Mörkövaara

Muistoissa: Vähäpellon Karkkihirmu - virtuaalihevonen
k. 03.02.2019

NimiVähäpellon Karkkihirmu LempinimiHirmu
Rek.nroVH16-018-2298 Synt.päivä ja ikä02.10.2016, 27v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri156 cm, prt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaVähäpellon Ratsutila Omistajatvisha (VRL-01671)


© DHP

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.02.2018
6,5 + 42 + 25 + 17,5 + 15 = 106p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.01.2019
6,5 + 42 + 25 + 20 + 15 = 108,5p, ERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.09.2018
12 + 21 + 25 + 25 + 20 = 103p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 15.03.2017
18 + 17 + 18 + 18 = 71p, KTK-II

Luonne

Syksyllä myydessäni Mörkövaaran Loviisan VPlle Vähäpeltoon, oli tällöin puhetta, että olisin mahdollisesti kiinnostunut tamman jälkeläisestä. Hyvin kauan ei ennättänyt kulua, kun VP ilmoitti, että hän on astuttanut Loviisan komealla orilla Vähäpellon Namuvarkaalla. Jätin tällöin heti alustavan varauksen tulevaa varsaa kohtaan, jonka jälkeen alkoi pitkä ja tuskallinen odottaminen. Lokakuun alussa maailmaan pyörähti vihdoin ja viimein odotettu punarautias suomenhevosori, joka hurmasi minut heti ensisilmäyksellä. Näin ollen Vähäpellon Karkkihirmu siirtyi luovutuksen jälkeen Mörkövaaraan, jossa sitä odotti kilpaura usean eri lajin parissa, sekä tulevaisuudessa jalostuskäyttö. Karkkihirmu osoitti heti talliin saavuttuaan, ettei se ole mikään helppo hevosori, joten kommelluksilta sen kanssa ei ole vältytty. Hetken jo mietin, tuleeko meidän yhteiselosta mitään, mutta onneksi en sen suhteen luovuttanut..

Alunperin vitsiksi tarkoitettu nimi Hirmu oli selvästi virhe heti kättelyssä. Orista on kasvanut niin nimensä veroinen hevonen, että oksat pois. Hirmu ei ole siis mikään lasten ja kukkahattutätien unelmaponi, sillä se osaa olla äärettömän lujaluontoinen ja todellinen tornado halutessaan. On vähän hassua, miksi orista kehittyi kaltaisensa hevonen, sillä sitä on käsitelty kuin kukkaa kämmenellä ja kaikki puitteet on olleet erinomaiset, mutta ilmeisesti geenitekijät asian suhteen olivat sen verran suuret. Vaikka ajoittain Hirmun kanssa elämä onkin rankkaa ja pelkkää harmaita hiuksia, on siitä myös iloa niinä päivinä, kun se päättää yllättää ja olla itse prinssi uljas. Ei siten ole yhtä ja selvää linjaa, onko tämä hevonen itse mahdottomuus, vai itse ihanuus.

Hoidettaessa ori voi olla hieman levoton ja pyöriä ympäri karsinaa, joten suotavaa on sitoa se kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi. Koskaan Hirmu ei varsinaisesti ole ollut äkäinen hoitajalleen, mutta osaa se huonoina päivinä uhitella ja näyttää kaunista hammasrivistöäänkin, joten topakkana sen kanssa on oltava. Kiinnisidottuna toimet sujuvat kuitenkin näppärästi, tällöin ori on helposti harjattavissa, eikä se laita vastaan kavioita puhdistaessa tai esimerkiksi loimittaessakaan. Varustaessa Hirmu tyypillisesti luimii ja on todella tympääntyneen näköinen, jonka lisäksi se satuloidessa tuppautuu pullistelemaan. Onneksi hoikkaa vatsaa ei kuitenkaan kovinkaan suureksi saa, joten satulavyö menee yleensä moitteitta ympäri, ja suitsiessa se puolestaan ottaa kuolaimet nätisti suuhunsa. Taluttaessa Hirmu on energinen ja ajoittain hyvin määrätietoinen suunnan suhteen, joten hoitaja saa olla ihan napakkana narun toisessa päässä, jotta päästään turvallisesti kohteeseen. Varsinkin jos tammoja on lähettyvillä, niin orin menojalkaa voi vipattaa.

