Mörkövaara

Kanelikieppi - virtuaalihevonen

NimiKanelikieppi LempinimiKirppu
Rek.nroVH19-018-0332 Synt.päivä ja ikä03.03.2019, 16v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri156 cm, vprt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaVariskorven tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Stjarna

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.04.2020
8,5 + 41 + 20 + 10 + 15 = 94,5p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.03.2020
8 + 42 + 20 + 20 + 15 = 105p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.03.2020
7 + 40 + 18 + 19,5 + 15 = 99,5p, KERJ-II

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 20.03.2020
8 + 40 + 18 + 20 + 15 = 101p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.04.2020
13 + 21 + 21 + 25 + 20 = 100p, SLA-I

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.05.2019
18 + 18 + 19 + 18 = 73p, KTK-II

Luonne

Kirppu on vähän hassu tamma, sellainen hevonen jonka ajatuksenjuoksusta ei aina ota täysin selvää. Välillä se on turhankin itsevarma ja suojeluvaistoton tyyppi, puolestaan kun toisinaan se pelkää jopa omaa varjoaan tai karsinan nurkassa lojuvaa heinäkasaa. Vaikka tamma näkeekin harva se hetki mörköjä eikä ole aina tällä planeetalla, on se silti ihmisiä kohtaan sikäli varma, että ei se edes huonon päivän sattuessa popsi hoitajiaan suuhunsa. Muiden hevosten seurassa Kirppu on puolestaan se the Arvon Rouva, joka on pomottamassa muita milloin mistäkin syystä ja aina valmiina kahakkaan.

Hoidettaessa Kirppu on aika hauska yksilö, se on hoitajan käsittelyssä kiltti ja kuuliainen, eikä liiemmin oikkuile mitään vastaan. On kuitenkin enemmän kuin suotavaa hoitaa tamma kiinnisidottuna, sillä ajoittain sillä on kummallinen tapa hypätä ykskaks mitään sanomatta sivulle. Tällä tempulla Kirppu on tallonut aika monen hoitajatytön varpaat, joten sen kanssa ei kannata olla liian huoleton. Muutoin kaikki hoitotoimet, kuten harjaus ja loimitus, sujuvat tamman kanssa käden käänteessä, joskin Kirppu hamuaa yhtä jos toista asiaa hoitajan kädestä. Tamma on helppo varustettava, se ottaa kuolaimet kiltisti suuhunsa ja satuloidessakaan ei edes korvaansa lotkauta. Taluttaessa Kirppu on taas astetta reippaampi tyyppi, se kirii herkästi ajatuksissaan taluttajansa edelle ja lähtee valitsemaan omatoimisesti suuntaa, joskin pienellä komennuksella on saatavissa takaisin ruotuun.

Normaalina päivänä tamma on melko kiva ratsastettava, se on herkkä, reagoi apuihin nopeasti ja liikkuu tahdikkaasti omalla moottorilla eteen. On kuitenkin myös niitä päiviä, jolloin Kirppu hyppii maneesin seinillä pinkoessaan häntä jahtaavia olioita karkuun tai jähmettyy aloilleen nähdessään esimerkiksi toisen ratsukon. Tamman ratsastettavuus on siis hyvin pitkälti tähtien asennosta riippuvainen, joskin onneksi niitä hyviä päiviä on enemmän. Kirppu antaa herkästi ratsastajalle anteeksi sekavat avut ja virheet, keskittyessään ja maailmankartalla ollessaan se pyrkii yleensä parhain tavoin miellyttämään ratsastajaansa ja heittää vaikka minkälaisia voltteja, vaikkei olisi täysin perillä mitä tältä pyydetään. Tämä onkin tamman ehdottomasti parhaita puolia, kuuliainen ja nöyrä ratsastettavuus osaavalla ratsastajalla. Lisäksi jos joku tehtävä ei heti onnistu, jaksaa tamma tehdä vaikka miljoona toistoa putkeen tylsistymättä, kunhan vain ratsastaja jaksaa hioa täydellisyyttä. Kuten arvata saattaa, on maastossa kenttätyöskentelyn sijaan enemmän kummallisuuksia, joten ratsastajan ei kannata yllättyä Kirpun mahdollisista säpsyilyistä ja onnettomista pakoreaktioista maastoretkillä.

