Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Kouluvalmennus 15.10.2010

Mörkövaaran järjestää vuoden toisen kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Kouluvalmennuksella ei ole yhtä ja ainoaa tasoa - jokaista hevosta valmennetaan koulutuskohtaisella tasolla. Valmennus järjestetään 15.10.2010, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Jos omistat useamman Mörkövaaralaisen, ovat kaikki tervetulleita mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus2 14.10. mennessä. Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (ja mikäli ei omaa sitä luonnetta niin parin sanoin kuvailua+mahd. valmennustaso)

Ettehän suutu jos valkkojen kommentit tulevat pari päivää myöhässä? ;-) Kirjoittelen sen mukaan mitä kerkeän!

Osallistujat
1. Milja - Mörkövaaran Wilho
Milja ja Wilho olivat tulleet valmennukseen hyvissä ajoin sillä tullessani paikalle olivat he jo vetämässä itsenäisesti alkuverkkaa. Tänään tarkoituksenamme oli treenailla koottuja askellajeja ja siksi käskin Miljaa heti keskittymään orin liikkeisiin ja saamaan se kulkemaan rauhallisesti eteen. Wilho oli aika reippaalla tuulella eli Milja sai jatkuvaan pidätellä ratsuaan pitääkseen sen hyvin hallinnassa. Alkuun menimme onnistuneesti ravissa temponlisäyksiä ja vähän raviväistöjä, joissa ratsastajalla ja ratsulla oli kuitenkin erimielisyyksiä. Milja sai antaa Wilholle todella reippaasti apuja ja parhaimmillaan hän joutui suuttumaan hevoselleen saadakseen sen kulkemaan halutusti. Aloitimme kootut askeleet ihan käynnistä asti jotta nopeammissa askellajeissa meneminen olisi helpompaa. Milja valmisteli ratsuaan hyvin ja saikin sen aika nopeasti kulkemaan kootusti. Otimme käyntiin, niin kuin muihinkin askellajeihin, mukaan paljon voltteja ja rataleikkaita. Koottu ravikin meni hienosti vaikkakin Wilho tuntui välillä lähtevän ohjasta. Laukassa ori ei tahtonut kovin hyvin koota askeleitaan ja asiaahan vaikeutti jatkuva siirtyminen laukasta raviin. Jonkin aikaa saimme tehtävää laukassa työstää ennen kuin olin tyytyväinen ja pääsimme aloittamaan loppuverkan. Miljaa ja Wilhoa oli mukava valmentaa, hevosesta löytyi vähän itsepäisyyttä eikä se siten suostunut kaikkeen ilman kovaa työtä, eli haastetta valmennuksessa oli kiitettävästi.

2. yukitora - Mörkövaaran Surusilmä
Olipa kerrankin ihana saada valmennettavaksi kohtuu laiska suomiputte! Ratsukon saapuessa kentälle valui yukitoralta jo tuskahiki kun Sussu ei edes suostunut reippaasti kävelemään eteen. Tamma oli muutenkin alussa hirmu jäykän oloinen, joka onneksemme katosi aika äkkiä kun pääsimme siirtymään raviin ja aloittamaan kunnollisen työskentelyn. Alkuun otimme ravissa temponlisäyksiä ja väistöjä, joiden aikana yukin oli todellakin saatava Sussu kulkemaan mikäli aikoi meidän vielä tänään siirtyvän päätehtävään. Ratsastaja onneksi yritti kaikkensa ja lopulta saikin useiden raipaniskujen ja huutojen jälkeen ratsunsa liikkumaan reippaalla tahdilla eteen. Kun tamma oli hyvässä vireessä ja raviväistöt onnistuivat, siirryimme käyntiin ja aloitimme kootut askellajit. Yukitora valmisteli Sussua hetken aikaa kunnes sai koottua tamman nätisti ja näin lähdimme tekemään kootussa käynnissä paljon ympyröitä ja rataleikkaita. Sussun tehdessä moitteettoman suorituksen käynnissä, siirryimme raviin ja toistimme tehtävän onnistuneesti. Laukassa alkoi sadella epäonnistumisia kun Sussu ei jaksanut ylläpitää laukkaa, eikä myöskään jaksanut keskittyä tehtävään. Laukkaa saimme treenailla pitkän tovin ennen kiitettävää suoritusta, johon oli myös hyvä lopettaa valmennus. Loppuverkassa ratsukko sai tehtäväkseen mennä reippaalla ravilla kiemurauraa ja tehdä paljon ympyröitä. Tätä ratsukkoa oli oikein kiva valmentaa, sillä Sussun laiskuus oli aikamoinen haaste ja siten saatiin ratsukon molemmat osapuolet kunnolla töihin hyvien suoritusten saamiseksi.

