Muistoissa: Koistilan Karma - virtuaalihevonen
k. 07.11.2015

NimiKoistilan Karma LempinimiKarma
Rek.nroVH14-018-1249 Synt.päivä ja ikä22.03.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri151 cm, rtkm
KoulutustasoHelppo A, 110cm, CIC1 PainotusYleispainotus
KasvattajaVibaja, VV OmistajaTvisha (VRL-01671)


© Kasvattaja

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.08.2015
33(18+15) + 31(21+10) + 17 + 13 + 5 = 99p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.04.2015
6,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 102,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2015
7,5 + 42 + 10 + 20 + 15 = 94,5p, ERJ-II

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.10.2015
6 + 40 + 12,5 + 22 + 15 = 95,5p, KERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.07.2015
12 (3+4+3+2) + 24 + 20 + 25 + 16 = 97p, SLA-I

Luonne

Tässä se on: Jokaisen pikkutytön unelmaponi, Karma! Näin voisi ajatella ensisilmäyksellä kun oriin törmää, mutta todellisuus on aivan jotain muuta. Karma näyttää aina niin suloiselta vieraille ihmisille höristessään ja pitäessään korvansa kiinnostuneena pystyssä, mutta auta armias minkälainen se on kun siihen tutustuu. Tämä ori on yksinkertaisesti aivan järjettömän rasittava, se häslää 24/7 ja yrittää jatkuvasti purra hoitajaansa ja joskus jopa uhitella takapuolellansakin. Karmaa ei täten käsittele kuin omistaja ja Mörkövaaran tallimestari, joiden käsissä se vielä joten kuten pysyy hanskassa, siltikin heille tietysti päänvaivaa aiheuttaen. Moni kakku päältä kaunis, tämä käsite kuvaa hyvin meidän "ihastuttavaa ja kilttiä" Karmaa.

Kun Karman karsinaan astuu, yrittää ori heti ensimmäisenä tunkea takapuoltaan ovesta ulos ja kirjaimellisesti peruuttaa hoitajan ylitse. Siispä hoitajan tulee olla nopea ja sulkea äkkiä ovi karsinaan astuessaan kiinni perässään. Seuraavaksi alkaa Karman pään tuskallinen metsästys, että sen saisi laitettua riimuun kiinni - muutoinhan se syö hoitajansa elävältä. Kun Karman saa lopulta kiinni ja hoitaja aloittaa harjaamisen, alkaa ori hyppelehtiä edes takaisin rauhattomana ja viskoa päätänsä. Argh, siinäpä sitten kavioita väistellessä jottei saa hevosta täysin syliin. Myös varustaessa Karma on äärettömän hankala, sillä satuloidessa se huitoo takajaloillaan ja pullistelee sen minkä kerkeää. Myöskään suitsiminen ei ole helppoa Karman väistäessä päätään hoitajan käsien ulottumattomiin, sen lisäksi siis että puree tiukasti hampaitaan yhteen. Ihana, suorastaan terapeuttinen hoitoponi, eikö?

Kuten arvata saattaa, on Karma ratsuna hieman rauhaton eikä se malttaisi keskittyä yhtään mihinkään muuhun kuin säheltämiseen. Heti kun orin selkään istahtaa, alkaa Karma testailemaan ratsastajaansa, että tarvitseeko sen tehdä jos ei vähääkään kiinnosta. Karma on erityisen taitava mitä tulee ratsastajan vedättämiseen 6-0 - sen kun vain puree kuolaimeen kiinni ja lähtee omille teilleen. Orin itsepäisen luonteen lisäksi ratsastukseen tuo lisähaastetta sen jaloista löytyvän energian määrä, nimittäin kovaa mennään! Poikaa saa aivan huoletta vedellä kuolaimesta ja ohjata päin aitoja, se varmasti puksuttaa siitä huolimatta eteen, vaikka sen aidan läpi. Karmaa voisi kuvailla siis haastavaksi ratsuksi, jota ei hallintaan saa kuin kokenut ja varmaotteinen ratsastaja. Sen puolentunnin taistelun jälkeen orista voi saada hiljalleen jotain irti, jolloin se saattaa alkaa näyttämään jopa ratsuhevoselta.

Kouluratsastuksessa Karman voisi laittaa johonkin "Vaikea A"-luokkaan, joka on tarkoitettu vain vaikeasti esiintyville hevosille. Ori on tärkeää tietenkin saada koulutunneilla hyvin kuulolle, jotta sen kanssa voi lähteä minkäänmoisia kiemuroita vääntämään. Täten Karman kanssa saa huoletta suorittaa piiitkän alkuverkan, jossa on hyvä tehdä paljon taivutteluja sekä temponvaihteluja. Ori reagoi parhaiten topakoihin pohjeapuihin sekä ääniin, joilla taitava ratsastaja saa sitä hyvin pyöriteltyä suuntaan ja toiseen, ja hyvään liikkeeseen. Helppo A tasoinen Karma suorittaa vaivatta lisätyt askellajit, takaosakäännökset sekä avo- ja sulkutaivutukset, jos niitä osaa vain oikein siltä pyytää. Orin kanssa mikään ei kuitenkaan ole helppoa, eikä se kouluratsastus aina suju niin kuin elokuvissa, mutta Karma suorittaa liikkeen kuin liikkeen vaikka takaperin ja ylösalaisin jos vain tarve vaatii. Ei nöyryyttä, ei yhteistyökykyä, se on Karma.

Esteratsastus Karmalla, eww, onko edes pakko? Hyvinhän poika hyppää, ei siinä, mutta se vauhti ja ne vaaralliset tilanteet saavat kyllä useat tutisemaan orin selässä. Kovaa ja korkealta onkin Karman motto mitä tulee esteisiin, vaikkakin ratana sillä riittää kapasiteettia 110cm asti. Ori on sikäli rehellinen hyppääjä, että se ylittää varmasti jokaisen eteen tulevan esteen ilman suurempaa epävarmuutta, eikä se kaihda erikoisesteitäkään. Mutta se tekniikka on vielä hieman hukassa sen vauhdin ja säheltämisen vuoksi, ja mikäli Karma saa itse päättää, ei esteille lähestymisetkään ole mitään kaunista katseltavaa. Ratsastaja joutuu estetunneilla Karman kanssa siis koville, tai ainakin kädet jatkuvasta pidättämisestä. Yhtään ei Karmalle kannata myöskään pohjetta esteillä antaa, muutoin se on oikein räjähdysherkkä ja pinkoaa käsistä kuin ohjus. Täten orin selkään laitetaan esteille aina joku yllytyshullu masokisti, joka onkin yleensä itse omistaja.

