Kouluvalmennus 18.07.2016

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 18.07.2016
 • Viimeinen ilmoittaustumispäivä 15.07.2016
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus32
 • Muodossa Ratsastaja - <a href="http:// alkuinen osoite">Ratsu</a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan neljä ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Heinäkuun valmennuksiin eivät saa osallistua kesäkuussa valmentautuneet henkilöt.

  1. Aaria - Mörkövaaran Hunajainen
  Aaria saapui tänään ensimmäistä kertaa valmentautumaan Mörkövaaraan nuoren tammansa Hanin kanssa, ja mielenkiinnolla odotinkin näkeväni, minkälainen ratsu tammasta oli kehittynyt. Alkutunnista Hani oli hieman ihmeissään, se katseli varautuneena valmennuksen muita ratsukoita, eikä täysin keskittynyt Aarian antamiin apuihin. Vähitellen kuitenkin ratsastajan saadessa parempaa tuntumaa hevoseen, alkoi tammakin rentoutua, jolloin se lähti liikkumaan nätisti eteenpäin, ohjeet hyvin huomioiden. Taivuttelujen ja siirtymisien kautta ei mennyt aikaakaan kun Hani oli täysin ratsastajansa apujen välissä ja reagoi pienimpäänkin merkkiin hienosti, jolloin epävarmuudesta ei ollut tietoakaan.

  Koska tämä oli todellakin ratsukon ensimmäinen valmennus, kävimme pitkälti läpi vain perusasioita. Aloitimme käyntityöskentelystä, jolloin pyysin ratsukkoa tekemään omaan tahtiin uraa pitkin pysähdyksiä, peruutuksia, voltteja ja pääty-ympyröitä. Hani asteli eteenpäin todella tyytyväisen näköisenä, se teki selvästi töitä mielellään, eikä sillä ollut kiire mihinkään. Pysähdykset onnistuivat täten hienosti, eikä peruutuksissakaan ensimmäisen puolitiehen jääneen suorituksen jälkeen ongelmia ollut. Täten pyysin muutaman kierroksen jälkeen toistamaan saman ravissa, jolloin saimme vähän haastetta mukaan, sillä pysähdyksen tuli tapahtua ilman ainoatakaan käyntiaskelta. Kun Aaria vain muisti valmistella ratsunsa hyvin pysähdykseen ja antoi napakan pidätteen, pysähtyi Hani jälleen hienosti, eikä eroa käyntipysähdyksiin juuri ollut. Ravissa tamma tosin muuten tuntui hieman jarruttelevan menoa, joten ratsastajan piti olla tarkkana, että tahti pysyy tasaisena, eikä tamma ala liikaa hidastelemaan. Ravipätkän jälkeen pyysin ratsukkoa hidastamaan käyntiin ja tekemään molempiin suuntiin pohkeenväistöjä keskihalkaisijalta. Ensimmäiset väistöt oli selvästi vähän hakemista, Hanin kroppa oli hieman kiemuralla, eikä rehellisiä väistöaskelia juuri mukaan mahtunut. Toistojen ja tarkkojen apujen kautta suoritukset kuitenkin paranivat, eikä aikaakaan kun molempiin suuntiin saatiin hyviä väistöjä aikaiseksi. Lopussa ratsukko sai vielä laukata keskiympyrällä, tehden samalla ajoittain siirtymisharjoituksia. Hanin laukka oli todella vahvaa ja ratsastaja ylläpiti sitä hienosti, eikä nostoissakaan juuri moitittavaa ollut.

  Reippaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Aaria sai vielä taivutella ratsuaan rauhallisessa tahdissa ravissa ja käynnissä, ja antaa hevoselle pitkät ohjat kun oli sen liikkeeseen tyytyväinen. Valmentaja oli kyllä hyvin positiivisesti yllättynyt Aarian ja Hanin työskentelystä, sillä nuori ratsukko suoriutui oikeastaan kaikista tehtävistä kunnialla, ilman suurempia virheitä. Ajoittain pieniä vaikeuksia kyllä oli, mutta ratsastaja otti neuvoni hyvin vastaan ja sai niiden kautta hevosen taas liikkumaan halutusti eteenpäin. Kokonaisuudessaan siis loistava suoritus tältä parivaljakolta!

