Mörkövaara

Muistoissa: Hynynen - virtuaalihevonen
k. 25.03.2018

NimiHynynen LempinimiHyry
Rek.nroVH16-018-0501 Synt.päivä ja ikä02.12.2015, 26v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri159 cm, trt
KoulutustasoVa B, 110cm, CIC1, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaM. Heikkinen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


Rakenne- & pääkuvat © VRL-01811, liikekuva © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.03.2017
32,5 + 26 + 17 + 14 + 4 = 93,5p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2017
8 + 41 + 19 + 19,5 + 15 = 102,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2017
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2017
8 + 41 + 18 + 20 + 15 = 102p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.05.2017
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.03.2018
14 + 20 + 23 + 25 + 20 = 102p, SLA-I

Luonne

Mister Hynynen, tutummin vain Hyry, on oman arvonsa tunteva suomenhevosori, joka on kuitenkin kohtuullisen helposti kaikkien käsiteltävissä. Itsepäisyyttä tältä hevoselta riittää loputtomiin asti, mutta mikä tekee siitä muista oreista poikkeavan on se, että Hyry on äärettömän laiska tapaus. Sitä ei paljoa kiinnosta tukka putkella viipottaa, ei edes tammojen perään, se tyytyykin usein vain olemaan ja sivusta ihmettelemään muita hurjapäitä. Hyry lisäksi pitää jalkansa tilanteessa kuin tilanteessa visusti maanpinnalla, joten varsinaisesti se ei ongelmia arkipäivinä aiheuta. Joskus tosin joudumme käymään kehityskeskustelua esimerkiksi tarhaan menemisestä tai talliin tulemisesta, kun Hyryllä olisi ollut aivan päinvastaiset suunnitelmat.

Hoidettaessa Hyry tyytyy usein vain mulkoilemaan hoitaajansa kulmiensa alta, vähän ihmeltellen, että mitäpä siinä duunailet. Ori pysyy karsinassa hoitotoimenpiteiden ajan aloillaan, joten sitä ei ole aivan pakko sitoa kiinni. Kaikki perusjutut sujuvat Hyryn kanssa näppärästi, se on helposti harjattavissa, se nostaa kavionsa nätisti ja antaa loimittaa tai laittaa suojatkin ongelmitta. Varustaessa Hyryn itsepäisyys nousee hiljalleen esille, kun hoitaja laittaa satulan selkään ja alkaa kiristämään vyötä. Ori on nimittäin tooodella kova pullistelemaan, joten hoitaja saa kyllä satuloidessa hauistaan kasvattaa. Onneksi puolestaan suitsiessa Hyry ottaa kuolaimet nätisti suuhunsa. Taluttaessa ori tulee periaatteessa nätisti hoitajansa perässä, mutta se on kova jumimaan, se jää usein aloilleen ihmettelemään maailman menoa tai sitten juuri keksii ettei halua helpolla kyseiseen paikkaan mennä.

Ratsastaessa Hyry voi alkuun tuntua siltä, että olet koppakuoriaisella liikenteessä. Orin askellus on jotain niin vaivalloista ja hidasta, että hermot siinä eteenpäin hoputtaessa menee. Hyry on siis hyvin hitaasti syttyvää sorttia, jonka vuoksi se vaatii napakan alkuverkan, jotta sen moottori vähitellen käynnistyy. Yhteisen sävelen löydyttyä ratsastajansa kanssa, paljastuu siitä äärettömän taitava ratsu, jota on ilo ratsastaa. Ollessaan hyvin apujen varassa, Hyry kantaa itsensä kauniisti ja liikkuu isoilla askelilla kuin ajatuksen voimalla eteenpäin. Se kuuntelee apuja maltillisesti, eikä enää tarvitse antaa kuin pienen pienet avut tehtävien onnistumiseksi. Tämä tosin on joskus vain sitä unelmaa, sillä on päiviä, jolloin ori ei halua toimia mitenkäänpäin ja pistää kaiken ranttaliksi. Yleisesti Hyry on kuitenkin tasainen ja varmajalkainen ratsu, tilanteessa kuin tilanteessa.

Kouluratsastus tämän orin kanssa vaatii paljon töitä, sillä mitään Hyry ei ilmaiseksi anna. Alun pienen väännön jälkeen kun se lähtee pehmenemään ja kokoamaan itseään, on se äärimmäisen tyylikkään näköinen ja tuntuinen. Siis oikeasti, Hyryhän on aivan ykkönen mitä tulee kouluratsastukseen! Ori omaa mahtavat liikkeet, parhaimpina päivinään se on yhteistyökykyinen ja äärettömän herkkä avuille. Näin ollen vaativa B tasoinen Hyry taittaa vaivatta esimerkiksi laukanvaihdot, kootut askellajit kuin myös sulkutaivutukset laukassa. Orin kanssa on oikein mukava työstää pieniäkin tehtäviä, sillä se ei turhaudu lukuistenkaan toistojen myötä, kunhan vain pysyy hyvin avuilla ja sitä myöten kuulolla. Siis kerrassaan huippu kouluratsu!

