Mörkövaara

Muistoissa: Hedelmäharha - virtuaalihevonen
k. 23.08.2019

NimiHedelmäharha LempinimiHilla
Rek.nroVH18-018-0663 Synt.päivä ja ikä11.02.2018, 19v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri154 cm, rt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaKerttilän tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VV

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.08.2019
24,5 + 26 + 17 + 15 + 4 = 86,5p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2019
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2019
7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.04.2019
7 + 40 + 19 + 21 + 15 = 102p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.06.2019
12 + 23 + 23 + 25 + 16 = 99p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.05.2018
18 + 17 + 17 + 18 = 70p, KTK-II

Luonne

Yksi asia joka aikoinaan vaikutti ostopäätökseeni Hillasta oli sen äärimmäisen kultainen luonne. En eläessäni ole törmännyt yhtä hellyyttävään ja huomiosta nauttivaan hevoseen, joka on ihmisen kuin ihmisen käsittelyssä pomminvarma. Olen monesti vuodattanut huolet ja murheet tälle hevoselle, joka karsinaan astuessa laittaa pään syliin, pärskähtää niin, että räkä lentää, ja jää siihen rauhallisesti paikoilleen kuuntelemaan todellisen terapeutin tavoin. Hilla jaksaa ihastuttaa näin ollen kaikkia tallilla kävijöitä, eikä sen kanssa kyllä koskaan tarvitse stressata tai taistella yhtään mistään - paitsi ehkä siitä, saako ihminen jo poistua karsinasta vai tarvitseeko tamma vielä vähän lisää rapsutuksia, ja ehkä omenanpalankin, joka on tamman suurinta herkkua.

Hoitotoimet eivät vaadi hoitajalta Hillan suhteen kovin kummoisia, se on helposti hoidettavissa tilanteessa kuin tilanteessa. Tamma pysyy varsin malttavaisena aloillaan karsinassa irti ollessa ja vastaavasti käytävälläkin on oikuton hoidokki. Mikäs on sen parempaa kuin kunnon pitkä harjaustuokio oman hoitajan kanssa! Hoidettaessa Hilla sulkee lähes aina silmänsä ja alkaa ihanasti roikuttamaan alahuultaan, joka saa ainakin minun sydämen sulamaan. Harjauksen lisäksi monet muut perustoimet käyvät käden käänteessä, olipa kyseessä kavioiden puhdistus, loimitus tai jopa kengitys. Varusteetkaan eivät saa tammaa huonolle tuulelle, joten satulavyö menee vatsan ympäri ripeästi ja kuolaimetkin menevät suuhun empimättä. Taluttaessa Hilla on mukavan reipas, se yleensä talsii hoitajansa rinnalla korvat pystyssä, joskin välillä sitä saa vähän jarrutella kun tahdin yltyessä.

Ratsuna Hilla on ehkä aavistuksen vaativampi mitä maastakäsiteltynä, sillä se on kohtalaisen reipas menopeli. Tamma liikkuu näin ollen varsin hyvin omalla moottorilla eteen, joskin ajoittain sitä täytyy muistutella oikein vahvoin pidättein. Hilla ei ole ratsuna lainkaan herkkä, se ei kaihda vähän napakampiakaan apuja selästä, vaan itseasiassa juuri niitä se tarvitsee liikkuakseen oikein eteen. Onneksi tamman vauhtihalut ovat oikeastaan ainoa miinus, jos niin voi sanoa, onhan se muutoin kuuliainen ja yhteistyökykyinen ratsu. Hilla kantaa selässä mieluusti nuoremmatkin ratsastajat, joskaan se ei ole mikään varsinainen aloittelijoiden hevonen kun koskaan ei tiedä milloin se keksii lisätä vauhtiaan. Tamma toimii moitteitta niin kentällä kuin maastossakin, se on hyvin varmajalkainen ratsu, joka harvemmin säpsyy yhtikäs mitään - ja silloin kun säpsyy, niin täysin olemattomille asioille.

