Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Kouluvalmennus 12.10.2010

Mörkövaaran järjestää vuoden ensimmäisen kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Kouluvalmennuksella ei ole yhtä ja ainoaa tasoa - jokaista hevosta valmennetaan koulutuskohtaisella tasolla. Valmennus järjestetään 12.10.2010, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Jos omistat useamman Mörkövaaralaisen, ovat kaikki tervetulleita mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus1 11.10. mennessä. Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (ja mikäli ei omaa sitä luonnetta niin parin sanoin kuvailua+mahd. valmennustaso)

Osallistujat
1. Milja - Mörkövaaran Tinja
Ratsukko saapui valmennukseen selvästikin hyvillä mielin - ratsastaja oli hereillä selässä ja Tinja käveli korvat hörössä innokkaasti eteenpäin. Tästä oli siis hyvä lähteä työstämään päivän tehtäviä. Aloitimme Tinjan kanssa täysin perusasioilla, alkuun mentiin reippaalla tahdilla ympyröitä ja rataleikkaita niin käynnissä, kuin myös ravissa. Ratsastaja antoi ratsulleen selvät avut, joiden ansiosta Tinja liikkui hyvin ja teki tehtävänsä huolella. Kun lämmittelyt oltiin saatu tehtyä, aloitimme tekemään ravi-pysähdys-peruutus-ravi sarjoja. Ratsukko aloitti tehtävän erittäin varmanoloisena, reippaasta ravista Tinja pysähtyi ratsastajan merkistä kuin seinään ja aloitti peruuttamisen. Siinä tuli kuitenkin pientä ongelmaa, sillä tamma ei millään tahtonut peruuttaa uraa pitkin, vaan lähti väkisin peruuttamaan takapuoltaan kentän keskustaa kohden. Muutamat peruutukset sai ratsukko tehdä, ennen kuin Tinja hoksasi mitä ratsastaja halusi häneltä. Muuten sarjat onnistuivat todella hyvin, siirtymisissä ei tullut tammalla mitään ongelmia. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa siirtymään hallittuun laukkaan, ja siinä samassahan Tinja ampaisikin eteenpäin ja lähtikin tykittämään uraa pitkin. Milja sai selässä antaa reippaasti puolipidätteitä, jotta Tinja malttoi keskittyä. Laukassa tarkoituksenamme oli tehdä alkuun sulkutaivutuksia, ja sitten taas siirtymisiä. Sulkutaivutukset laukassa olivat tälle ratsukolle ilmeisesti hyvinkin tuttu juttu, sillä he suoriutuivat siitä mallikkaasti. Alkuun Milja ei saanut hevoselleen kunnollista asetusta, minkä takia taivutukset eivät lähteneet onnistumaan, mutta pikku hiljaa hyvä tuli. Loppuun otimme laukassa ja ravissa siirtymisiä, lyhyet sivut mentiin harjoitusravilla ja pitkät sivut taas laukattiin. Loppuverkassa reipasta ravia uraa pitkin tehden voltteja ja pääty-ympyröitä. Milja ja Tinja olivat todella mukavia valmennettavia, sillä osasivat kuunnella ohjeitani hyvin, ja muutenkin kun osaava ratsukko tuntuu olevan.

