Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Kouluvalmennus 2.11.2010

Mörkövaaran järjestää taas kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Tällä kertaa ryhmiä on kahta tasoa, helppo a ja vaativa b. Valmennus järjestetään 2.11.2010, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Yksi omistaja saa tuoda molempille tasoille yhden Mörkövaaralaisen. Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus3 1.11. mennessä. Muodossa Taso (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Kommentteja tulee vähitellen :--)

Osallistujat
Helppo A
Lea - Mörkövaaran Seela
Seela oli tänään vähän laiskan tuntuinen, Lea sai antaa heti alusta alkean jatkuvaan pohkeita saadakseen tamman liikkumaan tasaista vauhtia eteen. Tänään meillä oli tarkoituksena treenailla paljolti laukkaa, ja siksi Seela oli tärkeää saada liikkumaan samantien reippaasti eteen tai ei valmennuksesta tulisi mitään. Vähän tamma laittoi ratsastajalleen vastaan, eikä se antanut mitään ilmaiseksi, mutta kovalla työllä Lea sai ratsunsa ojennukseen ja näin pääsimme aloittamaan päivän tehtävät. Alkuverkassa menimme reippaalla ravilla erinäisiä kiemurauria niin keskellä kenttää, kuin myös uraa pitkin. Seela tuntui olevan vähän jäykkä kyljistään ja siten nämä tehtävät olivat tarpeen. Kun ratsukon välinen yhteistyö pelitti kohtuu hyvin, pääsimme aloittamaan päivän tehtävän, eli laukkaamisen. Aloitimme ensin laukan nostoilla, ensiksi käynnistä ja myöhemmin ravista. Nostot onnistuivat ratsukolta Seelan mielentilaan nähden hyvin, tamma tuntui varsinkin käynnissä nostavan ensin raviin ja siitä vasta laukan, mutta Lea kyllä näytti useasti ratsulleen missä kaappi seisoo ja sen mukaan myös mentiin. Aloitimme suoralla uralla laukanvaihdot jotka tapahtuivat käynnin kautta. Ratsastaja valmisteli ratsunsa maltillisesti jokaiseen nostoon, ja siten tehtävä onnistui yllättävän hyvin. Seela jaksoi loppuvalmennuksesta kuunnella Lean ohjeita yllättävän hyvin ja siten meno näytti erittäin kivalta. Menimme vielä lopussa vastalaukkaa keskiympyrällä mikä ei sinäänsä haaste ollut, mutta näin koeteltiin taas ratsukon välistä yhteistyötä kun ratsu meinasi jokaisella kerralla itsestään nostaa oikean laukan ja lähteä sillä reippaasti eteen. Yleisesti Seelaa oli todella mukava valmentaa, iästään johtuen on vielä hieman raaka ratsu jolla keskittymiskyky ei ole huipussaan, mutta varmasti tästä hevosesta tulee upea ratsu!

Laura R. - Mörkövaaran Vinski
Vessu oli tänään oikein reippaalla tuulella ja sehän sopi paremmin kuin hyvin laukkapainotteiseen valmennukseen. Viimekertainen valmennus oli kerrassaan onnistunut ja siksi minulla oli myös kovat odotukset tämän valmennuksen suhteen. Orilla tuntui tosiaan olevan alussa virtaa ehkä turhankin paljon, ja siksi keskityimme ensiksi purkamaan ylimääräistä energiaa reippaalla ravilla tehden paljon kiemurauria ja kylläpä koitimme pohkeenväistöjäkin, jotka onnistuviat olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin. Pikku hiljaa Laura sai Vessun kuuntelemaan tämän ohjeita ja näin pääsimme siirtymään päivän päätehtävään, eli laukkaamiseen. Ori nosti laukat kyllä todella reippaasti, ratsastaja sai kunnolla pidätellä hevostaan pitääkseen tämän tasaisessa liikkeessä ilman kauheata rynnimistä. Nostoja toistimme niin käynnistä, kuin myös ravistakin sen aikaa että Vessu liikkui rauhallisesti eteen ja jätti sen kaahailemisen pois kuvioista. Päätehtävänä meillä oli kuitenkin nostojen ohella vaihdot, joita teimme käynnin kautta. Ori ei olisi millään tahtonut hidastaa laukasta käyntiin, vaan lähti orimaisuuttaan kiitoravilla eteen tehdäkseen ratsastajan työn mahdollisimman hankalaksi. Mutta vaihdot sinäänsä onnistuivat hyvin, koskaan Vessu ei lähtenyt samalla laukalla eteen vaan kuunteli Lauran pohjetyöskentelyä huolellisesti ja siksi menokin näytti hyvältä. Kun vaihtoja oltiin kerrattu useaan otteeseen ja olin tyytyväinen tulokseen, siirryimme päivän viimeiseen tehtävään, eli vastalaukkaan keskiympyrällä. Vessu laukkasi hienosti ympyrälläkin, vastalaukka ei todellakaan ollut ongelma ratsukolle vaikka ori alkuun lähtikin automaattisesti juoksemaan oikeaa laukkaa. Tätä ratsukkoa oli tänäänkin mukava valmentaa orin ylimääräisestä sähläyksestä huolimatta, joka tosin toi sopivasti haastetta tehtäviin ja siten Laura sai olla todella topakkana selässä saadakseen Vessun kulkemaan ohjeiden mukaisesti.

