Muistoissa: Tinjami - virtuaalihevonen
k. 22.11.2017

NimiTinjami LempinimiJami
Rek.nroVH16-018-0364 Synt.päivä ja ikä27.09.2015, 27v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri156 cm, vrt
KoulutustasoVa B, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaTillisen tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 28.02.2017
32,5 + 25 + 17 + 19 + 4 = 97,5p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.10.2016
7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.02.2017
9 + 40 + 20 + 20 + 15 = 104p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2017
7,5 + 41 + 18,5 + 20 + 15 = 102p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.11.2016
7 + 40 + 17 + 20 + 15 = 99p, VVJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.11.2017
15 + 19 + 23 + 25 + 20 = 102p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Jami on se äidin oma mamman mussukka poika, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Se käyttäytyy aina ihmisten käsiteltäessä rauhallisesti ja heitä kunnioittavasti, hyppien äärimmäisen harvoin nenille. Huonoina päivinä Jami on vähän itsepäisempi, eikä asiat tapahdu kaikista helpoimmalla tavalla, mutta yleisesti ottaen se on äärimmäisen kiltti ja tasainen hevonen joka tilanteessa. Orimaisia piirteitä siitä ei juurikaan löydy, ellei kiimainen tamma ole lähettyvillä, joten se soveltuu myös aloittelijoiden hoidokiksi. Jami on siis kerrassaan loistava poika, jonka kanssa on ilo työskennellä.

Hoidettaessa Jamia ei tarvitse sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, sillä se ei turhia hyöri karsinassaan, ainakaan silloin kun hoitaja on siellä. Yleensä ori vain seurailee silmä kovana, korvat hörössä hoitajansa toimia ja puskee tätä turvallaan rapsutusten ja herkkupalojen toivossa. Tällöin kaikenlaiset perushommat sujuvat nopeasti ja mutkitta, kuten harjaukset, kavioiden puhdistukset, loimitukset ynnä muut vastaavat. Suitsiessa Jami ottaa kuolaimet nätisti suuhunsa, mutta satuloidessa sillä on huonona tapana vähän pullistella, joka vaatii hoitajalta hieman napakkuutta. Kuten myös muissa tilanteissa, myös taluttaessa Jami on hyvin malttavainen, se ei hötkyile ylimääräisiä vaan tulee kiltisti taluttajansa perässä paikasta paikkaan.

Ratsastaessa ori on ehkä hieman yllättäen melko laiska, sitä saa ratsastaa reippaalla pohkeella koko tunnin ajan, raipalla ajoittain tehostaen. Hitaan vauhdin lisäksi Jami on muutoinkin hitaasti lämpenevää sorttia, joten alkuverkassa ratsastaja joutuu kyllä koville, jos meinaa saada orin tahdikkaasti liikkumaan eteen. Huolellisilla avuilla ja napakalla työstämisellä Jami kuitenkin hiljattain vertyy, jolloin se kantaa itsensä todella kivasti ja liikkuu tehokkaammin eteen. Ori ei ole mitenkään herkkä ratsastettava, mutta oikein toimiakseen ja rennosti liikkuakseen se vaatii oikein selkeät ja hyvät avut. Jami on aina hyvin yhteistyökykyinen ratsu ja se omaa lisäksi hyvän työskentelymotivaation, jonka vuoksi se onkin kerrassaan huippu hevonen!

Kouluratsastus käy Jamin kanssa kuin tanssi, jos vain ratsastaja tietää selässä mitä tekee. Hyvään vauhtiin päästessään ori tarpoo kauniisti eteen, reagoiden ratsastajan apuihin hyvin ja keskittyen tehtäviin maltilla. Tällöin vaativa B tasoinen Jami suoriutuu mutkitta niin kootuista askellajeista kuin myös laukanvaihdoistakin, eikä avo- ja sulkutaivutuksetkaan tuota ongelmaa missään askellajissa. Ori on siis äärimmäisen taitava, mutta näiden taitojen esille tuominen on aina oma haasteensa, sillä Jamin tulee olla hyvin apujen varassa ja ratsastajan on hallittava kroppansa.