2. yukitora - Mörkövaaran Sudenpesä
Tämä ratsukko yllätti minut heti alusta pitäen - hevonen juoksi kentällä pää viidentenä jalkana, ja ratsastaja sai nipin napin pidettyä ratsunsa hallinnassa. Sain siis koottua itseni heti alkuun, sillä tiesin, että tämän yukin ja Supin kanssa sain tehdä paaaljon töitä. Alkuverkka menikin lähinnä siinä, että ratsastaja yritti pitää ratsunsa hallinnassa, jatkuvaan sai antaa puolipidätteitä ja tarkastaa yukin istuntaa. Tässä vaiheessa näin parhaakseni, että aloitamme ottamalla Supilta liiat energiat pois. Hyvin reipasta ravia pitkin uraa, ja sen jälkeen vielä reippaampaa laukkaa. Vartin ajan hyydytettiin yhteistyöllä hevosta, ja kyllähän se kannatti. Pääsimme viimein aloittamaan mielessä olleet tehtävät kun Supi kulki nätisti ratsastajansa alla. Aloitimme päivän virallisen tehtävän, eli ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymiset. Ravaaminen tältä ratsukolta kyllä onnistui, mutta joka kerta ratsastaja sai valmistaa pysähdykset todella huolellisesti mikäli vain tahtoi ratsunsa pysäytettyä. Pikku hiljaa Supi kuitenkin alkoi keskittyä ratsastajan antamiin ohjeisiin, jolloin pysähdyksetkin viimein onnistuivat. Peruutuksissa ei onneksemme tullut mitään ongelmia, hevonen peruutti yukin merkistä mallikkaasti sen aikaa kuin tarve vaati. Tätä tehtävää teimme molempiin suuntiin hyvän aikaa, kunnes siirryimme laukka tehtäviin. Laukassa tarkoituksenamme oli mennä sulkutaivutuksia ja vähän lisää siirtymisiä. Sulkutaivutuksia ratsastajan hakiessa Supi taas keksi pistää vähän vauhtia jalkoihinsa, joka huomattavasti vaikeutti yukitoran työtä selässä. Tässä vaiheessa ratsastajalta paloi pinna - ja siinä samassa hevonen kulki pää kaarella kuuliaasti eteenpäin. Sulkutaivutukset onnistuivat nyt hyvin, eikä niiden aikana ratsukon tarvinnut tapella yhtään. Loppuun otimme laukassa raviin siirtymisiä ja toisinpäin, jotka eivät myöskään tuottaneet enää ongelmaa. Yleisesti tätä ratsukkoa oli kiva valmentaa, sillä niin ratsastaja, kuin myös ratsu ovat osaavia, mikäli vain kumpikin osapuoli jaksaa keskittyä asiaan.

3. Juli - Mörkövaaran Kaisla
Juli ja Kaisla olivat jo vetämässä alkuverkkaa kun tulin valmennukseen. Kaisla liikkui silloin reippaasti eteenpäin ratsastajan antamien ohjeiden mukaisesti, ja meno näytti ylipäätäänkin erittäin hyvältä. Siitä oli meidän sopiva lähteä päivän tehtäviin. Alkuun halusin ratsukon menevän reippaalla ravilla kiemurauraa, ja tekevän suoralla uralla runsaasti voltteja ja pääty-ympyröitä. Ratsukko teki työtä käskettyään, Kaisla kuunteli selästä tulevia ohjeita maltillisesti ja toimi niiden mukaan. Päivän ensimmäinen virallinen tehtävä oli ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymiset. Reippaasta ravista Juli antoi ratsulleen merkin pysähdykseen, ja siinä samassa Kaisla pysähtyikin. Kevyin avuin tamma alkoi myös peruuttamaan hyvin mallikkaasti, siinä ei tullut mitään ongelmaa. Peruutuksesta suoraan raviin nosto ei kuitenkaan ollut Kaislan vahvin juttu, sillä aina se kerkesi ottaa useita käyntiaskeleita ennen kuin Juli sai sen taas siirrettyä nopeampaan askellajiin. Ratsastaja sai käyttää joka peruutuksen jälkeen reippaasti pohjetta ja raippaa, jotta niitä käyntiaskeleita ei väliin tullut. Kun tämä paketti oli kasassa, siirryimme laukkatehtäviin. Ensin tarkoituksenamme oli tehdä siirtymisiä laukasta raviin ja toisin päin. Jotenkin arvata saattoi, kyllä Kaisla joka kerta raviin hidastui, mutta laukan nosto oli ensimmäisillä kierroksilla hankalaa. Juli tahtoi turhautua kyseisestä asiasta, ja hermojahan siellä menetti useampikin osapuoli. Pikku hiljaa nostot kuitenkin alkoivat luonnistua, ja siihen oli myös hyvä lopettaa ne. Loppuun otimme sulkutaivutuksia laukassa joka oli tälle ratsukolle selvästi helppo juttu, kunhan vain alkuun sai asetukset hyviksi. Tätä ratsukkoa oli ilo valmentaa, sillä vaikka ratsastaja, kuin myös ratsu omaavat selvästi taitoja, niin silti joitakin asioita saimme kunnolla useampaankin kertaan toistaa puhtaan suorituksen saamiseksi.

