Mörkövaara

Muistoissa: Pusuhippa - virtuaalihevonen
k. 30.09.2018

NimiPusuhippa LempinimiHippi
Rek.nroVH16-018-2374 Synt.päivä ja ikä02.10.2016, 23v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri156 cm, rn
KoulutustasoHe A, 110cm, CIC1, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaKarolan Tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2018
8 + 43 + 20 + 20 + 15 = 106p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.01.2018
7 + 40 + 20 + 22 + 15 = 104p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2018
7 + 42 + 20 + 17 + 15 = 101p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 28.02.2018
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.09.2018
14 + 21 + 22 + 25 + 20 = 102p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.02.2017
17 + 17 + 18 + 18 = 70p, KTK-II

Luonne

Yleisesti Hippi on oman arvonsa tunteva suomenhevostamma, joka tekee kyllä kaikille selväksi jos häntä ei jokin asia miellytä tai jos hän ei pidä siitä. Tämän vuoksi tamman kanssa ajaudutaan harva se päivä pieniin ongelmiin, jolloin katsotaan kumpi oikein määrää, hevonen vai ihminen. Hipin kanssa joutuu olemaan siten napakkana ja omattava silmät selässäkin, mutta se ei tarkota sitä, etteikö tämä hevonen olisi pohjimmiltaan kerrassaan sympaattinen tamma. Ajoittain Hippi on nimittäin itse rauhallisuus, jolloin sen kanssa on mukava puuhailla niin maasta käsiteltynä kuin selästäkin. Sanotaanko, että tässä on taitavalle käsittelijälle kohtuullisen kiva suomiputte, joka kuitenkin omaa tammamaisuutta ja pilkettä silmäkulmassa.

Hoidettaessa tamman kärttyisyys tulee vahvoiten esille, se tuntuu esittävän niin herkkähipiää, että jo pelkällä harjalla koskeminen saa sen luimimaan ja viskomaan päätään. Tällöin Hippi voi hieman levottomasti pomppia paikoillaan ja näykkiä ilmaan, mutta topakalle hoitajalle se ei sen enempää ala pelleilemään. Harjaus, kavioiden puhdistus ja esimerkiksi suojien laitto tulee siten tehdä päättäväisellä asenteella ja reippaassa tahdissa, jotta Hippikin tajuaa, että tämä ei kestä koko päivää. Satuloidessa tamma jatkaa tuota nihkeää linjaa luimistellen, jonka lisäksi se pullistelee - ja paljon! Onneksi nytemmin sille on hankittu joustovyö, jonka saa ilman suurta henkien taistoa jopa Hipin vatsan ympärille. Suitsiessa tamma sen sijaan ottaa ihan kivasti kuolaimet suuhunsa, niiden kanssa harvemmin ongelmia ilmenee. Taluttaessa Hippi tykkää puolestaan herkästi ottaa johtajan roolia, jolloin se saattaa lähteä rynnimään aivan päinvastaiseen suuntaan, mitä hoitajalla oli mielessä. Jälleen pienen, tai joskus vähän suuremmankin, väännön jälkeen tamma on kuitenkin hoitajan hallittavissa, jolloin se usein tyytyy kohtaloonsa ja suostuu tulemaan vikisemättä perässä.

