Kouluvalmennus 11.10.2015

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 11.10.2015
 • VIP 01.10.2015
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus22
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).

  Osallistujat
  1. dookie - Mörkövaaran Villimieli
  Vili ja dookie saapuivat kuukauden sisään toistamiseen valmentautumaan Mörkövaaraan, ja tällä kertaa ori olikin jo kuin kotonaan. Saapuessaan se pärskähti rennosti ja herrasmiehen tavoin odotti malttavaisena ratsastajan selkäänsä. Alkuverkassa se liikkui hyvin tyynesti ratsastajansa alla, kuunnellen huolella dookien antamia ohjeita. Heti vähäisenkin taivuttelun jälkeen Vili oli jo hyvässä vireessä, liikkuen kauniisti ohjan ja pohkeen välissä.

  Lähdimme vähitellen siirtymään ravissa keskihalkaisijalle tekemään pohkeenväistöjä sekä taivutteluja. Näin saimme oria vielä himpun verran pehmeämmäksi ja hakeutumaan ryhdikkäämpään muotoon. Dookien merkistä Vili teki aivan mitä vain, se oli kirjaimellisesti kuin sulaa vahaa ratsastajansa käsittelyssä. Väistöjen onnistuessa jatkoimme tehtävää, jossa päätyihin tuli tehdä ensin voltti ja sen jälkeen pääty-ympyrä. Toinen puolikas maneesista tehtiin laukassa ja toinen puolestaan harjoitusravissa. Laukka oli Vilillä tänään yllättävänkin reipasta, dookie sai ihan napakasti pidättää tätä jottei se lähtenyt turhia rynnimään. Nostot laukkaan ja siirtymiset takaisin raviin onnistuivat kyllä hyvin, eikä ravitehtävässä ollut mitään ongelmaa. Koska laukka vaati selkeästi työtä, teimme loppuun paljon vaihtoja sekä laukka-ravi siirtymisiä. Kun Vili malttoi laukata tasaisesti ja eritoten rauhallisesti eteen, saivat he rueta siirtymään loppuverkkaan.

  Tänään meillä oli viimekertaiseen valmennukseen verrattuna vähän rennompi meininki, teimme paljon työskentelyä uralla hakien rentoa istuntaa sekä hyvää tuntumaa hevoseen. Tämän vuoksi dookie sai loppuverkassa pyytää vielä ihan napakasti orilta ravissa taivutellen ja tehden siirtymisiä, ja lopetella ollessaan tyytyväinen hevoseen. Jälleen kerran ratsukon työskentely oli päällisin puolin huolellista ja molemmilla tuntui olevan myös motivaatio kohdallaan. Alku sujui oikein mallikkaasti, mutta ikävästi lopussa Vili tahtoi ottaa vähän omaa ohjaa ja sitä myöten liikesarjat kärsivät.

  2. Mila - Mörkövaaran Vappukaappari
  Mila ja Vappu saapuivat pitkästä aikaa valmennettavakseni Mörkövaaraan, ja voi sitä hevosen riemun määrää! Vappu saapui kentälle innosta soikeana, se höselsi ja sähelsi sen vuoksi alkuverkan, mutta eihän sille voinut suuttua. Tamman liike oli siis alkuun hieman levotonta, eikä se olisi oikein malttanut apujakaan kuunnella, mutta Milan ollessa napakkana tyyntyi tamma melko nopeasti. Ratsukko sai suorittaa alkuverkan melko itsenäisesti, taivuttelen hevosta ja tehden siirtymisiä.

  Vapun liikkuessa pehmeästi hyvällä tahdilla eteen lähdimme tekemään tälle päivää suunnittelemiani tehtäviä. Aloitimme ensin käynnissä ja sen jälkeen ravissa keskihalkaisijalta tekemään pohkeenväistöjä sekä taivutteluja. Vappu näytti alkuun hieman laittavan apuja vastaan, mutta kun Mila antoi paljon pohjetta ja sisäohjasta myötäystä, niin johan päästiin siitäkin. Käynnissä tehtävä sujui lopulta hyvin, eikä ravissakaan liiallisen vauhdin lisäksi virheitä juuri tullut. Jatkoimme vähitellen seuraavaan tehtävään, jossa päätyihin tuli tehdä ensin voltti ja sen jälkeen pääty-ympyrä. Toinen puolikas kentästä tehtiin laukassa ja toinen puolestaan harjoitusravissa. Laukkatyöskentely sujui Milalta ja Vapulta oikein kivannäköisesti, nostot onnistuvat hyvin ja laukka oli muutoinkin tasapainoista. Harjoitusravissa Vappu oli puolestaan vähän kiireisen oloinen, jonka vuoksi ratsastaja ei päässyt istumaan rennosti pidättäessään hevostaan melkolailla. Loppuun ratsukko sai vielä laukkailla uraa pitkin tehden myös muutamia siirtymisiä raviin.

