Mörkövaara

Kouluvalmennus 12.05.2018

 • Valmennus on avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 12.05.2018
 • Viimeinen ilmoittautumispäivä 05.05.2018
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tttvisha@gmail.com, otsikolla kouluvalmennus44
 • Muodossa Ratsastaja - <a href="http:// alkuinen osoite">Ratsu</a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan kolme ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).

  1. Hapero - Mörkövaaran Valonarka
  Saapuessani kentälle valmentamaan Haperoa ja hänen komeaa oriaan Valttiaan, olivat he jo täydessä työntouhussa saapuessani paikalle. Vähän hymyssä suin nauroin pääni sisällä, että tällä kertaa en ennättänyt näkemään orin alun spurtteja, sillä se oli jo melko hyvin ratsastajansa avuilla. Hapero sai rauhassa vielä hetken taivutella hevostaan ja hioa vielä aavistuksen ravia ja laukkaa, kunnes lähdimme työstämään tälle päivää suunnittelemiani tehtäviä.

  Ratsukon iloksi tänään harjoiteltiin siirtymisiä, joissa pääpaino oli kuitenkin pysähdyksissä - joka on arvatenkin Valtin mielestä varmasti se kaikista vastenmielisin tehtävä. Ratsukko sai alkaa pitkillä sivuilla menemään todella hitaassa ja lyhyessä käynnissä, tehden samalla noin kolmet pysähdykset kummallakin sivulla. Lyhyillä sivuilla mentiin aavistuksen reippaammassa käynnissä yhden pysähdyksen taktiikalla. Niinhän siinä kävi, että Valtti ei olisi edes malttanut mennä rauhallista ja hidasta käyntiä, se alkuun testaili Haperoa hyvinkin paljon aina jolkotteluun asti. Ratsastaja reagoi kuitenkin nopeasti hevosensa touhuihin ja toistojen kautta sopiva käynnin tahti alkoi löytymään. Pysähdyksetkin olivat alkuun mennä kuuroille korville, mutta napakoilla ja pitkäkestoisilla pidätteillä Valtti alkoi hiljattain ymmärtämään mitä tältä haluttiin.

  Käyntitehtävän onnistuessa jatkoimme eteenpäin ravissa, tehden omaan tahtiin pitkillä ja lyhyillä sivuilla pysähdyksiä, jonka lisäksi pitkille sivuille tuli tehdä voltteja ja vielä kesken niitäkin pysähdykset. Toiminta oli siis hyvin nopeatahtista ja siksi ratsukon molempien osapuolten tuli olla hyvin hereillä tehtävien onnistumiseksi. Haperon avuista Valtti löysi melko nopeasti kivan tahdin raviin, mutta arvatenkin suoraan ravista pysähdykset vaativat jälleen vähän enemmän. Vielä kun halusin tietenkin terävät pysähdykset ja suoraan raviin siirtymiset, ilman ainoatakaan käyntiaskelta, sai Hapero tehdä selässä kyllä parhaansa. Vähän aikaa Valtti nakkeli niskojaan ja jannasi pidätteitä vastaan, kunnes se jälleen myöntyi ja alkoi tekemään pysähdyksiä sujuvammin. Pysähdyksestä suoraan raviin siirtymiset onnistuivat varsin hyvin napakalla pohkeella, joskin ori ajoittain säntäsi vähän turhankin reippaasti eteen.

  Sitä ilon ja riemun hetkeä siinä vaiheessa, kun ilmoitin ratsukolle, että nyt loppuu pysähdykset - nyt vain laukataan! Hapero huokaisi kovaan ääneen helpotuksesta, antoi Valtille kevyen pidätteen ja liikautti sisäpohjettaan eteen, ja sen sileän tien ori nosti menevän laukan. Annoin ratsukon laukata hetken molempiin suuntiin, jotta ratsastaja sai hevoseensa taas hyvän tuntuman ja laukka lähti tasaisesti pyörimään. Sen jälkeen he joutuivat tekemään ravin kautta siirtymisiä, mutta ne tuntuivat nyt onnistuvan todella kevyesti, hevosen puolelta ilman minkäänlaista vastaanlaittoa. Laukkatehtävää työstäessä valmentaja sai olla kyllä iloinen, sillä vihdoin hevosen liike näytti superhyvältä ja yhteistyö pelitti saumattomasti, joten jälleen tuli hieno onnistumisen fiilis. Sen myötä olikin hyvä siirtyä loppuverkkaan ja alkaa lopettelemaan.

  Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)