Mörkövaara

Muistoissa: Metsänhaltija - virtuaalihevonen
k. 25.08.2018

NimiMetsänhaltija LempinimiHalti
Rek.nroVH16-018-2372 Synt.päivä ja ikä23.09.2016, 22v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri156 cm, rtkm
KoulutustasoHe A, 110cm, CIC1, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaTinni Bårg evm Omistajatvisha (VRL-01671)


Rakenne © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan, liikekuvat © VRL-01811

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.11.2017
7 + 41 + 20 + 22 + 15 = 105p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.07.2017
7,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.11.2017
7,5 + 42 + 18 + 20 + 15 = 102,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.07.2017
7,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.08.2018
10 + 24 + 23 + 25 + 20 = 102p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Halti on todella lempeä ja mukava tamma, toista yhtä helppoa ja huoletonta hevosta saa kyllä etsiä. Tamma on hyvin rauhallinen ja varma hevonen, se kunnioittaa hoitajiaan ja käyttäytyy yleensä aina asiallisesti. Lisäksi Halti on säikkymätön, melkeinpä pomminvarma persoona, joten sitä voi huoletta hoitaa oikeastaan kuka vain, missä vain. Tämä tamma onkin sellainen tyyppi, jonka kanssa on ihana puuhastella rankan päivän jälkeen, sillä sen kanssa ei tarvitse koskaan taistella tai vetää stressiä missään tilanteessa. Oikea enkeli, todellinen lasten, ja kukkahattutätien, unelmaponi!

Hoidettaessa Halti on hyvin helppoa kauraa, sen saa hyvin hoidettua karsinassa myös sen irti ollessa. Hoitajan astuessa karsinaan voi tamma hetken aikaa olla vähän tyrkky, sillä se haluaa huomiota, mutta nopeasti se myös rauhoittuu aloilleen. Tällöin harjaus, kavioiden puhdistus, loimitukset ja muut vastaavat toimet sujuvat käden käänteessä. Pään harjaus kuuluu tosin Haltin inhokkeihin, joten sen suhteen se osaa olla varovainen ja tarkka, eikä anna ihan miten vain sitä sörkkiä. Varustaessa tamma ei edes korvaansa liikauta, suitsiessa se ottaa nätisti kuolaimet suuhun, eikä se satuloidessakaan esimerkiksi pullistele. Taluttaessa Halti voi olla alkuun hieman innokas, mutta nätisti se seuraa siitä huolimatta hoitajaansa paikasta paikkaan.

Ratsastaessa tamma on suorastaan unelma, sillä se on hyvin yhteistyökykyinen persoona, jolla on hyvä työmoraali ja kivat liikkeet. Jo sen selkään istuessa huomaa, miten se puhkuu intoa alkaa työskentelemään erilaisten tehtävien parissa. Näin ollen Halti soveltuu kaikenlaisille ratsastajille, se kantaa selässään mieluusti myös osaamattomatkin ratsastajat, edes niille se ei ala temppuilemaan. Tamma kuuntelee todella malttavaisin mielin selästä tulevia apuja ja reagoi niihin parhaansa mukaan. Halti ei ole mitenkään herkkä ratsastettava, muttei se siedä kovinkaan ronskeja otteita etenkään kuolaimesta. Tamma kulkee kivasti omalla moottorillaan eteen, se ei ole mikään vauhtihirmu, muttei sillä liiemmin laiskojakaan päiviä ilmene. Halti on mukava peli myös maastossa, sillä se ei varmasti kyttäile tai säiky yhtikäs mitään, ei edes äkillisiä liikkeitä tai kovia pamahduksia.

Kouluratsastus Haltin kanssa sujuu tiettyyn pisteeseen asti kuin tanssi, sillä ajoittain se liikkuu kuin ajatuksen voimalla eteenpäin. Huolellisilla avuilla tamman saa todella kivasti ohjan ja pohkeen väliin, jolloin se alkaa kantamaan itsensä kauniisti ja liikkumaan tahdikkaasti eteenpäin. Haltin kanssa tosin saa olla tarkkana ulko-ohjan tuesta, sillä se tuppautuu aina hieman lösähtämään jos ulko-ohjaa ei pidä riittävän tiukkana. Helppo A tasoinen tamma suoriutuu jos jonkinmoisesta tehtävästä, mutta sen parhaimmistoon kuuluu mm. sulku- ja avotaivutukset, sekä terävät siirtymiset. Haltilla on kiva työstää niin enemmän liikettä vaativia tehtäviä, kuin myös vähän enemmän ajatusta ja malttiakin vaativia suorituksia, se on molemmissa hyvä.