Esteillä on tärkeää saada ori heti alusta pitäen reippaaseen liikkeeseen, sillä muutoin esteet ylittyvät löntystellen, lähestulkoon ravissa. Tahdikkaasti laukatessaan Jami hyppää esteet hienosti hyvällä tekniikalla, osaten arvioida suunnilleen myös itse oikean ponnistuspaikan. Ratana pojalla riittää kapasiteettia metriin asti, sitä suurempia se hieman jännittää, jolloin voi kieltäytyä. Hyvien hyppyjen takaamiseksi Jami muutoinkin vaatii suorat lähestymiset. Myös erikoisesteet ylittyvät orilta hyvin, joten se on erittäin oiva ja varmajalkainen peli kenttäratsastuksen maasto-osuudellakin.

Kilpailuissa Jami on aivan ykkönen! Sen kanssa on kaikissa uusissa tilanteissa niin helppoa, se esimerkiksi menee mieluusti traileriin ja matkustaa pitkätkin matkat nätisti, olipa hevostoveri mukana tai. Kilpapaikalla se seisoo tyynen viileästi hoitajansa rinnalla, ilman ylimääräistä sähläämistä tai narusta repimistä. Tietenkin myös kilpailuissa se vaatii ennen radalle menoa hyvin huolellisen lämmittelyn, jossa ratsastaja laittaa sen reippaasti liikkumaan eteen. Varmajalkainen Jami on kisahälinässäkin kuin kotonaan, joten sitä ei paljoa hetkauta kovaääniset kuulutukset tai ohitse kiitävät vieraat ratsukot. Jos orin on saanut hyvin avuille ja keskittymään liikkeisiin, antaa se radalla kaikkensa ja toimii kirjaimellisesti kuin ajatuksen voimalla eteenpäin. Jami on siis luonteensa puolesta erinomainen kilparatsu, jonka kanssa onkin jos jonkinmoista kilpailua menestyksekkäästi koluttu.

Sukulaiset

i Riitasointu evm
sh-o, rt, 160cm
ii Riitapukari evm
sh-o, trt, 157cm
iii Lohdun Ralli evm
sh-o, rt, 156cm
iie Pirre evm
sh-t, trt, 160cm
ie Vipinä evm
sh-t, vprt, 162cm
iei Viippori evm
sh-o, vrt, 163cm
iee Miniä evm
sh-t, vprt, 154cm
e Tinjamiini evm
sh-t, vrt, 154cm
ei Helvin Aarre evm
sh-o, rt, 160cm
eii Jeekko evm
sh-o, rt 158cm
eie Helvin Asta evm
sh-t, vrt, 162cm
ee Minimii evm
sh-t, vrt, 150cm
eei Ministeri evm
sh-o, vrt, 153cm
eee Lotta Koo evm
sh-t, prt, 151cm

i. Riitasointu on nytemmin jo eläköitynyt ja liki 30 ikävuoden hujakoilla oleva teräsvanhus, joka edelleen käyttäytyy kuin nuori pojan viikari. Luonteeltaan Riitasointu on aina ollut hyvin energinen ja lujatahtoinen hevonen, joka maasta käsiteltynä on aiheuttanut harmaita hiuksia yhdelle jos toisellekin hoitajatytölle. Hieman hankalasta luonteestaan huolimatta ori on tehnyt mittavan ja menestyksekkään kilpauran koulu- ja esteratsastuksen parissa, pääsääntöisesti helppo A ja 100cm tasoilla. Erityisesti nuorena Riitasointu oli hyvin etevä ja hienoliikkeinen kilparatsu, joka kahmi sijoituksia hurjia määriä lyhyessä ajassa. Ori starttasi myös muutamia kenttäkilpailuja kohtuu hyvällä menestyksellä. Rakenteeltaan tämä rautias, 160cm korkea hurjapää ei ole kovin hääppöinen, paksu kaula ja kevyt takaosa tekee siitä suorastaan kummallisen näköisen. Riitasointua käytettiin menestysvuosinaan jalostukseen melko paljon, jonka seurauksena orilta löytyy jälkikasvua yli parinkymmenen hevosen verran. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt hienoa liikettään ja jonkun verran myös huonohkoa käsiteltävyyttään.