4. Oresama - Mörkövaaran Partajehu
Tämän ratsukon saapuessa valmennukseen taisi siinä vähän itsekutakin hymyilyttää, miten ihana näky olikaan! Valkoinen pikkusuokki löntysti lyhyin askelin kentän keskustaa kohden, ja selässä ratsastaja yritti jo tässä vaiheessa potkia ratsuaan liikkumaan reippaammin eteen. Mumisin itsekseni, että tästä tuleekin sitten haastava valmennus. Alkuverkassa menimme, tai ainakin yritimme, reippaalla käynnillä ja ravilla voltteja, sekä kaikenlaisia kiemurauria. Ratsastaja teki kaikkensa, jotta ratsunsa olisi kuunnellut tätä, mutta aika epätoivoiselta meno kuitenkin näytti. Jotta saatiin Pave viimeinkin nostamaan se ravi ja aloittamaan päivän oikeita tehtäviä, piti minun mennä kentän keskelle riehumaan - ja kyllähän se kannatti. Sitten ratsastajalta vain sateli raipan iskuja hevosen takamukseen, ja siinähän meillä reipas poni. Aloitimme ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymiset, joita suorastaan odotin innolla. Pave ravasi nyt eteenpäin ihan ok ja pysähdyksetkin onnistuivat paremmin kuin mikään. Peruutuksissa ratsastaja sai antaa vähän reippaammin apuja, jotta Pave suostui kuuntelemaan ja ymmärsi, että mitä tulee tehdä. Haastavin juttu oli lähteä siitä peruutuksesta suoraan raviin, sillä Pave tuntui aina vain lähtevän löntystävän eteen vaivalloisella käynnillä. Raippaa, pohkeita, raippaa, pohkeita, ja näin saatiin taas hevonen raviin. Toistimme tehtävän niin monta kertaa, että viimein suoritus olikin sitten täydellinen. Laukkatehtäviä odotin jo kauhulla, mutta yllättäen ori reipastuikin ja kulkikin ratsastajan ohjeiden mukaisesti, aivan kuin ei olisi koko tunnin aikana löntystellyt. Laukassa Oresama sai jopa antaa alkuun puolipidätteitä hevosen rauhoittamiseksi, kunnes annoin luvan alkaa tekemään reippaalla tahdilla voltteja, sekä pääty-ympyröitä. Kahdeksikon muotoinen ura myös tuli hyvin tutuksi jälkeenpäin, sillä itseltäni tahtoi jo ideat laukkaan loppua, ja jotain kun oli tehtävä. Loppuverkan Pave ja Oresama menivät täysin itsenäisesti, ainoana ehtona se, että ratsastaja piti ratsunsa reippaassa liikkeessä, eikä antanut sen laiskotella hetkeäkään.

