Kouluvalmennus 15.12.2011

Mörkövaaran järjestää taas kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Valmennuksessa on tällä kertaa vain yksi ryhmä ja se on noin helppo a tasoa. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja ja loogisesti omistajalta vain yksi hevonen mukaan. Valmennus järjestetään 15.12.2011, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan.
Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus10, 14.12. mennessä. Muodossa; Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Osallistujat
Helppo A
Toffe - Mörkövaaran Vilppa
Tänään Toffella ja Vilpalla sujui valmennuksessa oikein hyvin, ratsastaja oli alusta alkaen hyvin hereillä selässä ja laittoi ratsunsa tekemään kunnolla töitä. Tammakin oli ihan menevällä tuulella, paljoa sitä ei tarvinnut käskeä esimerkiksi eteenpäin liikkumaan. Ensin Toffe veryytteli ratsunsa huolellisesti jokaisessa askellajissa, kunnes aloimme tekemään päivän tehtäviä. Lähdimme käymään käynnissä lävitse keskikäynnin kokoamista, lisättyä käyntiä sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Hyvän alkuverkan tehnyt ratsukko lähti nätisti kokoamaan käyntiä eikä siinä siten liiemmin ongelmia tullutkaan. Vilppa käveli nöyrästi ratsastajansa alta toimien upeasti myös lisätyssä käynnissä. Avo- ja sulkutaivutuksissa sitten olikin jo pientä haastetta, ilmeisesti tämän ratsukon kanssa en ollutkaan kyseisiä taivutuksia vielä treenannutkaan. Toffe antoi huolelliset avut ratsulleen, mutta yllätykseksi tehtävänanto ei tuntunut Vilpalle kuitenkaan perille menevän. Sulkutaivutukset onnistuivat aluksi kohtuullisen hyvin, vähän topakammin Toffe tosin välillä joutui ratsuaan patistamaan. Sen sijaan avotaivutuksia saimme pidemmänkin pätkän treenailla ennen kuin valmentaja oli tyytyväinen. Tämän jälkeen lähdimme ottamaan ravia, ja ravissakin keskiravia sekä lisättyä ravia. Nätisti tamma jälleen ravasi eteen, keskiravi onnistui hyvin kun ratsastaja antoi vain vähän pidätteitä, ja lisätty ravi onnistui kun pidätyksiä ei enää annettu. Näiden mennessä kohtuullisen hyvin, otimme vielä ravi-pysähdys-ravi-siirtymisiä. Vilppa kun tuntui olevan melko reippaalla tuulella, eivät pysähdykset itsestäänselviä olleet ja siksi Toffe saikin tehdä topakoita pidätteitä pysähtymisien yhteydessä. Kuitenkin raviin lähdöt suoraan pysähdyksistä olivat helppoja. Kyseisen tehtävän jälkeen lähdimme ottamaan vastalaukkaa ensin kiemurauralla ja sitten ihan uraa pitkin. Vastalaukassa ei sinäänsä ongelmia syntynyt, mutta vauhtiahan tammalla edelleen oli ja se näkyi siten myös Toffen melko huolimattomassa ohjauksessa. Kiemuraura oli välillä vähän turhankin kiemurainen kun Vilppa laukkaili vaikka minkämoista rataa, mutta rauhoituttuaan lähti sekin paremmin onnistumaan. Jatkoimme laukkaa keskiympyrällä jonka varrelle oli sijoiteltuna muutamia puomeja. Näillä pyrimme saamaan hevosen keskittymään jalkoihinsa ja askeleihinsa. Laukkaamisen jälkeen ratsukko sai siirtyä hiljalleen itsenäiseen loppuverkkaan.