Ratsastaessa Hirmu vaatii huumoria ratsastajaltaan, sillä se osaa olla ajoittain melkoinen tonttu. Orilla on usein aluksi keskittymisvaikeuksia, joten sen kanssa saa tehdä paljon töitä, jotta se malttaa keskittyä ja alkaa kuuntelemaan selästä tulevia apuja. Ilmaiseksihan tämä hevonen ei mitään varmasti anna, joten huolelliset avut ovat kaiken A ja O sen kanssa työskennellessä. Taitava ratsastaja saa Hirmusta kuitenkin paljon irti, jolloin siitä kehkeytyy yhteistyökykyinen ja hienoliikkeinen ratsu, joita se ei ihan hevillä esille tuo. Ori liikkuu reippaasti omalla moottorillaan eteen, se on ajoittain ennemminkin turhan reipas kuin eteenpäin ajettavaa sorttia, joten pidätteitä saa yleisesti jakaa jonkin verran. Hirmu ei ole myöskään mikään herkkä ratsastettava, joten sitä saa ratsastaa ihan napakoilla avuilla, niin kuin se ei kyllä pienistä hipaisuista tunnu edes korvaansa kääntävän. Ori tuppautuu siis ajoittain testailemaan ratsastajaansa, mutta jos selässä on päättäväinen henkilö, ei Hirmu jaksa kauan vastaan taistella, onneksi.

Kouluratsastus ei Hirmun kanssa käy kuin sormia napsauttamalla, sillä kuten mainittu, ei se varmasti maailman helpoin yksilö lajissaan ole. Jotta ori kantaa itsensä kauniisti ja on niin hyvin avuilla, että reagoi pienimpäänkin apuun, tulee kuun ja tähtien asennot olla kohdillaan. Kyllähän Hirmun kanssa aina jotain kiemuroita saa kivasti tehtyä, mutta onko ne oppikirjan mukaisia, siitä ei ole takuita. Helppo A tasoisella orilla ei ole mitkään näyttävimmät ja parhaimmat liikkeet, vaikkakin selästä ne on ihan kohtalaiset. Näin ollen Hirmu ei ole parhaimmillaan esimerkiksi laukkatehtävissä, mutta sen sijaan siltä sujuu paremmin pienet tehtävät, joihin se joutuu kunnolla keskittymään. Näin ollen orin parhaimmistoon voisi mainita mm. siirtymiset sekä avo- ja sulkutaivutukset, joita se tuppautuu tarjoamaankin melkein joka välissä, jos ei ole täysin varma mitä tältä halutaan.

Esteratsastus on ainakin äkillisesti mietittynä Hirmun vahvempi laji, vaikka osaa se senkin parissa olla vähän tunari. Usein alkutunnista orin jalat kummasti katoavat alta, jolloin se kompuroi jokaikiseen eteensä tulevaan esteeseen, sillä se ei ymmärrä yksinkertaisesti hypätä. Näin ollen Hirmua täytyy hieman herätellä ja kannustaa hyppäämään, jotta se alkaa vähitellen pääsemään paremmin juttuun mukaan ja oikeasti ponnistamaan esteiden ylitse. Hyppäämisen makuun päästessään kuoriutuu Hirmusta yllättävänkin kiva ja ketterä esteratsu, joka hyppää erittäin hyvällä draivilla ja yhteistyökyvyllä. Kapasiteettia orilta löytyy ratana 100cm, sitä korkeampia se hieman jo arastelee, joten se metri on aikalailla maksimi. Hirmu ei kuitenkaan kaihda esimerkiksi maasto- ja erikoisesteitä, niitä se nimenomaan suorastaan rakastaa, jolloin vauhtiakin löytyy vaikka muille jakaa.

Kilpailuissa Hirmu ei ainakaan osaa käyttäytyä, jos sitä miettii. Ori huutelee vieraille hevosille ja riekkuu narun päässä minkä vain ennättää ja siinä tilanteessa jaksaa. Matkat kilpapaikoille sujuvat Hirmun kanssa yllättävänkin hyvin, se pitää matkustamisesta ja näin ollen menee traileriin reippaasti omin jaloin. Kilpapaikalle saavuttaessa ori tekee heti selväksi kaikille sen, että itse täydellisyys on saapunut paikalle, huomatkaa minut. Näin ollen ensihetket saattavat olla hieman hoitajan hermoja raastavia, mutta onneksi Hirmu rauhoittuu melko nopeasti, jos sitä vain riittävästi komentaa. Lämmittelyt on syytä tehdä huolella, sillä jos oria ei ole saanut kuulolle verkassa, ei sitä radallakaan voisi vähempää kiinnostaa kisaajansa toimet. Näin ollen lämmittelyn suoritukset on täysin riippuvaisia itse starttiin, välillä Hirmun kanssa sujuu kaikki kuin leikiten ja sijoituksia sen kuin satelee, mutta välillä suoritukset ovat taas jotain niin kamalaa, että tekisi vain mieli lähteä kotiin ja peiton alle itkemään. Sellainen kisaponi meidän Hirmu.

