Muistoissa: Mörkövaaran Kalmankielo - virtuaalihevonen
k. 28.08.2017

NimiMörkövaaran Kalmankielo LempinimiKielo
Rek.nroVH15-018-2447 Synt.päivä ja ikä24.11.2015, 21v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri159 cm, prt
KoulutustasoHe A, 110cm, CIC1, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaMörkövaara Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.04.2017
32 + 30 + 17 + 16 + 7 = 102p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.10.2016
7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.10.2016
6,5 + 40 + 23 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.11.2016
7,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.03.2017
7,5 + 42 + 25 + 20 + 15 = 109,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.08.2017
12 + 23 + 25 + 25 + 20 = 105p, SLA-I*

Luonne

Kielo on perinyt selkeästi luonteensa emän puolelta, josta tulee yli-energisiä vauhtihirmuja, johon kategoriaan tämäkin tamma sopii mainiosti. Haaveissa oli saada isänsä kaltainen rauhallinen ja tasainen ratsuhevonen, mutta tässä taas nähtiin, että kaikkea haluamaa ei voi saada. Kielo on todellakin kirjaimellisesti melkoinen energiapakkaus ja intoilija, joka ei ole hetkeäkään aloillaan ja jonka täytyy säätää 24/7. Yleisesti ottaen se on kuitenkin kohtuullisen kiltti ja loppupeleissä ihmisiä kunnioittava hevonen, mutta se vain tuntuu usein vauhdin huumassa unohtuvan. Napakalla käsittelijällä Kielo on kuitenkin mukiinmenevä paketti, jonka kanssa ongelmia on varmasti edessä, mutta lopulta ne hyvät hetket palkitsee.

Hoidettaessa Kielo on syytä sitoa kiinni, sillä muuten se hyörii karsinassa koko hoitotoimenpiteiden ajan, eikä jätä hoitajaansa hetkeksikään rauhaan. Tammalla on huono tapa tosin kiinni ollessa vähän kuopia ja viskoa päätään, mutta se täytyy jättää täysin omaan arvoonsa, eikä millään tapaa huomioida. Tällöin hoitaminen sujuu kuitenkin mutkitta, Kielo on täten helposti harjattavissa, eikä ongelmaa tuota myöskään kavioiden puhdistus, loimitukset ynnä muut vastaavat. Satuloidessa Kielo myös tuppaa jonkin verran pullistelemaan, joka vaatii hoitajalta vetovoimaa, vastaavasti suitsiessa kuolaimet menevät kuin hotkaisten suuhun. Taluttaessa tamma ei ole mikään helpoin mahdollinen, sillä se on kova vetämään perässään ja muutoinkin sinkoilee sinne tänne. Näin ollen Kielo vaatii rinnalleen tilanteessa kuin tilanteessa jämäkän ihmisen, joka näyttää sille kaapin paikan empimättä.

Ratsastaessa tamma voi alkuun tuntua melko mahdottomalta, sillä siihen ei helposti saa kontaktia sen puksuttaessa menemään eteenpäin pää viidentenä jalkana. Näin ollen Kielo vaatii oikein huolellisen alkuverkan, jossa ratsastaja osaa oikeasti pyytää tältä, eikä anna sen höyrytä vai omiaan. Napakoiden avujen kautta tamma on saatavissa vahvasti tuntumalle, jolloin se alkaa kuuntelemaan apuja malttavaisemmin mielin ja pyrkii jopa toimimaan niiden mukaisesti. Missään tilanteessa Kielo ei helppo ratsastettava ole, mutta kun osaa oikein kaivaa, niin kyllä siitä paljastuu oikein näppärä ratsu lajiin kuin lajiin. Omalla moottorilla Kielo tottakai aina eteenpäin liikkuu, mutta pidätteet on muistettava, eikä liian vahvaa pohjetta saa käyttää. Tamma on lisäksi sikäli varmajalkainen ratsu, ettei se säiky esimerkiksi maastossa, saati kentän reunallakaan näe vihreitä miehiä.

Kouluratsastus vaatii ratsastajalta verta, hikeä ja kyyneleitä, ilman niitä Kielo ei varmasti toimi vaikka kuinka yrittäisi. Jotta sen saa kantamaan itsensä ja liikkumaan tahdikkaasti, mutta tasaisesti, eteen, tarvitsee se myös sen mukaisen työstämisen. Positiivistä tosin on se, että kun Kielon lopulta saa ratsastettua sinne, pysyy se tällöin hyvin avuilla, eikä yritä ryöstäytyä tehtävistä. Helppo A tasoinen Kielo taittaa vaivatta esimerkiksi avo- ja sulkutaivutukset, laukanvaihdot käynnin kautta sekä lisätyt askellajit. Iso liikkeinen tamma onkin näyttävimmillään juurikin lisätyissä askellajeissa sekä laukkatehtävissä, joissa se saa liikkua isosti eteen, tuoden liikettään esille. Pienempien ja enemmän huolellisuutta vaativien tehtävien huono puoli on se, että Kielo tylsistyy nopeasti, ja tällöin hermostuu lukuisten toistojen kerääntyessä. Vaatii siis paljon erilaista tekemistä pysyäkseen ruodussa.

