Etusivu
Tilat
Hevoset
Kasvatus


Kouluvalmennus 12.7.2011

Mörkövaaran järjestää taas kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Tällä kertaa ryhmissä käsitellään perustehtäviä, mutta hevosilta vaaditaan kapasiteettia vähintään he b-he a tasoille. Valmennus järjestetään 12.7.2011, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja, ja yksi omistaja saa tuoda molempille tasoille yhden Mörkövaaralaisen. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus6 11.7. mennessä. Muodossa Taso (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Kommentteja tulee vähitellen :)

Osallistujat
Helppo B
Maijunen - Mörkövaaran Onni
Onnin ja Maijun yhteistyö pelitti kohtuullisen hyvin heti valmennuksen alkuverkassa, ori ravasi innokkaasti eteen kuunnellen selästä tulevia ohjeita kuitenkin huolella. Alkuun ratsukko suoritti itsenäisesti kaikkien askellajien läpikäymisen tehden samalla paljon ympyröitä jotta saatiin poika vetreäksi. Onnin liikkuessa hyvin pohkeella ja istunnalla eteen aloitimme pohkeenväistöllä. Maiju valmisteli hevosensa huolellisesti käynnissä väistöihin ja antoi ratsulleen selvät avut, ja Onni sitten pyrki liikkumaan niiden mukaisesti. Välillä ratsastaja ei saanut täysin toimivaa kontaktia ratsuunsa ja siten ori tahtoi vain kävellä suoraan, mutta heti kun Maiju jaksoi ottaa topakasti hevosen tuntumaansa alkoi yhteistyökin jälleen sujua. Käynnissä väistöjen onnistuessa hyvin molempiin suuntiin siirryimme raviin ja toisimme tehtävän. Ravissa ratsastaja sai tehdä kunnon pidätteet jotta Onni malttoi hidastaa kiitoravista hallittuun raviin ja siten myös väistää. Seuraavaksi siirryimme tekemään pysähdyksiä ja peruutuksia, ja niistä oli tarkoitus lähteä suoraan raviin. Onni malttoi nyt jo hieman mielensä ja siten osasi yllättävän hyvin pysähtyä aloilleen kun Maiju sitä pyysi, eikä peruutuksissakaan liiemmin ongelmia ollut. Peruutuksesta suoraan raviin lähtemisessä tarvitsi kuitenkin antaa kohtuu napakat pohkeet jottei mukaan tullut useita käyntiaskelia. Muutaman toiston jälkeen ori kuitenkin ymmärsi mitä ratsastaja tältä halusi, ja siten käyntiaskeleet alkoivat pikku hiljalleen jäädä pois ja tehtävä lähti sujumaan. Viimeiseksi aloimme tekemään laukkatehtäviä. Aluksi otimme laukkaa uraa pitkin jotta Onni sai juosta suurimman energiansa pois, kun sitä vauhtia tahtoi vieläkin riittää. Maiju sai jatkuvasti tehdä puolipidätteitä ja kääntää ratsuaan volteille rauhallisen ja tasaisen laukan löytymiseksi. Lopulta pääsimme siirtymään laukassa kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle tehden urien risteyksessä laukanvaihdot käynnin kautta. Alkuun tämäkin tehtävä oli pientä säätöä, Onni saattoi hidastaa laukasta kiitoraviin eikä enää nostanut laukkaan, ja siitä taas Maijun keskittymiskyky selässä herpaantui ja sitten mentiin kiemurauraa vaikka miten päin ja vaikka missä askellajissa. Tarpeeksi monta kertaa kun ratsastajan kanssa yhdessä tehtävää läpi käytiin alkoi Onnikin päästä jyvälle vaihdoista ja sen jälkeenhän ratsukon suoritukset olivat todella hyviä! Kun saimme molempiin suuntiin puhtaita suorituksia muutamaan otteeseen, annoin ratsukolle luvan jatkaa itsenäiseen loppuverkkaan. Onni oli tänään melko vauhdikkaalla tuulella, mikä näkyi jokaisen tehtävän alussa, mutta kun Maiju pysyi topakkana selässä eikä antanut ratsunsa päästä helpolla, niin hevosenkin hyvät puolet alkoivat näkyä. Mukava ratsukko valmentaa ensimmäistä kertaa!