Esteratsastus tämän tamman kanssa on todella vaivatonta, sillä se on niin yritteliäs hevonen ja oikeasti jopa hyvä hyppäämään. Alkuun Halti voi olla esteillä himpun verran liian innokas, jolloin sitä saa napakasti pidättää, jotta se ymmärtää rauhoittua. Hyvään tahtiin päästessään etenee tamma radalla todella kivasti, se reagoi tällöin pidätteisiin vahvasti ja on lähestymisissä huolellinen, eikä hyvän ponnistuspaikan löytäminenkään ole ongelma. Kapasiteettia tammalta löytyy peräti 110cm rataesteille, joten se ei aristele isompiakaan esteitä, vaan yrittää rohkeasti niidenkin ylitse. Ketterä Halti on hyvä myös erikois- ja maastoesteillä, sillä nekään ei tamman mieltä järkytä, päinvastoin, into vain lisääntyy ja hypyt sen kuin paranee.

Kilpailuissa Halti käyttäytyy rauhallisen letkeästi, sitä ei paljoa stressaa uudet maisemat tai vierelle tulevat vieraat hevoset. Matkat kilpapaikoille sujuvat tamman kanssa moitteitta, Halti kävelee hyvin omin jaloin traileriin, eikä se pitkästy pidemmilläkään matkoilla. Kilpapaikalle saavuttaessa Halti on kuin kotonaan, se seurailee tilanteita tarkkana, mutta keskittyy silti hoitajansa toimiin. Lämmittelyä ei tarvitse stressata kovinkaan paljoa tämän hevosen kanssa, sillä se on oikeastaan kentällä heti valmiina toimiin, oli tilanne mikä tahansa. Näin ollen jos ratsastaja on hyvin hereillä selässä alusta alkaen, toimii Haltikin hienosti kilpailuissa, eikä sen kanssa tarvitse pelätä häviötä. Joskus kaikki ei mene täysin putkeen, jolloin suoritukset jäävät hieman vajaiksi syystä tai toisesta, mutta yleensä tamma hoitaa hyvin homman kotiin, joten ei siihen voi olla kuin tyytyväinen.

Sukulaiset

i Tunturikko evm
sh-o, rt, 157cm
ii Tunnevamma evm
sh-o, vrt, 157cm
iii Titi-Oo evm
sh-o, vrt, 156cm
iie Villiriita evm
sh-t, vrt, 159cm
ie Uraneiti evm
sh-t, rt, 160cm
iei Uraherra evm
sh-o, trt, 162cm
iee Tiskiliina evm
sh-t, rt, 155cm
e Metsänriipijä evm
sh-t, rtkm, 154cm
ei Metsänpolttaja evm
sh-o, rtkm, 156cm
eii Polttiainen evm
sh-o, vrt, 157cm
eie Maarikka evm
sh-t, rtkm, 155cm
ee Ruskavaara evm
sh-t, prt, 151cm
eei Varpo evm
sh-o, km, 156cm
eee Syysruska evm
sh-t, prt, 149cm

i. Tunturikko oli hieman haastava kilpahevonen, joka eli koko elämänsä kasvattajansa omistuksessa Pohjois-Savossa Haavikon suomenhevostilalla. Ulkonäöltään ori oli niin perinteinen suomenhevonen kuin vain olla saattoi, se oli väritykseltään rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 157cm. Hyvää, sporttista rakennetta korosti vielä sen hurjan tuuhea ja pitkä harja, joka sai ihailua harva se päivä. Luonteeltaan Tunturikko oli hyvin kipakka ja energinen hevonen, joka vaati omistajiltaan paljon aikaa ja pitkää pinnaa. Maasta käsiteltynä ori ei siten ollut helpoin mahdollinen, mutta ratsastaessa se sen sijaan palkitsi omistajansa, ollen oikeissa käsissä jäätävän etevä ja yhteistyökykyinen ratsu. Tunturikolla kilpailtiin kouluratsastuksen parissa aina vaativa B tasolla saakka, kun puolestaan rataesteitä se hyppäsi upealla tyylillä 110cm asti. Ori toi molemmista lajeista kymmeniä sijoituksia kotiin, voittaen muun muassa viiden vuoden iässä ikäryhmänsä mestaruuden kouluosuudella. Lisäksi Tunturikkoa nähtiin pariin otteeseen kenttäkilpailuissa kohtuullisella menestyksellä. Oria käytettiin jalostukseen todella harkiten hankalahkon luonteensa vuoksi, jonka myötä Tunturikko jätti jälkeensä vain kolme varsaa. Kaikki nämä kolme olivat tammoja ja omistajat olivat sikäli onnellisia, ettei ori periyttänyt näille muuta kuin upeita liikkeitään ja hyvää hyppykykyä. Tunturikko alkoi vanhemmiten kärsiä erinäisistä hengitystieongelmista, jotka eivät helpottuneet hyvällä hoidolla eikä edes pihattoon muuttamisen myötä. Ori oli 19 vuoden ikäinen kun se lopulta lopetettiin raskain mielin.

