Kouluvalmennus 21.8.2014

 • Mörkövaara järjestää kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 21.8.2014
 • VIP 18.8.2014
 • Nimi listaan-valmennus, jossa helppo a ja vaativa b ryhmät
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus14
 • Muodossa Ryhmä (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Nämä valmennukset ovat istuntapainotteiset!

  Osallistujat
  Helppo A
  Pierre - Mörkövaaran Virna
  Siinä missä viime kertaisessa valmennuksessa Virna oli laiska ja tahmea, oli se tänään kuin toinen hevonen reippautensa vuoksi. Selkeästi ratsukko oli päättänyt tänään petrata ja täten jo alkuverkassa tamma liikkui hyvällä tahdilla eteen ratsastajan ohjeita kuunnellen. Siispä pääsimme nopeasti hommiin huolellisen alkuverkan myötä, jossa saimme Virnan jo taipumaan nätisti hyvässä raamissa.

  Tämän päivän valmennuksessa keskityttiin eritoten ratsastajan istuntaan ja painoapujen vaikutusta hevoseen. Koska Virna liikkui nöyrästi rauhallisella temmolla Pierren alla eteen, oli meidän helppo keskittyä "vain ratsastajaan". Pierre istui oikein hyvässä ryhdissä, jalat olivat rentoina hevosen sivuilla selän ollessa suorana ja kyynärkulman ollessa kohdallaan. Siten lähdimme tekemään alkuun lisättyä käyntiä ja ravia, ja tämän jälkeen teimme takaosankäännöksiä. Jokaisen tehtävän kohdalla tarkkailimme juurikin apujen merkitystä ja sitä, miten olemattomat avut hevoselle tarvitsikaan antaa. Virna reagoi yllättävänkin herkästi Pierren apuihin, eritoten takaosankäännöksissä ei tarvinnut kuin vähän ohjasta pidättää ja suunnata painoavut oikein, ja sitten sitä jo tehtiin huolellista liikettä. Ei siis hassumpaa ollenkaan. Laukkatehtäväksi teimme muun muassa laukannostoja sekä satunnaisia laukanvaihtoja, ja jälleen tarkkailun kohde oli painossa ja pohkeissa. Oli aika hienoa, miten Pierren ei tarvinnut kuin hieman siirtää ulkojalkaa taakse ja Virna suorastaan pinkaisi laukassa eteen. Laukassa ratsastajan ryhti tuppasi vähän läsähtämään ja sitä tuli muutamaan otteeseen korjailla, mutta muutoin ratsukon molemmat osapuolet toimivat ryhdikkäästi.

  Koska valmennuksessa seurasimme tällä kertaa enemmän ratsastajaa, ei Virna saanut aivan kaikkea energiaansa purettua tunnin aikana pois. Täten loppuverkka mentiinkin reippaalla tahdilla ravissa, jotta myös tamma saatiin väsyksiin. Tämän päivän valkka oli tältä ratsukolta oikein onnistunut, Virna oli hyvin kuuliainen ja näytti oikein hyvältä liikkuessaan harmonisesti eteen. Ratsastajalle lähtee myös erityiset pisteet hyvästä ratsastuksesta!

  Freetu - Mörkövaaran Roksanne
  Freetu ja Roosa olivat tänään mukana valmennuksissani ensimmäistä kertaa ja oli todella kiva päästä näkemään kuinka hevonen on kehittynyt ja miten ratsukon yhteistyö pelaa. Tamma asteli kentälle reippain askelin pää taivaissa, ihmetellen samalla ympärillä pyöriviä ratsukoita ja heidän menoa. Alkuverkassa Roosa oli siten vähän omissa ajatuksissaan, eikä se oikein tahtonut kuunnella selästä annettavia ohjeita. Freetu kuitenkin laittoi hyvin hevosensa töihin ja vähitellen Roosa alkoi olemaan hyvin kuolaimella ja liikkua kevyesti eteen.