Ziki - Mörkövaaran Herkkusieni
Edelliseen valmennukseen verrattuna lähti tämän kertainen valkka huomattavasti paremmin käyntiin. Ori asteli reippain askelin eteen ratsastajan antaessa tälle reippaita apuja heti alusta alkaen, mitään erimielisyyksiä ratsukon välillä ei tänään syntynyt. Kun alkukäynnit oli suoritettu ja molemmat osapuolet olivat hyvin hereillä ja tietoisia tekemisistään, aloitimme alkuverkan ravissa. Menimme ensiksi reippaalla tahdilla erilaisia kiemurauria keskellä kenttä,ä kuin myös sovelletusti uraa pitkin. Ori näytti alkuun hieman tahmealta kyljistään ja siksi tämä tehtävä oli selvästi omiaan. Pikku hiljaa Simon vetreytyessä ympyröin pääsimme vaihtamaan päivän päätehtävään, eli laukkaamiseen. Tänään oli tarkoitus tietenkin treenailla vähän hevosen hallintaa laukassa ja saada se kulkemaan ratsastajan mielen mukaan. Aloitimme ensiksi ihan perinteisillä nostoilla, ensin käynnistä ja sitten ravista. Alkuun nostot käynnistä siirtyivät laukaksi vasta ravin kautta, mutta pienellä hiomisella saimme Simon lopulta nostamaan reippaan laukan käynnistäkin. Ravista nostot menivät tietenkin täysin putkeen, siinä ei ongelmia ilmennyt. Seuraavaksi aloitimme laukanvaihdot, jotka tapahtuivat käynnin kautta. Ziki valmisteli hevostaan maltillisesti tehtävään ja siten meno näyttikin todella hyvältä. Simo nosti hallitun laukan aina ratsastajan merkistä, hidasti ihan ok hyvin käyntiin, ja lähti taas merkistä laukkaan. Kun tehtävää oltiin toistettu hetki, lähti Simo jo itsestään nostelemaan laukkoja ja siksi ratsastaja sai olla taas topakkana pitääkseen ratsunsa hyvin tehtävänannossa. Loppuun otimme vielä vastalaukkaa keskiympyrällä joka onnistui hyvin. Simo laukkasi nätisti vastalaukkaan ympyrällä ja nosti vastalaukat myös kohtuu hyvin, ei siis lähtenyt oikeaa laukkaa menemään missäään vaiheessa. Zikiä ja Simoa oli taas mukava valmentaa, malttoivat tänään keskittyä hyvin tehtävänantoon ja ratsastajakin jaksoi panostaa hevosen pieniin virheisiin.

Milja - Mörkövaaran Tinja
Tamma tuntui olevan tänään hieman huonolla tuulella, ja sen huomasi heti ratsukon saapuessa kentälle. Tinja löntysti tönkön näköisesti eteen luimistelle Miljan pohjeapujen tahtiin ja kieltämättä ehdin jo pelästyä, että mitä tästäkin tulee. Aloitimme, tai ainakin yritimme, reippaalla ravilla tekemään erilaisia kiemurauria niin kentän keskellä, kuin myös uraa pitkin soveltaen. Milja sai tehdä paljon töitä pitääkseen ratsunsa ravissa, ja sehän ei kovin lupaavaa ollut laukkapainotteiselle tunnille. Tinja oli kyljistään todella jäykän näköinen ja siksi pyysi ratsukkoa kiemurtelemaan niin kauan kunnes olin tyytyväinen. Seuraavaksi aloitimme kokeilemaan laukkaamista nostellen kyseistä askellajia käynnistä ja ravista. Ratsastaja sai antaa kunnolla raippaa ja tarkat avut saadakseen ratsun nostamaan laukan käynnistä, ilman sitä kiitoravi-osuutta. Tinja tahtoi onneksemme tässä kohtaa valmennusta hieman reipastua ja siten laukkaaminenkin lähti hyvin käyntiin. Kun ratsukko sai hyvän tuntuman laukkaan, aloitimme laukanvaihdot käynnin kautta. Tinja nosti laukat hienosti Miljan merkistä ja hidasti vauhtinsa aina maltillisesti taas käyntiin. Vaihdot eivät tuottaneet ongelmaa, Tinja nosti yleensä aina juuri siihen suuntaan laukat kuin vain käskettiin. Jatkoimme vastalaukkaa keskiympyrällä, mikä ei tietenkään sinäänsä haaste ollut. Vastalaukka ympyrällä sisältäen useita pysähdyksiä ja uusia nostoja hämmensi välillä Tinjan mieltä sen nostaessa oikean laukan, mutta yleisesti ratsukolla meni erittäin hienosti. Loppuverkassa teimme perusasioita reippaassa ravissa jonka aikana tamma alkoi jo hieman hyytymään. Tätä ratsukkoa oli taas kiva valmentaa, ratsukon välisen yhteistyön pelittäessä ovat erittäin taitavia tekemisissään.

