Muistoissa: Ikurouta - virtuaalihevonen
k. 23.01.2018

NimiIkurouta LempinimiRouta
Rek.nroVH16-018-1586 Synt.päivä ja ikä11.04.2014, ikä alla
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri154 cm, prt
KoulutustasoVa B, 90cm, Tutustumis, Noviisi PainotusYleispainotus
TuojaHeljävirta Omistajatvisha (VRL-01671)


© Stjarna

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.04.2017
31 + 26 + 17 + 20 + 4 = 98p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.04.2017
8,5 + 40 + 19,5 + 20 + 15 = 103p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2017
8,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 105,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.04.2017
8,5 + 41 + 19 + 20 + 15 = 103,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.04.2017
8,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 102,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.01.2018
14 + 21 + 25 + 25 + 20 = 105p, SLA-I*

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.03.2017
18 + 20 + 20 + 18 = 76p, KTK-II

Luonne

Yleisesti Routa on luonteeltaan sellainen jääräpää ja itse herra täydellisyys, että arempi hoitaja jää tälle heti kättelyssä kakkoseksi. Ori osaa siis ajoittain olla hyvin vahvaluontoinen ja periksiantamaton, että se vaatii rinnalleen todella napakan käsittelijän, joka ei anna tämän hölmöilyille periksi missään tilanteessa. Routa käyttää viisaana hevosena herkästi ihmistä ns. hyväkseen ja siksi se ei ole se ihanteellisin ja helppohoitoisin hoidokki, jonka kanssa pystyisi toimimaan ja työskentelemään huoletta. Kovan ulkokuoren alta kuitenkin löytyy se herkkä prinssi, joka kunnioittaa hoitajaansa ja toimii tämän käsittelyssä moitteitta - siihen pisteeseen pääseminen tosin vaatii aikaa. Ja paljon! Muutoinkin Routa on ajoittain kuin tikittävä aikapommi, joka saattaa singahtaa sekunnissa pois paikalta jos kokee tilanteen itselleen huonoksi, olipa kyseessä sitten maasta- tai selästä käsittelytilanne.

Hoidettaessa ori on normaalisti melko levoton, se hyörii ja pyörii ympyrää, kuopii etukavioillaan ja heiluttelee päätänsä rauhattomasti. Tämän vuoksi Routa on syytä sitoa kiinni hoitotoimien ajaksi, jottei se aivan täysillä polje hoitajaa jalkoihinsa touhutessaan. Harjaus ja esimerkiksi loimitukset sujuvat Roudan kanssa moitteitta, mutta puolestaan kavioita puhdistaessa se osaa laittaa sen verran vastaan, että heikkohermoisempi hoitaja antaa tälle nopeasti periksi. Satuloidessakin Routa on suorastaan erikoistunut pullisteluun, sen pienestä ja timmistä vatsasta tulee melkoinen ilmapallo sen pullistaessa vyötä kiristettäessä sydämensä kyllyydestä. Suitsiessa ori ottaa kuolaimet ihan nätisti suuhunsa, mikäli hoitajatyttö vain yltää suitset päähän asti laittamaan orin nostaessa sen niin korkealle kuin vain pystyy. Hoidettaessa Routa osaa siis olla himpun verran hankala, mutta tomeralla hoitajalla orin kujeilut ei ole mikään maata kaatava asia, vaan niistäkin selvitään päättäväisyydellä. Taluttaessa orin kanssa saa olla erittäin tarkkana, sillä vaikka se ajoittain tuleekin nätisti hoitajansa perässä, saattaa se ottaa yks-kaks hatkat, eikä tällöin narun toisessa päässä mahda yhtään mitään.

Ratsastaessa Routa on melkoinen liitokavio, jota ei helpolla saa kuulolle saati edes hallintaan. Alkutunnista ori tykkää viipottaa menemään pää viidentenä jalkana ja vähän kokeilla ratsastajaa, että milloin se pimahtaa ja luovuttaa. Routa vaatii siis napakoita apuja heti selkään istuuduttua, se täytyy laittaa mukisematta töihin ja oikeasti reippaasti pyytää siltä. Ori ei ole millään muotoa herkkä ratsastettava, sitä saa ihan ronskeillakin avuilla tarvittaessa ratsastaa, jotta se vain toimii niin kuin halutaan. Koska Routa ei anna mitään ilmaiseksi, ei se tule avuille eikä kuulollekaan sormia napsauttamalla, mutta kun sen saa ratsastettua siihen pisteeseen, on se kuin unelma! Routa liikkuu tahdikkaasti omalla moottorillaan eteenpäin, se omaa hyvin mukavat liikkeet ja tehtäviin uppoutuessaan se on yllättävänkin yhteistyökykyinen ratsu. Joskin ori turhautuu herkästi samaa tehtävää jankatessa, joten sen kanssa täytyy muistaa pitää tehtävät ja tunnit monipuolisina. Niin kentällä kuin maastossakin Routa on varmajalkainen liikkuja, se säikkyy ainoastaan silloin kun se haluaa päästä helpolla ja takaisin talliin syömään. Roudasta saa parhaiten irti siis vain kokeneet ratsastajat.

Kouluratsastus vaatii selästä todella paljon töitä, huolellisia apuja ja erittäin pitkäpinnaista työstämistä. Jotta Roudan saa ratsastettua hyvin avuille ja pehmeäksi, joutuu sen kanssa tekemään suorastaan taikatemppuja ja loitsuja, tai ainakin siltä se välillä tuntuu. Pohjimmiltaan ori on kuitenkin osaava kouluratsu, jolla kapasiteettia löytyy hienosti vaativa B tasolle saakka. Routa on tasaisen hyvä oikeastaan kaikissa liikkeissä, siltä sujuu upeasti mm. satunnaiset laukanvaihdot kuin myös takaosankäännökset sekä avo- ja sulkutaivutukset. Toki näyttävimmillään ori on silloin, kun se saa tuoda hienoa liikettään esille, muttei se hassumman näköinen ole silloinkaan, kun se oikeasti keskittyy jalkoihinsa ja pienen pieniin koululiikkeisiin. Ulko-ohjan tuki on äärimmäisen tärkeässä osassa Roudan kanssa työskentelyä, sillä tämä hevonen jos joku rakentuu ratsastaessa sen varaan.

