Kouluvalmennus 20.10.2011

Mörkövaaran järjestää taas kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Valmennuksessa on kaksi ryhmää, joissa molemmissa paneudutaan perustehtäviin ja ratsastajan istuntaan hevosten koulutustasoihin katsomatta. Mikäli samalta omistajalta valmennukseen tulee kaksi hevosta, jaetaan ne automaattisesti eri ryhmiin, mutta mikäli vain yksi, niin valmentaja jakaa ryhmät osallistujamäärän mukaan. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja. Valmennus järjestetään 20.10.2011, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan. Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus8 19.10. mennessä. Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Loput kommentit tulevat piakoin :)

Osallistujat
Ryhmä 1
Jessika - Mörkövaaran Pirella
Ella oli tänään todella reippaalla tuulella, jo alkukäyntien aikana se tahtoi ryöstää raviin ratsastajan pidätyksistä huolimatta. Alkuverkassa lähdimme tekemään paljon ympyröitä, pysähdyksiä ja peruutuksia. Tamma oli ensin hieman tahmea ympyröillä, ja siten Jessika sai pyöritellä ja taivutella ratsuaan melko pitkäänkin, ennen kuin meno alkoi näyttämään hyvältä. Kun Ella liikkui hallitusti eteen, Jessika sai ympyröilläkin ratsastettua hevosen hyvin pyöreään muotoon ja ratsukon yhteistyö lähti pelittämään paremmin. Pysähdykset tuottivat alkuun pientä ongelmaa, Ella kun ei olisi millään malttanut hidastaa kiitokäynnistään, ja siten ratsastaja sai antaa pysähdyksissä hyvin topakat avut. Peruutuksissa ei sen sijaan mitään ongelmaa ollut, Jessikan puristaessa hellästi pohkeilla ja antaen pienet pidätteet, lähti tamma vaivatta peruuttamaan. Kun alkutehtävät olivat paketissa, lähdimme tekemään vielä käynnissä pohkeenväistöjä. Ella laittoi alkuun hieman vastaan, mutta kun toistimme tehtävään useaan otteeseen, alkoi tamma väistää jalkojaan ja näimme hyviäkin suorituksia. Otimme väistöt vielä uudelleen ravissa, jolloin Ella näytti kyllä todellisen kouluratsunsa puolen ja lähti hienosti muodossa väistämään Jessikan ohjeiden mukaisesti. Seuraavaksi lähdimme jatkamaan uraa pitkin ravissa ja laukassa pääty-ympyröitä tehden niin, että joka toinen pääty-ympyrä tuli tehdä hallitussa laukassa ja muuten ravissa. Laukannostot onnistuivat ratsukolta hienosti, mutta Ella oli lähteä useaan otteeseen täysin ratsastajansa hallinnasta vauhdin takia. Jessika sai siis paljon pidätellä ratsuaan jotta tämä joten kuten pysyi hallinnassa, ja siten ratsukko sai itsenäisesti laukata muutamaan otteeseen kenttää ympäri hyvän tuntuman saamiseksi. Loppuun otimme vielä laukannostoja käynnistä, jotka alkoivatkin onnistua hiljalleen kun Ella tahtoi jo hieman hyytyä vauhdiltaan. Jessikan istunta toimi hyvin koko valmennuksen ajan, vaikkakin toisinaan laukassa ratsastajan tasapaino heittelehti täysin kun takapuoli ei enää pysynyt satulassa kiinni.