ii. Tunnevamma oli rohkea ja oikein orimainen ori, joka aiheutti päättäväisellä ja pelkäämättömällä luonteellaan hankaluuksia omistajalleen. Harva se päivä ori paineli aidoista läpi tai livahti hoitajansa otteesta taluttaessa karkuun, joten sen kanssa ei pärjännyt kuin määrätietoiset ihmiset. Tämä käytös pohjautui täysin siihen, että sen kokematon kasvattaja ja nuoruusvuosien omistaja ei osannut toimia orin kanssa päättäväisesti, joka nopeasti otti johtajuuden itselleen. Vaikkei Tunnevamman luonne pahemmin ihastuttanut ketään, oli se äärettömän hyvännäköinen ja kompaktirakeinteinen hevonen, joka pärjäsi useasti näyttelykehissä. Vaaleanrautias 157cm korkea ori keräsi elämänsä aikana useita BIS sijoituksia, jotka olisivat mahdollistaneet kantakirjauksenkin, johon Tunnevammaa ei kuitenkaan koskaan viety. Ratsuna ori oli hieman tasapainoisempi, mitä maasta käsiteltynä, koulua se taittoi vaativa B tasolla ja rataesteitä ylitti noin 90cm luokkia. Molempien lajien parissa Tunnevammaa nähtiin yli kymmenen vuoden ajan harvakseltaan, sen kerätessä sieltä täältä muutamia sijoituksia kotiin. Myös kenttäkilpailuissa tarmokkaaseen oriin saattoi törmätä, eikä sillä yhtään huonommin silläkään suunnalla sujunut, sillä taisi se yhden arvostetun kenttäcupin jopa voittaa. Tunnevammasta oltiin kautta sen kilpauran hyvin kiinnostuneita jalostuskäyttöön, mutta omistaja ajatteli aina ruunaavansa sen, eikä siksi ollut ajatellut antavansa sitä siihen käyttöön. Kuitenkin hevosen iän kertyessä Tunnevamma pysyi kaskummaa edelleen orina, jolloin omistajan mieli alkoi vähitellen muuttumaan ja näin ollen Tunnevamma pääsi astumaan kuusi tammaa. Ori sai myöhemmällä iällä siten pienen läjän jälkikasvua, joille se periytti kisaratsun ominaisuuksia ja hieman myös vaikeampaa luonnettaan. Tunnevamma eli pitkän ja terveen elämän, se alkoi vasta 28 vuoden iällä oireilla ikäänsä, jonka myötä se kyllä nopeasti tällöin laitettiin pois.

