Kouluvalmennus 24.7.2014

 • Mörkövaara järjestää kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 24.7.2014
 • VIP 21.7.2014
 • Nimi listaan-valmennus, jossa helppo a ja vaativa b ryhmät
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus13
 • Muodossa Ryhmä (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • Osallistujat
  Helppo A
  Pierre - Mörkövaaran Virna
  Pierre ja Virna saapuivat tänään ensi kertaa valmennettavakseni ja innolla odotin näkeväni kuinka ratsukon välinen yhteistyö pelaa. Alkuverkassa Virna oli hieman laiskanoloinen, se käpötteli laiskassa käynnissä ympäri kenttää näyttäen keitetyltä makaronilta velttoudensa vuoksi. Ravissa ratsastaja ajoi kuitenkin hevostaan hyvin eteen ja pyysi tätä ympyröillä nätisti taipumaan, ja siten Virna alkoi vetristyä ja päästä valmennukseen mukaan.

  Kävimme tänään läpi paljolti perusasioita, alottaen käyntitehtävistä. Käynnissä ratsukko sai suorittaa valmentajan omatekemän "kouluradan", jossa tuli mm. pysähtyä, peruuttaa, mennä pohkeenväistöjä sekä tehdä avo- ja sulkutaivutuksia. Virna ja Pierre suoriutui kaikista tehtävistä oikein kunnialla, ratsastajan antaessa hyvät ja huolelliset avut ratsulleen, teki Virna juuri niin kuin ratsastaja tältä vain pyysi. Seuraavaksi siirryimme ravaamaan, tehtävänä temponlisäykset, sekä keski- ja lisätty ravi - ratsukko sai siis esittää valmentajalle kattavasti ravia. Virnan liike oli välillä hieman takkuista, eikä etenkään keskiravi pysynyt koko ajan ruodussa ja niin nätissä liikkeessä kuin olisi toivonut. Lisätty ravi oli kuitenkin puolestaan erittäin näyttävän näköistä tamman pidentäessä askeltaan ja lisättyään hieman vauhtia tahtiin. Viimeiseksi lähdimme laukkailemaan, otimme laukannostoja ympyrällä käynnistä sekä ravista ja muutamat pätkät myös vastalaukkaa. Pierren pyytäessä Virnaa eteen laukkapohkein, nosti tamma samantien hallitun laukan, ja ratsukko sai hyvin myös ylläpidettyä vauhtia ilman raviin tiputtamista. Niin laukannostot kuin myös vastalaukkakin sujui taitavalta ratsukolta erittäin hyvin ilman minkäänmoista ongelmaa.

  Reilun puolentoista tunnin reippaan valmennuksen jälkeen oli ratsukon molemmat osapuolet jo aivan puhki, ja siten oli hyvä siirtyä loppuverkkaan. Loppuverkan ratsukko sai suorittaa itsenäisesti rauhallisessa ravissa ja sitä kautta siirtyä käyntiin jäähdyttelemään. Pierreä ja Virnaa oli oikein mukava valmentaa, ratsastaja otti neuvot ja ohjeet hyvin vastaan ja sitä kautta sai hevosenkin kulkemaan halutusti eteen. Myös Virna oli oikein kivantuntuinen ratsu, jolla riitti ainakin yritystä jos ei muuta.

  Marle - Mörkövaaran Eversti
  Suloinen nuori oripoika Veijo asteli kentälle valmennettavaksi korvat höröllään leppoisasti eteenpäin askeltaen. Alkuun ori näytti hieman epäröivältä, ikään kuin ihmetellen minne onkaan joutunut, mutta rentoutui heti töihin päästyään. Alkuverkassa Veijo oli kieltämättä äärimmäisen laiska ja tahmea, Marle sai hoputtaa sitä jatkuvasti eteen ja tehdä paljon ympyröitä saadakseen sen edes jotenkuten taipumaan ja hyvään liikkeeseen.

