Mörkövaara

Muistoissa: Mörkövaaran Kesäkissa - virtuaalihevonen
k. 20.09.2019

NimiMörkövaaran Kesäkissa LempinimiIina
Rek.nroVH18-018-0843 Synt.päivä ja ikä17.04.2018, 17v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri156 cm, trt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara Omistajatvisha (VRL-01671)


© VV

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.07.2019
25,5 + 29 + 17 + 19 + 4 = 94,5p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.09.2019
7,5 + 41 + 25 + 12 + 15 = 100,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2019
7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2019
8 + 41 + 25 + 18,5 + 15 = 107,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.05.2019
8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.07.2019
11 + 22 + 25 + 24 + 16 = 98p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.06.2018
18 + 18 + 19 + 18 = 73p, KTK-II

Luonne

Iina on monen Mörkövaaran hoitajatytön suosikki, sillä se on leikkisä ja vikkelä neiti, jonka kanssa on aina ilo puuhailla niin maasta kuin myös selästä käsin. Kiltti ja suloinen tamma omaa lisäksi melkoiset teräshermot, eikä tätä hevosta saa varmasti ärtymään yhtään mikään - en tosin ole kokeillut ruuan jättämistä väliin pariksi päiväksi, siitä se saattaisi suuttuakin. Ihastuttavaluonteinen Iina ei kuitenkaan kiltteydestään huolimatta ole mikään itse tylsyys, sillä sen leikkimielisyys ja varsamaisuus piristää aina harmaitakin päiviä, vaikkakin välillä tamma tahtoo vetää työnteonkin turhan huumorilla.

Hoidokkina Iina on varsin ihanteellinen, sillä se on kärsivällinen ja helppokäsiteltävä tilanteessa kuin tilanteessa kaikenlaisilla ihmisillä. Toki tamma varmasti hamuaa päästä varpaisiin jokaisen karsinaansa tulijan ja varastaa harjoja hoitajan kädestä saakka, mutta ne pistävät yleensä vain naurattamaan, eikä Iinaa pidä ottaa näissä tilanteissa liian vakavasti. Kaikenlaiset hoitotoimet sujuvat muutoin kohtalaisen näppärästi, Iina on helposti harjattavissa eikä esimerkiksi kavioiden puhdistus tai suojien laittokaan vaadi kummoista. Varustaessa satula menee varsin ongelmattomasti tamman niskaan, mutta sen sijaan suitsiessa Iina jää usein pelleilemään kuolaimilla, eikä näin ollen hoitaja saa yleensä vielä ensimmäsellä kerralla niitä päähän asti. Taluttaessa Iina on virkeä ja mitä kummallisimmistakin asioista kiinnostuva tyyppi, mutta yleensä se seuraa hoitajaansa hymyissä suin paikasta paikkaan.

Ratsastaessa tamma on todella mukava, se on yhteistyökykyinen ja omalla moottorilla toimiva ratsu - ja mikä tärkeintä, se on aina valmiina työntekoon! Iina ei ehkä ole se tallin taitavin ratsu, mutta se on luonteeltaan hyvin yritteliäs ja yleensä pyrkii aina antamaan parhaansa vaikka ei täysin varma avuista olisikaan. Se reagoi varsin reippaasti apuihin eikä koskaan laita ratsastajalleen vastaan, joka tekee siitä kohtalaisen helpon ja vaivattoman ratsastettavan. Toki ajoittain Iina vähän pyrkii leikkimään ratsastajansa kustannuksella ja keksii tämän päänmenoksi jekkuja, mutta napakoin ottein se on varsin helposti saatavissa takaisin ruotuun. Kouluratsastuksessa tamma taittaa luokat helppo A tasolle asti, sen parhaimmistoon kuuluu mm. vastalaukat ja lisätyt askellajit, joten voisi sanoa, että mitä kovempaa, sen parempi! Kenttätyöskentelyn lisäksi Iina toimii varsin hyvin myös maastossa, se on varmajalkainen ratsu, eikä liiemmin kyttäile tai säiky mitään, joskin kesäisin on kiva pomppia puskissa rehevien lehtien perässä.

Esteillä Iina on pieni hurjapää, joka ei omaa minkäänlaista itsesuojeluvaistoa. Toisaalta tamma on taitava ja nopealiikkeinen esteratsu, joka ylittää empimättä mitä kummallisimmatkin esteet. Se etenee radalla reippaassa tahdissa ja toimii ketterästi haastavillakkin radoilla. Mutta, ponnistuspaikan hahmottamisessa se on vaan niin umpisurkea, että joskus se hyppää jopa kaksi metriä turhan kaukaa esteelle. Pöljä! Tämän asian suhteen tamma kaipaa paljon apuja selästä, ratsastajan on pidätettävä lähestymistä sitä vahvasti ja hyvällä kohtaa on annettava selkeä merkki hyppyyn. Iina on kuitenkin jo useita vuosia harjoittanut tätä samaa tekniikkaa, niin se on oppinut tekemään mitä kauheampia pellehyppyjä esteiden ylitse, ilman puomien pudottelua. Kapasiteettia sillä riittää ratana metriin asti, joskin hypyt pysyvät parhaiten hallinnassa aavistuksen matalemmilla esteillä.