Esteillä ori voi alkuun tuntua hyvinkin kömpelöltä ja työläältä, sillä se ei suostu rehellisesti hyppäämään ennen kuin se on riittävän hyvin lämmitelty. Täten huolellinen alkuverkka on kaiken a ja o, eritoten se pyörivän ja hillityn laukan löytäminen on suuressa roolissa, jotta esteet ylittyvät vauhdista eikä paikoiltaan. Kapasiteettia Roudalla riittää 90cm asti, sitä suurempia esteitä se hieman aristelee ja varoo, jolloin saattaa siis kieltäytyä - kieltoja tosin tulee varmasti huonojen lähestymisienkin myötä. Taitavalla ratsastajalla ori etenee kuitenkin radalla hyvin, se osaa suurinpiirtein itse arvioida ponnistuspaikan ja omaa ihan kivan hyppytyylinkin, tosin ajoittain ne muistuttavat enemmänkin sirkuksissa nähtäviä pellehyppyjä. Myös erikois- ja maastoesteitä Routa saattaa aluksi vähän ihmetellä, mutta se unohtaa jännityksen päästessään tekemään reippaassa tahdissa töitä ratsastajan kanssa.

Kilpailuissa Routa on rasittava, isolla R:llä! Ori tykkää usein aloittaa pelleilyn jo kotipihassa tätä lastatessa, se saattaa pistää jarrut päälle lastaussillalla, eikä se siitä ihan hevillä mihinkään liiku. Työllä ja tuskalla traileriin saatu hevonen ei sitten taas määränpäässä saata tulla ulos ennen kuin itse parhaakseen näkee, eli aikaa sen kanssa saa varata. Kilpapaikalla Routa on todella kova huutelemaan ja häsläämään, lisäksi se saattaa potkia vieraita hevosia, joten sen kanssa oikeasti joutuu olemaan tarkkana. Lämmittelyyn on toki syytä suunnata hyvissä ajoin, jotta siltä saa ratsastettua suurimmat energiat pois ja edes joten kuten kuulolle ja avuille saakka. Ajoittain Routa yllättää kaikki tehdessään kilparadoilla kerrassaan loistokkaita suorituksia, toimiessaan tällöin ratsastajansa kanssa upeasti yhteen. Silloin tällöin ori ei kuitenkaan malta keskittyä itse asiaan, jolloin se vain mennä viipottaa kenttää ympäri ilman sen suurempaa tarkoitusta. Ainahan sitä kisoissa voi käydä kokemusta hakemassa, jos ei muuta! - Olkoon se meidän motto.

Sukulaiset

i Ikitalvi evm
sh-o, rtkm, 158cm
ii Iikkari evm
sh-o, rt, 158cm
iii Inkkaro evm
sh-o, prt, 154cm
iie Rihkama evm
sh-t, rt, 160cm
ie Talvikki evm
sh-t, rtkm, 155cm
iei Keppostelija evm
sh-o, rt, 157cm
iee Tuulikki evm
sh-t, rtkm, 151cm
e Routarilla evm
sh-t, prt, 155cm
ei Rouhi evm
sh-o, m, 157cm
eii Roppana evm
sh-o, m, 161cm
eie Hilma evm
sh-t, prt, 159cm
ee Elorilla evm
sh-t, prt, 155cm
eei Jyväjemmari evm
sh-o, rt, 156cm
eee Pernilla evm
sh-t, prt, 149cm

i. Ikitalvi oli oikein sympaattinen, suorastaan jopa hassu suomenhevosori, jonka kanssa aina sattui ja tapahtui. Koska orin luonne oli hyvin hajamielinen, onnistui se erityisesti nuoruudessaan hajottamaan itsensä aina minne sattui. Tämän vuoksi Ikitalven ratsukoulutus ja sen jälkeen kilpaura otti usein takapakkia, sillä ori oli yksi jos toinenkin päivä sairaslomalla. Vasta viiden vuoden iässä orin koulutus saatiin päätökseen, jonka jälkeen sillä päästiin aloittelemaan kilpailut kenttäratsastuksen parissa. Kentässä varmajalkainen Ikitalvi menestyi pääosin helpossa luokassa, ottaen elämänsä aikana parikymmentä sijoitusta kotiinpäin. Vanhemmiten orilla käyntiin myös erikseen pienissä koulu- ja esteratsastuskilpailuissa, ihan kohtalaisten suoritusten siivittämänä. Väritykseltään Ikitalvi oli rautiaankimo, sillä oli isänsä perintönä melko jämäkkä rakenne, jota korosti vielä 158cm säkäkorkeus. Ikitalvea käytettiin jalostukseen noin kymmenen varsan verran, toivoen sen periyttävän jälkikasvulle väritystään. Suureksi harmiksi kuitenkin vain kaksi jälkeläistä sai isänsä värin, loput olivat sitten kaikkea muuta mustan ja rautiaan väliltä. Sen sijaan ori periytti ratsuhevosen monipuolisia lahjojaan, sillä peräti kuusi on myöhemmiten menestynyt eri lajien parissa. Ikitalvi eli reilun 20 vuoden ikään, kunnes se alkoi oireilla nuoruudessaan saamia vammoja ja sen myötä päästettiin kivuista.

