Kouluvalmennus 12.12.2015

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 12.12.2015
 • VIP 07.12.2015
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus25
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Joulukuun valmennuksiin eivät saa osallistua marraskuussa valmentautuneet ratsukot.

  Osallistujat
  1. Freetu - Mörkövaaran Viittaepeli
  Freetu ja Epeli ottivat tänään ensimmäistä kertaa osaa Mörkövaaran valmennuksiin, lajina kouluratsastus. Koska oria en ollut vieroituksen jälkeen koomin nähnytkään, odotin hyvin mielenkiinnolla tämän ratsukon valmentamista. Epeli oli alkuverkassa hyvin laiskan ja tahmean oloinen, jonka vuoksi ratsastaja sai käyttää tälle hyvin napakoita apuja. Ratsukko sai tehdä itsenäisesti jokaisessa askellajissa taivutteja sekä siirtymisiä, joilla Epelikin saatiin hiljalleen kuulolle ja reippaampaan liikkeeseen.

  Vähitellen lähdimme ratsukon kanssa päivän päätehtäviin, jotka painottuivat ravi- ja laukkatyöskentelyyn. Ensimmäisenä Freetu ja Epeli saivat rueta tekemään keskihalkasijalta raviväistöjä molempiin suuntiin. Ori tuppautui aluksi laittamaan melko vahvastikin Freetun apuja vastaan, joten yllättäen väistötkään eivät oikein lähteneet pyörimään. Huolellisella ratsastuksella ja jämäköillä avuilla ratsastaja sai kun saikin Epelin vähitellen väistämään, ja toistojen myötä saatiinkin hyvää jälkeä aikaiseksi. Tästä jatkoimme keskiympyrälle tekemään vähän istuntaharjoituksia sekä myötä- ja vasta-asetuksia. Pyysin Freetua ratsastamaan Epelin oikein tahdikkaaseen ja näyttävään raviin, samalla itse selässä rentoutuen ja istuntaansa pohtien. Vasta-asetuksissa ratsastaja sai käyttää hevoselleen napakkaa pohjetta ja hyvää kuolaintuntumaa, jottei ori lähtenyt puskemaan ympyrältä pois. Viimeisenä tehtävänä otimme uraa pitkin laukkaa niin, että aina päädyissä tuli tehdä ensin voltti ja sen heti perään pääty-ympyrä. Epeli taipui ympyröillä hyvin, eikä vauhtiin pääsemisen jälkeen enää laukkaamisessakaan ollut ongelmaa.

  Reilun tunnin reippaan työskentelyn jälkeen lähdimme siirtymään loppuverkkaan ja lopettelemaan. Loppuverkan ratsukko sai suorittaa itsenäisesti, kevyesti ravissa ja käynnissä taivutellen. Alku oli tänään Freetulle ja Epelille himpun verran haastava osuus, sillä ori ei oikein tahtonut itsepäisyydessään rueta pelittämään. Lukuisilla toistoilla ja periksiantamattomuudella ratsastaja sai kuitenkin hevosensa kivaan liikkeeseen, jonka myötä tehtävä kuin tehtävä alkoi onnistua ongelmitta.

  2. annika n - Mörkövaaran Lakritsi
  Annika ja Lakritsi saapuivat tänään ensimmäistä kertaa valmennettavakseni Mörkövaaraan ja voi sitä riemua, joka tamman kasvoilta näkyi! Lakritsi oli heti kentälle saavuttuaan kuin kotonaan, se hirnahteli iloisesti valmennuksen muille ratsukoille ja liikkui lennokkain askelin eteenpäin. Hevosen innostuneisuus näkyi myös alkuverkassa, kun Annika ei meinannut saada minkäänlaista kontaktia ratsuunsa, tämän höseltäessä omiaan. Paljon pidätteitä, taivutteluja ja siirtymisiä, ja näillä eväillä ratsastaja sai kuin saikin vähitellen ratsunsa kuulolle ja motivoitumaan työntekoon.