Juli - Mörkövaaran Remupekka
Juli ja Remu saapuivat valmennukseen reippaiden oloisina, ratsastaja oli hyvin hereillä selässä hevosen astellessa nopeasti eteen. Remu näytti alkuun melko jäykältä ja siksi olikin hyvä aloittaa valmennus erilaisten kiemuraurien parissa. Menimme kiemurauraa keskellä kenttää, mutta myös sovelletusti uraa pitkin, joka vähitellen auttoi orin jäykkyyteen. Kun Remu oli vetreä ja kulki nätisti ravissa Julin alla, aloitimme laukannostot käynnistä ja ravista. Käynnistä ori nosti alkuun vain kiitoraviin, joten ratsastaja sai pidätellä ratsuaan ja antaa tälle hyvin tarkkoja apuja saadakseen sen menemään ohjeiden mukaisesti. Kun Juli sai ravissa valmistella huolellisesti Remun laukkaan, lähti se heti ensimmäisellä yrittämällä rauhallisesti eteen. Nostojen ollessa hyvin hallinnassa siirryimme laukanvaihtoihin käynnin kautta. Ori jaksoi keskittyä suorastaan upeasti tehtävänantoon ja siten laukanvaihdot osuivat täysin nappiin. Remu hidasti laukasta käyntiin pienestäkin merkistä, ja nosti uuden laukan heti käyntiin hidastettuaan. Laukanvaihtojen jälkeen siirryimme keskiympyrälle menemään vastalaukkaa tehden pysähdyksiä ja vähän lisää nostoja. Kun valmennusta oli kulunut kolme varttia aloitimme tekemään loppuverkassa perustehtäviä ravissa. Remulla tuntui riittävän virtaa vielä niin paljon, että jätin ratsukon vetämään itsenäisesti valmennuksen loppuun, kunhan vain Juli lupasi pitää orin reippaassa vauhdissa. Ratsukkoa oli taas mukava valmentaa hevosen alkukankeudesta huolimatta, Juli kuunteli antamiani ohjeita taas hyvin ja pyrki tekemään kaikki tehtävät ratsunsa tavoin ohjeiden mukaisesti.

Vaativa B
Lea - Mörkövaaran Kelmi
Lea ja Kelmi saapuivat valmennukseen hyvin innostuneina, ori käveli reippaasti eteen pyöritellen päätään uteliaasti ympärilleen katsoen, ja selässä Lea korjaili istuntaansa yrittäen pitää reippaan ratsunsa hallinnassa. Alkuverkassa teimme ensiksi käynnistä pysähdyksiä ja peruutuksia, jotka onnistuivat tämän tasoiselta ratsukolta tietenkin hienosti. Toistimme tehtävän myös ravissa, kunnes aloitimme päivän päätehtävät, ravissa avo- ja sulkutaivutuksia. Emme hakeneet tuntumaan tehtävään ollenkaan käynnistä, vaan aloitimme samantien kunnon rääkin reippain ottein. Lea ensin rauhoitti ratsunsa hillittyyn raviin ennen kuin asetti Kelmin avotaivutuksiin. Ori tietenkin meni kiltisti eteen tehden avoja, se näytti liikkuvan melkein Lean ajatuksenvoimalla eteen, niin hyvältä kun se näytti. Sulkutaivutukset onnistuivat avojen tavoin hienosti, kunhan ratsastaja oli vain saanut asetettua hevosen tarpeeksi hyvin. Seuraavaksi olikin laukan aika, mutta emme lähteneetkään perinteisesti laukkaan vaan aina ensiksi pysähdyimme ja peruutimme, sitten siitä suorilta laukannosto. Pysähdykset tapahtuivat aina suoraan ravista, ja Lean merkistä ori pysähtyikin nätisti aloilleen ja peruutti tarvittavan ajan. Peruutuksesta laukkaan suoraan siirtyminen oli pieni ongelma Kelmille jota saimme hetken aikaa hioa. Pikku hiljaa ori alkoi tajuamaan mitä ratsastaja tältä halusi ja siten alkoi nostamaan laukat hienosti paikoiltaan. Tunnin olimme tehtäviä käyneet lävitse ja siten oli loppuverkan aika, missä menimme uraa pitkin ravilla tehden paljon ympyröitä ja rataleikkaita. Ratsukkoa oli mukava valmentaa, Kelmi on hyvin osaava hevonen mikäli vain ratsastaja saa annettua sille tarpeeksi tarkat avut tehtäviin.

