Mörkövaara

Kouluvalmennus 26.10.2019

 • Valmennus on avoinna vain Mörkövaaran suomenhevoskasvateille
 • Valmennus järjestetään 26.10.2019
 • Viimeinen ilmoittautumispäivä 20.10.2019
 • Kyseessä on nimi listaan-valmennus jossa hevosta valmennetaan sen omalla ko-tasolla
 • Osallistuminen tapahtuu mailitse tttvisha@gmail.com, otsikolla kouluvalmennus47
 • Muodossa Ratsastaja - <a href="http:// alkuinen osoite">Ratsu</a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)
 • Tervetuloa mukaan!
 • HUOM! Valmennuksiin otetaan mukaan kolme ratsukkoa ja yksi ihminen voi osallistua vain yhteen valmennukseen (koulu/este).
  Lokakuun valmennuksiin eivät saa osallistua syyskuussa valmentautuneet henkilöt.

  1. Sorel - Mörkövaaran Velhonvälke
  Odotin enemmän kuin innoissani tämän päivän kouluvalmennusta, sillä saisin valmentaa Sorelia ja Välkettä, jota en ollut nähnyt ikuisuuksiin. Olinkin haljeta onnesta kun eteeni asteli jykevän kokoinen oripoika, jonka ruskea karvapeite oli alkanut taittamaan jo harmaaseen iän karttuessa. Nopeiden kuulumisien vaihdon jälkeen patistin ratsukon oitis itsenäisen lämmittelyn pariin, minun samalla seuratessa heidän työskentelyä. Välke olikin alkuun hyvin tahmea ja se painoi reilusti ratsastajansa kädelle, tehden siitä varsin raskaanoloisen ratsastettavan. Sorel kuitenkin tuntui hyvin tietävän kuinka Välkkeen saa parhaiten liikkeeseen, ja niin sieltä toistojen ja askellajien vaihtelujen kautta alkoi löytymäänkin kevyempää liikettä.

  Olin valmistautunut valmennukseen melko huonosti, sillä en ollut etukäteen suunnitellut yhtään, että mitä tänään tunnin aikana teemme. Kun näin tuon laiskahkon orin liikkuvan silmieni edessä hitain askelin, halusin tietysti kiusaksi pyhittää valmennuksen laukkatyöskentelyyn. Näin ollen kun Välke oli kohtalaisen hyvin avuilla, lähdimme heti laukkaamaan pitkät sivut, kun puolestaan lyhyet sivut käveltiin reippaassa tahdissa. Muutaman kierroksen ajan laukannostot vaativat oikein reilut puolipidätteet ja vahvan pohkeen, jotta ne menivät orille kunnolla läpi ja hevonen ymmärsi nostaa sen oikean laukan ravin sijaan. Arvatenkin pidättävät avut käyntiä kohti sen sijaan menivät hevoselle läpi salamana, Välkkeen siirtyessä nopeasti lyhyellä sivulla laukasta käyntiin. Kun tämä tehtävä alkoi olemaan paketissa, siirryimme keskiympyrälle laukkaamaan ja tekemään laukanvaihtoja. Ensin Sorel sai ratsastaa ratsuaan oikeaan kierrokseen oikein menevää ja napakkaa laukkaa, ja sen jälkeen tempoa hidastettiin ja askelta lyhennettiin. Tässä vaiheessa Välke alkoi vilauttelemaan jo oikein hyviä pätkiä, se laukkasi tarmokkaasti eteen käyttäen vahvasti takapäätään, eikä antanut juurikaan enää merkkejä laiskuudesta. Orin innostuessa askeleiden lyhennys toi alkuun hieman haastetta, mutta jälleen kunhan vain selästä annettiin riittävän jämäkät avut, niin Välkekin hiljalleen ymmärsi mitä tältä haluttiin. Ympyrä leikkaalla teimme käynnin kautta nopeat laukanvaihdot, jotka myös muutaman toiston jälkeen sujuivat oikein hienosti pienin avuin. Loppua kohden ratsukon työskentely näytti valmentajan silmään oikein hyvältä, hevosen liikkuessa rennosti eteenpäin, samalla ratsastajan tehdessä huolellista työtä selässä.

  Vaikka kuinka olisi mieli tehnyt vielä keksiä lisää tehtäviä ratsukon päänmenoksi, oli silti pakko rueta hiljalleen lopettelemaan. Sorel sai laukkatyön jälkeen vielä hetken taivutella ratsuaan ravissa, kunnes antoi hevoselle vuolaat kiitokset ja pitkät ohjat. Välke oli enemmän kuin mielissään loppukäynneistä, sen pärskähdellessä hikisenä, mutta ilmeisen tyytyväisenä ratsastajansa alla. Valmennus sujui varsin kivasti ja hyvässä tunnelmassa, vaikka Välkkeen tahmaisuus alkuun aiheuttikin pientä haastetta ratsastettavuuteen. Ratsastaja jaksoi hienosti koko tunnin ajan työstää ajatuksella ratsuaan, eikä turhautunut edes minun pyytäessä viidettä toistoa täydellisyyttä tavoitellessa.

  Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)