Kouluvalmennus 23.8.2011

Mörkövaaran järjestää taas kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Tällä kertaa ryhmät on jaettu niin, että helppo b taso on avoinna lähinnä vain nuorille hevosille ja aloitteliville ratsukoille, ja vaativa b sitten avoin kaikille. Valmennus järjestetään 23.7.2011, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja, ja yksi omistaja saa tuoda molempille tasoille yhden Mörkövaaralaisen. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus7 22.8. mennessä. Muodossa Taso (rv) Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Osallistujat
Helppo B (erit. nuoret hevoset!)

Vaativa B
Ziki - Mörkövaaran Herkkusieni
Tänään Simo oli erittäin reippaalla tuulella, se puhkui heti kentälle saapuessaan intoa ja sehän sopi hyvin tälle tunnille. Alkuverkassa ori paineli vauhdilla eteen, Ziki tietenkin maltillisesti antoi paljon puolipidätteitä pitääkseen ratsunsa hyvin hallinnassa. Simo ei näyttänyt olevan kovinkaan yhteistyönhaluisella tuulella, sillä selästä tulevia ohjeita se ei olisi millään malttanut kuunnella ja siten välissä nähtiinkin pientä orimaista temppuilua. Tänään me panostimme enemmälti laukkatehtäviin, eikä se siis Simolle tuntunut olevan ongelma. Kun aloitimme ravitehtävät, oli hevonen jo lähdössä innokkaana laukkailemaan ja siten ratsastajalla oli työtä pitää ratsunsa tasaisessa ravissa. Hetken aikaa Ziki sai valmistella ratsuaan rauhalliseen raviin, ennen kuin otimme muutamat kerrat ravissa väistöjä molempiin suuntiin. Ensiksi ori tietenkin vain juoksi eteen ravilla väistämättä ainoatakaan kertaa, mutta siinä vaiheessa ratsastajalla tahtoi hermot hieman palaa ja siten topakoilla ohjeilla monen toiston jälkeen saatiin jo hyviä väistöjä aikaiseksi. Seuraavaksi jatkoimme ravilla kumpaankin suuntaan tehden avo- ja sulkutaivutuksia. Simo pikku hiljaa alkoi jo malttamaan mielensä, ja siten keskittyessään ja Zikin saadessa hevosen kunnon asetuksiin, alkoi taivutuksetkin olemaan hyvässä pisteessä. Taivutusten jälkeen Simo pääsi näyttämään taitonsa ensin laukannostoissa ja sitten laukanvahdoissa. Nostoissahan ratsukolla ei ollut mitään ongelmia, Zikin ei tarvinnut kuin hipaista kylkiä niin poikahan pingahti hirmuisella vauhdilla eteen. Sen sijaan laukanvaihdoissa ratsastaja sai taas käyttää hyvin pidätteitä ja istuntaansa, jotta saatiin vaihdot oikeille askelille. Laukkasimme reippaasti puolituntia tehden nostoja, vaihtoja, sekä erilaisia ratoja, kunnes oli aika siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan. Ja kuten arvata saattaa, niin Simohan meni hirmuisella vauhdilla vielä loppukäynnitkin, joten tämä valmennus oli kirjaimellisesti melko vauhdikas!