Kilpakaverina Iina on vallan huippu sen tasaisen ja kuualiaisen luonteensa vuoksi. Matkat kilpapaikoille sujuvat poikkeuksetta hyvin, tamma kulkee nätisti hoitajansa perässä traileriin ja matkustaa mieluusti hevostoverin kanssa pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa se on kuin kotonaan, sitä ei hetkauta uudet hevoskaverit tai kovakaan hälinä, päinvastoin se on aina innoissaan kaikista uusista ja mielenkiintoisista asioista. Iinan kanssa kannattaa kaikki toimet tehdä samoin kuin kotonakin, aloittaen huolellisesta lämmittelystä, jossa siltä purkaa suurimmat energiat pois. Kisoissa tamma tosin automaattisesti antaa yleensä parhaansa ja tekee kaikkensa ratsastajansa miellyttämiseksi, joten se pistää suorituksia pipariksi äärettömän harvoin. Tämän vuoksi Iina tuo harva se päivä menestystä ja kunniaa kotiin kilpareissuilta, joten en voisi yhtään ylpeämpi olla hevosestani!

Sukulaiset

i Leijonaleikki
sh-o, rt, 158cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
ii Leijonanluola evm
sh-o, rt, 159cm
iii Leijonakuningas evm
sh-o, prt, 161cm
iie Aavasointu evm
sh-t, rt, 154cm
ie Lystileikki evm
sh-t, vrt, 157cm
iei Humppaveikko evm
sh-o, vprt, 159cm
iee Vinkeä-Emma evm
sh-t, rtkm, 151cm
e Viidakkokissa
sh-t, m, 139cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, KTK-II
ei Viidakon Valtias evm
sh-o, m, 154cm
eii Villiviidakko evm
sh-o, tprn, 153cm
eie K.M. Turotar evm
sh-t, m, 157cm
ee Kissanminttu evm
sph-t, m, 140cm
eei Kissoriini evm
sh-o, m, 154cm
eee Vinkajan Valma evm
sph-t, m, 141cm

ii. Leijonanluola on nytemmin eläkepäiviään viettelevä suomenhevosori, jolle on elämänsä aikana sattunut ja tapahtunut yhtä jos toista. Ori on pahasti loukkaantunut useaan otteeseen, se on sairastunut vakavasti, se on joutunut onnettomuuteen ja huonoimpana päivänä se on peräti varastettu. Tästä kaikesta huolimatta tällä hetkellä 25 vuotias ori on elämänsä kunnossa, vietellen rauhaisia päiviä pihatossa asuen toisen vanhusponin kanssa. Luonteeltaan Leijonanluola on aina ollut varsin hyvätapainen käsiteltäessä, mutta selästä se on sijaan ollut villimpi tyyppi - sen suurin bravuuri on ratsastajan alas heittäminen selästä suurella kaarella. Napakalla kuskilla se on kuitenkin ollut hyvin ratsastettavissa, jonka kykyjä on esitetty aina kilparadoilla asti. Yleispainotteinen Leijonanluola on kerännyt sijoituksia lajista kuin lajista, mutta epäilemättä kenttäradoilla se on menestynyt parhaiten, pääosin helpossa luokassa. Väritykseltään ori on rautias, jolla on pieni valkoinen tähti keskellä otsaa, ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 159cm. Leijonanluola ei jostain syystä meinannut kelvata jalostusorina tammojen omistajille, hyvin harvat päätyivät käyttämään sitä. Näin ollen se ei saanut kuin seitsemän jälkeläistä, mutta ne ovat olleet sitäkin parempia - viisi näistä on menestynyt isänsä tavoin eri lajeissa, esittäen esteillä tämän nopeaa jalkatekniikkaa ja koulussa lennokkaita liikkeitään ja korkeaa ryhtiään.

iii. Leijonakuningas oli komea punarautias suomenhevosori läsipään kera, jolta löytyi säkäkorkeutta noin 161cm. Tämä tuuheaharjainen yksilö hurmasi yhden jos toisenkin naisen ylväällä, mutta samaan aikaan varsin rauhallisella olemuksellaan. Leijonakuningas oli ihmisten käsittelyssä yllättävänkin tasainen ja helppo, mutta muita oreja vastaan se oli kuitenkin kuin todellinen peto. Tämän vuoksi orin kisaura oli etenkin nuorena jäissä harva se päivä kun se oli loukkaantunut muiden oritarhan hevosten kanssa painiessaan. Kun hevosen touhut alkoivat maksamaan omistajalle liikaa, ymmärsi hän pitää tätä oria yksinään. Leijonakuningas menestyi kouluradoilla aina vaativa B luokissa asti äärimmäisen hyvin, se sai huikeita prosentteja kisoissa harva se päivä. Näin ollen se toi kotiin yhtä jos toista voittoa ja sijoitusta, usean kerran jopa aluemestaruuden. Leijonakuningasta nähtiin kouluratojen ohessa myös muutamissa kenttäkisoissa, joissa se menestyi ihan kohtalaisesti. Jalostushevona Leijonakuningas oli mitä parhain, se oli hyvä astuja ja jätti jälkeensä vallan tyylikkäitä jälkeläisiä. Se sai yhteensä kymmeniä jälkeläisiä, joille se periytti niin hyviä liikkeitään kuin myös tasaista käsiteltävyyttään. Leijonakuninkaalla alkoi 12 vuoden iässä ilmetä erinäisiä suolistovaivoja, jotka eivät hyvästä hoidosta huolimatta ottaneet parantuakseen. Näin ollen ori päästettiin 15 vuoden ikäisenä kivuistaan.