Esteillä Hyry on siitä haastava, että se on melko hankala saada niin reippaaseen laukkaan, että esteet ylittyvät vaivatta. Alkutunti näin ollen usein menee sen hyvän, tahdikkaan laukan löytämiseen, joka vaatii jälleen napakkaa tuntumaa selästä. Vähitellen orin vetreytyessä ja päästessään kiinni hyppäämisen makuun, kuoriutuu siitä oikein passeli esteratsu. Vauhti ei missään vaiheessa päätä huimaa, jonka vuoksi radalla eteneminen voi olla työlästä, eikä ne jalat aina nouse niin hyvin kuin toivoisi. Hyry omaa kuitenkin hyvän hyppytyylin, eikä se teknisesti ole siis missään nimessä huono hyppääjä. Ratana orilla riittää kapasiteettia upeasti 110cm, eikä se aristele suurempiakaan esteitä, saati että jännittäisi esimerkiksi erikoisesteitä.

Kilpailuissa ori on sikäli huippu, että se ei paljoa stressaile uusista tilanteista ja yleensä malttaa käyttäytyä asiallisesti. Tietysti se jonkin verran näyttää vieraille oreille hapanta naamaa ja pyrkii kääntämään takapuoltansa näille, mutta taas narun päässä on oltava tarkkana. Matkat kilpapaikoille sujuvat vähän niin ja näin, välillä Hyry on helposti lastattavissa ja välillä sitä ei taas kiinnosta matkustaminen tippaakaan ja näin ollen pistää parkit päälle lastaussillalla. Kilpapaikalle saavuttaessa se on kuitenkin rauhallinen, jonka vuoksi se ei lämmittelyssäkään vaadi mitään erikoistoimenpiteitä. Kunhan ratsastaja on vain napakkana ja laittaa Hyryn kunnolla töihin, tulee varmasti hyvää tulosta myös radalta. Hyryn laittaessa parastaan vain taivas on rajana, jolloin se jättää taaksensa varmasti suuren osan starttaavista ratsukoista, yhtään ylpeilemättä. Tietysti näin ei aina ole, sillä Hyry osaa palauttaa omistajansa maanpinnalle jumiutumalla radalle kesken laukanvaihtojen, noin niin kuin esimerkiksi.

Sukulaiset

i Nenonen evm
sh-o, tprt, 161cm
ii Pennonen evm
sh-o, prt, 159cm
iii Peltsi evm
sh-o, trt, 160cm
iie Tampuriina evm
sh-t, prt, 156cm
ie R.E. Nenäpäivä evm
sh-t, rt, 156cm
iei Au-Kuusti evm
sh-o, rt, 157cm
iee R.E. Vappu evm
sh-t, trt, 151cm
e Vuorivaaran Malla evm
sh-t, rt, 155cm
ei Kotitien Marras evm
sh-o, rt, 158cm
eii Kotitien Uljas evm
sh-o, vrt, 161cm
eie Metsäkeiju evm
sh-t, rt, 150cm
ee Vuorivaaran Nelli evm
sh-t, rn, 153cm
eei Nobelisti evm
sh-o, trn, 151cm
eee Sirkku evm
sh-t, trt, 153cm

i. Nenonen oli kouluratsun ja ravihevosen rakkauslapsi, joten siitä ei liiemmin odotettu kumpaankaan lajiin soveltuvaa hevosta. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun ori oli perinyt isänsä kouluratsunlahjat, sekä jostain löytänyt potentiaalia myös esteille. Näin ollen tätä hienoliikkeistä oria nähtiin erityisesti nuorempana ratsastuskilpailuissa, joissa se menestyi oikeastaan joka kerta hyvin. Nenonen alkoi kuitenkin seitsemän vuoden ikäisenä ontumaan vähän väliä toista etustaan, jonka vuoksi se oli useita kuukausia vuodesta sairaslomalla. Kolme vuotta Nenosen jalkaa pyrittiin hoitamaan ja silti kisaamaan, mutta lopulta se todettiin mahdottomaksi yhtälöksi ja näin ollen kilpaura sai loppua. Onneksi ori oli kuitenkin edelleen kysytty jalostusori, sillä sen liikkeet olivat saaneet monet tammojen omistajat suorastaan päästään sekaisin. Näin ollen Nenonen pääsi astumaan kymmeniä tammoja, jättäen jälkeensä todellisia koulutaitureita, mutta myös hyviä estehevosia. Väritykseltään tämä ryhdikäs oripoika oli tummanpunarautias, sillä oli lisäksi kapea piirto päässään, ja säkäkorkeutta siltä löytyi 161cm. Luonteeltaan Nenonen oli oikein selväpäinen ja tasainen, vaikka se ajoittain tammojen takia kuumuikin, kunnioitti se silti ihmisiä paljon. Jalkavika alkoi pahentua orin ollessa parikymppinen, eikä sille varsinaista syytä koskaan saatu selvitettyä, joten Nenonen päästettiin tällöin kärsimyksestä.

ii. Pennonen oli luonteeltaan vähän itsepäisempi suomenhevosori, se omasi hyvin suuren egon, joka ajoittain toi hankaluuksia matkaan. Ori oli melkeinpä heti syntymästään lähtien yhden ihmisen hevonen, se ei suostunut oikeastaan koskaan toimimaan kenenkään muun käsittelyssä kuin kasvattajansa. Täten Pennosen eteenpäin myyminen oli mahdottomuus, joten kasvattaja joutui itse kouluttamaan ja kisaamaan kasvattiaan, joka tosin kannatti. Pennonen oli äärimmäisen lahjakas kouluratsu, sillä riitti potentiaalia aina vaativa A tasolle saakka, jossa se niitti matkaansa kymmeniä sijoituksia. Erityisesti orin lennokkaat ja suomenhevoseksi todella näyttävät liikkeet toivat hyviä pisteitä orille. Muutaman kerran Pennosta nähtiin myös estekilpailuissa kohtuullisella menestyksellä, mutta koska omistaja oli koulupainotteinen, ei esteille jäänyt juurikaan aikaa. Hyvärakenteinen ori oli väritykseltään punarautias, sillä ei ollut mitään päänmerkkejä, mutta takajaloissa oli polviin asti ylettyvät sukat. Säkäkorkeutta tämä omasi noin 159cm. Pennonen pääsi astumaan elämänsä aikana parikymmentä tammaa, jättäen jälkeensä toistaan hienompia jälkeläisiä, joista osa menestyi isänsä tavoin kouluradoilla vaativissa luokissa asti. Orin poismeno oli kaikille suuri yllätys, sillä se oli terve kuin pukki ja menehtyi ollessaan vasta 17 vuotias. Pennonen löytyi tällöin kuolleena tarhastaan.