Esteillä Kirppu on mielenkiintoinen tyyppi, sillä etenkin alkuun se on lähestymisissä hirmuisen reipas ja intopiukeana menossa esteelle, mutta sitten kun tulee vaihe kun pitäisi ponnistaa, sillä iskeekin pupu pöksyyn. Lähestymisissä sen kanssa on muistettava siis napakat pidätteet, jottei se rynni malttamattomana esteelle ja muistaa käyttää niitä kuuluisia aivoja. Ja vastaavasti ratsastajan on annettava reilu merkki hyvässä kohtaa ponnistamiselle ja eritoten kannustaa hevosta hyppäämään reilulla voimalla, jotta ratsukon molemmat osapuolet ylittävät esteet, eikä vain ratsastaja. Alun hankaluuksien jälkeen tamma pääsee toistojen kautta paremmin hyppyjen rytmiin kiinni ja näin ollen toimii varmasti paremmin, ja rohkeammin. Myös maasto- ja erikoisesteitä Kirppu hyppää mielellään, kunhan saa ensin rauhassa ihmetellä niitä ja todeta, ettei ne hyökkää päälle.

Voisi olettaa, ettei Kirppu ole kisaratsu parhaasta päästä, mutta mitä vielä. Tamma tykkää esiintyä ja näin ollen juuri kisasuoritukset tuntuvat luonnistuvan siltä paremmin kuin kotitreenit. Matkat kilpapaikoille sujuvat Kirpun kanssa kohtalaisesti, kunhan se vain suostuu omin jaloin menemään traileriin. Kilpapaikalle saavuttaessa se suorastaan sädehtii, joskin samaan aikaan saa olla varovainen toisten hevosten kanssa, jottei Kirppu monota niitä. Jo heti lämmittelyssä tamma liikkuu rennommin ja tarmokkaammin eteen, puhumattakaan sitten kun se pääsee radalle. Jos kentän reunalla ei ole mitään maailmaa kaatavaa, tekee Kirppu hienoja suorituksia ja nauttia riemuitsee saamastaan huomiosta. Joskin aina ei kilpareissut ole näin kultareunuksisia, on sitä pari kertaa tamman kanssa saanut niellä myös hiekkaa maantasalla kun katsomosta on löytynyt joku Lordin kaksoisolento.

Sukulaiset

i Pikariprinssi evm
sh-o, vrt, 159cm
ii Hopeapikari evm
sh-o, km, 154cm
iii Ruljetti evm
sh-o, rt, 163cm
iie Harmaahiisi evm
sh-t, km, 151cm
ie Arkkienkeli evm
sh-t, vrt, 160cm
iei Viilto-Voitto evm
sh-o, vprt, 159cm
iee Oma Suojelusenkeli evm
sh-t, rt, 162cm
e Kanelikierre evm
sh-t, prt, 155cm
ei Kanelikorppu evm
sh-o, tprt, 157cm
eii Tikkurila evm
sh-o, trt, 157cm
eie Kanelia Kiitos evm
sh-t, prt, 156cm
ee Julma Rakkaus evm
sh-t, rt, 149cm
eei Julma Romanssi evm
sh-o, m, 152cm
eee Tuskatii evm
sph-t, rt, 145cm

i. Pikariprinssi menestyi nuoruusvuosinaan paljon näyttelykehissä, voittaen komean ulkomuotonsa takia useita kymmeniä suomenhevosorien luokkia. Vaaleanrautias väritys oikein kullan hohtoisella harjalla ja ylväällä olemuksella hurmasi monet ihmiset niin kilpailuissa kuin kotitallillakin. 159cm korkea Pikariprinssi myös kantakirjattiin kuuden vuoden ikäisenä hyvin pistein KTK-II palkinnolle. Myöhemmiten oria alettiin näkemään jonkun verran myös ratsastuskilpailuissa, alun alkaen pääosin kouluratsastuksessa helppo B luokissa. Koulusta Pikariprinssi ei kuitenkaan menestystä juurikaan niittänyt, jonka vuoksi koulu vaihdettiin esteratsastukseen - ja sekös kannatti. Muutamana vuonna ori oli alle metrisissä luokissa lähestulkoon lyömätön, se oli todella nopea ja ketterä, joista oli etua haastavillakin radoilla. Ikävästi 11 vuoden ikäisenä Pikariprinssi kuitenkin loukkasi kilpailuissa jalkansa, eikä se tämän jälkeen enää sopinut aktiiviseen ratsastuskäyttöön. Tämän myötä ori jäi pitämään seurahevosen virkaa tallin vanhemmille hevosille ja astuen siinä sivussa myös muutamat tammat. Pikariprinssi sai yhteensä kuusi toistaan hienompaa jälkeläistä, jotka perivät isältänsä vähintäänkin tuon loistokkaan hyppytyylin ja ketteryyden. Vanhemmiten loukattu jalka alkoi oireilemaan turvotuksella ja lämmöllä, joka ei hoidosta huolimatta parantunut. Näin ollen Pikariprinssi lopetettiin 19 vuotiaana.