Kilpailuihin Karman kanssa lähtöhän tapahtuu pussi tai kommandopipo päässä väärännetyn nimen kera, eihän sitä muutoin edes kehtaisi. Kotipihassa alkaa ne lukuisat ongelmat, joista yksi on lastaaminen ja matkustaminen. Ori ei millään, ei millään suostuisi menemään koppiin ja se tekeekin siitä yllättävän ison numeron, aiheuttaen tuskanhien hoitajien otsalle. Lopulta kun väännöllä ja voimalla se poika saadaan traileriin, niin hohhoijaa että se jaksaa mekastaa siellä matkan ajan. Kilpapaikalla alkaa sitten jälleen se hörheltäminen ja joka paikkaan tulisi olla pää viidentenä jalkana juoksemassa, oivoi. No, yleensä se paikka minne juostaan on onneksi verkka-alue, josta Karma ei juurikaan tahdo innostua. Kilpailuihin on tärkeää tulla hyvissä ajoin, jotta orilla kerkeää tehdä huolellisen alkuverkan rauhassa ajatuksen kanssa, sillä se todellakin täytyy saada kuuntelemaan eikä vain duunailemaan omiaan. Välillä Karma sitten toimii kisoissa ja välillä ei, se on niin tuuri peliä että. Kisaajalle ei voi toivoa kuin onnea ja menestystä, toivottavasti pysyt satulassa.

Sukulaiset

i Karmava
sh-o, rtkm, 150cm
KTK-III
ii Karman Petturi evm
sh-o, rnkm, 155cm
iii Karman Laki evm
sh-o, rtkm, 154cm
iie Pettäjän Tytär evm
sph-t, tprt, 143cm
ie Reen Kaisla evm
sh-t, vrt, 150cm
iei Kipeä Totuus evm
sph-o, rt, 145cm
iee Reen Iisu evm
sh-t, prn, 151cm
e Lasisiipi
sh-t, trtkm, 152cm
ei Velhon Vire evm
sh-o, km, 156cm
eii Viritys evm
sh-o, km, 154cm
eie Velhon Airi evm
sh-t, rt, 157cm
ee Surusiipi evm
sh-t, vprt, 150cm
eei Kuutamo evm
sh-o, rt, 155cm
eee Surusilmä evm
sh-t, vrt, 153cm

i. Karmava on Hannu Järvisen kasvattama suomenhevosori, joka nytemmin asuu Vibajan hoivissa Vibajan Virtuaalihevosissa. "Kalle" on melkoisen hieno näky upean ulkomuotonsa vuoksi, hyvärakenteinen ori on väritykseltään komea rautiaankimo ja säkäkorkeutta tältä löytyy 150cm. Sopusuhtaisesta rakenteesta kertoo myös kantakirjaus kolmannelle palkinnolle. Luonteeltaan Kalle on hoidettaessa yllättävän kiltti oriksi, mutta ratsastaessa se saattaa näyttää omaa tahtoaan ja täten testaa ratsastajansa. Yleispainotteinen Kalle on hyvin taitava ratsuhevonen, koulua sillä kilpaillaan vaativa a tasolla ja rataesteitä se ylittää pienestä koostaan huolimatta 110cm. Harva suomenhevonen onkaan näin kyvykäs! Kilpailumenestyksestä puolestaan kertoo lukuisat koulu- ja estesijoitukset, joita löytyy yhteensä yli sata kappaletta. Nytemmin ori on kuitenkin jo kilpaeläkkeellä, onhan ikääkin jo kiitettävästi. Kalle on ollut melko haluttu jalostusori, siltä löytyy toistaiseksi kymmenkunta hienoa jälkeläistä. Yhtään omaa hevosta kehumatta, on Karma kyllä epäilemättä Kallen hienoin jälkeläinen...

ii. Karman Petturi on nytemmin jo edes mennyt suomenhevosori, joka syntyi Järvisen tilalle Keski-Suomeen. Nuorena Petturista kaavailtiin kohtuullisen hyvää ravihevosta, mutta laukkaherkkyys johti jo piakoin raviurasta haaveiden kaatumiseen. Täten ori myytiin eteenpäin ratsukoulutettavaksi ja vuotta myöhemmin Petturia nähtiinkin jo kilparadoilla. Pääsääntöisesti ori kilpaili esteiden parissa, jossa sillä riitti kapasiteettia metriin asti. Esteiltä Petturilla onkin kerättynä useita kymmeniä sijoituksia. Myös koulua orilla kilpailtiin jonkin verran helpoissa luokissa, mutta ilmeisesti omistajan mielenkiinto oli enemmän esteillä ja siksi pääpaino oli niissä. Luonteeltaan Petturi oli lempeä ja hyvin helppohoitoinen, vaikkakin sillä ratsastaessa virtaa riitti vaikka muille jakaa. Väritykseltään poika oli ruunikonkimo ja säkäkorkeutta tämä omasi noin 155cm. Jälkeläisiä Petturi sai elämänsä aikana kolme kappaletta, joille se periytti eritoten kimoa väritystään. Näiden jälkeläisten jälkeen ori ruunattiin pitovaikeuksien vuoksi. Ori menehtyi äkillisesti sairaskohtaukseen ollessaan 25 vuoden ikäinen.

iii. Karman Laki oli komea suomenhevosori, joka myös kantoi isälinjansa tapaan kimoa väritystä karvassaan. Säkäkorkeutta hyvärakenteinen ori omasi 154cm. Nuorempana Laki kiersikin tiuhaan tahtiin näyttelyissä, saaden paljon kehuja ja sitä myöten myös menestystä. Näyttelyiden ohella oria nähtiin paljon ratsastuskilpailuissa sen kisatessa eritoten kenttäratsastusta hyvällä menestyksellä. Kouluratsastuksessa poika starttasi helppo a tasolla ja rataesteitä se hyppäsi kevyesti metriin asti. Luonteeltaan Laki oli hyvin ihmisrakas ja lämmin hevonen, sen kanssa ei tarvinnut juurikaan tapella sen nöyrän luonteen vuoksi. Komea ulkonäkö, hyvä menestys kilpailuissa sekä lempeä luonne oli etuna tietysti jalostusorin uralla. Laki sai elämänsä aikana seitsemän hienoa jälkeläistä, joille se periytti vahvasti mukavaa luonnettaan. Ori asui kasvattajansa hoivissa Järvisen tilalla koko elämänsä, kunnes se menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin ollessaan 24 vuotias.

iie. Pettäjän Tytär oli oikein ihastuttava suomenpienhevostamma, joka oli myös Hannu Järvisen omistama. Väritykseltään tamma oli kaunis punarautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta tältä löytyi vain vajaat 143cm. Pienestä koostaan huolimatta Tytär omasi sporttisen suomenhevosen rakenteen, jolla se menestyi muutamissa näyttelyissä erinomaisesti. Varsinaisesti ratsastuskilpailuissa tammaa ei nähty, mutta ilmeisesti se osasi kuitenkin jos jonkinmoista koulukiemuraa ja esteitäkin ylittää. Luonteeltaan Pettäjän Tytär rauhallinen ja ymmärtäväinen, ikään kuin hevosten äitihahmo. Tytär toimi koko elämänsä ajan siitostamman virassa, saaden kuusi hienoa jälkeläistä elinaikanaan. Kaikki tamman jälkeläiset menestyivät myöhemmin kilpailuissa eri lajien parissa. Pettäjän Tyttären kohtalo oli melko ikävä, sillä se menehtyi synnyttäessään viimeistä varsaansa, joka myös kuoli synnytyksessä.

