Kouluvalmennus 01.10.2015

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 01.10.2015
 • VIP 29.09.2015
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus21
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Lisäksi valmennukset ovat eritoten suunnattu niille, jotka eivät olleet mukana syyskuun valmennuksissa - Syyskuun valkoissa mukana olleet kuitenkin voivat ilmoittautua ja heidät lisätään mukaan jos VIPin jälkeen mahtuu.

  Osallistujat
  1. Milja - Mörkövaaran Jaarli
  Pitkästä aikaa sain Jaarlin valmennettavakseni ja olipa ihana nähdä kuinka se oli vanhentunut ja viisastunut. Muistan orin hyvinkin virkeänä ja hitaasti lämpenevänä tapauksena, mutta tänään sitä hevosta ei enää nähty. Alkuverkassa ratsukko pelitti heti ensimetreiltä hienosti yhteen, Jaarli oli malttavainen ja kuunteli selästä tulevia ohjeita huolella. Ori liikkui tahdikkaasti omalla moottorilla eteen, taipuen ympyröillä mallikaasti ja tehden pyydettyjä siirtymisiä ajatuksen kanssa.

  Pääsimme Miljan ja Jaarlin kanssa melko nopeasti siirtymään päivän päätehtäviin, jotka pyörivät paljolti ravi- ja laukkatyöskentelyn ympärillä. Lähdimme tekemään ravissa pohkeenväistöjä sekä kiemurauria, joilla vahvistimme tuntumaa hevoseen ja saimme sitä koko ajan vain paremmin kuulolle ja pehmeämmäksi. Milja sai olla tarkkana avujen annossa, sillä liian kova paine sai Jaarlin kiihdyttämään herkästi tahtia, joka puolestaan rokotti tehtävien tarkkuutta. Jaarlin suorituessa ravitehtävistä moitteita jatkoimme laukkaa uraa pitkin. Aluksi teimme laukassa temmonvaihteluja, Jaarlin tuli laukata joko tasaisen rauhallisesti eteen tai mennä tykittää täysillä. Kyllähän vanhankin miehen silmäkulmasta paistoi ilo kun sai laukata vähän normaalia reippaammin, mutta tällä kertaa se myös rauhoittui hyvin. Tämän jälkeen jatkoimme keskiympyrällä tehden istuntaharjoituksia sekä laukka-ravi-laukka siirtymisiä. Tässä kohtaa avut saivat olla hyvin napakoita jotta laukka nousi oikein ja raviin siirryttiin heti pidätteen saatua.

  Kun valmennuksen kaikki tehtävät oli paketissa ja ratsukko suoriutui niistä kunnialla, päästiin siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa ei tarvinnut enää hyvin paljoa rehkiä, sillä tunnin aikana tuli sen verran ravia ja laukkaa työstettyä, että alkoi hevonenkin olla jo hyvin hapoilla. Tänään olin kyllä super ylpeä Jaarlista, aivan huippu heppa! Se kuunteli äärimmäisen hyvin apuja ja liikkui kauniissa raamissa eteen, eikä ratsukon välillä tainnut koko valmennuksen aikana erimielisyyksiä ilmetä. Miljalle propsit pitkäjänteisestä ja huolellisesta työskentelystä tämän hurjakkeen kanssa.

  2. HM - Mörkövaaran Aino
  Tänään sain valmennettavakseni ensimmäistä kertaa kasvattini Mörkövaaran Ainon sekä hänen omistajansa. Tamma saapui kentälle korvat höröllään innosta soikeana, mutta hauskuus loppui lyhyeen kun täytyi rueta töihin. Alkuverkassa Aino oli himpun verran tahmea ja se painoi aika kovasti ratsastajansa apuja vastaan, samaan aikaan kun löntysti madon lailla eteen. HM sai olla siis napakkana selässä, pyytää hevoseltaan kunnolla ja ratsastaa tätä tasaisessa tahdissa eteen joustaen sisältä.