  Pojan vetristyessä lähdimme suorittamaan päiväntehtäviä, ja tarkoituksenamme oli käydä erilaisia perustehtäviä läpi kaikissa askellajeissa. Aloitimme käynnissä tekemään omaa "koulurataa", jossa tuli mm. tehdä pysähdyksiä, peruutuksia, pohkeenväistöjä sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Pysähtyminen oli Veijolle kaikista helpointa - pienestä ohjan vedosta ori pysähtyi kuin seinään. Kummasti se liikkuminen ei muuten vain oikein napannut, ja siten kaikki muu kuin paikallaanolo oli työläämpää. Paljon vain yritystä ja toistoja kehiin, ja siten hiljalleen Veijo saatiin tekemisen makuun, jolloin avot ja sulutkin sujuivat hyvin. Radan suorittamisen jälkeen siirryimme ravitehtäviin menemään temponlisäyksiä, sekä lisättyä ja keskiravia. Ravissa Veijo kummasti reipastui ja yllätti sekä valmentajan kuin myös ratsastajan hienoilla raviliikkeillään. Erityisesti ratsukon keskiravi oli hyvin hallitun ja hienon näköistä katseltavaa orin kulkiessa nöyrästi ohjeita antavan ratsastajansa alla. Ravitehtäviin emme tuhlanneet paljon aikaa niiden tehtävien sujuessa hienosti, jotenka jatkoimme laukkaamaan. Laukassa ratsukko sai näyttää kuinka nostot sujuvat niin käynnistä kuin myös ravista, sekä hieman mennä ympyrällä vastalaukkaa. Laukka oli Veijolla jälleen vähän laiskempaa, eikä siksi nostot sujuneet niin hyvin kuin ehkä odotettu oli.

  Hiljalleen aloitimme lopettelemaan valmenusta ja siirtymään loppuverkkaan, vaikkakin Veijossa oli vielä hyvin virtaa jäljellä. Siispä ratsukko sai suorittaa loppuverkan erittäin reippaassa tahdissa, jotta saatiin orista varmasti kaikki energia pois. Valmennus sujui Marlen ja Veijon osalta kohtuullisen hyvin, ori oli hyvin yritteliäs ja kuunteli ratsastajaansa taukoamatta, mutta nuoresta iästään johtuen ei kaikki voi vielä sujua itsestään.

  Vaativa B
  Marle - Mörkövaaran Paroni
  Valmennuksen tämän päivän mielenkiintoisin ratsukko oli ehdottomasti Marle ja Paroni. Odotin innolla ja vähän kauhullakin näkeväni ainoan ravihevoskasvattini vaativan tason koululiikkeissä. Yllätyksekseni Panu asteli kentälle rauhallisesti ja käyttäytyi muutoinkin ihmeen "ratsumaisesti". Heti alkuverkassa kävi kuitenkin ilmi, että vauhtia hevosen jaloista piisasi kuin raviradalla konsanaan, eikä siten ratsastajaa päästetty missään nimessä helpolla.

  Alkuverkka meni ratsukolta yhteisen sävelen löytymiseen ja Panun energian purkuun, mutta heti pojan rauhoittuessa oli aika rueta kunnolla töihin. Aluksi halusin, että ratsukko ravaa rennon tuntuman sekä hevoselle että ratsastajalle, ja kun molemmat toimivat kevyesti, otettiin raviväistöjä. Panu saattoi ensin ottaa muutamat haparoivat askeleet kun Marle pyysi tältä väistöjä, mutta pian ori pääsi kiinni tehtävästä ja sen jälkeen väistöt suoritettiin hienosti. Ihmettelin sitä, kuinka nopeasti Panu hakeutui muotoon ja kevyeksi edestä, siispä sen rinnalle ratsukko sai antaa näytettä kootusta ravista. Myös koottua ravia ori sai hakea ratsastajansa kanssa vähän aikaa ennen kuin saatiin puhdasta liikettä aikaiseksi. Seuraavaksi tehtäväksi otimme suoraan peruutuksesta laukkaan siirtymiset, ja tässä ajattelin olevan hieman haastetta Panullekkin. Panu peruutti tietenkin moitteitta, mutta kuten hieman ennustelinkin, lähti ori aluksi muutaman kerran laukannostoissa vaan kiitoravia eteen ja sen kautta vasta pääsi laukalle. Hyvät pidätteet, ratsastajan maltti ja lukuisat toistot takasivat kuitenkin hiljalleen hyvää tulosta. Loppuun teimme vielä avo- ja sulkutaivutuksia ravissa, jotka onnistuivat hyvin ratsastajan antaessa huolelliset avut ja kannustaessa hevostaan.