Laura R. - Mörkövaaran Sirena
Tamma oli taas valmennuksessa ihana oma itsensä, se tallusteli tyynesti eteen välittämättä ympärillä olevasta melusta. Laurakin oli tänään virkeän näköinen ja hereillä heti valmennuksen ensimmäisestä minuutista saakka, mikäli oli tietenkin hyvä juttu valmennuksen kannalta. Alkuverkassa teimme paljon pysähdyksiä ja peruutuksia joita hyödynsimme myöhemmin päivän muissa tehtävissä. Aloitimme ravissa tekemään lähes samantien avo- ja sulkutaivutuksia, joiden kertaaminen tuli selvästi tämän ratsukon kohdalla tarpeeseen. Avotaivutukset eivät meinanneet millään lähteä käyntiin vaikka Laura yritti kaikkensa saadakseen ratunsa menemään nätisti eteen. Useiden kierrosten ajan saimme treenata avotaivutuksia ennen kuin oli tyytyväinen ja pääsimme vaihtamaan sulkutaivutuksiin. Veena suoriutui niistä huomattavasti paremmin, heti Lauran ohjeistuksesta se käänsi kaulansa hienosti sulkutaivutuksen myötäisesti ja meni sillä tavoin hetken eteen. Seuraavaksi siirryimme laukkaan jossa päätehtävänä oli siirtyä suoraan peruutuksesta laukkaan. Pysähtymiset tapahtuivat ravin kautta ja ne onnistuivatkin todella hyvin, kun Laura vain sai valmisteltua Veenaa riittävän kauan pysähdykseen. Peruutukset onnistuivat myös ihan hienosti, tamma peruutti niin kauan ongelmitta kuin Laura vain pyysi tätä peruuttamaan. Nostot epäilyttivät hetken sillä Veena tahtoi nostaa vain kiitoraviin, mutta muutamilla raipan iskuilla tämäkin asia oli hoidettu alta pois. Tehtävä onnistui kokonaisuudessaan hyvin, jonka jälkeen pääsimmekin siirtymään loppuverkkaan reippaassa ravissa. Ratsukkoa oli taas oikein kiva valmentaa, Veena oli ihastuttavan tammamaisella tuulella ja laittoi Lauran todella töihin, mikäli vain halusi tamman kulkevan hienosti.

Ziki - Mörkövaaran Ilona
Ziki ja Ilona olivat saapuneet valmennukseen jo hyvissä ajoin sillä tullessani paikalle he olivat jo vetämässä itsenäisesti alkuverkkaa. Tamma näytti erittäin hyvältä, se asteli reippaasti eteen korvat höröllään kuunnellen Zikin antamia ohjeita. Pääsimmekin heti aloittamaan pysähdysten ja peruutusten merkeissä, jotka eivät tietenkään tälle ratsukolle vaikeita ollut. Ilona pysähtyi maltillisesti ja peruutti nätisti Zikin merkistä niin kauan kuin tarve vaati. Seuraavaksi siirryimme päivän päätehtävään eli avo- ja sulkutaivutuksiin. Ratsastaja siirsi ratsunsa hallittuun ravviin, asetteli tätä hetken aikaa ja siinä samassa Ilona lähti nätisti tekemään avotaivutuksia ympyrällä. Avotaivutuksiin emme kuluttaneet paljon aikaa niiden onnistuessa niin hyvin, että jatkoimme samantien sulkutaivutuksiin. Suluissa ratsukolla näytti olevan alkuun ongelmia sillä Ziki ei saanut asetettua ratsuaan riittävän hyvin, eikä tehtävä siten tahtonut onnistua millään. Kun Ziki lopulta suuttui Ilonalle, niin kylläpä tamma lähti reippaasti eteen tehden sulkutaivutuksia, joka kieltämättä pisti hymyilyttämään. Sulkujen jälkeen siirryimme laukkaan, ja nostot tapahtuivatkin suoraan peruutuksesta. Peruutukset onnistuivat myös nyt hyvin ja nostotkin menivät yllättävän hienosti muutamaa kiitoravi-osuutta lukuunottamatta. Kun laukka oli ratsukolla hallinnassa jatkoimme reippaalla ravilla loppuverkkaan tehden paljon suuria pääty-ympyröitä ja rataleikkaita soveltaen. Tamma tuntui jo hieman hyytyvän tässä vaiheessa, sen verran kun oltiin valmennuksen aikana juostu ja touhuttu. Tänään Ilona oli Zikin kanssa erittäin yhteistyönhaluinen, kuuntelivat antamiani ohjeita huolellisesti ja siten tehtävistäkin selvittiin mallikkaasti.