  Valmennuksen pääpaino oli ravi- ja laukkatehtävissä, mutta aluksi halusin nähdä kuinka hevonen toimii myös käynnissä. Täten pyysin ratsukkoa tekemään aivan perusasioita mitä mieleen juolahti: pysähdysharjoituksia, taivutteluja kiemurauralla, pohkeenväistöjä... HM sai käyttää melko paljon pohjetta jotta Aino liikkui tahdikkaasti eteen, muutoin se aina ikään kuin lösähti ja oli ryhditön. Kun pääsimme jatkamaan ravissa, oli hevonen jo aika hyvin vertynyt ja kuunteli jo huomattavasti tarkkaavaisemmin ratsastajan apuja, ollen myös pehmeämpi ratsastettava. Ravissa ratsukko sai tehdä keskihalkaisijalta molempiin suuntiin pohkeenväistöjä ja sen jälkeen jatkaa taivuttelua kiemurauralla, joissa ei liiemmin ratsukolle ongelmaa ollut. Edelleen ratsastajan tuli kiinnittää huomiota apujen antoon ja siihen, että hevonen liikkuu kuin halutaan eikä vain sinne päin. Loppuun ennätimme ottaa vielä vähän laukkaa keskiympyrällä, jossa teimme istuntaharjoituksia sekä laukka-ravi-laukka siirtymisiä. Raviin hidastaminen ei ollut Ainolle hankalaa, mutta uusi laukkannosto heti parin raviaskeleen jälkeen oli hieman työlästä.

  Kun Aino liikkui kuuliaisesti eteen vajaan tunnin työstämisen jälkeen, sai ratsukko alkaa lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Koska valmennus oli hevoselle melko raskas, sai loppuverkka olla rauhallinen ja siksi taivuttelu tapahtui pääosin käynnissä. Aino oli todella positiivinen yllätys, vaikka se alussa oli tahmea eikä työmotivaatio ollut korkealla, niin loppua kohden se paransi huomattavasti ja ajoittain näytti todella hyvältä. Ratsastajakin oli koko valmennuksen ajan hereillä selässä ja uskalsi pyytää hevoseltaan hyvin.

  3. Loci - Mörkövaaran Kevätrulla
  Nuori Rulla saapui tänään kotikulmille Mörkövaaraan kouluvalmennukseen, jossa näinkin sen ensimmäistä kertaa sitten myynnin jälkeen. Tammasta oli mitä ilmeisemmin kehittynyt hieno ratsuhevonen ja sen vuoksi sitä oli mielenkiintoista päästä valmentamaan. Alkuverkassa Rullalla riitti energiaa ihan kiitettävästi, ratsastajan taivutellessa ratsuaan sai hän myös muistaa jatkuvasti antaa puolipidätteitä. Verkan myötä tamman askellus rauhoittui, se alkoi kuuntelemaan maltillisesti selästä tulevia ohjeita ja kulki tasaisen varmasti eteen.

  Päivän pääaiheena oli ravi- ja laukkatehtävät, joten pyysin Locia heti alusta ratsastamaan Rullalla tasapainoista, hyvää ravia. Lähdimme ensimmäisenä raviväistöjen pariin, joita ratsukko sai tehdä keskihalkaisijalta uralle. Rulla vaati mitä ilmeisemmin napakan pohkeen, sillä se kampesi hyvin herkästi vain menemään suoraan ilman yhtäkään väistöä. Locin tuli siis edelleen antaa tehtävässä hyvät pidätteet ja väistöjen yhteydessä olla äärimmäisen topakkana hevoselleen. Väistöjen onnistuessa molempiin suuntiin vahvistimme tuntumaa hevoseen ja ratsastimme tätä pehmeämmäksi kiemurauralla, joka myös nopeasti toi tulosta. Tämän jälkeen lähdimme laukan pariin, ottaen aluksi laukkaa ihan uraa pitkin etsien sitä rauhallista ja tahdikasta askellusta. Kun tuntuma löytyi ja Rulla laukkasi tyytyväisin mielin eteen, lähdimme keskiympyrällä tekemään laukka-ravi-laukka siirtymisiä, joilloin saimme mukaan myös nostoja. Rulla ei ollut tämän tehtävän parissa mikään helpoin hevonen, aluksi se pisti apuja vastaan ja mennä kiemurteli ohjan ja pohkeen välissä, mutta toistojen myötä parani huomattavasti.

  Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan, jonka ratsukko sai suorittaa itsenäisesti. Rulla vaikutti tänään oikein passelilta menopeliltä, taitoa sillä tuntuu olevan jos vain luonne antaa periksi toimia. Vaikka tamma välillä pyrkikin luisumaan tehtävänannosta, oli Loci skarppina selässä ja teki töitä niin kuin käskettiin. Välillä nähtiin ratsukolta tosi hyviä suorituksia, joihin ainakin valmentaja oli hyvin tyytyväinen.

  4. Jenny - Mörkövaaran Runopoika
  Komea ori Mörkövaaran Runopoika saapui lennokkain askelin valmennettavakseni synnyinkulmilleen Mörkövaaraan. Alkuverkassa Mörkö sähelsi aika paljon, sitä tuntui enemmän kiinnostavan ympärillä tapahtuvat asiat ja muut hevoset kuin työnteko. Jenny oli kuitenkin topakkana selässä ja pyysi hevoseltaan reipas askellusta ja ratsasti tätä hyvin kuulolle. Vähitellen taivuttelut, siirtymiset ja temponmuutokset tuottivat tulosta ja Mörkö alkoi liikkumaan sujuvammin ja yhteistyökyisemmin.

  Tänään meillä oli suunnitelmissa erilaiset ravi- ja laukkatehtävät, jotka tuntuivat ainakin Mörölle passaavan energiamäärän vuoksi. Lähdimme ensimmäisenä tekemään ravissa keskihalkaisijalta väistöjä molempiin suuntiin, joissa ori tuppasi aluksi kampeamaan apuja vastaan. Jenny sai käyttääkin erityisen napakasti väistävää pohjetta ja antaa huolelliset pidätteet, jotta Mörkö väisti niin kuin haluttiin. Väistöjen onnistuessa jatkoimme kiemurauralle, jossa teimme myötä- ja vasta-asetuksia sekä ratsastimme hevosta ryhdikkäämmäksi. Tässä vaiheessa Mörkö alkoi vilauttelemaan hienoa liikettään ja ajoittain se näytti ihan kouluhevoselta liikkuessaan pitkin askelin eteen kauniissa muodossa. Ravitehtävien jälkeen siirryimme laukkaamaan uraa pitkin, aluksi temmonmuutoksia tehden. Mörön tuli joko malttaa mielensä ja laukata rauhallisessa, oikein hitaassa tahdissa eteen tai pyynnöstä tykittää täysillä menemään. Kun laukka oli tasapainoista ja hillittyä, jatkoimme vielä vähän aikaa keskiympyrällä laukka-ravi-laukka siirtymisiä, jotka onnistuivat tältä ratsukolta erinomaisesti.

  Reilun tunnin työstämisen jälkeen sai ratsukko alkaa siirtymään itsenäiseen loppuverkkaan rauhallisessa tahdissa. Tämä ratsukko oli aika mielenkiintoinen valmennettava, sillä minulla ei ollut minkäänlaisia ennakkokäsityksiä mitä heiltä odottaa. Mörkö oli alussa vähän nahkea ja vaati ratsastajaltaan paljon ennen kuin alkoi toimimaan apujen mukaan, ja siten ratsukon meno parani loppua kohden huomattavasti. Toisaalta olisin ehkä odottanut vähän parempaa yhteistyötä ratsastajan ja hevosen välillä, mutta ei huono näinkään.