Kouluvalmennus 11.02.2016

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 11.02.2016
 • VIP 08.02.2016
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus27
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Helmikuun valmennuksiin eivät saa osallistua tammikuussa valmentautuneet ratsukot (pl. tammikuun ylim. estevalmennus).

  Osallistujat
  1. Milja - Mörkövaaran Reivi
  Nuori Reivi saapui tänään ensimmäistä kertaa valmennettavakseni Mörkövaaraan ja suurella mielenkiinnolla odotin, minkälainen hevonen tästä orista on kehittynyt. Alkuverkassa Reivi oli melko tahmea, se painoi Miljan apuja vastaan ja pyrki ikään kuin koko ajan menemään sieltä, mistä aita on matalin. Pyysin ratsastajaa ottamaan paremmin ohjat käteensä ja laittamaan hevosen kunnolla töihin, ilman minkäänlaista vastaanlaittoa. Vähitellen taivuttelujen ja siirtymisien kautta Reivi pehmeni ja alkoi liikkumaan tasaisesti, rennolla askeleella eteenpäin.

  Ajattelin käydä tänään tämän ratsukon kanssa läpi lähinnä vain perusasioita. Aloitimme käyntityöskentelystä, tehden jokaisen sivun keskellä pysähdys ja kolmen askeleen peruutus. Lisäksi Milja sai tehdä voltteja aina kun vain siltä tuntui. Reivin ollessa paremmin ratsastajan apujen varassa, se asteli tyytyväisenä eteenpäin, tehden pysähdykset heti merkistä. Peruutuksissa ori laittoi hieman vastaan, mutta hienosti ratsastaja oli tästä välittämättä ja antoi tällöin vain entistä napakammat avut. Tämän tehtävän ollessa paketissa jatkoimme tekemään keskihalkaisijalta pohkeenväistöjä, joita kokeilimme myös ravissa. Käynnissä Reivi väisti todella kivasti, mutta ravissa se tyytyi enemmälti astelemaan eteenpäin, kuin että olisi rehellisesti väistänyt. Ravityöskentelyä jatkoimme kahdeksikon muotoisella kiemurauralla niin, että aina halkaisijakohdassa tuli tehdä pysähdys. Alkuunhan tämä tuotti Miljalle pientä ongelmaa, sillä Reivi ei olisi millään malttanut pysähtyä suoraan ravista aloilleen. Jälleen kerran topakat pidätteet tulivat tarpeeseen, ennen kuin ori ymmärsi mitä tältä haluttiin ja teki sen mukaan. Viimeisenä siirryimme keskiympyrälle, tekemään laukka-käynti-laukka siirtymisiä. Laukannostot sujuivat todella hyvin, heti Miljan pohkeen siirryttyä taaksepäin Reivi ampaisi laukkaan, tosin sitä joutui tasapainottamaan melkolailla.

  Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Virtaa Reivillä vielä riitti, jonka vuoksi Milja sai ratsastaa tätä ihan reippaassa ravissa eteen, samalla paljon taivutellen. Reivi oli tänään hyvin positiivinen yllätys, alkuun se näytti vähän kankealta ja testasi ratsastajaansa, mutta loppua kohden suoritukset vain paranivat kerta toisensa jälkeen. Lopussa hevonen liikkui todella hyvällä temmolla ja kauniissa raamissa eteenpäin, kuunnellen selästä tulevia apuja huolellisesti. Miljalle pointsit hevosen reippaasta työstämisestä!

  2. narri - Mörkövaaran Marina
  Marina ja narri saapuivat valmennettavakseni Mörkövaaran vauhdikkain askelin, tammalla oli korvat taivaissa ja kirjaimellisesti meno päällä. Alkuverkassa tamma mennä humputteli kevein askelin eteenpäin, vähät välittämättä ratsastajansa avuista. Narrin hieman topakoiduttua selässä alkoi Marina kuitenkin hieman malttaa mieltään ja sitä myöten keskittyä tehtäviin. Lukuisat taivuttelut ja siirtymiset tuottivat hiljalleen tulosta, jonka myötä tamma rentoutui ja lähti liikkumaan tasaisesti eteen.