Esteratsastus on normaaliin tapaan aluksi täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, sillä Kielo innostuu esteet nähdessään entistä enemmän. Usein alkutunti menee täten yhteisen sävelen löytämiseen, ennen kuin yhden yhtä estettä voidaan hypätä. Vähitellen tamman rauhoittuessa ja hyppäämiseen makuun päästessä kuoriutuu siitä oikein taitava estehevonen, joka ei aristele minkäänmoisia esteitä. Kielolla riittää kapasiteettia rataesteillä 110cm asti, muttei se sitäkään suurempia esteitä kaihda, vaan aina yrittää jokaista oli tilanne mikä tahansa. Näin ollen kiellot ovat tämän hevosen kanssa harvassa, sillä se on radalla muutoinkin ketterä ja varmajalkainen etenijä, joka osaa hyvin arvioida itse ponnistuspaikankin. Sen vuoksi myös maasto- ja erikoisesteet ylittyvät mutkitta, ilman kyttäilyä tai aristelua. Selkään tarvitaan vain päättäväinen ja napakka kuski, muutoin tiedossa on katastrofi.

Kilpailuissa Kielo on todella levoton, se ei malta olla hetkeäkään nätisti hoitajansa vierellä, vaan on aina tukka putkella säntäilemässä sinne ja tänne. Matkat kilpapaikoille vaativat Kielon kanssa aikaa, sillä tamma ei osaa melkein ikinä mennä nätisti traileriin, vaan pistää siinä tilanteessa shown pystyyn. Tosin kun tamma loppujen lopuksi traileriin saadaan survottua, malttaa se matkustaa nätisti yksin sekä kaverin kanssa pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa alkaa se mahdoton meuhkaaminen, jonka takia Kielon kanssa kannattaa pikimmiten suunnata lämmittelemään. Lämmittely ei missään nimessä ole helppo ja yksinkertainen asia, joten kisaajalta vaaditaan pitkää pinnaa ja topakkaa otetta ratsuun, jotta se alkaa toimimaan halutusti. Jos Kielon on saanut hyvin tuntumalle ja liikkumaan tasaisesti eteen, loistaa se todennäköisesti radallakin pistäen täysillä parastaan. Vastaavasti jos hevoseen ei ole saanut kontaktia yrityksestä huolimatta, helpoimmalla pääsee kun ei edes starttaa oman vuoron koitettua.

Sukulaiset

i Mörkövaaran Pinsentti
sh-o, prt, 154cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
ii Pyriitti
sph-o, m, 145cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I
iii Termiitti evm
sph-o, m, 146cm
iie Pilvina evm
sh-t, rt, 149cm
ie Siljana
sh-t, prt, 157cm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
iei Karvinen evm
sh-o, rt, 159cm
iee Sinjaana evm
sh-t, prt, 155cm
e Vaniman Kalmankukka
sh-t, vprt, 156cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
ei Kikon Olivier
sh-o, rtkm, 160cm
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I
eii Uljaan Osteri evm
sh-o, rtkm, 160cm
eie Miekuva evm
sh-t, prt, 166cm
ee VIR MVA Ch Koidutko Kohtalokseni
sh-t, vprt, 156cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*, KTK-II
eei Kenties Satuprinssi evm
sh-o, rt, 155cm
eee Kohtalotar evm
sh-t, vrt, 158cm

iii. Termiitti on nytemmin ansaittuja eläkepäiviään viettelevä suomenpienhevosori, joka on kokenut yhtä jos toista elämänsä aikana. Ori ratsukoulutettiin heti kolmen vuoden iässä, jolloin se alkoi myös aktiivisesti kilpailla eri ratsastuslajien parissa. Liian ahkera kilpaileminen kuitenkin kävi pian nuoren hevosen jalkoihin, jonka myötä sen kisaura stoppasi lyhyeen ja matka teurastamolle alkoi. Välissä Termiitti kuitenkin pelastettiin, sen jalat hoidettiin kuntoon ja lähdettiin uudestaan kokeilemaan onnea radoille. Kapasiteettia pienellä hevosella riitti esteillä 110cm asti ja koulussa se taittoi helppo B luokan. Tällä kertaa jalat kestivät, mutta puolestaan omistajan ja hevosen kemiat eivät natsanneet, jolloin Termiitti jälleen vaihtoi omistajaa. Tässä vaiheessa ori oli kuitenkin kerännyt jo mukavan määrän menestystä koulun ja esteiden parissa, jonka myötä se ostettiin jalostusoriksi. Jalostusorina ollessaan Termiitti oli kova karkailemaan ja vahinkoastumaan tammoja, jolloin se oli yhden jos toisenkin kerran eristyksissä. Jälkeläisiä ori sai jalostusuran aikana 17 kappaletta, joille se periytti erityisesti hyvää hyppykykyään. Hankalampi luontoinen Termiitti on väritykseltään musta ja säkäkorkeutta pienhevosella on vajaat 146cm.

