Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Estevalmennus 15.7.2011

Mörkövaara järjestää taas estevalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Tällä kertaa ryhmiä on kahta tasoa, 70cm ja 100cm. Valmennus järjestetään 15.7.2011, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja, ja yksi omistaja saa tuoda molempille tasoille yhden Mörkövaaralaisen. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Estevalmennus5 14.7. mennessä. Muodossa Taso (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Osallistujat
70cm
Maijunen - Mörkövaaran Onni
Maiju ja Onni saivat tänään yksityisvalmennuksen osanottajien vähäisyyden vuoksi, ja siten pystyimme kunnolla keskittymään Onnin kanssa hyppäämiseen. Alkuverkassa lähdimme reippaalla ravilla ensiksi ylittämään ravipuomeja sarjoissa, joiden aikana ori tietenkin oli vielä vähän nukuksissa ja siten tahtoi kompuroida lähes joka kerta. Onneksemme Onni oli tänäänkin reipas ja kuunteli suhteellisen hyvin ratsastajansa apuja, joten alkuverkassa ei ainakaan tarvinnut tapella kumman mukaan esteet sitten hypätään. Ravipuomien jälkeen otimme tietenkin myös laukassa puomit, jotka ylittyivät nyt huomattavasti ravipuomeja paremmin. Sitten päästiin itse asiaan eli kunnon esteiden hyppäämiseen. Kentälle oli sijoiteltuna neljä estettä radaksi, joista kaikki olivat erilaisia haastavuudeltaan ja korkeudeltaan. Tänään aiheenamme oli erityisesti tiukista käännöksistä ohjaaminen esteille, joka oli kieltämättä pieni haastavuus kun Onnilla vauhtia riitti huimasti. Maiju sai antaa hyvät pidätteet aina ennen laukannostoa ja jatkuvasti tehdä puolipidätteitä laukan aikana, jotta ori saatiin menemään nätisti eteen. Maiju käänsi orin esteelle aina kohtuullisen hyvin, hyvä katse esteeseen hyvissä ajoin kannatti, jotta ratsastaja kerkesi kunnolla katsomaan mistä hevonen tarvitsi kääntää esteelle ja missä antaa lupa ponnistaa. Onnihan alkuun saattoi lähestulkoon laukata esteen lävitse, mutta pikku hiljalleen se alkoi hyppäämään nätisti malttaen kuunnella selästä tulevia ohjeita. Orin rauhoittuessa ja hieman väsyessä kaahottamisesta, lähti esteidenkin hyppääminen sujumaan upeasti, Onni hyppäsi vaivatta kaikki eteensä tulevat esteet ja Maijukin jaksoi hyvin keskittyä tehtäviin ja ratsunsa topakkaan ohjaamiseen. Tunti vierähti nopeasti tätä ratsukkoa ohjatessa ja loppua kohden myös ihastellessa, ja siten pian päästiinkin alkuverkkaan, jossa otettiin viimeisetkin vauhdit orista pois. Onnia ja Maijua oli jälleen kiva valmentaa, ja valmennuksen aikana huomasi kyllä, että kova ja maltillinen työ hevosten kanssa kannattaa.