3. Oresama - Mörkövaaran Leijonaraita
Leo tuntui alussa olevan melko säikky ja rauhaton, tai siltä se ainakin näytti ratsukon saapuessa kentälle. Ori säpsähteli vähän väliä ja vilkuili hermostuneesti ympärilleen minun kauhistelessa kentän reunalla. Aloitimme valmennuksen siis sillä, että yritimme saada Leon rauhoittumaan ja kuuntelemaan ratsastajan antamia ohjeita. Pikku hiljaa Leo alkoi onneksemme rauhoittumaan kun aloitimme ravailun ja alkuverkan. Ori oli ihan reippaalla tuulella, hidastellut se ei juurikaan vaan paino menemään pää viidentenä jalkana eteenpäin. Verkassa menimme temponlisäyksiä ja raviväistöjä, jotka onnistuivatkin tältä ratsukolta hyvin. Väistöissä ratsastaja olisi voinut olla tiukempi jotta ne eivät olisi joka kerta jääneet puolitiehen, mutta temponlisäykset he suorittivat mallikkaasti. Seuraavaksi pääsimme päivän päätehtävään eli koottuihin askellajeihin. Aloitimme ihan käynnistä asti jotta ratsukon molemmat osapuolet pääsivät juttuun kunnolla mukaan. Ratsastaja valmisteli hevosensa hyvin ja kylläpä käynnissä kokoaminen onnistui nopeasti. Lisäsimme mukaan voltteja ja rataleikkaita jotta tehtävä ei olisi ollut pelkkää suoraa uraa. Oresama ja Leo olivat selvästi ennenkin tehnyt paljon tälläisiä tehtäviä, sillä ravissa ja laukassakin kootut askeleet olivat täysin helppo juttu. Toistimme ja vaihtelimme askellajeja tiuhaan jotta ratsukko sai jotain haastetta tehtävään. Loppuverkassa menimme vielä perusjuttuja ravissa ja käynnissä, kunnes ori olikin jo melko puhki ja oli hyvä lopettaa valmennus tältä erää. Oresaman ja Leon yhteistyö pelitti hienosti valmennuksen ajan ja he kuuntelivat antamiani neuvoja huolelliseksi, siksi heitä oli todella kiva valmentaa.

4. Ziki - Mörkövaaran Herkkusieni
Ratsukko saapui valmennukseen melko laiskan ja väsyneen oloisena, ja kieltämättä kerkesin jo pelästyä, että mitä tästä valmennuksesta oikein tulee. Simo löntysti eteen lyhyin tönköin askelin Zikin lähestulkoon nukkuessa selässä. Ratsukolle mietin päässäni kunnon rääkkiä kun tällä asenteella valmennettavakseni tulivat, ja siinä samassa pyysinkin Zikiä siirtämään Simon reippaaseen raviin. Alkuhan tietenkin oli sitä että ratsastaja potki hevostaan kylkiin ja antoi kunnolla raipasta, mutta sehän myös tepsi. Ori alkoi liikkua reippaammin eteen ja kuunteli selästä tulevia ohjeita oikein maltillisesti. Aloitimme ravissa temponlisäykset ja väistöt, joista tämä ratsukko suoriutui melko hyvin. Temponlisäykset eivät tietenkään tuottaneet ongelmia, Zikin merkistä Simo lähti reippaammalla, mutta hillityllä vauhdilla eteen. Väistöt onnistuivat myös kivasti, vaikkakin ratsastaja olisi voinut antaa ratsulleen hieman reippaammat ja huolellisemmat ohjeet. Viimein pääsimme päivän päätehtävään, koottuihin askellajeihin. Aloitimme ihan käynnistä jotta saatiin kunnon tuntuma niihin, eikä nopeammissa askellajeissa sitten mieittäisiin, että mitä tulee tehdä. Ziki sai Simon aika helposti koottua käynnissä, ja samalla lisäsimme sekaan paljolti ympyröitä ja rataleikkaita. Ravissa ori ei tahtonut pysyä asetuksissaan yhtä hyvin kuin käynnissä ja siksi saimme toistaa tehtävää melko pitkään. Ratsastaja malttoi todella hyvin antaa ratsulleen ohjeita ja yrittää uudestaan kerta toisensa jälkeen. Laukassa Simolla oli jo pieni tuntuma tehtävään, mutta silti saimme ravin tavoin miettiä tekemisiä useaan kertaan. Loppuverkkaan otimme vielä peruasioita ravissa ja käynnissä, joista ratsukko tietenkin selviytyi mallikkaasti. Simoa oli mukavaa valmentaa ensimmäistä kertaa, kerrassaan osaava ratsu mikäli vain malttaa keskittyä ratsastajansa tavoin tehtävänantoon.