Ansku - Mörkövaaran Hertta
Toisin kuin viimekertaisessa estevalmennuksessa, oli Hertta tällä kertaa erittäin yhteistyönhaluinen ja se kuunteli erittäin maltillisesti ratsastajaansa. Anskun kiivetessä tamman selkään, malttoi se seisoa paikoillaan niin pitkään kunnes sille annettiin pohkeet ja alettiin vetämään alkuverkkaa. Vauhtia löytyi juuri sopivasti, laiska se ei yhtään ollut muttei sitä eteenkään tarvinnut juurikaan hopuuttaa. Alkuverkassa ratsukko sai tehdä reippaalla ravilla paljon kiemuroita ja siirtymisiä jotta ratsukon molemmat osapuolet olisivat hereillä kunnollisissa tehtävissä. Hertan ollessa vetreä lähdimme samantien ravailemaan, ja alkuun otimmekin molempiin suuntiin pohkeenväistöjä. Alkuun tamman takapuoli ei tuntunut lähtevän yhtään väistämään, se ravasi tyynenviileästi eteen ehkä hieman etujalkojaan ristien. Anskun tuli antaa vain paljon puolipidätteitä väistöjen aikana, sekä tarkat pohjeavut, niin pikku hiljaa tehtävä rupesi näyttämään hyvältä. Seuraavaksi jatkoimme ravissa, ja mitäs muutakaan tehtäviä teimme kuin avo- ja sulkutaivutuksia! Ratsastaja sai asettaa hevosensa tarkasti uralla jotta taivutukset onnistuivat, etenkin kun Hertalla näytti olevan vielä jonkinmoista kankeutta menossaan. Taivutuksiin emme tuhlanneet paljoa aikaa niiden onnistuessa hyvin, ja siten vaihdoimme reippaampaan askellajiin ja lähdimme tekemään laukannostoja sekä -vaihtoja. Nostoissa Ansku sai jälleen antaa reippaat ja topakat avut jotta päästiin suoraan laukkaan ilman kiitoravi-osuutta. Laukanvaihdoissa oli alkuun pientä hankaluutta, Hertta ei meinannut nostaa uudestaan enää laukkaa pienen hidastamisen jälkeen, vaan jatkoi nyt sillä kiitoravilla eteen. Pidäte, pidäte, pohkeet, pidäte, pidäte, pohkeet...-taktiilla saimme pikku hiljaa tamman ymmärtämään mitä haimme, ja sen jälkeen alkoi tehtävä näyttää erittäin lupaavalta. Vaihtojen onnistuessa hyvin molempiin suuntiin, sai ratsukko siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan reippaalla ravilla. Ansku ja Hertta suoriutuivat kaikista päivän tehtävistä kohtuu hyvin, mutta pienet yksityiskohdat vaativat tämän ratsukon kanssa maltillista hiomista.

Toffe - Mörkövaaran Virvatuli
Tuomo oli tänään ehdottomasti päivän positiivinen yllätys, sillä olisin odottanut, että tämä nuori ori olisi keksinyt vaikka minkälaista sanottavaa ratsastajalleen, mutta hevonen kulkikin nöyrästi Toffen alla tehden mitä pyydettiin. Liiallista vauhtia tai armotonta laiskottelua ei Tuomon kanssa nähty, jo alkuverkassa se ravasi ryhdikkäästi rauhallista ravia eteen ja keskittyi hyvin kuuntelemaan apuja. Ratsukon yhteistyö pelitti siis jo upeasti hetken alkuverkassa ravailtua, ja siten pääsimmekin pojan lämmittyä samantien hommiin. Lähdimme ensin ravissa tekemään pohkeenväistöjä molempiin suuntiin, jotka eivät tietenkään ratsukolle ongelmia tuottanut. Toffen antaessa hyvät pidätteet ja rauhalliset avut, lähti Tuomo hienosti väistämään haluttuun suuntaan, ja vaikka ratsastaja saattoi hieman selässä löysäillä, jatkoi ori silti maltillisesti liikettä eteen. Tänään meillä oli päätehtävänä enemmälti laukkatehtävät ja siten emme väistöihin tuhlanneet juurikaan aikaa niiden onnistuessa upeasti. Otimme väliin vielä hieman kaikkien ratsukkojen lemppareita, eli avo- ja sulkutaivutuksia ravissa. Toffen tarvitsi jälleen vain asettaa