Kouluvalmennus 19.03.2016

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 19.03.2016
 • Viimeinen ilmoittaustumispäivä 15.03.2016
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus28
 • Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (poista tähdet+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Synttärijuhlien kunniaksi maaliskuun valmennukseen otetaan mukaan seitsemän ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este). Valmennukset ovat avoinna kaikille, myös helmikuussa valmentautuneille.

  1. Ninni H. - Mörkövaaran Härmäpeikko
  Ninni ja nuori ori Möhkö saapuivat tänään ensimmäistä kertaa Mörkövaaraan valmennuksiin, jonka vuoksi odotin mielenkiinnolla heidän näkemistä. Alkuverkassa Möhkö suureksi osaksi vain löntysti laiskassa ravissa menemään, kaula pitkänä ja silmät pyöreinä muita ratsukoita ihmetellen. Vähitellen Ninnin topakoiduttua selässä ja alkaessa kunnolla töihin, joutui Möhkökin reipastamaan tahtia ja siirtymään paremmin avuille. Napakka työstäminen eri askellajien ja taivutusten merkeissä sai orin lopulta hyvin pehmenemään, jolloin se näytti oikein tyylikkäältä eteen liikkuessaan.

  Yhteistyön pelatessa hyvin yhteen, lähdimme siirtymään päivän tehtävien pariin. Koska tämä oli todellakin ratsukon ensimmäinen kerta silmieni alla, ajattelimme käydä läpi pitkälti vain perusasioita, jotta näen missä mennään. Ninni ja Möhkö saivat rueta ensimmäisenä uraa pitkin tekemään käynti-ravi-pysähdys-harjoituksia omaan tahtiin, joilla saimme ratsastettua hevosta vielä paremmin kuulolle. Hevonen reagoi joka kerta vahvasti ratsastajan pidätteisiin, mutta puolestaan esimerkiksi pysähdyksestä raviin siirtyminen oli vähän lötköä, eikä pohje mennyt täysin läpi. Tästä jatkoimme ravissa keskihalkaisijalta tekemään pohkeenväistöjä, joissa Ninni sai oikein jämäkällä otteella käyttää sitä pohjetta, jotta ori väisti rehellisesti. Muutamien toistojen jälkeen Möhkö näytti väistäessään oikein kuuliaiselta ja yhteistyökykyiseltä, eikä se jankannut enää yhtään apuja vastaan. Molempiin suuntiin onnistuneiden väistöjen jälkeen lähdimme laukkailemaan keskiympyrälle, tehden aluksi ravi-laukka-siirtymisiä, jotta saatiin työstettyä paljon nostoja. Nyt oli pohkeen suhteen aivan eri ääni kellossa, sillä pienestäkin ratsastajan merkistä Möhkö suorastaan ampaisi laukkaan, kentän hiekka vain takana pölyten. Ninni sai nyt olla tarkkana sen suhteen, että laukka pysyi kohtuullisen rauhallisena ja tasapainoisena, jottei Möhkö vain kaasutellut täysillä menemään. Ratsastaja sai lisäksi lopussa työstää ratsuaan laukassa hyvään muotoon, joka näyttikin oikein hyvältä.

  Tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Möhkö muuntautui takaisin pikajunasta laiskuriksi, jonka vuoksi Ninni sai ajaa tätä vielä ravissa tahdikkaasti eteenpäin. Ja lopulta ratsastajan ollessa tyytyväinen hevosensa liikkeeseen, sai hidastaa käyntiin ja antaa pitkät ohjat. Valmentaja oli kyllä positiivisesti yllättynyt tämän ratsukon työskentelystä tunnin mittaan! Hevonen ei antanut mitään ilmaiseksi ja pyrki ikään kuin menemään sieltä, mistä aita on matalin, mutta siitä huolimatta Ninni ei antanut periksi ja koko ajan työsti malttavaisesti ratsuaan. Tehtävät onnistuivat ratsukolta usein alun vaikeuksien jälkeen todella hyvin, johon ratsastaja saa olla kyllä tyytyväinen.

  2. rukkanen - Mörkövaaran Karkuri
  Karri saapui Mörkövaaran ryhmävalmennukseen kuin mikäkin maailman omistaja, se asteli ylväästi rinta rottingilla eteen ja hörähteli innoissaan etenkin tammoille. Alkuverkassa orin keskittymiskyky ei siten ollut mitenkään päätä huimaava, rukkanen sai työstää sitä todella jämäkästi, jotta sai hevosensa edes vähän rauhoittumaan. Karri selvästi kuunteli ratsatstajansa apuja, mutta tuumi ikään kuin tehdä päinvastoin, joka selvästi vähän hermostutti rukkasta. Ratsastajan huolellinen työ kuitenkin tuotti tulosta, kun taivuttelujen ja siirtymisien kautta Karri tuli hyvin avuille ja alkoi liikkumaan tasaisen varmasti eteenpäin.