Sukulaiset

i Vähäpellon Namuvaras
sh-o, prt, 157cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*, KTK-I
ii Namiska
sh-o, rt, 159cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*, KTK-II
iii Kelmu-Welmeri evm
sh-o, rt, 159cm
iie Taipumus evm
sh-t, rt, 157cm
ie Mettänneito evm
sh-t, rn, 155cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I, SLA-I
iei Mehtäläinen evm
sh-o, rt, 154cm
iee Tuulineito evm
sh-t, rn, 152cm
e Mörkövaaran Loviisa
sh-t, rn, 155cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
ei Ruunappa
sph-o, vprt, 144cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-II
eii Ruupertti evm
sh-o, rn, 149cm
eie Kaislakka evm
sh-t, rt, 155cm
ee Minerva
sh-t, prn, 160cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
eei Raikuva evm
sh-o, prt, 162cm
eee Matilda evm
sh-t, rn, 158cm

iii. Kelmu-Welmeri on jo pelkästään ulkoiselta habitukseltaan aivan mieletön - sen kaunista punarautiasta väritystä nimittäin koristaa pitkät, etupolviin ja takakintereisiin yltävät sukat sekä leveä, säännöllinen läsi. Kelmu-Welmeri on rakenteeltaan melko kompakti; sillä on hyvät tyypit sekä ryhti. Sillä on syvä runko, melko leveästi liittynyt kaula ja lyhyt selkä. Etujalat orilla ovat melko hyväasentoiset, takajalat ovat aavistuksen pihdissä. Ori on kantakirjattu II-palkinnolla ratsukantakirjaan, ja sitä on käytetty melko monipuolisesti suomenhevosten jalostukseen. Kelmu-Welmeri on luonteeltaan ystävällinen ja nöyrä, jonka lisäksi sen kuvaillaan olevan mieletön suorittaja radalla. Kolmen lajin ratsuna kansallisella tasolla pärjännyt ori on myös nuoruusvuosinaan kilpaillut valjakkoajossa, jossa ori on saavuttanu ratsastuksen tapaan useita voittoja ja sijoituksia.

iie. Taipumus edustaa hyvinkin perinteistä suomenhevosta: Se on merkitön rautias, jolla on keskinkertainn rakenne. Sillä on hyvän puoleiset tyypit, voimakas säkä, lyhyehkö hieman avoin runko, suippeneva lautanen sekä tyydyttävä lihaksisto. Melko hyvät jalka-asennot omaava 157cm korkea tamma korvaa kuitenkin puutteellisen rakenteen täydellisen luonteeltaan. Nöyrä, yhteistyöhaluinen ja aina töihin motivoituneesti lähtevä suomenhevonen on tehnyt upeaa tulosta ratsastuksen kuninkuuslajin kenttäratsastuksen sekä valjakkoajon parissa, sillä tamma on molemmissa lajeissa noussut mestaruuskolmikkoon kahdesti. Tasaista, mutta voitollista tulosta tehnyt tamma jäi kilparadoilta ja aktiivitreenaamisesta pois 16-ikävuoden päätteeksi, sillä Taipumusta alkoi selkeästi vaivaamaan nuorena havaitut ja suurella tunteella hoidetut kinnerpatit. Rentoja eläkevuosia viettävä tamma on nyt siirtynyt pienimuotoiseen jalostukseen ja tammalla on tarkoitus teettää yhden nuorena tehdyn varsan lisäksi yksi tai kaksi jälkeläistä lisää.

iei. Mehtäläinen on hyvät laatutyypit sekä hyvänpuoleisen orileiman omaava kansallisen tason kilpahevonen, joka on kilpaillut menestyksekkäästi ratsastuksen kaikissa osa-alueissa. Rautias, 154cm korkea ori on kantakirjattu III-palkinnolle arviolla "syvä, pyöreä runko, kevyehkö kaula. Jalka-asennot aavistuksen puutteelliset; etujalat ovat hieman vasikkapolviset ja etusääret ovat supistuneet, käyrähkö kinner, hyvät kaviot." Luonteeltaan herkäksi, eteenpäinpyrkiväksi ja erittäin yhteistyöhaluiseksi kuvailtu ori on tasainen ryhdikkäiden kouluratojen suorittaja, mutta sen todellinen kapasiteetti ja kyky tulee esiin rata- ja maastoesteradoilla. Rehellisellä ja rohkealla orilla on hyvä tekniikka sekä ratsastettavuus estelle, ja se on hurmannut estekilpailuiden yleisöä useasti nopeilla "kaikki tai ei mitään" uusintaradoillaan. Oria on käytetty melko paljon suomenhevosten jalostukseen, sillä Mehtäläisen tiedetään periyttävän jälkeläisilleen rohkeaa luonnetta sekä hyvää hyppytekniikkaa.