Meow - Mörkövaaran Morkkis
Morkkis oli tänään todella vauhdikkaalla tuulella, se juoksi reippaassa ravissa tallin pihasta kentälle Meowin pidätellessä sitä selässä. Ratsastaja tuntui olevan alkutunnista vielä nukuksissa, eikä hän siten jaksanut panostaa ratsastukseen ollenkaan alkuverkan aikana. Alkuverkassa menimme ravissa kiemurauraa sekä pysähdyksiä ja peruutuksia, joita tarvitsimme lopputunnista. Meowilla ja Morkkiksella verkka meni lähinnä yhteisen sävelen löytämiseen kun ori tuntui hieman vastaan laittavan selästä tuleville ohjeille. Pysähdykset ja peruutukset onnistuivat kuitenkin melko hyvin, vaikka orin vauhti tietenkin hankaloitti pysähtymisissä. Kun olin tyytyväinen ratsukon toimintaan, siirryimme avo- ja sulkutaivutuksiin ravissa. Meow sai asetettua ratsunsa huolellisesti tehtävään, niin kylläpä Morkkis lähti upeasti eteen tehden avotaivutuksia. Sulkutaivutukset menivät vähintään yhtä hyvin kuin avot, näiden kanssa ratsukolla ei ollenkaan ollut ongelmia ja heti sen huomasi, että tälläisiä tehtäviä Morkkiksella ollaan ennenkin menty. Taivutusten jälkeen siirryimme laukkaan johon lähdettiin suoraan peruutuksista. Tällä kerhtaa ori hidasti joka kerta hallitusta laukasta maltillisesti käyntiin, josta pysähdyksen kautta lähti hyvin peruuttamaan. Ensimmäisillä kerroilla Morkkis lähti ensin kiitoraviin ja vasta sitten nosti laukan, mutta Meowin kovalla työllä suoritukset alkoivat kerta toisensa jälkeen parantua. Kolmen vartin ajan treenailimme tehtäviä kunnes oli aika siirtyä ravilla loppuverkkaan. Loppuverkassa Morkkiksen yli-innokkuuden takia otimme vielä temponlisäyksiä, sekä keskiympyrällä paljon voltteja ja suunnanvaihtoja. Tätä ratsukkoa oli oikein mukava valmentaa, kuuntelivat alkua lukuunottamatta hienosti antamiani ohjeita ja pyrkivät liikkumaan niiden mukaisesti.

Milja - Mörkövaaran Wilho
Ensivaikutelma ei tänään ollut niin hyvä Wilhoa kohtaan kuin viime kerralla. Ori löntysti laiskasti eteen ja laittoi Miljalle hanttiin hänen yrittäessä pistää siihen vauhtia tai kääntää edes voltille. Ratsastaja sai tehdä todella paljon töitä saadakseen ratsunsa liikkumaan edes joten kuten eteen, ja lisäksi minä vielä karjuin kentänreunalta miksei poni ala jo pistää kavioo toisen eteen. Raippaa, pohjetta, raippaa, pohjetta-logiikkaa sai käyttää kyllä urakalla mikäli aikoi tulosta saada aikaiseksi. Raipasta Wilho tahtoi heitellä pieniä pukkeja, mutta ne kannatti kestää sillä hetken kuluessa ori olikin jo hieman reippaampi ja tuntui alistuvan Miljan tahtoon liikkumisen suhteen. Tässä vaiheessa olimme jo pitkällä alkuverkkaa, takana paljon epätoivoista ravia ja peruutuksia joten oli aika koittaa päivän päätehtäviä, avo- ja sulkutaivutuksia ravissa. Alku ei näyttänyt kovinkaan lupaavalta sillä Wilho laittoi taas hetkittäin vastaan, eikä ollut mitenkään päin yhteistyönhaluinen ratsastajan kanssa. Topakoilla otteilla Milja kuitenkin sai Wilhon kohtuu hyvin menemään ravissa ensin avotaivutuksia, ja niiden onnistuessa hyvin myös sulkuja. Kun taivutukset olivat hallinnassa, siirryimme laukkaan joka tapahtui suoraan peruutuksesta. Miljan valmistellessa orin huolellisesti tehtävään sujuivat pysähdykset ja peruutuksetkin moitteettomasti, nyt kun Wilhokin oli jo palannut takaisin maanpinnalle. Laukannostot lähtivät aluksi kiitoravin kautta eikä suinkaan suoraan peruutuksesta, eli tätäkin saimme hetkein aikaa hioa ennen kuin olin tyytyväinen ratsukkoon. Tänään Wilholla oli selvästi hieman kehnompi päivä eikä tehtävät siksi onnistuneet kummoisesti, tosin Milja jaksoi onneksemme orinkin edestä yrittää ja tehdä parhaansa.