5. Ziki - Mörkövaaran Ilona
Ziki ja Ilona saapuivat valmennukseen hyvin virkeällä mielellä, sillä tamma puhkui jo alkukäyntien aikana intoa, eikä Zikikään onneksi selässä nukkunut. Aloitimme alkuverkan aivan perusasioilla, käynnissä ja ravissa teimme voltteja, sekä pääty-ympyröitä. Suunnat vaihdettiin useaan otteeseen etuosakäännöksellä, jolloin Ilona sai kuunnella ratsastajaansa huolella tehdäkseen suorituksen hyvin. Kun ratsukko pelitti hyvin yhteen alkuverkan jälkeen, pääsimme aloittamaan suorilta päivän tehtävät, jotka tuntuivat ehkä turhankin helpolta näin taitavalle ratsukolle. Alkuun menimme ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymisiä, joiden aikana Zikin ja Ilonan yhteistyötä oli kyllä mukava seurata. Tamma kuunteli koko ajan korvat tarkkana ja keskittyneenä ratsastajan antamia apuja ja pyrki liikkumaan ohjeiden mukaan. Tehtävästä ratsukko tietenkin suoriutui mutkitta: pysähdykset ravista eivät tuottaneet ongelmia, kuten myös peruutukset menivät täysin nappiin. Muutaman kerran Ilona otti peruutuksen jälkeen parit käyntiaskeleet ennen raviin lähtöä. Tämän jälkeen pääsimme laukkatehtävien pariin. Merkistäni Ziki nosti Ilonalla hallitun laukan, tamman liikkeitä ei kyllä voinut kuin ihastella, aivan upea! Laukassa menimme alkuun kahdeksikon muotoista kiemurauraa, jossa ei tietenkään haastetta ollut. Ratsukko sai laukata muutaman kierroksen uraa pitkin, kunnes tarkoituksena oli alkaa tekemään avotaivutuksia. Ziki asetteli ratsunsa hienosti, ja kyllähän Ilona riittävistä merkeistä lähti kulkemaan nätissä taivutuksessa eteen. Välillä tamma tosin luisui Zikin antamista ohjeista, ilmeisesti sen keskittymiskyky ei ollut valmennuksen loppupäässä enää huipussaan. Loppuverkkaan otimme reippaalla ravilla kiemurauria sekä rataleikkaita, ja tulihan raviväistöjäkin kokeiltua. Yleisesti tätä ratsukkoa oli erittäin mukava valmentaa, sillä he keskittyivät hyvin tehtäviin ja jaksoivat panostaa maltillisiin suorituksiin mukisematta.

6. Toffe - Mörkövaaran Eemil
Eemil tuntui heti alusta asti laittavan ratsastajalleen vastaan, sillä Toffen noustessa selkään poika päätti lähteä reippaasti kävelemään alta, eikä malttanut odottaa ratsastajansa merkkiä. Alkuverkassa ori tahtoi muutenkin osoittaa vähän mieltään, ratsastaja sai tehdä todella paljon töitä jotta sai ratsunsa kuuntelemaan ohjeita ja keskittymään asiaan. Kun Toffe sai viimein Eemilin menemään kunnolla, pääsimme siirtymään raviin ja aloittamaan päivän tehtävät. Alkuun laitettiin Eemiliin kunnolla vauhtia, sillä tuntui, että se meinasi joka välissä pudottaa takaisin käyntiin, siispä paljon raippaa ja pohjetta, kunnes meno näytti vauhdikkaalta. Tarkoituksenamme oli lähteä menemään ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymisiä, joissa oli ainakin tälle ratsukolle haastetta mukavasti. Pysähdykset ravista onnistuivat hyvin, mutta peruutukset eivät alkuun tahtoneet onnistua mitenkään päin. Joko Eemil ei peruuttanut ollenkaan, tai sitten sen takapuoli lähti väkisinkin menemään keskelle kenttää eikä uraa pitkin. Tätä saimme hioa hetken aikaa jotta saatiin se kulkemaan ohjeiden mukaisesti. Myöskään siirtyminen raviin paikoiltaan vaati hieman malttia, alkuun kun joka kerta tuli mukaan muutamat käyntiaskeleet. Pikku hiljaa, useiden toistojen jälkeen, Eemil alistautui Toffen tahtoon, ja samassa esiin tulikin osaava kouluratsu. Ori kulki muodossa reippaasti eteenpäin tehden ratsastajan antamien ohjeiden mukaisesti tehtäviä, ja silloin meno näytti myös todella hyvältä. Siirryimme seuraavaksi laukkaan, alkuun menimme suoraa uraa pitkin tehden voltteja, sekä pääty-ympyröitä, kunnes aloitimme tekemään sulkutaivutuksia. Toffe valmisteli ratsunsa hienosti kyseiseen tehtävään, ja merkistä Eemil kulki nätisti avotaivutuksia tehden eteenpäin. Loppuverkassa halusin ratsukon menevän reippaalla ravilla kiemurauria, ratsastajan ainoana tavoitteena saada niin hevoseltaan virtaa pois. Tätä ratsukkoa oli hyvin mukava valmentaa, sillä hevonen näytti alkuun hyvinkin mahdottomalta, mutta lopussa siitä paljastui taitava kouluratsu.