  Tämän päivän valmennuksessa pääpaino oli ratsastajan istunnassa ja painoapujen vaikutuksessa hevoseen. Siispä oli hyvä, että Roosa kulki omalla moottorilla eteen ollen myös samalla nöyrä, ja näin pystyimme keskittymään Freetuun. Ratsastaja tuntui istuvan selässä melko jännityneenä, vaikkakin ryhti oli hyvä, mutta esimerkiksi jalat menivät jäykkyyden vuoksi huonoon asentoon. Tätä virhettä korjailimme liikkeiden aikana, joita oli mm. lisätty käynti ja ravi sekä takaosankäännökset. Roosan ollessa hyvin kuulolla, lähti tamma oikein nätisti lisättyjä askellajeja vain pienestä Freetun antamasta avusta. Koko ajan ratsastaja sai keskittyä ensin omaan rentouteen ja vasta sitten hevoseen ja tämän liikkeeseen. Takaosankäännöksissä pyrimme pitämään ohjasavun todella pehmeänä ja saada pelkällä painolla hevonen kääntymään ympäri; ja Roosa teki työtä käskettyä, hienoa! Laukassa teimme esimerkiksi laukannostoja sekä satunnaisia vaihtoja, jolloin tarkkailimme edelleen pohkeita ja keskityimme eritoten painoapuun. Laukannostot sujuivat ratsukolta hyvin, Freetun ei tarvinnut kuin hieman nojata taaksepäin ja siirtää ulkojalkaa taakse, niin tamma oikein pinkaisi hyvässä laukassa eteen. Sen sijaan laukanvaihtoja käynnin kautta saatiin pidemmän aikaa toistella ennen puhdasta suoritusta, Roosa kun aina tahtoi nostaa sen yhden ja saman oikean laukan. Kun ratsukko suoriutui antamistani tehtävistä moitteettomasti ja Freetu oli selässä rentona, aloimme lopettelemaan hyvillä mielin.

  Loppuverkan Freetu sai ratsastella melko itsenäisesti ja lisätä vielä vähän Roosaan vauhtia ja näin saada virtoja enemmän pois. Sekä valmentajan että Freetun ollessa tyytyväisiä Roosan liikkeeseen, sai ratsukko siirtyä käyntiin ja ratsastaja antaa hevoselle pitkät ohjat. Roosa oli koko valmennuksen ajan hyvin ryhdikäs ja tasapainoinen ratsu, joka teki moitteettomasti Freetun antamien ohjeiden mukaan töitä. Myös ratsastaja kuunteli neuvojani hyvin ja korjasi virheitä hienosti.

  Cannabia - Mörkövaaran Tiikerililja
  Lilja asteli kentälle kevein askelin korvat höröllä, se näytti olevan suorastaan intoa täynnä valmennukseen saapuessaan. Sen sijaan Cannabia hieman nuokkui selässä väsyneen näköisenä, ja siksi olikin hyvä laittaa ratsukko heti reippaaseen liikkeeseen. Alkuun Lilja hieman hörhelteli omiaan eikä olisi ehkä malttanut täysin keskittyä ohjeisiin, mutta hiljalleen se rauhoittui ja pyrki kauniiseen muotoon. Tamman taipuessa nätisti ja ratsastajan jo hiljalleen herätessä selässä, siirryimme oikeiden tehtävien pariin.