iie. Pilvina oli kaunis suomenhevostamma, kasvattajanaan ja omistajanaan Pilvi Andersson. Väritykseltään Pilvina oli rautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi 149cm, joten se oli juuri ja juuri hevosen mitoissa. Hyvärakenteinen tamma oli koko elämänsä ajan tuttu näky näyttelykehissä, keräten matkaansa lukuisia BIS-sijoja. Hyvän näyttelymenestyksen myötä myöhemmällä iällä Pilvina kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Näyttelykehien ulkopuolella Pilvinalla kierreltiin myös koulukisoissa, pääosin vaativa B luokissa. Tamma omasi kauniit liikkeet, joiden vuoksi se ehkä hurmasi tuomarit ja siten sijoittui toistuvasti. Luonteeltaan Pilvina oli hyvin herkkä ja osittain jopa säikky, vähän ikään kuin yhden ihmisen hevonen. Kilparadoilla se omasi kuitenkin erittäin vahvan kilpailuvietin, joka on ehkä osasyy sen menestykseen. Pilvinaa käytettiin jalostukseen kahden jälkeläisen verran, saaden upeat tamma- ja orivarsat. Molemmille jälkeläisille tamma periytti hyvää liikettään ja kapasiteettia vaativiin luokkiin kouluradoille. Pilvina lopetettiin pitkään vaivanneen puhkurin seurauksena 18 vuoden iässä.

iei. Karvinen on nytemmin jo edesmennyt suomenhevosori, jonka kasvatti Jouko Kinnunen. Nuorena hevosena Karvinen oli hyvin lupaava ratsuhevonen, joka taittoi kouluratsastuksessa vaativa b luokat, ylittäen myös rataesteitä 90cm korkeudella. Neljän vuoden iästä lähtien orilla kilpailtiin ahkerasti koulun ja esteiden parissa, saavuttaen lukuisia voittoja sekä muita sijoituksia molemmista lajeista. Viiden vuoden ajan Karvista nähtiin kaiken maailman kissaristiäisissä, kunnes 9 vuoden ikäisenä se loukkasi jalkansa niin pahasti, ettei se kestänyt enää normaalia ratsastuskäyttöä. Tällöin hyvin menestynyt ori meinattiin laittaa kuoppaan, mutta nykyinen omistaja pelasti sen ja teki siitä oivan seurahevosen. Seurahevosen viran ohella Karvista käytettiin myös jalostukseen, saaden kahdeksan jälkeläistä. Jokaiselle jälkeläiselle ori on periyttänyt hyvää kilpakykyään ja mukavanoloista luonnettaan. Hyväluontoinen Karvinen on väritykseltään rautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta tältä löytyy noin 159cm. Vaikka jalka edelleen 22 vuotiasta oria vähän vaivaakin, on sillä edessään vielä monen monta hyvää vuotta.

iee. Sinjaana oli Siljanan tavoin Siiri Kosken kasvattama suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan melkoinen känkkäränkkä. Tutummin Sinja oli oman arvonsa tunteva hevonen, joka ei antanut mitään ilmaiseksi missään tilanteessa, aiheuttaen joskus harmaita hiuksia hoitajilleen. Nuorena tamma oli tuntihevosena ratsastuskoulussa, mutta kun huomattiin, että se ei millään tavoin hommasta nauti, myytiin se yksityiseksi. Tällöin Sinja pääsi myös kilparadoille näyttäytymään, ollen aivan tykki ja ylivoimainen esteratsastuksessa 100cm luokissa. Se voitti, tai vähintäänkin sijoittui, melkein jokaisessa starttaamassa kilpailussaan, jättäen kaikki epäilijät kylmäksi. Myös kouluradoilla Sinjaa nähtiin helpoissa luokissa, niissä kuitenkaan suurempaa menestymättä saavuttamatta. Kuusi vuotisen esteuransa jälkeen tamma siirtyi jalostushevosen rooliin, saaden kolme upeaa jälkeläistä. Jälkeläisilleen, kuten myös Siljalle, Sinja periytti punarautiasta väritystään. Säkäkorkeutta hyvärakenteinen tamma omasi 155cm. Vanhemmalla iällä Sinjan jalat alkoivat enemmän ja vähemmän oireilemaan, niitä koetettiin hoitaa kuntoon, mutta aina tuli takapakkia paranemisen kanssa. Sen vuoksi Sinja lopetettiin 19 vuoden ikäisenä.

eii. Uljaan Osteri, tutuille Osku, on 160cm korkea rautiaankimo ori. Osku on poikansa Olivierin tapaan koulutettu neljään eri lajiin, joista se tosin on omistajansa kanssa kilpaillut vain ratsastuslajeissa - valjakkoajoa pari harrastaa lähinnä mielenvirkistykseksi. Orin palvelualtis ja yritteliäs luonne on auttanut huomattavasti sen kouluttamisessa, ja ori kilpailikin nuoruudessaan kouluratsastuksessa helpossa A:ssa, esteillä metrin luokissa ja kenttäratsastuksessa avoimissa helpoissa luokissa. Hyvien kilpailumeriittien lisäksi orin kantakirjaus II-palkinnolle teki siitä halutun siitosorin, jonka seurauksena Oskulle syntyi reilut neljäkymmentä jälkeläistä. Nykyään 24-vuotias ori viettää ansaittuja eläkepäiviä pitkäaikaisen omistajansa ja kilpakumppaninsa luona.