ii. Hopeapikari asui ensimmäiset seitsemän elinvuottaan vanhemman pariskunnan omistuksessa, toimien lähinnä seurahevosena ja silloin tällöin peltotöissä. Kahdeksan vuotiaana ori myytiin eteenpäin, jolloin se uudessa kodissa ratsukoulutettiin helppo B tasolle koulussa ja rataesteillä aina 110cm tasolle saakka. Hopeapikarilla ei aluksi ollut tarkoitus kilpailla, mutta sattumien kautta omistaja päätyi sen kanssa pieniin estekisoihin, jossa innostus iski. Tämän jälkeen oria nähtiin tiuhaan tahtiin este- ja kenttäkilpailuissa, tuoden kotiin harva se päivä jonkinlaisen sijoituksen. Muutaman kerran Hopeapikari pyörähti myös koulukilpailuissa, mutta sen virtaviivainen ja menohaluinen luonne ei ollut sillä saralla eduksi, eikä näin ollen kouluratsastus ollut tämän hevosen juttu. Luonteeltaan kun ori oli ratsastaessa todella energinen, mutta puolestaan maasta käsiteltynä se kunnioitti omistajaansa ja omasi vähän enemmän malttia. Hyvärakenteinen, 154cm korkea Hopeapikari oli väritykseltään puhtaanvalkoinen kaunis kimo, joka oli siihen aikaan todella harvinainen näky. Kilpauran ollessa sattumaa, niin oli myös Hopeapikari jalostuskäyttö. Kilpailuissa orin vahvan liikkeen huomasin monet siittoloiden pitäjät, jotka ottivat yhteyttä Hopeapikari omistajaan. Elämänsä aikana ori jätti jälkeensä neljä oikein tyylikästä jälkeläistä, joille se periytti erityisesti hyviä hyppylahjojaan. Hopeapikari poismeno 17 vuoden iässä tuli kaikille suurena yllätyksenä, sillä se oli menehtynyt yön aikana karsinaansa.

ie. Arkkienkeli oli kerrassaan kiva suomenhevostamma, jolla pystyi koulu-, este- ja maastoratsastamaan ja jopa valjakkoajamaan. Tamma eli koko elämänsä suuren perheen hoivissa, jossa nuoriso oli kiinnostunut kilpailemisesta ja näin ollen Enkeliäkin nähtiin useasti kilparadoilla. Tammalla kilpailtiin kaikkien mainittujen lajien parissa, mutta parhaimmillaan se oli valjakkoajoissa, joissa se taipui aina vaativiin luokkiin asti. Isosta koostaan huolimatta Arkkienkeli oli ketterä ja erityisesti tarkkuus- ja kouluosuuksilla hyvä, sen sijaan kestävyyskokeissa se ei koskaan liiemmin menestynyt. Kouluratsastusta se taittoi helppo B tasolla ja rataesteitä ylitti 90cm luokkia. Luonteeltaan tamma oli todella nöyrä ja yhteistyökykyinen, jonka vuoksi myös perheen pienimmät pystyivät huoletta tammalla ratsastamaan. Ihmislähinen Arkkienkeli oli myös kerrassaan suloinen ilmestys, 160cm korkea tamma oli väritykseltään vaaleanrautias kera pään ison läsin. Tammaa ei varsinaisesti oltu ajateltu käyttää jalostukseen, mutta hyväsukuisen orin kasvattaja oli kiinnostunut astuttamaan juuri Arkkienkelin hevosellaan. Tämän myötä Arkkienkeliä käytetiin jalostukseen sen yhden ja ainoan kerran, jättäen jälkeensä Pikariprinssin, jolle se periytti ensisijaisesti väritystään. Arkkienkeli alkoi vanhemmiten hengästymään herkästi, jolloin sillä todettiin sydänvika. Vähän aikaa diagnoosin jälkeen tamma päätettiin päästää kivuista 22 vuoden iässä.