ii. Iikkari oli vanhan linjan suomenhevosori, jonka kasvatti yksi Suomen arvostetuimmista kasvattajista ja jonka taustalta löytyy lukuisia hienoja vanhanajan hevosia. Ori oli todella tyypillinen suomenhevonen niin luonteensa kuin ulkonäkönsäkin puolesta. Vaikka Iikari oli ori, oli se silti kuin sulaa vahaa omistajansa käsittelyssä, eikä liiemmin uhonnut tai ollut hankala muille kuin tarhakavereilleen. Hyvän käsiteltävyydensä johdosta ori puuhaili omistajansa kanssa elämänsä aikana yhtä jos toista, ollen kuitenkin pääsääntöisesti työhevosen virassa. Iikkari toimi vanhassa maatalossa apuna niin puu- kuin myös peltotöissä, joita edesauttoi sen jykevä, raskas rakenne. Väritykseltään ori oli perinteinen rautias, sillä ei ollut minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 158cm. Iikkari kävi vanhemmiten muutamaan otteeseen pyörähtämässä paikallisissa työhevosnäyttelyissä, joissa se menestyi muutaman ruusukkeen ja kunniamaininnan verran. Näyttelykehissä monet tammojen omistajat huomasivat orin rauhallisen luonteen ja näin ollen Iikkari pääsi jalostuskäyttöönkin. Orilta löytyy yhteensä seitsemän jälkeläistä, joille se periytti juurikin parhaita ominaisuuksiaan eli tasaista luonnetta ja melko lihaksikasta rakennetta. Iikkari menehtyi äkillisesti kauniina kesäpäivänä ähkyyn, ollessaan vasta 21 vuoden ikäinen.

ie. Talvikki oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka hullaannutti ulkonäöllään yhden jos toisenkin hevosihmisen. Tuohon aikaan tamman värisiä suomenhevosia kun oli vähemmän; Talvikki oli väritykseltään rautiaankimo ja säkäkorkeutta tältä löytyi epävirallisesti mitattuna 155cm. Vaikka ulkonäöllisesti Talvikki olikin hieno, ei samaa voinut sanoa sen ärhäkästä ja äkkipikaisesta luonteestaan. Ilmeisesti tammaa kaltoinkohdeltiin sen ensimmäisessä kodissa ja näin ollen sille jäi ihmisistä niin sanotusti elinikäiset traumat, jotka eivät koskaan parantuneet. Uudessa, hyvässä kodissa Talvikki kuitenkin ratsukoulutettiin koulu-, este- ja maastoratsastukseen, joka mahdollisti lopulta kenttäkilpailut. Tammalla käytiin muutamana kesänä aktiivisesti kisaamassa tutustumisluokkaa, josta se sai matkaansa ihan kivasti mainetta ja kunniaa. Kuitenkaan luonteensa puolesta Talvikki ei ollut se ihanteellisin kilparatsu ja sen myötä muutamien mönkään menneiden kilpakuukausien jälkeen sai kisaura jäädä. Harrasteratsun virkaan siirtyneellä Talvikilla teetätettiin tällöin myös kaksi jälkeläistä, saaden yhden ori- ja yhden tammavarsan. Jälkeläisilleen tamma periytti kaunista väritystään, mutta sen sijaan luonteet kompensoitiin kilteillä isäoreilla ja näin ollen sen jälkeläiset eivät perineet emänsä vihamielisyyttä. Talvikki lopetettiin mitä ilmeisesti pääntautiin sen ollessa 17 vuotias.

e. Routarilla on nytemmin eläkepäiviään viettelevä suomenhevostamma, joka menestyi nuoruudessaan yhden jos toisenkin lajin parissa. Tamma syntyi ratsastuskouluun, jossa se aloitti tekemään tuntiratsun hommia kolmen vuoden iässä, mutta nopeasti siirtyi tallin omistajan tyttären yksityiseksi hevoseksi. Tämä alkoi tavoitteellisesti kilpailemaan Routarillalla alkuun koulun ja esteratsastuksen parissa, myöhemmin iän karttuessa myös valjakkoajojen. Tamma menestyi aina helppo A tasolla saakka, kuin myös rataesteillä sijoituksia löytyy useita 110cm tasolla, noviiseista valjakkoluokista puhumattakaan. Routarilla omaa todella hyvän rakenteen, punarautiasta, 155cm korkeaa tammaa nähtiin täten myös kohtuullisella menestyksellä paikallisissa näyttelyissä. Luonteeltaan Routarilla on energinen ja ehkä tammaksi jopa yllättävänkin vauhdikas persoona, mutta kyllä omistaja sen kanssa pienistä erimielisyyksistä huolimatta hyvin toimeen tulee. Routarilla sai elämänsä aikana kolme komeaa jälkeläistä, joista kaikki ovat oreja. Tamma selvästi periytti näille jokaiselle jälkeläiselleen hyvää rakennettaan ja loistavaa hyppytyyliä, sillä kaikki on myöhemmiten kantakirjattu ja estekilpailuissa menestyneitä. Tällä hetkellä Routarilla asuu edelleen samassa ratsastuskoulussa, tosin se on vaihtanut omistajaansa seuraavalle sukupolvelle, toimien tälle nuorelle tytölle pääsääntöisesti maastoratsuna.

ei. Rouhi oli komea suomenhevosori, joka syntyi pienelle suomenhevossiittolalle, mutta heti vieroituksen jälkeen siirtyi paikallisen ratsastuskoulun omistukseen. Pienestä pitäen ori oli luonteeltaan todella touhukas, se oli malttamaton, eikä siten viihtynyt paria sekuntia pidempään aloillaan. Ennen ratsukoulutusta Rouhi siten ruunattiin, jolloin se vähän rauhoittui ja näin ollen hyvän opin saatuaan alkoi tekemään tuntihevosen töitä, alkuun kokeneemmilla ja myöhemmiten myös aloittelijoiden tunneilla. Rouhilla oli hienot, lennokkaat askeleet, joita se mielellään esitteli aina helppo A tasolla saakka, kun puolestaan rataesteitä se hyppäsi näppärästi 90cm tasolla. Pojalla käyntiin jonkun verran ratsastuskoulujen välisissä kilpailuissa pyörimässä, joissa se niitti kivasti menestystä molempien lajien parissa. Väritykseltään 157cm korkea Rouhi oli oikein pikimusta, jonka otsaa koristi sydämenmuotoinen tähti. Rouhi sai elämänsä aikana yhden jälkeläisen, joka sekin oli täysin puhdas vahinko; kahden vuoden ikäisenä poika karkasi tarhastaan tammalaitumelle ja loppu olikin selvä. Tällöinen ori sai siten hienon tammajälkeläisen, Routarillan, joka peri isältään lennokkaat koululiikkeet ja vallattoman luonteen. Rouhi toimi tuntiratsuna aina 19 ikävuoteen asti, kunnes se siirtyi pienelle tilalle eläkkeelle, jossa se eli vielä neljä vuotta, kunnes lopetettiin jalkojen oireillessa.