ie. Reen Kaisla oli Pirjo Huttusen kasvattama suomenhevostamma, joka asui koko elämänsä kasvattajansa hoivissa aktiivisessa kilpa- ja jalostuskäytössä. Heti neljän vuoden iästä lähtien Kaislaa nähtiin useissa koulu- ja estekilpailuissa joka vuosi, keräten huiman määrän voittoja sekä muita sijoituksia mukaansa. Koulussa tamma kilpaili helppo a tasolla asti ja rataesteillä sillä riitti kapasiteettia 80 senttiin asti. Kilpailuissa Kaisla oli tasaisen varma suorittaja ja se oli yleisestikin luonteeltaan ihmisiä kohtaan kiltti. Muille hevosille Kaisla sen sijaan näytti hapanta naamaa, eikä se siten tullut edes muiden tammojen kanssa toimeen. Kaisla oli väritykseltään kauniin vaaleanrautias kera piirtopään ja sukkien, ja säkäkorkeutta se omasi noin 150cm. Kilpailujen ohella tamma oli kovassa siitoskäytössä, se sai elämänsä aikana viisi orivarsaa ja kolme tammavarsaa, joista muutamat ovat pärjänneet hyvin emänsä tavoin koulu- ja estekilpailuissa. Kaisla lopetettiin 21 vuoden ikäisenä, jolloin sille ei ollut enää käyttöä ja se oli ikään kuin tallissa ylimääräinen.

iei. Kipeä Totuus oli väritykseltään punarautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi vain 145cm. Ori oli luonteeltaan melkoisen kipakka ja periksiantamaton, sen kanssa joutuivat hoitajat usein hankaliin tilanteisiin pojan pistettyä kunnon show pystyyn. Hankalasta luonteestaan huolimatta Kipeä Totuus oli erinomainen ratsuhevonen, ainakin koulupuolella. Orilla kilpailtiin vaativissa luokissa asti ahkerasti, joissa se menestyi erinomaisesti voittaen isompiakin kilpailuja, kuten suomenhevosten SM koulumestaruuden kuuden vuoden ikäisenä. Esteillä poikaa myös muutamaan otteeseen nähtiin matalissa luokissa, mutta ilmeisesti huonon hyppytekniikan vuoksi esteura tyssäsi lyhyeen. Kipeän Totuuden kasvatti ja omisti koko elämänsä ajan Seija Halonen, jonka nuoret tyttäret itse kouluttivat hevosen ja kilpailivat tällä. Orin voittaessa suomenmestaruuden, oli se myös silloin haluttu jalostusori. Se astui seitsemän vuotiaana peräti 15 tammaa ja parin vuoden kuluessa viisi lisää. Jälkeläisilleen Kipeä Totuus periytti kilpakykyä kouluun. 18 vuoden ikäisenä ori loukkasi jalkansa pahasti, eikä muuta juuri ollut tehtävissä kuin pistää hevonen pois päiviltä.

iee. Reen Iisu oli suloinen ja hyväluontoinen suomenhevostamma, joka soveltui kaikkien käsiteltäväksi. Niin hoidettaessa kuin myös ratsastaessa Iisu oli yhteistyökykyinen ja pehmeä, ja siksi se olikin omistajan Tiina Kolehmaisen tyttärien hoidettavana. Tyttärillä oli kova hinku päästä kilpailemaan, joten toinen heistä kilpaili Iisulla koulua helppo b tasolla ja toinen rataesteillä metrissä. Tamma menestyi nuorena kohtuullisesti saaden molemmista lajeista kivasti sijoituksia, sekä voitettuaan muutaman seuramestaruudet esteillä. Kuitenkaan suurempaa potentiaalia ei myöhemmin tammalta enää ollut, ja siksi se siirtyi jalostuskäyttöön tytärten siirtyessä isompiin hevosiin. Iisulla ei korkeutta ollut kuin 151cm, mutta oli se kauniin näköinen omatessaan punaruunikon värityksen ja kyllä se sopusuhtaisen rakenteen ansiosta myös näyttelyissä menestyi. Kymmenen vuotiaasta lähtien tamma oli siis vain siitostamman virassa, jälkeläisiä se sai kymmenen vuoden ajan vuosittain. Iisun kymmenen varsaa perivät emältään mukavaa luonnetta. Ollessaan 22 vuoden ikäinen Iisu sairastui sisäelintautiin, joka vei hevosen parin kuukauden aikana mennessään.

e. Lasisiipi on kuvankaunis suomenhevostamma, joka asuu nykyään Ramin omistuksessa Viehättävässä. Tamman on kasvattanut Kirsti Kokkonen, jonka luota "Sissi" muutti jo nuorena hevosena Ramille aktiiviseen kilpa- ja jalostuskäyttöön. Yleispainotteinen Sissi taittaakin kouluratsastuksessa luokat vaativa b tasolle ja rataesteitä tämä ylittää parhaimmillaan 120cm, joka ei ole yhtään hullummin. Tamma on toistaiseksi kilpaillut vain kouluratsastuksen parissa, josta siltä löytyykin yli 40 sijoitusta, joista viisi on voittoja. Esteille Sissi todennäköisesti suuntaa vielä tulevaisuudessa. Tamma on luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, mutta äärimmäisen herkkä, ja täten se tarvitsee lempeää kohtelua hoitajaltaan. Ratsastaessakin Sissi on yhteistyökykyinen, josta on ollut äärettömästi hyötyä kilparadoilla. Säkäkorkeutta tamma omaa 152cm ja väritykseltään se on kauniin tummanrautiaankimo, eikä kyseinen väritys taidakaan suomenhevosilla mikään yleisin olla. Toistaiseksi Sissillä on kaksi hienoa jälkeläistä, joille tamma on periyttänyt eritoten hienoa väritystään. Tulevaisuudessa Sissiä vielä varmasti nähdään kilpailuissa, jalostuksessa sekä laatuarvosteluissa.