7. ninja - Mörkövaaran Mimosa
Ninja ja Mimosa saapuivat kentälle hyvissä ajoin, he olivat jo vetämässä itsenäisesti alkuverkkaa saapuessani paikalle. Tamma näytti kuuntelevan ratsastajansa antamia ohjeita hyvin maltillisesti, ja liikkui eteenpäin muutenkin hyvin virkeän oloisena. Tästä lähdimme suorittamaan päivän tehtäviä. Alkuun pyysin ratsukkoa menemään reippaalla ravilla ympäri kenttää tehden useita voltteja, pääty-ympyröitä ja rataleikkaita. Hain näin tuntumaa siitä, millainen Ninjan ja Mimosan välinen yhteistyö tulisi olemaan. Välillä ratsu ei tuntunut tekevän tehtäviä niin kuin ratsastaja pyysi, vaan Ninja joutui ottamaan uusiksi pienenkin temppuilun jälkeen. Seuraavaksi pääsimme aloittamaan ravissa päivän tehtävää, eli ravi-pysähdys-ravi-peruutus siirtymisiä. Mimosa ravasi reippaasti eteenpäin, ja Ninjan huolellisesta pidätyksestä se hidastui, mutta alkuun vain käyntiin. Suoraan pysähtyminen ei siis aivan onnistunut nappiin, mutta kun tamman sai pysäytettyä, niin kyllä se maltillisesti aloillaan seisoi. Peruutukset eivät tuottaneet ongelmaa, ratsastaja antoi ratsulleen selvät ohjeet peruutukseen ja näin myös tapahtui. Pysähdyksestä raviin onnistui yllättävän hyvin, jotenkin jo odotin niitä useita käyntiaskeleita, mutta toisin kävi. Tätä tehtävää toistimme molempiin suuntiin useita kertoja, kunnes suoritukset olivat lähes tulkoon täydellisiä. Seuraavaksi siirryimme laukkaan, jossa alkuun mentiin reippaasti taas ympyröitä ja kiemurauria. Pyysin seuraavaksi Ninjaa siirtämään Mimosan vastalaukkaan, joka ei tuottanut ongelmaa. Teimme molempiin suuntiin useita laukanvaihtoja käynnin kautta, ensin siis semilaukkaa, ja siitä hidastus ja nosto vastalaukkaan. Loppuverkassa ratsukko sai tehtäväkseen ensin tempon lisäyksiä ravissa, ja sitten hallittua keskiravia tehden erinäisiä ympyröitä. Valmennuksen ajan tämä ratsukko oli hyvin hereillä ja molemmat keskittyivät tehtäviin huolellisesti, eivätkä jättäneet mitään puolitiehen.