ratsunsa hyvin ja antaa pienesti pohjetta, niin orihan teki työtä käskettyään. Sulkutaivutuksia tehtiin ensin ja niissä ei minkäänmoista ongelmaa ollut, mutta avotaivutuksissa ori tahtoi jo hieman yrittää luisua tehtävistä, ja siten pientä luovuttamisen halua näkyi. Viimein pääsimme niihin laukkatehtäviin, eli alkuun tehtiin perinteisiä siirtymisiä käynnin, ravin ja laukan välillä. Tuomolle sai ensin antaa kohtuullisen topakat pohkeet jotta se jaksoi nostaa laukan, mutta päästyään laukkaamisen makuun, alkoivat nostotkin sujua pelkällä pienellä puristuksella. Laukasta hidastaminen suoraan käyntiin oli hieman ongelmallista välillä, Tuomo kun olisi vähintään tahtonut jatkaa ravilla menoa. Nostojen onnistuessa ja laukan ollessa hyvää ja rauhallista, lähdimme tekemään laukanvaihtoja ensin käynnin kautta ja sitten satunnaisittain. Siirtymisiä tuli harjoiteltua äsken niin hyvin, että käynnin kautta laukanvaihdot eivät olleet minkäänmoinen haaste. Tuomo kuunteli hyvin Toffen apuja ja siten laukkakin vaihtui hyvin kun vain hevonen sai selvät avut. Laukassa satunnaiset vaihdot vaativat vain hyvät pidätteet ja pohjeavut, ja niillä sitten ori vaihtoikin laukkaa todella hyvin. Piakoin oli valmennuskin jo hyvin loppusuoralla ja siten ratsukko pääsi itsenäiseen loppuverkkaan. Tänään Toffe ja Tuomo tekivät erinomaista työtä, jota oli ilo katsella!

Miivi - Mörkövaaran Napakettu
Noppa oli tänään hieman laiskalla tuulella, Miivi sai alusta alkaen käyttää reippaasti pohjeapuja sekä hieman myös raippaa, jotta sai tamman edes kävelemään eteen. Lisäksi alkuun hevonen ei ollut kovinkaan yhteistyönhaluinen, ja siten ratsastaja sai useaan otteeseen muistutella, että kenen mukaan hommat nyt hoituivatkaan. Alkuverkassa Noppa oli siis tahmea, sen kanssa sai tehdä reippaasti voltteja ja muita ympyröitä, jotta alkoi kyljistää hieman vetristyä. Ravia sai ajaa jatkuvasti eteen, ja ravin ollessa jo suhteellisen hyvän näköistä, aloitimme valmennuksen tehtävät. Jatkoimme ensin suoraa uraa ravissa ja aloimme lisäilemään joka toiselle kierrokselle pohkeenväistöjä. Miivin tuli olla hyvin tarkkana siitä, että Noppa lähti ristimään jalkansa eikä vain juossut suorana eteen. Muutamaan otteeseen ratsukko sai tapella erimielisyyksistään, mutta useampien toistojen jälkeen lähti meno näyttämään hyvältä. Onnistuneiden väistöjen jälkeen lähdimme tekemään vielä avo- ja sulkutaivutuksia ravissa. Ratsastaja sai taas olla huolellinen avuistaan, jotta Nopalle saatiin taivutuksiin hyvät asetukset aikaiseksi. Sulkutaivutuksissa ei enää väistöjen jälkeen ollut mitään ongelmaa, mutta avotaivutuksiin vierähti taas tovi kun tamma ei millään olisi malttanut keskittyä tehtäviin. Sen pidempään emme ravitehtäviin aikaa tuhlannut, sillä tänään päätehtävänä oli enemmälti laukkatehtävät. Siirryimme siis tekemään perinteisiä siirtymisiä käynnin, ravin ja laukan välillä. Käynti ja ravi eivät tuottaneet enää minkäänlaista pään vaivaa, mutta laukkaan Noppa ei ihan hevillä lähtenyt. Miivi sai käyttää paljon pohjetta ja raippaa jotta saimme silloin tällöin suhteellisen hyvät laukannostot, mutta siltikin laukan ylläpitäminen tuotti ongelmaa. Siispä ratsukko sai tähän väliin vetää muutaman kierroksen uraa pitkin reippaalla laukalla, jotta saatiin tammalle tuntuma tehtävään. Ja kun yritimme siirtymisiä uudestaan, niin