Helppo A
Donna - Mörkovaaran Klaara
Klaara oli valmennuksessa hyvin virkeä, heti alussa se katseli kiinnostuneena korvat höröllään ympärillä ravaavia suomenhevosia ja polki innoissaan etujalkojaan Donnan vielä kiristäessä selässä satulavyötä. Kun ratsastaja antoi hevoselleen luvan lähteä alkuverkkaan, tamma suorastaan syöksyi muiden hevosten mukaan ja lyhyiden alkukäyntien jälkeen lähti ravailemaan pitkin askelin eteen. Ratsukko sai suorittaa alkuverkan itsenäisesti oman mielen mukaan, tehden kuitenkin paljon ympyröitä ja siirtymisiä jokaisessa askellajissa. Ratsukon ollessa valmis päivän tehtäviin, lähdimme tekemään käynnissä pysähdyksiä ja siitä etu- ja takaosakäännöksiä. Ensimmäisillä kerroilla Klaara tahtoi lähteä vain peruuttamaan kun Donna antoi avut ratsulleen, mutta topakoin ottein kuitenkin hellää kättä käyttäen tamma alkoi tekemään esimerkillisiä käännöksiä. Etuosakäännökset olivat helpompi juttu tälle ratsukolle, niiden parissa Klaara ei empinyt ollenkaan, mutta takaosakäännösten kanssa tuli olla erittäin tarkkana jotta takapää pysyi suunnilleen samalla kohtaa uralla. Seuraavaksi jatkoimme uraa pitkin ja keskityimme pelkästään keskikäynnin kokoamiseen. Donna sai koottua ratsunsa taidokkaasti ja meno näyttikin nopeasti yllättävän hyvältä, mutta hetken hienosti mentyään Klaara tiputtautui keskikäynnistä ryhdittömään möngertämiseen eikä ratsastaja meinannut saada siitä hevostaan enää mitenkään päin keskikäyntiin. Kovin sai siis keskikäynnin kanssa ratsukko taistella, mutta kyllähän se sieltä alkoi vähitellen taas tulemaan ja pääsimme siten jatkamaan tehtäviä. Ravitehtävät jäivät tältä päivää melko vähille, ennen laukkaa otimme hetken aikaa harjoitusravissa rataleikkaita, mutta muuten ravailu tosiaan jäi alku- ja loppuverkan nojaan. Seuraavaksi todellakin aloitimme laukkaamisen, ja tarkoituksenamme oli laukata tietyn muotoinen rata leikkausten avuilla ja aina lävistäjän kohdalla ottaa käyntiin ja vaihtaa laukka. Tässä tehtävässä ei ongelmia liiemmin syntynyt, laukanvaihdot tuntuivat olevan tälle ratsukolle melko itsestäänselvyys ja hyvin malttoi Klaara tehtävän ajan ratsastajan antamia ohjeita kuunnella. Tämän jälkeen ratsukko sai aloittaa itsenäisen loppuverkan. Klaara ja Donna olivat erittäin positiivinen yllätys valmennuksessa, mukava oli nähdä millainen ratsu tästä hevosesta on tullut!

Maijunen - Mörkövaaran Säpinä
Tämä virtaa ja intoa puhkuva tamma todella hurmasi minut valmennuksessa heti ensikatsauksella! Saana keskittyi hienosti Maijun antamiin apuihin ja kantoi tämän nöyrästi selässään keskittyen olennaiseen. Alkuverkan ratsukko sai mennä itsenäisesti, kuitenkin rataleikkaita ja siirtymisiä jokaisesta askellajista tehden. Kun Maiju sai ratsunsa liikkumaan hallitusti eteen, olivat Saanan pitkät askeleet todella näyttävä lisä ratsukon upeasti toimivaan yhteistyöhön. Pääsimme piakoin aloittamaan valmennuksen ja tarkoituksenamme oli ensimmäiseksi tehdä etu- ja takaosakäännöksiä. Ja nämähän tältä ratsukolta onnistuivat todella hienosti, erityisesti etuosakäännökset Saana teki todella huolellisesti kunhan Maiju muisti antaa tarpeeksi selvät pidätteet etujalkojen uralla pysymisen takaamiseksi. Takaosakäännöksissä oli pientä ongelmaa, sillä tamma tahtoi lähteä pohkeenväistöjä tehden uralta pois eikä takaosa pysynyt siten paikoillaan. Muutamaan otteeseen saimme tehtävää toistaa jotta saatiin hevonen jotenkin tekemään suhkot onnistuneen takaosakäännöksen, ja siitä siirryimmekin keskikäynnin kokoamiseen lävistäjällä. Maiju sai jatkuvasti tehdä pieniä puolipidätteitä jottei Saana rynnännyt epämääräiseen kiitoraviin rauhallisen kootun käynnin sijaan. Käyntitehtäviin emme tämän enempää aikaamme kuluttaneet, etenkin kun kokoaminen tämän ratsukon kohdalla oli suorastaan itsestäänselvyys. Seuraavaksi otimme vähän ravailua, teimme paljon erilaisia rataleikkaita harjoitusravissa, samalla temponlisäyksiä tehden. Maijun ja Saanan meno näytti temponlisäysten aikana erittäin hyvältä, ratsastaja kyllä tiesi kuinka saada ratsustaan parhaat puolet esille. Ravailun jälkeen siirryimme keskelle kenttää kahdeksikon muotoisella kiemurauralle laukkaamaan ja laukanvaihtoja tekemään. Tarkoituksena oli hidastaa laukasta käyntiin aina lävistäjän kohdalla ja vaihtaa laukka parin käyntiaskeleen jälkeen. Koska Saana omasi tänään paljon energiaa, tahtoi käyntiin siirtyminen laukasta useasti tuottaa ongelmaa, etenkin kun hidastaminen saattoi johtaa vain kiitoraviin. Tehtävässä saatiin siis käyttää paljon reippaita apuja jotta saatiin hevonen ratsastettua niin kuin oli tarkoitus. Molempiin suuntiin toistimme tehtävää useasti, ja kun laukat rupesivat hyvin vaihtumaan ja valmennuskin oli päässyt reippaasti vierähtämään, siirryimme itsenäiseen loppuverkkaan ravissa. Maijun pienet istuntavirheet saivat pientä huomautusta silloin tällöin, mutta muuten ratsukko suoriutui valmennuksesta erittäin hienosti.