ee. Elorillasta kaavailtiin heti nuorena hyvää kilpahevosta, sillä sen suku oli pullollaan menestyneitä este- ja kenttäratsuja. Näin ollen Elorillalla alettiin kiertämään neljän vuoden ikäisenä tiuhaan tahtiin kilpailuissa, pääosin metrin rataesteillä ja helpoissa kenttäluokissa. Ensimmäiset kymmenet startit sujuivat hyvin ja tamma toi parikin sijoitusta kotiin, mutta kisatahdin kiristyessä alkoi Elorillan luonne ikävästi muuttumaan. Ennen kiltti ja tasainen tamma alkoi stressamaan uusissa paikoissa ja jatkuvat vaihtuvat hevoset ympärillä saivat sen pasmat sekaisin, eikä se toiminut radoilla enää kunnollisesti. Niinpä Elorilla myytiin ratsastuskouluun, tosin sinnekin vähän varauksella, että jatkaako tamma stressaamista vaihtuvista ratsastajista. Näin ei kuitenkaan käynyt ja niinpä Elorilla sai toimia liki 12 vuoden ajan tuntiratsuna, toimien pääosin kokeneiden tunneilla. Sirorakenteinen Elorilla oli väritykseltään kaunis punarautias, ilman merkkejä, ja säkäkorkeutta tämä omasi vajaat 155cm. Tamma sai nuoruusvuosinaan yhden jälkeläisen, josta ei liiemmin tietoja ole, mutta puolestaan toinen, vahinkovarsa-Routarilla, jäi emänsä rinnalle kasvamaan. Elorilla periytti ainakin jälkimmäiselle jälkeläiselleen ulkonäköään, joka oli kuin ilmetty emänsä. Tammavanhus eli aina 26 vuotiaaksi asti, kunnes se lopetettiin vanhuuden tuomien terveysongelmien vuoksi.

Jälkeläiset

s. 15.09.2016, t. Mörkövaaran Satutaika (e. Surusilmu) omistaja: meea
s. 21.11.2016, o. Mörkövaaran Routarovio (e. Vinhapolkka) omistaja: Enni
s. 12.12.2016, o. Mörkövaaran Talviyö (e. Lettukesti) omistaja: Veera
s. 05.01.2017, t. Mörkövaaran Itkupusu (e. Pusuhippa) omistaja: leah

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 5 kpl

24.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
25.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
26.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
28.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
28.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
29.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
29.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
01.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/34
07.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/34
09.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/34
11.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
12.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/35
12.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/35
12.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
15.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/35
16.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/35
17.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
17.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
18.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
18.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/35
18.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
19.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/35
19.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
20.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
20.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
21.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
22.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
23.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
24.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
25.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
27.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
02.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
04.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
06.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
09.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
09.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
09.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
10.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
11.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
13.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
14.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
17.09.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30

01.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
01.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/40
03.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/23
08.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/40
10.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
11.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/22
13.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
15.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/22
19.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/32
20.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/25
21.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/22
22.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/50
24.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/32
26.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/32
27.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/22
28.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/32
29.08.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/22
02.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/38
04.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/38
04.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/36
04.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/40
22.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
23.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
24.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
26.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
28.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
29.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
30.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
30.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
01.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/37
02.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
03.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/37
08.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/37
11.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
13.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
14.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
15.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
16.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
19.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
19.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 05/30
20.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
21.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
21.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 03/30
22.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
23.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
24.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
25.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
25.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/29
25.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 04/30
26.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
26.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
27.08.16, ERJ (kutsu), 80cm, 01/30
27.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
29.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
30.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
05.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
11.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
14.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
14.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
19.09.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
31.10.16, ERJ CUP (kutsu), 70cm, 04/121
30.11.16, ERJ CUP (kutsu), 80cm, 03/157

05.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/22
07.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/40
08.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/22
12.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/19
13.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/23
15.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/38
16.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/19
22.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/29
24.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/29
25.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/30
26.09.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
29.09.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/15
01.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/27
05.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/27
06.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 05/27
07.10.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/14
12.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/27
15.10.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 02/20
18.10.16, KERJ (kutsu), Harrasteluokka, 01/20
24.10.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/21
30.09.16, KERJ CUP (kutsu), Tutustumislkk, 04/84
21.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
28.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/50
30.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
01.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
01.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/41
02.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/29
05.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/29
05.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/41
08.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/29
10.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
11.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
13.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/14
16.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/14
18.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/14
18.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
19.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/40
24.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
25.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
25.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
27.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
28.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/22
29.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/40
30.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
07.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/40
01.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/22
11.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/40
11.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 10/100
17.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/100
17.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
18.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
19.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
19.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/100
21.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/40
22.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/40
22.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/43
22.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 09/100
22.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
25.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
26.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 06/43
27.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/40
27.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/100
28.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 09/100

30.11.16, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/49
31.12.16, VSR CUP (kutsu), 60cm, 04/41
28.02.17, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 01/13
30.04.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 02/14
31.05.17, VSR CUP (kutsu), Harrastelkk, 03/27