Kouluratsastus tamman kanssa on varsin vaivatonta ja mukavaa menoa, kunhan se on saanut purkaa kunnolla energiansa ennen työntekoon ryhtymistä. Hilla usein alkutunnista vähän koettelee ratsastajaansa pienillä spurteilla, mutta jämäkän ratsastajan avuista kyllä rauhoittuu myös nopeasti. Tamma kuuntelee apuja yleisesti ottaen maltilla ja liikkuu kauniissa raamissa eteenpäin, jolloin se näyttää varsin tyylikkäältä kouluratsulta. Helppo A tasoisen Hillan parhaimmistoom kuuluuu mm. lisätyt askellajit sekä laukanvaihdot käynnin kautta. Oikeastaan mitä kovempaa askellajia mennää, sitä paremmin Hilla niistä suoriutuu, sillä ne ovat sille paljon luontevampia suorittaa, vaikkakin napakalla kuskilla niin avot, sulut kuin väistötkin sujuvat varsin kauniisti.

Esteillä Hillan virkeys pääsee oikeastaan oikeuksiinsa, tosin vain siinä tapauksessa, että se on hyvin ratsastajansa avuilla. Isoliikkeinen hevonen on parhaimmillaan juurikin isoilla esteradoilla, joissa se saa laukata reippaassa tahdissa eteen ja ottaa reilut ponnistukset esteille. Hilla on äärimmäisen hyvä ja taitava esteratsu, joka juurikin taittaa hyvät ponnistuspaikat ja itse ponnistamisen erinomaisesti. Lisäksi sen hyvä estesilmä luo ketteryyttä, jolloin haastavatkaan radat eivät ole ongelma eikä mikään. Kapasiteettia tammalta löytyy rataesteillä metriin asti, eikä todellakaan mitenkään puomia hipoen. Hillalta ylittyy vaivatta niin normaalit esteet kuin erikois- ja maastoesteetkin, jotka luovat sille vain lisää uutta intoa hienoihin hyppyihin.

Kodin ulkopuolellakin tamma on varsin mutkaton ja rauhallinen tapaus, esimerkiksi kisareissuilla ei Hillan kanssa ongelmia ole ollut. Se on helposti lastattavissa, se ei kaihda traileria tai jää empimään lastaussillalle, vaan reippaasti kävelee sisälle koppiin kuin koppiin. Matkat myös taittuvat hyvin, Hillaa voi tarvittaessa kyyditä myös yksin, se ei ole siitä moksiskaan. Kilpapaikalle saavuttaessa tamma on toki innoissaan, mutta pysyy varmasti visusti napakan hoitajan vierellä ongelmitta. Lämmittelyissä kannattaa pistää Hilla jo koville ja purkaa siltä paljon virtaa, jottei se touhota radalla menemään pää hiekassa asti. Yleisesti ottaen Hilla on mukava kisakaveri, joka tekee radalla mieluusti töitä ja joskus jopa yllättää mitä parhaimmilla suorituksillaan.

Sukulaiset

i Harhama evm
sh-o, rt, 152cm
ii Aavasuon Aapeli evm
sh-o, rt, 155cm
iii Merimauste evm
sh-o, prt, 151cm
iie Aavasuon Annina evm
sh-t, rt, 157cm
ie Harhanäkyjä evm
sh-t, vprt, 150cm
iei Harhakuvajainen evm
sph-o, rt, 146cm
iee Krouvitar evm
sh-t, vprt, 152cm
e Melkoisen Kirpeä evm
sh-t, trt, 158cm
ei Pikanttinen evm
sh-o, trt, 162cm
eii Itse Ylhäisyys evm
sph-o, rn, 161cm
eie Pikku-Putous evm
sh-t, trt, 160cm
ee Melkoisen Imelä evm
sh-t, rt, 153cm
eei Ruutitynnyri evm
sh-o, m, 153cm
eee Melkoisen Ihana evm
sh-t, vrt, 154cm