iie. Aavasointu oli herkkä ja hieman säikky tamma, joka hermostui liiallisesti paineesta sekä uusista tilanteista. Tammasta kaavailtiin alkuun hyvää kisaratsua junnulle, mutta pian huomattiin sen olevan mahdoton yhtälö Aavasoinnun luonteen puolesta. Tämän jälkeen tamma myytiin ratsastuskouluun, joka ei sekään ollut mikään maailman parhain idea. Muutaman vuoden ajan Aavasointu toimi tuntiratsuna erilaisilla ratsastajilla, mutta sen jälkeen sen luonne alkoi vaihtuvien ratsastajien myötä mennä taas pahemmaksi. Kolmas kerta kuitenkin sanoi kun seitsemän vuoden iässä Aavasointu pääsi asumaan rauhalliselle maalaistallille. Sillä ei koskaan kisailtu eikä liiemmin muutenkaan treenailtu sen ihmeempiä kuvioita, vaan se toimi puskaratsun virassa. Tämä omistaja ymmärsi tamman käytöstä hyvin, joten vanhemmiten se alkoi olemaan huomattavasti tasaisempi ja varmempi käsiteltävä eri tilanteissa. Väritykseltään Aavasointu oli perinteinen rautias, jolla säkäkorkeus hiipi 154cm tietämillä. Rakenteellisesti tamma ei ollut mikään ihanteellinen, sillä se oli melko tasapainoton ja lihakseton, kuiva tyyppi. Tammaa käytettiin jalostukseen elämänsä aikana yhden varsan verran, jolloin se varsoi komean oripojan Leijonanluolan. Aavasointu eli pitkän elämän varsin terveenä, vasta 26 ikävuoden tietämillä se alkoi näyttää vanhenemisen merkkejä, jolloin se vuotta myöhemmin lopetettiin.

ie. Lystileikki oli nimensä mukaisesti varsin lystikäs suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan todella touhukas ja innokas tapaus. Vaikka tamma pohjimmiltaan olikin hyvin kiltti, aiheutti sen virkeä luonne toisinaan hankaluuksia kun se sai päähänsä mitä kummallisimpia asioita, aina harjojen varastamisesta alkaen, puhumattakaan niistä lukuisista kerroista kun se pääsi epähuomiossa karkuteille. Ratsuna Lystileikki oli näin ollen myös energinen ja sen myötä hieman vaativa, mutta keskittyessään tehtäviin se oli varsin hienoliikkeinen ja etevä ratsu. Tammalla kilpailtiin useiden vuosien ajan koulu- ja esteratsastuksessa, pääosin helppo A ja 100cm tasoilla. Molemmissa lajeissa Lystileikki menestyi kohtalaisesti, se oli hyvä ja varma kisaratsu, muttei varsinaisesti mikään ruusukehai. Ratsastuslajien ohella tamma toimi moitteitta valjakossa, joskin sen lajin parissa se ei koskaan kisannut. Väritykseltään 157cm korkea Lystileikki oli vaaleanrautias, jonka päätä koristi piirto ja jokaista jalkaa matalat sukat. Rakenteeltaan tamma oli melko siro ja hontelo, mutta kuten mainittu, se ei kyllä vauhtia hidastanut. Jälkeläisiä Lystileikki sai elämänsä aikana kaksi kappaletta, yhden ori- ja yhden tammavarsan, joille se periytti niin hyvää liikettään kuin hauskasti myös piirtopäätään. Lystileikki menehtyi äkillisesti ja täysin yllättäen 24 vuoden ikäisenä saatuaan jonkinlaisen sairaskohtauksen.

iei. Humppaveikko oli peräisin hienosta estesuvusta, joten ei ollut yllätys, että jo neljän vuoden iässä ori alkoi valloittamaan esteratoja. Humpalla oli äärimmäisen hyvä hyppytyyli, se oli haastavillakin radoilla pelkäämätön ja ketterä liikkuja, jonka ansiosta se menestyi hyvin. Orilla kisattiin ensimmäiset kaudet vajaan metrin luokissa, mutta parhaimpana vuonna se ylsi aina 120cm tason radoille saakka. Myös muutamat helppo C luokan koulukisat Humpalla startattiin, mutta niistä ei jäänyt muistoksi kuin kokemusta orin menohalujen vuoksi. Luonteeltaan ori ei ollut siis mikään hiljainen hissukka, se oli hevonen joka teki itsestään kyllä numeron missä ikinä se liikkuikaan. Tämän vuoksi se vaati rinnalleen napakan hoitajan tai muuten sitä sai melkein kirjaimellisesti juosta karkuun. Hyvärakenteinen Humppa oli väritykseltään vaaleanpunarautias, jolla ei ollut minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta tällä oli noin 159cm. Muutamien kisakausien jälkeen ori oli kuumaa kauraa jalostusmarkkinoilla, jonka myötä se pääsikin astumaan lähes kolmisenkymmentä tammaa. Humppa jätti jälkeensä sekä hyviä että huonoja jälkeläisiä, laatu vaihteli selvästi kyvykkäiden estevarsojen ja pahnanpohjimmaisten välillä. Ori pääsi kisa- ja jalostuseläkkeelle 14 vuoden iässä, mutta se ei ennättänyt kauaa lomailla kunnes sairastui ikävästi pääntautiin, johon se lopulta lopetettiin.