ii. Riitapukari oli nimensä veroisesti todella haastava ori, se ei alistunut kenen tahansa käsiteltäväksi, eikä tullut juuri muutenkaan toimeen ihmisten kanssa. Huonon luonteen selittänee sen varsa- ja nuoruusajan ikävät kokemukset, jonka vuoksi se nuorempana vaihtoikin useaan kertaan kotia, sillä juuri kukaan ei saanut sitä käsiteltyä kunnolla. Kuuden vuoden ikäisenä Riitapukari päätyi lopulta kotiin, jossa se ratsukoulutettiin, sekä harjoiteltiin valjakkoajon perusteita. Muutama vuosi tästä eteenpäin ori starttasi kouluratsastuskilpailuissa peräti vaativissa luokissa, niittäen muutamia sijoituksia matkaansa. Riitapukaria nähtiin myös satunnaisia kertoja valjakkoajokilpailuissa noviiseissa luokissa, joissa se pärjäsi yllättävän hyvin. Väritykseltään ori oli komea tummanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omasi vajaat 157cm. Jalostukseen Riitapukaria ei liiemmin luonteensa vuoksi käytetty, mutta muutamien sattumien kautta ori sai kaksi jälkeläistä, jotka perivät vahvasti isänsä luonteen. Riitapukari lopetettiin hengitystieongelmien lisääntyessä vanhassa tallissa 21 vuoden ikäisenä.

ie. Vipinä oli ravisukuinen suomenhevostamma, josta ei kuitenkaan ravihevosta tullut pehmoisen luonteensa ja hitaan liikkeensä vuoksi. Tamma oli luonteeltaan siis kiltteyden perikuva, äärettömän rauhallinen ja tasainen hevonen, jota pystyi huoletta käsittelemään myös pienemmät lapset. Vipinä elikin nuoruusvuotensa lapsiperheen hoivissa, jossa se toimi pääasiassa nuorten tyttöjen maastoratsuna. Vanhemmiten Vipinä kuitenkin myytiin, sillä tytöt kasvoivat, eikä aika riittänyt. Uudessa kodissa Vipinää koulutettiin eteenpäin ja pian tammaa nähtiin kenttäratsastuskilpailuissa tutustumisluokkaa kilpailemassa. Tamma keräsi kenttäkisoista muutamia sijoituksia, muttei se mikään loistokas kisaratsu missään vaiheessa ollut. Hyvärakenteisella Vipinällä oli säkäkorkeutta peräti 162cm ja väritykseltään tämä kaunokainen oli vaaleanpunarautias, ilman merkkejä. Vipinä sai 14 vuoden ikäisenä ensimmäisen ja ainoan jälkeläisensä, Riitasoinnun, kun sen vahinkoastui naapuritallin karkuteillä ollut ori. Tamma lopetettiin erinäisiin vanhuuden oireisiin 23 vuoden iässä.

e. Tinjamiini oli melkoinen monitoimihevonen, jolta luonnistui laji kuin laji taidokkaasti. Nuorena hyvin koulutettu tamma kilpaili liki kymmenen vuoden ajan koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajoissa hyvällä menestyksellä. Ajoittain Tinjamiiniä nähtiin myös maastoestekilpailuissa, sekä muutaman kerran kokeilemassa westernluokkiakin. Kilpailujen ohessa hyvärakenteista tammaa nähtiin lisäksi näyttelyissä, joissa se oli muutaman kerran BIS-sijoilla saakka. Luonteeltaan vaaleanrautias, 154cm korkea Tinjamiini oli ihanan rehti ja todella yrittelijäs, joka rakasti ihmisten kanssa työskentelyä ja kunnioitti heitä viimeiseen hengen vetoon saakka. Hienon kilpauransa jälkeen tamma siirtyi siitoskäyttöön, saade viisi toistaan hienompaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen Tinjamiini periytti potentiaalia lajiin kuin lajiin, sillä neljä viidestä jälkeläisestä on menestynyt vähintään kahdessa eri lajissa. Tamman kuolema oli melkoinen shokki omistajilleen, ilmeisesti Tinjamiini sai viimeisen varsansa, Tinjamin, synnyttämisen jälkeen jonkin sortin kohtutulehduksen, johon tamma menehtyi nopeasti.

ei. Helvin Aarre oli kerrassaan komea ilmestys, täydellisyyttä hipovaa rakennetta korosti sen punertava rautias väritys kera suuren pään merkin ja 160cm säkäkorkeus. Oria nähtiin paljon näyttelykehissä hyvällä menestyksellä, jonka myötä Aarre myös kantakirjattiin KTK-II palkinnolle, jääden vain yhden pisteen päähän ensimmäisestä palkinnosta. Luonteeltaan Aarre oli hieman arvaamaton, ajoittain se käyttäytyi todella nätisti, mutta kuin salaman iskusta se saattoi upottaa hampaansa hoitajan käsivarteen. Ori painottui eniten esteratsastukseen, jossa sillä riitti kapasiteettia 110cm radoille, mutta sitä nähtiin muutamia kertoja myös helpoissa koululuokissa. Esteillä Aarre voitti 7 ja 8 vuoden iässä suomenhevosorien mestaruudet. Hieno ja menestynyt esteratsu oli tietysti myös kysytty ori jalostukseen, mutta omistajat eivät kuitenkaan kaikille halukkaille Aarretta antaneet. Aarre astui elämänsä aikana 13 tammaa, saaden tosin vain kymmenkunta jälkeläistä. Jälkeläisilleen ori periytti hyvää hyppykykyä sekä sopusuhtaista rakennettaan. Aarre menehtyi tapaturmaisesti kisareissullaan vain 16 vuoden ikäisenä.