  Tunnin reippaan, ja eritoten vauhdikkaan, valmennuksen jälkeen olivat niin hevonen kuin ratsastajakin melko uupuneita ja siten lähdimme lopettelemaan. Loppuverkassa Marle ja Panu saivat ravailla ympyröitä itsenäisesti ja käyntiin sai siirtyä vasta kun ratsastaja oli tyytyväinen ratsuunsa. Tämä ravipoika yllätti kyllä kasvattajansa täysin osaamisellaan sekä tarkkuudellaan, josta täydet kehut täytyy antaa ratsastajalle.

  leah - Mörkövaaran Taavi
  Tämä söpöläinen valloitti valmentajansa sydämen heti kentälle päästyään ihastuttavalla ja ehkä hieman hölmöllä olemuksellaan. Alkuun Taavi möllötti keskellä kenttää ja katseli ympärilleen vähän hukassa olevan oloisena, mutta onneksi vauhtiin päästyään hieman reipastui. Alkuverkassa ori kuitenkin tuntui hieman puuhailevaan omiaan eikä ratsukon välinen yhteistyö ollut niin huolellista kuin olisi odottanut. Ratsastaja antoi silti hyvin kaikkensa ja hiljalleen Taavi alkoi työskennellä ohjeiden mukaan.

  Taavin kulkiessa kohtuullisen nätisti eteen lähdimme tekemään päiväntehtäviä, joka tarkoitti alkuun rentoutta ratsastajalle ja hevoselle. Ratsukko sai työstää ravia niin kauan, kunnes molemmat osapuolet olivat vetreitä ja rentoina. Tämän jälkeen aloitimme työnteon raviväistöillä, jotka sujuivat leahilta ja Taavilta melko vauhdikkaasti. Pojalla riitti kyllä intoa ainakin juoksemiseen jos ei muuhun, mutta hieman taas rauhoituttuaan saatiin kauniita väistöjäkin aikaiseksi. Leah sai antaa aika paljon pidätteitä ratsulleen ja tehdä paljon töitä saadakseen Taavin liikkumaan kevyesti hyvässä raamissa eteen. Seuraavaksi paneuduimme koottuun raviin, jonka aikana Taavi ihanasti malttoi mieltään ja kuunteli selästä tulevia ohjeita huolella. Tämä takasikin hienot ja näyttävät kootut liikkeet hyvässä muodossa. Kootun ravin onnistuessa lähdimme laukkaamaan, tällä kertaa niin, että laukannosto tapahtui suoraan peruutuksesta. Peruutukseen Taavi tarvitsi melko ronskit avut, mutta laukkaan lähtö sujui hienosti samalta sekunnilta kun pysähdys lopetettiin. Laukan ylläpidossa sen sijaan ratsukolla oli pientä ongelmaa orin pudottaessa aika usein raville. Viimeiseksi ratsukko sai tehdä vielä avo- ja sulkutaivutuksia ravissa, jotka sujuivat kohtuullisen hyvin leahin antaessa tarkat avut ratsulleen.

  Taavilla olisi kyllä virtaa riittänyt vaikka vielä toinenkin tunti juosta, mutta näiden tehtävien jälkeen oli aika siirtyä loppuverkkaan. Loppuverkassa ratsukko sai mennä itsenäisesti ravissa ympyröitä tehden, ja niin ratsastaja kuin ratsu teki töitä hienosti viimeiseen minuuttin asti. Leah ja Taavi on erittäin hyvä pari toisilleen ja heidän menoa oli kiva seurata, ainakin silloin kun hevonen keskittyi tekemään annettuja tehtäviä.