iee. Vinkeä-Emma oli äärimmäisen upea ja kuvankaunis ilmestys, rautiaankimon värityksen ja 151cm säkäkorkeuden siivittämänä. Emma omasi hyvän ja ryhdikkään rakenteen, jonka vuoksi se kiersi nuorempana paljon näyttelyissä ja sai siellä erityisesti värinsä puolesta paljon ihailuja. Tamma menestyi niissä varsin hyvin, voittaen monen monta suomenhevostammoille suunnattua luokkaa. Kuuden vuoden iässä Emma kantakirjattiin KTK-II palkinnolle. Emman kasvatti ja omisti suuri suomenhevossiittola, jonka tammat eivät siihen aikaan kisanneet ratsastuslajeissa ollenkaan. Emmaa ei itseasiassa koskaan varsinaisesti edes ratsukoulutettu, mutta sen sijaan valjakkotaidot sille kyllä opetettiin. Muutaman kerran sillä startattiin noviiseissa luokissa varsin hyvin tuloksin, joten rahkeita sillä olisi kyseiseen lajiin ollut enemmänkin. Luonteeltaan Emma oli ihmisläheinen ja varsin kiltti tamma, ja oikein äitimäinen hevonen, joka oli siitostammana omimmillaan. Tamma astutettiin elämänsä aikana kuusi kertaa hyvin menestyneillä suomenhevosoreilla, saaden sen myötä varsin kyvykkäitä jälkeläisiäkin. Neljä näistä jälkeläisistä on myöhemmiten niittänyt menestystä valjakkoajojen parissa, joten varmasti ne ovat emältään niitä taitoja perinyt. Emma lopetettiin jo 16 vuoden ikäisenä, jolloin talliin tarvittiin lisää tilaa uusia, nuoria siitostammoja varten.

ei. Viidakon Valtias syntyi aloittelevalle kasvattajalle, joka ei orin ollessa varsa nähnyt siinä kyvykästä kilpahevosta ja siksi möi sen eteenpäin - vaan toisin kävi! Valtiaasta kehittyi varsin komea ja hyvärakenteinen ori, väritykseltään se oli musta ja säkäkorkeutta tältä löytyi tasan 154cm. Nuoremmiten Valtiasta nähtiin hyvällä menestyksellä näyttelyssä, se sai paljon kehuja tuomareilta lihaksikkaasta rakenteestaan ja oli usein BIS sijoilla asti. Ori oltiin aikeissa kantakirjata, muttei sitä koskaan ennätetty tekemään. Myös ratsuna Valtias oli varsin menestynyt hevonen, sillä kilpailtiin useiden vuosien ajan kouluratsastuksessa vaativa B tasolla ja esteillä 90cm luokkia. Erityisesti kouluratsastuksessa ori keräsi paljon sijoituksia, se omasi kauniit isot liikkeet ja toimi omistajansa alla kuin ajatuksen voimalla, joka toi hurjia pisteitä kotiin. Luonteeltaan Valtias oli varsin energinen ja lujatahtoinen, se jos jotain päätti niin hoitajalla oli narussa pitelemistä. Ratsastaessa se oli kuitenkin paljon tasaisempi ja yhteistyökykyisempi, joka takasi hyvän menestyksen kilpailuissa. Kisauransa ohessa Valtias astui kuutisen tammaa, saaden varsin kauniita ja potentiaalisia varsoja. Ori periytti suurelle osalle näistä mustaa väritystään sekä hyvin päättäväistä luonnettaan, mutta myös kilpakykyään. Viidakon Valtias joutui jo yhdeksän vuoden ikäisenä onnettomuuteen, jolloin se päästettiin raskain mielin tuskistaan.

eii. Villiviidakko oli maineikkaan suomenhevoskasvattajan kasvattama ori, joka synnyttyään jäi kasvattajalleen kilpa- ja jalostuskäyttöön. Nuorena Villiviidakko oli luonteeltaan periksiantamaton ja välillä jopa todellinen ongelmatapaus, eikä sen koulutuksesta meinannut tulla yhtään mitään. Orin kanssa työstettiin lähes joka päivä useiden vuosien ajan erilaisia ratsukuvioita, kunnes lopulta kuuden vuoden ikäisenä sen kanssa päästiin kilparadoille. Kovasta odotuksesta huolimatta ensimmäiset kilpailut menivät penkin alle, mutta vähitellen kokemuksen karttuessa Villiviidakko alkoi voittamaan luokkia odotetusti. Parhaimpana vuonna sillä kisattiin vaativa B ja 100cm luokissa koulussa ja esteillä, sekä kentässä helppoa luokkaa varsin hyvällä menestyksellä. 11 vuoden ikäisenä, viiden vuoden kisaurankan jälkeen, se pääsi kisaeläkkeelle satojen sijoitusten siivittämänä. Väritykseltään Villiviidakko oli tummanpunaruunikko kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi vajaat 153cm. Ensimmäisen tammansa ori astui viiden vuoden iässä, jonka jälkeen se toimi kymmenen vuotta jalostusorin virassa. Villiviidakko sai tuona aikana useita kymmeniä jälkeläisiä, joita on myöhemmiten nähty hyvällä menestyksellä kilpailuissa kuin kilpailuissa. Orin ollessa 17 vuoden ikäinen sille olisi pitänyt etsiä uusi koti, sillä talliin tarvittiin tilaa nuoremmille, mutta lopulta kasvattaja päättikin lopettaa sen.

