Kouluvalmennus 17.06.2016

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 17.06.2016
 • Viimeinen ilmoittaustumispäivä 14.06.2016
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus31
 • Muodossa Ratsastaja - <a href="http:// alkuinen osoite">Ratsu</a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Kesäkuun valmennuksiin eivät saa osallistua toukokuussa valmentautuneet henkilöt.

  1. Pierre - Mörkövaaran Vinkaus
  Pierre saapui valmennettavakseni Mörkövaaraan hevosensa Vinskin kanssa, jota en ollut vielä aikaisemmin päässytkään valmentamaan. Näin ollen odotin suurella mielenkiinnolla pääseväni näkemään, kuinka tämän ratsukon yhteistyö toimii ja minkälaiseksi ratsuksi ori on kehittynyt. Olin kuullut Vinskistä paljon hyvää, mutta kun kentälle asteli hirmuista kyytiä yli-energinen suomenhevonen, olin vähän kuin päähän ällikällä löyty. Ensimmäiset ajatukset siis olivat, kuinka tästä ratsusta saadaan koulittua helppo A tasoinen ratsu, sillä Vinskiä olisi kiinnostanut kaikki muu kuin itse työskentely. Näin ollen pyysin Pierreä alkamaan reippaasti hommiin, he saivat siis itsenäisesti suorittaa alkuverkan kaikki askellajit läpikäyden, minun samaan aikaan heitä terävänä tarkkaillessa.

  Ihme ja kumma, vajaan kymmenen minuutin pituisen verkan jälkeen oli Vinski niin hienoa ja uljasta ratsua, että oksat pois. Ori kuunteli todella malttavaisesti ratsastajan apuja ja reagoi äärimmäisen herkästi erityisesti Pierren pohkeeseen. Näin ollen lähdimme läpikäymään ratsukon kanssa aivan perusasioita, aloittaen käynnissä kahdeksikon muotoisella kiemurauralla. Pierre piti hyvin huolta ympyröillä asetuksista ja taivutuksista, joiden kanssa välillä vähän liioiteltiinkin, tehden myös vasta-asetuksia. Vinski asteli eteenpäin oikein tyytyväisen näköisenä, joskin ehkä himpun turhankin tahdikkaasti, mutta silti hienosti pyydettyjä tehtäviä tehden. Kiemurauraa toistimme myös hetken aikaa ravissa, kunnes siirryimme uraa pitkin tekemään harjoitusravissa pohkeenväistöjä keskihalkaisijalta. Väistöjen onnistumiseksi ratsastajan tuli jakaa napakat pidätteet ja muistaa hyvä ohjastuntuma, sillä ori lähti herkästi kirimään pohkeen käytöstä. Hyvin varovaisella pohkeella Pierre sai Vinskin väistämään upeasti, samalla hyvin eteenpäin ravaten. Alkuun oli myös pientä haastavuutta hevosen suorana pitämisen kanssa, mutta orin päästessä paremmin tehtävästä jyvälle ei sekään ollut enää ongelma. Raviväistöjen sujuessa molempiin suuntiin lähdimme laukkailemaan ensin uraa pitkin voltteja ja pääty-ympyröitä tehden, niiden jälkeen taas kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle siirtyen. Laukassa jälleen Vinskin menohalut tulivat esille, ensimmäisten laukannostojen jälkeen ori singahti luodin lailla matkaan, juurikaan ratsastajan pidätteitä kuuntelematta. Laukkaa Pierre sai siis napakasti työstää, jotta Vinski pysyi hyvin kuulolla ja malttoi mielensä tehtäviä tehdessä. Erityisesti volteilla ratsastajan tuli tasapainottaa menoa, sillä poika tuppautui reippaassa vauhdissaan ottamaan vähän sivuluisua. Uralla laukan sujuessa siirryimme vielä kiemurauralle, jossa teimme laukanvaihtoja käynnin kautta ympyröiden risteyskohdassa. Ori vaati huolelliset pidätteet aina laukasta suoraan käyntiin siirtymisissä, joten ensimmäiset kierrokset olivat lähinnä vain hyvän tuntuman hakemista. Toistojen myötä ratsukon yhteistyö lähti paremmin pelittämään, jonka ansiosta suoritukset paranivat ja vaihdot alkoivat näyttää oikein tyylikkäiltä.

  Ajankulua ei valmennuksessa edes ennättänyt huomaamaan, sillä nopeasti yli tuntinen heilahti ratsukon kanssa tehtäviä hioessa. Näin ollen laukkatyöskentelyn sujuessa sai ratsukko siirtyä kevyessä ravissa suorittamaan loppuverkkaa, ja Pierren ollessa tyytyväinen ratsuunsa sai hidastaa käyntiin ja antaa pitkät ohjat. Vaikka valmennuksen mittaan nähtiinkin ajoittain vauhtia ja vaarallisia tilanteita, jäi valmentajalle Pierrestä ja Vinskistä oikein hyvä maku suuhun. Ratsastaja jaksoi hienosti koko tunnin ajan työstää ratsuaan ja olla tälle napakkana, vastaavasti kun orilla ajoittain oli pientä keskittymisongelmaa. Hienosti Vinskistä paljastui ajoittain se kuuluisa kouluratsu, joka teki työtä hyvällä motivaatiolla ja hienoilla liikkeillä. Toivottavasti tätä ratsukkoa nähdään Mörkövaaran valmennuksissa vielä tämän vuoden mittaan uudestaankin!