ei. Velhon Vire on jo edesmennyt suomenhevosori, jonka on kasvattanut Seppo Lukkarinen. Nuorena hevosena Vire myytiin ratsukoulutettavaksi ja kilpailemisesta kiinnostuneelle pariskunnalle, jonka hoivissa ori koko elämänsä viettikin. Vireen kapasiteetti kouluratsastukseen huomattiin jo varhain, sillä oli hyvin lentävä liike ja huolellisella työllä se oli myös hyvin yhteistyökykyinen. Jokseenkin käsiteltäessä ori tosin oli hankala, eikä se virkeän luonteensa johdosta sopinut kaikkien käsitelväksi. Vireella kilpailtiin kouluratsastuksessa jo viisi vuotiaana vaativa b tasolla, jossa se kahmi sijoituksia lähes jokaisesta kilpailustaan. Estekilpailuissa oria ei nähty, vaikkakin tiedettävästi se hyppäsi kotona reilua metriä hyvällä tyylillä. Korkeutta Vireeltä löytyi noin 156cm ja väritykseltään tämä oli erittäin komea kimo. Tammoja Vire astui yli kymmenen vuoden ajan vuosittain, sitenpä siltä löytyy toistakymmentä toistaan hienompaa jälkeläistä, joista suurinosa peri isänsä värityksen. 23 vuoden ikäisenä ori oli laitettava vihreimmille niityille pitkän sairastelujakson jälkeen.

eii. Viritys oli peräisin hyvästä ravisuvusta ja täten oria kaavailtiin heti nuorena raviradoille. Orin vauhti ei kuitenkaan ollut läheskään ikäistensä tasolla, joten piakoin Viritys myytiin pois ratsuttajalle, jonka tarkoituksena oli loihtia "huonosta" hevosesta ratsu. Oppimishaluinen ori ei ollut lainkaan hassumpi koulutettava, ja siten muutamaa vuotta myöhemmin Viritykseen saattoi törmätä jo kouluradoilla, joissa se keräsi kivasti menestystä. Parhaimmillaan vaativa b tasoinen viritys voitti kouluratsastuksen suomenmestaruuden, että ei se mikään turha ravihevonen ollutkaan. Virityksellä startattiin myös muutamat kenttäkisat, mutta huonon hyppykapasiteetin myötä päätettiin pysyä vain kouluratsastuksen parissa. Luonteeltaan Viritys oli eritoten innokas, vauhtia sillä riitti loputtomiin, mutta ei se silti ollut mikään mahdoton käsiteltävä. Väritykseltään Viritys oli koko suvunsa tavoin kimo ja säkäkorkeutta se omasi 154cm. Hyvän kilpamenestyksen myötä monet tammojen omistajat kiinnostuivat Virityksestä, sikäli kun sillä oli melko harvinainen sukukin. Siten ori pääsi jalostushevosen hommiin kymmenen vuoden ikäisenä, saaden toistakymmentä mukavanoloista jälkeläistä. Viritys lopetettiin vanhuuden oireisiin ollessaan peräti 27 vuotta vanha.

eie. Velhon Airi, tutummin vain Airi, oli Henri Katvosen kasvattama suomenhevostamma, joka eli koko nuoruutensa kiertopalkinnon elämää. Tamma vaihtoi joka vuosi muutamaan kertaan kotia, kukaan ei sitä huolinut sen hankalahkon luonteen vuoksi. Vasta kymmenen vuoden ikäisenä Airi löysi elämänsä kodin, jossa sitä hoidettiin huolella ja sen luonne ymmärrettiin. Vaikea luonne alkoi hiljalleen myös pehmetä ja lopulta omistajat voittivat tamman luottamuksen. Suloinen Airi oli väritykseltään rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta se omasi 157cm. Vähitellen Airin alkaessa luottamaan ihmisiin paljastui siitä myös mukava kouluratsu, joka taittoi luokat vaativa b tasolle saakka. Airin luonne ei kuitenkaan kestänyt kilpailemista, se hermoistui niin pienestä ja oli rauhaton, joten kilpailut saivat parin startin jälkeen jäädä. Myöhemmin tammalla teetätettiin hienoista oreista kaksi varsaa, jotka eivät onneksi perineet emänsä vaikeaa olemusta. Airi loukkasi ikävästi jalkansa kotilaitumellaan 20 vuoden ikäisenä ja sinne se myös eläinlääkärin toimesta lopetettiin.

ee. Surusiipi sai ensimmäiset jälkeläisensä neljä ja viisi vuotiaina, jonka jälkeen sitä alettiin tiuhaan tahtiin treenata, ollessaan huomattavasti jäljessä muita ikäisiään. Tällöin Surusiipi menestyi hyvin kilpailuissa kuin kilpailuissa, se starttasi niin koulussa, esteillä, kentässä kuin myös maastoesteillä. Jokaisesta lajista tamma kahmi sijoituksia, mutta parhaimmillaan se oli ehdottomasti rataesteillä, jossa se ylitti vaivatta esteet 110cm korkeudella. Kovan treenaamisen jälkeen Surusiiven jalat alkoivat piakoin jo oireilla, eikä lopulta rasitukselle enää mahdettu mitään. Tamma ikään kuin pilattiin kovalla treenillä, parin vuoden kilpailun jälkeen Surusiipi ei enää soveltunut edes kevyeen ratsastukseen. Täten Surusiipi siirtyi kahdeksan vuotiaana takaisin siitostamman rooliin, saaden neljä jälkeläistä lisää. Luonteeltaan tamma oli melko tulinen ja rauhaton, eikä se sietänyt kenen tahansa ihmisen käsittelyä. Väritykseltään Surusiipi oli ihastuttavan vaaleanpunarautias kera 150cm säkäkorkeuden. Tamma menehtyi suolenkiertymään 19 vuoden ikäisenä kasvattajansa Heikki Kanervan hoivissa.

eei. Kuutamo ei ollut missään vaiheessa mikään kilpahevonen saati siitosori, se eleli tavallista, rauhallista harrasteratsun elämää. Luonteeltaan ori oli hieman arvaamaton, se saattoi näykkiä ihmistä ja luulla itsestään ehkä turhankin liikoja. Ratsastettaessa Kuutamo oli kuitenkin pehmeä ja nöyrä, helppo a tasoista hevosta nähtiinkin pariin kertaa koulukilpailuissa. Menestystä ori ei kuitenkaan niittänyt ryhdikkäästä menosta huolimatta, joten se sai tyytyä kotonaan puskaratsun rooliin tätejä maastoiluttaen. Väritykseltään Kuutamo oli rautias kera sukkien ja säkäkorkeutta siltä löytyi 155cm. Ori astui elämänsä aikana vain yhden tamman, ja sekin oli puolivahingossa syntynyt varsa. Kuutamo oli ollut hoidettavana yhdessä tallissa, kunnes se oli omalta laitumeltaan karannut - ja kaikki tietääkin tarinan lopun. Varsa oli kuitenkin loppupeleissä oikein toivottu, joten loppu hyvin, kaikki hyvin. Kuutamo lopetettiin vanhuuden oireisiin 24 vuoden ikäisenä.