eie. K.M. Turotar oli ravisukuinen suomenhevostamma, joka ei itse kuitenkaan koskaan startannut yhdessäkään ravikilpailussa. Tamman osti suoraan kasvattajalta nuori tyttö, joka ratsukoulutti Turottaren itse ja opetti sen myös ajolle. Useiden vuosien ajan Turotar toimi puskaratsun virassa, pääosin kuljettaen omistajaansa tukka hulmuten maastossa. Iän karttuessa omistajaa alkoi vähitellen kiinnostamaan tavoitteellinen valmentautuminen ja kilpaileminen, joten ei aikaakaan kun tammaa alettiin näkemään pienissä ratsastuskilpailuissa. Koulukisoissa Turotarta nähtiin pääosin raviluokissa, jossa se ei kuitenkaan menestystä niittänyt. Esteillä sillä riitti kapasiteettia puolestaan hienosti metriin saakka, jonka parista se napsikin kotiin viemisiksi muutamia sijoituksia. Luonteeltaan Turotar oli käsiteltäessä hyvin kiltti ja osakseen rauhallinen, mutta ratsastaessa sillä puolestaan piisasi virtaa ihan riittämiin. Turottaren omistaja ei missään vaiheessa ollut kiinnostunut kasvatuksesta ja jalostushommista, mutta Turottaren kasvattajan pyynnöstä hän antoi tammansa ystävänsä liisaukseen yhden varsan ajaksi. Näin ollen syntyi Viidakon Valtias, joka oli kuin ilmetty emänsä mustan värityksensä myötä. Turottarella alkoi vanhemmiten ilmetä yhtä jos toista vaivaa, pääosin suolisto- ja jalkaongelmia. Kun eläinlääkärin reissuihin alkoi menemään rahaa joka kuukausi, päätettiin Turotar lopettaa 22 vuoden iässä.

ee. Kissanminttu oli aikoinaan hyvin taitava valjakkohevonen, jolla kisattiin nuoresta iästä lähtien vaativia luokkia menestyksekkäästi. Vuosien ajan se keräsi mainetta omistajansa kanssa valjakon parissa, kunnes tämä omistaja sairastui ja Kissanminttu myytiin eteenpäin. Uudessa kodissa sen kanssa alettiin käymään enemmän ratsuntehtäviä lävitse, jolloin huomattiin sen varsin hieno hyppytekniikka ja potentiaali esteille. Vanhemmiten Kissanminttua alettiin siten näkemään enemmän esteradoilla, aina metrin luokissa asti ihan hyvällä menestyksellä. Luonteeltaan tamma oli tasainen ja nöyrä, se oli melko vaatimaton ja näin ollen oli tyytyväinen kenen tahansa huomiosta. Väritykseltään Kissanminttu oli musta ja säkäkorkeutta tällä oli 140cm, joten se oli pienhevosen mitoissa. Tamma omasi varsin hyvän rakenteen, jota käytiin pariin otteeseen myös näyttelykehissä esittämässä, joskin jääden aina toiselle sijalle. Kissanminttu sai elämänsä aikana yhteensä neljä varsin hienoa jälkeläistä, kaksi ensimmäisellä omistajalla ja kaksi toisella. Jokaista näistä jälkeläistä on nähty varsin hyvällä menestyksellä myöhemmällä iällä kilparadoilla emänsä tapaan. Aktiivinen hyppääminen alkoi näkyä 14 vuoden iässä Kissanmintun jaloissa, jonka jälkeen se oireili harva se päivä jalkojaan. Lopulta tamma lopetettiin 19 vuoden ikäisenä niiden takia.

eei. Kissoriini vaihtoi elämänsä aikana useaan otteeseen kotia, sillä se ei ollut miellyttämishaluinen yksilö, eikä se tullut juuri toimeen ihmisten kanssa. Luonteeltaan se oli hyvin säpäkkä ja energinen, se osasi näyttää taivaanmerkit ihmisille jotka sitä yhtään aristelivat. Todennäköisesti oria oli kohdeltu kaltoin kasvattajansa luona eikä se näin ollen osannut vanhemmitenkaan enää luottaa ihmisiin yrityksistä huolimatta. Kissoriinia yritettiin useaan otteeseen ratsu- ja ajokouluttaa, vaan jokainen kouluttaja luovutti sen kanssa, sillä eivät saaneet siitä mitään irti. Näin ollen orilla ei koskaan esimerkiksi kilpailtukaan, sillä hyvä jos sen selässä edes pysyi. Tästä huolimatta Kissoriini omasi äärimmäisen hienon rakenteen, joka toi sille paljon menestystä näyttelykehissä eri elämänsä vaiheissa. Ori kantakirjattiin yhdeksän vuoden ikäisenä KTK-I palkinnolle varsin hyvin pistein. Väritykseltään Kissoriini oli musta ilman mitään merkkejä ja säkäkorkeutta sillä oli 154cm. Luonteensa vuoksi oria ei liiemmin jalostukseen käytetty, se sai elämänsä aikana vain kolme jälkeläistä, nekin yhdistettynä varsin kilttiluonteisiin tammoihin. Kissoriini periytti jälkikasvulleen hyvää rakennettaan ja mustaa väritystään, eikä onneksi juurikaan luonnettaan. Orin ollessa 16 vuoden ikäinen, silloinen omistaja tunsi hevosen olleen antaneen jo kaiken annettavan, joten se päätettiin lopettaa.