  Milan ja Vapun työskennellessä hyvin yhteen, saivat he rueta siirtymään loppuverkkaan ja sitä myöten lopetella. Lopussa tamma tuntui olevan jo melko puhki laukkailusta, joten loppuverkka sai olla himpun verran kevyempi. Milalla ja Vapulla sujui valmennuksessa oikein kivasti, suurempia virheitä he eivät tehneet ja yhteistyökin sujui ihan hyvin. Vähän tamman liiallinen energia rikkoi liikesarjojen huolellisuutta, mutta loppua kohden suoritukset paranivat toistojen jälkeen.

  3. mokkamasiina - Mörkövaaran Viliina
  Mokkamasiina ja Liina saapuivat tänään ensimmäistä kertaa valmennettavakseni Mörkövaaraan ja siten oli kiva päästä näkemään kuinka he ovat vuoden mittaan kehittyneet. Tamma näytti alkutunnista olevan vähän säikyllä tuulella, se säpsähteli maneesin nurkissa ja ikään kuin pyrki ratsastajansa apuja karkuun. Vähitellen päästessään alkuverkassa ravailemaan, se rauhoittui huomattavasti ja hiljalleen alkoi muuntua pehmeämmäksi. Vähän tamma tuntui vielä painavan mokkamasiinan apuja vastaan, mutta siihen ei auttanut kuin napakat avut ja tehdä paljon taivutuksia sekä siirtymisiä.

  Lähdimme hiljattain siirtymään tehtäviin, joita olin kaavaillut tälle päivälle ratsukolle suoritettavaksi. Ensimmäisenä lähdimme käynnissä ja ravissa tekemään keskihalkaisijalta molempiin suuntiin väistöjä sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Alussa eritoten väistöt olivat sellaisia, että Liina tyytyväisenä mennä tepasteli eteenpäin ilman ainuttakaan ristiaskelta. Ratsataja sai siis antaa ratsulleen hyvin jämäkät avut, jotta tamma väisti ja taipui halutusti. Väistöjen ja taivutusten onnistuessa jatkoimme seuraavaan tehtävään, jossa päätyihin tuli tehdä ensin voltti ja sen jälkeen pääty-ympyrä. Toinen puolikas kentästä tehtiin laukassa ja toinen puolestaan harjoitusravissa. Liina oli tässä vaiheessa ratsastettuna oikein mukavasti ohjan ja pohkeen väliin, ja sen myötä sen liike oli tyylikästä. Vähän ratsukolla oli vaikeuksia laukannostoissa, sillä Liina tarjosi usein vain hyvin kovaa kiitoravia. Napakka pidäte ja reipas jalka - niillä eväillä se lopulta saatiin laukkaamaan tasapainoista ja hyvin pyörivää laukkaa.

  Reilun tunnin työstämisen jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkan mokkamasiina ja Liina saivat työstää itsenäisesti ravissa taivutellen, ja siirtyä käyntiin kun ratsastaja oli tyytyväinen. Alku oli tälle ratsukolle himpun verran hankala, Liina ei olisi millään malttanut keskittyä ohjeisiin ja sen näköistä menokin oli. Ratsastaja sai kuitenkin loppua kohden hyvin koottua hevostaan ja ratsastettua tätä niin, että suoritukset paranivat huomattavasti.

  4. Kiiskinen - Mörkövaaran Viikari
  Kuinka ihanaa olikaan saada valmennettavakseni vanha herra Mörkövaaran Viikari! Viki asteli kentälle tyynen rauhallisena, päätään ja korviaan kummastuksissaan käännellen ja ympärillä menevien ratsukoiden menoa seuraillen. Ori odotti Kiiskisen malttavaisena selkäänsä - ja sen jälkeen se oli menoa se. Heti käyntikierroksilla orista huomasi, että sillä muuten virtaa ja vauhtia riittää, sen verran pitkä ja nopea oli askellus. Alkuverkassa Kiiskinen sai työstää Vikiä todenteolla, antaen paljon pidätteitä samalla kun ratsastasti napakalla pohkeella eteen.

