Kouluvalmennus 10.07.2017

 • Valmennus avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 10.07.2017
 • Viimeinen ilmoittaustumispäivä 30.06.2017
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus, jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tvisha@luukku.com, otsikolla kouluvalmennus39
 • Muodossa Ratsastaja - <a href="http:// alkuinen osoite">Ratsu</a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan kolme ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Heinäkuun valmennuksiin eivät saa osallistua kesäkuussa valmentautuneet henkilöt.

  1. Pinja - Mörkövaaran Sadussa
  Pinja saapui tammansa Sudan kanssa ensimmäistä kertaa Mörkövaaraan valmennettavakseni kouluratsastuksen parissa, joten odotin innoilla näkeväni minkälainen ratsu tammasta on kehittynyt. Alkuun tamma oli vähän laiskanpuoleinen, alkukäynneillä se löntysti muina miehinä eteenpäin, eikä juurikaan näyttänyt omaavan mielenkiintoa työskentelyyn. Kuitenkin kun ratsukko pääsi ravailemaan ja lämmittelemään reippaammalla otteella, heräsi Sudakin paremmin tähän päivään ja alkoi kuuntelemaan selästä tulevia ohjeita. Tänään työskentelimme paljolti ravissa, joten lähdimme aloittelemaan ensimmäisenä tehtävänä keskihalkaisijalla tehden raviväistöjä. Pinja joutui käyttämään todella napakkaa pidätettä ja vahvaa ulkopohjetta, jotta sai tamman väistämään rehellisesti ristiin. Pari ensimmäistä kierrosta oli siis ratsukolla hieman hakemista, mutta oikean tuntuman ja hyvät avut löydettyä alkoi väistöt sujua kivasti molempiin suuntiin. Tästä jatkoimme kolmikaariselle kiemurauralle, tehden jokaiseen kaareen aina pienet voltit, sekä uloimmaisilla lyhyillä sivuilla pysähdykset. Tamma toimi kiemurauralla todella nätisti, se taipui hienoisti ympyröillä ja pysyi ratsastajansa apujen myötä hyvin uralla. Suoraan ravista pysähtymisissä joutui taas käyttämään vähän napakampaa pidätettä, jotta tamma malttoi pysähtyä suoraan eikä vain vängännyt kuolainta vastaan. Myös pysähdyksestä suoraan raviin siirtymisessä joutui ensimmäisillä kerroilla käyttämään oikein nopeaa ja vahvaa jalkaa, Suda kun otti herkästi ensin käynnille ja sitä kautta siirtyi vasta raviin. Toistojen myötä tämäkin kuvio alkoi kuitenkin sujumaan näppärästi. Tunnin päätteeksi siirryimme laukkaamaan keskiympyrälle, hakien oikein tahdikasta ja hyvin pyörivää laukkaa. Laukassa Suda oli innostua vähän turhankin reippaaseen menoon, mutta hyvin Pinja käytti pidätteitä ja sai tamman malttamaan mieltään. Vähän aikaa laukattuamme sai ratsukko siirtyä itsenäisesti loppuverkan pariin varsin hyvillä mielin; valmennus sujui ainakin valmentajan näkökulmasta oikein mallikkaasti.