eie. Miekuva oli punarautias, 166cm säkäkorkeutta omannut tamma. "Minni" oli erittäin osaava hevonen niin kouluratsuna kuin valjakkohevosenakin, kilpaillen avoimissa vaativa B- ja vaativa yhdistetty -luokissa. Tamma ei ollut kovin erityinen estehevosena heikon tekniikkansa takia, mutta sillä kilpailtiin kuitenkin pienissä seuratason luokissa mielenvirkistyksen ja vaihtelun vuoksi. Mimmi oli luonteeltaan hyvin ailahtelevainen ja sen kanssa sai olla jatkuvasti varpaillaan, jos ei halunnut joutua tamman mielialanvaihtelun seurauksesta purruksi tai potkaistuksi. Ratsuna ja ajettaessa se oli kuitenkin hyvin herkkä ja vastaanottavainen, mutta vaati näiden ominaisuuksiensa vuoksi osaavan ratsastajan. Miekuva astutettiin neljä kertaa, mutta vain kahdella kerralla tamma varsoi elävän jälkeläisen - ensimmäinen astutus päättyi varsan luomiseen ja viimeinen koitui niin jälkeläisen kuin tamman itsensäkin kohtaloksi. Mimmi oli kuollessaan 18-vuotias.

eei. Kenties Satuprinssi on rautias, 155cm korkea komea suomenhevosori. Prinssi osoittautui jo nuorena poikkeuksellisen kapasiteetikkaaksi yksilöksi esteratsastuksen parissa, mutta päätyi kilpailemaan myös koulua ja kenttää omistajansa kanssa pääasiassa hyvää tulosta tehden. 14-vuotiaana ori myytiin pitkäaikaisen omistajansa sairauden vuoksi, ja se päätyi erinäisten mutkien kautta valjakkoajoa harrastavan naisen omistukseen. Prinssi kilpaili vielä usean kauden ajan noviisi-valjakkoluokissa, ennen kuin eläköityi kilpakentiltä ja siirtyi jalostuskäyttöön. Ori oli suosittu siitosori monipuolisuutensa ja hyvän luonteensa ansiosta – lopullinen jälkeläismäärä kiipesi yli seitsemänkymmenen. Nykyään 26-vuotias Prinssi viettää leppoista oloneuvoksen elämää nauttien omistajansa kanssa satunnaisista ratsastus- sekä kärryajeluista.

eee. Kohtalotar oli 158cm korkea vaaleanrautias tamma, joka kilpaili lähes kymmenen vuoden ajan valjakkoajossa saavuttaen jopa vaikeista luokista sijoituksia. Tamman vahvuuksia olivat loistava ajettavuus ja kuuliaisuus – se todella kääntyi vaikka kolikon ympäri, jos ajuri sitä pyysi. Valjakkouran jälkeen tammalla kisattiin myös muutamissa helppo A –tason koululuokissa. ”Kontti” oli myös ulkomuodoltaan varsin kaunis, ja se kantakirjattiin kahdeksanvuotiaana hyvin rakennepistein. Kauneus ei valitettavasti ylettynyt tamman luonteeseen. Välillä Kontti saattoi toki olla mitä mukavin seuralainen, mutta 80% ajasta se halusi mieluummin aiheuttaa omistajalleen aikaisen sairaseläköitymisen milloin minkäkin älynväläyksen seurauksena. Tamma sai eläessään kolme varsaa (ottaen huomioon jokaiselle periytyneen luonteen ei ehkä olisi kannattanut), mutta kuoli synnyttäessään neljättä jälkeläistään synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin.
Emän puolen © Anniina N.

Jälkeläiset

s. 08.04.2016, t. Mörkövaaran Karmelia (i. Mörkövaaran Harmava) omistaja: Milja
s. 17.08.2016, t. Mörkövaaran Karmiina (i. Huvitutin Kermaviili) omistaja: Mörkövaara
s. 29.10.2016, t. Mörkövaaran Kauhutarina (i. Kaamoskaiho) omistaja: Tuulia T.

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 40, VVJ 40, VSR 5 kpl

11.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
21.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
23.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
24.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
24.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
24.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
25.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
27.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
27.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
31.12.15, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
02.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
02.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
04.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
04.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
05.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
08.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
08.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
08.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
09.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
11.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
11.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
12.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
13.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
13.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
14.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
14.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
15.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
15.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
15.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
16.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
18.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
18.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
19.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
23.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
23.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
24.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
25.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
26.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
26.01.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
27.01.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30

24.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
25.12.15, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
02.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
04.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
05.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
07.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
08.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/29
09.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
09.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
12.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
14.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
21.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
23.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
24.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
25.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
26.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
27.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
29.01.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
04.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
07.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
23.12.15, ERJ (kutsu), 110cm, 01/25
25.12.15, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
29.12.15, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
02.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
03.01.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
03.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
07.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
10.01.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
12.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
12.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
13.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
13.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
13.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
14.01.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
17.01.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
17.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
19.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
20.01.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
21.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
21.01.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
22.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
22.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
24.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
25.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
26.01.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
30.01.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
02.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
03.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
04.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
04.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
05.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
05.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/40
07.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
10.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
10.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/40
11.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
11.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
13.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
15.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
18.02.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
19.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
19.02.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30

08.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
10.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
11.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
11.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
15.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
17.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
17.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
20.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
21.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/30
21.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
26.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/30
27.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/30
27.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
28.02.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
04.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
06.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
09.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/30
12.03.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/30
31.05.16, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 10/112
31.01.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 08/78
21.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
24.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
26.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
28.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
28.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
28.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
29.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
30.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
30.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
31.12.15, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
02.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
06.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
07.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
09.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
09.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
12.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
21.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
21.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
22.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
23.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
23.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
23.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
24.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
25.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
25.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
26.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
26.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
27.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
27.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
28.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
29.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
29.01.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
02.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/22
05.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
06.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
10.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 06/40
11.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/40
13.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/40
17.02.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/40
30.08.16, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 07/72