ee. Minimii syntyi suomenhevossiittolaan, jossa sitäkin odotti tulevaisuudessa jalostustamman virka. Tuossa välissä tamma kuitenkin ennätti käymään ylläpidossa paikallisessa ratsastuskoulussa, jossa se toimi tuntiratsuna kokeneemmille ratsastajille. Helppo A/90cm tasoinen Mini pääsi tuolloin myös kilpailemaan seura- ja aluetasolla, mutta menestystä se ei juurikaan niittänyt. Luonteeltaan tamma oli herkkä ja ajoittain hyvinkin tammamainen, joka toi silloin tällöin mutkia matkaan, mutta pohjimmiltaan se oli sympaattinen ja huomionhaluinen hevonen. Seitsemän vuoden iässä Mini palautui ratsastuskoulusta siittolaan, jossa se sai neljä hurmaavaa jälkeläistä. Vaaleanrautias tamma periytti kaikille jälkeläisilleen väritystään, sillä kaikki neljä olivat väritykseltään aivan kuin emänsä, samalla tähtipääkuviolla varustettuna. 14 vuoden ikäisenä Mini eläköityi jalostuskäytöstä, jolloin sitä yritettiin tarjota ylläpitoon muutamille tahoille. Tammojen kahakasta syntyneen pienen jalkavian kanssa tammaa ei kuitenkaan kukaan halunnut ottaa, jonka vuoksi Mini laitettiin harmillisesti tarpeettomana ikiuneen.

Jälkeläiset

s. 05.02.2016, o. Mörkövaaran Taavetti (e. Riihi-Leija) omistaja: Joe
s. 08.02.2016, t. Mörkövaaran Mystiikka (e. Kesäsuon Milla) omistaja: Mörkövaara
s. 09.04.2016, t. Mörkövaaran Kumina (e. Sinitian Taiga) omistaja: Pierre
s. 25.04.2016, t. Mörkövaaran Viettelijätär (e. Marinan Lohdutar) omistaja: Werry

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 43, ERJ 43, KERJ 43, VVJ 40, VSR 5 kpl

06.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/60
11.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
11.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
12.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
12.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
13.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
13.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
14.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
15.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
15.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
16.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
17.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
17.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
17.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
18.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
19.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
21.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
22.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
22.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
23.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
24.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
25.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
25.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
26.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
26.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
26.02.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
26.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
27.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
28.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
29.02.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
01.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
01.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
02.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
04.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
04.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
06.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
07.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
08.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
08.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
08.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
11.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
16.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
18.03.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30

11.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
15.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
18.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
22.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
28.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
02.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
07.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
08.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
11.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
18.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/23
18.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
21.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
22.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
22.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
23.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/23
23.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
23.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
25.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
26.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
27.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
12.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
12.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
13.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
13.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
14.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
15.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
16.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
16.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/30
17.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
17.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
18.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
19.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
19.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
19.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
20.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
20.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
20.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
20.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
20.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
21.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
21.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
22.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
22.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
22.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
24.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
24.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
24.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
24.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
28.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
29.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
29.02.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
02.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
02.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
03.03.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
03.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
05.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
10.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
17.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
19.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
19.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
20.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
20.03.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30

27.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
28.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
28.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
30.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
03.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
04.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
04.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
04.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
06.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
06.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
14.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
14.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
16.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
21.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
27.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
29.04.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
10.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
10.05.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
31.05.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 04/112
30.06.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/52
19.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
20.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
20.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
21.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
21.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
24.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
28.02.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
01.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
01.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
01.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
01.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/24
02.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/24
02.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/49
02.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/37
05.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/37
05.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
07.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/49
08.03.16, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 07/49
08.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/37
08.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
08.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
09.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
09.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
11.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
12.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
13.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
14.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/37
16.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
18.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
18.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
19.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
19.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
20.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
21.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
25.03.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
03.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
05.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
07.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
09.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
10.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/36
14.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
21.04.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
30.06.16, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 02/112