01.02.17, VSN (Mörkövaara), RCH

Valmennukset ja päiväkirja

20.03.2017
Helmikuun alussa Mörkövaarassa järjestettiin vsn:n alaiset näyttelyt, joihin ilmoitin Roudan vähän extempore mukaan. Kehään mentiin ilman odotuksia yhdentoista muun upean orin kanssa, joten oli taas pessimistiselle omistajalle suuri yllätys, kun Routa sijoittui sijalle kolme! Tuomarin pisteet olivat 39,5, joilla saimme RCH-palkinnon ja sen myötä olimme kantakirjakelpoisia. Kelpoisuus lähdettiin heti seuraavaan tilaisuuteen tietysti hyödyntämään, ja tänä aamuna olimmekin sitten Roudan kanssa ktk-tilaisuudessa. Kovasti jännitin tuomareiden eteen menemistä ja eikös orikin sen aistinut ja oli siten yksi levottomuus kehässä, argh. Joten kuten tuomarit saivat Roudan arvosteltua, saimme yhteispisteiksi 76, jotka oikeuttivat hienosti KTK-II palkintoon! Tuomareiden näkemyserot olivat melko "suuria", kahdelta saimme 20 pojoa ja kahdelta 18. Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen tähän saavutukseen, sillä eihän Routaa ollut alunperin edes tarkoitus kantakirjata. Näin saimme saavutukset-kohtaan ensimmäisen hienon palkinnon komeilemaan, jonne tosin ensi kuusta lähtien olisi tarkoitus ottaa useampikin meriitti. Näillä näkymin yritän ilmoittaa Roudan mukaan ensi kuun jokaiseen lajilaatikseen, paitsi seuraava valjakkojaoksen tilaisuus taitaa olla vasta toukokuussa. Anyways, kovat on orin kanssa odotukset ja kovasti voin vain toivoa sen lunastavan ne.

01.03.2017 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamulla sain puhelinsoiton naapuritallilta, jonka omistaja ilmoitti, että hänen pitämässään valmennuksessa olisi kello 12 tilaa, jos vain haluan tulla. Toki tilaisuus tuli käyttää hyödyksi ja näin ollen suuntasimme Roudan kanssa lähipitäjään valmentautumaan pitkästä aikaa esteiden pariin. Alkuverkassa Routa oli vähän ihmeissään vieraista ratsukoista ja uudesta paikasta, joten minulla kesti tovi, ennen kuin sain sen palautettua maanpinnalle. Ori oli lisäksi ehkä yllättävänkin laiskalla tuulella, joka toi haastetta entisestään, sillä minun piti sitä reippaasti ajaa myös eteenpäin. Lämmittelyn saimme tehdä huolella ajatuksen kanssa, jonka jälkeen saimme ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille ristikoille, jotka ylittyivät ihan kivasti. Valmentaja oli pystyttänyt kuusi estettä suurelle keskiympyrälle, joilla korkeutta oli noin 70-90cm. Tällä ympyrällä oli yhtä aikaa kolme ratsukkoa, joten kaikkien ratsastajien oli tehtävä hevostensa kanssa parhaansa ja huomioitava samanaikaisesti muut ratsukot. Ensimmäinen kierros ympyrällä sujui minusta hyvin, Routa laukkasi kohtuullisen napakasti eteenpäin ja hyppäsi hyvien lähestymisien myötä esteet hyvällä tyylillä. Tämän jälkeen Routa alkoi saamaan kierroksia pään sisälle lisää, joka yllätti minut hieman, eikä ori näin ollen meinannut vauhdin huumassa pysyä ympyrällä mitenkään päin. Sain käyttää paljon pidätteitä ja napakkaa pohjetta, jotta sain orin suurinpiirtein symmetriselle ympyrälle ja kohdikkain esteiden kanssa. Täten pari seuraavaa kierrosta meni vähän kiemurrellen, eikä puomit siten tahtonut pysyä ylhäällä, kun ponnistuskohta oli huono - ja siitä kärsi myös valmennuksen muut ratsukot. Valmentaja antoi kuitenkin hyviä vinkkejä toimintaani ajatellen, ja vähitellen näillä avuilla saimme taas paketin kasaan ja hypyt rullaamaan. Lopussa Routa teki itseasiassa tosi hyvää työtä, se liikkui lennokkaalla laukalla eteenpäin, malttoi ottaa lähestymisissä pidätteeni vastaan ja hyppäsi eteen tulevat esteet reippaalla ponnistuksella. Hienoa! Vaikka valmennuksen alkupuolisko ei ollut helppo, saimme siirtyä kuitenkin loppuverkkaan hyvillä mielin, hymyssä suin.

26.02.2017
Hyrr, mikä kylmä pakkaspäivä! Illalla tallille mennessäni pakkaslukemat olivat -24, joten hevosten liikutusmotivaatio oli aikalailla nollissa. Minulle oli tälle iltaa kuitenkin napsahtanut parin hevosen liikutus, joten ei auttanut kuin ottaa itseään niskasta kiinni ja toimia. Yksi näistä ratsukseni valikoituneista hevosista oli Routa, jolla en ole aivan pieneen hetkeen taas ratsastanutkaan. Kovan pakkasen vuoksi oli päivänselvä asia lähteä maneesille, mutta ei sielläkään mikään helle tällä säällä ole, joten päätin mennä ilman satulaa. Hain Roudan pakkasesta pönöttämästä, heitin toppaloimen nurkkaan, tein pikaiset hoitotoimet ja nakkasin suitset orin päähän. Kävelimme ripeästi tallin ovelta maneesille, jossa olikin pari tallityttöä ratsastamassa hevosineen. Aamupäivän estetunnin jäliltä puomeja oli siellä täällä, joten siirtelin ne niin, että sain tehdä Roudan kanssa vähän maapuomiharjoituksia. Kipusin pienen ahkeroinnin jälkeen hevosen selkään ja tein sillä huolelliset lämmittelyt. Tasapainoni oli jostain syystä tänään todella kehno, laukassa pysyin hyvin rytmissä, mutta ajoittain ravissa olin tipahtaa suorilta alas. Onneksi Routa oli vähän laiskalla tuulella, joten hirveästi se ei kaahottanut menemään ja näin ollen pysyin joten kuten selässä. Lämmittelyn jälkeen aloimme tekemään ympyrä- ja puomiharjoituksia, mennen ensin käynnissä, sitten ravissa ja viimeiseksi laukassa. Sain ratsastettua Roudan aika kivasti tuntumalle, joten työskentely oli todella vaivatonta ja ajoittain jopa helppoa, sen reagoidessa hyvin pieniinkin apuihin. Vajaan kolmen vartin ajan pyörin pojan kanssa maneesia ympäri, kunnes hipsimme takaisin talliin.