e. Kanelikierre oli suloinen ja sympaattinen tamma, joka myytiin suoraan kasvattajalta nuoren juniorin kilparatsuksi. Parivaljakkoa alettiin näkemään jonkin verran pikkuluokissa, alkuun tosin ei millään kummoisella menestyksellä. Vaikka Kanelikierre oli itsekin nuori, oli se loistava opetushevonen juniorille, sillä luonteeltaan se oli hyvin malttavainen, mutta toisaalta oikein toimiakseen se vaati tarkat avut. Vähitellen molempien kehittyessä alkoi edistystä tapahtumaan, eikä aikaakaan kun ensimmäiset sijoitukset otettiin helppo B luokista ja 70cm rataesteiltä. Tyttären hoitaessa ratsastuspuolta, innostui perheen äiti valjakkoajoista ja näin ollen Kanelikierteeseen törmättiin vähitellen noviiseissa ajoluokissakin. Erityisesti tarkkuusosuuksilla Kanelikierre oli suorastaan loistava, ottaen matkaansa lähes jokaisesta startista sijoituksen. Tällä perheen suoranaisella lellikkihevosella oli säkäkorkeutta 155cm ja väritykseltään se oli punarautias tähtipään kera. Kilpauran loppupuoliskolla perheen tytär halusi käyttää Kanelikierrettä jalostukseen, jolloin se sai kaksi kaltaistaan punarautiasta varsaa, ori- ja tammavarsat. Tammavarsa myytiin eteenpäin, kun puolestaan orivarsa ruunattiin ja se jäi perheen hoiviin seuraavaksi harrasteratsuksi Kanelikierteen ikääntyessä. Hyväluontoinen Kanelikierre alkoi vanhemmiten oireilemaan ikävästi jalkojaan, jonka vuoksi se lopulta lopettiin 23 vuoden iässä.

ei. Kanelikorppu oli kahden hyvän kilpahevosen jälkeläinen, joten kenellekään ei tullut yllätyksenä, että ori oli jo neljän vuoden iässä ikäryhmänsä parhaimmistoa koulu- ja esteratsastuksen parissa. Isänsä hienot kouluratsatsun liikkeet ja emänsä hyppykyky huomattiin kilpailuissa, joissa Kanelikorppu menestyi liki kymmenen vuoden ajan ensimmäisen starttinsa jälkeen. Orin meriittirivi ratsuhevosena on järjettömän pitkä, se on voittanut jos jonkinmoista cupia ja ollut parhain suomenhevosratsu useampanakin vuonna. Aktiivinen kisatahti kuitenkin näkyi aika ajoin orin terveydessä, se oli uransa aikana usein sairaslomalla ja levossa liian rasituksen vuoksi. Täten kilpauran loputtua Kanelikorppu pääsi täydelliselle eläkkeelle, eikä sen selkään noustu enää koskaan viimeisen kilpailun jälkeen. Luonteeltaan ori oli todella symppis, toisaalta hyvin voitontahtoinen ja kilparatsun tavoin kuuma, mutta toisaalta taas sellainen sydänkäpynen, joka halusi huomiota hoitajaltaan. Rakenteeltaan Kanelikorppu oli vähän sirompi kuin mitä tyypillinen sen ajan suomenhevonen, mutta komea se oli tummanpunarautiaan värityksen ja 157cm säkäkorkeuden siivittämänä. Jalostusarvoahan orilla oli todella paljon, mutta sitä käytettiin loppujen lopuksi melko harvalle tammalle; Kanelikorpun jälkeläisiä rekisterissä on vain seitsemän kappaletta. Näistä seitsemästä jälkeläisestä peräti viisi on menestynyt kilparadoilla vähintäänkin isänsä veroisesti. Kanelikorppu lopetettiin vanhojen vaivojen palatessa vaivaamaan 18 vuoden ikäisenä.