ie. R.E. Nenäpäivä oli ravisukuinen suomenhevostamma, jolla kilpailtiin nuorempana enemmältikin raveissa. Tamma juoksi kolmen vuoden ikäisestä aina liki kymmenen vuotiaaksi asti hyvällä menestyksellä raviradoilla, tehden useita suomenhevostammojen ennätyksiä. Nenäpäivä oli myös kahtena perättäisenä vuonna ikäluokkansa paras juoksija rodussaan. Kymmenen vuoden ikäisenä tamma loukkasi jalkansa ravikilpailuissa niin pahasti, ettei siitä ollut enää rankkaan treeniin. Näin ollen Nenäpäivä myytiin eteenpäin, jolloin se päätyi perinteiselle maalaistallille, jossa sille opetettiin ratsukoulutuksen alkeet. Tämän jälkeen Nenäpäivä toimi loppuikänsä asti maastoratsuna, kiikuttaen selässä ihmisiä nuorista tytöistä aina vanhempiin miehiin asti. Luonteeltaan tamma oli todella mukava, hyvin huomionkipeä ja kiltti käsiteltäessä, mutta ajaessa se oli puolestaan hyvin voitontahtoinen ja päättäväinen. Väritykseltään Nenäpäivä oli rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta tällä sutjakkarakenteisella tammalla oli vajaata 156cm. Tamma sai nuorempana kaksi jälkeläistä ja myöhemmällä iällä uudessa kodissa yhden, näille varsoille se periytti hyvä luonnettaan, mutta yhdelle myös juoksulahjojaan. Nenäpäivä eli pitkän ja hyvän elämän kilpauransa jälkeen, se alkoi vanheta silmissä vasta 27 vuoden ikäisenä, jolloin se myös lopetettiin erinäisten vaivojen vuoksi.

e. Vuorivaaran Malla oli puhtaasti valjakkopainotteinen tamma, joka teki mittavan kilpauran kyseisen lajin parissa. Tammaa nähtiin pääosin kilpailemassa vaativissa luokissa, joista koulukoe oli sen parasta osaamista. Nuorena Malla ei juurikaan sijoittunut, sillä aina joku osa, joka ei mennyt täysin putkeen, mutta vanhemmiten tamma alkoi voittamaan luokkia melkeinpä kisa kisan jälkeen. Jonkinmoista ratsastustaustaa Mallalla toki valjakkojen lisäksi oli, muttei sillä koskaan kisattu ratsastuslajien parissa. Valjakkokilpailujen ohessa tammaa nähtiin myös näyttelykehissä, sillä se omasi hyvän rakenteen ja oli muutoinkin kuvankaunis tamma. Väritykseltään Malla oli rautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta se omasi 155cm ja rapiat. Vanhemmiten tamma myös kantakirjattiin KTK-II palkinnolle. Malla oli liisinkisopimuksella kasvattajalta omistajallaan, joten Mallan kasvattaja sai teetättää sillä kaksi varsaa tämän nuoruusvuosina. Näin ollen Malla sai kaksi hienoa jälkeläistä, joista molemmat ovat päässeet näyttämään kynsiään emänsä tavoin valjakkokilpailuissa. Luonteeltaan tamma oli kohtuullisen kiltti, olihan se ajoittain todella tammamainen, muttei se kenellekään varsinaisesti ilkeyksiä tehnyt. Mutta, se oli myös äärettömän laiska halutessaan! Malla jouduttiin lopettamaan reilun 20 vuoden ikäisenä, kun se sairastui erinäiseen suolistotulehdukseen.

ei. Kotitien Marras oli todellinen monitoimihevonen, jolta luonnistui laji kuin laji todella hyvin. Ensimmäisessä kodissaan Marraksella tykättiin eniten hypätä esteitä, jolloin se pääsi kilpailemaan metrin luokkia hyvällä menestyksellä. Samoisessa perheessä kilpailtiin myös kenttäratsastuksessa, joten myös niiden parissa oriin saattoi törmätä, vaikkei se mikään huippu kenttähevonen ollutkaan. Kun samainen perhe joutui luopumaan Marraksesta, päätyi se kotiin, jossa ori sai tehdä todellisen suunnan muutoksen, sillä se pääsi koulu-/valjakkotalliin. Näin ollen ori pääsi kilpailemaan myös kouluratsastuksen sekä valjakkoajojen parissa, joista erityisesti kouluratsastuksessa se menestyi hyvin. Luonteeltaan Marras oli yllättävänkin pehmeä oriksi, se oli ongelmaton käsiteltävä myös aremmilla hevosharrastajilla, jonka vuoksi sillä ehkä pystyttiin kilpailemaan niin erilaisissa olosuhteissa ja lajeissa. Rakenteellisesti ori ei ollut mikään kukkanen, sillä se omasi melko jykevän vartalon, vastaavasti kun pää oli melko siro. Väritykseltään Marras oli rautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi noin 158cm. Ori ei ollut ikinä kovinkaan kysytty jalostukseen, eikä sitä siihen liiemmin tarjottukaan. Näin ollen Marras sai vain yhden jälkeläisen, Vuorivaaran Mallan. Marraksen jalat alkoivat iän lisääntyessä alkaa oireilemaan rankan kilpauran jälkeen, jonka vuoksi ori lopulta lopetettiin 24 vuoden iässä.