eee. Vinkajan Valma oli varsin ihana ja hyväluonteinen suomenpienhevostamma, johon kukaan ei voinut olla rakastumatta. Valma oli äärettömän sympaattinen hevonen, se tuli kaikkien kanssa toimeen ja oli hyvin seurallinen sekä ihmisiä että muita hevosia kohtaan. Siksi tämä kultakimpale toimikin paljon paikallisen kylän lasten ratsuna, vaikka todellisuudessa se oli menestyvä valjakkohevonen. Valmalla kilpailtiin vaativalla tasolla valjakossa, jossa erityisesti tarkkuuskoe oli sen vahvinta alaa. Tamma voitti yhtenä vuotena mm. suomenhevosten mestaruuden valjakossa, sekä muita lukuisia arvostettuja kilpailuja. Valjakon ohella Valma oli todellakin myös etevä ratsu, mutta omistajan valjakkopainotteen vuoksi sillä ei kisattu ratsastuskilpailuissa. Väritykseltään sirorakenteinen tamma oli musta, jonka lisäksi sillä oli takajaloissa sukat. Säkäkorkeutta tällä löytyi sentilleen 141cm, joten se oli melko pienikokoinen. Siitokseen Valmaa käytettiin kaksi kertaa, jolloin se sai varsin ihastuttavat tammavarsat. Toinen näistä varsoista peri emänsä varsin pienen koon sekä lahjat valjakkoon, mutta toinen valitettavasti ei ennättänyt taitojaan näyttämään, sillä se menehtyi tapaturmaisesti vuoden ikäisenä. Valma eli varsin pitkäikäiseksi, eikä se sairastellut elämänsä aikana eikä vanhemmiten juuri ollenkaan. Vasta 28 vuoden iässä se sairastui pääntautiin, jolloin se oli parasta lopettaa oireiden pahentuessa.

Jälkeläiset

s. 22.06.2018, t. Mörkövaaran Kinuskikissa (i. Pirunkorven Pantteri) omistaja: Melina
s. 24.01.2019, o. Mörkövaaran Timanttitiikeri (i. Mörkövaaran Timanttiliiga) omistaja: Calla
s. 07.03.2019, t. Mörkövaaran Mehukatti (i. Kalman Linnanritari) omistaja: Luna
s. 30.04.2019, t. Mörkövaaran Irvikissa (i. Kuuralehdon Oliver) omistaja: Kurjenpesä

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

11.05.18, KRJ Huvitus, Helppo B, 02/30
11.05.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 02/30
12.05.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 04/30
14.05.18, KRJ Huvitus, Helppo B, 05/30
14.05.18, KRJ Huvitus, Helppo B, 01/30
15.05.18, KRJ Huvitus, Helppo B, 03/30
16.05.18, KRJ Kärmeniemi, Helppo B, 01/50
16.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 05/30
17.05.18, KRJ Huvitus, Helppo B, 01/30
17.05.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 01/30
18.05.18, KRJ Kärmeniemi, Helppo B, 07/50
21.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 01/30
22.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 05/30
24.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 03/30
25.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 01/30
27.05.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 03/30
28.05.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 03/30
29.05.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 02/30
29.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 04/30
30.05.18, KRJ Huvitus, Helppo A, 02/30
30.05.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 03/30
01.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 04/30
02.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 04/30
02.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 03/30
02.06.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 05/30
05.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 05/30
07.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 02/30
10.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 02/30
10.06.18, KRJ Villahaka, Helppo A, 04/50
11.06.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 01/30
12.06.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 03/30
13.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 04/30
19.06.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 01/30
21.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 05/30
22.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 05/30
22.06.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 01/30
22.06.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 04/30
27.06.18, KRJ Haavelaakso, Helppo A, 02/30
28.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 05/30
29.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 02/30
30.06.18, KRJ Kilpailukeskus Stewart, Helppo A, 02/30
28.02.19, KRJ CUP Kuuralehto, Helppo C, 11/149

08.05.18, KERJ Gealán, Helppo, 02/45
11.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 03/50
11.05.18, KERJ Kk Stewart, Helppo, 01/30
14.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 05/50
16.05.18, KERJ Kaihovaara, Helppo, 05/50
17.05.18, KERJ Kk Stewart, Helppo, 03/30
21.05.18, KERJ Kk Stewart, Helppo, 01/30
22.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 01/19
23.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 03/19
23.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 07/50
24.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 03/50
25.05.18, KERJ Gealán, Helppo, 02/45
26.05.18, KERJ Kk Stewart, Helppo, 01/30
28.05.18, KERJ Kk Stewart, Helppo, 04/30
28.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 02/19
30.05.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 02/19
01.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 04/30
01.06.18, KERJ Vaahterapolku, Helppo, 03/30
02.06.18, KERJ Delmenhorst, Helppo, 03/30
03.06.18, KERJ Adina, Helppo, 04/30
04.06.18, KERJ Syndur, Helppo, 05/30
05.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 04/30
06.06.18, KERJ Tritium Sporthorses, Helppo, 05/30
07.06.18, KERJ Abgelegenheit, Helppo, 03/30
07.06.18, KERJ Adina, Helppo, 02/30
08.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 04/40
09.06.18, KERJ Vaahterapolku, Helppo, 03/30
09.06.18, KERJ Abgelegenheit, Helppo, 01/30
10.06.18, KERJ Abgelegenheit, Helppo, 01/30
11.06.18, KERJ Jeili, Helppo, 01/30
12.06.18, KERJ Rósgarður, Helppo, 01/30
14.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 04/40
15.06.18, KERJ Rósgarður, Helppo, 03/30
15.06.18, KERJ Duán Stable, Helppo, 06/50
16.06.18, KERJ Chowanok, Helppo, 04/30
16.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 06/40
17.06.18, KERJ Jeili, Helppo, 04/30
18.06.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 01/40
18.06.18, KERJ Rósgarður, Helppo, 02/30
19.06.18, KERJ Delmenhorst, Helppo, 02/30
28.06.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
30.06.18, KERJ CUP Mörkövaara, Helppo, 02/93