Cric - Mörkövaaran Minttu
Minttu oli tänään se valmennuksen laiska, tökkivä hevonen joka ei suostunut yksinkertaisesti kulkemaan minnekään ratsastajan kovista yrityksistä huolimatta. Jo alussa huomasi ettei tämä tamma anna ratsastajalleen mitään ilmaiseksi, ja melko päättäväiseltä Minttu näyttikin. Cric sai kovasti tehdä töitä alkuverkassa jotta sai sen edes joten kuten liikkumaan eteenpäin ja kääntymään ympyröille. Ei mitään, valmentajana pidän haasteista ja sitä tässä kylliksi olikin! Itsenäisen alkuverkan aikana ratsukon tuli tehdä paljon rataleikkaita ja siirtymisiä jokaisesta askellajista, tietenkään ne siirtymiset eivät niin onnistuneet kun hyvällä onnella sitä ravia saatiin pari askelta käynnin sekaan. Emme kuitenkaan murehtineet Mintun mielialaa ja haluttomuutta liikkua, päätimme aloittaa silti täysin normaalisti tehtävät, ja ensimmäisenä meillä olikin etu- ja takaosakäännökset. Näihin ei kovin suurta vauhtia vaadittu, vain jokseenkin pientä yhteistyötä. Pari kertaa tamma laittoi ratsastajalleen vastaan, mutta aika hyvin Cric sai Mintun tekemään etuosakäännökset, kunhan vain muisti topakat avut. Takaosakäännökset eivät olleet se helpoin asia, Minttu tahtoi vain joko peruutella uraa pitkin tai väistää uralta pois, ja kun raipalla ratsastaja yritti tehostaa toimintaa, oli seurauksena vain pukkeja. Malttavaisin mielin ja pitkällä pinnalla Mintun kanssa asiaa väännettiin niin kauan että saatiin pari kunnollista takaosakäännöstäkin tehtyä, ja vasta sitten siirryimme seuraavaan asiaan joka oli keskikäynnin kokoaminen lävistäjällä. Minttua sai patistaa kävelemään vähän reippaammin eteen jotta käynti saatiin ryhdikkäästi koottua, ja aikamoinen yllätys olikin miten helposti tamman käynnin kokoaminen Criciltä kävikin ensimmäisten tehtävien pohjalta. Käynnin kokoamiseen emme käyttäneet paljoakaan aikaa kun käännökset veivät jo paljon pois, ja siten siirryimme ravailemaan. Aluksi ravin ylläpitämiseen tarvittiin paaaljon pohjetta ja raippaa, mutta pikku hiljalleen pääsimme lävistäjälle tekemään kunnollisia temponlisäyksiä ja ratsukon meno näyttikin suhteellisen hyvältä. Reippaan ravin jälkeen oli tarkoitus laukkailla ja aloitimmekin ihan uraa pitkin laukannostoilla käynnistä ja ravista. Cric sai antaa todella hyvät pidätteet ennen nostoa ja antaa rauhalliset pohkeet jotta saatiin Minttu laukkaamaan. Vähänhän laukka oli tahmeaa ja vaivanloisen näköistä, mutta siitä oli hyvä lähteä laukkaa työstämään. Siirryimme keskelle kenttää tekemään tiimalasin muotoisella kiemurauralla laukanvaihtoja, hidastaen lävistäjän kohdalla aina käyntiin ja siitä taas mahdollisimman nopeasti nostaa toinen laukka. Käyntiin siirtyminen onnistui kyllä täysin vaivatta, mutta uudestaan laukannostoon tarvittiin taas paljon malttia ja aikaa, että lähti onnistumaan tarkoituksen mukaisesti. Valmennus meni nopeasti Mintun kanssa yliajalle ja siten lopetimme pian onnistuneiden laukanvaihtojen jälkeen. Tätä ratsukkoa oli mukava valmentaa, haastetta ainakin hevosesta löytyi itsepäisyyden vuoksi, eikä meillä tylsää hetkeä sen takia ollutkaan!