ie. Uraneiti oli isomman puoleinen suomenhevostamma, säkäkorkeutta tältä rautiaalta merkittömältä hevoselta löytyi reipas 160cm. Rakenteeltaan tamma oli aavistuksen verran siro rotunsaedustajakseen, hyvin kevyttä rakennetta vielä hassunsi sen isompi pää, joka oli kuin liitetty eri hevosesta Uraneidin kroppaan. Tamman ulkonäkö ei saanut siis ketään liiemmin hurmattua, mutta mukavan luonteensa vuoksi se soveltui käyttöön kuin käyttöön, jossa rakenteesta ei välitetty. Uraneidin omisti sen nuoruudesta lähtien arka nuori poika, eikä aikaakaan kun heistä tuli ylimmät ystävykset ja erottomaton tiimi. Tamman omistaja piti kaikista eniten maastoilusta ja rauhallisesta menosta, josta myös Uraneiti nautti kovasti. Pojan äiti oli kuitenkin kokeneempi hevosihminen ja tiesi Uraneidin kyvyt, joten sille hankittiin ulkopuolinen treenari ja kisaaja ratsastuslajeihin. Seitsemän vuotiaasta asti tammaa nähtiin aktiivisesti, erityisesti kesäisin, helppo B ja 100cm luokissa kisaamassa kohtuullisella menestyksellä. Kolmen vuoden kilpauran jälkeen Uraneiti kuitenkin loukkasi ikävästi estekilpailuissa etujalkansa, joka oli estää koko ratsastuskäytön kokonaan. Tästä tamman omistaja oli surun murtama, mutta hän pitkäpinnaisesti kuntoutti hevosen ja vuosi onnettomuuden jälkeen kaikki olikin onnellisesti taas kunnossa. Koulu-ura jatkui vähän aikaa vielä tämän jälkeen, mutta Uraneidin silmistä oli ilo kilpailuihin kadonnut, eikä sitä kehdattu siihen hommaan enää väkisin pakottaa. Tämän jälkeen Uraneiti sai yhden jälkeläisen liisauksen seurauksena, josta kehittyi emänsä kaltainen etevä kilparatsu. Tamman lopetuksesta tai menehtymisestä ei ole mitään tietoja.

e. Metsänriipijä on kuvankaunis suomenhevostamma, joka nytemmin viettelee ansaittuja eläkepäiviään laumaelämästä pihatossa nauttien. Metsänriipijä on Haltin tavoin Tinni Bårgin kasvattama, joka kuitenkin myytiin varsana eteenpäin lupaavaan kilpa- ja jalostuskotiin. Tamma ratsukoulutettiin kolmen vuoden iässä, jolloin sen huima hyppykyky huomattiin nopeasti, eikä aikaakaan kun Metsänriipijää nähtiin estekilpailuissa hyvällä menestyksellä. Pääosin sillä kisattiin 110cm luokkia, mutta sijoittui se muutaman kerran jopa 120cm tasolla asti. Metsänriipijä keräsi kivan määrän sijoituksia kotiinviemisiksi esteiltä, jonka lisäksi sillä vanhemmiten alettiin kilpailemaan myös valjakkoajoissa noviiseissa luokissa. Valjakkoajoissa erityisesti tarkkuuskokeet kuuluivat Metsänriipijän parhaaseen osaamiseen sen ketteryyden ja hyvän keskittymiskyvyn myötä. Kilpauransa ohessa tamma sai yhden jälkeläisen, joka myytiin perinteiseksi harrasteratsuksi tuttavaperheeseen. 11 vuoden iässä Metsänriipijän omistaja kuitenkin sairastui, jonka myötä tamma palautui haikein mielin kasvattajalleen Tinnille, joka käytti tammaa siitokseen vielä kolmen jälkeläisen verran. Metsänriipijä periytti näille jälkeläisille erityisesti hyvää, helppoa luonnettaan sekä kaunista, ei niin tyypillisitä suomenhevosmaista, väritystään. Metsänriipijä kun on jokaisen pienen tytön unelmaponi ulkonäöllisesti; väritykseltään se on puhtaanhohtoinen rautiaankimo, eikä korkeuttakaan ole kuin 154cm. Tällä hetkellä tamma on 23 vuoden ikäinen, eikä ainakaan toistaiseksi ikä vauhdista päätellen vielä Metsänriipijää paina.