31.07.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa yhdistety, 03/12
30.09.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa yhdistety, 02/04
31.10.18, VSR CUP Susiraja, 90cm, 01/64
28.02.19, VSR CUP Susiraja, Vaativa yhdistetty, 01/02
11.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 05/30
14.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 02/30
14.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 04/50
15.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 04/50
15.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 01/50
16.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 06/50
17.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 04/50
18.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 03/30
18.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 05/30
19.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 03/30
19.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 03/30
21.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 02/30
20.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 04/30
20.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 01/50
22.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 01/50
22.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 01/30
23.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 02/30
23.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 02/50
25.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 05/50
25.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 04/30
26.05.18, ERJ Kaihovaara, 100cm, 04/50
27.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 05/30
28.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 03/30
29.05.18, ERJ Cefnmoor, 100cm, 03/30
29.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 05/30
30.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 03/30
30.05.18, ERJ Huvitus, 90cm, 04/30
08.06.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 04/50
09.06.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 07/50
13.06.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 05/50
14.06.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 01/50
16.06.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 02/50
17.06.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 05/50
21.06.18, ERJ Huvitus, 100cm, 05/30
22.06.18, ERJ Tuiskula, 90cm, 02/30
23.06.18, ERJ Kärmeniemi, 100cm, 02/50
25.06.18, ERJ Tuiskula, 90cm, 05/30
07.07.18, ERJ Silvertop, 100cm, 05/30
08.07.18, ERJ Silvertop, 100cm, 03/30
16.07.18, ERJ Caswell, 100cm, 05/30
18.07.18, ERJ Caswell, 100cm, 04/30
25.07.18, ERJ Silvertop, 100cm, 05/30

03.05.18, VVJ Valyrian, Vaativa koulukoe, 03/21
03.05.18, VVJ Crimson, Vaativa tarkkuuskoe, 01/14
06.05.18, VVJ Crimson, Vaativa tarkkuuskoe, 03/14
06.05.18, VVJ Valyrian, Vaativa koulukoe, 02/21
08.05.18, VVJ Valyrian, Vaativa tarkkuuskoe, 04/21
09.05.18, VVJ Valyrian, Vaativa koulukoe, 04/21
10.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 02/14
11.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 03/14
12.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 03/14
13.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 02/14
14.05.18, VVJ Crimson, Vaativa tarkkuuskoe, 03/14
17.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 03/14
18.05.18, VVJ Crimson, Vaativa tarkkuuskoe, 03/14
20.05.18, VVJ Crimson, Vaativa tarkkuuskoe, 02/14
23.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 02/14
24.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 02/14
25.05.18, VVJ Hengenvaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/20
26.05.18, VVJ Crimson, Vaativa tarkkuuskoe, 01/14
26.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 02/14
27.05.18, VVJ Hengenvaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/20
28.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 01/14
28.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 01/14
29.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 02/14
30.05.18, VVJ Yorca WBs, Vaativa koulukoe, 03/14
30.05.18, VVJ Crimson, Vaativa tarkkuuskoe, 02/14
01.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
04.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 01/30
05.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
10.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 05/30
12.06.18, VVJ Valyrian Shetlands, Vaativa tarkkuuskoe, 01/25
13.06.18, VVJ Duán Stable, Vaativa tarkkuuskoe, 01/27
14.06.18, VVJ Valyrian Shetlands, Vaativa tarkkuuskoe, 01/25
14.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 02/30
15.06.18, VVJ Duán Stable, Vaativa koulukoe, 01/27
16.06.18, VVJ Duán Stable, Vaativa tarkkuuskoe, 05/27
17.06.18, VVJ Valyrian Shetlands, Vaativa tarkkuuskoe, 02/25
22.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 05/30
26.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/30
26.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
28.06.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/30
15.07.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/36
19.07.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 02/36

07.05.18, NJ Einfall, irtoSert (pt. Welby)
20.05.18, VSN Kaihovaara, SW2, CH (pt. Milja H.)