Niina - Mörkövaaran Vilperi
Alkuun tämän ratsukon yhteistyö ei pelittänyt ollenkaan - hevonen kulki niin kuin itse parhaakseen näki, eikä ollenkaan keskittynyt kuuntelemaan selästä tuleviin ohjeisiin. Pera vei Niinaa alkuun aivan 6-0 ennen kuin ratsastaja topakoitui ja alkoi laittamaan ratsuaan ruotuun. Vauhtia tämästä pojasta myös löytyi, hirmuisella vauhdilla se puuskutti jo alkuverkan aikana menemään, että yhtään ei ratsastajan tarvinnut hevostaan ainakaan eteen ajaa. Tänään teimme siis lähinnä perusasioita, joiden tulisi onnistua jokaiselta ratsukolta kuin vettä valuen. Ensin otimme käynnissä paljon ympyröitä, pysähdyksiä ja peruutuksia. Peran ollessa vielä hieman tahmea ympyrät eivät täysin onnistuneet, mutta vetristyessään alkoi asetuksetkin parantua ja ympyrät näyttää hyviltä. Pysähdykset olivat hieman työläitä kun ori ei olisi millään malttanut hidastaa reippaasta käynnistä aloilleen, mutta peruutukset sen sijaan onnistuivat todella hyvin kunhan Niina antoi vain topakat avut ratsulleen. Seuraavaksi jatkoimme pohkeenväistöihin, ensin käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Niinan tuli antaa huolelliset ja reippaat avut jotta ori suostui antamaan yhtään periksi ja alkaa ristimään jalkojaan. Väistöt onnistuivat kuitenkin odotettua paremmin, jokseenkin kylläkin ravissa ori tahtoi vain juosta suoraan, mutta ne muutamat onnistuneet suoritukset olivatkin sitten todella hyviä. Jatkoimme ravissa ja laukassa pääty-ympyröitä niin, että joka toinen ympyrä tuli laukata ja muuten ravissa. Nostot ravista onnistuivat tältä ratsukolta hyvin, Niinan puristaessa kevyesti pohkeillaan orin kylkiin Pera suorastaan kimposi laukkaan. Ympyröillä ratsastaja sai antaa taas reippaasti pidätteitä ja ohjata hevostaan, jotta se pysyi hyvin hallinnassa ja teki niin kuin Niina tahtoi. Lopuksi otimme vielä laukannostoja käynnistä, jotka sujuivat samoin kuin ravissa, eli kovaa mentiin. Ratsastajan istuntaan puututtiin pariin otteeseen valmennuksen aikana, suureksi osaksi virheet kohdistuivat jalkoihin jotka eivät millään tahtoneet pysyä paikoillaan yrityksistä huolimatta.

Ziki - Mörkövaaran Ilona
Ilona asteli valmennukseen todella laiskasti ja hyvin tympääntyneen näköisenä, eikä Zikikään selässä kovin virkeältä vaikuttanut. Alkuverkan aikana ratsukon molemmat osapuolet tuntuivat vain nukkuvan ja valmentajankin ohjeet menivät samantien toisesta korvasta ulos. Ratsastaja sai kuitenkin olla se ensimmäinen heräävä, ja siksi laitoin Zikin tekemään kunnolla töitä armoa antamatta. Lähdimme alkuun tekemään aivan perustehtäviä ympyröistä, pysähdyksistä ja peruutuksista lähtien. Ilona ei vain kovinkaan ihmeellisesti tahtonut ratsastajan apuihin reagoida, ja siksi saikin oikein tulituksella raipaniskuja takapuoleensa, jotta edes hieman lähti eteen kävelemään. Ympyröillä tamma oli hyvin tahmea, eikä se minnekään taipunutkaan Zikin hyvistä yrityksistä huolimatta. Paljon ratsastaja sai siis hevostaan taivutella ympyröillä jotta saatiin se vähän vetreämmäksi kyljistään. Pysähdykset onnistuivat valmennuksessa Zikiltä ja Ilonalta kaikista parhaiten, ratsastajan ei tarvinnut kuin hieman nykäistä ohjasta niin kylläpä tamma reippaasti seisahtui aloilleen, eikä muuten