i. Harhamasta ei syntymänsä jälkeen odotettu paljoa, siitä povattiin normaalia harrasteratsua, joten se myytiin kasvattajalta ratsastuskouluun. Uudessa kodissa ori iän karttuessa ratsukoulutettiin, jolloin se ei edelleenkään vaikuttanut normaalia kummemmalta. Näin ollen Harhama alkoi nelivuotiaana toimimaan tuntiratsuna, ja samaan aikaan sen ruunausta alettiin miettimään, joskin sitä ei silloin vielä tehty. Kuuden vuoden iässä ori kuitenkin alkoi väläyttelemään upeita liikkeitään ja kevyttä ratsastettavuuttaan, jolloin omistaja lähti käyttämään sitä silloin tällöin kilpailuissa. Suureksi yllätykseksi Harhama voitti ensimmäiset koulukisansa helppo B tasolla, jonka jälkeen sitä alettiin työstää pidemmälle. Seuraavana kesänä orilla kisattiin vaativa B tasolla - ja kuinkas muuten kuin sijoittuen! Samalla orin jalostusarvokin kasvoi ja sitä alettiin kyselemään useille paikallisen kaupungin tammoille. Harhama pääsi astumaan kymmenkunta tammaa, joista myöhemmiten lähes jokaista sen jälkeläistä on nähty hyvällä menestyksellä kilpailuissa. Lisäksi Harhama periytti jälkeläisilleen rautiasta väritystään sekä kohtalaisen pientä kokoaan. Luonteeltaan ori oli kohtalaisen nöyrä ja todellinen työmyyrä, joka rakasti työntekoa, joskin hoidokkina se oli välillä vähän äkkipikainen. Harhama eli pitkään terveenä, kunnes vasta 26 vuoden iän hujakoilla se alkoi sairastelemaan ja sen myötä se päätettiin lopettaa.

ii. Aavasuon Aapeli kasvoi ja asui nuoruutensa pienellä maalaistallilla, ollen perheen äidin oma silmäterä. Tällöin ori oli luonteeltaan varsin helppo ja rento, jolloin se oli myös perheen pienimpien käsiteltävissä. Aapeli toimi maastoratsun virassa, suoriutuen kuitenkin myös helpoista koulutehtävistä hienosti sekä pienten esteiden hyppäämisestä. Muutaman kerran omistaja käytti Aapelia matkaratsastuskilpailuissa, joissa se pärjäsi 30 kilometrin matkalla hyvin. Ollessaan kahdeksan vuoden ikäinen orin omistaja joutui onnettomuuteen, jolloin se myytiin eteenpäin. Uudessa kodissa Aapeli stressaantui, sen luonne muuttui kuin silmissä, eikä se ollut pysyä oikein kenenkään käsissä. Sen kanssa yritettiin vuoden verran pärjätä, kunnes se jälleen myytiin eteenpäin. Kolmannessa kodissa tilanne hevosen kanssa räjähti käsiin Aapelin seotessa täysin, joten se lopetettiin melko pian myynnin jälkeen. Väritykseltään Aapeli oli rautias ja säkäkorkeutta tällä merkittömällä hevosella oli tasan 155cm. Ori sai elämänsä aikana kolme jälkeläistä, joista kaikki olivat oreja. Aapeli periytti näille varsin hyvää rakennettaan sekä rautiasta väritystään.

ie. Harhanäkyjä oli täysin valjakkopainotteinen hevonen, jonka selässä ei koskaan käyty ratsastusmielessä. Jo nuoresta pitäen tammaa nähtiin kohtalaisella menestyksellä noviiseissa luokissa, joista se iän ja kehityksen karttuessa siirtyi vaativiin luokkiin. Vaativissa luokissa, erityisesti tarkkuusosuudella, se teki loistokasta työtä vuosien ajan, sijoittuen useita kertoja. Hienoliikkeinen Harhanäkyjä oli hyvin tarkkasilmäinen ja tunnollinen valjakkohevonen, eikä se koskaan antanut haastavilla radoillakaan periksi. Käsiteltäessä se ei kuitenkaan ollut niin ihastuttava, sillä se osasi olla melkoinen kiukkupylly ja huonon päivän sattuessa esitteli jopa hammasrivistöään. Rakenteellisestikaan Harhanäkyjä ei ollut mitenkään kummoinen rodunsa edustaja, sillä oli varsin raskas etuosa kun vastaavasti takaosa oli turhankin kevyt. Säkäkorkeutta tällä oli noin 150cm ja väritykseltään se oli tähtipäinen vaaleanpunarautias. Koska Harhanäkyjä asui ja eli koko elämänsä siittolassa, oli se kisauransa ohessa aktiivisessa jalostuskäytössä. Tamma sai elämänsä aikana neljä jälkeläistä, joille se periytti niin hyvän valjakkohevosen ominaisuuksia kuin myös ikävästi tasapainotonta rakennettaan. Harhanäkyjä lopetettiin vajaan parinkymmenen vuoden iässä, kun sille ei ollut enää omistajalla käyttöä.