ee. Vuorivaaran Nelli oli herkkäluontoinen suomenhevostamma, joka syntyi ratsastuskouluun ja jossa se viettikin ensimmäiset ikävuotensa. Tamman kasvaessa tajuttiin nopeasti, että se stressasi liikaa jatkuvaa hälinää ja vaihtuvia ratsastajia, jonka vuoksi se myytiin yksityiselle perheelle harrastehevoseksi. Nuoruusvuodet Nelli vietti täten lasten maastoratsuna, kunnes heidän kasvaessa tavoitteellinen ratsastaminen alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän. Vanhemmiten tammaa alettiin siten näkemään jonkun verran paikallisissa koulu- ja estekilpailuissa, ja vieläpä ihan kohtuullisella menestyksellä. Erityisesti esteillä Nelli loisti, sillä sillä riitti kapasiteettia upeasti 110cm luokkiin asti. Säkäkorkeutta tällä tammalla oli 153cm ja väritykseltään se oli ruunikko, ilman ainoatakaan harmaata tai valkoista karvaa. Perhe halusi kovasti käyttää Nelliä myös jalostukseen, sillä he toivoivat saavansa siitä itselleenkin uuden hevosen. Näin ollen Nelli astutettiin kasvattajansa toimesta kaksi kertaa, jolloin se sai kaksi hienoa tammavarsaa, joista toinen jäi samaan perheeseen asumaan. Jälkeläisilleen tamma ei liiemmin periyttänyt hermoheikkoa luonnettaan, muttei kyllä väritystäkään tai muitakaan piirteitä, tiedä sitten mitä. Kaikkien suureksi murheeksi Nellin sydän petti äkillisesti sen ollessa 26 vuoden ikäinen.

Jälkeläiset

s. 25.02.2016, t. Mörkövaaran Tiitu (e. Sinitian Taiga) omistaja: Joe
s. 02.04.2016, t. Mörkövaaran Veriapila (e. Violavanja) omistaja: Tuulia T.
s. 19.05.2016, t. Mörkövaaran Lunni (e. Ruskasaaren Lola) omistaja: Axel
s. 01.07.2016, o. Hevimiesystävä (e. Halavakan Salakavalakas) omistaja: Susiraja

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 43, ERJ 43, KERJ 41, VVJ 42, VSR 6 kpl

22.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
23.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
26.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
27.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
02.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
02.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
03.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
04.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
05.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
06.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
06.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
06.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
07.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
07.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
10.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
10.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
12.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
14.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
14.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
15.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
17.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/60
19.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/60
20.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/60
23.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
23.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
27.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
27.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
28.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
30.03.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
01.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
01.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
02.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
02.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
02.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
06.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
06.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
07.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
08.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
09.04.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
31.10.16, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 01/260

06.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/40
11.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
12.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
13.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/30
14.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
15.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
16.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
17.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/30
18.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/21
18.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
19.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
21.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/30
22.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
23.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
24.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
25.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
25.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
30.03.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/30
04.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
05.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
06.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
01.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 07/50
03.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
04.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
10.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
11.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
12.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
12.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
13.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
14.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
14.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
17.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
18.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
19.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
19.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
21.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
23.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
24.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
25.03.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/50
25.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
26.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
27.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
27.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
28.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
28.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
29.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
01.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
02.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
03.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
04.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
07.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
10.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
10.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
10.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
11.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
15.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
15.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
17.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
20.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
23.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
25.04.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
29.04.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
31.10.16, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 02/248

07.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
08.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/30
08.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
10.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
12.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
13.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/30
14.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/30
17.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
18.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
21.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/30
22.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
24.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/30
29.04.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/30
03.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
07.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/30
07.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/40
09.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/60
09.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/40
10.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 03/30
10.05.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
31.01.17, VVJ CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 07/50
25.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
03.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/37
04.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/50
05.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/37
07.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/50
10.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 07/50
10.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
12.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
12.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
15.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
16.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
18.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
18.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
19.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
20.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
24.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
27.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
28.03.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
30.03.16, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 04/35
01.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
01.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
02.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
06.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
06.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
08.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
09.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
10.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
10.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
11.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
11.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
12.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
13.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
13.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
13.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
16.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
19.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
20.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
20.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
23.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
29.04.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
04.05.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40

29.02.16, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 09/120
31.03.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 03/09
30.04.16, VSR CUP (kutsu), 110cm, 04/54
31.05.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 03/28
30.06.16, VSR CUP (kutsu), CIC1, 03/68
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 01/23