100cm
Donna - Mörkovaaran Klaara
Tänään Klaara oli hieman tammamaisempi kuin alkuviikon kouluvalmennuksessa, Donna sai heti alkuun alkaa tekemään ratsulleen selväksi kumman mukaan tämä valmennus mennään. Alussa saimme siis nähdä sarjan pukkeja, pelleilyä ja armotonta jumimista, mikä ei estetunnille välttämättä paras mahdollinen aloitus ole. No, alkuverkassa ratsastaja sai laittaa kunnolla ratsuaan eteen jotta edes raviin päästiin ja siitä ravipuomeille. Klaara testaili vähän väliä onko Donna heräillä selässä, ja onneksemme oli, sillä sitten tamma ruotuun ja pääsimme kunnolla töihin. Ravipuomien jälkeen siirryimme vielä laukassa puomeille, joita ylittäessä Klaara tahtoi vielä vähän kompuroida ja osoittaa mieltään ohi juoksemisella. Tänään aiheenamme olivat erityisesti isot okserit ja tavoitteena oli tehdä niille siistit lähestymiset, arvioida hyvä ponnistuspaikka ja tulihan hypyn jälkeen vielä oikeaan suuntaan jatkaa laukkaamista. Tamman laukka oli hieman työlästä Donnalle, ratsastaja sai koko ajan laittaa ratsuaan eteen ja käyttää paljon siihen voimiaan. Aluksi Klaara tahtoi pienemmille oksereille kieltäytyä, mutta metrisille esteille se suorastaan pakotettiin ja hyvinhän se hyppäsi. Pikku hiljalleen tamma pääsi hyppäämisen makuun ja siten meno alkoi näyttää huomattavasti paremmalta loppua kohden. Donna seurasi tarkasti katsellaan rataa ja sai aikaiseksi hyvät lähestymiset, vaikkakin ponnistus tapahtui usein turhan aikasin ja siten hevosen takajalat kolahtivat puomeihin. Tammalla oli myös tapana hidastaa samantien esteen jälkeen raviin, mikä taas työlisti ratsastajaa kun täytyi ahkerasti laittaa hevostaan eteenpäin, yhtään omaa tilaa antamatta. Metrin okserit ylittyivät tältä hevosta kyllä vaivatta, kunhan se vaan malttoi keskittyä ja laukata reippaasti eteen ratsastajan ohjeiden mukaisesti. Muutamien hyvin onnistuneiden kertojen jälkeen oli aika päästää ratsukko suorittamaan itsenäistä loppuverkkaa reippaalla ravilla. Ratsastaja suoriutui tästä valmennuksesta kunnialla, Donna jaksoi upeasti vaikka hevonen olikin hyvin itsepäinen eikä antanut mitään hänelle ilmaiseksi, mutta onneksi Klaarakin paransi huomattavasti loppuun.

Midar - Mörkövaaran Usvatar
Usva oli tänään hyvinkin reippaalla tuulella, heti kentälle saavuttuaan se halusi lähteä ravailemaan eteen, eikä olisi millään malttanut odottaa ratsastajansa säätävän selässä jalustimiaan. Tämä ratsukko oli valmennettavanani ensimmäistä kertaa, joten en aivan tiennyt mitä odottaa. Lähdimme alkuverkassa ensiksi ravipuomeja ylittämään, joissa ei tietenkään minkäänmoista ongelmaa ollut. Usva nosti hienosti jalkojaan jokaisen puomin kohdalla, eivätkä jalat siten edes kolahtaneet puomeihin. Ylitimme samoin tavoin myös puomit laukassa, ennen kuin lähdimme hyppäämään isompia esteitä. Tänään meidän oli tarkoitus hypellä metrisiä oksereita ja kiinnittää erityisesti huomiota hyviin lähestymisiin ja ponnistuspaikkoihin. Usva innostui entisestään kun pystytimme suuret esteet, joten ratsastaja sai jatkuvasti pidätellä hevostaan, jotta se pysyi rauhallisessa laukassa eikä lähtenyt kuumumaan. Esteet olivat sijoiteltuna kentän keskellä niin, että kääntymiset esteille tapahtuivat jokaisessa kentän kulmassa. Ratsastajan tehtävä oli tietenkin määrätä mistä kohdin esteelle käännytään, ja pitää hevonen hyvin suorassa linjassa hyvän lähestymisen onnistumiseksi. Lähestymisissä ei sinäänsä ratsukolla mitään vikaa ollut, mutta hyvän ponnistuspaikan löytämisessä heillä tuli silloin tällöin pieniä ongelmia. Tamma tahtoi aina hypätä turhan läheltä tai turhan kaukaa, jolloin jalat osuivat esteeseen pudottaen puomeja. Usvan vauhdikkuus ei ainakaan auttanut hyvän ponnistuspaikan hakemiseen, ja siten Midar sai selässä olla vain entistä topakampi jotta saatiin tämäkin virhe korjattua hyväksi. Esteiden päällä ratsastaja sai olla hyvin tarkkana jotta esteen jälkeen laukka säilyi, sillä muutamaan otteeseen hevonen siirtyi samantien kiitoraviin esteen jälkeen, mikä ei tietenkään tarkoitus ollut. Ratsastajalle tämä oli hieman hankala paikka, sillä ennen esteitä tuli antaa niin paljon puolipidätteitä kuin jaksoi, ja esteen jälkeen taas antaa niin paljon pohjetta että hevonen jatkoi laukkaa, mikä antoi myös Usvalle ristiriitaisia merkkejä. Valmennus vierähti ratsukkoa ohjatessa nopeasti ja siten oli aika siirtyä jo itsenäiseen loppuverkkaan ottaen vielä pieniä ristikoita ravilla. Usva tahtoi olla valmennuksessa hieman malttamaton, mutta ratsastaja pyrki hyvin korjaamaan tilanteet maltillisesti apuja käyttäen.