8. Missu - Mörkövaaran Lumottu
Lumi saapui valmennukseen kevein askelin liidellen eteenpäin, selässä ratsastajan antaessa reippaita apuja hevoselleen. Alkukäyntien jälkeen annoin merkin lähteä tekemään verkkaa ravissa, jolloin Missu otti topakasti ohjat käsiinsä ja ohjasi ratsunsa hallittuun raviin. Lumi kuunteli ratsastajan antamia ohjeita heti erittäin maltillisesti ja pyrki liikkumaan niiden mukaisesti. Ensiksi mentiin ihan perusasioita ravissa, voltteja, pääty-ympyröitä, rataleikkaita ja kaikkea mitä siihen hetkeen vain keksittiin. Sitten aloitimmekin päivän ensimmäisen virallisen tehtävän, eli ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymiset. Missu valmisteli ratsunsa ravissa ennen tehtävään hyvin, ja merkistäni antoi pidätteen jolloin Lumi pysähtyi kuin seinään. Peruutuksissa ratsastaja sai antaa vähän tiukempia ohjeita, sillä alkuun tamma ei meinannut lähteä millään peruuttamaan. Peruutuksista suoraan raviin siirtymiset onnistuivat nappiin, vaikkakin alkuun olin jo varma, että Lumi ottaa käyntiaskelia ennen ravia. Tätä tehtävää toistimme kumpaankin suuntaan useaan otteeseen, jotta saatiin tehtävä onnistumaan hyvin. Peruutuksissa oli aika useasti ongelmaa, mutta pikku hiljaa nekin alkoivat onnistua. Seuraavaksi annoin luvan nostaa laukan, ja laukassa mentiinkin alkuun taas voltteja, sekä kiemurauraa. Lumi laukkasi innoissaan eteenpäin, mutta pysyi silti hyvin vielä ratsastajansa käsissä vaikka vauhtia löytyikin. Kun ratsukko oli tarpeeksi tehnyt kiemuroita, päätin ottaa muutamat laukanvaihdot käynnin kautta loppuun. Tamma siirtyi hienosti laukasta käyntiin, ja vaihtoi sitten toiseen laukkaan. Tämä tehtävä ei kyllä tuottanut edellistenkään tavoin tälle ratsukolle ongelmaa. Valmennuksen ajan ratsastaja ja ratsu olivat molemmat hereillä, ja siksi heitä oli ilo valmentaa. Hyvin osaava ratsukko kaikinpuolin, molemmat jaksoivat keskittyä ja panostaa pieniinkin virheisiin joita valmennuksessa muutama ilmeni.

9. Lea - Mörkövaaran Napakettu
Tämä ratsukko saapui kentälle intoa puhkuen, ja eritoten vauhtia omaten. Nopan alkukäynnit olivat jo lähestulkoon ravia, ratsastaja sai antaa jo tässä vaiheessa puolipidätteitä pitääkseen hevosensa kurissa. Käskin tietenkin tehdä useita voltteja sivuille ja yrittää rauhoitella tammaa kaikin tavoin. Alkuverkassa menimme ravilla, todella reippaalla ravilla, paljon perusasioita, kuten voltteja, pääty-ympyröitä, sekä kiemurauria. Noppa se vain puuskutti innolla eteenpäin, kuitenkin kuunnellen maltillisesti selästä tulevia ohjeita. Kun tamma oli hyvässä vireessä ja liika energia oltiin saatu kulutettua, aloitimme päivät tehtävät. Ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymiset tuotti ratsastajalle kieltämättä hieman pään vaivaa, kiitos yli-pirteän hevosensa. Pysähtyminen tuotti eniten ongelmaa, sillä tamma ei ensinnäkään olisi halunnut hidastaa ravista edes käyntiin, ja sitten kun sen sai pysäytettyä, ei se malttanut seisoa aloillaan sekuntia pidempään. Peruutukset onnistuivat kuitenkin hyvin, tamma asteli taaksepäin niin monta askelta kuin vain ratsastaja halusi. Peruutuksesta suoraan raviin siirtyminen, yllätys yllätys, onnistui tältä ratsukolta aivan nappiin - kun Lea puristi hennosti pohkeillaan tamman kylkiin, niin se suorastaan ampaisi vauhdilla eteenpäin. Toistimme tätä tehtävää useita kertoja, ja loppujen lopuksi saimme Nopan jopa seisomaan aloillaan niin kauan kuin Lea vain vaati. Seuraavaksi pääsimme laukkatehtävien pariin; ensin suoraa uraa pitkin tehden voltteja ja suuria pääty-ympyröitä, sitten kahdeksikon muotoista kiemurauraa, ja loppuun vähän sulkutaivutuksia. Kiemurauralla Noppa tahtoi aina välillä lähteä oikomaan, jolloin kuviosta tuli enemmälti teräväkulmainen, siispä Lea sai kunnolla tehdä sisäpohkeillaan töitä oikomisen estämiseksi. Sulkutaivutukset onnistuivat hyvin, ratsastaja sai joka kerta hevosensa hyviin asetuksiin, ja siten meno myös näytti hyvältä. Tätä ratsukkoa oli oikein mukava valmentaa, yhteistyö pelitti lähes täydellisesti vaikka Noppa olikin yli-innokkaalla tuulella.