eee. Surusilmä oli aikansa hienoimpia suomenhevostammoja, se menestyi kilpailuissa ympäri Euroopan maita. Tamman hyppypotentiaali huomattiin jo hevosen ollessa pari vuotias, ja paria vuotta myöhemmin sillä kilpailtiin aktiivisesti kenttäratsastuksessa helppo a/100cm luokissa. Surusilmä kahmi sijoituksia kotiin lähes jokaisesta osallistumastaan kilpailusta. Ratsastaessa tamma oli haastava ja energinen, mutta silti yhteistyökykyinen, toisin kuin maasta käsiteltynä se oli hyvin kiltti ja maltillinen. Suloiselta vaaleanrautiaalta tammalta säkäkorkeutta löytyi vajaat 153cm ja lisäksi sen rakenne oli hyvin kevyt, mikä sopi hyvin maastoesteille. Jälkeläisiä Surusilmä sai nuorempana pari ja vanhempana parit lisää, joille se periytti eritoten hyppykapasiteettiaan. Tamman kasvatti J. Heiskanen, joka myös omisti ja kilpaili tammalla itse koko elämän ajan, Surusilmän kilpaura päättyikin vasta hevosen ollessa 18 vuotiaana. Tamma oli pitkään vanhanakin hyväkuntoinen, ja Surusilmä lopetettiinkin vanhuuden oireisiin sen ollessa jo kunnioitettavassa 28 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 20.09.2014, t. Mörkövaaran Valtiatar (e. Kadotettu Viuhti) omistaja: turjake
s. 28.09.2014, t. Mörkövaaran Kaarla (e. Ventoksen Kangerrus) omistaja: Mörkövaara
s. 30.11.2014, t. Mörkövaaran Lemmetär (e. Mörkövaaran Lauriina) omistaja: Noreen
s. 06.01.2015, t. Mörkövaaran Leonora (e. Ventoksen Lena) omistaja: Susanna
s. 06.08.2015, t. Huvitutin Amalia (e. Huvitutin Vimpula) omistaja: reibili
s. 07.10.2015, t. Lumetar (e. Lumeni) omistaja: Vibaja

Valmennukset ja päiväkirja

03.07.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Viimekertaisesta kouluvalmennuksesta jäi sen verran hyvä maku suuhun, että halusin päästä uudestaan treenailemaan Karman kanssa. Tällä kertaa valmentajana oli äärimmäisen tiukka ja tarkka Heini Alaketo, joka tietysti etukäteen vähän jännitti minua, että mennäänkö me vain nolaamaan itsemme. Alkuverkassa Karma oli yllättävän reipas, se mennä puuskutti vauhdikkaasti eteen, välillä peräti johonkin pohkeen puristukseen reagoiden. Jonkin aikaa sain poikaa taas taivutella ja herätellä, ennen kuin se alkoi kulkemaan ryhdikkäästi ja huomioimaan myös minut selästä.

Tänä päivänä kävimme lävitse paljon perusasioita, aloittaen käyntitehtävistä. Ratsukoiden tuli tehdä suorat reitit, kahdeksan metrin symmetriset voltit kulmiin sekä paljon pysähdyksiä. Hankalinta meille oli selkeästi pysähdykset, sillä Karma puski niissä väkisinkin vastaan, eikä alkuun saatu kovin hyviä suorituksia aikaiseksi. Sen sijaan ori tapui volteilla hyvin ja vähitellen alkoi näyttämään ihan hevoselta jääkarhun sijaan. Ravissa jatkoimme tekemään keskihalkaisijalta pohkeenväistöjä ja aina uralla piti tehdä joko avoa tai sulkua. Koska Karma on äärimmäisen itsepäinen hevonen, sain tehdä kaikkeni ennen kuin se kuta kuinkin teki sellaista liikettä johon valmentajakin oli tyytyväinen. Ravitehtävien jälkeen lähdimme tekemään laukassa erilaisia kiemurauria, eli Karma ei voinut vain mennä ja tykittää niin kuin tykkäsi, vaan laukan tuli olla maltillista ja suoraan sanoen hidasta. Yllätykseksi Karma tekikin työtä käskettyä, eikä sen laukka ollut enää mitään hillitöntä menoa. Niinpä saimme loppuun hienoja kiemuroita ja näyttävää liikettä aikaiseksi.

Valmentaja ei ollut tänään kovinkaan tyytyväinen työskentelyymme, sillä mikään tehtävä ei kuulemma sujunut meiltä läheskään täydellisesti - kaikki oli vain sinnepäin vedettyjä. Voinkin siis todeta, että jaa, tämä nyt sitten olikin innostuksen loppu ja ehkä minä en enää Karmalla kouluvalmennuksiin lähde, heh. Omaan silmään ori kuitenkin työskenteli reippaasti, joten taas sai Karma paljon plussaa. Erityisesti loppuverkassa ori oli hyvin tyytyväinen ja liikkui kauniisti eteen.

01.07.2015
Seuraava tavoite meillä on Karman kanssa saada tämän kuun suomenhevosten laatuarvostelusta ykköspalkinto, hih. Orin ilmoitin tänään tosiaan mukaan heinäkuun SLA tilaisuuteen ja täytyy sanoa, että ihan semmisti on paineita palkinnon suhteen. Tuntuu, että ykköspalkinto on niin kaukana, vaikka kuinka yritänkin Karmaa valmistella ja laittaa hyväksi sitä varten. Jospa kuitenkin asiat tapahtuvat omalla painollaan ja tyydytään siihen palkintoon minkä saamme...
Toisekseen tajusin tässä eilen, että pitäisiköhän Karmaa käyttää kuitenkin vielä kerran jalostukseen? Inhoan jos oreja käytetään "liikaa" jalostukseen, eli mitä vähempi, sen parempi, mutta äh! Karma on niin hieno ja varmasti sillä olisi vielä muillekin tammoille annettavaa, saaden tietysti hienoa jälkikasvua. Luulenpa, että katselemme heinäkuun lopussa, josko vielä joku kiva tamma orille löytyisi yhden yön seuralaiseksi. Orivarsa olisi nimittäin aika kiva saada, tähän mennessähän kaikki Karman jälkeläiset ovat tammoja, mm...

30.06.2015
Karman jälkeläiset ovat menestyneet maailmalla, jipii! Kerrottakoon Mörkövaaran Valtiattaresta, joka on kyllä ollut isänsä kaltainen menestyjä niin kilparadoilla kuin myös laatiksissa. Tänä vuonna Valtiatar on saanut Ch ja KTK-II näyttelymeriitit ja vastaavasti laatuarvosteluissa menestynyt YLA2 ja ERJ-II palkintojen verran. Kerrassaan upea tamma, joka on ulkonäöllisesti kuin ilmetty isänsä, tietysti vain tammaversiona. Hienoa nähdä, kuinka omat kasvatit, ja tässä tapauksessa erityisesti Karman jälkeläiset, menestyvät. Suuri kiitos Valtiattaren omistajalle, turjakkeelle, tamman hyvästä hoidosta!
Mörkövaaran tallissa puolestaan Mörkövaaran Kaarla on myös menestynyt krj, erj ja kerj rintamalla hyvin, jokseenkaan laatuarvostelut eivät vielä ole ajankohtaisia.