ee. Julma Rakkaus oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka menestyi niin ratsastuskilpailuissa kuin myös näyttelykehissä. Hyvän, sporttisen rakenteen omaava tamma oli tuttu näky kaikille paikallisille näyttelyissä, joissa se kiersi nuoruusvuosinaan paljon. Julma Rakkauden rakenne hieman jakoi mielipiteitä, mutta kyllä se useamman BIS-sijoituksen kotiin kantoi ja myöhemmin se kantakirjattiin KTK-III palkinnolle. Väritykseltään pienikokoinen, 149cm korkea Julma Rakkaus oli rautias, sillä oli kaunis läsipää ja useammassa jalassa pitkät valkoiset sukat. Tammalla käytiin myös kilpailemassa pääsääntöisesti este- ja kenttäratsastuksen parissa, joista molemmista siltä löytyy useita kymmeniä sijoituksia. Kapasiteettia Julma Rakkaudella riitti rataesteillä 100cm tasolle asti, kun puolestaan kouluratsastuksessa se taittoi helppo A:n kuviot. Luonteeltaan tamma oli melko reipas yksilö, osakseen se oli hyväkäsiteltävä ja kunnioitti hoitajiaan, mutta se touhukas luonne ajoittain ajoi hankaluuksiin. Kaiken mahdollisen kilpailemisen ohella Julma Rakkaus sai lisäksi elämänsä aikana kolme jälkeläistä, jotka ovat vähintäänkin yhtä hyvännäköisiä kuin emänsä. Lisäksi tamma periytti näille hyvää kilpakykyään ja jälkeläisten näyttöjen myötä erityisesti taitoa esteradoille. Julma Rakkaus eli pitkän ja terveen elämän, sen tiedetään eläneen liki 30 vuotiaaksi, mutta kuolinsyystä ei ole tietoa.

Jälkeläiset

s. 14.07.2019, t. Mörkövaaran Rymytär (i. Rymy-Ruhtinas) omistaja: Elli L.
s. 03.10.2019, o. Mörkövaaran Revontulia (i. Revontuliryöväri) omistaja: Calla
s. 27.02.2020, o. Mörkövaaran Maustepaholainen (i. Paholaisenkarkottaja) omistaja: Susiraja

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 41, VVJ 42, VSR 5 kpl

31.03.19, KRJ Routaruusu, Helppo A, 06/40
01.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 05/30
02.04.19, KRJ Huvitus, Helppo B, 01/30
03.04.19, KRJ Routaruusu, Helppo A, 04/40
04.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 01/30
05.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 03/30
05.04.19, KRJ Routaruusu, Helppo A, 01/40
06.04.19, KRJ Ristikallio, Helppo A, 01/50
08.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 01/30
09.04.19, KRJ Ristikallio, Helppo B, 02/40
11.04.19, KRJ Routaruusu, Helppo A, 05/40
12.04.19, KRJ Huvitus, Helppo B, 04/30
13.04.19, KRJ Huvitus, Helppo B, 05/30
15.04.19, KRJ Huvitus, Helppo B, 04/30
17.04.19, KRJ Huvitus, Helppo B, 04/30
18.04.19, KRJ Gestüt Helmwald, Helppo B, 05/30
19.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 01/30
20.04.19, KRJ Ristikallio, Helppo A, 07/50
21.04.19, KRJ Gestüt Helmwald, Helppo B, 02/30
22.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 02/30
22.04.19, KRJ Ristikallio, Helppo A, 02/50
23.04.19, KRJ Gestüt Helmwald, Helppo B, 01/30
26.04.19, KRJ Gestüt Helmwald, Helppo B, 01/30
28.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 05/30
29.04.19, KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 02/30
30.04.19, KRJ Gestüt Helmwald, Helppo B, 02/30
04.05.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
13.05.19, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 02/30
14.05.19, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 05/30
15.05.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 01/30
16.05.19, KRJ Gestüt Helmwald, Helppo C, 03/30
17.05.19, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 01/30
27.05.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/30
30.05.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 04/30
03.06.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/40
06.06.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 03/40
07.06.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 05/40
11.06.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 05/40
15.06.19, KRJ Mörkövaara, Helppo A, 04/40
25.06.19, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 04/40
26.06.19, KRJ Mörkövaara, Helppo B, 04/40
31.01.20, KRJ CUP Harmaatuulen oriasema, Helppo A, 13/135