yukitora - Mörkövaaran Murhavaisto
Ratsukko oli saapunut valmennukseen jo hyvissä ajoin sillä tullessani paikalle olivat he jo vetämässä itsenäisesti alkuverkkaa. Veke näytti todella reippaalta, yukitora sai vähän väliä pidätellä ratsuaan ja pitääkseen sen keskittyneenä tehtäviin. Laitoin heidät heti tekemään ravissa paljon ympyröitä ja pysähdys-peruutus-ravi siirtymisiä, joita tarvitsimme päivän muissa tehtävissä. Vekelle pysähtymiset tuottivat vähän ongelmaa reippauden vuoksi, millään kun se ei olisi paikoillaan malttanut pysyä. Peruutukset olivat kuitenkin hyvin mallikkaita, niiden kanssa ei ongelmia tullut. Kun ori liikku nätisti yukitoran alla, suoritui tehtävistä hyvin ja malttoi kuunnella selästä annettavia ohjeita, siirryimme päivän ensimmäiseen viralliseen tehtävään eli avo- ja sulkutaivutuksiin. Veke oli todella vetreässä kunnossa ja kun ratsastaja asetti orin avotaivutuksiin, niin eikös poika lähtenyt upeasti tekemään avotaivutuksia ympyrällä. Välillä ori tahtoi luisua ohjasta kun olisi malttanut tehdä paria sekuntia pidempään samaa tehtävää, mutta ratsastaja pysyi topakkana ja niin myös saatiin hyvää jälkeä. Sulkutaivutukset menivät myös yhtä hyvin avotaivutusten kanssa, Veke kulki täysin yukitoran ohjeiden mukaisesti vastaan laittamatta. Seuraavaksi pääsimme siirtymään laukkaan, joka tuotti orille kyllä taas sitä liikaintoa. Alkuun saimme paljonkin pidätellä Vekeä ennen kuin aloitimme tekemään itse tehtävää. Tarkoitus oli nostaa laukat suoraan pysähdyksestä, eli aloitimme pitkät sivut reippaalla ravilla josta tapahtui pysähdys, peruutus ja lopulta laukannosto. Tässäkin ne pysähtymiset olivat hieman ongelmallisia, mutta pikku hiljaa kovan työn tuloksena Veke alkoi malttaa mielensä ja siten nekin onnistuivat. Ori nosti yllättävät hyvin laukat peruutuksesta, tämä hevonen ei onneksemme nostanut kiitoravia ja lähtenyt siitä vasta laukkaan. Kolmen vartin ajan treenailimme hiki otsalla liikkeitä kunnes oli aika siirtyä loppuverkkaan, jonka ratsukko suoritti itsenäisesti. Vekeä oli mukava valmentaa, kerrassaan osaava hevonen mikäli vain mielensä malttaa ja yukitorakin jaksoi yrittää mahtavasti orin temppuilusta huolimatta.

Toffe - Mörkövaaran Eemil
Toffe ja Eemil saapuivat valmennukseen reippain mielin, molemmat olivat hyvin hereillä jo alkukäyntien aikana. Ori asteli perusmeiningillä eli ehkä turhankin reippaasti eteen ratsastajan antaessa sille jatkuvaan puolipidätteitä ja pitääkseen tämän hallinnassaan. Lähdimme alkuverkassa menemään ravilla keskiympyrällä tehden paljon pysähdyksiä ja peruutuksia, joita tarvittiin myöhempiä tehtäviä varten. Eemil ei olisi millään malttanut vauhdikkaasta ravista pysähtyä, paikoillaan se ei hetkeäkään seissyt vaan häsläsi jatkuvaan. Peruutukset sen sijaan onnistuivat hienosti, ori peruutti Toffen merkistä sen aikaa kun sitä pyydettiin niin tekemään. Eemil oli vielä hieman jäykkä, joten ennen päätehtäviin siirtymistä teimme paljon kiemurauria voltteja saadaksemme orin vetreäksi. Kun olin tyytyväinen ratsukon yhteistyöhön ja Eemil liikkui hallitussa ravissa eteen, siirryimme avo- ja sulkutaivutuksiin. Toffe asetteli ratsunsa maltillisesti avotaivutuksiin ravissa, ja kun tehtävään päästiin kunnolla mukaan niin kylläpä menokin näytti hyvältä. Tänään Eemil jaksoi selvästi keskittyä viimekertaista paremmin ja siten tehtävätkin menivät täysin nappiin. Sulkutaivutuksissa ratsukolla tuli hieman erimielisyyksiä sillä ori ei millään taipunut suuntaan johon ratsasataja olisi toivonut sen taipuvan, ja hetki siinä vierähtikin ennen kuin Toffe sai Eemilin kulkemaan nätisti sulkuja tehden. Seuraavaksi aloitimme laukkaamisen, mutta laukannostot tapahtuivatkin pysähdyksen ja peruutuksen kautta. Pysähdykset tapahtuivat ravista, niiden kanssa oli sitä perussäätöä kun Eemil ei olisi millään malttanut pysähtyä paikoilleen. Peruutukset onnistuivat myös nyt hyvin, ja laukannostotkin lähtivät suoraan Toffen merkistä ilman sitä kiitoravi-osuutta. Tätä treenailimme tovin, kunnes olin tyytyväinen ratsukkoon ja pääsimme siirtymään loppuverkkaan. Kun Eemilillä riitti vielä paljon intoa, pistin heidät menemään reippaalla ravilla satunnaisia ympyröitä ja leikkaita tehden. Eemil oli tällä kertaa hyvin kuulolla Toffen antamia apuja kohtaan, ja siten valmennus kokonaisuudessaan onnistui todella hienosti.