  Jatkoimme vähitellen päivän tehtävien pariin, joka tarkoitti näin ensimmäisellä valmennuskerralla lähinnä perusasioiden läpikäymistä. Ratsukko sai alkaa uraa pitkin tekemään siirtymisiä pysähdyksien, käynnin ja ravin välillä, ja samalla tuli tietysti tehdä voltteja sopivissa määrin. Karri reagoi tosi hyvin rukkasen pohjeavuihin, se siirtyi napakasti vaadittuun askellajiin heti pyynnöstä, eikä jankannut yhtään vastaan. Sen sijaan menohalut olivat sen verran kovat, että puolestaan hitaampaan askellajiin, saati pysähdykseen, ratsastaja sai antaa huomattavasti voimakkaammat avut. Siirtymisien jälkeen jatkoimme ravissa keskihalkaisijalle, jossa ratsukko sai suorittaa molempiin suuntiin pohkeenväistöjä. Jälleen kerran ratsastajan pohje meni hyvin läpi, Karri väisti reippaasti sivulle, mutta tässä vaiheessa se varsinainen eteenpäin meno unohtui, jonka vuoksi väistöt olivat aluksi turhan jyrkkiä. Rukkasen piti keskittyä siis myös siihen, että ori ravaa samalla reippaasti eteenpäin. Muutamien toistojen myötä väistöt paranivat huomattavasti, josta jatkoimmekin keskiympyrälle laukkailemaan. Alkuun rukkanen ja Karri saivat tehdä paljon laukka-ravi-laukka-siirtymisiä, jotta saimme treenailtua nostoja. Niiden sujuessa nopeasti ongelmitta, jatkoimme laukan työstämistä ympyrällä, saaden Karrin todella korkeaan ja näyttävään muotoon. Laukka oli koko ajan tahdikasta ja tasapainoista, tosin välillä ratsastaja sai jakaa pidätteitä, jottei ori lähtenyt liikaa kiihdyttelemään.

  Laukkatyöskentelyn ollessa paketissa, lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa rukkanen sai pitkälti itsenäisesti työstää ratsuaan, ja ollessaan tyytyväinen tämän liikkeeseen, sai hidastaa käyntiin ja antaa ratsulle pitkät ohjat. Joo, ei yhtään hullummin tältä ratsukolta! Kovasti odotin näkeväni, minkälainen ratsu Karrista on kehittynyt, enkä kyllä voisi olla yhtään tyytyväisempi. Ratsastaja oli koko valmennuksen ajan napakkana selässä ja reippaasti pyysi ratsultaan, joka ajoittain hieman hölmöili ja yritti esittää hankalaakin ratsastettavaa. Hyvin avuilla ollessaan Karrista kuitenkin kuoriutui oikein taitava kouluratsu, joka suoriutui jokaisesta tehtävästä loppujen lopuksi vaivatta.

  3. Ireth - Mörkövaaran Rähähdys
  Ireth ja Räksy saapuivat tänään Mörkövaaran ryhmävalmennukseen rauhallisissa tunnelmissa, hevonen ei ollut uudesta paikasta moksiskaan, eikä sitä hermostuttanut valmennuksen muut oritkaan. Alkuverkassa ori oli todellakin rennon letkeä, pienen taivuttelun ja työstämisen jälkeen se oli jo hyvin ratsastajansa avuilla, liikkuen erittäin kuuliaisena eteenpäin. Tahti oli tosin alussa vähän turhan hidasta, joten pyysin Irethiä ottamaan pikkuisen napakamman tuntuman ratsuunsa ja käyttämään vahvemmin pohjetta. Vähitellen Räksy alkoi vilauttelemaan oikein kivoja pätkiä ravissa, samalla itsensä kauniisti kantaen.