iee. Tuulineito on ruunikko, 152cm korkea suomenhevostamma. Kaikki käy-tyypin omaava tamma on sopinut elinkaarensa aikana monenlaiselle harrastajalle, ja se on tarjonnut monta elämystä hevosharrastajille sekä ratsuna että valjakkohevosena. Sopusuhtaisen rungon, vahvan ylälinjan ja melko hyvät jalka-asennot omaava tamma on luonteeltaan nöyrä ja rehti hevonen, joka suhtautuu kaikkeen suurella järjellä. Aluetasolla kilpaillut tamma on ollut enimmäkseen siellä tuloslistojen puolivälissä, mutta rauhallinen ja tasainen suorittaja on kerännyt myös muutamia sijoituksia ja voittoja jokaisesta lajista. 4-vuotiaana kerran varsonut tamma viettää tänään leppoisaa harrastehevosen elämää Itä-Suomessa, sillä tamma ei enää useammastakaan yrityksestä huolimatta ole tiinehtynyt uudelleen.

eii. Ruupertti, tutummin vain Pertti, on oikein reipasluontoinen ori, jonka omistaja joutuu kokemaan päivittäin jännittäviä tilanteita. Vauhtihirmuksikin kutsutti Pertti on nimittäin melkoisen lujatahtoinen hevonen, joka ei missään tapauksessa ole aivan kaikkien käsiteltävissä. Menevä luonne on kuitenkin ollut eduksi kilpailuissa, sillä ori on kerännyt melkoisen määrän sijoituksia erityisesti kenttäkilpailuissa helpoissa luokissa. Kenttäkilpailuiden lisäksi Perttiä on nähty niin koulu-, este- ja valjakkoajokisoissakin, ihan kohtuullisella menestyksellä. Ori on ollut koko elämänsä saman omistajan hoivissa, joka on tätä kilpailuttanut nyt 7. vuotta peräkkäin. Kilpauran ohella Pertti on astunut reilun kymmenisen tammaa, saaden melko hurjapää-jälkeläisiäkin, jotka tosin ovat menestyneet hyvin eri lajien parissa. Väritykseltään ori on ruunikko ilman merkkejä, ja säkäkorkeutta tältä löytyy vajaat 149cm, joten kovin suuresta hevosesta ei ole kyse. Pertti on jo yli 15 vuoden ikäinen, joten ehkä jo seuraavan kauden jälkeen sitä odottaa ansaitut eläkepäivät, päästen astumaan vielä muutamat tammat lisää.

eie. Kaislakka on jo edesmennyt suomenhevostamma, jonka kasvatti Ruun tavoin Räppisen tila. Kaislakka myytiin heti vieroituksen jälkeen lupaavaan kotiin, jossa se pääsi heti neljän vuoden iässä starttaamaan ensimmäisissä kisoissaan. Tammalla kilpailtiin tällöin ahkerasti, ihan hyvällä menestyksellä, kenttä- ja kouluratsastuksen parissa, ja itseasiassa lopulta liian kova kisaaminen pilasikin Kaislakan jalat. Kuusi vuotiaana Kaislakka oli ns. jalaton, jonka vuoksi kasvattaja halusi ottaa sen takaisin itselleen ja mahdollisesti kuntouttaa. Näin ollen tamma siirtyi jalostuskäyttöön, tehden kilpauransa jälkeen kolme hienoa jälkeläistä, joista kaikki olivat oreja. Luonteeltaan Kaislakka oli hyvin tasainen ja ihmistä kunnioittava persoona, ja sikäli harmi, että tamma ei periyttänyt tätä hurlumhei-jälkeläisilleen. Väritykseltään tamma oli perinteinen rautias kera otsan pienen tähden ja säkorkeutta tämä omasi reilut 155cm. Hyvärakenteisen Kaislakan jalat eivät koskaan palautuneet hyväksi, joten se jouduttiin lopulta lopettamaan 11 vuoden iässä jalkojen oireilun pahentuessa.

eei. Raikuva oli komea, raskasrakenteinen suomenhevosori, joka oli väritykseltään punarautias kera 162cm säkäkorkeuden. Nuoremapana orista odotettiin hyvää ravihevosta, se menestyi kohtuullisen hyvin ensimmäisenä vuotenaan kilpailuissa, mutta kasvaessaan ja vankistuessaan vauhti hidastui sen verran, että raviura sai jäädä. Täten Raikuva siirtyi suoraan työhevoskäyttöön, kotitilalla sitä käytettiin niin pelto- kuin myös puutöissä apuna, vetäen raskaita taakkoja perässään. Ori pääsi myös kisaamaan työhevoskilpailuiden merkeissä, joissa se menestyi kiitettävästi. Luonteeltaan Raikuva oli muutoin kiltti ja melko rauhallinenkin oriksi, mutta se oli äärettömän säikky ja hieman arkaluontoinen. Tämän vuoksi ori ei soveltunut kaikkien käyttöön, eikä se aina tahtonut pysyä edes omistajienkaan käsissä vauhkoontuessaan. Koska Raikuvan luonne oli mitä, ei sitä haluttu sen vuoksi käyttää paljon jalostukseen, jottei se periytä piirteitä jälkeläisilleen. Ori kuitenkin pääsi astumaan kaksi tammaa ja onneksi voikin todeta, ettei Raikuva periyttänyt niille muuta kuin hieman raskaamman puoleista rakennettaan. Raikuva menehtyi hyvin yllättäen 15 vuotiaana, edes syytä ei tiedetä, sillä ori löytyi nukkumassa ikiunta omasta tarhastaan.