Ireth - Mörkövaaran Hallariina
Riina oli tänään todella virkeällä tuulella, jo alkukäyntien aikana Irethin puristaessa hennosti pohkeillaan tammaan lisään vauhtia meinasi se lähteä reippaasti ravilla eteen. Ratsastajakin oli hyvin hereillä selässä ja siten pääsimme aloittamaan valmennuksen hyvissä olosuhteissa. Alkuverkassa menimme ravilla keskiympyrällä tehden paljon pysähdyksiä ja peruutuksia, joita sitten tarvitsimme myöhemmin valkan aikana. Riina oli vähän vastahakoinen aluksi pysähtymään yli-innokkuutensa takia, Ireth sai annella paljon puolipidätteitä saadakseen tamman kulkemaan mielensä mukaan ja pysähtymään silloin kun käsketään. Peruutukset onnistuivat kuitenkin hyvin, ratsastajan merkistä Riina peruutti nätisti taakse ja lähti samantien ravilla eteen kun peruutukset oli tehty. Kun tamma oli vetreä ja liikkui hyvin, siirryimme päivän päätehtäviin eli avo- ja sulkutaivutuksiin, joita mentiin ravissa. Alkuun Riina ei oikein tajunnut mitä ratsastaja tältä haki, ja siksi Irethin oli todellakin keskityttävä tekemisiinsä mikäli vain aikoi saada tamman liikkumaan oikeaoppisesti eteen. Kun ratsastaja sai asetella ratsuaan hetken aikaan ja Riinakin malttoi mielensä juoksemisen suhteen, niin kyllä ne avotaivutukset alkoivat pikku hiljalleen onnistua. Avotaivutusten ollessa hallinnassa jatkoimme sulkutaivutuksiin, jotka menivät myös avojen tavoin hienosti pientä alkukankeutta lukuunottamatta. Taivutusten mennessä nappiin jatkoimme laukkaan, jonka nostot tapahtuivat pysähdyksen ja peruutuksen kautta. Pysähdyksiin siirryttiin ravista, jotka onnistuivat nyt paremmin kun tamma malttoi keskittyä asiaan ja kuunnella ratsastajan antamia ohjeita. Peruutuksista suoraan laukannostot olivat alkuun vähän hankalia sillä Riina lähti mieluummin kiitoravilla eteen kuin laukalla. Irethin tuli vain antaa topakammat ohjeet laukan suhteen ja siten saatiin tamma lopulta nostamaan laukat suorilta. Lähes tunti oli jo vierähtänyt tehtäviä tehdessä, joten annoin ratsukon rueta suorittamaan itsenäisesti loppuverkkaa. Tämä ratsukko olikin valmennettavanani ensimmäistä kertaa, Riinan kuunnellessa Irethin antamia ohjeita ratsukon yhteistyö pelitti hienosti ja siten tehtävätkin onnistuivat moitteitta.