  Hevosen ollessa vetreänä, lähdimme työstämään tälle päivälle suunnittelemiani tehtäviä, jotka olivat näin ensimmäisellä valmennuskerralla lähinnä perusasioita. Ireth sai alkaa työstämään ratsullaan uraa pitkin pysähdys, käynti ja ravi siirtymisiä, joilla haluttiin hevosta vielä paremmin avuille ja erityisesti kuuntelemaan huolellisesti niitä apuja. Pysähdykset tai hitaampaan askellajiin siirtymiset sujuivat oikein näppärästi, Räksy reagoi ohjaan vahvasti ja näin ollen hidasti pienestäkin merkistä. Sen sijaan erityisesti pysähdyksestä suoraan raviin siirtyminen vaati Irethiltä oikein jämäkkää pohjetta, sillä Räksy tarjosi herkästi käyntiaskelia mukaan. Tästä jatkoimme vähitellen tahdikkaassa ravissa eteenpäin, siirtyen keskihalkaisijalle tekemään ravipohkeenväistöjä omaan tahtiin. Jälleen ratsastaja sai käyttää napakkaa pohjetta, mutta nyt Räksy reagoi siihen huomattavasti paremmin, joten jo muutamien pätkien jälkeen meno näytti oikein tyylikkäältä. Raviväistöjen aikana Irethin tosin sai huomioida myös oman istuntansa, sillä hän meni vaikka minkälaiseen asentoon yrittäessään antaa ratsulleen hyvät avut. Onnistuneiden väistöjen jälkeen lähdimme laukkailemaan keskiympyrälle, aluksi tehden paljon siirtymisiä ravin ja käynnin kautta, jotta saimme laukannostoja aikaiseksi. Räksy nosti laukat molempiin suuntiin todella kivasti, tosin Ireth joutui sitten itsessään laukkaa työstämään napakasti, sillä se ei lähtenyt aivan toivotusti pyörimään.

  Vähitellen huolellisen laukkatyöskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Räksyllä riitti edelleen virtaa, joten ratsastaja sai taivutella tätä ihan reippaassa tahdissa, ja ollessaan tyytyväinen ratsuunsa hidastaa käyntiin pitkien ohjien kera. Ireth ja Räksy tekivät tänään oikein hyvää jälkeä, erityisesti pointsit Irethille jämäkästä ja päättäväisestä ratsastuksesta koko tunnin ajan. Alussa orin laiskuus tuotti pientä ongelmaa ja päänvaivaa, mutta ratsastajan saadessa avut hyvin läpi, toimi ratsukko äärettömän hyvin yhteen, jolloin tehtävä kuin tehtävä lähti luonnistumaan ongelmitta.

  4. Essis - Mörkövaaran Voitontuuli
  Monen muun ratsukon tavoin myös Essis ja Voitto osallistuivat tänään ensimmäistä kertaa Mörkövaaran ryhmävalmennukseen, lajina kouluratsastus. Voitosta minulla oli selkeä kuva ratsuna, sillä meillä on takana pitkä kisahistoria, joten nyt odotin lähinnä näkeväni, minkälainen ratsastaja Essis on. Alkuverkassa ratsukko toimi moitteitta yhteen, ratsastaja ratsasti topakkalla otteella hevostaan eteenpäin, eikä Voittokaan jankannut apuja vastaan. Useiden taivuttelujen ja siirtymisien kautta hevonen tuli hyvin ratsastajan avuille, liikkuen kauniisti ja tasaisesti hyvällä tahdilla eteenpäin.

  Huolella ratsastetun alkuverkan jälkeen lähdimme työstämään tämän päivän tehtäviä, joka tarkoitti ensimmäisellä valmennuskerralla lähinnä perusasioiden läpikäymistä. Ratsukko sai alkaa tekemään uraa pitkin siirtymisiä pysähdysten, käynnin ja ravin välillä, jotta saatiin hevosta paremmin tuntumalle sekä kuuntelemaan ja reagoimaan tarkemmin apuihin. Voitto liikkui koko tehtävän ajan tyytyväisesti eteenpäin, erityisesti pysähdyksistä suoraan raviin siirtymiset onnistuivat vaivatta, sen reagoidessa hyvin ratsastajan pohkeeseen. Puolestaan esimerkiksi ravista suoraan pysähtyminen vaati huomattavasti napakampaa ohjasotetta Essikseltä, sillä Voitto herkästi vähän jankkasi vastaan, eikä rehellisesti pysähtynyt heti merkistä. Vähitellen jatkoimme siirtymisistä ravissa eteenpäin, siirtyen keskihalkaisijalle tekemään omaan tahtiin ravipohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Ensimmäiset kierrokset eivät menneet yllätyksellisesti tältä ratsukolta aivan nappiin, sillä Voitto ravaili vain hyvillä mielin eteen, ilman ainoatakaan kunnollista väistöä. Tässä vaiheessa sain hieman herätellä ratsastajaa ja käskeä tätä pyytämään hevoselta vähän jämäkämmin, jotta lopulta saimme toistojen kautta rehellisiä pohkeenväistöjä tehtyä. Muutamien hyvien suoritusten jälkeen jatkoimme keskiympyrälle laukkailemaan, erityisesti tekemään laukannostoja ravista ja käynnistä. Käynnistä nostot onnistuivat todella hyvin, heti merkistä Voitto singahti eteenpäin, mutta ravissa se puolestaan vaati huomattavasti napakammat pidätteet, jotta laukka oikeasti nousi kiitoravin sijaan.