Laura R. - Mörkövaaran Pyteri
Pyrre näytti tänään valmennuksessa taas sitä omaa persoonallisuuttaan, eikä siksi ratsastaja päässyt valmennuksesta helpolla. Ori laittoi jatkuvasti Lauralle vastaan ja siten Laura saikin käyttää topakasti ja reippaasti apuja saadakseen hevosen kulkemaan halutusti eteen. Alkuverkka meni ratsukolla lähinnä yhteisen sävelen löytämiseen, Pyrre tosin tahtoi laukkailla sinne tänne välittämättä selästä tulevista ohjeista. Lähdimme kuitenkin hiljalleen suorittamaan tehtäviä sillä periaatteella, että ehkä ori tehtävien kuluessa lähtii kulkemaan nätimmin eteen. Käynnissä otimme keskikäynnin kokoamista, lisättyä käyntiä sekä jälleen hieman avo- ja sulkutaivutuksia. Laura sai ratsunsa nopeasti hyvään keskikäyntiin, mutta sen sijaan sen kokoaminen ei tapahtunut sekunnissa. Tarvittiin paljon huolellisia apuja ja pitkää pinnaa jotta Pyrre saatiin lopulta kokoamaan itsensä ja kulkemaan kohtuullisen kauniisti. Lisätty käynti ei tuottanut ratsukolle ongelmaa, mutta avo- ja sulkutaivutukset olivat vähän Pyrren tyylisiä, eli ei kovinkaan huoliteltuja. Avotaivutukset onnistuivat vielä joten kuten, mutta sulkutaivutuksissa ei millään meinattu saada haluttuja asetuksia aikaiseksi ja siten Pyrre vain talsi pää suorana eteenpäin. Jatkoimme piakoin, sulkutaivutuksien onnistuessa jotenkin, ravailemaan, ja tässäkin tarkoituksenamme oli ottaa keski- ja lisättyä ravia. Keskiraviin Pyrren saaminen vaati jälleen ratsastajalta vähän topakampia mutta rauhallisia apuja, mutta lisätty ravi lähti hyvin käyntiin heti kun Laura vain ratsulleen avut antoi. Näihin tehtäviin emme kauaa aikaa tuhlanneet niiden lähtiessä onnistumaan hyvin ja siksi lähdimme tekemään ravi-pysähdys-ravi-siirtymisiä. Pyrrellä ei mitään ongelmaa ollut suoraan raviin lähtemisessä, mutta pysähdykset suoraan ravista olivat kyllä hankalia ilman, että sinne sitä yhtä käyntiaskelta mukaan tuli. Huolelliset pidätykset olivat tässä tehtävässä arvossaan, ja siten hiljalleen ori alkoi niihin reagoimaan ja pysähtymään annetussa kohdassa. Siirtymisien jälkeen lähdimme vähän laukkailemaan vastalaukkaa kiemurauralle. Laukassa Pyrrellä riitti vauhtia vaikka muille jakaa, eivätkä siksi kiemurauran ympyrät pysyneet kovinkaan hallinnassa, niillä mentiin siis lähinnä orin mielen mukaan. Välillä Laura sai kuitenkin ratsuaan kohtuullisen hyvin hallintaan jolloin kaikki myös onnistui, mutta vähänkään löysätessä ohjaa pelleili ori täysin omiaan. Kiemurauran vastalaukan jälkeen otimme vastalaukkaa vielä uraa pitkin, jossa vauhdikkuus oli vähän enemmän jo sallittuakin. Hiljattain aloimme kuitenkin lopettelemaan vielä keskiympyrällä laukkaamisen jälkeen ja siten ratsukko sai siirtyä rauhalliseen loppuverkkaan.