Juli - Mörkövaaran Kaisla
Kaisla oli tänään vähän säikynpuoleinen, heti kentälle tultuaan se säpsähteli ympärillään juoksentelevia hevosia ja tallinpihasta kuuluvia ääniä. Juli oli sitä myöten hieman hermostunut ja jo alkukäyntien aikana oli menettää hermot ratsuunsa. Alkuverkka menikin meillä lähinnä ratsukon molempien osapuolien rauhoittumiseen, Kaisla oli saatava takaisin maanpinnalle ja Julin piti pitää hermonsa kurissa. Menimme alkuverkassa keskiympyrällä ravissa tehden paljon pysähdyksiä ja peruutuksia, joita tarvittaisiin myöhemmin valmennuksen aikana. Kaisla antoi Julin avuille hyvin periksi ja lähtikin kulkemaan rauhoittuaan nätisti ohjeiden mukaisesti. Koska tammlla ei juuri ylimääräistä intoa ollut, pysähdykset onnistuivat todella hienosti sillä Julin merkistä Kaisla seisahtui heti aloilleen ja malttoi pysyä paikallaan pidemmänkin aikaa. Peruutukset tuottivat alkuun pientä ongelmaa sillä tamma ei millään meinannut peruuttaa ympyrän myötäisesti, vaan lähti kääntämään takapuoltaan keskelle kenttää. Tarkoilla ja topakoilla avuilla tamma saatiin kuitenkin useiden yritysten jälkeen mallikkaasti peruuttamaan. Kun Kaisla oli vetreä ja liikkui mielestäni tarpeeksi hyvin, siirryimme päivän toiseen päätehtävään eli avo- ja sulkutaivutuksiin ravissa. Juli asetteli ratsunsa huolellisesti ennen tehtävää ja siten pienillä avuilla sai Kaislan tekemään upeasti avotaivutuksia. Tässä vaiheessa tamma kuitenkin lähti taas hermostumaan ja säpsähteli kesken tehtävien, jotka siten tietenkin menivät päin puuta. Sulkutaivutukset eivät menneet yhtä hienosti kuin avot, Juli kuitenkin laittoi kaikkensa peliin ja siten sai Kaislan edes jotenkuten tekemään ympyrällä taivutuksia. Hetken aikaa annoin ratsastajan itsenäisesti rauhoitella hevostaan ennen kuin jatkoimme laukkatehtäviin. Laukannostot tapahtuivat pysähdyksen ja peruutuksen kautta, ja tämä tehtävä menikin ratsukolta yllättävän hyvin. Kaisla pysähtyi ravista maltillisesti, peruutti uran myötäisesti ja nosti laukan heti ratsastajan merkistä, ilman minkäänlaista kiitoravi-osuutta. Tunnin ajan treenailimme tehtäviä ennen kuin siirryimme reippaassa ravissa tekemään ympyröitä ja rataleikkaita loppuverkkaan. Kaislaa ja Julia oli taas mukava valmentaa, ratsastaja antoi kaikkensa rauhoittaakseen hevosta ja saadakseen sen liikkumaan ohjeiden mukaisesti vastoinkäymisistä huolimatta.

Sonja.P - Mörkövaaran Kuvaelma
Ratsukko saapui valmennukseen melko laiskan oloisena, hevonen löntysti hiljaa eteenpäin Sonjan lähestulkoon nukkuessa selässä. Kerkesin jo kauhistua, että mitäköhän tästäkin valmennuksesta tulee tuollaisella asenteella, mutta sittenpä tajusinkin laittaa ratsukon kaamean rääkin alle. Alkuverkassa lähdimme reippaalla ravilla keskiympyrällä tekemään paljon pysähdyksiä ja peruutuksia, joita hyödyntäisimme myöhemmin valmennuksen aikana toisissa tehtävissä. Harjoittelu ei näyttänyt Mosasekua maittavan ollenkaan, se oli enemmänkin kiinnostunut ympärillä juoksentelevista tammoista ja ympärillä muutenkin pyörivästä hälinästä. Sonja sai kyllä tehdä kaikkensa saadakseen orin ylläpitämään edes ravia, sillä juosta se ei olisi millään jaksanut. Pysähdykset onnistuivat hienosti, ratsastajan merkistä ratsu pysähtyi kuin seinään, eipähän tarvinnut enää juosta. Perutuuksissa oli pientä hankaluutta kun Mosaseku tuntui vain nukkuvan paikoillaan ilman minkäälaista kontaktia ratsastajaan. Topakoilla otteilla ja suuttumisella ori saatiin kuitenkin taas liikkeelle ja peruutukset hoidettua alta pois. Laiskuuden vuoksi otimme vielä paljon ravia ennen kuin oli tyytyväinen ratsukkoon ja pääsimme siirtymään päätehtäviin eli avo- ja sulkutaivutuksiin. Alkuun ori oli vähän jäykkä, mutta vetristyi hyvin tehtävän aikana, joka menikin kohtuu hyvin. Mosaseku malttoi tässä vaiheessa mielensä ja rupesi ratsastajansa tavoin reippaasti töihin ja siten saatiin aikaseksi upeaa jälkeä. Avo- ja sulkutaivutukset menivät molemmat täysin nappiin, ori asteli kaula kaarella hienosti siihen suuntaan kuin tarve vaati. Seuraavaksi pääsimme siirtymään laukkatehtäviin, joka ei sinäänsä mikään helppo homma ollut kun sitä vauhtia ei löytynyt. Laukannostot tapahtuivat pysähdyksen ja peruutuksen kautta jotka onnistuivat myös nyt hyvin. Sen sijaan laukannostoissa oli hiomista, Mosaseku kun tuntui lähtevän Sonjan antamilla ohjeilla vain laiskaan raviin laukasta tietoakaan. Kun ori viimein tajusi mitä siltä haettiin alkoi meno näyttää taas hyvältä ja pääsimme jatkamaan laukannostojen parissa. Lähes tunnin ajan olimme treenailleet tehtäviä ennen kuin ratsukko sai aloittaa tekemään itsenäisesti loppuverkkaa. Mosaseku ei ollut tänään kovin yhteistyönhaluinen aluksi Sonjan kanssa ja siksi meno näytti miltä näytti, mutta loppua kohden molempien suoritukset parantuivat huomattavasti ja tehtävät menivät siten nappiin.

    Ulkoasun © Daniela P 2010