05.01.2017
Pyhitetäänpä nyt kokonainen päivitys Roudan hienolle jälkikasvulle, sillä sen jälkeläsistä en ole missään vaiheessa ennättänyt vielä kertomaan. Ensimmäisen jälkeläisen ori sai syyskuussa, kun voikko suomenhevostamma Surusilmu varsoi rautiaan tammavarsan. Mörkövaaran Satutaiaksi nimetty nuorukainen asuu nykyisin meean hoivissa Helmiahossa ja parivaljakkoa onkin nähty jo kouluratsastuskilpailuissa sijoituksilla saakka. Marraskuun loppupuolella päivänvalon näki toinen jälkeläinen, joka oli tällä kertaa jykevä ruunikko orivarsa, emänä Vinhapolkka. Nimekseen varsa sai Mörkövaaran Routarovio, joka on isänsä tavoin komea ilmestys. Ennin omistuksessa Teilikorvessa asuvaa oripoika on nähty myös jo useammankin lajin parissa kilpailemassa, kohtuullisen hyvällä menestyksellä vieläpä. Joulukuussa maailmaan putkahti puolestaan kolmas jälkeläinen: tämä ihastuttava vaaleanpunarautias pojankloppi sai nimekseen Mörkövaaran Talviyö, emänä Lettukesti. Talviyöstä odotellaan hyvää kilparatsua vanhempiensa tavoin, jota varmasti uusi omistaja Veera Ruusulakin kovasti jo odottaa. Ja viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, tämänaamuinen ilmestys, ruunikko tammavarsa. Pusuhippa oli aamutalliin saapuessani juuri varsonut tämän pienokaisen, joka nimettiin siltä istumalta Mörkövaaran Itkupusuksi. Varsasta on oltu kovin kiinnostuneita maailmalla ja todennäköisesti sille on jo kotikin luvassa, kunhan vain vieroitusikään pääsee. Näin on neljä upeaa Ikuroudan jälkeläistä saatu pihalle ja kilpakentille, todennäköisesti ori ei tulekaan tämän enempää jälkeläisiä saamaan. Sikäli harmillista, että itse olisin voinut ehkäpä haluta Roudan jälkeläisen itselleni, mutta josko sitten hamassa tulevaisuudessa saan tämän jälkeläisen varsan itselleni. Hih, nyt vain toivotaan kovasti, että menestystä tulee ja ori saa näistä jälkeläisistä hyvää näyttöä tulevaisuuden laatuarvosteluihin.

22.12.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Ennen joululomalle siirtymistä päätin osallistua vielä Roudan kanssa kouluvalmennukseen, joka järjestettiin Mörkövaarassa. Olin ennen valmennusta päättänyt, että tuleva tunti vedetään orin kanssa kunnialla läpi ja näin ollen olin heti alusta alkaen hevoselle napakkana selässä ja uskalsin pyytää siltä reippaalla otteella. Tämän vuoksi jo alkuverkassa Routa liikkui allani oikein kivasti, vähitellen sitä työstäessä se alkoi kantamaan itsensä ryhdikkäästi ja liikkui lennokkain askelin eteenpäin. Valmennuksen teemana oli tänään laukkaaminen ja sekös passasi meille paremmin kuin hyvin. Alkuun teimme ihan perinteisiä laukannostoja uraa pitkin niin, että pitkillä sivuilla tuli ennättää nostamaan laukka kahdesti ja lyhyellä kerran. Valmistelin laukat aina huolellisesti, tein hyvän pidätteen, joka tietysti meni läpi, ja siirsin varovasti sisäpohjettani eteenpäin - ja siltä istumalta Routa nosti laukan. Laukkasin orilla aina sen verran eteenpäin, että sain laukan hyvin pyörimään ja heti sen jälkeen siirsin sen rauhalliseen raviin ja nostin uudestaan laukan. Ori alkoi parin kierroksen jälkeen hieman ennakoimaan tulevaa, joten tarkkana sain olla, jotta se ei lähtenyt laukkaamaan ennen merkin saamista. Nostojen jälkeen siirryimme keskiympyrälle laukkaamaan, alkuun vähän taivutellen hevosia molempiin suuntiin ja sen jälkeen tehden askeleiden pidennyksiä. Pidennysten aikana Routa välillä innostui vähän turhankin reippaaseen laukkaan, joten pidätteet ja pidätteet oli taas muistettava. Muutoin pidennykset onnistuivat kyllä kivasti, kunhan vain sain sen tahdin tosiaan pysymään maltillisena. Ympyrätyöskentelyn jälkeen saimme hetken aikaa kävellä pitkin ohjin, kunnes viimeiseksi tehtäväksi aloimme tekemään sulkutaivutuksia laukassa. Tehtävä alkuun vähän säikäytti minut, mutta kun pääsimme tehtävää työstämään, tuntui kaikki sujuvan kuin oppikirjasta konsanaan, eikä minun tarvinnut kuin antaa hyvät avut ja sen jälkeen hevonen tekikin loput. Vautsi! Siis heti ensimmäisistä suluista lähtien Routa teki sulkutaivusta nätisti, se ei laittanut yhtään vastaa tai muutenkaan empinyt tekemisiään. Tästä saimme kehuja valmentajalta, joka vallan ihastui oriin valmennuksen aikana. Reilun tunnin laukkatyöskentelyn jälkeen olimme molemmat melko naatteja, joten teimme vain kevyen jäähdyttelyn ja lähdimme siirtymään talliin lepäämään.