Ziki - Mörkövaaran Virituuli
Tänään Varpu oli alusta alkaen hyvin yhteistyökykyinen ratsastajansa kanssa, tamma asteli nätisti eteen reagoiden jokaiseen selästä tulevaan apuun rauhallisesti. Myös Ziki oli hyvin hereillä selässä ja antoi maltillisia ohjeita ratsulleen eteenpäin menemiseen. Alkuverkassa ratsastaja sai päästettyä hevosen ylimääräiset höyryt hyvin pois ja siksi tehtävät lähtivät onnistumaan hyvin kun ei Varpun tarvinnut kummoisemmin temppuilla. Käynnissä lähdimme tekemään keskikäynnin kokoamista sekä lisättyä käyntiä. Ziki antoi ratsulleen hyvät ohjeet ja siten Varpu lähti samantien kulkemaan hienosti keskikäyntiä, samalla itsensä kokoen. Lisätyssä käynnissä ratsastaja sai vähän reippaammin antaa pohjetta ratsulleen, mutta muuten sekin onnistui hienosti. Lisäksi teimme vaihteeksi avo- ja sulkutaivutuksia, jotka onnistuivat tällä kertaa ihmeellisen hyvin. Zikin ohjeista Varpu alkoi nätisti taipumaan ja tekemään haluttua taivutusta. Lopussa tamma tosin alkoi jo luistamaan annetuista ohjeista kun ei olisi millään malttanut keskittyä enää tehtävään. Käyntitehtävien ollessa hyvin paketissa lähdimme ravailemaan, tarkoituksenamme mennä keski- ja lisättyä ravia. Näissäkään ei mitään ongelmaa ollut kunhan ratsastaja vain antoi selkeät ja huolelliset avut joihin Varpun oli helppo reagoida. Lisätty ravi oli välillä vähän vauhdikasta, mutta hyvät pidätteet pitivät Varpun maltillisessa ja nätissä liikkeessä. Sen jälkeen lähdimme tekemään ravi-pysähdys-ravi-siirtymisiä, joiden parissa kylläkin tarvittiin vähän pitkää pinnaa. Aluksi Varpu ei olisi millään malttanut suoraa ravista seisahtua aloilleen, vaan mukaan tuli väkisin käyntiaskeleita, ja täysin sama juttu myös takaisin raviin siirtymisissä. Käyntiaskeleet olivat siis pienoinen ongelma, mutta useilla toistoilla ja hyvillä avuilla saatiin loppujen lopuksi erittäin hyviä suorituksia aikaiseksi. Viimeiseksi lähdimme laukkaamaan vastalaukkaa ensin kiemurauralla ja sitten uraa pitkin. Vastalaukassa uralla Varpu ei aina täysin pysynyt kärryillä ja siksi nostikin välillä oikean laukan, mutta jälleen malttaen ja huolellisilla avuilla lähti vastalaukkakin onnistumaan. Vastalaukan jälkeen siirryimme vielä laukkaamaan keskiympyrälle, johon oli sijoiteltu muutamia yksittäisiä puomeja. Niiden avulla pyrimme saamaan hevosen enemmän tietoiseksi jaloistaan ja askeleistaan laukatessa, Varpu tosin oli välillä sitä mieltä, että nämähän hypätään ylitse laukkaamisen sijasta. Hiljalleen laukan jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan.

Donna - Mörkövaaran Klaara
Alkuun Klaara näytti ratsastajalleen vähän itsepäisiä piirteitä, eikä niinkään päästänyt Donnaa kovinkaan helpolla. Alkuverkka menikin ratsukolla lähinnä yhteisen sävelen löytämiseen, tamma kun tahtoi juoksevan ympäri kenttää ilman minkäänlaista päämäärää. Hiljattain Donna kuitenkin topakoitui selässä ja näytti ratsulleen, että hän on se kenen mukaan hommat menevät, ja niinhän sitä lähdettiin sitten tehtävien tekemiseen aivan erilaisin mielin. Klaara nöyristyi ratsastajansa alla ja kulki kohtuullisen nätisti eteen reagoiden hyvin selästä tuleviin ohjeisiin. Käynnissä teimme aluksi keskikäynnin kokoamista sekä lisättyä käyntiä, joissa ei juurikaan ongelmia ilmennyt. Kunhan ratsastaja antoi selkeät avut, toimi hevonen todella hyvin ja kokosi askeleensa nätisti. Myös seuraavaksi tekemämme avo- ja sulkutaivutukset menivät kohtuullisen hyvin. Sulkutaivutukset menivät ratsukolta upeasti, mutta avotaivutuksissa Klaara pisti jälleen ratsastajalleen hieman vastaan eikä toiminut yhtä hyvin kuin sulkuja tehdessä. Jatkoimme piakoin raviin, jossa menimme käynnin tavoin keski- ja lisättyä ravia. Tamma ei tuntunut olevan tänään mikään reippain menopeli, siksi Donna sai tehdä töitä jotta Klaara pysyi ravissa ja teki jopa haluttua tehtävää samalla. Keskiravi näytti topakoin ottein melko mallikkaalta, mutta sen sijaan lisätty ravi jäi vähän vajanaiseksi kun Klaara ei millään malttanut keskittyä. Ravitehtävien jälkeen siirryimme laukkaamaan kiemurauralle, tarkoituksenamme oli mennä ensin siinä ja sitten uraa pitkin keskilaukkaa. Keskilaukka kiemurauralla sujui hyvin kunhan Donna vain ajoi reippaasti hevostaan eteen, jotta tämä ei päässyt pudottamaan laiskuuttaan raviin. Uralla Klaara tahtoi useaan otteeseen nostaa oikean laukan vastalaukan sijasta, se tuntui suorastaan hämmentyvän kun ei mentykään laukkaa niin kuin se halusi. Onnistuneen vastalaukan jälkeen jatkoimme vielä hetkeksi laukkaamaan keskiympyrälle, johon oli sijoiteltuna myös muutamia puomeja. Puomien tarkoitus oli saada kiinnittämään hevonen enemmän jalkohinsa ja etenkin laukka-askeliin. Klaaralle puomit tulivat ympyrällä kyllä hyötykäyttöön, sillä se tahtoi kompuroida useaan otteeseen juostessaan suoraa päin puomia. Tietysti useiden toistojen jälkeen tamma jopa tajusi sen, että niiden puomien ylitse voi myös nätisti laukata, ja sittenhän alkoi hommat viimein sujua. Tämän jälkeen ratsukko sai aloittaa itsenäisen loppuverkan reippaalla ravilla.