Ratsastaessa Hippi koettelee alkutunnista ratsastajaansa kaikin keinoin ja varmasti yrittää mennä sieltä mistä helpoimmalla pääsee. Jos ratsastaja ei ole hereillä selässä, käyttää tamma kyllä tilaisuuden myös hyödyksi ja lähtee lätkimään omille poluille. Tämän vuoksi alku on usein yhteistyön ja hyvän tuntuman hakemista, eikä se sieltä itsestään tulekaan, eli Hipin kanssa on tehtävä paljon töitä. Kun vähitellen reippaalla työstämisellä sen saa avuille, kuoriutuu siitä oikein mukava ja pehmeäliikkeinen ratsu, joka liikkuu kauniissa raamissa eteen. Hippi on siitä kiva, että se ei ole missään nimessä laiska, mutta ei kaahottajakaan, joten se liikkuu oikeastaan aina hyvässä tahdissa eteenpäin. Avuista tamma on arvatenkin hieman herkkä, se ei siedä kovia otteita ohjasta saati potkimista kylkiinsä, niitä vastaan se protestoi milloin mitenkin. Hippiä on näin ollen ratsastettava tasaisin ja huolellisin avuin, jotta se ymmärtää tehdä töitä oikein. Niin kentällä kuin maastossakin tamma on varmajalkainen, joka harvemmin säikkyy tai kyttäilee yhtikäs mitään.

Kouluratsastus on tämän hevosen vahvin laji, kunhan sen pienen kouluratsun sielun osaa vain kaivaa esille. Hipin ollessa vahvasti ulko-ohjan tuella ja apujen välissä, kantaa se itsensä ryhdikkäästi ja liikkuu isoin askelein eteenpäin, jolloin sen kyydissä on tasaista istua askellajissa kuin askellajissa. Varsinaisesti yhteistyökykyiseksi tai nöyräksi kouluratsuksi Hippiä ei voisi kuvailla, mutta kyllä sillä ehkä sellainen pikkuriikkinen miellyttämishalu on. Tai ainakin näin haluan uskoa, sillä kyllä se ajoittain näyttää nauttivan tekemisestä. Helppo A tasoinen tamma on oikeastaan hyvän tehtävän kuin tehtävän parissa, siltä luonnistuu pienet ja tarkkuutta vaativat tehtävät yhtä hyvin kuin myös lisätyt askellajit tai vapaampi laukkatyöskentely.

Esteratsastus Hipin kanssa voi alkuun olla hieman haastavaa, sillä tamma testaa herkästi onko hänen aivan pakko hypätä ja siten kieltäytyy esteille miten sattuu. Lähestymisissä sitä täytyy näin ollen ajaa reippaasti eteenpäin ja ponnistuspaikan kohdalla antaa napakat avut merkiksi, että nyt muuten hypätään. Siitä Hippi on ihanteellinen esteratsu, että se on äärettömän ketterä ja hyvä liikkumaan ahtaallakin radalla, jonka myötä esimerkiksi tiukat käännökset esteeltä esteelle sujuvat moitteitta. Kapasiteettia tammalla riittää rataesteillä aina 110cm tasolle asti, joskin se itse tykkää matalemmista esteistä kun ei tarvitse paljon tuhlata energiaa ponnistamiseen. Hipin kanssa ylittyy myös maasto- ja erikoisesteet hyvällä draivilla, niitä se ei aristele.

Kilpailuissa tammaa kiinnostaisi oikeastaan kaikki muu kuin hoitajan ja ratsastajan miellyttäminen. Traileriin lastattaessa Hippi voi junnata sillalla hieman vastaan, jälleen kerran mietiskellen, tulenko sinne vai enkö tule. Näin ollen hoitajia kannattaa olla kyseisessä tilanteessa useampi, sillä yksin tammaa harvemmin koppiin saa menemään. Sen sijaan kilpapaikalle saavuttaessa Hippi suorastaan ryntää pihalle trailerista ja korvat taivaissa huutelee ympäriinsä muille vieraille hevosille. Tämän vuoksi Hipin kanssa kannattaa suunnata pikimmiten lämmittelyyn, jotta sen ennättää ratsastamaan hyvin kuulolle ja niin, että se ei enää keskity ympärillä pyörivään hälinään. Radalla tamma toimii pitkälti niin kuin sen on lämmittelyssä saanut kulkemaan, välillä se tekee todella upeita suorituksia ja kerää sijoituksia, välillä taas asiat eivät suju suunnitelmien mukaan ja kaikki meneekin penkin alle.