  Tunnin reippaan työstämisen jälkeen oli aika lähteä lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Essis sai vielä taivutella ratsuaan rauhallisessa ravissa ja ollessaan tyytyväinen tämän liikkeeseen, sai hidastaa käyntiin ja antaa pitkät ohjat. Alku oli tämän ratsukon osalta todella lupaava, mutta valmennuksen keskivaiheilla molempien osapuolten keskittyminen herpaantui, eikä suoritukset sen vuoksi lähteneet oikein sujumaan. Pienestä takapakista huolimatta Essis ei lannistunut, vaan loppua kohti hän osasi vain paremmin ja paremmin pyytää hevoseltaan, jonka myötä liikkeetkin alkoivat sujua huomattavasti paremmin ja Voitto teki töitä taas mielellään.

  5. Anniina N. - Mörkövaaran Lilianna
  Anniina ja Lilianna saapuivat tänään toisen kerran Mörkövaaraan valmentautumaan, tosin nyt lajina oli kouluratsastus. Alkuverkassa tamma oli täysin unessa, ratsastajan yrittäessä jakaa tälle napakasti huolellisia apuja, jotka menivät siis lähinnä kuuroille korville. Anniina sai laittaa todellakin heti kaikkensa peliin, jotta sai Liliannan edes vähän tahdikkaampaan liikkeeseen ja reagoimaan paremmin apuihin. Tovi siinä vierähtikin väännellessä, käännellessä ja ohjeita jakaessa, ennen kuin tamma oli rehellisesti avuilla ja liikkui hyvällä mielin eteenpäin.

  Hevosen toimiessa kutakuinkin niin kuin haluttiin, jatkoimme tälle päivälle suunnittelemieni tehtävien pariin. Näin ollen ratsukko sai alkaa tekemään uraa pitkin tahdikkaasti siirtymisiä pysähdysten, käynnin ja ravin välillä, joilla yritettiin saada Liliannaa vielä vähän enemmän hereille. Anniina jakoi koko tehtävän ajan ratsulleen huolellisia apuja, jolloin esimerkiksi pysähdykset ja siirtymiset hitaampaan askellajiin sujuivat hevoselta vaivattomasti. Sen sijaan ei ollut suuri yllätys, että esimerkiksi pysähdyksestä suoraan raviin siirtymiset tuottivat ongelmaa, jolloin Lilianna tunki väkisin käyntiä väliin. Ratsastaja sai näin ollen käyttää oikein jämäkkää pohjetta, joka onneksi lopulta alkoi menemään läpi. Tästä jatkoimme hiljattain ravissa eteenpäin, siirtyen keskihalkaisijalle tekemään pohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Nyt kun tamma kuunteli pohjeapuja huomattavasti paremmin, sujui väistöt itsessään todella tyylikkäästi, hevosen astuessa kerta toisensa jälkeen rehellisesti ristiin. Sen sijaan väistöt olivat turhan jyrkkiä, sillä samaan aikaan se eteenpäin ravaaminen tuotti hieman vaikeuksia hevoselle, joka onneksi toistojen ja Anniinan apujen myötä korjaantui. Väistösuoritusten onnistuessa hienosti, sai ratsukko siirtyä laukassa suurelle keskiympyrälle, jossa he saivat rueta omaan tahtiin tekemään siirtymisiä ja laukannostoja. Laukannostot sujuivat vasempaan kierrokseen oikeaa paremmin, mutta Liliannan laukka oli molempiin suuntiin todella tahdikasta ja tasapainoista, joka miellytti valmentajaa.