01.04.19, KERJ Turmeltaja, Helppo, 02/40
06.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 05/40
08.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 06/40
09.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 06/40
15.04.19, KERJ Turmeltaja, Helppo, 04/40
15.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 01/40
16.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 05/40
17.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 04/40
18.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 01/40
18.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 05/40
20.04.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 05/30
21.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 02/40
22.04.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 05/30
23.04.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 05/30
24.04.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 03/40
24.04.19, KERJ Avskild Stuteri, Helppo, 01/32
27.04.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 02/30
01.05.19, KERJ Moana part breds, Helppo, 03/32
04.05.19, KERJ Moana part breds, Helppo, 04/32
05.05.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 04/30
09.05.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 04/30
09.05.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 03/30
11.05.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
12.05.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 04/30
15.05.19, KERJ Ristikallio, Helppo, 03/30
16.05.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 05/30
17.05.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
18.05.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 01/30
25.05.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 02/30
28.05.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 03/30
30.05.19, KERJ Riimuvaara, Helppo, 04/30
01.06.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
03.06.19, KERJ Hiivurin, Tutustumisluokka, 05/32
04.06.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
09.06.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
10.06.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
14.06.19, KERJ Hiivurin, Tutustumisluokka, 02/32
15.06.19, KERJ Hiivurin, Tutustumisluokka, 05/32
20.06.19, KERJ Hiivurin, Tutustumisluokka, 03/32
22.06.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
27.06.19, KERJ Mörkövaara, Helppo, 04/30

31.05.19, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 02/04
30.06.19, VSR CUP Syrjän Ratsutalli, Helppo B, 02/57
31.07.19, VSR CUP Susiraja, Noviisi yhdistetty, 01/04
30.11.19, VSR CUP Hiivurin Suomenhevoset, Helppo C, 02/34
29.02.20, VSR CUP Hiivurin Suomenhevoset, 70cm, 01/19
31.03.19, ERJ Routaruusu, 100cm, 03/40
04.04.19, ERJ Ristikallio, 90cm, 01/40
05.04.19, ERJ Routaruusu, 100cm, 01/40
06.04.19, ERJ Routaruusu, 100cm, 01/40
07.04.19, ERJ Pirunportti, 100cm, 02/23
08.04.19, ERJ Ristikallio, 100cm, 03/50
10.04.19, ERJ Routaruusu, 100cm, 02/40
11.04.19, ERJ Pirunportti, 100cm, 01/23
12.04.19, ERJ Ristikallio, 90cm, 04/40
13.04.19, ERJ Pirunportti, 100cm, 01/23
14.04.19, ERJ Routaruusu, 100cm, 01/40
15.04.19, ERJ Ristikallio, 100cm, 03/50
17.04.19, ERJ Routaruusu, 100cm, 01/40
18.04.19, ERJ Ristikallio, 100cm, 03/50
19.04.19, ERJ Ristikallio, 100cm, 06/50
21.04.19, ERJ Ristikallio, 100cm, 03/50
25.04.19, ERJ Ristikallio, 100cm, 01/50
30.04.19, ERJ CUP Teilikorpi, 70cm, 04/63
03.05.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 03/30
04.05.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 01/30
06.05.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 04/30
07.05.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 01/30
08.05.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 05/30
09.05.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 03/30
11.05.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 03/30
16.05.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 03/30
19.05.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 05/30
21.05.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 05/30
23.05.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 03/30
24.05.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 01/30
25.05.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 01/30
29.05.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 04/30
01.06.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 05/40
02.06.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 03/40
05.06.19, ERJ Hiivurin Suomenhevoset, 100cm, 04/50
07.06.19, ERJ Mörkövaara, 100cm, 02/40
08.06.19, ERJ Hiivurin Suomenhevoset, 100cm, 04/50
10.06.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 03/40
18.06.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 04/40
18.06.19, ERJ Hiivurin Suomenhevoset, 100cm, 05/50
27.06.19, ERJ Mörkövaara, 90cm, 03/40
31.07.18, ERJ CUP Mörkövaara, 70cm, 04/51