Sukulaiset

i Hippiteema evm
sh-o, trt, 158cm
ii Sudensynti evm
sh-o, rt, 160cm
iii Sudenkieli evm
sh-o, rt, 156cm
iie Uu-Uu-Ii evm
sh-t, rt, 160cm
ie Hippityttö evm
sph-t, trt, 146cm
iei Hippihupi evm
sph-o, trt, 143cm
iee Itkupusero evm
sh-t, vrt, 154cm
e Pususade evm
sh-t, rn, 153cm
ei Vilppisuudelma evm
sh-o, m, 153cm
eii Villiputti evm
sh-o, m, 152cm
eie Suukko evm
sh-t, trt, 157cm
ee Satiinisielu evm
sh-t, rn, 159cm
eei Uljas-Lohtu evm
sh-o, prt, 163cm
eee Satiinilanka evm
sh-t, rn, 158cm

i. Hippiteema oli nuoruusvuosinaan yksi menestykkäimpiä suomenhevosia kouluratsastuksessa, sillä kilpailtiin parhaimmillaan vaativa A tasolla saakka. Upeat liikkeet ja korkean työmoraalin omaava ori oli äärimmäisen hieno näky kouluradoilla, joskin sillä sen verran oli itsepäisyyttä, että vaati selkäänsä kokeneen ratsastajan. Se toi lukuisia voittoja ja muita sijoituksia kotiin, voittaen lisäksi 5- ja 6-vuotiaana ikävuotensa mestaruudet. Koulukilpailujen ohessa Hippiteemalla käytiin myös estekisoissa vaihtelun vuoksi, se ei siinä kuitenkaan ollut häikäisevän hyvä huonon estesilmänsä vuoksi. Yhdeksän vuoden iässä estekilpailuissa tapahtui onnettomuus, jonka yhteydessä ori loukkasi pahasti jalkansa. Hippiteeman koko tulevaisuus oli tällöin vaakalaudalla: se olisi joutunut kuoppaan mikäli se ei olisi löytänyt uutta kotia, jossa se olisi kuntoutettu. Ori löysi nopeasti hyvän kodin, jossa se saatiin pitkäjänteisellä työllä kuntoon ja sen myötä se jäi pitämään harraste- ja seurahevosen virkaa. Hippiteema oli väritykseltään tummanrautias, sen päätä koristi pitkä piirto ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 158cm. Oria käytettiin paljon koulutammoille jalostukseen, jonka myötä se sai toistakymmentä hienoa jälkeläistä, jotka ovat perineet isänsä kouluhevosen taitoja. Hippiteema lopetettiin 19 vuoden iässä kun sen vanha vamma jalassa alkoi oireilemaan uudestaan.

ii. Sudensynti oli jykevärakenteinen ja niin tyypillinen rotunsa edustaja kuin olla saattoi. Väritykseltään 160cm korkea ori oli perinteinen rautias, jonka päätä koristi pieni tähti. Luonteeltaan Sudensynti oli puolestaan hyvin nöyrä ja helposti käsiteltävä, jonka vuoksi se soveltui myös nuorempien heppailijoiden käsiin. Ori muutti suoraan kasvattajaltaan maalaisperheeseen, jossa se koulutettiin työhevoskäytöön pelto- ja metsätöihin. Rakenteen ja luonteensa puolesta Sudensynti oli kuin nakutettu näihin hommiin, josta se kyllä sai isäntäperheeltään kehuja harva se päivä. Lisäksi perheen lapset ratsastivat kesäisin orilla pelloilla, vaikkei se hyvin paljon mitään ratsuhommista ymmärtänytkään. Jalostuskäyttöön Sudensynti päätyi ensin kirjaimellisesti vahingossa: kerran se karkasi pihastaan naapuritallille, jossa sattui juuri olemaan suomenhevostamma kiimassa. Tämä vahinkovarsa osoittautui kuitenkin vanhemmiten äärettömän hienoksi yksilöksi, jonka myötä Sudensynti sai vielä astua kolme tammaa ihan luvan kanssa. Näistä lopusta kolmestakin kehittyi vallan hyviä hevosia, joita nähtiin aina kilparadoilla saakka. Sudensynnin poismenosta ei ole varmuutta, mutta ilmeisesti se lopetettiin kun se ei enää soveltunut työhönsä.