Valmennukset ja päiväkirja

07.03.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Dimma
Saavuin tänään Mörkövaaraan valmentamaan tvishaa ja Hyryä. Ratsukko olikin tuttu viime kerran estevalmennuksesta, mutta tällä kertaa oli kouluvalmennuksen vuoro. Ori oli alusta asti innokas, mutta vaati silti paljon töitä tvishalta saada hevonen tekemään mitä haluttiin. Hyry ei selvästikään antanut mitään ilmaiseksi. Orilla oli kuitenkin erittäin kauniit liikkeet ja kun sen sai menemään halutulla tavalla, oli se hurjan mahtavan näköistä. Hyry ei turhautunut missään vaiheessa valmennusta ja sen kanssa pystyi toistamaan vaikka kuinka monta kertaa yhtä ja samaa asiaa. Ori oli hereillä koko valmennuksen ajan ja suoritti tasaisen varmasti annetut tehtävät, vaikeimpiakin myöten. Hyry tuntui toimivan tänään hyvin, kunhan sen kanssa jaksoi tehdä pitkäjänteisesti töitä. Lopputulos oli kuitenkin jokaisessa harjoituksessa upea. Hyvä te!

21.02.2017 Estevalmennus, valmentajana Dimma
Mörkövaarassa estevalmennusta odottivat tänään tvisha ja Hyry. Ori oli alkuvalmennuksessa kovinkin kankea, eikä oikein jaksanut keskittyä olennaiseen. Tvisha joutuikin herättelemään hevosta vähän väliä. Lisäksi oria oli vaikea saada reippaaseen laukkaan ja tuntui, että esteiden yli mentiin hädin tuskin. Kuitenkin valmennuksen edetessä Hyry vetreytyi ja heräsi ja alkoi suorittamaan paljon paremmin. Orilla oli hieno hyppytyyli, kun vauhti saatiin sopivaksi ja siltä löytyi selvästi niin sanottua ”estesilmää”. Hyry oli rohkea ratsuna ja hyppäsi minkä esteen yli tahansa, kunhan tvisha jaksoi sitä aktivoida ennen estettä. Loppuvalmennuksesta orin tahti pysyikin jo kohtuullisen hyvänä ja tvishakin tuntui olevan tyytyväinen omaan ja orin suoritukseen. Kaiken kaikkiaan hieno ratsukko, joka varmasti pääsee vielä pitkälle.

26.01.2017
Pienen päivitystauon jälkeen kaikki varmaan hinkuu halusta kuulla, kuinka meidän villihevonen nytemmin jakselee. No, aivan samoin tavoin kuin aina ennenkin. Hyry jaksaa joka päivä ihastuttaa (lue: vihastuttaa) hoitajia ja juoksuttaa enemmän ja vähemmän heitä perässään. Olen varmasti ollut onnekas kun olen keskittynyt nuorempiin hevosiin enemmälti, eikä ole tarvinnut tämän kauhukakaran kanssa työskennellä. Nyt oli kuitenkin pakko ottaa tämä hevonen lähempään tarkasteluun ja katsoa missä kunnossa se on ja kuinka se voi, sillä ajattelin ilmoitella sen mukaan ensimmäisiin laatuarvosteluihinsa. Hyryllähän on maailmalla neljä hienoa jälkeläistä ja pitkän aikaa olemme vain odotelleet, että tämä jälkikasvu pääsisi näyttämään kykyjä kilpailuissa ja näin ollen Hyry saisi näyttöjä laatiksiin. Orin jälkeläisistä Veriapila on menestynyt hienosti kaikkien neljän lajin parissa ja loput kolme onkin sitten suuntautunut vähän yhteen jos toiseen lajiin. Hyryn viimeisin jälkeläinen, Hevimiesystävä, on täysin kenttäpainotteinen ja kyseisen orin ja Veriapilan menestyksen myötä pystyin ilmoittamaan Hyryn helmikuun kenttäjaoksen laatuarvosteluun. Ensimmäinen laatuarvostelu on toki aina se jännittävin, sillä etukäteen kun et voi yhtään tietää minkälaisia pisteitä sieltä saa, mistä tuomarit tykkää ja mistä ei. Jälkeläis- ja kisaosiosta tulemme kuitenkin saamaan hyvät pisteet, eikä Hyry nyt kamalan hirveä rakenteellisestikaan ole, joten josko sieltäkin muutama piste ropisisi... Loput onkin sitte ylempien voimien käsissä, hah. Helmikuun koitoksen jälkeen Hyry pääsee maaliskuussa todennäköisesti käymään myös koulujaoksen laatiksessa, jos vain muistanen sen sinne ilmoittaa. Vähän minua pelottaa orin käyttäytyminen näissä tilaisuuksissa, sillä jos se bongaa jostain herkullisen tamman, niin se on menoa se. Tällöin Hyry sanoo tuomareille vain morjesta pöytään ja säntää aivan muihin maisemiin - toivottavasti ei. Jännityksellä odotellaan...