  Tälle ratsukolle kaavailin tänään paljon ravi- ja laukkatyöskentelyä, joten lähdimme heti ensimmäisenä tekemään ravissa väistöjä keskihalkasijalta. Ensimmäiset yritykset menivät ikään kuin kuuroille korville, Marina selkeästi vähän yritti väistää, muttei rehellisiä ristiin askelluksia juuri nähty. Narri joutui ottamaan todella napakan tuntuman hevosen suuhun ja antamaan tälle reilusti pohjetta, jotta se alkoi väistämään niin kuin haluttiin. Väistöjen onnistuessa molempiin suuntiin jatkoimme kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle, jossa tehtiin asetusharjoituksia sekä siirtymisiä. Vasta-asetuksissa narri sai olla tarkkana, että kahdeksikko pysyi symmetrisen pyöreänä, eikä hevonen lähtenyt luisumaan ulospäin. Ravista pysähdyksiin ja siitä ravissa eteenpäin jatkaminen onnistui puolestaan ratsukolta todella kivannäköisesti, ilman minkäänmoista ongelmaa. Ravitehtävien ollessa paketissa, sai ratsukko jatkaa kahdeksikon muotoisella kiemurauralla laukassa. Ensimmäisillä kierroksilla ei tarvinnut risteyskohdassa vaihtaa laukkaa, jolloin saimme myös vastalaukkaa mukaan. Laukka oli alkuun Marinalla melko vauhdikasta, joten ratsastaja sai antaa vahvat pidätteet ja tietenkin täytyi pitää laukka tasapainoisena. Vähitellen rupesimme tekemään laukanvaihtoja käynnin kautta, jotka ihme ja kumma sujuivat kuin vettä valuen narrilta ja Marinalta. Tamma kuunteli maltillisesti ratsastajansa apuja ja heti pienestä merkistä siirtyi käyntiin, nostaen samantien laukan uudestaan.

  Kun kaikki tehtävät oli hiottu hyväksi ja hevonen liikkui tyytyväisin mielin eteenpäin, sai ratsukko siirtyä loppuverkan pariin. Laukkatyöskentely otti hevosen voimille, jonka vuoksi narri sai taivutella tätä melko rauhallisessa tahdissa. Tämänpäiväisessä työskentelyssä näkyi vahvasti se, että kyseessä oli oman arvonsa tunteva tamma, joka ei päästänyt ratsastajaansa helpolla. Marina kuitenkin osoittautui taitavaksi kouluhevoseksi, eikä narrin työskentelystäkään ole juuri huonoa sanottavaa.

  3. annika n - Mörkövaaran Savumerkki
  Siinä missä viimekertaisessa valmennuksessa Savu oli alkuun laiskahko ja tahmea ratsastettava, oli se tänään melkoinen höyryjuna. Ori kirjaimellisesti kiiti menemään eteenpäin, eikä aluksi ollut juuri kuulevinaankaan Annikan apuja touhottaessaan. Vähitellen ratsastajan topakoituessa selässä, alkoi Savu hieman malttaa mieltään ja kulki joten kuten apujen mukaan eteenpäin. Huiman hyvää kontaktia Annika ei kuitenkaan ratsuunsa saanut, sillä verkan taivuttelut ja siirtymiset jäivät melkolailla puolitiehen.

  Koska Savulla virtaa riitti, oli tämän ratsukon kanssa pääpaino ravi- ja laukkatyöskentelyssä. Ensiksi Annika sai ratsastaa reipasta ravia hevosellaan eteenpäin, etsien tasaista askellusta ja hyvää tuntumaa ratsuunsa. Vähitellen Savun ravi alkoi rauhoittumaan ja näin ollen pääsimme ensimmäisen tehtävän pariin, joka tarkoitti raviväistöjä. Väistöt oli tietenkin ensimmäisillä kerroilla läpihutaistuja, eikä rehellisiä väistöjä pätkiin juuri mukaan mahtunut. Annoin Annikalle muutaman vinkin, joilla hän vähitellen sai hevosen paremmin apujen varaan ja näin ollen myös paremmin väistämään. Väistöjen onnistuessa molempiin suuntiin, jatkoimme uraa pitkin ravissa tehden avo- ja sulkutaivutuksia. Sulkujen parissa Savu tuppautui jonkin verran tarjoamaan ensin väistöjä, mutta ratsastajan ollessa hyvin hereillä selässä korjasi tämä hevosen aikeet heti. Avotaivutukset sujuivat sulkuja paremmin, joilloin Savu hienosti käänsi etuosansa uran sisäpuolelle ja liikkui varmoin askelin eteen. Tämän jälkeen siirryimme kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle, jossa laukkasimme ja teimme vaihtoja. Laukka oli ensimmäisillä kierroksilla vähän turhankin tahdikasta, joten jälleen kerran napakat avut tulivat enemmän kuin tarpeeseen. Ajan kuluessa laukka kuitenkin kivasti tasaantui, jolloin vaihdotkin sujuivat hyvin vaivattoman näköisesti.