ie. Hippityttö oli varsin herkkä ja kuvankaunis suomenhevostamma, sellainen jokaisen tytön unelmahevonen. Luonteeltaan se oli aavistuksen arka, mutta todella hyväsydäminen ja se oli kuin sulaa vahaa omistajansa käsittelyssä. Tamma syntyi alunperin ratsastuskouluun, jossa se sai ratsukoulutuksen ja teki siellä nuoruusvuosinaan vähän tuntihommiakin. Eräs tuntilainen ihastui tähän hevoseen niin paljon, että osti sen vanhempiensa kanssa itselleen yksityishevoseksi. Harrasteratsuna Hippitytöllä kisattiin seuratasolle helppo A luokkia koulussa, kun puolestaan esteitä se hyppäsi hyvällä tyylillä 90cm tasolla. Mikään tähti tamma ei kuitenkaan ollut kummankaan lajin parissa, vaikka se muutamia sijoituksia sieltä täältä mukaansa napsikin. Väritykseltään Hippityttö oli tummanrautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi vain 146cm eli se luokiteltiin pienhevosen mittoihin. Vanhemmiten tamman omistajatyttö alkoi kiinnostua teetättämään Hippitytöllä jälkeläisen, jonka myötä sopiva ori löytyi nopeasti samalta kylältä. Hippityttö sai elämänsä aikana näin ollen vain yhden ja ainoan jälkeläisen, mutta siitä tuli myöhemmin sitäkin hienompi. Tammalla alkoi 20:een ikävuoteen mennessä tulemaan erilaisia suolisto-ongelmia, jonka myötä se päästettin tuskista kahden vuoden sairastelun jälkeen.

e. Pususade on jo nytemmin eläkkeellä oleva suomenhevostamma, joka ei ole jättänyt ketään elämänsä varrella kylmäksi käytöksellään. Luonteeltaan tamma on aina ollut erittäin energinen ja itsepäinen persoona, jonka kanssa ei ole hankaluuksilta koskaan vältytty. Nuorempana Pususade karkaili ja ryöstäytyi hoitajien käsistä harva se päivä, jolloin omistajilla oli siinä kestämistä. Vanhemmin tamma on aavistuksen verran jo rauhoittunut, mutta kyllä se jaksaa edelleen juoksuttaa hoitajiaan ja pitää huolen siitä ettei yksikään päivä ole samanlainen. Ratsuna Pususade on haastavuudestaan huolimatta ollut hyvin osaava ja hienoliikkeinen, siitä ei ole epäilystäkään. Tammalla kisattiin nuoruusvuosina koulua helppo A tasolla ja kenttäratsastuksessa helppoa luokkaa, joista molemmista se on vuosien saatossa tuonut kiitettävän määrän ruusukkeita kotiin. Väritykseltään Pususade on puhtoinen ruunikko ja säkäkorkeutta siltä löytyy tasan 153cm. Pususadetta on käytetty kaksi kertaa jalostukseen, jolloin se on saanut kaksi tammavarsaa, jotka molemmat ovat olleet kuin kopiot emästään. Hieman kärttyisät luonteet, ruunikko väritys ja pärjääminen kilparadoilla - tsek! Nyt 22 vuoden ikäinen tamma on vielä elämänsä kunnossa, joten sillä on varmasti vielä monta hyvää vuotta edessä seurahevosena kasvattajansa luona.