ei. Metsänpolttaja oli luonteeltaan jopa kummallisen rauhallinen suomenhevosori, se ei koskaan vetänyt stressiä mistään ja soveltui hyvin jopa lasten käsiin. Ori syntyi ratsastuskouluun, jossa se oli paljon lasten tapahtumissa mukana nuoresta pitäen ja näin ollen tottui jo pienenä kaikenlaisiin ihmisiin. Metsänpolttaja teki myös muutamat vuodet tuntiratsun töitä, jolloin se kuljetti selässään mieluusti niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin ratsastajat. Koulutustasoltaan ori oli helppo A/100cm luokkaa, muutamat koulustartit se suoritti hyväksytysti läpi, muttei sillä muutoin liiemmin kilpailtu. Vaikka kentällä Metsänpolttaja oli oiva ja näppärä ratsu, oli se silti parhaimmillaan maastossa varmajalkaisuutensa ja pomminvarman luonteensa vuoksi. Tämän myötä esimerkiksi maastoesteet ylittyivät orilta mutkitta, eikä se panikoitunut kovankaan liikennemelun keskellä. Ratsastuskoulusta Metsänpolttaja myytiin seitsemän vuoden ikäisenä isoon perheeseen, jossa oli useita lapsia laajalla ikähaarukalla. Ori päätyi näin ollen täysin lastenratsuksi, mutta siinähän se oli omimillaan. Väritykseltään jykevärakenteinen Metsänriipijä oli rautiaankimo ja säkäkorkeutta tämä omasi arviolta 156cm. Ori päätyi täysin sattumalta myöhemmällä iällä jalostuskäyttöön kahden varsan verran: saman kylän asukas, joka kasvatti suomenhevosia, oli nähnyt Metsänriipijän useaan otteeseen maastoreissulla ja kiinnittänyt tällöin huomiota siihen. Näin ollen Metsänriipijä jätti jälkeensä yhden ori- ja yhden tammavarsan, jotka perivät sen äärimmäisen leppoisan ja varman luonteen. Metsänriipijä lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin oireisiin sen ollessa 25 vuoden ikäinen.

ee. Ruskavaara syntyi kyseenalaista toimintaa harrastavalle "ravihevoskasvattajalle", joten lähtökohdat elämään ei sillä olleet hyvät. Sen emä oli aliravittu ja käytetty hyvin tiheään jalostukseen, eikä sen voimat näin ollen juuri riittäneet varsastaan huolehtimaan. Lisäksi Ruskavaaraa käsiteltiin hyvin kovakouraisesti ja jopa väkivalloin, jolloin sille jäi suuri epävarmuus ihmisiä kohtaan. Lopulta kuuden vuoden iässä tamma päätettiin myydä eteenpäin, koska kasvattaja ei saanut siitä luotua itselleen haluttua ravihevosta. Ruskavaaran osti nuori nainen, Tinni Bårg, joka pitkäpinnaisesti palautti tamman luoton ihmisiin ja koulutti siitä valjakkohevosen. Koulutus ei tietenkään käynyt helposti ja kädenkäänteessä, mutta parin vuoden kuluttua oston jälkeen Ruskavaara kilpaili menestyksekkäästi vaativissa valjakkoluokissa. Ruskavaara omasi todella kauniit ja lennokkaat liikeet, jotka olivat erityisesti koulukokeen osastolla suuri plussa. Myöhemmiten Tinni myös ratsukoulutti tammansa, jolloin hän huomasi sen erityisen hyvän ja nopean estesilmän - valitettavasti ikää vain oli jo sen verran, ettei kilpailuihin osallistuminen ollut kovin järkevää. Rakenteeltaan Ruskavaara oli hyvin kevyt ja kuiva, johtuen pitkälti sen ravilinjaisesta suvusta. Punarautiaalla, 151cm korkealla tammalla oli päässään pitkä valkoinen piirto, jonka lisäksi takajalkoja koristi valkoiset sukat. Tinni uskaltautui käyttämään Ruskavaaraa jalostukseen yhden jälkeläisen verran, saaden maailmaan kauniin kimon tammavarsan Metsänriipijän. Ruskavaara lopetettiin 21 vuoden iässä toistuvan suolenkiertymän vuoksi.

Jälkeläiset

s. 01.11.2016, t. Mörkövaaran Kettutyttö (i. Kuningaskettu) omistaja: VP
s. 14.02.2017, o. Mörkövaaran Metsänpeikko (i. Rapanhapakko) omistaja: Tuulia T.
s. 14.03.2017, t. Mörkövaaran Tuohikas (i. Rohdon Taavetti) omistaja: Liia
s. 04.06.2017, o. Mörkövaaran Tähtihaltia (i. Tähtiensota) omistaja: Katariina A.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 43, VVJ 42, VSR 6 kpl

02.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
03.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
03.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
06.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
06.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
07.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
08.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
10.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
10.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
12.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
15.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
17.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
17.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
21.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
22.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
24.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
25.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
27.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
27.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
28.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
02.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
03.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
03.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
05.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/20
06.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
09.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
11.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
11.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
14.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
15.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
15.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
17.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
18.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
21.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
22.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
24.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
28.02.16, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 10/209