e. Melkoisen Kirpeä oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka menestyi niin näyttelyissä kuin ratsastuskilpailuissakin. Hienon rakenteen omaava tamma oli väritykseltään tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 158cm. Kirpeän hyvän näyttelymenestyksen johdosta se kantakirjattiin KTK-II palkinnolle. Kisakentillä tammaa nähtiin pääosin 100cm ja helppo B luokissa, joista erityisesti esteillä Kirpeä oli melkeinpä ylivoimainen. Hyvän estesilmän ja ketteryydensä ansiosta se pärjäsi haastavillakin radoilla upeasti, voittaen startteja kerta toisensa jälkeen. Myös kouluratsastuksessa se omasi varsin pitkät ja lennokkaat askeleet, ja oli varsin yhteistyökykyinen ratsu, jonka myötä menestystä karttui. Luonteeltaan Kirpeä oli energinen ja varsin touhukas yksilö, mutta siitä huolimatta se oli helppo käsiteltävä ja lähes pomminvarma tilanteessa kuin tilanteessa. Tamman omistaja ei millään olisi malttanut lopettaa Kirpeän hienoa kisauraa, jonka vuoksi se eläköityi vasta vanhoilla päivillään. 14 vuoden ikään ennättänyt tamma ei ollut enää kannattava jalostushevonen, etenkään ensikertalaiseksi, mutta omistaja halusi ottaa sen riskin. Näin ollen Kirpeä astutettiin ja se varsoi maailmaan kauniin tammavarsan, Hedelmäharhan. Varsominen ei kuitenkaan ollut helppo, se oli tammalle hyvin pitkä ja kivulias, eikä verenvuoto tyrehtynyt - Kirpeän lopulta menehtyessä siihen.

ei. Pikanttinen oli hyvästä ravisuvusta peräisin oleva suomenhevosori, joka nuorempana starttasi muutamaan otteeseen ravilähdöissä. Orin vauhti ei kuitenkaan alkanut vastaamaan odotuksia, joten kisahaaveet sen lajin parissa haudattiin melko nopeasti ja Pikanttinen myytiin eteenpäin ratsuprojektiksi. Ratsuna Pikanttinen vastasi jo huomattavasti paremmin omistajansa toiveita, joskin ensimmäiset vuodet se pitkälti toimi vain maastohevosena. Hevosen vanhetessa omistajaa alkoi hiljalleen kiinnostaa kilpaileminenkin, jonka myötä oria nähtiin helppo C ja 60cm pikkukilpailuissa. Pikanttinen keräsi molemmista lajeista muutamia sijoituksia kotiin, joten ei se yhtään hassumpi kisaratsu lopulta ollut. Luonteeltaan ori oli seurankipeä ja kaikkia rakastava hevonen, joskin todellakin ravisukuiseksi turhankin rauhallinen persoona. Tummanrautias Pikanttinen omasi osakseen kevyen ja siron rakenteen, mutta kuitenkin sopivan lihaksikkaan, jota korosti 162cm säkäkorkeus. Missään vaiheessa elämäänsä ori ei ollut mikään kuuluisuus, jonka vuoksi se ei myöskään ollut haluttu saati kysytty ori jalostukseen. Pikanttinen pääsi vanhemmiten kuitenkin astumaan naapuritallin kaksi tammaa, saaden kaksi varsin hienoa tammajälkeläistä - periyttäen niille lauhkean lampaan luonnettaan, sekä kaunista väritystään. Ori alkoi 24 vuoden iässä sairastella vanhuuttaan, jonka myötä se päätettiin päästää kivuistaan.