ei. Vilppisuudelma ei ollut millään muotoa peräisin tunnetusta suvusta, eikä tämäkään ori elämänsä aikana liiemmin parrasvaloissa viihtynyt. Ori syntyi ja asu koko elämänsä kasvattajansa hoivissa, joka kaavaili orista monen lajin taitajaa. Nuorena Vilppisuudelma oli etevä koulu- ja esteratsastuksessa, joista jälkimmäisessä sillä riitti kapasiteettia aina 120cm tasolle asti. Luonteeltaan ori oli kuitenkin hyvin epävarma ja kilpauran alkaessa nopeasti huomattiin, että se stressasi paljon uusia tilanteita eikä näin ollen pystynyt radoilla keskittymään. Muutamien täysin epäonnistuneiden starttien jälkeen Vilppisuudelman kilpahaaveista luovuttiin ja se siirtyi vain puskahevosen rooliin: sen omistaja oli niin kiintynyt siihen, ettei hän pystynyt orista luopumaan vaikkei sillä varsinaisesti ollut mitään käyttöä. Tämä hevonen oli kuitenkin äärimmäisen komea ja ylväs yksilö, josta se sai paljon kehuja. Väritykseltään Vilppisuudelma oli sysimusta ja säkäkorkeutta siltä löytyi 153cm, joten mistään isosta hevosesta ei ollut kysymys. Jalostukseen oria käytettiin luonteensa puolesta todella harkiten, jonka vuoksi se sai vain kolme jälkeläistä. Kaikki jälkeläisistä perivät isänsä pienehkön koon ja ikävästi sen luonteenpiirteetkin pursuavat näistä läpi. Vilppisuudelma lopetettiin erinäisiin vanhuuden tuomiin vaivoihin 25 vuoden iässä.

ee. Satiinisielu oli valjakkopainotteinen suomenhevostamma, jolla kisattiin vaativissa luokissa läpi sen elämän ajan. Mikään maailman sulavaliikkeisin valjakkohevonen Satiini ei ollut, mutta kyllä se ennätti vuosien saatossa monia sijoituksia kotiin tuomaan. Tamma oli siitä erikoinen, että vaikka sillä oli ratsusuku, ei sen selässä koskaan käyty, eikä se näin ollen hallinnut ratsastuksen saloja. Luonteeltaan Satiini oli tyypillinen yhden ihmisen hevonen: omistajansa käsittelyssä se oli kuin enkeli, muiden hoidettavana puolestaan hermostunut ja arvaamaton. Tamma omasi oikein kompaktin, hyvän rakenteen, joka sai myös kehuja niinä muutamina kertoina kun Satiinia näyttelyissä käytettiin. Väritykseltään Satiini oli ruunikko, ilman mitään merkkejä, ja säkäkorkeutta tämä omasi vajaat 159cm. Tamman omistaja aloitti Satiinilla suomenhevosten kasvattamisen, joten tästä hevosesta voidaan puhua hänen kantatammanaan. Satiinisielu sai yhteensä viisi jälkeläistä, joista kaikki perivät niin emänsä värityksen kuin suurin osa myös potentiaalin valjakkoajoihin. Liki koko elämänsä terveenä ollut Satiini sai parinkymmenen vuoden ikäisenä yllättäen kovan kaviokuumeen, joka lopulta vei tamman niin huonoon kuntoon, että se oli pakko lopettaa.

Jälkeläiset

s. 05.01.2017, t. Mörkövaaran Itkupusu (i. Ikurouta) omistaja: leah
s. 24.02.2017, o. Mörkövaaran Kuuraparta (i. Taikaoppi) omistaja: Mörkövaara
s. 07.07.2017, t. Mörkövaaran Unineito (i. Nukkumatti) omistaja: Viveka
s. 02.10.2017, t. Mörkövaaran Tähtikuvio (i. Tähtiensota) omistaja: Kida
s. 01.02.2018, o. Mörkövaaran Pusupiisami (i. Kuningaskettu) omistaja: lottis