11.11.2016
Tänään ei talvi yllättänyt autoilijaa, vaan hevosen. Voi että, kuinka säikähdinkään! Aamulla jakaessani kottikärryillä hevosten tarhoihin heiniä, katselin vieressä tarhassa riekkuvaa orilaumaa. Viime viikolla oli alkanut vähän satamaan lunta ja jonkun verran pakkasiakin piteli, joten maa oli paikoittain melko liukas. Yhtäkkiä näin, kuinka Routa veti rallissa ympäri ja tiedättekö, kun kaatumisen yhteydessä oikein kuului sellainen *naps*. Hyi! Ori ei heti edes pyrkinyt takaisin ylös, mutta lopulta kun se nousi, näytti se hirmuisen hankalalta, joten jotain sille oli käynyt. Ei auttanut kuin taluttaa kolmella jalalla pomppiva oripoika talliin ja soittaa kiireesti eläinlääkäri paikalle. Huoh, tätähän tässä kaipasinkin. Eläinlääkäri saapui nopeasti paikalle ja tutki Roudan jalat ja selän läpikotaisin. Vähän ori varoi vasenta etustaan, mutta lääkärin mukaan se ei todennäköisesti ollut mitään muuta kuin venähdys. Ihmettelin kovasti, mistä se kamala ääni sitten kuului, mutta siihen en tietenkään saanut vastausta. Eläinlääkäri määräsi vähintään kolmen päivän karsinalevon ja sen jälkeen liikuttaminen täytyy aloittaa varovasti, samalla orin liikkeitä tutkaillen. Jos Routa näyttää kipeälle, saa sille antaa kevysti kipulääkettä. Voihan kökkö! Toivotaan kovasti, ettei tässä ollut revähdyksestä suuremmasta kyse, sillä en millään lähtisi klinikalle tätä hevosta tutkimaan ja operoimaan. Roudan tilanne säikäytti ja herätteli minut sikäli, että kengittäjäkin on jo tilattu useampana päivänä Mörkövaaraan, jotta saamme kaikille hevosille jo hokit alle.

01.09.2016
Täällä huutelee nyt kerrassaan ylpeä omistaja! Roudan kanssa pääsimme heinäkuussa starttaamaan kilpaurakkamme, ja millä tuloksella! Ensimmäiset startit eivät odotetustikaan menneet täysin putkeen, mutta kun vauhtiin pääsimme, oli menoa se. Nytemmin Roudan kisakalenterissa komeilee jo peräti 31 KRJ, 35 ERJ, 25 VVJ ja 17 KERJ sijaa! Voisiko olla yhtään paremmin? Viimeksi tänään ori otti sijoituksen matkaan Virtuaalitalli Deissä järjestetyissä valjakkoajokilpailuissa, ollen noviisi yhdistetty luokassa 22:sta ratsukosta sijalla 3! Kyseinen suoritus meni meiltä muutoinkin todella hyvin, Routa oli alusta alkaen hyvin kuulolla ja reagoi annettuihin apuihin maltilla. Tarkkuusosuudella teimme pienen virheen, joka todennäköisesti söi meiltä ykkös-/kakkossijat, mutta enpä voisi oikeastaan olla tyytyväisempi kolmanteen sijaankaan. Tästä jatkamme aktiivisesti kisaputkea eteenpäin, jokaisesta lajista on olisi tarkoitus se nelisenkymmentä sijoitusta matkaan kerätä. Kilparintaman ulkopuolella meillä sujuu myös oikein kivasti, Routa on nimittäin päässyt astumaan jo ensimmäisen tammansakin. Elokuussa Routa astui Mörkövaarassa asuvan voikon tamman Surusilmun, jonka on määrä pyöräyttää meille varsa syyskuun puolenvälin kieppeillä. Jännityksellä odotellaan minkälainen eläjä sieltä maailmaan saadaan...

04.08.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Eilinen kouluvalmennus näkyi kyllä minussa, mutta sen sijaan Roudassa ei. Heti kentälle saavuttuamme puhkui ori intoa, se paineli pää taivaissa menemään hirmuista kyytiä eteenpäin, eikä jälleen oikein malttanut kuunnella apujani. Valmentaja katsoi touhuamme vähän aikaa, kunnes pyysi meidät pienelle ympyrälle, jossa hän suurinpiirtein kädestä pitäen laittoi kanssani Roudan ruotuun. Tämän myötä saimme rueta jo ottamaan muutamia hyppyjä, aloittaen noin 70cm korkeista pystyesteistä, joita oli kentälle sijoiteltuna kolme kappaletta. Työstin orin menevään, mutta hallittuun laukkaan ja sen jälkeen lähdimme ylittämään esteitä. Routa oli selvästi ensimmäisillä hypyillä hieman varovainen, se hidasti lähestymisissä vauhtia ja otti hypyt ns. varman päälle. Sain siten tsempata oria kovasti lähestymisissä, jotta se laukka pysyi reippaana ja esteet ylittyivät hyvässä tahdissa. Kun nämä esteet ylittyivät ongelmitta, nostettiin korkeutta 90cm asti ja valmentaja pystytti muutaman esteen lisää, joista yksi oli sarjaeste. Heti kun korkeuksia nostettiin, alkoi Routa jälleen empimään ja näin ollen saimme aloittaa vauhdin, ja kaiken muunkin, kanssa oikeastaan alusta. Muutaman kerran valmennuksen aikana ori kieltäytyi, johtuen lähinnä liian jyrkästä käännöksestä, jolloin ponnistaminen esteelle olisi tapahtunut orin mukaan huonosta kulmasta. Onneksi en missään vaiheessa lannistunut Roudan hölmöilyistä, vaan pyysin siltä valmentajan tsemppaana koko ajan vain lisää ja lisää, jolloin suoritukset lähtivät sujumaan. Lopussa Roudan kanssa esteiden hyppääminen alkoi tuntua jo yllättävän kivalta, sen viilettäessä napakasti kentällä eteenpäin ja kuunnellen apujani huolellisesti. Valmentaja antoi meille tunnin päätteeksi rutkasti hyvää palautetta, josta jäi toki myös hyvä fiilis sekä minulle, että hevoselle.