5. Missu - Mörkövaaran Emilio
Missu ja Eemil saapuivat valmennukseen reippain mielin, ori asteli pitkin askelin eteen ja ratsastajakin oli hyvin hereillä heti alusta alkaen. Eemil kuunteli todella hienosti ratsastajan antamia apuja ja siksi odotin, että tästä valmennuksesta vielä tulee jotain. Aloitimme alkuverkan heti reippaassa ravissa tehden temponlisäyksiä ja väistöjä. Ori kiihdytti merkistä hallitusti vauhtiaan ja meno näytti oikein hyvältä, kuin myös raviväistöissä. Otimme vielä ennen päätehtävää vähän laukkaa kiemurauralla jotta saatiin tuntuma siihenkin askellajiin. Tänään tehtävänämme oli kootut askellajit, jotka aloitimme käynnistä hyvän tuntuman saamiseksi. Missu valmisteli ratsunsa hienosti kottuun käyntiin ja kylläpä Eemil aika helposti lähti kootusti eteen. Lisäsimme sekaan paljon ympyröitä ja rataleikkaita jottei oltaisi menty kootusti vain uraa pitkin. Seuraavaksi siirryimme raviin, jossa olikin teknisiä ongelmia aluksi kun ori ei millään meinannut ravata eteen kootusti. Useilla yrityksillä ratsastaja kuitenkin sai Eemilin menemään hyvin myös ravissa ennen kuin siirruimme laukkaan. Laukassa orilla oli jo varma tuntuma tekemisistään ja siksihän koottu laukka lähti aika helposti liikkeelle. Loppuun menimme vielä ravissa keskiympyrällä ja vaihtelimme siinä suuntaa useasti kierroksellaan, mikä antoi haastetta tehtävään. Kerrassaan osaava ratsukko, hyvin meni heille ohjeet perillä ja siksi heitä oli erittäin mukava valmentaa.