eee. Matilda on suloinen ja hyväluontoinen suomenhevostamma, joka tällä hetkellä viettelee ansaittuja eläkepäiviään edelleen samalla tilalla, jonne syntyi yli 20 vuotta sitten. Nuorena tamma toimitti pitkälti seura- ja siitoshevosen virkaa, sitä vähän ratsukoulutettiin, jotta sillä pystyttiin edes silloin tällöin ratsastelemaan. Vasta reilun kymmenen vuoden ikäisenä Matildasta koulutettiin oikea ratsu, jolta luonnistui kouluratsastus helppo B tasolla ja esteratsastus ratana vajaan 80cm verran. Koulutuksen jälkeen Matildaa nähtiin molempien lajien parissa kilpailuissa, molemmissa se niitti menestystä, mutta kouluratsastuksen parissa se oli hieman parempi näyttävien liikkeidensä vuoksi. Väritykseltään tämä hyvärakenteinen hevonen on ruunikko kera piirtopään, ja säkäkorkeutta se omaa epävirallisesti mitattuna 158cm. Ennen kilpauraansa Matilda ennätti saamaan kolme jälkeläistä, joista kaikki oli emänsä tavoin ruunikkoja tammavarsoja. Kaikki kolme tamman jälkeläistä on päässyt kilpailemaan menestyksekkäästi koulu- ja esteratsastuksen parissa, joten ne selvästi seuraavat emänsä kavionjälkiä. Matildan kilpaura loppui 17 vuoden iässä, jolloin se loukkasi kisamatkalla jalkansa niin pahasti, ettei se soveltunut enää ratsastuskäyttöön.

Jälkeläiset

s. 27.02.2017, o. Mörkövaaran Karkkikingi (e. Kuuralehdon Karelia) omistaja: Layda
s. 05.05.2017, o. Karamellikeisari (e. Virmalan Rihkama) omistaja: Ireth
s. 20.06.2017, t. Mörkövaaran Maiskutus (e. Mörkövaaran Nam-Nam) omistaja: Dimma

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 46, VVJ 42, VSR 5 kpl

26.10.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
01.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
01.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
02.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
05.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
08.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
11.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
11.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
15.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
15.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
17.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
18.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
20.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
20.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
22.11.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
22.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
27.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
28.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
28.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
29.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
29.11.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
01.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
04.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
05.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
08.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
12.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
13.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
14.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
17.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
18.12.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
31.07.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 16/244
30.09.17, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 12/215

01.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/40
03.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
04.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/39
05.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/28
07.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/28
07.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/50
07.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
07.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/39
08.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi kouluekoe, 05/50
09.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/40
10.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/39
11.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
11.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
12.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
13.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/40
16.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
18.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
20.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/50
20.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/40
20.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/24
21.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
23.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
25.10.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
01.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
01.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
02.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
03.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/60
03.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
04.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
04.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
06.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
07.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
07.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
08.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
09.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
10.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
11.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/60
11.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
12.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/24
13.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
13.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
15.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
15.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
16.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
16.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/24
17.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
18.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/24
19.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
19.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
20.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
20.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/24
24.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
27.11.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
02.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
03.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
09.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
11.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
15.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
17.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
31.12.17, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 11/111
31.01.18, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 04/175

23.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/20
25.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/22
26.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
27.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/22
30.11.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/20
01.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/09
02.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/09
03.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/09
05.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/09
06.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
08.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
09.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/09
12.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/32
14.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/22
15.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/32
16.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/22
23.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/19
25.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/19
30.12.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/19
30.06.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 04/62
31.08.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 06/56
22.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
24.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
01.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
01.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/26
02.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/26
03.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
04.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
05.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/26
06.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
07.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
07.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
07.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
08.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
09.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/26
09.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
10.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
10.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
10.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
12.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
13.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
14.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
15.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/50
19.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
19.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
20.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
20.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
21.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
24.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/29
24.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
25.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
30.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
30.11.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
01.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
01.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
07.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
07.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
08.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
08.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
09.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
10.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
12.12.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
30.12.16, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 05/59
31.03.17, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 06/80
30.05.17, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 06/67
30.11.17, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 03/122