31.01.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/19
31.03.16, VSR CUP (kutsu), 110cm, 01/53
31.05.16, VSR CUP (kutsu), CIC1, 01/30
31.05.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 05/30
31.07.16, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 01/14

Valmennukset ja päiväkirja

12.02.2017 Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Aamulla pakkasimme Kielon kanssa kimpsut ja kampsut, ja suuntasimme läheisen kaupungin paikalliselle ratsastuskoululle estevalmennukseen. Pitkään aikaan en ollut tamman kanssa valmentautunut, joten vähän etukäteen jännitin kuinka meillä oikein sujuu. Alkuverkassa Kielo oli tuttuun tapaan reipas, sain tehdä selässä paljon töitä, jotta sain sen rauhoittumaan ja alkamaan kuuntelemaan huolellisesti apujani. Vähitellen napakan työstämisen kautta sain tamman kivasti avuilleni, jolloin saimme ottaa parit lämmittelyhypyt noin 80cm korkeille pystyesteille. Valmennuksen teemana oli sarjaesteet, joten kentälle oli sijoiteltuna kaksi kahden esteen sarjaa ja yksi kolmen esteen sarja. Valmentajan merkistä saimme Kielon kanssa luvan lähteä ylittämään sarjoja, keskittyen eritoten hyviin lähestymisiin ilman kirimistä sekä tietysti laukka-askelten määrään esteiden välissä. Tamma aloitti hyppäämisen melko kivasti, se nosti reippaasti laukan pyynnöstäni, muttei lähestymissä lähtenyt turhaan painamaan ohjaa vastaan. Kahden esteen sarjat tammalta sujui siis hyvin, laukka-askelia mahtui näihin molempiin kaksi kappaletta. Kolmen esteen sarjalla kaksi ensimmäistä estettä ylittyi hyvin, kun puolestaan viimeiselle saimme pudotuksia oikeastaan kerta toisensa jälkeen. Tällä sarjalla esteiden väleihin tuli vain yhdet laukka-askeleet, joten sain olla todella hereillä selässä ja ohjata huolellisesti ratsuani. Kovasta yrityksestä huolimatta en tosiaan saanut ensimmäisellä, enkä vielä toisellakaan yrittämällä tammaa näiden esteiden ylitse puhtaasti - aina ne kirotut etujalat veivät ylimmät puomit mukanaan. Kolmannella kierroksella olin sikäli viisaampi, että osasin jo hieman ennakoida ja lyhentää Kielon laukkaa, mutta blaa, ei vieläkään! Vihdoin ja viimein neljännellä kerralla kun sarja saatiin lopulta puhtaasti, tippui sen sijaan huonon lähestymisen myötä aikasemmalla sarjalla puomi maahan. Viimeiselle kierrokselle tsemppasin itseäni kovasti ja kannustin Kieloakin hyvällä mielellä yrittämään, ja vihdoin ja viimein kaikki onnistui upeasti! Valmentaja antoi meille tällöin paljon kehuja, tosin huomasinhan itsekin meidän molempien olevan vähän ruosteessa, eikä yhteistyö toiminut täysin missään vaiheessa. Onnistuneeseen suoritukseen oli hyvä lähteä lopettelemaan ja siirtyä verkkaamaan.

25.11.2016
Loppusyksystä olemme päässeet Kielon kanssa pyörähtämään jo ensimmäisissä laatuarvosteluissamme - ja millä menestyksellä! Lokakuussa kävimme koulu- ja esteratsastusjaosten tilaisuuksissa, saaden molemista yli 104 pistettä ja näin ollen matkaan KRJ-I ja ERJ-I palkinnot. Tänään oli puolestaan vuorossa kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu, jossa Kielo pisti todellakin parastaan ja sai huikeat 108,5 pistettä ja KERJ-I palkinnon! Aivan uskomaton tamma, kerrankin tuntuu siltä, että olen onnistunut niin kasvatustyössä kuin myös hevosen omistajana, vau. Seuraavat laatistavoitteet häämöttää todennäköisesti ensi vuoden puolella, ainakin valjakkolaatikseen olisi tarkoitus vielä tähdätä. Yleislaatiksen suhteen olen vähän niin ja näin, toisaalta voisi sen kakkospokaalin sieltä hakea, mutta nääh, jaksaako tuota. No, se selviää myöhemmin!
Muutoin Kielolle kuuluu kerrassaan hyvää, se on pysynyt syksyn hyvin terveenä ja viettelee tälläkin hetkellä leppoisia hevosenpäiviä muiden tammakavereiden kanssa. Viime kuun lopulla tamma varsoi kolmannen jälkeläisensä, jota olimme jo kovin kesästä asti odotelleet. Varsominen sujui hyvin ja maailmaan saatiin terve tammavarsa, joka oli siitä erikoinen, että se oli perinyt isänsä Kaamoskaihon mustan värityksen. Halloween-teemalla Mörkövaaran Kauhutarinaksi nimetty nuorikko kasvoi ja vankistui emänsä rinnalla hienosti, kunnes se marraskuun alussa muutti uuteen kotiinsa Tuulenpesään, Tuulian omistukseen. Toivotaan tällekin parivaljakolle oikein menestyksekästä tulevaisuutta! Näin Kielolle olisi haaveissa vielä yksi ja sitä myöten viimeinen jälkeläinen, josko vain sopiva ori sille löydetään. Lisäksi kun kaikki varsat ovat olleet tähän mennessä tammoja, olisi kiva saada Kielolle orivarsakin.