  Tänään kävimme lävitse eritoten ratsastajan istuntaa ja painoapujen vaikusta hevoseen. Koska Lilja mennä puksutti rauhallisesti eteen kuunnellen hyvin ratsastajaa, oli meidän helppo keskittyä välillä Cannabiaan. Cannabia istui ratsunsa selässä hieman liian lytyssä, joka vaikutti siten niin jalkoihin kuin myös käsiin. Siispä tekemiemme tehtävien aikana keskityimme pääsääntöisesti siihen, että ratsastajalla oli selkä suorana, jonka vaikutuksesta jalat hevosen sivuilla rentoutuivat ja kyynärkulma meni kohdilleen. Käskin ratsukon tehdä muun muassa lisättyä käynti ja ravia sekä takaosankäännöksiä, jotka liikkeenähän ei ollut tälle ratsukolle vaikeita. Hain kuitenkin erilaisia tilanteita, joissa Cannabia sai miettiä istuntaansa. Rauhallisista, mutta tarkoista avuista Lilja lähti nätisti lisäämään niin käyntiä kuin raviakin, eikä takaosankäännöksissäkään juurikaan virheitä tullut. Viimeisen tehtävän parissa Cannabia kuitenkin huomasi painoapujenkin merkityksen, sillä pohjetta ei juurikaan tarvinnut käyttää kun paino hoiti sen puolen jo itsestään. Laukkatehtäviksi otimme laukannostoja sekä käynnin kautta satunnaisia vaihtoja, joissa jälleen paino oli suuressa merkityksessä. Laukannostoissa pieni painon siirto taaksepäin ja ulkojalan merkistä saatiin hyviä, puhtaita nostoja aikaiseksi. Laukanvaihdoissa sai ratsastaja sen sijaan miettiä hieman painon siirtoja ja apujen käyttöä enemmän ennen kuin saatiin mallikkaat suoritukset aikaiseksi.

  Ratsukon suoriutuessa tehtävistä ja ratsastajan istuessa selässä hyvin lähdimme siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa Cannabia sai reippaassa ravissa kuluttaa vielä Liljan loputkin energiat pois ennen käyntiin siirtymistä. Teknisesti Cannabia ja Lilja suoriutui hyvin tämän päivän tehtävistä, mutta selkeästi tarkkaa istuntaa ja painon käyttöä oli hyvä kerrata. Loppuun ratsastajakin huomasi muutosten merkityksen hevosessa, jotka menivät kyllä ehdottomasti parempaan suuntaan.

  Tuire N. - Mörkövaaran Majuri
  Olipa kiva saada Tuire ja Majurikin mukaan Mörkövaaran valmennuksiin! Tämän ratsukon valmentamista odotin kovasti, sillä halusin nähdä kuinka Tuire ja Majuri tekevät yhteistyötä ohjeideni mukaan. Ori asteli rennon viileästi kentälle, vähän ihmettelevän näköisenä, mutta samantien lähti kulkemaan ratsastajan ohjeiden mukaisesti eteen, jokseenkin reippaalla tahdilla. Alkuverkassa ratsukon tuli löytää hyvä yhteinen sävel ja hevosen tuli kulkea kuuliaisesti nätissä raamissa, jonka jälkeen siirryimme oikeisiin tehtäviin.

  Valmennuksessa keskityimme tänään eritoten ratsastajan hyvään istuntaan sekä painoapujen vaikutuksesta hevoseen. Majuri tuntui olevan melko virkeällä tuulella ja siten Tuire sai keskittyä koko ajan tahtiin ja pitämään ratsunsa rauhallisena. Ratsastaja istui muuten selässä hyvin, mutta vähän väliä Tuire nojasi liikaa eteen vieden samalla tietysti myös painon hevosen kaulaa kohti. Siispä korjailimme Tuiren etukenoa vähän väliä liikkeiden aikana, joita oli muun muassa lisätty käynti ja ravi sekä takaosankäännökset. Majurin lisätyissä askellajeissa ei tullut yhden yhtä virhettä, se oikeasti liikkui täydellisesti pidentäen hienosti askeltaan. Sen sijaan takaosankäännöksissä saatiin keskittyä paljon Tuiren ryhtiin ja kevyin pohkein sekä painoavuilla kääntämiseen, ratsukaan kun ei ihan heti hoksannut mitä tältä haluttiin. Tuire sai pitää kevyen tuntuman ohjasta ja samalla siirtää pohkeitaan ja painoaan niin, että Majuri lähti pyörähtämään takaosansa ympäri ilman vastaan rimpuilua. Laukkatehtäviksi otimme laukannostot sekä satunnaiset vaihdot, joissa oli hyvä käyttää painoapuja hyödykseen. Laukannostoissa pieni nojaaminen taaksepäin ja ulkojalan merkki antoi ratsulle heti käskyn nostaa laukan, ja Tuiren oli pidettävä laukka tietysti hyvässä tahdissa. Laukkatehtävissä Tuire jälleen lähti menemään turhan kyyryyn selässä ja näin ollen toistimme liikkeitä niin kauan, kunnes sekä ratsastaja että ratsu toimivat halutusti. Laukanvaihdot alkoivat näyttää loppua kohden oikein hyvältä orin malttaessa mielensä ja keskittyessään apuihin.