ee. Melkoisen Imelä oli luonteeltaan todellinen neiti, se oli hyvin säpäkkä ja määrätietoinen suomenhevostamma, jolla ei liiemmin ollut kärsivällisyyttä. Hieman hankalan luonteensa vuoksi tamma ei ollut helpoin mahdollinen ratsukoulutettava, eikä se missään vaiheessa elämäänsä päästänyt ratsastajiaan helpolla. Kuitenkin taitavalla ja määrätietoisella työstämisellä Imelästä alettiin saamaan enemmän liikettä irti, jonka jälkeen sillä päästiin starttaamaan kilpailuissakin. Pienten koulukisojen kautta Imelä alkoi valloittaa ratoja aina helppo A tasolla asti, käyden myös kisaamassa kenttää tutustumisluokassa. Kouluratsastus oli aina se tamman parhain laji, niittäen sen saralla kymmeniä sijoituksia kotiinviemisiksi. Esteillä se omasi siistin hyppytekniikan, mutta kovin korkeisiin luokkiin sillä ei ollut rahkeita. Väritykseltään Imelä oli rautias, jonka päätä koristi pitkä valkoinen piirto, ja säkäkorkeus tällä hyvärakenteisella tammalla huitoi 153cm tietämillä. Kisauransa ohessa tammaa käytettiin siitokseen kolmen jälkeläisen verran, saaden kaksi varsin kyvykästä tammaa ja yhden orivarsan. Jälkeläisilleen Imelä periytti kivoja liikkeitään, sekä hieman harmillisesti orivarsa peri myös emänsä herkkähipiäisen luonteen. Tamma joutui ikävään onnettomuuteen 17 vuoden iässä, jossa se loukkasi takajalkansa sen verran pahasti, että katsottiin olevan armeliainta lopettaa Imelä samantien.

Jälkeläiset

s. 02.05.2018, o. Mörkövaaran Kummituskeksi (i. Keksikummitus) omistaja: reibili
s. 12.06.2018, t. Mörkövaaran Mandariini (i. Jukoliste) omistaja: Cannabia
s. 27.01.2019, t. Mörkövaaran Appelsiiniansa (i. Julma-Roope) omistaja: enna
s. 15.05.2019, t. Mörkövaaran Kirsikkakirppu (i. Revontuliryöväri) omistaja: Crimis

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

21.04.18, KRJ Runoratsut, Helppo A, 03/40
22.04.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 04/30
22.04.18, KRJ Runoratsut, Helppo A, 05/40
22.04.18, KRJ Duán Stable, Helppo A, 01/50
23.04.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 02/30
23.04.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 02/30
25.04.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
27.04.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 04/30
28.04.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 04/30
28.04.18, KRJ Ruuvalli, Helppo A, 02/30
30.04.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 01/30
30.04.18, KRJ Ruuvalli, Helppo B, 05/30
30.04.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
01.05.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 04/30
02.05.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 02/30
03.05.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 02/30
04.05.18, KRJ Runoratsut, Helppo A, 03/50
05.05.18, KRJ Ruuvalli, Helppo B, 01/30
06.05.18, KRJ Runoratsut, Helppo A, 07/50
07.05.18, KRJ Runoratsut, Helppo A, 02/50
08.05.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
08.05.18, KRJ Brunnby, Helppo A, 02/30
09.05.18, KRJ Runoratsut, Helppo A, 02/50
10.05.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
11.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 01/30
12.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 03/30
12.05.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 02/30
13.05.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 02/30
14.05.18, KRJ Huvitus, Helppo B, 03/30
15.05.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 02/30
17.05.18, KRJ Kärmeniemi, Helppo A, 03/50
18.05.18, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
19.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 03/30
20.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 01/30
20.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 04/30
22.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 04/30
23.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 01/30
25.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 05/30
26.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 02/30
26.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 03/30
30.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 05/30
31.03.19, KRJ CUP Oldfinion Dressage, Helppo D, 02/104