29.08.2016
Eilisen rankan koulutreenin jälkeen halusin tänään ottaa Kielon kanssa vähän rauhallisemmin, mutta kuitenkin se oli liikutettava. Näin ollen aamutoimien jälkeen hain Kielon tarhasta heinäkasan äärestä, tein huolellisen harjauksen ja nakkasin ajokamat sen niskaan ja kärryt perään. Lähdimme käymään tamman kanssa siis rennolla ajolenkillä, pääosin mennen käyntiä, mutta muutamalla hyvällä suoralla ottaen raviakin. Kielo oli selvästi eilisestä vähän väsynyt, se ei jaksanut normaaliin tapaan puuskuttaa menemään, vaan nyt se oikeasti käveli rauhallisesti eteen, ilman minkäänlaista kiirettä. Ja sekös sopi minulle! Sain nauttia täysillä tamman kyydissä kiirettömyydestä, lintujen laulusta ja hennosta lämpimästä tuulenvireestä. Yhdessä kohtaa täytyi ylittää maantie, jolloin Kielo oli vähän säpsynä ja hermostunut, sillä kummasti juuri sillä sekunnilla oli tiellä varsinainen ruuhka-aika autojen merkeissä. Odotimme kuitenkin rauhassa kaikki autot ja menimme sopivassa kohtaa yli, jonka jälkeen tamma taas rauhoittui ja elämä hymyili. Vajaan kolmen vartin kävelyn jälkeen palasimme hyvillä mielin tallille, jossa tein taas huolelliset lopputoimet tammalle, jonka jälkeen se pääsi takaisin tarhaansa. Heti tarhaan päästyään tamman oli aivan pakko mennä piehtaroimaan hirmuiseen mutavelliin, joka oli syntynyt eilisten sateiden vuoksi. Argh!

28.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Tuttu ratsukko oli kentällä verryttelemässä saapuessani valmentamaan tällä kertaa kouluratsastuksen parissa. Työskentely voitiinkin aloittaa ratsukon jo ennätettyä verrytellä, joten siirryimmekin miltei heti ravityöskentelyyn, jossa aloitettiin aherrus nelikaarisen kiemurauran merkeissä tammaa taivutellen. Jokaisen kaaren sisäpuolelle tuli tehdä myös pieni voltti. Kielo vaikutti ensin hieman häslältä, eikä malttanut keskittyä oikein työntekoon, mutta pieniä voltteja kiemurauralle pyöräyttelemällä tamma nöyrtyi nopeasti työntekoon tvishan ratsastamana. Muistutin volteilla ulkopohkeesta, jotta tamman ulkolapa ei valuisi ympyrältä ulospäin ja se taipuisi näin rehellisemmin. Ratsastajan muistettua neuvoni, alkoivat pikkuvoltit sujumaan todella kauniisti ja maltillisesti, eikä kiemuran kaarienkaan ratsastaminen tuottanut ongelmaa ratsun lihaksiston vetristyessä pikkuhiljaa. Laukassa jatkettiin ensin ihan vain temponvaihteluilla, joista selkeästi eteen ratsastettu laukka oli se Kielolle ominaisempi ja helpompi juttu. Tamma esitteli kaunista ja pitkää laukkaa, jota ei voinut olla ihastelematta. Koottu laukka sensijaan olikin hieman vaikeampi juttu ja sen onnistumiseksi jouduimmekin tekemään toistoja toiston perään. Muistutin tvishaa istumaan syvälle satulaan ja pitämään pohkeen kiinni hevosessa, jotta Kielo ei rikkoisi laukka-askeleen kokoamisessa raville. Muutamien ravirikkeiden jälkeen kuitenkin kokoaminen lähti sujumaan yhä vain paremmin ja paremmin, joten muistutin ratsukkoa, että samanmoisia harjoituksia kotitreeneissäkin tekemällä asia varmasti helpottuisi Kielon kanssa huomattavasti. Onnistuneiden laukkojen jälkeen siirryttiin viellä ravissa taivuttelemaan hevosta keskiympyrälle rennosti eteenpäin ratsastaen. Hevosen ollessa täysin rento ja tyytyväisenoloinen, pyysin ratsukon siirtymään loppukäyntien pariin.