02.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/28
03.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/28
04.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
05.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/50
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/28
09.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 07/50
10.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
12.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
12.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/26
13.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/50
14.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
17.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
19.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
19.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/28
20.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/50
21.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/20
23.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/46
24.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/46
26.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/45
26.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/20
30.10.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
01.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
02.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
03.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
04.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/29
05.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
07.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/29
08.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
08.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
09.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
11.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
12.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/18
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/18
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/29
15.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/29
16.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
16.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
17.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
17.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
19.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
19.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
20.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
01.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
03.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
04.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
05.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
05.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
09.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
12.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
12.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
13.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
14.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
17.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
18.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
19.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
02.01.17, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
05.01.17, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
28.02.17, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 18/189
30.03.17, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 03/140

27.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/20
28.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/46
28.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/45
28.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
03.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/06
04.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/50
04.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/06
06.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/50
07.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/40
09.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 07/50
09.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/06
10.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/06
13.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/32
13.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/22
14.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/32
15.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/32
17.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/22
18.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/32
20.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
29.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/19
30.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/19
22.10.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/32
26.10.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/32
27.10.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/32
01.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
01.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/23
02.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/23
02.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
03.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
05.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
05.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
06.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
07.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
07.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/23
08.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/20
08.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
10.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
12.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
12.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
13.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/23
14.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
15.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/23
15.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
17.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
18.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
20.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
20.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
21.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/24
24.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/24
27.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/24
27.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
28.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/24
28.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
01.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
04.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
04.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
12.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
13.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
15.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
16.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
18.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
23.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
24.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
30.05.17, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 06/57

30.04.17, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 05/79
31.05.17, VSR CUP (kutsu), CIC1, 04/75
31.05.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/13
30.09.17, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 04/69
30.11.17, VSR CUP (kutsu), CIC1, 05/38
30.11.17, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 02/07

Valmennukset ja päiväkirja

04.06.2017
Kauniina kesäkuisena yönä Halti varsoi neljännen, ja sitä myöten myös viimeisen, jälkeläisensä. Tamma pihtasi varsaansa kyllä viimeiseen asti, laskettuaika kun oli jo lähemmäs toista viikkoa sitten. Muutamien päivien ajan Halti antoi jo vähän varsomisen merkkejä, mutta tietysti juuri siinä yönä kaikki tapahtui kun itse nukuin sängyssäni kuin tukki. Ja missasin näin hienon tapahtuman! Aamutalliin tullessani Haltin vieressä seisoi kerrassaan terhakka orivarsa, joka oli väritykseltään todella tumman oloinen. Lähemmin kun pääsin tuota pienokaista katsomaan, totesin, että hitsi vie, tästähän tulee vielä kimo! Halti ei ole periyttänyt toistaiseksi kuin vasta ensimmäiselle varsalleen valkoista väriä, joten olihan tuo nyt aika, että viimeiselle myös samaa väriä pintaan. Olin ennättänyt hyvissä ajoin etsimään pienelle tulokkaalle kotia, joka lopulta löytyi Katariinan hoivista Kesärannan hevostilalta. Myös Katariina oli vallan innoissaan kun soitin hänelle, että vihdoin ja viimein Sinun varsa on saatu maailmaan. Mörkövaaran Tähtihaltiaksi nimetty orivarsa saa nyt kuitenkin hetken aikaa kasvaa huolehtivan emänsä rinnalla, kunnes tosiaan vieroituksen jälkeen jatkaa matkaa eteenpäin. Haltin kolme muuta jälkeläistä on päässyt näyttämään jo kynsiään kilparadoilla, ja tietysti upealla menestyksellä, joten eiköhän Tähtihaltiastakin tule melkoinen kisapeli jos omistaja vain näin tahtoo.
Koska tamman jälkeläisnäytöt alkavat olla kohdillaan, olisi meillä tarkoitus päästä tietenkin Haltin kanssa suuntaamaan vähitellen laatuarvosteluihinkin. Yritän ilmoittaa Haltin mukaan heti heinäkuun este- ja valjakkojaosten laatiiksiin, mahdollisesti elokuussa katsellaan enemmälti koulun ja kentän suhteita. Peukut pystyyn, että Halti hurmaa tuomarit yhtä hyvin kuin aina minutkin, ja näin ollen saisi paaaljon pisteitä ja parhaimpia palkintoja kotiin.