11.06.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Karman kanssa on liki puoli vuotta kulunut edellisestä valmennuksesta, siispä päätin, että eiköhän ole taas meidän aika käydä vierailevan valmentajan koulutuksessa. Alkuverkka ei mennyt meillä Karman kanssa taaskaan ihan putkeen, ori teki kaikkea muuta kuin sitä, miltä siltä pyysin, se surutta jumitteli keskelle kenttää ja näytti vaikka minkälaista uutta askellajia valmentajalle. Sain tehdä kunnolla töitä, käyttää paljon puolipidätteitä samaan aikaan kuin yritin potkia sitä eteenpäin, ja yksinkertaisesti pyytää siltä - ja kovasti. Vähitellen erilaisia ympyröitä ja temponvaihteluja tehtyämme alkoi Karma hiljattain tulla pehmeämmäksi ja sitä myöten asiat sujuivat huomattavasti paremmin.

Tunnin pääaiheena oli erilaiset ravi- ja laukkatehtävät, jotka ei Karman vahvintaa alaa oikeastaan ole. Aluksi menimme kahdeksikon muotoista kiemurauraa ravissa, joko myötä- tai vasta-asetuksella. Myötäasetuksen kanssa ei mitään ongelmaa ollut, mutta vasta-asetuksessa Karma lähti rynnimään niin vahvasti sisäänpäin, että tunsin oloni täysin voimattomaksi. Vähitellen jatkoimme samaa tehtävää laukassa, ympyröiden risteyskohdassa aina laukanvaihdot käynnin kautta tehden. Ensimmäiset vaihdot menivät vähän metsään, Karma siirsi käynnistä vain kiitoraviin ja oli kuin mikäkin villi varsa, jolla tehtiin vaihtoja ensimmäistä kertaa. Napakoilla avuilla ja reippaalla pyytämisellä vaihdotkin alkoivat vähitellen pelittää ja pääsimme taas mukaan työskentelyyn. Tämän tehtävän jälkeen teimme vielä ravissa avo- ja sulkutaivutuksia, jotka sujuivat meiltä vaihtelevasti, välillä huonosti ja välillä taas todella hyvin.

Loppuverkan saimme työstää itsenäisesti rauhallisessa ravissa, taivutellen ja eteen alas ratsastaen. Karma oli valmentajan mukaan oikein symppis tapaus, joka sai kehuja erityisesti liikkeestään, kunhan se vain toisi sitä kunnolla esille. Minä puolestaan olin hyvinkin tyytyväinen ratsuuni, sillä sehän pysyi yllättävän hyvin käsissäni ja työskentelymotivaatio oli ihmeen korkealla.

01.05.2015
Karman kanssa on takana aivan loistava kuukausi - huhtikuussa nimittäin pääsimme käymään koulu- ja esteratsastusjaosten laatuarvostelutilaisuuksissa. Ori oli aivan huippu molemmilla päivillä, enempää en olisi voinut siltä edes toivoa. Se malttoi käyttäytyä ja toi parhaita puoliaan tuomareille esille.
15. päivä oli koululaatis, jonne suuntasin ihan varmoin mielin. Kovat ei ollut odotukset, mutta "tietysti" parhaimpaan palkintoon tähdättiin. Karma sai kohtuullisen hyvät pisteet jokaiselta osa-alueelta, niimpä yhteispisteet oli mukavat 102,5. Kyseiset pisteet oikeuttivat KRJ-I palkintoon, wohoo! Ykköspalkinto koulupuolelta napattu matkaan, täydellistä!
Kuukauden 30.päivä oli puolestaan estelaatis, joka minua jännitti huomattavasti enemmän. Karman emällä esimerkiksi ei ole ollenkaan tuloksia esteradoilta, joten erityisesti vanhempien pisteet jännittivät suuresti. Lopputulos oli kuitenkin tälläkin saralla ihan mukava, Karma sai hyviä pisteitä mm. rakenteesta ja omasta kilpamenestyksestä, jolloin pisteitä saatiin kasaan yhteensä 94,5. Sillä määrin saimme ERJ-II palkinnon, johon tyydyin kyllä hyvin mielin.
Näillä palkinnoilla onkin mukava lähteä suunnistamaan eteenpäin, esimerkiksi sla ja yla meillä on vielä tavoitteena.

16.03.2015
Arvatkaas mitä - Karma on nyt ilmoitettu mukaan huhtikuun kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen! Päälimmäisenä aika hyvä fiilis, olen nimittäin iät ja ajat odottanut sitä päivää, että Karma täyttää 8v ja päästään vihdoin ja viimein laatiksiin. Odotukset on jollain tapaa aika korkealla, sillä Karma on yksi lempihevosistani Mörkövaarassa. Voimme kuitenkin olla melko huoleti - onhan Karmalla aaaivan täydellinen rakenne, hyvä suku ja toistaan hienommat jälkeläiset. Kovasti täytyy vain toivoa, että ori osaa itse tilaisuudessa sitten käyttäytyä ja tuoda parhaat piirteensä esiin. Meille nimittäin voi käydä niin, että Karma pistää sellaiset pippalot pystyyn arvostelun aikana, että oksat pois... Täytyyköhän meidän rueta nyt käymään läpi orin käytösongelmia, mm... Varmaan on hyvä ainakin tilaisuutta ennen ratsastaa ori tooodella huolella ja purkaa siitä kaikki energiat pois. Jos niitä nyt ylipäänsä voi saada yhtään minnekään. Mutta jännitellään nyt rauhassa ja katsellaan sitten huhtikuun puolella, että kuinka meillä laatiksessa oikein sujuikaan.

31.01.2015
Talven mittaan on taas hommat edistynyt Karman kohdalla parempaan päin, on nimittäin saatu esteiltä sijat täyteen ja kenttäpuolellakin päästy hyvään vauhtiin. Tänä aamuna oli aika loistava fiilis, olimme nimittäin Karman kanssa mukana tammikuun erj cupissa ja oikeesti, tämä hevonen oli jälleen aivan huippu! Starttasimme 100cm luokassa ja koko rata meni meidän osalta täysin nappiin - muutama sekunti olisi tosin ollut kirittävää. No mutta, lopputulos oli kuitenkin mieluinen: 13/305. Luokka oli jäätävän iso ja tämä minun pieni ponipallero se vain meni ja sijoittui noinkin korkealle. Loistava poni! Iltapäivällä puolestaan suuntasimme Huvitutin tallille kenttäkisoihin, jossa starttasimme CIC1 luokassa. Tällä kertaa se esteosuus ei mennyt ihan niin nappiin kuin mitä aamulla, mutta sen sijaan koulupuolelsta saimme toosi hyvät pisteet, jotka oikeuttivat 5/40 sijaan. Tämän päivän sijoitus oli 24. kenttäratsastuksessa, joten enää reilut kymmenen kirittävänä.