25.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
Ratsukko oli jo tehnyt alkukäynnit saapuessani kentälle, joten pyysin tvishan ottamaan Kielon tuotapikaa ravityöskentelyn pariin. Ravissa pyöräytimme paljon voltteja hevosen taivuttelemiseksi ja pikkuhiljaa työskentelyyn otettiin mukaan myös pitkä, 8 maapuomin sekä maasta hieman irralleen irrotettujen maapuomien sarja. Pyysin ratsukkoa tulemaan sarjaa jokaisella kierroksella tavoitteenaan säilyttää tasainen rytmi sekä tempo ja tärkein kaikista, eli rentous. Kielo näytti innostuvan jo maapuomeista ja kiihdyttikin ennen maapuomisarjaa temponsa hieman liiankin reippaaksi. Muistutin tvishaa pienistä puolipidätteistä sekä siitä, että hän itse istuisi satulassa mahdollisimman rauhallisena, vaikka tamma kiihdyttäisikin vauhtiaan. Pikkuhiljaa kierros toisensa jälkeen meno parani ja tamma alkoi keskittymään muuhunkin kuin vauhdin lisäämiseen. Laukassa jatkoimme maapuomisarjaa, jonka osa puomeista nostettiin 30-40cm korkeiksi kavaljeteiksi. Alkuun meno meni aikalailla säheltämiseksi ja tamma innostui pikkuesteistä aivan liikaa. Puomit lentelivät ja kolisivat, mutta pyysin tvishaa pysäyttämään tammansa aina ennen sekä jälkeen puomisarjan. Tällä tehtävällä saimme Kielon kuuntelemaan ratsastajaansa todella kauniisti ja eipä mennyt aikaakaan, kun tamma suoritti kahdeksan maapuomin sekä kavaljetin ylitse täysin rennossa laukassa ja puomeja kolistelematta. Pienten välikäyntien jälkeen nostin sarjan 80cm tasolle ja muutin sen 4 esteen mittaiseksi. Kentän keskihalkaisijalle tuli tasaokseri ja toiselle pitkäle sivulle vesimatto. Pyysin ratsukon tehtävään, joka starttasi vauhdikkaissa merkeissä. Kielo kuitenkin malttoi keskittyä jalkojensa nosteluun sekä kuuntelemaan reippaan temmon lomassa myös ratsastajaa, joten en katsonut hitusen liian energistä menoa ollenkaan pahalla. Tehtävä suoritettiin mainiosti ja nostin esteet 100-110cm korkeudelle. Tamma ponkaisi jokaisesta esteestä todella kivalla hypyllä ylitse, eikä vesimattokaan pelottanut tätä rohkeaa suomenhevosta laisinkaan. Onnistuneeseen suoritukseen olikin hyvä päätttää valmennus ja niimpä Kielo pääsi huilaamaan loppuverryttelyiden merkeissä ratsastajineen.

14.07.2016
En voi kuin nauraa minkälaiset pari päivää meillä on takana! Halusin tehdä Kielon kanssa jotain uutta ja jännää, jonka vuoksi osallistuimme läheisellä tallilla järjestetylle westernratsastuskurssille. Kurssi oli kestoltaan kolmipäiväinen, jonka aikana käytiin lävitse lajin perusasioita teoriassa ja ratsastaessa. Minä olen joskus lännenratsastanut, mutta siitä on jo ikuisuus - eikä Kielokaan toki alkuunkaan ymmärtänyt, mitä tältä haluttiin. Jo pelkkä länkkärivarustukset saivat meidät molemmat hämilleen, puhumattakaan niistä kaikenmoisista avuista ja liikkeistä, joita ohjaaja olisi meidän halunnut tekevän. Ensimmäiset perusjutut meiltä sujui ensimmäisenä päivänä ihan kivasti, tamma oli hyvin kuulolla ja reagoi näppärästi pieniin apuihin. Toisena päivänä Kieloa sen sijaan kiinnosti huomattavasti enemmän koulukiemuroiden vääntäminen, joten sehän heitti vaikka minkälaisia piruetteja kun ohjaaja olisi halunnut meidän tekevän nopeita käännöksiä. Tsih! Kielo saattoi meidät tällöin naurunalaisiksi, mutta onneksi valmentaja oli todella kannustava ja tsemppasi jatkamaan samaan malliin. Mutta, sitten, tänään, huoh. Jälleen menimme tunnille hyvillä mielin ja aloitimme tehtävien teon hyvällä draivilla, kunnes. Kunnes! Kielo päätti, että hitsi vie, häntä ei tämä laji kiinnosta. Se jumittautui keskelle kenttää, eikä siitä liikkunut. Vuoron perään häntä ja korvat liikkuivat napakoiden pohkeiden saannista, mutta muuta se ei tehnyt. Tällöin tuli hyvin selväksi se, että tämä laji ei ole meitä, tai ainakaan Kieloa, varten vaikka kuinka yrittäisin. Sinne muut kurssin ratsukot jäivät hienosti tekemään länkkäriliikkeitä, kun minä jo pakkasin Kieloa kotimatkalle...

08.04.2016
Eilen illalla Kielo alkoi antamaan merkkejä siitä, että ensimmäinen varsominen olisi lähellä. Tamma astutettiin lopputalven mittaan ihastuttavalla mörkövaaralaisella orilla Harmilla, joka on kuvankaunis voikko suomenhevosori. Kielo alkoi olemaan melko levoton ja pyrki makuulle, sekä takaosa alkoi olemaan vähän turvoksissa. Yön kuluessa ja päivän vaihtuessa Kielo edelleen yritti kovasti varsoa, mutta tulosta ei tullut. Monen, monen tunnin jälkeen näimme jo vilauksen varsasta, mutta Kielo oli jo niin väsynyt, ettei se jaksanut ponnistaa pienokaistaan maailmaan. Itse olin jo menettämässä toivoa varsan suhteen, mutta onneksi saimme eläinlääkärin paikalle, joka sai kun saikin lopulta varsan ulos luonnollista reittiä pitkin. Varsa oli aluksi elottoman näköinen, se ei tuntunut hengittävän, eikä se liikkunut mihinkään suuntaan. Mutta, jälleen suuri kiitos tutulle ja turvalliselle eläinlääkärillemme! Hän sai nopeasti elvytettyä varsan ja pian tämä ihanainen yritti jo jaloilleen. Kyseessä oli ihana tummanpunarautias tammavarsa, joka oli melkein kuin emänsä ulkonäöllisesti. Parinkymmenen minuutin kuluttua varsa pääsi jo jaloilleen ja suorastaan ryntäsi Kielon nisille juomaan. Kielo ei kuitenkaan ymmärtänyt varsan tarkoitusta, joten se pyrki tätä ikään kuin karkuun, eikä antanut varsansa siten syödä. Tämähän meni kuin elokuvista konsanaan, not! Jouduimme turvautumaan ensimmäisinä tunteina pulloruokintaan, mutta onneksi Kielo oli kuitenkin kiinnostunut varsastaan ja vähitellen päästi sen lähemmäs - ja lopulta yön pimeinä tunteita tammavarsa pääsi kuin pääsikin juomaan emänsä nisiltä. Tammavarsa nimettiin Mörkövaaran Karmeliaksi, ja voimme vain toivoa, että siitä kasvaa reipas ja tomera hevosen alku, ja että se löytää vielä itselleen sopivan kodin vieroituksen lähestyessä.