  2. Henni - Mörkövaaran Tervajalka
  Tervis ja Henni saapuivat tänään ensimmäistä kertaa valmentautumaan Mörkövaaraan kouluratsastuksen pariin. Innolla odotin näkeväni, kuinka ratsukon yhteistyö on lähtenyt käyntiin ja minkälainen hevosenalkun orista on oikein kehittynyt. Alkuverkassa ratsukolla oli pieniä hankaluuksia, sillä Terviksellä oli keskittymisongelmia, eikä sen liike ollut kovinkaan sulavan ja pehmeän näköistä. Henni sai siis rueta heti taivuttelemaan ratsuaan reippain ottein, eikä hän saanut antaa periksi orin vastaanlaitolle ja temppuilulle. Pitkäpinnainen työstäminen huolellisilla avuilla alkoi vähitellen tuottamaan tulosta, kun hevonen lähti vetristymään ja alkoi reagoimaan huomattavasti paremmin selästä tuleviin apuihin.

  Toisen ensikertalaisen ratsukon tavoin Hennin ja Terviksenkin valmennus koostui pitkälti perustehtävien tekemisestä. Ratsukko sai aloittaa siten itsenäisesti tekemään omaan tahtiin uraa pitkin pysähdyksiä, peruutuksia, voltteja ja pääty-ympyröitä. Volteilla ja pääty-ympyröillä ratsastaja sai hyvin asetettua ja taivutettua ratsuaan, jolloin se alkoi vähitellen päästämään mukavasti kyljistään. Myös pysähdykset sujuivat hyvin, mutta sen sijaan peruutuksissa oli aluksi pientä ongelmaa, sillä Tervis laittoi hieman vastaan, eikä ainakaan peruuttanut suoraan taaksepäin. Ratsastaja sai keskittyä jälleen huolellisiin apuihin ja pyytää ratsuaan selkeästi peruuttamaan suoraan taaksepäin, ilman sitä kuuluisaa siksak-kuviota. Muutamien toistojen jälkeen peruutukset alkoivat luonnistua hyvin, jolloin ratsukko sai siirtyä raviin ja toistaa samaa kaavaa. Ravissa Tervis tahtoi aluksi vähän kiriä tahtia, joten Hennin piti olla napakkana pidätteiden kanssa ratsulleen, ettei se lähtenyt kiihdyttelemään turhia. Ravivoltit ja -ympyrät olivat ratsukon osalta oikein tyylikkään näköisiä, orin taipuessa ja ravatessa pitkin askelin eteen. Nyt kuitenkin suurin ongelma oli se, kuinka saada Tervis suoraan ravista pysähtymään, sillä intoa ja virtaa sillä riitti. Huolellinen valmistelu ja napakka, pitkäkestoinen pidäte auttoi kummasti, joilla Henni sai vähitellen ratsunsa malttavaisesti pysähtymään. Ravitehtävien luonnistuessa moitteitta, sai ratsukko viimeiseksi tehtäväksi siirtyä keskiympyrälle laukkailemaan. Ympyrällä tehtiin lisäksi siirtymisharjoituksia, jotta saimme laukannostojakin aikaiseksi. Orin laukka oli todella voimakasta ja hyvin pyörivää, eikä laukannostoissa juurikaan ongelmia ollut, mutta sen sijaan Tervis vaati taas napakkaa otetta, jotta se suostui hidastamaan raviin saati käyntiin.

  Aika lensi taas siivillä, joten vähitellen tunnin työskentelyn jälkeen lähdettiin siirtymään loppuverkan pariin. Koska Tervis oli edelleen todellinen energiapakkaus, sai Henni työstää sitä reippaassa ravissa ja hidastaa käyntiin vasta, kun ori näytti väsymyksen merkkejä. Hienoa toimintaa molemmilta! Aika ajoin Tervis aiheutti pientä tuskaa ja epätoivoa ratsastajalleen itsepäisyyksissään, mutta hienosti Henni jaksoi ratsuaan työstää, eikä hän missään vaiheessa periksi antanut. Terviskin on selkeästi osaava ratsu, jos sen vain saa ratsastettua hyvin kuulolle ja se malttaa keskittyä apuihin. Kokonaisuudessaan ratsukko kuitenkin teki hyvää jälkeä valmennuksessa, joten he voivat olla erittäin tyytyväisiä päivän suoritukseen.