Viime päivityksen jälkeen on Karma jälleen saanut loistaa kahden uuden hevosen isänä, joista toinen syntyi marraskuun lopulla ja toinen tammikuun alussa. Marraskuussa Karma sai tammavarsan, Mörkövaaran Lemmettären, joka muutti Noreenin omistukseen Kaiholehtoon. Lemmetär aloitti lupaavasti isänsä tavoin joulukuussa jo ratsastuskilpailut, joista on tosissaan menestystä tullut niin koulu-, este- kuin myös kenttäpuolella. Puolestaan tammikuun varsa Mörkövaaran Leonora vielä kasvattelee viiksiään ja kehittyy kohti aikuista hevosta Susannan omistuksessa. Karmalla on nyt siis yhteensä neljä jälkeläistä, joten ainakin alustavien suunnitelmien mukaan jälkeläiset olivat tältä erää tässä. Katsellaan kehittyykö näistä neljästä jälkeläisestä isänsä kaltaisia ruusukehaita.

03.12.2014 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään Mörkövaarassa oli vierailevana valmentajana Taina Nevalainen, jonka tunnille minäkin päätin ottaa osaa Karman kanssa. Alkutunnista ori oli äärimmäisen laiska, sain ajaa sitä jatkuvasti eteen ja käyttää raippaa aika surutta. Verkkaesteinä kentälle oli pystytettynä erilaisia ristikoita ja pystyjä, noin 50-60cm korkeudella. Karman laukka esteitä kohden oli melko takkuista ja kaiken kruunasi vielä se, miten huonosti ori nämä verkkaesteet hyppäsi - tai siis sehän vain käveli niiden ylitse. Hyvää kuvaa emme näillä esteillä valmentajalle antanut, mutta päätin silti lähteä kokeilemaan isompienkin esteiden hyppäämistä.

Kävimme valmennuksessa lävitse normaalin esteradan hyppäämistä, jossa oli esteitä korkeudella 90-110cm. Karman huomatessa isommat esteet, tajusi poika todennäköisesti itsekin, että kai se on parempi pistää vähän vauhtia peliin ja hypätä paremmin. Niinpä ensimmäiset hypyt isommille esteille oli jo huomattavasti parempia, lisäksi ori vertyi koko ajan entistä enemmän ja pääsi mukaan hyppyihin paremmin. Tunnin edetessä Karma myös keskittyi apuihini huomattavasti malttavaisemmin ja täten pääsimme lopulta hyvään rytmiin ja esteiden ylitys sujui mutkitta. Muutamat virheet teimme tiukilla käännöksillä, jolloin Karman hyppy esteelle tapahtui turhan läheltä ja näin ollen seurasi pudotus. Muutoin Karma antoi parastaan ja hyppäsi esteen kuin esteen hienosti, myös haastavat sarjaesteet.

Loppuverkassa Karma sai ravata, tai pikemminkin hölkkäillä, pitkin ohjin samalla kentällä olevia maapuomeja ylitellen. Valmentaja antoi meille paljon kehuja huomattavasti parannuksesta loppua kohden ja vaati minua olemaan entistä topakampi ratsulleni. Vähitellen sain siirtää ratsuni käyntiin ja lähteä siirtymään takaisin tallia kohti.

13.10.2014
Karman kanssa syksyyn on mahtunut jos jonkinmoista asiaa. Kilparintamalla ori on ollut kerrassaan uskomaton ja menestystä on tullut kivasti jokaisesta kilpailemastamme lajista. Koulupuolella meidän ei tarvinnut kilpailla kuin kuukauden päivät, kunnes kasassa oli KRJ sijoja jo 44 kappaletta. Viimeisin sijoitus saatiin syyskuun krj cupista, jossa Karma oli hienosti helppo a luokassa sijalla 12/294. Tämä ei ollut siis hassumpi koulumopo! Estepuolella puolestaan sijoituksia on saatu kasaan 31 kappaletta ja kuukauden sisään on luvassa jos jonkinmoista estekisaa, joten eiköhän siltäkin saralta sijat saada piakoin täyteen. Kenttäpuolella emme puolestaan Karman kanssa ole juuri kerenneet ollenkaan kisaamaan, joten siitä lajista meillä on sijoja kertynyt vasta kaksi kappaletta. Sitäkin hienommin tietysti ura on alkanut, sillä ensimmäinen sija oli upeasti voitto! Kenttää lähdemme kuitenkin koko ajan aktiivisemmin kisaamaan ja voidaankin toivoa, että talven mittaan Karma loistaa tälläkin saralla.

Hieno kilpaorihan tarvitsee myös hienoja jälkeläisiä, joita Karma onkin saanut syksyn mittaan kaksi. Syyskuun 20. päivä Mörkövaaralainen tamma Kadotettu Viuhti varsoi ihastuttavan kimon tammavarsan, joka sai nimekseen Mörkövaaran Valtiatar. Valtiatar muutti heti vieroituksen jälkeen turjakkeen hoiviin ja kasvaa siellä kovaa vauhtia kohti upeaa kilparatsua. Syyskuun 28. päivä Karma sai toisen jälkeläisensä Ventoksen Kangerruksen kanssa, ja tästäkin yhdistelmästä syntyi kimo tammavarsa. Varsa nimettiin Mörkövaaran Kaarlaksi ja koska tällä varsalla oli melkoisen kiva suku, päätin jättää Karlan kotiin kasvamaan. Toivottavasti Karma saa näistä varsoista hyvää näyttöä tulevaisuutta varten.

13.09.2014 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamulla osallistuimme Karman kanssa ensimmäistä kertaa valmennukseen, joka oli Jukka Heinosen pitämä estevalmennus. Nuori Karma tuntui alkutunnista allani melko reippaan ja säpäkänoloiselta, se mennä puuskutti eteenpäin kuuntelematta antamiani apuja. Vähän olin huolissani siinä vaiheessa kun meidän piti aloittaa esteiden hyppääminen, sillä vauhtia löytyi ja todenteolla. Verkkaesteillä ori tykitti siis huolella menemään, minä vain parhaani mukaan yritin selässä pidetellä ratsuani ja ohjata seuraavalle esteelle. Hyvinhän Karma vauhdista huolimatta esteet hyppäsi, eikä siinä mitään ongelmaa ollutkaan.