  Lakritsin liikkuessa tasaisella tahdilla eteen ja kuunnellen ohjeita maltilla, lähdimme siirtymään kaavailemieni tehtävien pariin. Ratsukolle oli luvassa paljon ravi- ja laukkatyöskentelyä, aloittaen raviväistöistä keskihalkaisijalta molempiin suuntiin. Annika oli tehtävien alusta alkaen hyvin jämäkkänä selässä, vaikka Lakritsi hieman painoikin apuja vastaan ja pyrki luisumaan ohjeista. Napakoilla avuilla pienen väännön jälkeen tamma lähti väistämään oikein nätisti, ylläpitäen samalla tahdikkaan ravin. Kun molempiin suuntiin saimme esimerkilliset väistösuoritukset tehtyä, siirryimme hiljalleen keskiympyrälle ravissa tekemään istunta- ja asetusharjoituksia. Pyysin Annikaa ratsastamaan Lakritsin oikein tahdikkaaseen ja näyttävään raviin, samalla itse selässä rentoutuen ja istuntaansa miettien. Vaihtelimme vuorottain myötä- ja vasta-asetuksia, jolloin ratsastajan tuli olla myös tarkkana sen suhteen, että Lakritsi pysyi vasta-asetuksillakin pyöreällä ympyrällä. Kun Lakritsi liikkui pyöreänä ja ryhdikkäänä eteen, jatkoimme uraa pitkin laukkailemaan. Laukassa ratsukko sai tehdä itsenäiseen tahtiin ravi-laukka siirtymisiä, sekä paljon voltteja sekä pääty-ympyröitä. Aluksi tamman laukka oli vähän vetelää, eikä siirtymisetkään onnistuneet täysin, mutta pienellä hiomisella saimme erittäin hyvää jälkeä aikaiseksi.

  Kun olin tyytyväinen ratsukon työskentelyyn ja aikaa oli vierähtänyt reilu tunti, saivat he siirtyä loppuverkan pariin. Loppuverkassa Annika sai työstää Lakritsia vielä ihan napakasti eteen, jotta saatiin tiristettyä siitä viimeisetkin voimat pois. Kokonaisuudessaan olen hyvin tyytyväinen ratsukon tämänpäiväiseen työskentelyyn, Annika oli hyvin hereillä selässä ja osasi antaa oikeanlaiset avut ratsulleen. Lakritsia ei juuri napannut työskentely, jonka vuoksi se pisti vähän väliä hanttiin, mutta silloin kun malttoi keskittyä, niin suoritukset olivat oikein hyviä.

  3. Lea H. - Mörkövaaran Ruikkusydän
  Tänään sain valmennukseen mukaan "yllätysnimen", kasvatin, josta en ollut kuullut pitkään aikaan mitään. Siksi odotinkin innolla näkeväni Lean ja Mörkövaaran Ruikkusydämen, jotka osallistuivat ensimmäistä kertaa Mörkövaaran ryhmävalmennuksiin. Tamma oli alkuverkassa hyvin rauhallisen oloinen, se liikkui tasaisella tahdilla eteen, kuunnellen selästä tulevia ohjeita maltillisesti. Ratsastaja sen sijaan tuntui olevan vielä vähän unessa, eli alkuverkassa sain keskittyä eritoten ratsastajan motivoimiseen.

  Kun hevonen oli vetreänä ja Leakin palautunut takaisin maanpinnalle, lähdimme työstämään suunnittelemiani tehtäviä. Pääpaino tehtävissä oli ravi- ja laukkatyöskentelyssä, joten aloitimme raviväistöillä keskihalkaisijalta molempiin suuntiin. Ratsastajan antaessa napakat avut ratsulleen, teki tämä työtä käskettyä ja väisti todella kauniisti. Ajoittain Ruikku tosin kiihdytti tahtiaan melkolailla, jonka vuoksi ratsastaja sai muistaa tehtäviä tehdessä myös huolelliset pidätteet. Väistöjen sujuessa moitteitta, jatkoimme ravissa keskiympyrälle tekemään istuntaharjoituksia sekä myötä- ja vasta-asetuksia. Ympyrällä Lea sai ensiksi etsiä ratsultaan tahdikkaan, mutta myös hallitun ravin, ja sen myötä pohtia lisänä istuntaansa. Myötä- ja vasta-asetukset eivät sikäli mikään hurjan haastava tehtävä ollutkaan, mutta siinä hyvin huomattiin, kuinka hevonen laittoi vasta-asetuksissa hassusti apuja vastaan. Vetreyttä kaivattiin siis myös ulospäin, mutta ajan mennessä vauhdikkaasti eteenpäin täytyi meidän myös siirtyä viimeiseen laukkatehtävään. Ratsukko sai tehdä uraa pitkin nostoja ja aina päädyissä tuli tehdä ensin voltti ja heti sen perään suuri pääty-ympyrä. Ruikun laukka oli jokseenkin vauhdikasta, mutta siitä huolimatta se oli hyvin ratsastajansa hallinnassa.

  Reippaan tunnin työskentelyn jälkeen oli aika rueta lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Lea sai itsenäisesti taivutella Ruikkua ravissa ja käynnissä, ja antaa lopulta pitkät ohjat ollessaan tyytyväinen hevosensa liikkeeseen. Ruikku oli koko valmennuksen ajan oikein kivantuntuinen ratsu, se oli hyvin motivoitunut työskentelyyn ja teki mutkitta kaiken mitä tältä pyydettiin. Myös Lea paransi ratsastustaan huomattavasti alusta loppua kohden, jolloin myös hevonen liikkui aivan eri tavalla.