  Reippaan tunnin jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkan ratsukko sai suorittaa itsenäisesti ravissa taivutellen, mutta edelleen piti muistaa valmennuksen ohjeet istunnasta ja avujen annosta. Sekä valmentajan että ratsastajan ollessa tyytyväisiä hevosen liikkeeseen, sai siirtyä käyntiin ja antaa pitkät ohjat. Majuria ja Tuirea oli oikein kiva valmentaa ratsukon ollessa niin osaava ja tehdessä tarkkaa työtä, mutta onneksi saatiin haastetta vähän mukaan hevosen innostuksen myötä.

  Vaativa B
  leah - Mörkövaaran Taavi
  Tänään Taavi oli melko laiskalla tuulella, eikä sitä olisi kiinnostanut valmennus pätkän vertaa. Ori tallusteli kentälle hyvin tahmein ja lyhyin askelin, turpa kutakuinkin maata laahustaen. Tässä vaiheessa valmentaja raapi epätoivoisesti päätänsä, että mitähän tästä tunnista oikein mahtaa edes tulla. Leah selässä kuitenkin yritti parhaansa, ja huolellisella alkuverkalla Taavi hiljalleen lähti tahtia lisäämään.

  Valmennuksessa pääpaino oli tällä kertaa ratsastajan istunnassa ja painoapujen vaikutuksesta hevoseen. Alkuun Taavi teki ratsastajalle ratsastuksen melko haastavaksi, eikä leah siksi päässyt edes kunnolla satulaan istumaan. Oria piti aivan jatkuvasti ajaa eteen, tehden samalla paljon voltteja ja temponvaihteluja hyvään liikkeeseen pääsemiseksi. Taavin jo liikkuessa omalla moottorilla eteen, pääsi ratsastaja vihdoin hyvään asentoon selässä, selän ollessa suorana ja jalkojen roikkuessa rentoina hevosen sivuilla. Vaikka ori kovasti esitti muuta, on se ilmeisesti hyvin herkkä ratsastettava, mitä ainakin apuihin tulee. Pienetkin pohkeen puristukset tai jalan siirrot painoavuilla tehostaen antoi Taaville heti merkin liikkumiseen. Leahin istunnassa ei ollut juurikaan moitittavaa, mutta hän jäi muutaman kerran pitämään ohjaa hieman liian tiukalla, eikä ori päässyt täten eteen halutusti. Taavi oli koko valmennuksen ajan hiukkasen itsepäinen, eikä oikeinpäin eteen kulkeminen ollut missään nimessä itsestäänselvyys. Loppua kohden ori onneksemme näytti välillä osaamistaan, esimerkiksi sulkutaivutukset laukassa olivat kuin oppikirjasta konsanaan. Leahin tehdessä topakasti ja oikein ajatuksen kanssa töitä, keskittyen myös hyvin istuntaansa, liikkui hevonenkin ryhdikkäästi ja mallikkaasti eteen. Ratsastajan ja valmentajan ollessa tyytyväinen Taavin työskentelyyn, lähdimme lopettelemaan.

  Loppuverkka mentiin melko reippaalla tahdilla, sillä tarkoitus oli saada pojasta vielä ne viimeisetkin olemattomat energiat pois. Tänään Taavi ei ollut ihan niin mukavanoloinen ratsu mitä viime kerralla, se oli huomattavasti haastavampi ja jokainen liike oli työn takana. Mutta hyvin sekä ratsastaja että ratsu petrasi loppuun, ja tällöin saimme hyviäkin pätkiä ratsastettua.