eteenkään liikkunut ilman reippaita pohjeapuja. Peruutuksissa Ziki sai antaa tarkat pohkeet ja kuolainavut, erityisesti silloin kun tamma alkoi peruuttamaan keskelle kenttää uralta poistuen. Kun saimme muutamat puhtaat ja osittain reippaat suoritukset aikaseksi, jatkoimme pohkeenväistöihin. Väistöjä mentiin ensin käynnissä ja sitten ravissa. Molemmissa askellajeissa tamma tahtoi vain löntystää eteen väistämättä jalkojaan ollenkaan, ja siksi Ziki sai jälleen antaa paljon topakoita apuja. Ravissa pysyminen tuotti ratsukolla välillä ongelmaa sillä Ilona ei nähtävästi millään olisi jaksanut ravata yhtä kierrosta pidempään. Seuraavaksi jatkoimme pääty-ympyröiden tekemistä ravissa ja laukassa niin, että joka toinen ympyrä tehtiin laukassa ja muuten kaikki ravissa. Laukannostot olivat hieman vaivalloisia, mutta kun tammaan saatiin vähän lisää vauhtia, niin johan alkoi tehtävätkin suoriutua paremmin. Ympyröissä ei enää muuten mitään ongelmaa tullut, Ziki sai hyvin asetettua ratsunsa ympyrän muotoon ja meno näytti ylipäätänsäkin hyvältä. Loppuun otimme vielä muutamat onnistuneet laukannostot käynnistä.

Jim - Mörkövaaran Hirmu-Vili
Jimin ja Vilin yhteistyö pelitti tänään todella upeasti, molemmat työskentelivät koko valmennuksen ajan hyvin yhteen. Vili kuunteli ratsastajaansa maltillisesti ja pyrki liikkumaan ohjeiden mukaan Jimin antaessa huolelliset ja rauhalliset avut ratsulleen. Tänään teimme valmennuksessa paljon perustehtäviä, ja aloitimme siten ympyröillä, pysähdyksillä ja peruutuksilla. Vili oli selvästikin ennen valmennusta hyvin verkattu, sillä se ei ollut ollenkaan tahmea ja pysyi hyvin asetuksissa ympyröissäkin. Välillä ratsastaja sai ajaa ratsuaan eteenpäin sillä virtaa ei kauheasti ympyröillä ollut, mutta muuten ei mitään ongelmaa. Pysähdykset ja peruutukset onnistuivat tältä ratsukolta aivan vettä valuen, Jimin antaessa lähes näkymättömät avut teki Vili aina työtä käskettyään ja siten nähtiin paljon hyviä suorituksia. Seuraavaksi lähdimme jatkamaan pohkeenväistöillä ensin käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Alkuun Vili tahtoi vain kävellä uralta pois väistämättä jalkojaan, mutta ratsastaja oli hyvin hereillä selässä ja korjasi heti ratsunsa virheet. Ravissa tilanne oli ensin sama, mutta reippailla avuilla nähtiin oikein mallikkaita väistöjä. Väistöjen jälkeen jatkoimme pääty-ympyröillä siten, että joka toinen ympyrä tuli laukata ja muuten ravata. Asetukset olivat ympyröillä jälleen hyvät, eikä laukannostoissakaan ratsukolla ongelmaa ollut. Välillä ratsastaja tahtoi antaa vähän huolimattomat avut nostoihin ja silloin Vili nosti väärän laukan, mutta muuten sujui oikein hyvin. Laukan ylläpitämiseen Jim sai myöskin antaa pohjetta paljon, sillä muutamaan otteeseen Vili pudotti raviin ollessaan niin laiskaa poikaa että. Loppuun otimme vielä jokuset laukannostot käynnistä molempiin suuntiin, mutta kauaa emme aikaa niihin tuhlanneet niiden onnistuessa niin hyvin. Loppuverkan ratsukko sai vetää itsenäisesti reippaalla tahdilla ympyröitä ja rataleikkaita tehden. Jimin istunasta huomautin silloin tällöin, tyttö kun tahtoo rueta könöttämään hevosen kyydissä selkä mutkalla ja kädet alhaalla, pientä huomiota ensi kerralla siis siihen!