30.03.2017
Meillä oli tänään Haltin kanssa suunnattoman jännittävä, mutta hieno päivä! Aikasin aamulla suuntasimme kisakeskus Bailadoriin, jossa järjestettiin maaliskuun esteratsastusjaoksen cup. Olin ilmoittanut Haltin mukaan vain yhteen, 110cm korkeaan, luokkaan, ilman minkäänlaisia odotuksia. Toki alunperin kaavailin yleisesti vain puhdasta nollan rataa, mutta mitä vielä. Jo alkuverkassa tunsin kuinka tamma liikkui allani tahdikkaasti, apuihin reippaasti reagoiden ja lämmittelyesteetkin ylittyivät niin, että heilahti. Kun meidät lopulta iltapäivän mittaan kuulutettiin radalle, oli minulla todella hyvä tuntuma hevoseen ja siten uskalsin myös olla varmoin mielin. Tuomarin tervehdyksestä lähdimme ylittämään tasaisen varmaan tahtiin jokaisen esteen, joskin Halti tuntui hieman innostuvan allani ja sen myötä vauhtiakin jonkun verran lisääntyi. Yhdelle esteelle saimme hieman huonon lähestymisen, mutta tamma korjasi tilanteen itse todella kivasti ja hyppäsi ketterästi, etujalkojaan varoen, todella läheltä estettä. Kuulin jonkun kavion osuvan puomiin, mutta onneksi se jäi heilumaan kannattimille. Loppujen lopuksi päästessämme maaliviivan yli oli fiilis todella hyvä, nyt vain odottamaan jännittyneinä tuloksia. Samaisessa luokassa kisasi meidän lisäksi 139 ratsukkoa, joten mitenkään kummallisen hyvästä sijasta en uskaltanut edes haaveilla. Meinasi siinä vain leuka pudota lattialle asti, kun loppujen lopuksi meidät kuulutettiin palkintojenjakoon - olimme Haltin kanssa sijalla 3! Siis apua, ja vain sekunnin päässä kakkossijasta, aivan käsittämätöntä. Saattoi siinä olla melko maireaa hymyä ratsastajalla kasvoissa kun Haltille ripustettiin ruusuketta suitsiin. Ei nämä cup sijat meille kuitenkaan aivan harvinaista herkkua ole, sillä viimeksi kuukausi sitten helmikuun cupissa otimme sijoituksen matkaan, ollen tosin vasta 18. sijalla. Mutta, nämä on hienoja hetkiä, jolloin saa kyllä olla ylpeä upeasta hevosestaa, super-Halti!

18.12.2016
Aamupäivä vierähti Haltin kanssa kilpailuissa, joista otettiin useampikin sijoitus tuliaisiksi kotiin. Tamman kilpakalenteri näyttää todella hyvältä tällä hetkellä, enää muutamat sijoitukset lajista kuin lajista niin jo pääsee Halti huilimaan niistä hommista. Mutta koska aamupäivä oli tosiaan taas yhtä härdelliä, oli illan mittaan hyvä rauhoittua ja oottaa iisisti - tiedossa oli rentoa kävelyä lumisessa maastossa reen kera. Halti nautti täysin siemauksin kun hoidin sen kerrankin todella huolellisesti, harjasin useaan otteeseen molemmat puolet ja selvitin harjan ja hännänkin perinpohjin. Samalla Halti sai syödä hyvää viimekesäistä heinää, jota tälläinen touhukas kilpapeli syökin melko paljon päivässä. Pihalla oli parikymmentä astetta pakkasta, johon itse sain varautua hirmuisella toppavaatetuksella, sen sijaan kun Halti on ennättänyt kasvattamaan itselleen jo tuuhean talvikarvan, joten se ei paljoa lämmitystä kaivannut. Ulos päästyämme nakkasin reen Haltin perään ja näin ollen pääsimme rauhaisaan tahtiin kävelemään ensin viereiselle pellolle ja siitä vähän metsän siimekseen. Tamma oli kieltämättä vähän sen oloinen, että onko nyt aivan pakko lähteä työntekoon, mieluummin kun se olisi pönöttänyt karsinassaan sen ruokakasan ääressä. Laiskoin askelin Halti kuitenkin lähti hangelle tepastelemaan, eikä kyllä aikaakaan kun se innostui jo pienesti ravailemaan. Pimeys ei tuntunut tammaa haittaavan yhtään, toisin kuin itse ennätin luomaan jo vaikka minkälaisia mielikuvia möröistä, jotka pomppaavat eteemme pimeästä metsästä. Välillä Halti jäikin katselemaan syvemmälle metsään ja käänteli paljon korviaan, jolloin minä istuin aloillani melkein pissit housussa ja odotin pahimman tapahtuvan. Vajaan kolmen vartin ajan ajelimme edestakaisin ja ristiin ja rastiin pelloilla, kunnes suuntasimme takaisin tallille, jossa tallitytöt olivat jo täydessä touhussa iltahommin parissa. Minä ajattelin vielä tarhaavani tamman hetkeksi, mutta sepäs suorastaan rynni käsistäni talliin, joten annoin tämän kerran periksi ja näin ollen Halti pääsi iltapuulle juuri puhdistettuun karsinaansa.