23.08.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamutuimaan siirryimme unisena Hyryn kanssa kentälle, jossa meitä odotti kouluvalmennus arvostetun kouluratsastajan pitämänä. Täten yritin kovasti skarpata alusta alkaen ja pyytää reippaasti hevoseltani, jotta näyttäisimme, että edes jotain osaamme. Hyry alkuun pisti jälleen vähän kampoihin, mutta loppujen lopuksi sain sen yllättävän hyvin kantamaan itsensä ja napakasti ohjan ja pohkeen väliin. Valmentaja oli kaavaillut meille paljon, siis oikeasti paljon, ravi ja laukkatyöskentelyä, joten aloitimme samantien ravissa tekemään väistöjä ja avo- ja sulkutaivutuksia. Ravi oli hyvin tahdikasta, ori askelsi apujeni mukaan hienosti jokaisessa tehtävissä, toki ajoittain vähän kokeillen, että ollaanko siellä selässä hereillä. Väistöt onnistuivat helppona tehtävänä heti hyvin, samoin kuin sulkutaivutukset lähtivät muutamien toistojen jälkeen rullaamaan todella kivasti. Avotaivutukset eivät jostain syystä irronneet ihan niin hyvin kuin olisin toivonut, jolloin valmentajakin joutui meitä kädestä pitäen neuvomaan. Neuvoilla kuitenkin oli hyvä vaikutus, joten lopulta saimme kuin saimmekin hyviä avotaivutuksiakin ravissa tehtyä. Näiden hikisten pätkien jälkeen lähdimme jatkamaan samantien laukassa, tehden erilaisia kiemurauria sekä näiden aikana nopeita siirtymisiä käyntiin. Kiemuroilla sain hyvin asetettua ja taivutettua Hyryä, tällöin se hetkittäin jopa näytti siltä hienolta kouluratsulta, joka se olevinaan on. Käyntisiirtymiset eivät ehkä olleet niin teräviä kuin mitä meiltä toivottiin, mutta laukka nousi käynnistä joka kerta pienestä merkistä, joka kelpasi minulle. Lopputunnista ratsastin Hyryä vielä hetken aikaa eteen-alas pitkin ohjin ravissa, jonka jälkeen saimme siirtyä loppukäynteihin. Valmennuksen päätteeksi olimme Hyryn kanssa molemmat melko naatteja, mutta kohtuullisen tyytyväisiä.

02.07.2016
Tänään oli tiedossa Hyryn lempipuuhaa - kengitystä! Siis kyseistä toimenpidettä ori jostain kumman syystä vihaa niin paljon, että oksat pois. Sikäli tilanne oli Hyrylle hyvä, että päätimme nimenomaan kengittäjän kanssa ottaa siltä kengät pois, eli uusia popoja jalkoihin ei enää laitettu. Kun lähdin hakemaan oria tarhasta, oli se hyvin vastahakoinen, sillä se selvästi tiesi, että mikä sitä on tallissa odottamassa. Olipahan siinäkin näky, kun minä pieni ihminen kiskon perässäni kymmenen kertaa suurempaa elukkaa, joka ei halua paikoiltaan hievahtaa. No, kyllähän se kengittäjän eteen lopulta saatiin, vaikka se olikin työn ja tuskan takana. Seuraavaksi alkoikin kengittäjän tuska, sillä tämän piti päättäväisin ottein rueta työstämään Hyryltä kenkiä pois, ja ori kun ei tunnetusti yhteistyökykyinen hevonen ole. Ei siinä toki muuten olisi mitään ihmeellistä, mutta erityisesti takasten kanssa Hyry osaa olla vähän arvaamaton ja äkkipikainen, joten ajoittain on kengittäjä vaarassa saada kunnolla monosta. Kengät hän sai kuitenkin yllättävän sutjakasti pois, mutta koska kaviot piti tietysti vielä vuolla, ei hän aivan niin helpolla päässytkään. Vuoltaessa Hyry aloitti sen sähläämisen, se nosteli kavioitaan miten tykkäsi ja riuhtoi niitä ison kengittäjämiehen otteesta kevyesti. Minä tietysti yritin äkäisenä Hyryä komentaa, mutta höpöhöpö, sehän vain nauroi minulle. En kehtaa edes kertoa kuinka kauan näin simppelissä toimenpiteessä meni, mutta... Lopulta onneksi kaikki hyvin! Kengittäjä selvisi yhtenä kappaleena ja Hyrykin tuntui vielä elossa olevan, vaikka se ajoittain näyttikin hätää kärsivältä. Voitte vain uskoa sen vauhdin millä Hyry viereltäni lähti, kun tarhan portilla sen riimunnarusta irti päästin. Se singahti kuin ohjus, kirjaimellisesti. Miten minusta tuntuu, että seuraavan kerran kun haluan oria tarhasta hakea, saan juosta sen perässä useammankin kierroksen...

09.06.2016
Kauniina kesäisenä aamuna päätin valjastaa Hyryn ja lähteä sen kanssa rauhallisesti käppäilemään läheisille hiekkateille. Ori jäi viime kuussa kilpaeläkkeelle, joten nyt se on viimeiset pari viikkoa saanut nauttia jo rauhallista eläkeläishevosen elämää, syöden meheviä ruohotupsuja laitumella kellon ympäri. Hyry kun on luonteeltaan vähän tuittupää, pitää sen kanssa ennättää melkein joka päivä jotain tekemään, jottei se täysiin vieraannu ja villiinny. Lähdimme tosiaan ajelemaan maastoon hyvissä ajoin aamulla, jotta ennätämme ennen puolen päivän auringonpaistetta takaisin tallille. Kärryillä istuessa mieli lepäsi, linnut viserteli kauniisti, lämmin tuuli pyyhälsi kasvoillani, ja edessä Hyry tepasteli kaikessa rauhassa eteenpäin. Päästyämme pehmeälle hiekkatielle annoin Hyrylle luvan siirtyä raviin, ja sekös lähti reippaasti ja innokkaasti ravailemaan eteen. Jonkin aikaa ravattuaan ori pysähtyi kuin seinään. En itse nähnyt mitä edessä oli, mutta koska mitään ei kuulunut, pyysin Hyryä napakasti etenemään. Se otti vastahakoisia askeleita muutaman, kunnes oli, että hän ei pidemmälle enää mene. Nousin kärryiltä nähdäkseni, mitä edessä oli, enkä voinut kuin alkaa nauramaan. Parin kymmenen metrin päästä meitä keskellä tietä oli aterioimassa suloinen rusakkoperhe, jota Hyry kovin pelkäsi. Puput eivät kuitenkaan meitä pelänneet, joten siinä ne kaikessa rauhassa söivät ja ihmettelivät välillä vieressä seisovaa suurta hevosta. En halunnut häiritä tätä suloista tapahtumaa, joten käänsin orin ympäri ja lähdimme ajelemaan toista kautta takaisin. Hyryä jäi kanit selvästi kummittelemaan, sillä loppumatkan se tuijotteli hermostuneena metsään ja säpsähti kaikkea epämääräistä. Hölmö hevonen! Pääsimme kuitenkin yhtenä kappaleena takaisin tallille, vajaan kahden tunnin lenkin heitettyämme. Retken jälkeen Hyry pääsi takaisin nauttimaan laitumelle muiden orien joukkoon, minun lähtiessä naapuriin pullakahveille.