02.04.19, VVJ Burbacka, Noviisi koulukoe, 05/50
05.04.19, VVJ Burbacka, Noviisi koulukoe, 04/50
11.04.19, VVJ Burbacka, Noviisi koulukoe, 01/50
11.04.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi koulukoe, 02/30
12.04.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi koulukoe, 05/30
12.04.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
13.04.19, VVJ Vuorna, Noviisi tarkkuuskoe, 01/50
14.04.19, VVJ Burbacka, Noviisi tarkkuuskoe, 01/50
15.04.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
16.04.19, VVJ Vuorna, Noviisi koulukoe, 02/50
16.04.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
20.04.19, VVJ Vuorna, Noviisi tarkkuuskoe, 01/50
21.04.19, VVJ Valyrian Shetlands, Noviisi koulukoe, 03/30
23.04.19, VVJ Valyrian Shetlands, Noviisi koulukoe, 05/30
23.04.19, VVJ Vuorna, Noviisi tarkkuuskoe, 02/50
28.04.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi koulukoe, 01/30
29.04.19, VVJ Vuorna, Noviisi koulukoe, 07/50
29.04.19, VVJ Valyrian Shetlands, Noviisi tarkkuuskoe, 04/30
04.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 02/30
07.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/30
07.05.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
08.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 01/30
09.05.19, VVJ Gestüt Helmwald, Noviisi koulukoe, 02/30
11.05.19, VVJ Valyrian Shetlands, Noviisi tarkkuuskoe, 01/40
13.05.19, VVJ Valyrian Shetlands, Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
16.05.19, VVJ Valyrian Shetlands, Noviisi tarkkuuskoe, 03/40
16.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 05/30
20.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
22.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 03/30
25.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/30
28.05.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 01/30
01.06.19, VVJ Brunnby, Noviisi koulukoe, 06/50
03.06.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 01/40
04.06.19, VVJ Brunnby, Noviisi koulukoe, 06/50
05.06.19, VVJ Brunnby, Noviisi tarkkuuskoe, 03/50
06.06.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
08.06.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
09.06.19, VVJ Brunnby, Noviisi koulukoe, 07/50
12.06.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 06/40
18.06.19, VVJ Brunnby, Noviisi tarkkuuskoe, 04/50
22.06.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
26.06.19, VVJ Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 01/40

26.04.19, NJ Susiraja, irtoSERT, pt. Lissu T.

Valmennukset ja päiväkirja

18.02.2020
Iltapäivästä minua odotti Kirpun liikutus, ja sain jonkun ihmeellisen päähänpiston lähteä maastoon. Tamma oli varsin innoissaan meidän lähtiessä kävelemään pihatietä pitkin metsää kohden, liekkö alkanut kentän ympäri juokseminen viime aikoina tylsistyttämään. Ilma oli kivan aurinkoinen ja mittari näytti paria plus astetta, joten kaikki oli kohdallaan mukavaa maastoreissua varten. Käännyimme hiekkatieltä pienelle metsäpolulle, jota Kirppu asteli suurin harppauksin eteenpäin, ottaen ajoittain jopa muutaman raviaskeleen. Ennätimme kävellä parisen minuuttia metsän uumenia kohti, kunnes huomasin, että tämähän oli kirjaimellisesti jäätävän huono idea. Metsäpolku muuttui nopeasti peilijääksi ja Kirpun kaviot alkoivat sutimaan joka suuntaan, eikä se tuntunut pystyssä pysyvän. Argh! Yritin kuikuilla josko pääsisimme kivasti toiselle reitille, mutta joka puolella meitä ympäröi vain kirkas jää. Ei siinä auttanut kuin kääntää tamma kohti tallia, mutta siitähän Kirppu ei tykännyt sitten yhtään. Se pisti parkit päälle ja korvat luimussa pönötti keskellä metsää, minun naama punaisena paukutellessani tätä pohkeilla kylkiin. En tiedä montako minuuttia Kirppu ennätti minua hermostuttamaan, kunnes sain onnekseni jostain ylempää apuja - aivan vieressämme rasahti puun oksa alas, ja sekös sai tammalle jalat alle. Kirppu pinkoi hirmuista kyytiä takaisin tielle, jossa se lopulta pysähtyi puuskuttaen aloilleen, samalla metsään tiukasti katsoen. Minua tämä lähinnä huvitti, sainpahan Kirpun lopulta helposti metsästä pois! Loppumatkan takaisin tallille tamma käveli varsin kuuliaisesti allani, eikä laittanut enää ollenkaan vastaan. Hevosen harmiksi lähdimme vielä maneesiin jatkamaan harjoituksia, sillä vartin onneton metsäreissu ei minulle riittänyt.