Maijunen - Mörkövaaran Säpinä
Tämä tamma ei tänään ollut täysin nimensä mukainen, ainakaan aluksi säpinää ei tuntunut tehtäviin riittävän lainkaan! Maiju sai alusta alkaen käyttää erittäin topakoita otteita ratsulleen, sillä itsepäisyyttään neito tahtoi vain jumia ja jäädä paikoilleen möksöttämään. Alkuverkka meillä menikin lähinnä siinä, että saatiin hevonen joten kuten liikkumaan eteenpäin ja ylittämään vaivaisesti puomisarjat. Kuitenkin kun isoja esteitä oli tarkoitus hypätä, ei niiden ylittämisestä olisi tullut mitään mikäli vauhti ja hevosen mielentila oli mitäänsanomaton. Tammaan tuli kuitenkin pientä vauhtia kun kentälle alettiin okserisarjat pystyttämään, että päätimme kuitenkin yrittää hyppäämistä ja katsoa, miten tilanne etenee. Tänään hyppäsimme todellakin metrisiä oksereita ja kiinnitimme niiden parissa huomiota hyviin lähestymisiin, onnistuneisiin ponnistuspaikkoihin sekä tietenkin eteen jälkeen etenemiseen. Hyviä lähestymisiä ei aluksi nähty ollenkaan, Maijun kääntäessä ratsuaan esteelle tämä lähti aivan toisaalle juoksemaan, ja siten tuli aina jonkinmoinen mutka matkaan. Ponnistuspaikat hevonen osasi aika hyvin itse arvioida kunhan vain ensiksi esteelle asti pääsi, ja melko yllätykseksi Säpinä todellakin hyppäsi esteet, ja mitä vielä, aika suurella ilmavaralla. Hyvin on ilmeisesti emäänsä tyttö estekapsiteetillaan tullut! Esteen jälkeen tahtoi ratsukolla olla taas pientä säätöä, mutta mikä tärkeintä, tamma todellakin hyppäsi ne esteet vaikka aluksi pelättiin vain ohi juoksuja ja kieltäytymisiä. Välillä esteille lähestymiset olivat niin huonoja, että Säpinä ei päässyt kunnolla tietysti kulmasta hyppäämään ja siten tuloksena oli pudotuksia, mutta valmentajaa ei enää radat kiinnostaneet kun tavoite, eli hevosen saaminen esteiden ylitse, oli saavutettu. Tietenkin ennen lopetusta otimme niskasta kiinni ja laitoimme hevosen tekemään hyvin yhteistyötä ratsastajan kanssa hyvien lähestymisien onnistumiseksi, ja kyllähän nekin sieltä vaivalla muutamaan otteeseen saatiin. Tällainen valmennus tällä kertaa tämän ratsukon kanssa, Maiju oli taas hyvin hereillä selässä eikä antanut ratsunsa temppuilla oman mielen mukaan, ja siten saatiin jonkinmoista tulosta aikaiseksi.

    Ulkoasun © Daniela P 2010