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 44, VVJ 42, VSR 5 kpl

02.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
02.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
03.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
05.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
07.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
07.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
08.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
11.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
12.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
12.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
14.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
14.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
16.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
18.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
22.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
25.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
04.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
05.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
05.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
06.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
07.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
08.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
08.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
12.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
13.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
16.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
16.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
24.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
25.12.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
31.03.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 25/304
30.09.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 14/189
30.11.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 14/181

01.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/28
03.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/28
04.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/28
06.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/28
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/50
09.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/50
09.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/28
10.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
11.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/28
13.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
15.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 07/50
17.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/26
20.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/28
21.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
23.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/20
23.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
25.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/20
26.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/46
26.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/45
28.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/20
28.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/22
30.10.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
03.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/29
04.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
04.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
05.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
05.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
07.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
09.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/29
10.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
10.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
11.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/18
13.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/18
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/18
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
15.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
16.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
16.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/18
17.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/29
18.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
18.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
18.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/18
19.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/18
19.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
20.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
01.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
01.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
02.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
02.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
03.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
04.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
04.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
05.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
07.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
08.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
11.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
13.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
17.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
18.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
19.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
20.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30

30.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/46
01.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/06
01.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 07/50
02.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/06
05.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
05.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/06
06.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/50
06.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/06
08.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/09
08.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/06
11.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/32
12.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/32
13.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/22
16.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/22
17.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/22
18.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/32
18.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
19.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/22
19.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/32
19.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/22
31.01.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 08/78
22.10.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/32
25.10.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/32
01.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
01.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
02.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
03.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/23
06.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
06.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/20
08.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
08.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
08.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/20
09.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
10.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
10.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/20
10.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/23
11.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
11.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
14.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
15.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/23
15.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
17.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
17.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
17.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
20.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
22.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
23.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/24
24.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
25.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/23
26.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/23
27.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
29.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
02.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/23
03.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/23
03.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
05.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/23
09.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/23
05.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
06.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
07.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
10.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
12.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
19.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
30.04.17, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 05/86
31.07.17, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 05/72

30.11.16, VSR CUP (kutsu), 110cm, 01/84
31.12.16, VSR CUP (kutsu), CIC1, 07/76
31.05.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/13
30.06.17, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 01/103
31.07.17, VSR CUP (kutsu), 110cm, 03/42

07.12.16, VSN (Vähäpelto), RCH

Valmennukset ja päiväkirja

23.08.2017
En voi kuin ihmetellä, miksi minulle ja Hipille aina sattuu ja tapahtuu. Tänään kun lähdimme maastoilemaan, oli tyyni ja aurinkoinen keli, lämmintäkin oli yli +20 astetta. Hippi oli oikein reippaalla tuulella, sen kanssa vedettiin kunnon laukkapätkiä metsässä ilman minkäänlaisia huolia. Vajaan puolentunnin maastoilun jälkeen auringon päälle alkoi valua mustia pilviä, jotka kuitenkin näyttivät olevan sen verran kaukana etten kehdannut vielä kääntyä tamman kanssa kotiin. Pian Hippi alkoi hermostua allani, se stoppaili vähän väliä ja polki jalkoja malttamattona paikoillaan, samaan aikaan kun minä yritin patistaa sitä selässä napakasti eteen. Ja, siinä samassa alkoi hirmuinen sade ja ukkonen paukkui! Argh, no tätähän se hevonen yritti minulle kertoa. Käänsin Hipin kotia kohti, jonne lähdimme suuntaamaan hallitussa ravissa. Reissumme ei tietenkään päättynyt pelkästään ukkoseen vaan siihen, että seuraavaksi kuului järjetön pamaus ja salama iski aivan meidän lähellä olevaan puuhun. Huh! Siinäpä säikähdin sekä minä että hevonen, joka lähtikin hirveätä kyytiä laukkaamaan eteenpäin, minun kutakuinkin keikkuessani sen harjassa kiinni. Alkuun yritin pidättää ja rauhoittaa Hippiä, mutta sitten totesin sen olevan aivan turhaa ja sen vuoksi annoin sen vain mennä - onneksi olimme sellaisella reitillä jossa ei muuta liikennettä ole. Tallille päästyämme olimme aivan litimärkiä, joten vein Hipin oitis talliin kuivattelemaan ja rauhoittumaan. Salamatilanne kyllä säikäytti pahanpäiväisesti ja etenkin siksi hämmennyin tilannetta, että harvemmin Hippi tuolla tavalla reagoi mihinkään. No, onneksi olemme edelleen yhtenä kappaleena ja hevonenkin varmasti toipuu kokemuksesta.