Cihara - Mörkövaaran Melina
Cihara ja Mell olivat hyvin hereillä valmennuksen alusta asti ja sekös näkyi myös heidän yhteistyössään. Ratsastajan antaessa pieniä, täysin huomaamattomia apuja hevoselleen, tamma kulki kauniisti eteen temppuilematta. Alkuverkan ratsukko sai suorittaa itsenäisesti, kuitenkin paljon rataleikkaita ja siirtymisiä jokaisesta askellajista tehden. Aluksi Mell oli aavistuksen laiska, ja siten Cihara sai käyttää paljon pohkeita ja ääniapuja saadakseen ratsunsa kulkemaan reippaammin tehtäviin. Kun ratsukolla onnistui siirtymiset myös käynnistä laukkaan ja toisin päin, aloitimme päivän tehtävät. Lähdimme tekemään pitkien sivujen keskikohtiin etu- ja takaosakäännökset, jotka kylläkin sujuivat tältä ratsukolta turhankin hyvin. Ciharan muistaessa antaa tarkat avut ja kunnolliset pidätteet ratsulleen, Mell kääntyi nätisti ympäri, pitäen hyvin etu- ja takajalkansa uralla. Mutta mikäli ratsastaja yhtään ajatteli tammansa tekevän itsestään käännökset, lähti Mell vain peruuttelemaan ja väistämään kentänkeskustaa kohden. Käännösten jälkeen siirryimme tekemään paljon koko rataleikkaita niin, että aina lävistäjällä tehtävänantona oli keskikäynnin kokoaminen. Cihara sai hyvin Mellin ryhdikkääseen keskikäyntiin ja siitä kokoaminenkin kävi jokaisella kierroksella helposti. Tässä vaiheessa valmentaja alkoi kyllä pohtimaan, että onkohan nämä tehtävät hieman liian helppoja tälle ratsukolle? Jokaisesta tehtävästä suoriuduttiin niin nätisti ilman suurempia muttia. Seuraavaksi pääsimme vähän ravailemaan, teimme taas paljon erilaisia rataleikkaita harjoitusravissa, samalla temponlisäyksiä tehden. Ratsastajan merkistä Mell lähti aina hallittuun ja erittäin näyttävään temponlisäykseen pidentäen hienosti askeltaan. Tänään emme sen suurimpia ravitehtäviä tehneet, pian temponlisäysten jälkeen lähdimme nimittäin laukkailemaan. Otimme aluksi ihan perinteisiä laukannostoja käynnistä ja ravista uraa pitkin. Mellille sai antaa topakat laukkapohkeet etenkin ravista, sillä muutoin tamma lähti vain kiitoravia ryntäilemään ja aikansa siinä kesti, että ratsastaja sai taas hevosensa rauhallisesti kulkemaan. Ciharan ja Mellin laukatessa eteen niin, että valmentaja oli tyytyväinen, siirryimme keskelle kenttää tekemään kahdeksikon muotoista kiemurauraa. Tarkoitus oli ottaa kaarteiden jälkeen aina käyntiin, mennä pari askelta käyntiä ja nostaa toinen laukka, eli kyseessä siis laukanvaihdot käynnin kautta. Alkuun ratsastaja olisi saanut asettaa hevosensa hieman paremmin kaarteissa, mutta itse laukanvaihdoissa ei sinäänsä ongelmaa ollut, kunhan Mell vain malttoi hidastaa reippaasti laukasta käyntiin. Toistimme tehtävää molempiin suuntiin niin kauan, että saatiin puhtaita suorituksia pari kertaa peräkkäin, ja sitten ratsukko sai luvan aloittaa itsenäisen loppuverkan. Mukava oli tätäkin ratsukkoa ensimmäistä kertaa valmentaa, heidän yhteistyö pelasi hyvin yhteen, eikä valmennuksessa ainakaan epäselväksi jäänyt mikä oli se taitavin ja osaavin hevonen.

    Ulkoasun © Daniela P 2010