05.04.18, VVJ Breandan, Noviisi tarkkuuskoe, 01/32
06.04.18, VVJ Breandan, Noviisi koulukoe, 02/35
07.04.18, VVJ Breandan, Noviisi koulukoe, 05/35
08.04.18, VVJ Breandan, Noviisi tarkkuuskoe, 04/32
13.04.18, VVJ Breandan, Noviisi tarkkuuskoe, 02/32
14.04.18, VVJ Breandan, Noviisi koulukoe, 03/35
18.04.18, VVJ Duán Stable, Noviisi koulukoe, 01/30
18.04.18, VVJ Duán Stable, Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
19.04.18, VVJ Duán Stable, Noviisi koulukoe, 04/30
21.04.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi koulukoe, 02/30
23.04.18, VVJ Duán Stable, Noviisi koulukoe, 05/30
24.04.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 02/30
25.04.18, VVJ Duán Stable, Noviisi koulukoe, 01/30
26.04.18, VVJ Duán Stable, Noviisi koulukoe, 03/30
27.04.18, VVJ Duán Stable, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
27.04.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi koulukoe, 01/30
29.04.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi koulukoe, 02/30
30.04.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
30.04.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi koulukoe, 01/30
01.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 04/30
02.05.18, VVJ Valyrian, Noviisi koulukoe, 02/27
05.05.18, VVJ Valyrian, Noviisi koulukoe, 03/27
06.05.18, VVJ Valyrian, Noviisi koulukoe, 02/27
10.05.18, VVJ Breandan, Noviisi yhdistetty, 04/33
11.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 01/30
12.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 05/30
13.05.18, VVJ Erkinheimot, Noviisi koulukoe, 01/30
13.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 01/30
14.05.18, VVJ Cefnmoor, Noviisi koulukoe, 04/30
15.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 03/30
21.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 02/30
29.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 04/30
30.05.18, VVJ Zurück, Noviisi koulukoe, 02/30
06.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/30
07.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
08.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 01/30
09.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/30
10.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
11.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/30
20.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
27.06.18, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 02/30
30.06.18, VVJ CUP Wyat Shetlands, Noviisi yhdistetty, 03/78

30.04.18, VSR CUP Susiraja, Helppo A, 07/105
30.04.18, VSR CUP Susiraja, 100cm, 05/84
31.05.18, VSR CUP Susiraja, 90cm, 02/94
30.06.18, VSR CUP Susiraja, 90cm, 04/72
30.06.18, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 01/10
21.04.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 01/30
25.04.18, ERJ Supernatural, 90cm, 03/50
26.04.18, ERJ Runoratsut, 100cm, 03/30
27.04.18, ERJ Supernatural, 90cm, 02/50
27.04.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 04/30
28.04.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 02/30
28.04.18, ERJ Supernatural, 90cm, 03/50
28.04.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 02/30
29.04.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 01/30
30.04.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 05/30
02.05.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 03/100
02.05.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 05/30
05.05.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 01/30
05.05.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 01/100
06.05.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 02/100
07.05.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 02/30
07.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 03/50
08.05.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 02/30
08.05.18, ERJ Turmeltaja, 100cm, 05/40
10.05.18, ERJ Rustvalla, 100cm, 01/30
11.05.18, ERJ Erkinheimot, 90cm, 03/28
12.05.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 10/100
14.05.18, ERJ Erkinheimot, 90cm, 04/28
15.05.18, ERJ Turmeltaja, 100cm, 01/40
16.05.18, ERJ Erkinheimot, 90cm, 04/28
17.05.18, ERJ Erkinheimot, 90cm, 01/28
18.05.18, ERJ Erkinheimot, 90cm, 04/28
19.05.18, ERJ Turmeltaja, 100cm, 01/40
19.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 03/50
20.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 04/30
21.05.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 07/100
22.05.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 09/100
22.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 01/30
23.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 01/30
24.05.18, ERJ Erkinheimot, 90cm, 01/28
25.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 05/50
26.05.18, ERJ Hengenvaara, 100cm, 02/100
26.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 01/30
27.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 01/30
27.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 06/50
30.05.18, ERJ Erkinheimot, 90cm, 04/28
30.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 02/30