  Vikin liikkuessa jo himpun verran tasaisemmin ja kuunnella Kiiskisen apuja maltillisesti, lähdimme suorittamaan päivän tehtäviä. Aloitimme käynnissä ja ravissa tekemällä keskihalkaisijalla molempiin suuntiin väistöjä sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Ensimmäiset suoritukset olivat vähän läpijuostun oloisia ja siksi pyysin ratsastajaa ottamaan vähän jämäkämpää otetta hevoseen ja oikeasti pyytämään tältä. Vähitellen toistojen kautta Viki muotoutui paremmin muottiin ja tällöin liikeet lähtivät sujumaan huomattavasti paremmin. Kun taivutukset ja väistöt oli hiottu loppuun jatkoimme seuraavaan tehtävään, jossa päätyihin tuli tehdä ensin voltti ja sen jälkeen pääty-ympyrä. Toinen puolikas kentästä tehtiin laukassa ja toinen puolestaan harjoitusravissa. Laukassahan Viki intoutui jälleen ottamaan vähän reippaampaa tahtia, joten Kiiskisen tuli ennen tehtävän aloittamista saada se hyvin tasapainotettua. Muutoin ratsukolla ei tehtävässä ongelmaa ollutkaan, ympyröillä ori taipui kivasti ja pyydettäessä hidasti raviin tai puolestaan nosti laukan. Lopussa oli ihana seurata kuinka Viki paineli menemään korvat höröllään innosta piukeana eteen.

  Kiiskisen ja Vikin suoriuduttua tehtävistä moitteitta, lähdimme hiljalleen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Koska Vikillä oli edelleen reilusti virtaa, sai ratsastaja ratsastaa vielä tätä ihan reippaalla temmolla eteen. Viki oli päivän positiivisin yllättäjä, vitsit mikä supervanhus! Ratsukolla ei liiemmin teknisiä virheitä valmennuksessa ilmennyt, kunhan vain Viki malttoi mielensä eikä pistänyt pää viidentenä jalkana menemään. Toivottavasti tätä ratsukkoa tullaan vielä meidän valmennuksissa näkemään!

  5. Hapero - Mörkövaaran Meripihka
  Päivän mielenkiintoisin ratsukko oli Hapero ja Mörkövaaran Meripihka, joiden tapaamista odotinkin innolla. Pihla saapui kentälle vähän tahmean ja laiskan näköisenä, eikä ratsastaja ainakaan yhtään sen enempää selässä hereillä ollut. Alkuverkassa ratsukolla kesti hetken aikaa löytää yhteinen sävel, sitä ennen tamma mennä jolkotteli eteenpäin, Haperon antaessa tälle voimattomia apuja. Pyysin ratsastajaa ottamaan vähän napakampaa tuntumaa hevoseensa ja tekemään paljon ympyröitä sekä siirtymisiä - no johan hevosenkin vähitellen liike kohentui.

  Haperon ja Pihlan työskennellä paremmin yhteen lähdimme suorittamaan tälle päivää suunnittelmiani tehtäviä. Ensimmäisenä pyysin ratsukkoa tekemään käynnissä ja ravissa keskihalkaisijalta molempiin suuntiin pohkeenväistöjä sekä avo- ja sulkutaivutuksia. Pihla aloitti tehtävien suorittamisen oikein vakuuttavasti, se väisti Haperon avuista hienosti eikä taivutuksissakaan liiemmin ongelmia ollut. Ravissa sen meno kuitenkin aavistuksen lösähti ja Haperolla meni jälleen tovi saada se takaisin tuntumalle ja hyvään liikkeeseen. Muutamien toistojen jälkeen ratsukon meno näytti taas hieman paremmalta ja näin ollen siirryimme seuraavan tehtävän pariin. Tehtävässä päätyihin tuli tehdä ensin voltti ja sen jälkeen pääty-ympyrä. Toinen puolikas kentästä tehtiin laukassa ja toinen puolestaan harjoitusravissa. Ravissa Pihla liikkui hyvin eteen, taipuen ympyröillä kivasti, mutta laukkaa piti hetki työstää ennen kuin se lähti pyörimään hyvin. Nostoissa ratsastajan tuli olla hyvin topakkana, antaa huolellinen pidäte ja reipas jalka, jotta laukka nousi oikein. Toistojen jälkeen tämäkin tehtävä sujui hyvin.

  Vajaan tunnin työstämisen jälkeen lähdimme hiljalleen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Pihla alkoi oikeastaan vasta loppuverkassa näyttämään siltä, että nyt sillä olisi voitu alkaa työstämään tehtäviä, niin kuuliaisena kauniissa raamissa se eteenpäin asteli. Välillä ratsukolla oli tunnin mittaan erimielisyyksiä, jolloin liikesarjat ikävästi kärsi, mutta aina kun ratsastaja otti napakampaa ohjaa oli tuloskin aivan toinen. Jos vain sekä Hapero että Pihla malttaa kunnolla keskittyä ja paneutua tehtäviin, niin hyvä tulee.