Laura R. - Mörkövaaran Pyteri
Nuori Pyrre oli Mörkövaaran valmennuksissa mukana ensimmäistä kertaa, ja siten odotin innolla pääseväni valmentamaan tätä ratsukkoa. Ori oli alkuun hyvin varautunut ja hermostunut, se säpsähteli muiden ratsukoiden menoa eikä kovin kummoisesti kuunnellut selästä tulevia ohjeita. Tänään tarkoituksenamme oli käydä läpi perusasioita, ja sehän olikin hyvä juttu tälle aloittelevalle ratsukolle. Kun Laura sai ratsunsa liikkumaan joten kuten siististi eteen, lähdimme tekemään käynnissä ympyröitä ympäri kenttää, pysähdyksiä ja peruutuksia. Poika oli hieman kankea kyljistään ja siten ympyröillä taivutukset jäivät hieman vaisuiksi, mutta sen sijaan pysähdykset ja peruutukset onnituivat todella hyvin. Ratsastajan merkistä Pyrre pysähtyi aloilleen ja peruutti sen aikaa mitä tältä vaadittiin. Tehtävien aikana hevonen alkoi huomattavasti rentoutua ja ratsukon yhteistyö lähti siten melko hyvin toimimaan. Seuraavaksi jatkoimme pohkeenväistöihin, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Laura antoi Pyrrelle rauhalliset pohje- ja ohjasotteet, jotka ei vain alkuun tahtonut tehota ollenkaan orin tallustaessa rauhallisesti suoraa uraa pitkin. Hieman ratsastaja sai siis näpäyttää raipalla takapuoleen jotta ohjeet lähtivät suodattautumaan päähän asti. Käynnissä saimme todella hyvän näköisiä ja onnistuneita väistöjä aikaiseksi, mutta ravissa Pyrre ei millään malttanut toimia oikein ja siten ne jäivät vähän vajaiksi. Väistöjen jälkeen lähdimme tekemään pääty-ympyröitä ja kiemurauria ravissa ja laukassa. Ratsastaja sai molemmissa askellajeissa rauhoitella hevostaan, jotta saatiin hyvät taivutukset ja asetukset kaarissa aikaseksi. Ravista laukannostot onnistuivat hyvin, pienestä merkistä Pyrre lähti reippaasti laukassa eteenpäin, ja yleensä ori nostikin juuri oikean laukan. Kun ympyrät ja kiemurat olivat hyvin paketissa, lähdimme vielä ottamaan laukannostoja käynnistä. Alkuun Pyrre tahtoi ottaa muutamat raviaskeleet ennen laukkaan siirtymistä, mutta hyvillä pidätyksillä ja reippailla pohkeilla saatiin mallikkaitakin nostoja tehtyä. Laukkatehtävien jälkeen Laura ja Pyrre saivat aloittaa itsenäisen loppuverkan. Tyytyväinen olin tämän ratsukon menoon valmennuksessa, Pyrre näytti hyvin osaavalta ratsunalulta, joka kasvaessaan tulee valloittamaan kouluradat.