6. Lea - Mörkövaaran Muskotti
Olipa mukavaa valmentaa suosikkiratsukkoani pitkästä aikaa! Muskotti oli mukavan reippaalla tuulella, se asteli eteen kevyin askelin vauhdikkaasti, ratsastajan ei siis tarvinnut paristaa ratsuaan ollenkaan eteen. Lea oli hyvin hereillä selässä ja kuunteli antamiani ohjeita tarkasti valmennuksen alusta loppuun. Aloitimme alkuverkan tehden ravissa temponlisäyksiä ja väistöjä, jotka olivatkin hyvin hallinassa tällä ratsukolla. Lean merkistä Muskotti kiihdytti tasaisesti vauhtiaan ja siten teki temponlisäykset mallikkaasti, vaikkakin välillä tahtoi lähteä ryöstämään laukkaan eikä pysynyt hallitussa ravissa. Raviväistöissä oli alkuun pieni ongelmia, mutta kun ratsastaja sai ratsunsa kuuntelemaan ja malttamaan mielensä, hoituivat väistöt nopeasti alta. Kun lämmittelyjä oli riittämiin tehty, siirryimme päivän päätehtävään eli koottuihin askellajeihin. Aloitimme ihan käynnistä asti hyvän tuntuman saamiseksi, mikä ei kyllä ollut ollenkaan pahitteeksi Muskotille. Orilla tahtoi olla vähän turhankin paljon intoa, ja siten Lea sai tehdä kovasti töitä saadakseen ratsunsa menemään ohjeiden mukaisesti. Koottu käynti kuitenkin luonnistui melko nopeasti, tarpeeksi hyvillä valmisteluilla ja reippaalla otteella ori lähti kulkemaan kootusti eteen. Lisäsimme käyntiin, kuin myös muihinkin askellajeihin, tietenkin voltteja ja rataleikkaita mukaan jottei oltaisi menty vain tylsästi uraa pitkin. Kun käynnissä meno näytti todella hyvältä annoin merkin siirtyä raviin. Ravissa Lea sai annettua hienosti Muskotille ohjeet koottuun raviin, ja siten se luonnistui nopeaan. Laukassa ori tahtoi ottaa ohjaa itselleen, eikä niinkään malttanut enää keskittyä koota askeleitaan, mutta kovalla työllä ja sisulla ratsastaja sai lopulta hevosensa menemään niin kuin tarkoitus oli. Toistimme loppuun vielä jokaisessa askellajissa kokoamiset ja otimme reipasta ravia keskiympyrällä tehden paljon suunnanvaihtoja. Muskotti on kyllä kehittynyt huimasti hevosena viime valmennuksesta ja väkisinkin huomaa että tämä hevonen on luotu kouluratsastukseen, niin hyvältä sen meno kentällä näyttää.

7. Laura R. - Mörkövaaran Sirena
Ratsukko saapui valmennukseen erittäin virkeänä, hevonen asteli reippaasti eteen ja Laura ohjasi tätä maltillisesti selästä. Välillä tamma hätkähteli mennessään ja ratsastaja sai rauhoitella hieman hermostunutta ratsuaan, mutta siitäkin päästiin heti kun lähdimme ravaamaan. Reippaalla ravilla aloitimme ensin temponlisäykset jotka olivat tietenkin helppo juttu tälle ratsukolle. Veena kiihdytti tasaisesti vauhtiaan kun Laura puristi pohkeitaan kylkiin. Seuraavaksi pistimme tamman kuuntelemaan maltilla ohjeita ja siksi siirryimme väistöihin. Väistöt eivät aluksi onnistuneet kummoisesti sillä Veena ei väistänyt takapäällään juuri yhtään. Pikku hiljaa reippailla otteille tästäkin ongelmasta päästiin ja meno näytti erittäin hyvältä. Nyt pääsimmekin päivän päätehtävään eli koottuihin askellajeihin. Aloitimme kokoamiset hyvän tuntuman saamikseksi käynnistä asti, ja Lauran merkistä tamma lähti nätisti eteen kootussa käynnissä. Jottei meno olisi ollut vain suoraa uraa, otimme mukaan myös ympyrät ja rataleikkaat. Veena meni käynnissä todella hyvin ja siksi siirryimme piakoin raviin. Ravissa Laura ei saanut ratsunsa asetuksia kovinkaan helposti kohdalleen, ja siksi saimme yrittää tähtävää melko pitkään. Tamma tahtoi itsekin jo hieman turhautua tässä vaiheessa, se ei malttanut kuunntella ollenkaan annettuja ohjeita. Kovalla työskentelyllä lähdettiin kuitenkin ravissakin kootusti eteen, jonka jälkeen siirryimme laukkaan. Laukassa onneksemme hevonen tajusi jo tehtävänsä ja siten saimme sen tehtävän nopeasti suoritettua ja lopetettua. Loppuverkassa menimme vielä keskiympyrällä reippaalla ravilla tehden paljon suunnanvaihtoja. Ratsukko oli mukava valmentaa, hevonen oli tänään hieman itsepäisellä tuulella ja siten saimme valmennukseenkin lisää haastetta.

    Ulkoasun © Daniela P 2010