03.10.2019
Syksyn mittaan Kirppu astutettiin tallin voikolla orilla Revontuliryövärillä ja tovin olimme jo varsaa maailmaan odotelleet, kunnes vihdoin tänään alkoi tapahtumaan. Jo eilen tamma oli hieman levoton ja kamerasta yöllä välillä vilkuillessani se pyöri paljon karsinassaan, kunnes lopulta aamuyöllä rauhoittui maaten. Aamutöiden yhteydessä Kirppu päätti rueta tositoimiin, juuri silloin kun itsellä olisi ollut kädet täynnä töitä. Halusin olla näkemässä tamman varsomisen, joten kiirettä piti kun välillä juoksin viemään hevosia pihalle ja välillä kuikuilin Kirpun karsinan reunalla. Kymmenen aikaan alkoi pienen varsan kaviot pilkottamaan maailmaan, eikä aikaakaan kun ulos pullahti rautias oripoika isolla läsipäällä. Miten suloinen varsa olikaan! Kirppu pomppasi heti varsomisen jälkeen jaloilleen ja alkoi suorastaan antautumuksella nuolemaan varsaansa, samalla kun minä puhdistin pienokaisen hengitystiet ja tarkistin sen päällisin puolin. Poika oli vähän aikaan aika tokkuraisen näköinen, mutta noin puolen tunnin kuluttua se alkoi pyrkimään reippaasti jaloilleen, Kirpun sitä samaan aikaan turvalla tuuppien. En voisi olla yhtään tyytyväisempi tamman tämänhetkisiin synnytyksiin ja emänvaistoihin, se on ollut aivan uskomaton. Molemmat varsomiset ovat sujuneet todella hyvin ja se miten tunnollisesti Kirppu varsojaan hoivaa, on niin ihanaa katseltavaa. Naurahdin, kun tamma suorastaan tarjosi orivarsalle takamustaan, jotta se ymmärtäisi siirtyä maitobaarille. Tovin tilannetta seurailtuani totesin, että Kirpulla on homma erittäin hyvin hallinnassa, joten jätin suloisen parivaljakon tutustumaan toisiinsa ja lähdin hirmuisella draivilla takaisin töiden pariin.

20.03.2019
Aamulla herätessäni kirmasin hirmuista vauhtia tallille, sillä eilisiltana talliin oli saapunut uusi tulokas, jota piti päästä ensitöiksi tervehtimään. Karsinassa minua odotti korvat höröllään suloinen silkkiturpa, uusi tammani Kanelikieppi. Kanelikieppi on juuri nelivuotiaaksi kääntynyt ihanasta yleispainotteisesta suvusta peräisin oleva ilmestys, joka on minun onnekseni jo ratsukoulutettu. Näin ollen pääsemme heti suuntaamaan kilparadoille, kunhan ensin tutustumme toisiimme ja Kirppu oppii tallin tavoille.
Menin tamman karsinaan, jolloin se ensin vähän epäröivästi otti askeleen taakse, mutta tarjottua kättäni tuli se heti nuuskimaan, josko olisin tuonut sille mukanani jotain hyvää. Kirpun hamutessa kättäni alkoi karsinan edustalle saapua uteliaita päitä, kun aamuvuoroon saapuneet hoitajatytöt tulivat katsomaan uutta valloitustani. Nakkasin Kirpulle riimun päähän ja narun jatkoksi, aikomuksena käydä vähän kävelyttämässä sitä pihassa, ja siinä samassa vähän esitellä muille. Kun nykäisin karsinan ovella narusta, tamma suorastaan hyppäsi niskaani, jolloin olin sekunnissa rähmälläni tallin betonilattialla. Jes, tämähän tästä puuttuikin. Noustessani ylös Kirppu katsoi minua hölmistyneenä ja jopa hieman nolostuneena, joten enhän minä voinut sille suuttuakaan. Matka jatkui onnistuneesti pihalle, jossa tamma jälleen oli vähän epäluuloinen ja aavistuksen hermostunut, mutta muutaman kävelykierroksen jälkeen se rentoutui ja alkoi tarkkailemaan rauhallisemmin ympäristöä. Tallitytöt kävivät antamassa Kirpulle rapsutuksia ja kehumassa kuinka kaunis se onkaan - ja onhan se! Aikamme pihalla pyörittyämme palasimme talliin, jossa puunasin Kirpun jokaista karvaa myöten ja huolsin kaviot. Iltapäivällä rupeamme treenaamaan sitten kentällä työskentelyä, toivottavasti menee hyvin!

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)