  3. Ninni H. - Mörkövaaran Joviaali
  Ninni ja Joviaali saapuivat tänään iltapäivällä Mörkövaaraan valmentautumaan muutamien kuukausien tauon jälkeen. Heti kentälle saavuttuaan oli Joviaali jo kuin kotonaan, sitä ei paljon hetkauttanut ympärillä liikkuvat vieraat ratsukot, saati kentänreunalla rääkyvä valmentaja. Ratsukko pääsi siten samantien hyvin hommiin, Ninni sai verkata rauhallisessa tahdissa ratsunsa, eikä aikaakaan kun Joviaali liikkui tämän alla kuuliaisena eteenpäin. Vähän orilla oli pieniä käynnistysmisongelmia, joten ratsastaja sai napakalla pohkeella ratsastaa tätä eteen, mutta muuten hevonen reagoi avuihin hienosti. Siirtymisien ja taivuttelujen kautta Joviaali alkoi vähitellen kantamaan itsensä kauniisti, jolloin pääsimme varsinaisesti aloittamaan valmennuksen.

  Ninni ja Joviaali pääsivät heti vauhdikkaasti hommiin, sillä he saivat aloittaa tekemään uraa pitkin laukannostoja omaan tahtiin. Ensimmäiset nostot eivät olleet vielä hyvin teräviä, Ninni sai antaa huolelliset pidätteet ja käyttää jalkaa erittäin voimakkaasti, jotta ori suostui laukan nostamaan. Sen sijaan laukan ylläpitäminen sujui hevoselta itsessään hyvin, se eteni eteenpäin tahdikkaasti, eikä meinannut missään vaiheessa pudottautua takaisin raville. Samalla teimme käynnin ja ravin kautta muutamia laukanvaihtoja, jotka muutamien toistojen jälkeen lähti ratsukolta sujumaan moitteitta. Tästä ratsukko saikin siirtyä kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle, ensin harjoitusravissa hevosta työstäen ja sen jälkeen laukassa. Toki laukassa oli se haaste, että ympyröiden risteyskohdassa tuli tehdä laukanvaihto ravin kautta. Ravissa Joviaali viipotti mennä tyytyväisen näköisenä eteen, mutta laukassa kiemurauralla tuli pientä haastavuutta laukanvaihdon kanssa. Laukka ei nimittäin kyseisessä tehtävässä aivan yhtä helposti vaihtunut kuin mitä uralla, vaan Ninni joutui tekemään huomattavasti enemmän töitä, jotta loppujen lopuksi sai vaihdot rullaamaan. Kun laukkatyö kiemurauralla onnistui, sai ratsukko jatkaa keskihalkaisijalle ravissa tekemään väistöjä molempiin suuntiin. Joviaali oli tässä vaiheessa niin upeasti Ninni avuilla, ettei ratsastajan tarvinnut antaa kuin pienet avut, niin hevonen väisti upeasti kerta toisensa jälkeen. Näitä väistöjä oli ilo seurata! Lopussa ratsukko sai tehdä vielä käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia, jotka myös sujuivat ongelmitta. Sulkutaivutuksissa tosin Joviaali ajoittain tarjosi pohkeenväistöjä, mutta hienosti Ninni korjasi nämä tilanteet.

  Vähitellen tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Laukkatyöskentely oli vienyt hevosesta aika hyvin mehut pois, joten Ninnin ei tarvinnut kuin vähän taivutella hevostaan ravissa ja sen jälkeen hän sai tulla selästä alas loppukäyntien ajaksi. Ninni ja Joviaali tekivät tänään kerrassaan hienoa työtä, että valmentaja melkein pakahtuu onnesta! Ratsastaja oli jälleen kerran hyvin hereillä selässä ja määrätietoisesti ohjasi ratsuaan ja teki empimättä kaiken mitä pyysin. Joviaali ajoittain toi pientä haastavuutta mukaan, mutta yleisesti ottaen se toimi Ninni avujen vaikutuksesta hienosti, ilman mitään maata kaatavia virheitä tekemättä.