Toffe - Mörkövaaran Vilppa
Vilppa oli tänään valmennuksessa hyvin reipas ja yhteistyönhaluinen, jo alkuverkassa se kuunteli maltillisesti ratsastajaansa ja pyrki mielyttämään tätä kaikin tavoin. Lähes vuoden tauon jälkeen oli mukava nähdä tätäkin tammaa, kuinka se on kehittynyt niin ratsuna kuin myös hevosena, eikä minulla kyllä ollut kuin positiivista sanottavaa! Huolellisen lämmittelyn jälkeen lähdimme tekemään aivan perustehtäviä käynnissä, ensin ympyröitä, pysähdyksiä ja peruutuksia, ja Vilppahan teki työtä käskettyään. Kun Toffe laittoi ratsuaan ympyrälle, niin tämä taipui hienosti ympyrän muodossa ja siten meno näytti heti erittäin hyvältä. Pysähdykset olivat myös huolellisia, Toffe antoi aina pienen puolipidätteen ennen varsinaista pidätystä, ja näin tamma ymmärsi jo etukäteen mitä tältä seuraavaksi haluttiin. Peruutukset olivat alkuun sellaisia, että Vilppa lähti peruuttamaan kentän keskustaa kohden poistuen uralta, mikä ei tietenkään tarkoitus ollut, mutta useiden toistojen ja hyvien apujen myötä saimme myös uralla hyvän näköisiä peruutuksia aikaiseksi. Seuraavaksi lähdimme tekemään käynnissä ja ravissa pohkeenväistöjä, jotka kylläkin onnistuivat tältä ratsukolta kuin vettä valuen. Toffe valmisteli jälleen ratsunsa huolellisesti tehtävään ja antaessaan Vilpalle hyvät avut, lähti tamma kuuliaisesti väistämään jalkojaan toisen ylitse siltikin ryhdikkäästi eteen astellen. Ravissa oli alkuun pientä kankeutta, tamma kun ei mitä ilmeisemmin olisi jaksanut laiskuuttaan ylläpitää ravia vaan hidasti aina tilaisuuden tullen käyntiin. Topakoilla avuilla Vilppa saatiin kuitenkin hyvin ravaamaan ja sitä myöten saimme hyviä suorituksia aikaiseksi. Väistöjen ollessa paketissa jatkoimme pääty-ympyröille ja kiemuraurille ravissa ja laukassa. Hevoset asetukset ja taivutukset kiemuroilla olivat molemmissa askellajeissa oikein mallikelpoiset, joten tämän ratsuko meno oli todella kaunista katseltavaa vaikkakin taas reippaampaan askellajiin siirtyminen tuotti muutaman harmaan hiuksen. Laukan ylläpitämiseen Toffe sai käyttää reippaasti apuja ja ajaa koko ajan ratsuaan eteen. Loppuun otimme vielä ennen loppuverkkaa muutamat laukannostot käynnistä, jotka alkoivat sujua kerta toisensa jälkeen vain paremmin. Toffe kun malttaa vain istua syvälle satulaan ja pitää pehmeän käden, niin Vilppa kyllä liikkuu nöyrästi eteen, ja silloinhan tämä ratsukko saa tuotua sen parhaan puolensa esille, mitä nähtiin tänäänkin suhteellisen paljon.

Ryhmä 2
Jessika - Mörkövaaran Rasmus
Rasmuksen ja Jessikan yhteistyö pelitti tänään valmennuksessa todella hyvin, hevonen tuntui liikkuvan suorastaan ratsastajan ajatuksen voimalla eteen. Jo alkuverkassa ori asteli reippaasti liitävin askelin eteen kuunnellen samalla huolellisesti Jessikan antamia ohjeita. Ratsastaja sai nopeasti lämmiteltyä hevosensa ja siten pääsimme aloittamaan, ensimmäisenä tehtävänämme olivat etu- ja takaosakäännökset uralla suunta vaihtuen. Rasmus reagoi heti ratsastajan työtä tehtyään ja teki kyllä käännökset empimättä. Takaosakäännökset onnistuivat mallikkaasti, Rasmus polki maltillisesti takajaloillaan paikoillaan uralla samaan aikaan kun etuosa kääntyi ympäri. Sen sijaan etuosakäännöksissä hevonen tahtoi poistua etujalkojensa kanssa muutamaan otteeseen uralta, jolloin ratsastajan tuli tietenkin