11.04.18, KERJ Gealán, Helppo, 03/18
15.04.18, KERJ Gealán, Helppo, 01/18
02.05.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 06/40
04.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 03/30
05.05.18, KERJ Kk Stewart, Tutustumisluokka, 03/30
06.05.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 02/40
07.05.18, KERJ Gealán, Helppo, 06/37
08.05.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 03/30
08.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 01/30
09.05.18, KERJ Kievarinkuja, Helppo, 01/30
09.05.18, KERJ Kk Stewart, Tutustumisluokka, 02/30
10.05.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
12.05.18, KERJ Gealán, Helppo, 06/37
14.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 07/50
14.05.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 04/40
15.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 01/30
16.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 02/30
19.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 02/50
19.05.18, KERJ Gealán, Helppo, 01/37
20.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 04/50
21.05.18, KERJ Kaihovaara, Helppo, 04/50
21.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 04/19
22.05.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
22.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 02/19
27.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 03/19
30.05.18, KERJ Kaihovaara, Helppo, 03/50
01.06.18, KERJ Adina, Helppo, 05/30
04.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
05.06.18, KERJ Syndur, Helppo, 02/30
06.06.18, KERJ Adina, Helppo, 02/30
06.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
09.06.18, KERJ Syndur, Helppo, 04/30
10.06.18, KERJ Syndur, Helppo, 05/30
10.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 04/40
12.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 04/40
12.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 04/30
13.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 02/40
15.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
17.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 05/40
17.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
29.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30

07.05.18, NJ Einfall, irtoSert (pt. Welby)
20.05.18, VSN Kaihovaara, RCH (pt. Milja H.)

Valmennukset ja päiväkirja

05.02.2019
Tammikuun lopussa Hilla varsoi kolmannen jälkeläisensä, sen saadessa ihanan rautiaan tammavarsan, joka sai nimekseen Mörkövaaran Appelsiiniansa. Nyt olen kovasti puuhaillut tämän parivaljakon kanssa kaikennäköistä, viimeisimpänä tänään kävimme lumisella pellolla juoksentelemassa. Hillalla ei olla nyt liiemmin tämän talven aikana ratsasteltu, joten nyt oli kyllä jo aika nousta sen selkään. Kuten arvata saattoi, ei tamma ollut moksiskaan selkään noususta, oikeastaan tuntui, että se on jo tätä kaivannut ja haluaa hommiin. Tiineenä olo ja varsojen saanti on kuitenkin aika paljon köyhentänyt sen lihaksistoa, joten ei meidän kauaa tarvinnut lumihangessa ravata kun se jo puuskutti hengähdyksissään. Nuori Ansku seurasi emäänsä reippaasti perässä, eikä se kertaakaan poistunut paria metriä kauemmaksi vaikka irti olikin. Tänä vuonna lunta on satanut todella vähän, jonka vuoksi pellolla on pystynyt hyvin liikuttamaan myös varsoja, joskin nekin ovat aika nopeasti hankitreeneissä väsyneet. Parikymmentä minuuttia menimme tyttöjen kanssa pellolla ristiin ja rastiin käynnissä ja ravissa, jonka jälkeen palasimme tallin pihaan. Pihassa meitä vastassa olikin hymysuinen tallityttö, joka ojensi minulle suoraan puhelimen käteen - puhelimessa oli Anskulle potentiaalinen ostajaehdokas. Jes! Siinä samassa nakkasin tammat tallitytön käsiin ja lähdin toiveissani jatkamaan puhelua toimistoon.