johan alkoi onnistua! Hidastusten ja nostojen onnistuessa taas kohtuulisen hyvin, lähdimme jatkamaan laukanvaihdoilla. Ensiksi otimme laukanvaihtoja käynnin kautta, joissa saimme myös olla tarkkana että laukka vaihtui, ja toiseksi jatkoimme laukassa tehden satunnaisia vaihtoja ilman käyntiä. Nopan päästessä jyvälle siitä, mitä siltä taas haimme, lähti suoritukset näyttämään kerta toisensa jälkeen paremmilta, johon oli myös hyvä kiemuraurien jälkeen valmennus lopettaa. Tämä ratsukko oli ensimmäistä kertaa valmennettavanani ja hyvin tyytyväinen olen siihen mitä näin, etenkin ratsastajan osalta joka jaksoi patistaa ratsuaan eteen ja topakasti yrittää saada hyvää jälkeä aikaiseksi.

Laura R. - Mörkövaaran Sirena
Lauran ja Veenan yhteistyö pelitti jälleen alusta asti erittäin hyvin ja siten näimme valmennuksessa erittäin hienoja suorituksia tältä ratsukolta. Veena oli valmennuksessa hyvin reippaalla tuulella, alkukäyntien aikana se meinasi useaan otteeseen lähteä korvat hörössä jo ravailemaan eteen. Vauhdikkuudestaan huolimatta tamma kuunteli ratsastajansa antamia ohjeita hyvin ja pyrki myös liikkumaan niiden mukaisesti. Huolellisesti tehdyn alkuverkan jälkeen, jolloi Veena oli vetreä ja hyvin lämmennyt, lähdimme työstämään valmennustamme. Veenan virkeydestä oli jälleen hyötyä, sillä tänään painotimme lähinnä ravi- ja laukkatehtäviin. Ensiksi lähdimme tekemään ravissa pohkeenväistöjä molempiin suuntiin, väistöjen avulla pyrimme saamaan hevosen keskittymään jalkoihinsa ja ratsastajan apuihin. Tälle ratsukolle ei tietenkään väistöissä ollut mitään ongelmaa, Lauran ohjeiden mukaisesti Veena ravasi keveästi eteenpäin väistäen kauniisti jalkojaan. Molempiin suuntiin tehtyjen muutamien toistojen jälkeen jatkoimme avo- ja sulkutaivutuksien parissa. Laura ja Veena ovat käyneet useissa järjestämissäni valmennuksissa joissa avo- ja sulkutaivutuksia treenattiin, ja siten taas tiesin, että he suoriutuvat niistä esimerkillisesti. Laura sai olla tarkkana antamissaan avuissa jotta tammalle saatiin mahdollisimman hyvät asetukset, ja hyvien asetuksien jälkeen onnistuivat niin avot kuin myös suvut hienosti. Ravitehtävien jälkeen oli aika siirtyä laukkaamaan, ja ensiksi teimme perinteisiä siirtymisiä käynnin, ravin ja laukan välillä. Teimme paljon laukannostoja käynnistä ja ravista, sekä siirtymisiä laukasta suoraan raviin ja käyntiin. Nostoissa ei ratsukolla minkäänlaista ongelmaa ollut kunhan Laura antoi selvät pohjeavut, mutta siirtymiset hitaampiin askellajeihin oli hieman työlästä Veenan innokkuuden vuoksi. Ratsasaja sai antaa paljon puolipidätteitä ja istua syvälle satulaan ennen kuin antoi pidätteen johon tamman tuli reagoida hidastamalla. Siirtymisien jälkeen jatkoimme laukkaamista ensin uraa pitkin tehden paljon ympyröitä ja päivän viimeiseksi tehtäväksi otimme laukanvaihdot käynnin kautta. Edellisen tehtävän laukka-käynti siirtymiset auttoivat tätä ratsukkoa tässä tehtävässä, ja siten Lauran merkistä Veena hidasti laukasta ja uusilla reippailla avuilla nosti toisen laukan ja lähti eteen. Tältä ratsukolta nähtiin ehdottomasti päivän parhaat laukanvaihdot! Lauralle ja Veenalle tuntuvat aina olevan Mörkövaaran valmennuksissa läpi käytävät tehtävät liian helppoja, ja siten he tuntuvat pääsevän helpommalla kuin muut, mutta odottakaahan seuraavaa valmennusta...