  Tunti kului nopeasti tehtäviä suorittaessa, joten heti laukkatyöskentelyn jälkeen sai ratsukko alkaa lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Lilianna oli tosin vähän sitä mieltä, että ei kai me nyt jo lopeteta, sillä Anniinan hipastessa loppuverkassa pohkeellaan hevosta, siirtyi tamma vauhdikkaaseen laukkaan. Kokonaisuudessaan ratsukolla sujui tänään oikein mukavasti, Liliannan laiskuus toi tosin oman pienen mausteen tunnin menoon, joka hieman koetteli ratsastajankin hermoja. Anniina ei kuitenkaan antanut missään vaiheessa tälle periksi, vaan napakasti pyysi tältä ja laittoi hevosen liikkumaan vastusteluista huolimatta.

  6. Joe - Mörkövaaran Tiitu
  Joe saapui tänään nuoren tammansa Tiitun kanssa ensimmäistä kertaa Mörkövaaraan kouluvalmennukseen, jota minä odotin kovasti, sillä halusin nähdä, minkälainen ratsu tammasta on kehittynyt. Alkuverkassa Tiitu näytti lähinnä vain hapanta naamaansa, eikä se oikein tahtonut reagoida ratsastajansa apuihin sitten millään. Joe sai näin ollen työstää jämäkällä otteella tammaansa, jotta se vähitellen taivuttelujen ja siirtymisien kautta alkoi vetreytyä ja liikkumaan tahdikkaammin eteenpäin. Vähän ajan kuluttua Tiitu olikin jo huomattavasti paremmin Joen avuilla, jolloin se keskittyi aivan eri tavalla tehtäviin ja näyttikin vähän pirteämmältä.

  Kun yhteistyö ratsukon välillä oli toimiva, lähdimme käymään läpi tämän päivän tehtäviä, joka tarkoitti näin ensimmäisellä valmennuskerralla lähinnä perusasioiden läpikäyntiä. Joe sai täten alkaa itsenäisesti tekemään ratsunsa kanssa uraa pitkin pysähdysten, käynnin ja ravin välillä siirtymisiä, joilla haluttiin hevosta vielä paremmin kuulolle ja reagoimaan herkemmin avuihin. Tiitu oli tähän pisteeseen päästessä vironnut jo mukavasti, joten erityisesti pysähdyksistä suoraan raviin siirtymiset onnistuivat hienosti, tamman nostaessa ravin heti ratsastajansa merkistä. Sen sijaan toisin päin, eli ravista suoraan pysähtymiset, vaativat jämäkkää pidätettä, sillä muuten Tiitu huiteli menemään tyytyväisenä vain eteenpäin. Vähitellen siirtymisien sujuessa ongelmitta, jatkoimme ravissa keskihalkaisijalle tekemään omaan tahtiin ravipohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Tämänkin tehtävän parissa Joe sai antaa hyvin huolelliset ja pitkät pidätteet ratsulleen, sillä vauhti tahtoi yltyä ajoittain vähän turhankin tahdikkaaksi. Pohjeavut menivät kuitenkin Tiitulle hyvin läpi, se väisti oikein mukavasti jokaisella kierroksella, kunhan vain vauhti pysyi maltillisena. Kun pohkeenväistöjä oli hiottu useaan otteeseen molempiin suuntiin, sai ratsukko jatkaa keskiympyrälle laukassa, tehden samalla paljon siirtymisiä ja laukannostoja. Mukava oli nähdä, että vaikka Tiitulla virtaa piisasi muuten valmennuksen aikana, ei se laukassa rynninyt menemään, vaan laukkasi tasaisesti hyvässä tasapainossa eteenpäin. Laukannostot sujuivat molempiin suuntiin hyvin, jos vain pidätteet menivät läpi.

  Vähitellen tunnin mittaan lähdimme lopettelemaan ja näin ollen ratsukko sai siirtyä loppuverkan pariin. Loppuverkassa Tiitu oli jo kaikkensa antaneen oloinen, joten Joe sai taivutella tätä hetken aikaa rauhallisessa ravissa, ja sen jälkeen hidastaa käyntiin ja antaa ratsulleen pitkät ohjat. Näinkin nuoreksi hevoseksi, mitä Tiitu on, sujui valmennus ratsukolta oikein hyvin, vaikka kaikki ei aina aivan suunnitelmien mukaan mennytkään. Valmennuksen edetessä tamman reipas vauhti laittoin ratsastajan töihin entistä kovemmin, josta Joe kuitenkin selviytyi kunnialla. Tiitu on selkeästi taitava hevonen, jos se vain malttaa kuunnella ratsastajaansa ja keskittyä olennaiseen.