Valmennukset ja päiväkirja

25.02.2019
Meidän ikuisesta varsasta on nyt viimein yhdeksän vuoden iässä kasvanut vihdoin oikea aikuinen hevonen. Vaikka Iina sai viime kesänä ensimmäisen jälkeläisensä, ei se sen luonnetta vielä muuttanut yhtään sen rauhallisempaan tai "äidillisempään" suuntaan. Sen sijaan nyt, toisen jälkeläisen jälkeen, se alkaa hiljalleen olemaan aavistuksen tasaisempi tapaus, eikä se enää niin paljoa intoile. Iinalta vieroitettiin eilen tammikuinen orivarsa, Mörkövaaran Timanttitiikeri, joka muuttaa ensi viikolla Callan hoiviin Vaalamaan. Vieroitus kävi vähän tamman verenpaineen päälle, sillä se huusi ja ramppasi varsansa perään levottomana koko illan, varmasti häiriten kaikkia tallin hevosia. Pitkään Iinan ei kuitenkaan tarvitse elellä ilman hoidettavaa, sillä se on todettu tiineeksi orista Kalman Linnanritari. Näillä näkymin kolmannen varsan laskettuaika on maaliskuun puolenvälin kieppeillä.
Iinan ensimmäinen jälkeläinen, Melinan omistuksessa Runoratsuissa asuva Mörkövaaran Kinuskikissa, on menestynyt emänsä tavoin kilparadoilla usean lajin parissa. Näin ollen toivon kovasti näiden kahden viimeisenkin jälkeläisen pääsevän näyttämään kykyjään, jotta voimme miettiä Iinankin kohdalla laatuarvosteluja. Ja ehkä se neljäs, ja sitä myöten viimeinen, jälkeläinenkin laitetaan kesän korvilla tilaukseen, mikäli nyt kolmannen kanssa kaikki sujuu niin kuin on odotettu... Toivotaan parasta!

09.08.2018
Heinäkuun loppupuolella Iina pääsi kisaeläkkeelle, saaden kaikista kisaamastaan neljästä lajista täydet sijoitukset kasaan. Näin ollen tamma on saanut reilun viikon nyt olla tammalaitumella ja elellä kaikessa rauhassa kellon ympäri sitä oikeaa hevosen elämää. Sen voisi kuvitella olevan jokaisen hevosen unelma, mutta mitä vielä, ei ainakaan meidän Iinan mielestä. Laidun käydään päivittäin pariin otteeseen tarkistamassa, sinne viedään tarvittavat rehut ja lasketaan vesipisteille vedet. Jokaikisellä kerralla Iina on ensimmäisenä päällepäsmärinä tulossa hoitajan syliin ja suorastaan huutaa perään kun lähdetään pois. Se on jäänyt nyt vaille huomiota ja rapsutuksia, joka näkyy sen kummallisessa käytöksessä, eikä se siksi osaa oikein rauhoittua olemaan.
Tänään oli pakko ottaa Iina hetkeksi pois laitumelta ja touhuta sen kanssa, jottei sen pää aivan leviäisi. Kävimme kahdestaan maastakäsin kävelemässä maastossa, katseltiin maisemia ja kuunneltiin metsänelämää - tai ainakin minä tein. Iina tuli korvat höröllään innosta soikeana perässäni, joskin se tuli vähän turhankin tuttavallisesti takanani, astuen välillä kannoilleni. Takaisin tallille tultuamme suihkuttelin sen letkulla litimäräksi ja päästin sen sitten hetkeksi tarhaan - tietenkin tamma meni oitis hiekkakasaan piehtaroimaan, ja sen jälkeen minulla oli kaunis hevonen. Reilun tunnin kuluttua kiikutin Iinan takaisin laitumelle, jonne se ihme ja kumma suostui menemään täysin omin jaloin. Ja mikä hienointa, se säntäsi heti tammakavereidensa tykö ja alkoi peuhaamaan niiden kanssa.

16.05.2018
Illalla saapuessamme rankan kisapäivän jälkeen kotiin, oli Iina aivan äärettömän väsynyt. Olimme aikaisemmin tänään startanneet koulu-, este- ja kenttäkisoissa, tehden jopa niin hyvää jälkeä, että sijoituksia napsui useampiakin kotiinpäin. Tamman kanssa kisaura on näin ollen lähtenyt hyvin käyntiin, joskin nuoresta iästä johtuen kisakunto ei ole vielä parhaimmillaan, ja se myös näkyy. Taluttaessani Iinaa trailerista karsinaan, se vaappui kaula pitkänä, silmät puoliksi ummessa horjuvin askelin perässäni. Vähän saatoin siinä naureskella, sillä Iina näytti aivan siltä kuin se olisi huumattu. Tamma kuitenkin vähän virkosi saadessaan karsinaansa melassivettä ja iltakaurat, jotka se vetäsikin naamaansa alta aikayksikön. Kun Iina oli syönyt ja juonut, venyytin sen jalat huolellisesti ja sen päälle ajattelin tehdä vielä nopean selkähieronnan. Tamma selvästi nautti saamastaan huomiosta ja hieronnasta, vähän aikaa se malttoi kiinnostuneena seurata puuhiani, kunnes vähitellen se rentoutui ja jälleen ummisti silmänsä. Tuo hetki oli minulle oikeastaan se koko päivän kohokohta - olimme juosseet yli 12 tukka putkella siellä täällä, ja nyt vihdoin olimme kotona kaikessa rauhassa, ilman minkäänlaista hälinää ympärillä. Ja vielä kun näki, miten hevonen suorastaan antautui minulle, olin niin tyytyväinen tähän tammaan ja sen tämänpäivisiin saavutuksiin. Reilun vartin hieronnan jälkeen suuntasin vielä laittamaan varusteet paikoilleen ja lähdin itsekin valmistautumaan seuraavaan päivään, sillä jälleen huomenna on tiedossa rankkoja kilpailuja.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)