28.02.17, VSR CUP (kutsu), 90cm, 08/90
31.03.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 10/106
31.05.17, VSR CUP (kutsu), Helppo B, 04/138
30.06.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 02/57
30.11.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 04/44

Valmennukset ja päiväkirja

24.01.2018 Estevalmennus, valmentajana Dimma
Meinasin jo vaipua epätoivoon, kun näin tvishan ja Hirmun ensimmäisen hypyn. Ori kompuroi kuin mikäkin 1-vuotias penikka, eikä hypystä tullut mitään. Puomihan sieltä tipahti alas, vaikka korkeutta olikin vain 60cm. Onneksi en luovuttanut siihen paikkaan ja lyönyt hanskoja tiskiin, sillä kun Hirmu pääsi hieman hyppäämisen makuun, ei tapahtunut enää tällaista hölmöä tohelointia ja esteiden yli mentiin kohtuullisen nätisti. Ratsukon yhteistyö toimi hyvin ja esteiden yli mentiin nätisti ja ketterästi. Ponnistuskohdat alkoivat löytyä valmennuksen mittaan paremmin ja Hirmusta näki, miten se nautti. Tvishakin varmasti nautti, kun oltiin päästy alun kankeudesta ja tahmeudesta. Sarjoilla ratsukolla oli vielä hieman vaikeuksia, mutta huomasi miten niissä kehityttiin ja otettiin neuvoista hyvin kiinni. Valmennus sujui kuitenkin hyvin ja loppuverryttelyjen aikana annoin ratsukolle kattavan palautteen.

16.01.2018 Kouluvalmennus, valmentajana Dimma
Mörkövaarassa valmennusvuorossa olivat tvisha ja suomenhevosori Hirmu. Alkuverryttelyjen aikana oria sai hieman herätellä haavemaailmoistaan, jotta se eteni innokkaammin ja keskittyi itse tekemiseen eikä kauniista tammoista haaveiluun. Valmennus alkoi hieman tahmeasti, sillä Hirmu ei jaksanut keskittyä ja vaikka tvisha teki mitä, oli orin aktivointi haastavaa. Tvisha jatkoi kuitenkin pitkäjänteisesti yrittämistä ja kyllähän sieltä palkintokin tuli. Hirmu alkoi liikkua jopa ihan siedettävästi! Ratsukon suorittaminen oli hieman vaihtelevaa. Välillä annetut tehtävät sujuivat kerrasta, mutta välillä niitä sai tahkota ainakin kolme kertaa, ennen kuin ori tajusi, että mitä tältä nyt oikein halutaankaan. Siirtymiset onnistuivat reippaasti ja taitavasti, mutta peruuttamisessa oria sai aktivoida. Kokonaisuudessaan valmennus sujui kuitenkin hyvin ja ratsukko teki kyllä hyvin töitä.

26.08.2017
Hirmu se vie minut kyllä ennenaikaisesti hautaan, muuta en voi sanoa. Sen kanssa aina sattuu ja tapahtuu, eikä ikäviltä tilanteita voi koskaan välttyä vaikka kuinka varoisi ja ennakoisi tilanteita. Luulisi, että nyt kun ikääkin alkaa olemaan enemmälti se alkaisi rauhoittumaan, mutta nähtävästi ei. En edes muista monestiko Hirmu on heittänyt ratsastajansa ikävästi alas selästä, monestiko se on taluttaessa karannut ja monestiko se on aiheuttanut harmia tarhojen aitoja rikkomalla tai muuta vastaavaa. Siis monesti! Tänään pääsimme taas kokemaan orin metkuja kun se pisti hirmuisen kahakan pystyyn orilaitumella. Täysin en nähnyt mikä sen tilanteen laukaisi tai kuka sen aloitti, mutta Hirmu oli joka tapauksessa se suurin päällepäsmäri. Aamupäivällä laitumelle katsoessani näin neljän orin ottavan kunnolla yhteen, siis se näky oli jotain todella villiä. Otin hetki mönkijän alle ja lähdin karjuen katsomaan tilannetta yhden tallitytön kanssa lähemmin, jolloin hevoset aika nopeasti lopettivat toiminnan ja erkanivat eri suuntiin. Huomasin Hirmun ja yhden nuorin orin olevan haavoilla ja vuotavan verta sieltä täältä, joten ne piti raahata sisälle talliin tarkempiin tutkimuksiin. Tämä nuori ori aristi toista etujalkaansa sen verran, että liekkö Hirmu siihen ennätti omilla takasillaan posauttamaan, joten eläinlääkärikin piti paikalle kutsua. Sen sijaan itse pääpahiksella ei tietenkään mitään suurta hätää ollut, vaikkakin aika karun näköinen se oli kun verta valui sieltä täältä. Eniten minua huvitti se, että Hirmu näytti varsin tyytyväiseltä päästessään sisälle lämpöä ja ötököitä karkuun, se tyytyväisenä alkoi makuulleen ja rupesi nukkumaan. Minulle tuli sellainen kutina, että se teki tämän ihan tahalleen tästä syystä, mutta anyways, talliin se saikin jäädä toisen orin kanssa ainakin huomiseen asti.