13.08.2018
Jos joskus hevosen äärimmäisen rauhallisesta ja rautahermoisesta luonteesta on hyötyä, niin ainakin tänään. Päivä oli kääntynyt jo illan puolelle kun muistin, että minulle jäi tänään Hillan liikutus, joten kun sain tallissa hommat hoidettua, hain Hillan tarhasta ja tein sille pikaisesti hoitotoimet. Tammakin oli vähän jo sen oloinen, että ei kai tässä enää töihin lähdetä kun nukkuma-aika kolkuttelee, mutta argh, pakko se vain oli. Koska aivot olivat jo enemmän kuin väsyneet, päätin suunnata tamman kanssa maastoon, sillä siellä ei tarvitse paljoa ajatella, sen kuin antaa hermojen levätä. No, mukavasti alkanut maastoreissu vaihtui yhtäkkiä mustiin pilviin ja hirmuiseen tuuleen. Minua alkoi vähän palelemaan ja suorastaan karmimaan tuo ilma, etenkin siksi kun olimme keskellä ei mitään ja hyvä, että siinä pimeydessä eteensä näki. Hilla kuitenkin painoi menemään varmoin askelin ravissa eteen, joten en vielä hätääntynyt pilvistä, vaikka vähän kauempana jo jyrähtelikin. Eipä kuitenkaan aikaakaan kun saderintama tavoitti meidät ja vettä alkoi tulemaan kuin saavista kaataen niskaamme. Tässä vaiheessa Hilla jo vähän näytti siltä, että nyt voisimme kääntyä kotiin, ja niin myös teimme. Sillä samalla sekunnilla kun käänsin hevosen ympäri, vieressämme olevaan puuhun iski salama, jonka voimasta puun latva rysähti täysiä aivan eteemme. HYI! Kerkesin parin sekunnin ajan panikoimaan tamman selässä, että nyt me muuten kuolemme - mutta, mitä tekee Hilla. Se otti latvan tullessa alas aivan pienen sivuloikan ja jäi siihen korvat höröllään ihmettelemään, luojan kiitos. Vaikkei hevonen tilanteesta yhtään hermostunut, pyysin sitä kyllä aika reippaassa tahdissa menemään takaisin tallille, sillä en halunnut olla enää hetkeäkään pihalla, saati tuolla maastossa. Onneksi tilanteesta selvittiin vain pienellä säikähdyksellä, joskin rauhallisesta toiminnastaan Hilla sai lenkin päätteksi normaalia isomman iltapalan karsinaansa. On se hyvä tamma.

20.05.2018
Tänään oli varsin hyvä, mutta samalla äärimmäisen kiireinen päivä, sillä Hillan kanssa kiersimme niin ratsastuskilpailuissa, näyttelyssä kuin myös kantakirjatilaisuudessa. Aamupäivän kilpailut menivät täysin nappiin, jonka myötä tamma sai kotiinviemisiksi aika monta sijoitusta, puhumattakaan RCH palkinnosta Kaihovaaran näyttelyissä. Kisamenestyksestä huolimatta päivän kohokohta oli kuitenkin kantakirjatilaisuuteen pääseminen, josta meillä ei kummoisempia odotuksia ollut. Vaikka Hilla on näyttelyissä pari kertaa pärjännyt, ei se silti ole mikään parhain mallikappale mitä tulee suomenhevosten rakenteeseen, ehkä enempi keskinkertainen. Näin ollen olin hyvin tyytyväinen, kun pisteet julkaistiin - tuomarit pisteyttivät Hillan tasaisesti 17-18 pistein erolla. Yhteispisteet olivat näin ollen 70, joka oikeutti hienosti KTK-II palkintoon. Erityisen tyytyväinen tähän palkintoon saa olla siksi, että Hilla ei ollut tänään kyllä läheskään parhaimmillaan, sen ollessa vähän riutuneen näköinen. Syy löytyy siitä, että tamma varsoi ensimmäisen jälkeläisensä tämän kuun alussa, saaden ihanan ruunikon orivarsan. Tuo terhakka pienokainen sai nimekseen Mörkövaaran Kummituskeksi, viitaten isäänsä Keksikummitukseen. Emänä Hilla on ollut oikein mainio, vaikka alkuun sillä olikin vähän hankaluuksia pienokaisensa hoitamisessa. Kuitenkin kun se lopulta vauhtiin pääsi, on se pitänyt varsin hyvää huolta jälkeläisestään ja jaksaa pitää melkoista mekkalaa jos tämä häviää silmistä. Orivarsan vieroituksen jälkeen alamme suunnittelemaan Hillalle toista jälkeläistä kesälle, isäehdokaskin on jo katsottuna, joskaan se ei ole oman tallin oreja. Kantakirjapalkinnon myötä pidän Hillaa enemmän arvossa jalostushevosena, joten toivotaan toki, että se periyttää hyviä ominaisuuksiaan myös jälkikasvulleen.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)