  2. Veera Ruusula - Mörkövaaran Talviyö
  Veera saapui Taavin kanssa kuukauden sisään jo toistamiseen valmennettavakseni Mörkövaaraan, tosin tällä kertaa kouluratsastuksen parissa. Orilla oli tänään selvästi eri ääni kellossa alusta pitäen, se kaahotti menemään pää viidentenä jalkana jo alkuverkassa, eikä höyrytessään malttanut juuri keskittyä apuihin. Huolellisen alkuverkan kautta Veera kuitenkin sai kuin saikin Taavin vähitellen kuulolle, jolloin se alkoi kantamaan itseään ryhdikkäästi ja liikkumaan tasaisemmin eteen. Ravipainotteisen tunnin aloitimme tekemällä keskihalkaisijalla raviväistöjä molempiin suuntiin, jotka vaativat ratsukolta muutamia toistoja ennen hyvien suoritusten aikaansaamista. Hyvin Veera sai pidätteen menemään läpi, mutta ulkopohkeen kanssa oli sen sijaan pientä dilemmaa, jonka johdosta Taavi ei tahtonut alkaa rehellisesti astumaan ristiin. Vähän aikaa eteenpäin tallustelun jälkeen ratsastaja kuitenkin sai hevosensa reagoimaan paremmin pohkeeseen, jolloin väistöt lähtivät sujumaan moitteitta. Tosin vauhti oli muutaman kerran yltyä vähän turhankin lujaksi väistöjä tehdessä, joten vauhtiin ja ravin tahtiin Veera sai kiinnittää huomiota. Tästä jatkoimme kolmikaariselle kiemurauralle, tehden jokaiseen kaareen aina pienet voltit, sekä uloimmaisilla lyhyillä sivuilla pysähdykset. Pysähdykset lähtivät rullaamaan ehkä yllättävänkin vaivattoman näköisesti, Veeran napakasta pidätteestä Taavi seisahtui ravista aloilleen kuin seinään, ilman ainoatakaan käyntiaskelta välissä. Vastaavasti myös raviin jatkaminen onnistui huolellisella pohkeella hienosti. Kiemurauralla Veera sai ohjata sen verran tarkkaavaisena Taavia, jotta se pysyi kiemuran uralla, eikä lähtenyt oikomaan ja ennakoimaan oman mielen mukaan. Kiemurauran sujuessa otimme tunnin päätteeksi vielä hetken aikaa laukkaa keskiympyrällä, hakien oikein tahdikasta ja hyvin pyörivää laukkaa, joka lähtikin ratsukolla sujumaan samantien kivasti. Tunnin työskentelyn jälkeen sai ratsukko siirtyä itsenäisesti loppuverkan pariin, samalla minun kehuessa heitä huolellisesta työskentelystä tänä päivänä.

  3. Tuulia T. - Mörkövaaran Tattiritari
  Tuulia saapui valmennettavakseni Mörkövaaraan ensimmäistä kertaa vallan ihastuttavan orinsa Tatin kanssa, jonka näkemistä odotin suurella mielenkiinnolla. Alkuverkassa ori näytti hapanta naamaa ja pisti vähän ratsastajan apuja vastaan, jolloin sen oman arvon tunteva luonne paistoi kyllä hyvin läpi. Tuulia joutui siksi tekemään todella paljon selässä töitä, jotta sai vähitellen orin ruotuun ja siirtymään ohjan ja pohkeen väliin. Hevosen liikkuessa suhkot kuuliaisena eteenpäin, lähdimme siirtymään päivän ensimmäiseen tehtävään, joka tarkoitti raviväistöjä keskihalkaisijalla. Heti väistöjen alussa huomasin Tatin vallan upeat liikkeet, se ravasi oikein lennokkaasti eteenpäin, joskin niiden väistöjen kanssa oli ensimmäisillä kierroksilla vähän hakemista. Ajoittain avut menivät orille hyvin läpi ja tällöin se väisti hienosti ristiin, mutta välillä taas Tuulia joutui olemaan tarkkana, jotta se pohje varmasti meni hevoselle jakeluun. Vasempaan kierrokseen Tatti ei ehkä aivan niin hyvin väistänyt kuin oikeaan, joten siihen suuntaan saimme tehdä toistoja vähän enemmän ennen kuin olin riittävän tyytyväinen. Tästä jatkoimme kolmikaariselle kiemurauralle, tehden jokaiseen kaareen aina pienet voltit, sekä uloimmaisilla lyhyillä sivuilla pysähdykset. Kiemurauralla Tatti taipui kaarilla ja volteilla todella kauniisti, Tuulia sai vain olla tarkkana, ettei ori lähtenyt puskemaan volteilla ulos päin. Pysähdykset ravista sujuivat ensimmäisestä kerrasta alkaen hyvin, ratsastajan huolellisesta valmistelusta ja napakasta pidätteestä Tatti pysähtyi heti merkin saatuaan aloilleen. Raviin suoraan siirtyminen vaati kuitenkin vähän enemmän työtä, sillä ori otti melkein väkisin niitä käyntiaskelia ennen raviin siirtymistä. Toistoilla ja vahvalla pohkeella lopulta saimme kuin saimmekin Tatin tekemään työtä pyydetysti, jolloin liike lähti rullaamaan oikein kauniisti. Tunnin päätteeksi ratsukko sai hetken aikaa työstää laukkaa keskiympyrällä, hakien oikein tahdikasta ja hyvin pyörivää laukkaa, jonka aikana Tuulia ja Tatti näyttivät superhyviltä! Vähitellen tämän myötä he saivat siirtyä itsenäisesti loppuverkan pariin, minun vuolaiden kehujen säestämänä.