Juli - Mörkövaaran Remupekka
Jälleen valmennettavakseni saapuivat vakioasiakkaani, Juli ja Remu. Viimekertaisesta valmennuksesta olikin tämän ratsukon kanssa jo aikaa, ja siten oli kiva nähdä, että kuinka heillä nykyisin menee. Luonteeltaan ori näytti alkuun olevan edelleen aivan sama - poika hyppeli sinne tänne maneesia, eikä olisi millään halunnut keskittyä Julin ohjeisiin vaan touhuta täysin omiaan. Remulta ei tänäänkään puuttunut vauhtia, sillä tuntui olevan kaasupoljin jäänyt jumiin pohjaan, eikä vaihdetta ilmaiseksi vaihdettu. Nopeasti alkuverkan aikana ratsastaja kuitenkin kokosi ratsunsa ja topakoilla otteilla heidän yhteistyö näyttikin yllättävän hyvältä. Pojan liikkuessa suhkot rauhallisesti Julin alla ja ollessa hyvin maanpinnalla, aloitimme samantien päivän ravitehtävät. Ensiksi pistin ratsukon reippaassa ravissa tekemään pohkeenväistöjä, joiden aikana kieltämättä suuni loksahti auki ja silmät putosivat päässä. Siinä missä valmennuksen lähes kaikilla ratsukoilla oli ollut alkuun väistöissä ongelmaa, niin Remuhan se sitten lähti pienestä merkistä tekemään niin esimerkillisiä väistöjä että! Ei tarvinnut kyllä yhtään parannella ratsukon menoa, etenkään kun poika tahtoi liikkua niin sulavasti ja kiltisti eteen Julin antaessa hyviä apuja selässä. Seuraavaksi teimme ravissa niitä jokakertaisiatylsiäharjoituksia, eli avo- ja sulkutaivutuksia. Näiden parissa sain jo huomautella ratsastajan melko kankeista avuista ratsulleen, jonka takia Remu hieman hillitsi menoaan eikä kulkenut niin ylväästi mitä olisi voinut. Mutta tietenkin orilla oli hyvät asetukset tehtävien aikana, ja se malttoi toistaa taivutusta monen moneen kertaan. Ravitehtävät olivat pian paketissa ja siten aloitimme laukkaamisen, ensiksi vähän nostoja käynnistä ja ravista, ja sen jälkeen vähän laukanvaihtoja. Nostoissa tarvittiin paljon puolipidätteitä jottei Remu vain häntä pitkänä lähtenyt omia aikojaan laukkailemaan, vaan jaksoi keskittyä ja odottaa merkkiä. Yllättävän nopeasti nostoista pääsimme siirtymään laukanvaihtoihin, joihin sitten vierähtikin tovi. Jälleen paljon puolipidätteitä ja lisää pidätteitä, jotta ori malttoi kuunnella ratsastajaansa. Lukuisten toistojen jälkeen Remu viimein päätti näyttää taitonsa ja teki puhtaita suorituksia, joihin oli valmennus hyvä lopettaa. Tänään ori näytti kyllä uusia, positiivisia puolia itsestään, ja siten näin tämän ratsukon työskentelyn tänään erittäin onnistuneeksi.