21.12.2015 Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään osallistuin Kielon kanssa ensimmäistä kertaa valmennukseen, kun tallin ulkopuolinen miesvalmentaja saapui Mörkövaaraan pitämään kouluvalmennusta. Alkuverkassa tamma oli hieman tahmea, sain ratsastaa sitä napakalla pohkeella eteen kohti ulko-ohjaa. Kielo vaati paljon taivutteluja ravissa ja laukassa, jotta se alkoi vetristymään ja vähitellen rentoutumaan avuilleni. Aloitimme valmennuksen työstämällä ratsujamme keskiympyrällä ravissa, tehden samalla liioitellusti myötä- ja vasta-asetuksia. Kielon ravi oli tässä vaiheessa jo todella tahdikasta ja hyvin etenevää, varsinkin myötäasetukset sujuivat hyvin. Puolestaan vasta-asetuksissa sain olla todella tarkkana ulkoavujen kanssa, sillä Kielo lähti herkästi suurentamaan ympyrää ja ns. poistumaan uralta. Ympyrältä siirryimme vähitellen keskihalkaisijalle tekemään ensin pohkeenväistöjä ravissa ja sen jälkeen avotaivutuksia käynnissä. Pohkeenväistöt sujuvat tältä nuorelta hevoselta kuin saavista kaataen, joten ne lähtivät meiltä samantien sujumaan kuin rasvattu. Sen sijaan avotaivutuksissa Kielo tuppautui tarjoamaan vähän vaikka minkälaista kiemuraa, ennen kuin se pääsi jyvälle tehtävästä. Valmentaja antoikin meille hyviä vinkkejä avotaivutuksia koskien, joten lopussa tamma teki jo suorastaan täydellisiä avoja, kun tiesimme, mitä tehdä. Viimeiseksi tehtäväksi saimme alkaa laukkaamaan kahdeksikon muotoisella kiemurauralla, tehden risteyskohdassa käynnin kautta laukanvaihdot. Ensin tehtävä oli todella tuskaista, sillä hyvä että sain Kieloa hidastettua laukassa käyntiin, sen saadessa viidennen vaihteen silmään. Kuitenkin huolelliset pidätteet ja pitkäpinnainen työskentely selässä auttoi, eikä aikaakaan kun Kielo teki todella hyviä vaihtoja merkistäni. Tunnin päätteeksi jäähdyttelimme ratsumme ravissa ja käynnissä, kunnes saimme lopetella. Valmentaja antoi jälkeenpäin palautetta työskentelystämme, joka ei nyt hirmuista ylistystä ollut, mutta hyviäkin asioita löytyi.

27.11.2015
Mörkövaaraan syntyi viime viikolla kerrassaan ihastuttava tammavarsa, joka sai nimekseen Mörkövaaran Kalmankielo eli tutummin Kielo. Kielolla on hieno, menestynyt suku, sen isän puoli on mörkövaaralaista verta ja emän puoli puolestaan vanimalaista kauneutta pullollaan. Tämän vuoksi jo ennen varsan syntymää olin kovasti aprikoinut, tulisiko syntyvä pienokainen jäämään talliin vai menisikö se myyntiin. Kuitenkin tämän pienen hurmurin syntymän jälkeen olin heti aivan myyty ja täten Kielo sai jäädä talliin. Tamma on osoittaunut tänä aikana ihan kiltiksi hevoseksi, tosin vauhtia ja vaarallisia tilanteita sen kanssa kyllä on päästy jo lyhyen ajan sisään kokemaan. Maastakäsittelytilanteissa se on ajoittain siis saanut pinnan palamaan, mutta uskoisin sen olevan lopulta sen arvoista, kunhan se kehittyy ja tositoimiin päästään. Kielolla on nimittäin uskomattoman kauniit ja lennokkaat liikkeet jo nyt! En malta odottaa, että pääsen sen kanssa ratsukoulutuksen pariin ja pääsemme kunnolla näkemään minkälainen taituri tästä kuoriutuu. Kielon kanssa olisi ratsastuslajien ohella tarkoitus alkaa harjoittelemaan valjakkoajojakin, johon sillä on varmasti potentiaalia emänsä tavoin. Joulukuun alussa alkanemme tamman kanssa siten enemmän puuhailemaan ja samaisessa kuussa toivomme pääsevämme jo kilparadoille asti.