  Kun tehtävät olivat hyvin paketissa ja aikaa kulunut likimain tunti, sai Annika ja Savu siirtyä loppuverkkaan. Loppuverkassa ratsastaja sai vielä reippaasti taivutella hevostaan, hidastaa käyntiin ja antaa pitkät ohjat sitten kun oli tyytyväinen hevosensa työskentelyyn. Vaikka tänään vauhtia Savulla riitti, onnistui tehtävät silti yllättävänkin hyvin, ilman mitään hirmuisen suuria virheitä. Tietenkin parantamisen varaakin oli, mutta Annikakin tuntui antavan kaikkensa, joten saa olla ihan tyytyväinen heidän työskentelyynsä.

  4. Sorel - Mörkövaaran Virella
  Tänään Mörkövaaran kouluvalmennukseen otti osaa myös Sorel ja Virella, joka näytti olevan kauniisti vanhentunut tamma. Siinä missä muut nuoret ratsukot sinkoilivat alkuverkassa ympäri maneesia, käyttäytyi Virella maltillisesti, muiden menoa ikään kuin vähän ihmetellen. Heti alkuverkasta lähtien tamma oli hyvin Sorelin avuilla, se kuunteli malttavaisin mielin ratsastajaansa ja liikkui tasaisesti eteenpäin. Taivuttelujen ja siirtymisien kautta Sorel sai Virellan todella tyylikkääseen liikkeeseen, jota oli ilo kentänreunalta ihastella.

  Tänään pääpaino oli ravi- ja laukkatyöskentelyssä, joten Sorel ja Virellakin saivat aloittaa ensimmäisenä raviväistöillä. Tamma aloitti väistämään todella kivasti, mutta mitä enemmän väistöjä tehtiin, sitä jyrkemmin Virella alkoi väistämään. Näin ollen ratsastaja sai keskittyä apujen antoon, erityisesti pohkeisiinsa. Huolellisten apujen kautta suoritukset taas paranivat, jonka myötä vaihdoimme ravailemaan kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle. Kiemurauralla teimme paljon asetusharjoituksia, sekä ympyröiden risteyskohdassa tuli tehdä ravi-pysähdys-ravi siirtymisiä. Virella suoriutui mainituista tehtävistä todella hienosti, se taipui kivasti myötä- ja vasta-asetuksissa, eikä sitä paljon siirtymisetkään painaneet. Heti Sorelin merkistä tamma pysähtyi ravista suoraan kuin seinään ja napakasta pohkeesta taas siirtyi takaisin raviin. Vähitellen jatkoimme kiemurauralla laukassa, etsien ensin tasapainoista ja menevää laukkaa. Virella liikkui hyvin kauniisti ympyröillä ratsastajan apujen mukaisesti, joten hiljattain otimme laukanvaihtojakin mukaan. Laukanvaihdoissa tamma hieman junnasi apuja vastaan, joten Sorel sai olla ratsulleen napakkana onnistuneiden vaihtojen takaamiseksi. Toistojen myötä vaihdot kuitenkin lähtivät sujumaan paremmin, jolloin Virellakin näytti oikein tyylikkäältä kouluhevoselta.

  Reilun tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Sorel sai itsenäisesti työstää hevostaan vielä ravissa ja käynnissä, ja ollessaan tyytyväinen tammansa liikkumiseen antaa tälle pitkät ohjat. Tästä ratsukosta jäi valmentajalle todella hyvä mieli, sekä Sorel että Virella olivat taitavia ja tekivät tehtävät niin kuin heiltä pyysin. Virella näytti olevan yleisesti nöyrä ratsastettava ja vaikka se välillä vähän vastaan laittoikin, korjasi Sorel tilanteet erittäin hyvin.