01.05.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Illan hämärtyessä matkustimme vielä Hyryn kanssa läheiselle tallille, jonka isossa maneesissa järjestettiin kouluvalmennus. Uudessa ympäristössä Hyry oli melko säpäkkänä, alkuverkassa se pinkoi menemään sinne tänne, eikä oikein malttanut keskittyä apuihini. Positiivista kuitenkin oli se, että ori oli reippaalla tuulella, joten minun ei tarvinnut sitä juurikaan ajaa eteen, päinvastoin. Valmennus oli suunnattu erityisesti kilpailemista aloitteleville ratsukoille, mutta pääsimme vähän taitavampana parivaljakkona kuitenkin mukaan. Tämän vuoksi tunti sisälti pitkälti perusasioita, aloittaen aina käyntitehtävistä tehden pysähdyksiä, peruutuksia, väistöjä ja niin edelleen. Heti pysähdyksissä ja peruutuksissa meillä oli sikäli ongelmia, että kun orilla oli niitä menohaluja, ei se olisi malttanut pönöttää aloillaan tai pakittaakaan. Ärähdin Hyrylle vähän kovemmin, jolloin se alkoi vähän enemmän jo käyttäytyä, jotta saimme nämä helpot tehtävät edes alta pois. Ravissa pyörimme kolmikaarisella kiemurauralla, johon sisältyi vielä voltteja sekä reippaita taivutuksia. Hyry lähti tässä vaiheessa rullaamaan vähän tasaisemmin eteen, jolloin se kantoi itsensä kauniisti ja taipui apujeni mukaisesti. Kiemuralta palasimme uralle tekemään hetkeksi raviväistöjä, kunnes siirryimme takaisin keskiympyrälle laukkaamaan. Raviväistöt sujuivat meiltä oikein kivasti, kuin myös laukkaaminen ympyrällä onnistui, niin kuin parempi olikin. Saimme Hyryn kanssa tehdä muiden ratsukoiden seassa ympyrällä laukanvaihtoja, jolloin Hyry selvästi vähän testasi, että oletko aivan tosissasi. Laukanvaihdot ympyrällä oli siis meille se haastavin osuus, mutta senkin saimme toistojen kautta hyvin kulkemaan. Valmentaja antoi meille tunnin lopuksi hyvää palautetta, kuin myös itse olin valmennuksen kulusta mielissäni.

29.04.2016
Kisoja, kisoja, kisoja... Ja vielä vähän lisää kisoja! Koko kevään olemme Hyryn kanssa aktiivisesti kiertäneet kilpailuissa ja voisi sanoa, että kohtuullisen hyvää tulosta on tehty. Maaliskuussa ori oireili vähän jalkojaan, jonka vuoksi olin sen kanssa aika varpaillaan, että mitä tässä nyt käy, kestääkö hyvä hevonen aktiivista kisakäyttöä. Onneksi kesti, sillä nytemmin meillä on läjässä halutut 40 sijaa koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa! Hyry on ollut kyllä aivan uskomaton, erityisesti kouluratsastuksen parista siltä löytyy monen monta voittoa aina vaativa b tasolta saakka, joten kyllä siihen tyytyväinen voi olla. Myös valjakkopuolella meillä on sujunut kivasti, ei vaan ihan samaan tahtiin olla ko. lajin parissa pystytty kiertelemään, mitä ratsastuslajien. Hyryllä on vaativissa luokissa nyt sellaiset 30 sijaa läjässä, joten vielä kymmenkunta sijaa olisi tarkoitus kerätä, ennen varsinaista kisaeläkkeelle jääntiä. Toki ahkeran kisaamisen ohessa Hyry on päässyt astumaan tammoja, joista yksi pyöräytti suloisen tammavarsan huhtikuun alussa. Tälle varsalle ori periytti punaista väritystään ja vankkaa rakennettaan, mutta muutoin kai tuo on enemmälti emäänsä tullut. Toukokuussa Hyrylle on näillä näkymin syntymässä kolmas jälkeläinen, jonka maailmaan saapumista emme malta millään odottaa! Hyry on ollut kaikin puolin huippu hevonen ja lunastanut odotukset oikeastaan jokaisella osa-alueella, joten pienet kaura- ja porkkanaextrat se on kyllä tänään ansainnut. Ja ehkä huomenna ja sitä seuraavana päivänäkin.