Vähitellen siirryimme isompien esteiden pariin, jotka olivat noin metrin korkuisia. Esteitä oli kentälle sijoiteltuna viisi kappaletta erilaisin lähestymisin, joka oli siis päivän teema. Meidän lähestymiset olivat aluksi edelleen melko reippaita ja hutaistuja, mutta purkaessaan suurimman energiansa pois alkoi Karma rauhoittua ja keskittyi jo hieman kuuntelemaan. Vähitellen Karma oli siis paremmin apujeni välissä, jolloin esteetkin alkoivat ylittymään paremmin, eikä vauhti enää päätä huimannut. Välillä ori tuppasi harmillisesti puremaan esteellä kuolaimeen kiinni ja seuraavalle esteelle lähestyttiin sitten taas epämääräisesti, mutta muutoin, vautsi! Karma hyppäsi äärimmäisen hyvin isommatkin esteet, eikä sen teknisessä osaamisessa ollut mitään moitittavaa, vaikka muutamat puomit alas tulikin. Valmennuksessa tuli myös huomattua se, että tämä hevonen ei muuten haastavan paikan tullen edes kiellä!

Reilun tunnin hyppäämisen jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa Karma oli jo kaikkensa antaneen oloinen, sitä ei paljoa enää kiinnostanut ravailla ja ikään kuin heitti hanskat tiskiin. Valmentaja tykkäsi kovasti Karman virkeästä olemuksesta ja hyvästä hyppytyylistä, mutta kuulemma turhan tahdikkaita olimme, ei kai? Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa eteenpäin kohti seuraavia kisoja.

19.08.2014
Hohhoi, ei ole edes sanoja. Karma on osoittaunut niin haastavaksi hevoseksi, ettei sitä pysty edes Mörkövaaran kokeneimmat tallitytöt käsittelemään. Ori uhittelee niin paljon suullaan ja takakavioillaan, että vain minä ja tallimestarimme joudumme oria hoitelemaan. Mitenkään tyytyväinen en pojan luonteeseen sinällään ole, olisihan tämä voinut helpomminkin mennä. Kai. Mutta vaikka Karma on haastava käsiteltävä, on se kuitenkin esittänyt hienoa liikkeitään ratsastuskentällä. Selästä ori ei siis ole niin paha mitä alkuun voisi kuvitella, topakalla ratsastuksella sen saa yllättävän hyvin kuulolle ja kauniiseen liikkeeseen. Mutta ei se kyllä mitään ilmaiseksi anna, että ihan kunnon temmolla sitä saa ratsastaa eteen.
Karman kanssa suuntasimme viime viikolla ensimmäisiin kilpailuihin, josta lähtien olemme kilpailleet aktiivisesti niin esteiden kuin myös koulun parissa. Esteillä Karma on aivan loistava, onhan se kerännyt jo muutaman päivän aikana kolme sijoitusta kasaan. Koulua orilla on myös ilo kisata ja siten täytyykin mainostaa, kuinka meidän ensimmäinen sijoitus Karman kanssa olikin voitto! Yli 70% oli tulos ja hyvin tyytyväinen olen siihen suoritukseen. Tätä menoa kujn poika jatkaa niin piakoin olemme valloittaneet Suomen kilpakentät, heh! Kenttääkin olisi kiinnostusta jo alkaa kilpailemaan, mutta toistaiseksi kisoja on ollut harmillisen vähän tarjolla. Näihin kuulumisiin!

03.08.2014
Pari päivää sitten näin myynti-ilmoituksen 1-polvisesta suomenhevosorista, joka herätti heti mielenkiintoni. Vibaja kauppasi keväällä syntynyttä kimoa oriaan, Koistilan Karmaa. Tämän sukua katsoessani en voinut kuin huokaista syvään ja se oli menoa taas - pakkohan tuosta hurmurista oli jättää ostotarjous. Monien halukkaiden joukosta Vibaja valkkasi Karman kodiksi piakoin Mörkövaaran, vautsi! Tvisha oli taas onnellinen uuden hevosen omistaja, hih.
Eilen haimme sitten Karman kotiin ja voi kun näin sen ensimmäistä kertaa, oli kyllä sydän samantien sulaa vahaa. Karma oli niin suloinen ja ihastuttavanoloinen ori, että! Kirjoitimme Vibajan pihassa kauppakirjat ja otin Karman matkaani, ja sitten suuntasimme Mörkövaaraan. Karma tuli trailerista niin pörheän näköisenä ulos, se huuteli tallin tammoille innoissaan ja tuntui heti ottavan tallin omakseen. Mutta sitten se tapahtui - Karma ilmeisesti Vibajan luona esitti ihanaa hevosta ja heti Mörkövaaraan päästyään näytti todelliset kyntensä. Ori nimittäin karsinassa tahtoi koko ajan näykkiä, taluttaessa se riuhtoi ja oli tallata hoitajaansa, eikä se ratsastaessakaan mitään halunnut tehdä. Voi jes, minkä kaakin meninkään ostamaan. No mutta, tästä lähtee meidän yhteinen taival eteenpäin ja katsellaan myöhemmin, että mitenkä Karma tasoittuu.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 44, ERJ 43, KERJ 39, VSR 5 kpl

17.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
19.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
21.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
23.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
24.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
25.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
25.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
28.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
28.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
30.08.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/100
31.08.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
02.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
02.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
03.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/100
03.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
04.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
04.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
05.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
05.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
05.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
05.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
06.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
06.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
06.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
06.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
07.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
08.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
08.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
09.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
09.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
10.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
11.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
12.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
12.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
10.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
12.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
14.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
14.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
14.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
14.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
16.09.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
30.09.14, KRJ CUP (kutsu), Helppo A, 12/294

03.09.14, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
11.10.14, KERJ (kutsu), CIC1, 05/50
22.11.14, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
23.11.14, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
26.11.14, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
28.11.14, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
29.11.14, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
27.12.14, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
30.12.14, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
31.12.14, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
02.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
06.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/23
11.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/23
14.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/39
17.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
18.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
18.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/39
21.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/39
21.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
22.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
22.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/39
22.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
28.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
31.01.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
01.02.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
12.02.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
13.02.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
18.02.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
26.02.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
27.02.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
08.03.15, KERJ (kutsu), CIC1, 06/60
08.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
09.03.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/60
10.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
13.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
15.03.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
17.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
19.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
29.03.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
16.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
17.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
17.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
18.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
20.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
20.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
22.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
25.08.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
26.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
27.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
31.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
31.08.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
02.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
03.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
03.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
04.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
05.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
07.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/50
07.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
10.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
10.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
11.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
11.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
11.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
12.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
12.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
13.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 06/40
15.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
17.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
18.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
20.09.14, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
16.10.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
18.10.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
20.10.14, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
03.11.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
05.11.14, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
05.11.14, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
06.11.14, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
08.11.14, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
09.11.14, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
11.11.14, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
31.01.15, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 13/305
28.02.15, ERJ CUP (kutsu), 110cm, 24/254

30.11.14, VSR CUP (kutsu), 110cm, 04/42
31.01.15, VSR CUP (kutsu), 90cm, 02/82
28.02.15, VSR CUP (kutsu), CIC1, 01/42
30.04.15, VSR CUP (kutsu), CIC1, 02/26
30.06.15, VSR CUP (kutsu), 90cm, 03/70