03.08.2016 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Valmennusviikonloppu pyörähti käyntiin aamuisella kouluvalmennuksella, johon suuntasimme Roudan kanssa hieman unisin silmin. Sen vuoksi alkuverkka oli meidän osalta melko tahmaisen näköistä menoa, enkä oikein saanut nuorikkooni minkäänlaista tuntumaa. Vähitellen orin herätessä lähti se normaaliin tapaan höyryten eteenpäin, jolloin minun oli pakko ottaa itseäni niskasta kiinni, sillä muutoin ori tulisi viemään minua aivan 6-0. Lämmittelyssä teimme valmentajan ohjeiden mukaisesti erilaisia taivutusharjoituksia käynnissä ja ravissa, ottaen myös pienet pätkät laukkaa. Routa alkoi olemaan melko kivasti avuillani, tosin edelleen vähän kuolaimelle painaen. Jatkoimme taivutusharjoituksia kolmikaarisella kiemurauralla, johon tuli tehdä ajoittain myös pysähdyksiä. Ensimmäisillä pysähdyksillä Routa hieman junnasi apujani vastaan, mutta jo parin toiston jälkeen se malttoi pysähtyä heti merkin saatuaan. Teimme samaa tehtävää myös ravissa, jolloin sain olla entistä tarkempana pysähdysapujen kanssa, jotta pysähdykset onnistuivat mallikkaasti. Kolmikaarisella kiemuralla muutoin sujui meidän osalta hyvin, Routa taipui kaarissa nätisti ja liikkui tahdikkaasti eteenpäin. Tästä jatkoimme kentän keskelle kahdeksikon muotoiselle kiemuralle, jossa aloimme laukkaamaan. Ympyröiden risteyskohdissa tuli tietysti tehdä laukanvaihdot, joita etukäteen jännitin jonkin verran. Routa nosti kerta toisensa jälkeen laukan hyvin ja se myös ylläpiti laukkaa napakasti - vauhti meinasi ajoittain yltyä vähän liiankin kovaksi. Valmentaja painotti minua keskittymään pidätteisiin, jolla sain kun sainkin Roudan rauhoittumaan. Myös laukanvaihdot lähtivät rullaamaan toistojen kautta, eikä niissä erimielisyyksiä liiemmin ilmennyt. Tunnin työstämisen jälkeen saimme siirtyä itsenäisesti suorittamaan loppuverkkaa, saaden samalla rakentavaa palautetta työskentelystämme.

15.07.2016
Kesä Roudan kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin, alkuun meillä oli vähän erimielisyyksiä asioiden suhteen, mutta nytemmin sujuu jo ihan kivasti. Ori on osoittaunut melkoiseksi tuittupääksi, joka on kyllä niiiiiin jääräpäinen hevonen halutessaan, että huhuh. Kyllä on pitänyt hoitajien opetella lukemaan Routaa vaikka miten päin, jotta sen kanssa välttyy suoraan sanoen niiltä vauhdeilta ja vaarallisilta tilanteilta. Ensimmäisinä viikkoina se veti yhtä jos toistakin hoitajaa taluttaessa perässään, tai vaihtoehtoisesti ei antautunut tarhasta kiinni. Tällöin meille kävi harvinaisen selväksi se, että Roudan lempileikki on ehdottomasti hippa. Onneksi Routa on sen verran ruuan ahne kaveri, että kyllä sen vähintäänkin kauraämpärillä saa tarhasta matkaansa. Mörkövaaraan saavuttuaan aloimme heti orin kanssa ratsastustoimiin, sillä lähdimme kouluttamaan sitä vielä vähän pidemmälle. Tällöin helpot luokat taittava Routa menee nyt myös kevyesti vaativa B tasolla, tokikaan ei mitenkään sormia napsauttamalla. Ratsastaessakin ori osaa nimittäin viedä ratsastajaansa tai mennä sieltä, mistä aita on matalin, joten töitä sen kanssa on tehty. Ja täytyy tehdä kovasti edelleen! Ensiviikolla meillä on suuntana Roudan kanssa ensimmäiset kisat, suuntaamme heti oikein urakalla jokaisen neljän lajin kimppuun. Näin ollen meitä tullaan näkemään niin koulu-, este- ja kenttäradoilla, kuin myös valjakkoajojen parissa - toivottavasti hyvällä menestyksellä.

12.06.2016
Minä alan pikkuhiljaa inhoamaan Siguria, joka tuo markkinoille jatkuvasti kerrassaan upeita suomenhevosia, niin tuontisukuisia kuin suvukkaitakin. Tällä kertaa törmäsin kyseisen neidin Heljävirran myyntitopikkiin, jossa komeili toistaan hienompia evm sukuisia hevosia vailla koteja. Vasta hiljattain olin ostanut kaksi oripoikaa Sigurilta, mutta enhän minä millään malttanut olla pitämättä näppejäni kurissa tälläkään kertaa. Lukuisten tuontien joukosta löytyi yksi Mörkövaaraan täydellinen hevonen, yleispainotteisesta suvusta peräisin oleva oripoika Ikurouta. Routa oli hyvin komea yksilö, jo pelkästään sen punarautias väritys ja ylväs olemus sai minut suurinpiirtein tekemään hurraa-huutoja, huoh. Pojalla oli ikää kertynyt jo kahdeksan vuotta, se oli saanut ratsukoulutuksen ja aloittanut kisaamisen pikkuluokissa, kuitenkaan vielä menestymättä. Vielä kun pääsin ratsastamaan Roudalla Heljävirtaan ja nähdä sen mahtavat liikeet olin täysin myyty, ja ilmoitinkin heti paikalla Sigurille, että tämän minä haluan. Suureksi onnekseni Siguri oli hyvin mielissään siitä, että Ikuroudalle löytyisi paikka Mörkövaarasta - ja näin ollen kirjoitimme ostosopimuksen samantien. Siltä istumalta Ikurouta pakattiin traileriin ja sitä myöten matka kohti Mörkövaaraa ja menestykästä tulevaisuutta alkoi. Toivottavasti tästä hevosesta saan hyvän kilparatsun ja jalostushevosen, peukut pystyyn!

Ikääntyminen

1v - 11.07.2014
2v - 11.10.2014
3v - 11.01.2015
4v - 11.04.2015
5v - 11.07.2015
6v - 11.10.2015
7v - 11.01.2016
8v - 11.04.2016
9v - 11.07.2016
10v - 11.09.2016
11v - 11.11.2016
12v - 11.01.2017
13v - 11.03.2017
14v - 11.05.2017
15v - 11.07.2017
16v - 11.09.2017
17v - 11.11.2017
18v - 11.01.2018
19v - 11.03.2018
20v - 11.05.2018