17.03.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Hyryn kanssa pääsimme tänään ensimmäistä kertaa valmentautumaan, lajina esteratsastus. Alkuverkassa ori oli täysin oma itsensä, eli laiskotteleva ja pilvissä eläjä, joten jouduin tekemään äärettömän paljon töitä, jotta sain sen käyntiin. Lisäksi aina kun tunsin, että nyt se on hyvin avuilla, lösähti se salamana takaisin maanpinnalle, hyvä, että itseään jaksoi kantaa. Vaikka alku oli nahkea, eikä meidän ravi saati laukka näyttänyt kummoiselta, reipasti ori huomattavasti kun sen pääsi esteiden makuun. Toki ensimmäisillä esteillä oli sikäli pientä hankaluutta, että ne hypyt eivät vielä kovinkaan teräviä olleet, joten puomitkin lentelivät sen mukaisesti. Aloin menettämään jo hermoani Hyryyn, kunnes lopulta sain sen toimimaan niin, että hypyt lähtivät rullaamaan ja laukkakin eteni tahdikkaasti. Tällöin minäkin pääsin hyvin hyppyihin mukaan, jolloin ohjasin napakasti Hyryä esteeltä esteelle, joilla korkeutta oli 100-110cm. Valmennuksessa oli vain yksittäisiä pystyjä, joten sikäli pääsimme helpolla, mutta toisaalta ne oli sijoiteltuna kentälle niin, että sain käyttää reittivalinnoissani ja lähestymisissä päätäni. Ajoittain tiukkien käännösten vuoksi Hyry ei ennättänyt juuri reagoimaan hyppääviin apuihin, jolloin se itsepäisesti kieltäytyi, tosin ehkä aiheesta. Vaikka valmennus oli minun osalta haastava, sillä Hyry ei ollut helpoimmalla tuulella, sain sen kuitenkin lopulta niin hyvin mukaan, että päälimmäiseksi jäi hyvä mieli. Valmentaja toki antoi meille ehkä vähän moittivaakin palautetta tunnin kulusta, mutta tsemppasi hän kovasti jatkamaan samaa rataa, niin varmasti hyvä tulee.

25.02.2016
Paljon on ennättänyt vajaassa kuukaudessa tapahtua, Hyryllä on ainakin pää aivan pyörällä kaikesta menosta ja meiningistä. Koko kuukauden kestänyt ahkera ratsukoulutus on tuottanut hyvää tulosta, sillä kilparadoille saakka ollaan jo päästy. Kouluratsastuksen parissa Hyry tulee tulevaisuudessa olemaan kyllä lyömätön, sillä jo muutaman startin jälkeen orilla on kaksi sijaa kasassa. Koulutustasoltaan ori on vaativa B tasoinen, puolestaan esteillä sillä riittää kapasiteettia metriin asti. Ratsukoulutuksen ohella Hyry on tietysti opetettu myös ajolle, joten ensi kuussa pääsemme testaamaan taitojamme valjakkoajokisoihin! Toistaiseksi kaikki näyttää ja tuntuu lupaavalta, kunhan Hyry vain pysyy terveenä, niin vain taivas on rajana.
Melkein heti Hyryn Mörkövaaraan haettua aloin pohtimaan sille sitä jälkikasvua, sillä tässä orissa on jalostusarvoa. Näin ollen ori pääsi heti tositoimiin, astuen Mörkövaaralaisen suomenhevostamma Sinitian Taigan. Tänään tuosta rakkaudesta sitten syntyi kerrassaan suloinen tammavarsa, joka nimettiin Mörkövaaran Tiituksi. Tiitu pyrki heti syntymänsä jälkeen jaloilleen ja on oikein reipas yksilö, joten varmasti se on luonnettaan isältä perinyt. Tilanne on sikäli hyvä, että vieroituksen jälkeen Tiitulle on luvassa jo hyvä koti Joen hoivista Satulinnasta.

01.02.2016
Koko viime yö tuli ajettua halki Suomen - ihan vaan siksi, että saatiin talliin uusi evm sukuinen suomenhevosori. Liki 700 kilometrin päästä tuli haettua sh-o Hynynen "Hyry", joka on äärettömän komea ja potentiaalinen nuorikko. Tämän kohdalla on sama tarina kuin lukuisten muidenkin, selasin netistä myytäviä suomenhevosia ja siinä se oli, minulle täydellinen hevonen. Tässäkin tapauksessa suku oli ratkaiseva tekijä, sillä haluan talliin mahdollisimman lyhytsukuista verta yleispainotteisista hevosista. Hyryn vanhemmat ovat kisanneet monipuolisesti eri ratsastuslajien parissa, joten oristakin odotetaan seuraavaa kilparatojen valtiasta. Tällä hetkellä pojalla on ikää vajaat kolme vuotta, joten kohta aloittelemme sen kanssa ratsastuksen saloja ja pääsemme todella näkemään, mihin siitä on. Vai onko yhtään mihinkään. Menestyypä Hyry tulevaisuudessa kilparadoilla tai ei, pääsee ori joka tapauksessa jalostuskäyttöön. Enkä itseasiassa malta edes odottaa, minkälainen periyttäjä tämä hevonen on! Iih, olen niin onnellinen uusi hevosen omistaja. Toivotaan vielä, että kaikki menee niin kuin on suunniteltu, enkä menetä täysin hermojani tämän orin kanssa, sillä itsepäisyyttä sillä tuntuu riittävän.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)