13.03.2017
Todella pitkän ja raskaan päivän päätteeksi minulla oli vielä yksi hevonen liikutettavana, joka sattui olemaan Hirmu. Raavin päätäni jo ennen hevosen luo menoa, sillä tiesin, että sen liikuttaminenkaan ei tulisi sujumaan helpolla, huoh. Tallitytöt olivat hakeneet sen jo illan mittaan karsinaansa, joten pääsin heti tekemään sille hoitotoimet ja varustamaan sen. Harjatessani Hirmua minun oli pakko sitoa se kiinni, sillä ori pyöri karsinassa ympyrää sen minkä ennätti, eikä ollut kuulevinaankaan kun yritin sitä komentaa. Alunperin tarkoitus oli mennä ratsastamaan maneesiin, mutta olin niin väsynyt, että päätinkin vaihtaa ajohommiin.
Lopulta henkien taiston kautta pihalle päästessämme ja kärryt perään saadessamme oli ori niin energiaa täynnä, että melkein itketti. Yritin koota ajatuksiani ja vähän tsempata itseäni, mutta se tuntui aivan ylivoimaiselta siinä vaiheessa kun Hirmu lähti pienen avun annettuani melkein jo juoksulla eteen. Pidätteet, pidätteet, pidätteet. Jokaisella askeleella pidäte. Käteni olivat turta jo siinä vaiheessa kun pääsin ajolenkin alkuun. Onnekseni vähitellen ori hellitti ja alkoi reagoimaan pidättäviin apuihin, eli ei se aivan koko reissua pistänyt menemään. Saimme muutamat oikein kivat käyntipätkät mentyä, mutta sitten kun pyysin raville niin kylläpä taas naista vietiin. Ensin yritin jälleen kovasti pidättää, mutta sitten luovutin - menkööt kovaa kun kerran tahtoo. Ajolenkki oli eilen aurattu, joten tiesin pohjan olevan tasainen ja hyvä, joten sikäli Hirmu pystyi rauhassa spurttailemaan.
Reilun puolentunnin kuluttua kun tulimme takaisin tallille oli ori aivan hikinen ja minäkin melko voimaton. Hirmu oli kyllä varsin tyytyväinen sitä sisälle viedessäni, mutta itse pudistelin päätä vähän siihen malliin, että kaikenlaisia hevosia se minäkin omistan. No, lopulta kaikki meni hyvin ja molemmat pääsimme elävinä iltapalan pariin, joten kai sitä itsekin voi ihan hyvillä mielin olla.