31.03.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 08/73
31.05.16, VSR CUP (kutsu), Helppo, 05/47
31.05.16, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 07/53
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 06/110
30.06.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 03/10

Valmennukset ja päiväkirja

05.10.2016
Ihanaa, talvi tulee! Aamulla aikasin herätessäni ja talliin mennessäni lämpömittari näytti jo -2 astetta, eli kyllä se talvi vain sieltä tulee. Maa oli ihanasti kuuran peittämä ja aurinkokin alkoi vähitellen nousemaan puiden lomasta - miten täydellinen maastoilukeli! Tallitytöt olivat jo hirmuisessa touhussa talliin saapuessani, suurinosa hevosista oli jo tyytyväisenä tarhoissaan aamuheinillä, mutta muutamat odottivat vielä vuoroaan tallissa. Orikäytävälle mennessäni ihmettelin, kun joku paukutti kovasti karsinan ovea, eikä se karjumisestani huolimatta loppunut. No, Jamihan se! Sillä sekunnilla keksin, että hei, jos sinulla on noin paljon energiaa, niin eiköhän lähdetä maastoilemaan! Niinpä hain äkkiä orin varusteet, harjasin sen ja nakkasin varusteet ylle ja sitä rataa samantien pihalle ja selkään. Pieni pakkanen näkyi heti tässäkin hevosessa, se oli yllättävän säpäkkänä ja alkuun vähän testaili, että tarvitseeko sinne maastoon nyt aivan välttämättä lähteä. Napakasti sain Jamia siis eteen käskeä, vaikkakin sitten kun se pääsi vauhtiin, oli se melkoista rallia se. Nopeasti päästessämme ns. pururadalle päästin orin raviin ja voi että, miten tahdikasta ja voimakasta se ravi olikaan! Maa tömisi allamme ja orin hengitys höyrysi kauniisti auringonvaloa vasten, miten täydellistä. Pururata kiertää reilun seitsemän kilometrin lenkin, ensin ravasimme sitä pitkälti ja loppuun vielä laukkasimme. Laukassa Jami heitti muutamat ilopukit, mutta yllättävän hyvin sain tasapainoiltua selässä, enkä tullut tykinkuulana alas. Vajaan kolmen vartin ajan seikkailimme metsikössä, kunnes palasimme takaisin tallilla ja Jamikin pääsi aamuheiniensä pariin ulkotarhaan.

26.09.2016 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamulla aamutoimet suoritettiin tallilla nopeasti, sillä jo 8.00 oli minulla ja Jamilla tiedossa estevalmennus. Ori oli alkuun todella tahmea ja laiskanoloinen, sain ratsastaa sitä napakasti eteenpäin, jotta se lähti vähitellen virkoamaan. Hevosen liikkuessa tahdikkaammin allani eteen, saimme rueta ottamaan lämmittelyhyppyjä noin 60cm pystyesteille, jotka ylittyivät ihan kohtalaisesti. Vähän oli näilläkin esteillä voima ja terävyys hukassa, joten sitä saimme vielä tovin etsiä ennen päivän oikeaa tehtävää.
Valmentaja oli pystyttänyt kolme vajaata metrin korkeaa estettä suurelle keskiympyrälle, jota lähdimme orin kanssa työstämään. Nyt Jamin laukka oli jo huomattavasti tahdikkaampaa, mutta se, että sain sen pidettyä symmetrisellä ympyrällä oli sitten toinen juttu. Ori hyppäsi nämä kolme estettä kerta toisensa jälkeen todella kivasti, vähän se alkoi jo kirimään näitä kohden, joten sain muistaa hyvät pidätteet lähestymisissä. Myös esteiden jälkeen sain olla tarkkana siitä, että Jami jatkaa oikealla laukalla eteen, eikä vaihda sitä lennossa. Haastavuutta saimme vähitellen lisää, kun valmentaja alkoi pystyttämään enemmän esteitä ympyrälle, aloittaen ensin neljästä, sitten viidestä ja lopulta kuudesta. Kuuden esteen kohdalla esteitä oli jo hyvän verran tällä ympyrällä, joten sain koko ajan tehdä töitä ja pysyä skarppina selässä, jotta ne ylittyivät ongelmattomasti. Toistojen kuluessa Jamia alkoi selvästi tämä tehtävä vähän tympimään, jonka vuoksi se juoksi muutamaan kertaan esteen ohitse vastusteluistani huolimatta. Sehän tarkoitti orille vaan tuplasti enemmän töitä ja useampaa hyvää suoritusta! Lopussa Jami teki kuitenkin oikein hienoa työtä ja ylitti esteet hyvällä draivilla, joten olin siihen enemmän kuin tyytyväinen.
Vähitellen siirryimme loppuverkan pariin, jossa taivuttelin hevosta ensin ravissa, ja sen jälkeen käynnissä hetken aikaa ennen loppukäyntejä. Tunnin päätteeksi valmentaja antoi meille palautetta, joka oli osakseen hyvää ja osakseen ei niin hyvää. Hevosessa hän näki paljon potentiaalia, mutta minulta toivoi kuulemma parempaa vireyttä ja ajoittain kuulemma säädin selässä liikaa, heh. Nähtävästi pitäisi siis useammin minunkin tällä hevosella mennä...