miwwy - Mörkövaaran Halla
Nuori Halla oli valmennettavanani ensimmäistä kertaa ja olin tietysti innokas näkemään, että kuinka se kulkee uuden omistajansa kanssa. Alkuun tamma vähän osoitti mieltään, eikä se siten kovinkaan reippaasti eteen kulkenut, saati sitten että ohjeisiin olisi reagoinut. Huolellisen ja reippaan alkuverkan jälkeen Halla alkoi vetristymään ja pääsemään paremmin kouluratsastuksen makuun, ja siten ratsukon yhteistyökin lähti hyvin pelittämään. Tässä vaiheessa tamma kulki nätisti eteen ratsastajansa alla ja kuunteli maltillisesti selästä tulevia ohjeita. Lähdimme käynnissä tekemään keskikäynnin kokoamista sekä lisättyä käyntiä. Huolellisilla avuilla ja huolellisin työn miwwy sai melko hyvin Hallan kulkemaan keskikäyntiä ja samalla koottuna. Välillä Halla kuitenkin yritti vielä vastaan laittaa, mutta ratsastaja piti topakasti ohjat vain itsellään. Lisätty käynti myös onnistui hyvin kunhan jälleen vain käytettiin huolellisia apuja. Näiden jälkeen teimme molempiin suuntiin avo- ja sulkutaivutuksia, joiden aikana miwwy sai kyllä tehdä reippaasti töitä saadakseen hevosensa kulkemaan halutusti. Asetukset jäivät molemmissa taivutuksissa vähän vajaiksi, eivätkä suoritukset siten mitenkään täydellisiä olleet. Käynnistä siirryimme ravailemaan, aluksi miwwy sai hakea hyvää tuntumaa hevosestaa itsenäisesti ravissa, kunnes lähdimme kyseisessä askellajissa menemään myös keski- ja lisättyä ravia. Nyt Halla kokosi nopeasti keskiravinsa kun tajusi mistä oli kyse, samoin kuin lisätty ravikin näytti hyvältä. Jatkoimme ravissa ravi-pysähdys-ravi-siirtymisiin, jotka alkuun tuottivat pientä erimielisyyttä ratsukon välille. Kohtuullisen hyvin Halla pysähtyi suoraan ravista, mutta sen sijaan raviin samantien lähteminen ilman käyntiaskelia oli työlästä. Aluksi tamma ei millään meinannut pudottaa käyntiaskelia pois kuvioista, mutta useilla toistoilla saimme muutamat erittäin hyvät suorituksetkin jopa aikaiseksi. Viimeiseksi lähdimme ottamaan vastalaukkaa ensin kiemurauralla ja sitten uraa pitkin. Vastalaukka ei juurikaan tuottanut ratsukolle ongelmaa sen jälkeen kun Halla jaksoi jopa laukatakin pidemmän aikaa ilman, että pudotti takaisin raviin. Ennen loppuverkkaan siirtymistä laukkasimme vielä keskiympyrällä johon oli sijoiteltuna puomeja, joiden avulla pyrin saamaan ratsukon keskittymään hevosen askeleihin. Miwwy sai hyvin taivuteltua ratsuaan ympyrän muotoon ja siten ratsukon meno näytti erittäin hyvältä, eikä Halla muutoinkaan puomeihin kompuroinut.