04.11.2016 Estevalmennus, valmentajana VP
“Istu vaan rohkeasti alas satulaan, jotta pääset sen ympäri paremmin. Silloin sun on sata kertaa helpompi lähteä kokoamaan laukkaa ja kun pidät keskivartalon tiukkana, se ei saa kiskottua sua samalla tavalla irti satulasta” ohjeistin ratsastajaa, joka oli juuri rämistellyt suhteutetun estevälin läpi vaarallisen näköisesti. Hirmu oli ollut alkuvalmennuksen täysin nimensä veroinen hevonen - se painoi ratsastajan apujen läpi eikä tuntunut välittävän tuon taivaallista ratsastajansa avuista. “Tuu koko setti uudelleen, mutta nyt istut kokoajan lähellä satulaa ja jokaisen esteen päätteeksi pysäytät, peruutat ja nostat uuden laukan. Ja mä painotan, että tämä tehtävä ei ole rangaistus vaan kontrolliharjoitus - ratsasta siis edelleen siististi ja kun se tulee takaisin sun pidättävistä avuista, kehu sitä vuolaasti” jatkoin neuvomista.
Nyt, kun tvisha istui hevosen lähellä ja pysäytti hevosen rauhallisesti jokaisen esteen jälkeen Hirmu alkoi ymmärtämään, ettei se voi rynniä päättömästi esteeltä esteelle. Radan edetessä loppuun hevonen tuli jo todella pehmeästi takaisin ratsastajansa pidättävistä avuista, joten kehotin tvishaa tulemaan koko radan uudelleen ilman pysähdys - peruutus tehtävää kuitenkin niin, että jos hevonen tuntuisi painavan apuja vastaan saisi hän vapaasti milloin tahansa pysäyttää hevosen. Uusintana hypätty rata oli jo todella sujuva, ja alkoi muistuttamaan esteratsastusta sillä ratsukko eteni esteillä tasaisessa rytmissä ja aina kun tvisha pidätti hevosta, se tuli ilman suurta protestointia takaisin. Oikein hyvä!
Valmennuksen loppuun hypytin ratsukolla vielä jumppasarjaa, joka tarjosi hevoselle pientä aivojumppaa. Ravilähestymisellä maapuomi - ristikko olevalla sarjalla joka koostui lisäksi yhdestä pystystä ja kahdesta okserista hevonen nimittäin joutui miettimään myös itse lähestymisiä optimaaliset ponnistuspaikat löytääkseen. Alkuun tvisha sai jopa ratsastaa ravia aktiivisemmaksi maapuomi - ristikkoesteelle, sillä Hirmu olisi mielellään tullut tehtävälle aavistuksen löysänä joka taas johti siihen, että ori ei enää venynyt sarjan loppupäässä esteiden yli. Kun sarjan alku saatiin rullaamaan, sarjan loppu tuli kerta toisensa jälkeen omalla painollaan - tvisha mukautui hyppyihin hyvin mukaan, teki todella hyvää katsetyöskentelyä ja Hirmu pääsi hyppäämään isoja, pyöreitä hyppyjä.
Loppupalautteen aikana kertasimme valmennukset tapahtumia ja painoitin, että oria olisi todella hyvä työstää puomi- ja kavalettitehtävillä ihan viikottain sujuvan hyppyrutiinin aikaansaamiseksi. Samoin suosittelin kotitreeneissä hypättävän joko ristikko-oksereita tai todella paljon takaa nousevia nousuoksereita, sillä nyt isommilla, maksimileveydelle levitetyillä oksereilla Hirmun takajalkojen työskentely jäi puutteelliseksi.

02.11.2016 Kouluvalmennus, valmentajana VP
Mörkövaaran maneesiin saavuttuani minua oli vastassa varsin mieluinen näky, sillä tvisha otti osaa tämänpäiväiseen kouluvalmennukseen kasvattamallani suomenhevosorilla joka juuri käveli omistajansa kanssa alkukäyntejä. Vaikka olin nähnyt Hirmun ratsastajineen kisoissa useaan kertaan, läpi kävimme alkukäyntien yhteydessä kaksikon kuulumiset pitkän kaavan mukaisesti.
Valmennus aloitettiin intensiivisellä käyntitehtävällä, jossa oli määrä ratsastaa pienehkön neliön sisällä hevonen aktiiviseksi kahden pohkeen ja kahden ohjan väliin. Neliön sivuilla halusin tvishan hiljalleen kokoavan oria paremmin takaosansa päälle niin, että Hirmu tulisi kauttaaltaan etuosasta ryhdikkäämmäksi sillä olin kilpailuissa huomannut, että ori jää toisinaan mielellään roikkumaan hieman etupainoiseksi. Alkuun ratsastimme neliön kulmat normaaleina kulmina niin että saimme sisätakajalan ehkä aavistuksen normaalia syvemmälle rungon alle, mutta kun Hirmu alkoi olemaan ratsastajansa apujen välissä paremmin, teimme kulmiin muutaman askeleen takaosakäännöksiä. Takaosakäännöksen askeleet sujuivat melko hyvin, joskin jouduin muistuttamaan ratsastajaa melko useasti aktiivisen pohkeen ja pehmeän käden merkityksestä kokonaisuuteen.
Pienten välikäyntien jälkeen ohjeistin tvishan keräämään ohjat takaisin tuntumalle ravityöskentelyä varten. Ravissa Hirmulla oli alusta alkaen parempi työntö mitä käynnissä ja liikelaajuus oli täysin riittävä - tästä oli hyvä lähteä työstämään ravia vielä aavistuksen enemmän ylös kokoavan sulkutaivutuksen avulla. Treenasimme sulkutaivutusten melko yksinkertaisella tehtävällä; ratsukon oli määrä tulla ravissa keskihalkaisijalle ja suoristuksen jälkeen lähteä vuoroin vasemmalle ja vuoroin oikealle melko jyrkässä sulkutaivutuksessa. Noin metri ennen uraa hevonen tuli suoristaa ja nostaa laukka ja työstää laukkaa aina lyhyen sivun kulmaan asti. Alkuun sulkutaivutus lähti vähän haparoivasti liikkeelle ja sulkutaivutuksen aikana Hirmu menetti sekä tasapainoaan että sotki ravin tahtia. Kun tvisha muisti valmistella orinsa kauttaaltaan paremmin, saimme aikaan varsin sujuvia ja tasapainoisia suorituksia.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)