13.09.2016
Voihan, voihan. Vasta äsken ostin Jami-nuorukaisen ja nyt se suuntaa jo ensimmäiseen laatuarvosteluunsa! Ilmoitin oripojan tänään ensi kuussa järjestettävään kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen. Jami on itsessään ollut valmis kyseiseen koitokseen jo oikeastaan alkukesästä lähtien, mutta olemme odotelleet jälkeläisten kisamenestyksen karttumista tämän ajan. Nyt kun orin kaksi jälkeläistä on kisannut täydet koulusijat, on hetki oikea, ainakin toivottavasti. Haaveissa olisi napata ensimmäinen palkinto matkaan, mutta koskaan ei voi etukäteen tietää, mitä tuomarit Jamista sanovat. Erityisesti pojan sukupisteet ovat suuri kysymysmerkki, sillä sukutaulusta löytyy vähän kaikenlaista tallaajaa, eikä pelkästään kouluhevosia. Nyt kun tarkemmin aloin miettimään, olen suunnitellut Jamin ilmoittamista myös ensi kuun ERJ ja KERJ laatiksiin, hih! Pääsee ori nyt sitten kerta heitolla esiintymään tuomareiden eteen ja hakemaan itselleen jonkin sortin palkintoja kotiinviemisiksi. Toivotaan kovasti, että Jami hurmaa tuomarit ja että saamme hyviä pisteitä kasaan.

25.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Jami käveli rauhallisesti maneesissa tvisha vierellään saapuessani maneesin ovesta sisälle. Pyysin tvishaa nousemaan orinsa selkään ja niin pääsimmekin aloittamaan valmennuksen jo hyvin käveltyjen alkukäyntien jälkeen. Pyysin ratsukon suoraan raviin, jossa verryteltiin suurella kahdeksikolla hevosta ulos- ja sisällepäin väistäen. Jami työskenteli ensin hieman jalalle hitaana, joten muistutin tvishaa temmosta ja sisäpohkeella ulko-ohjaa kohti ratsastamisesta, jolla saimme korjattua ratsun hieman aktiivisemmaksi takaa ja liikkeen näin hyvin eteneväksi. Ravitehtävä alkoikin sujua mallilla ja Jamista irtosi ennennäkemättömän upeat liikkeet, joita en osannut kuvitella tällä orilla olevankaan ! Kehuin ratsukkoa ja pyysin heitä siirtymään laukkaan. Laukassa otettiin alkuun muutamat siirtymiset raviin ja taas takaisin laukkaan, jotta Jami olisi varmasti ratsastajansa avuilla sekä mukavasti pohkeen edessä. Ori suoritti tehtävät nöyrästi, joten siirryimme laukassa hiomaan vielä laukanvaihtoja suoralla uralla vaihten. Jami vaihtoi laukat kauniisti alusta alkaen, tosin välillä hieman pitkäksi ja vauhdikkaaksi valuen, joten muistutin tvishaa ratsastamaan vaihdon kuin minkä muunkin tahansa asian laukassa, siitä sen suurempaa numeroa tekemättä. Pikkuhiljaa vaihdot tasoittuivat ja ratsukko vaihtoi laukkaa harmonisesti ja sutjakasti käskystäni.''Aivan upeaa, todella hienoa!'' kehuin ja katselin haltioituneena tätä loistokasta yhteistyötä. Pikkuhiljaa siirryttiin takaisin raviin, jossa työskenneltiin hetki jos toinenkin puolipitkällä ohjalla rennosti ravaillen ja suuntaa vaihdellen, ennen kuin päästettiin hevonen ja ratsastaja täysin loppukäyntien pariin hyvin menneen valmennuksen päätteeksi.