01.05.2017
Aamulla minulla ja Hipillä oli vuorossa estetreenit, joita varten olin pystyttänyt kentälle kymmenen esteen sarjan, jotka olivat sijoiteltuna ympäri kenttää. Kenttä oli hieman märkä kevään tulvista johtuen, mutta koin sen kuitenkin hyväksi hyppäämistä varten, joskin varmasti se oli raskas alusta hevoselle hypätä. Lähdin suorittamaan tammalla verkkaa, se toimi allani yllättävänkin kivasti, se reagoi nopeasti pohkeeseen, mutta samoin myös pidättäviin apuihin. Ensimmäiset lämmittelyhypyt sujuivat kohtalaisen hyvin, Hippi malttoi olla rynnimättä lähestymisissä ja ponnisti esteellekin malttavaisesti. Alastulot olivat tosin vähän niin ja näin, en ihan päässyt perille joustiko pohja liikaa vai mistä kiikasti. Lämmittelyn jälkeen päästiin tositoimiin, eikä hyppäämisessä itsessään ollut mitään moittimista, kaikki sujui niin hyvin kuin pystyi oikeastaan sujumaan. Vajaan puolituntisen jälkeen Hippi ponnisti yhdelle 110cm pystylle, jonka alastulossa siltä lähti täysin jalat alta, jonka myötä hevonen veti voltin ympäri ja minä siinä samassa lensin kivalla kaarella kenttään. Itse selvisin tilanteesta vain säikähdyksellä, mutta tamma ei noussutkaan reippaasti ylös, vaan se jäi makaamaan maahan hieman kivuliaan näköisenä. Äh! Vähän ennätin saamaan jo paniikkia, kunnes Hippi nousikin omin jaloin ylös ja sain sen vietyä siitä talliin. Kivuliaaltahan se edelleen näytti, joten soitin tuttava eläinlääkärin paikalle tarkistamaan hevosen kunnon. Parin piinaavan tunnin jälkeen saimme lopulta apua, joskin tuomio oli sikäli huvittava, että minä tietysti oletin Hipin olevan valmis makkaratehtaalle. Eläinlääkäri ei löytänyt jaloista eikä selästä poikkeamia muuten kuin että epäili Hipin reväyttäneen kaulansa, joka säteilee selkään ja sen myötä liikkuminen on hankalaa. Eli Hipille tulee varata pari aikaa hierojalle ja sen lisäksi lepoa. Onni onnettomuudessa, mutta kylläpä silti hieman ärsyttää tälläiset tilanteet.