15.10.2016
Reilu viikko sitten koin taas rakkautta ensisilmäyksellä-efektin, kun törmäsin myyntisivustolla upeaan rautiaankimoon suomenhevostammaan Metsänhaltijaan. Halti oli juuri kolmen vuoden ikään tullut nuorukainen, joka etsi hyvää ja aktiivista kotia, jossa se pääsisi näyttämään vanhemmilta perittyjä taitojaan kilparadoilla asti. En tietenkään voinut olla pitämättä näppejäni erossa ja näin ollen soitin tamman kasvattajalle Tinnille oitis ja kysyin josko hevosta pääsisi katsomaan. Myöntävän vastauksen saatuani suuntasin seuraavana päivänä toiselle puolelle Suomea katsomaan Haltia, ja ah, siis, äh! Olin aivan sanaton! Mörkövaarassa kimot tammat ovat olleet aina harvinaisuus ja nyt kun minulle tuli tilaisuus saada sellainen, olin aivan innosta soikeana. Pääsin käsittelmään Haltia, joka käyttäytyi todella rennon leppoisasti minun sitä talutellessa ja ympäriämpäri hipelöidessä. Tinni myös varusti tamman ja näytti kentällä pienesti sen tämän hetkistä osaamista - eihän Halti juuri mitään kiemuroita osannut tehdä, mutta tsiisus sen hienot liikkeet! Siis kyllä, olin aivan myyty. Olimme jo vajaat kaksi tuntia touhunneet tamman kanssa, kunnes kasvattaja yritti varovasti kysellä, että josko voitaisiin jo lähteä ostopapereita kirjoittelemaan. No tottakai! Maksoin Haltista samantien käsirahan ja allekirjoitin paperit, joten, siinäpä sitä sitten taas oltiin uuden hevosen omistajana. En kuitenkaan ollut varautunut näin nopeaan kauppaan, joten koppiahan minulla ei ollut mukana ja näin ollen hevosen Mörkövaaraan saaminen sai odottaa seuraavalle päivälle.
Seuraavana yönä en tietenkään malttanut nukkua ja niin ollen olin ylhäällä jo ennen auringonnousua. Kello oli noin yhdeksän paikkeilla kun saavuin Haltia hakemaan, mutta kasvattajakin oli ennättänyt jo tamman tavarat laittamaan kasaan ja Haltinkin ajokuntoon. Jutustelimme jälleen tovin, kunnes lastasimme tamman yhdessä tuumin traileriin ja matka kohti Mörkövaaraa alkoi. Ilmeisen kiltisti Halti koko matkan kopissa pönötti, eikä se ollut moksiskaan kun sen Mörkövaaran pihassa ulos otin. Uteliaat tammakaverit olivat heti haistelemassa ja huutelemassa viereisessä tarhassa, joiden kiljuntaan Haltikin reagoi ja huusi takaisin - ihanaa, uusia ystäviä! Halti pääsi kuitenkin viettämään päiväänsä toistaiseksi omaan tarhaan, jossa se saa vähän aikaa tutustua tallin oloihin ja meininkeihin, ennen kuin yhdistyy laumaan. Nyt vain peukut pystyyn, että tämä hevonen oli hyvä ostos - tavoitteina meillä on vaatimattomasti vallata kilpakentät ja pyöräyttää maailmaan vähintään yhtä upeaa jälkikasvua kuin mitä tämä tamma on.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)