22.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
Valmennus aloitettiin heti alkukäyntien ja ravien jälkeen reippaasti eteenpäin laukaten pitkät sivut ja lyhyillä hevosta pienempään laukkaan kooten, sillä ratsastaja oli jo etukäteen vinkannut Jamin hieman tahmeahkosta ratsastettavuudesta esteillä, mikäli oria ei saisi kunnolla lämpenemään ja verryteltyä. Jami laukkasi pitkää laukkaa eteenpäin, mutta rohkaisin ratsastajaa ratsastamaan oriaan vielläkin enemmän pitkillä sivuilla eteen. Lyhyillä sivuilla Jamin laukka näytti taasen vaikeasti kasattavalta, joten muistutin jälleen istumaan syvälle satulaan ja ottamaan ohjat kunnolla käteen, joka helpottaisi jo paljon orin laukan lyhentämisessä lyhyelle sivulle. Pikkuhiljaa pyysin ottamaan hevosen takaisin käyntiin ja huilaamaan hetkisen, ennenkuin aloittaisimme verryttelyhypyt jumppasarjalla tai oikeastaan kavaljettisarjalla, jossa oli neljä noin 40cm korkeaa pientä pystyestettä peräkkäin. Aloitimme hypyt ja Jami todentotta ensimmäisillä kerroilla kyllä laahusteli pikkuruisten kavaljettien yli. ''Huh, ratsasta sitä eteen.. Paljon!*' hihkaisin tvishalle, joka koetti ratsastaa Jamia sen minkä selässä vain kerkesi. Seuraavilla kerroilla ori oli jo vähän skarpimpi, sillä laukka oli huomattavasti sujuvampaa kuin ensimmäisellä kerralla, joten tyydyimme hyvään ja suht sujuvaan suoritukseen. Seuraavaksi hypättiin jo tutuksi tulleet kavaljetit, joilta tuli edetä kaarevalla uralla lähestyttävälle tasaokserille. Okserilta puolestaan jatkettiin kuusi laukkaa ja hypättiin portti. Alkuun esteet olivat todella matalia, noin 60cm korkuisia, sillä ennen esteiden nostamista halusin Jamin olevan oikeasti ratsastajansa pohkeen edellä. Ensimmäisellä kerralla tehtävää tultaessa Jamin tempo oli hieman epätasainen ja ennen okseria se siirtyikin raville tiputtaen puomit. Seuraavalla kerralla tvisha sai Jamin jo huomattavasti tasaisempaan ja energisempään tempoon, jolloin esteetkin ylittyivät mainiosti ja puomit pysyivät kannattimillaan. Onnistuneen suorituksen jälkeen uskalsinkin nostaa tehtävän viellä 80-90cm korkeudelle, joka hypättiin pienen huilahduksen jälkeen. Tällä kertaa tempo oli alkuun hieman huono, jonka ansiosta jumppasarjan ensimmäinen pystyeste putosi, mutta tempo parani todella hyväksi loppua kohden ja meno muutenkin sutviutui, joten lopetimme valmennuksen onnistuneeseen tehtävään.

16.03.2016
Kylläpä on taas aika hujahtanut ohi silmien sen jälkeen, kun ori saapui talliin. Kilparintamalla olemme viimeisen reilun kuukauden aikana edenneet aivan hurjasti - KRJ ja ERJ sijat alkaakin hiljattain olemaan jo paketissa. Täytyypä hehkuttaa, että Jamin koulusijoista melkein 25% on voittoja! Esteillä marginaali ei ole noin hurja, mutta kyllä silläkin saralla ykköspokaaleja on matkaan lähtenyt. Kenttä- ja valjakkoajokilpailuissa olemme myös päässeet hyvään vauhtiin, molemmissa lajeissa ollaan suurinpiirtein puolessa välissä tavoitetta. Kova kisatahti on rasittanut ikävästi orin jalkoja, niitä olemme useasti käyneet jo eläinlääkärissä näyttämässä, mutta onneksi toistaiseksi ei ole ollut aihetta isompaan huoleen. Kunhan jalkoja kylmätään säännöllisesti ja muistetaan vapaapäivinä oikeasti rauhoittua, niin niiden pitäisi jaksaa vielä vähän aikaa. Sikäli kun suurin kisaurakka on jo takana, niin uskon Jamin kyllä jaksavan loppuun asti kunnialla.
Helmikuun aikana Jami sai kaksi ihastuttavaa jälkeläistä, ensin syntyi orivarsa Mörkövaaran Taavetti ja siitä pari päivää myöhemmin Mörkövaaran Mystiikka. Punarautias Taavetti matkasi heti vieroituksen jälkeen Satulinnaan Joen hoiviin, jossa sitä odottaa aktiivinen kilpaura erityisesti kenttäratsastuksen parissa. Punarautias läsipää Mystiikka puolestaan hurmasi minut sen verran kovasti heti syntymän jälkeen, etten raaskinut sitä myyntiin laittaa. Myssy sai siis jäädä emänsä rinnalle kasvamaan ja vankistumaan, ja mainittakoon, että kyseinen nuorukainen on jo niittänyt menestystä kisaradoilla. Selvästi siis vanhempiinsa tullut! Vaikka kaksi hienoa jälkeläistä on jo maailmassa, on meillä suunnitteilla ensi kuulle muutama hassu lisää... Pidetään peukkuja!