03.11.2016
Tällä viikolla aloitimme Hippi-tamman kanssa kisaurakkamme, enkä kyllä voi valittaa sen panoksesta suoritusten aikana. Muutaman ensimmäiset startit meillä meni arvatenkin penkin alle, eikä niistä jäänyt käteen juuri kuin paha mieli. Mutta, onneksi en lannistunut Hipin toilailuista, vaan seuraaviin kilpailuihin tsempattiin urakalla ja otettiin paljon hyvää mieltä mukaan - ja sehän kannatti! Tänään aamupäivästä kävimme pyörähtämässä länsi-rannikolla Ros Cireinin tallilla, jossa järjestettiin estekilpailut. Olin ilmoittanut Hipin 110cm luokkaan ja radalle suuntasimme energisinä, mutta kuitenkin keskittyneinä. Vähän tamma oli lämmittelyssä malttamaton, eikä tahtonut alkuun ylittää esteitä, mutta yllättävän hyvin sain sen lopulta kokoamaan itsensä ja näin ollen minulle tuli siitä varma mieli. Radalle päästessämme Hippi laukkasi tahdikkaasti eteenpäin, eikä se epäröinyt yhdessäkään lähestymisessä, ponnistaen jokaiselle esteelle reippaasti. Toki sain tarkkana olla selässä, sillä tunsin, että jos annan Hipille yhtään omaa ohjaa niin se lähtee sen sileän tien avuiltani. Lopulta päästessämme maaliin olin äärettömän iloinen siitä, että saimme puhtaan radan ja alitimme ihanneajankin reilusti. Hieno tamma! Todellinen yllätys tuli kuitenkin vasta luokan päätteeksi kun tulokset julkaistiin. Luokan 110cm voittajaratsukko oli tvisha ja Pusuhippa, vauuu! Olin niin ylpeä nuoresta ratsustani, joka vasta aloitti hankalan kilpauransa ja nyt se meni ja otti jo ensimmäisen voiton kotiin, jes. Tämä voitto oli kyllä merkittävä tekijä meidän, tai lähinnä minun, itsetunnolle, nyt jatkossa uskaltaudun kyllä aktiivisemmin osallistumaan Hipin kanssa kilpailuihin. Kyllä siitä nähtävästi oiva kisapeli saadaan!

17.10.2016
Mörkövaaraan saapui hiljattain uusi kaunis suomenhevostamma nimeltään Pusuhippa, joka oli taas sarjassamme melkoinen heräteostos. Hipiksi nimetty nuorukainen hurmasi minut nopeasti puolelleen ihastuttavalla ulkonäöllään: ruunikolla värityksellä ja hyvällä rakenteella, sekä kivalla suvullaan, jonka myötä rohkenin hänet ostaa talliin. Pian tamman saapumisen jälkeen minulle kävi ilmi, että tämä hevonen ei ole mikään helppo yksilö, nimittäin sillä riittää luonnetta vaikka muille jakaa. Siinäpä kenties syy miksi se oli niin halpa, heh. Niin, mihin minä sitten todellisuudessa sotkeuduin, sitä ei voi tietää. Olemme kuitenkin viikon verran tehneet päivittäin käsittelyharjoituksia ja päättäväisellä asenteella Hipin kanssa on edistytty jo jonkun verran. Alkuun esimerkiksi tarhasta hakeminen oli yhtä tuskaa Hipin painellessa hirmuista kyytiä hoitajaansa karkuun. Nytemmin se tulee jo kohtuullisen nätisti luokse ja antaa ottaa itsensä kiinni, joskin vähän hapanta naamaa näyttäen. Ratsukoulutuskin on päästy aloittamaan, eikä se ollut mitenkään suuri yllätys, että Hipin kanssa saa tehdä paljon töitä. Se ei varmasti tee mitään ilmaiseksi, mutta runsailla kehuilla ja lahjomisella sen kanssa on jo helpoimpia koulukiemuroita opeteltu hyvällä menestyksellä. Pienillä esteilläkään ei ongelmia ole ollut ja niistä pompuista mitä olemme nähneet voi päätellä, että tällä hevosella tulee kapasiteettia olemaan ihan mukavasti. Hankaluuksilta ei Hipin kanssa ole siis vältytty, mutta eiköhän tästä hevosesta mukava kisapeli saada, kunhan vain huolella ja ajatuksen kanssa sitä työstetään. Tammalla on tavoitteet niin koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa kuin myös valjakkoajoissakin, puhumattakaan tietysti myöhemmiten jälkeläisistä ja laatuarvosteluista.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)