätä radan yhteensä kuuteen kertaan, joista kaksi viimeistä oli siis oikein mallikkaita ja hyvin hallittuja suorituksia. Tosin juuri ennen loppuverkkaan siirtymistä Taavi kompuroi ravipuomeilla sen verran ikävästi, että Veera humahti pojan kaulan ylitse maahan. Onneksi nainen hymyissä suin nousi nopeasti takaisin ylös satulaan ilman suurempia haavereita.

  Loppuverkassa ratsukko sai tehdä vielä paljon taivutteluja ravissa ja käynnissä, ja Veeran ollessa tyytyväinen Taavin työskentelyyn saivat he siirtyä loppukäynteihin. Valmennuksen päätteeksi Veera ja Taavi olivat taas lähtöpisteessä, molemmat ihan hapoilla ja väsyneen oloisia, mutta hyvillä mielin. Tunti meni kokonaisuudessaan todella kivasti, oli ratsukolle vähän helpompia esteitä ja tehtäviä, mutta trippeli toi myös vähän haastavuutta mukaan. Taavi malttoi melkein koko valmennuksen ajan liikkua tahdikkaasti hyvällä draivilla eteenpäin, eikä alun ämpyilyjen jälkeen laittanut enää Veeralle vastaan. Veera puolestaan oli hyvin hereillä selässä ja uskalsi pyytää Taavilta napakalla otteella, ja lisäksi hän kuunteli neuvojani hienosti ja toimi niiden mukaisesti onnistuneesti radalla.

  2. Siina - Mörkövaaran Itkupusu
  Kitka saapui tänään ensimmäistä kertaa valmennettavakseni Mörkövaaraan, eikä ainakaan tamma riemastunut kasvattajansa kohtaamisesta pitkästä aikaa. Tervehdin iloisesti ratsukkoa heidän saapuessa kentälle, johon Kitka vastasi minulle korvat luimien ja samalla valmennuksen toiselle hevoselle hampaita vilauttaen. Jahas, taitaa Kitka hieman olla kiukkuisella tuulella, tuumailin, samaan aikaan kun parivaljakko aloitti itsenäisesti lämmittelyn. Siina sai ratsastaa ratsullaan kaikki askellajit hyvin läpi ja taivutella sitä paljon volteilla, jonka jälkeen työskennellä hetken ravi- ja laukkapuomeilla. Puomeilla Kitka alkuun vähän kompuroi etujaloillaan, joten ratsastaja sai napakasti käyttää apuja, jotta tammakin alkoi keskittymään jalkoihinsa. Tämän myötä he saivat ottaa myös muutamat lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät vähän hitaassa temmossa, mutta muuten kohtuullisen hyvin.

  Tänään valmennuksessa hypättiin paljon metrisiä yksittäisiä pystyjä kuin myös oksereita ja yhtä trippeliäkin, joiden lomassa tuli ylittää edelleen myös mainittuja ravi- ja laukkapuomeja. Kun ratsukko pelitti kutakuinkin hyvin yhteen, hevonen oli ratsastajansa apujen varassa ja Siina hyvin hereillä selässä, saivat he aloittaa radan suorittamisen. Ensimmäisille pystyille tultaessa Kitka hieman jarrutteli lähestymisissä, eikä se laukka muutoinkaan päätä huimannut, joten reippautta, reippautta! Pyysin ratsastajaa ratsastamaan hevostaan eteen oikein napakalla pohkeella ja ponnistuspaikoissa napauttamaan pohkeilla kylkiin sen verran topakasti, että tamma hyppäsi esteelle voimakkaasti, käyttäen samalla hyvin takajalkojaan. Muutaman kerran napakat avunannot toivat odotettua tulosta, Kitkan edetessä kolmannelle esteelle jo huomattavasti paremmassa tahdissa. Ponnistuspaikat tamma osasi itse melko kivasti arvioida, tarvittaessa Siina kyllä lyhensi tai pidensi ratsunsa viimeistä laukka-askelta niin, että hyvä kohta löytyi. Näin ollen metristen pystyjen kanssa ei liiemmin ongelmia syntynyt ja kylläpä suoritukset oikeastaan paranivat toistojen kautta suoraan silmissä. Oksereille tultaessa Kitkaa selvästi jännitti vähän enemmän ja se haki vähän epävarmemmin ponnistuspaikkaa, mutta sepäs ottikin sellaisia loikkia niille, että ilmavaraa oli varmasti lähemmäs 20cm! Siina sai kehua ratsuaan vuolaasti näiden upeiden hyppyjen jälkeen, josta suunnattiinkin hieman haastavammalle nousevalle trippelille. Ensimmäisellä kerralla Kitka lähestyi kyseistä estettä korvat pystyssä innokkaan näköisenä, vetäen silti viime metrillä esteen ohitse, jolloin ratsastajakin meinasi tulla selästä alas. Siina reagoi onneksi tilanteeseen hyvin, hän ratsasti ison voltin ja yritti esteelle uudestaan, nyt paremmin valmistautuneena ja huomattavasti jämäkämmällä otteella. Jälleen Kitka vähän epäröi ja pisti hieman ratsastajan apuja vastaan, mutta uskaltautui kuin uskaltautuikin esteen ylitse - ja jälleen aivan järjettömällä pompulla. Kun tuo este saatiin kerran ylitettyä puhtaasti ilman, että se söi hevosta, ylittyi se heti seuraavalla kerralla jo huomattavasti jouhevammin.

  Reilun tunnin ajan treenasimme esteitä ristiin ja rastiin, kunnes lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkan ratsukko sai suorittaa melko kevyessä temmossa, sillä tunnin aikana tuli melko paljon laukattua, eikä hevosen askellus ollut siten enää kovin kevyttä. Näin ollen Siina taivutteli hetken aikaa tammaansa käynnissä ja ollessaan tyytyväinen sen liikkeeseen, tuli hän selästä alas loppukäyntien ajaksi kera vuolaiden kiitosten. Alun vähän tahmeiden hyppyjen jälkeen paransi Kitka loppua kohden huomattavasti suorituksiaan, eikä sen upeat hypyt jättänyt kyllä ketään valmennusta seurannutta kylmäksi. Pieniä virheitä siellä täällä sattui, kuten se trippelille kieltäytyminen, mutta ratsastajakaan ei lannistunut näistä vaan motivoitui pyytämään ratsultaan vain enemmän ja enemmän. Tämän parivaljakon osalta todella onnistunut valmennus ja tunnin aikana nähtyihin suorituksiin passaa kyllä olla tyytyväinen.