04.02.2016
En voi sanoin kuvailla, kuinka ihastuttava tämä hevonen on! Sen kanssa työskentely on niin vaivatonta ja helppoa, eikä se juuri koskaan laita vastaan. En tiedä, tekeekö se siitä tylsän vai mitä, mutta onpa ihana omistaa ori, joka ei vedä stressiä koko ajan tai yritä syödä minua huikopalana suuhun. Jamin kanssa ollaan aloitettu kilpaura, joskaan siitä ei vielä ole juurikaan mainittavaa. Paljon on jo startteja takana, harmikseen vain menestystä ei ole tullut. Ori kyllä tuo parhaita puoliaan kisoissa esille ja kovasti yrittää miellyttää ratsastajaansa, mutta vielä se ei ole tulosta tuottanut. Kova yrittäminen kuitenkin jatkuu ja aikaahan meillä on vaikka kuinka paljon, joten se ei nyt niin haittaa vaikkei vielä olla ykköspalkinnoille päästykään. Mutta ehkä parempi uutinen on se, että Jamille on ensimmäiset jälkeläiset suunnitteilla! Mörkövaaraan saapui heti Jamin tulon jälkeen evm sukuinen tamma, jonka tulemista kiimaan olen jo jonkin aikaa odottanut. Jami saa kunnian olla tämän neidin, Kesäsuon Millan, ensimmäinen sulho, toivottavasti kaikki menee vain niin kuin on suunniteltu. Tässä on taka-ajatuksena se, että Milla on todella tulisen luonnon omaava tamma, joten varsan luonnetta yritetään vähän kompensoida Jamin kiltillä ja rauhallisella olemuksella. Jännityksellä odotamme siis myös sitä, että minkälainen tästä mahdollisesta varsasta kehittyy. Lisäksi Jami pääsee todennäköisesti astumaan yhden vanhemmankin tamman piakoin, joten sitäkin odotellaan. Näihin tunnelmiin!

18.01.2016
Olen niiiin rakastunut - jo toistamiseen tänä vuonna. Aikaisemmin viikolla Mörkövaaraan muutti ihana evm ori Tervalan Leonart ja tänään saimme lisää evm orivahvistusta, kun talliin asteli suloistakin suloisempi Tinjami. Tinjami, eli tutummin Jami, on Tillisen tilan kasvattama ori, jolla on tällä hetkellä ikää neljä vuotta. Ori on jo ratsukoulutettu, tasoltaan se on noin vaativa B/100cm. Pääsemme samantien suuntaamaan siis kilpailuihin pojan kanssa, jes! Luonteeltaan Jami on kirjaimellisesti oikea nallekarhu, niin lempeä ja tasainen, että huhuh. Ei siis lainkaan orimainen! Vaikka kyllähän tuo tammojen perään jonkin verran tuntuu olevan, joskin se ei ihmisten käsiteltäessä näy. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tulee Jami olemaan merkittävä osa seuraavien Mörkövaaralaisten varsojen jalostuksessa. Saamme uutta verta niin virtuaalimaailmaan kuin myös lyhyt sukuisiin Mörkövaaralaisiin! Jalostusuran ohella Jamilla tosiaankin kilpaillaan monipuolisesti KRJ, ERJ, KERJ ja VVJ sijoituksia ja tietysti lajilaatiksiin tähdätään. Sormet ja varpaat ristiin, että meidän yhteiselo lähtee sujumaan mutkattomasti, eikä Jamista koidu meille harmia. Tuskinpa, niin symppis ja ihana se on!