10. Laura R. - Mörkövaaran Vinski
Hämmästyin heti alkuun siitä, että Vessulta löytyi koulukapasiteettia vain helppo a tasolle! Tämän valmennuksen jälkeen huomasi ehdottomasti sen, että tästä osaavasta orista olisi varmasti vaativimpiinkin luokkiin. Ori liiteli kevein askelin pää kaarella kentälle ratsastajan antaessa huomaamattomia ohjeita ratsulleen. Alkuverkasta lähtien he pelittivät täysillä yhteen, hevonen ei kertaakaan lähtenyt menemään oman pään mukaan, ja hyvä että edes ympärilleen vilkuili. Alkuun menimme paljon reipasta ravia tehden voltteja, rataleikkaita ja kiemurauria, jolloin saimme hevosen kulkemaan nätisti alla, ja keskittymään ohjeiden kuuntelemiseen. Aloitimme valmennuksen ensimmäisen oikean tehtävän, ravi-pysähdys-peruutus-ravi siirtymiset. Vessu ravasi reippaasti koko ajan eteenpäin, mutta pysähtyi heti Lauran käskystä aloilleen. Ori malttoi seisoa pidemmänkin ajan paikoillaan, minnekään sillä ei kiire näyttänyt olevan. Peruutukset onnistuivat myös hyvin, Vessu peruutti reippaasti sen aikaa kuin ratsastaja vain ohjeita tälle antoi. Ensimmäiset virheet tulivat siitä, kun poika ei lähtenytkään peruutuksesta suoraan raviin, vaan otti useita käyntiaskelia ennen raviin siirtymistä. Tätä saimme treenailla jonkin aikaa, itsestäänselvyys se ei tälle ratsukolle vain tuntunut olevan. Kun tämä tehtävä oli paketissa, siirryimme laukkaan. Laukassa Laura sai hopuuttaa ratsuaan eteen, sen verran tuntui Vessu jo tässä vaiheessa hyytyneen. Laukassa menimme alkuun uraa pitkin tehden voltteja, sekä pääty-ympyröitä, joka oli tietenkin aivan perusasiaa. Sitten aloitimme oikean laukkatehtävämme, vastalaukan. Tarkoituksena oli laukata puolet kentästä oikealla laukalla, sitten hidastaa käyntiin ja nostaa vastalaukka. Tämä tuntui kyllä onnistuvat Lauralta ja Vessulta, sen hyvin ne tehtävän suorittivat. Ori nosti aina hyvin laukat ja jaksoi melko hyvin ylläpitää niitä, mitä nyt välillä lähti hidastamaan raviin. Yleisesti tätä ratsukkoa oli oikein mukava valmentaa, kuuntelivat ohjeitani hyvin ja käyttäytyivät muutenkin mallikkaasti koko valmennuksen ajan.

    Ulkoasun © Daniela P 2010