hieman tiukentaa otettaan ja antaa selvemmät ohjeet ratsulleen. Huolellisten käännöksien jälkeen jatkoimme ravissa tehden kahdeksikon muotoista kiemurauraa ja aina kahdeksikon lävistäjällä tuli ottaa temponlisäystä. Jessika sai Rasmuksen molempiin suuntiin hyvin taipumaan ympyröissä, eikä sinäänsä kiemurauralla ratsukolla mitään ongelmia ollut. Jessikan antaessa kevyesti pohjetta temponlisäyksiin siirtyessä, lähti Rasmus tasaisesti kasvattamaan vauhtiaan ja pidentämään askeltaan, mikä näytti kentänreunalta todella hyvältä. Ratsukko sai hyvien suoritusten jälkeen ottaa hieman itsenäisesti ravia kenttää ympäri ennen kuin jatkoimme laukkaamisella. Lähdimme laukkaamaan samaa kiemurauraa, tosin nyt vastalaukalla ja samalla ympyröiden jälkeen laukanvaihtoja tehden. Rasmus sen verta hyvänä kouluratsuna pystyi tekemään laukassa vaihdoin ilman, että tarvitsi hidastaa käyntiin tai raviin. Jessika oli tarkkaavaisena selässä ja sai tehtyä ratsunsa kanssa hienoja laukanvaihtoja lävistäjällä, sekä tehtyä hyvää vastalaukkaa ympyröillä. Puhtaiden suoritusten jälkeen pistimme Rasmuksen vielä lopuksi vauhtiin ja ratsastajan kevyeen istuntaan, ja pistelimme menemään ympäri kenttää reippaassa laukassa ilman kummoisempaa tavoitetta. Loppuverkan ratsukko sai tehdä maneesissa itsenäisesti. Rasmus oli tänään ensimmäistä kertaa valmennettavanani ja oli mukava nähdä, kuinka hyväksi kouluratsuksi se on kehittynyt ja kuinka orilla ja omistajalla keskenään sujuu.

Ziki - Mörkövaaran Herkkusieni
Simo ei tahtonut tänään kulkea valmennuksessa mitenkään eteenpäin, alkuverkassa se jumiutui keskelle kenttää ja heitti vain pienoisia pukkeja Zikin antamasta raipasta. Ja koska ori ei liikkunut eteen, ei sitä saatu kunnolla lämmiteltyä ja siksi hevonen oli hyvin jäykkä ja tahmea kun aloitimme tehtävien suorittamiset. Ratsastaja oli taas kuitenkin hyvin tilanteen tasalla selässä ja pyrki saamaan ratsunsa liikkumaan edes joten kuten eteen, mutta hieman huonolla menestyksellä. Alkuun lähdimme tekemään etu- ja takaosakäännöksiä uralla suunta vaihtuen. Ziki valmisteli Simon joka kerta hyvin käännökseen ja antoi rauhalliset avut, mutta mitään ei vain tahtonut tapahtua. Ohjeet tuntuivat menevän täysin orin korvista ulos, vaikka sitä kuinka mätki pohkeilla. Jouduin itse tulemaan kentälle kädestä pitäen kääntämään Simoa jotta se hieman suostui jotain tekemään, ja vain siten saatiin suorituksia aikaseksi. Takaosakäännökset menivät täysin metsään, pojan takajalat liikkuivat siinä missä etujalatkin, mutta etuosakäännökset lähtivät sujumaan hiljalleen jo paremmin. Epätoivoisten käännösten jälkeen lähdimme ratsastamaan ravissa kahdeksikon muotoista kiemurauraa ja aina lävistäjällä tuli tehdä temponlisäystä. Ravin ylläpitäminen oli ratsastajalle hyvin työlästä, Simo tahtoi jatkuvasti hidastaa käyntiin tai mennä täysin omia polkujaan. Taivitukset ympyröillä olivat alkuun hyvin mitättömiä sillä ori oli kankea kuin rautakanki. Temponlisäykset alkoivat onneksemme näyttämään muutaman toiston ja raipaniskun jälkeen jo ihan hyviltä, Simo pidenti tasaisesti askeltaan ja kulki huomattavasti reippaammin eteen. Ratsukko sai muutaman onnistuneen kiemurauran jälkeen mennä itsenäisesti kentällä ravia niin, että ratsastaja sai ratsastaa hevostaan eteen hyvän ravin saamiseksi. Jatkoimme kuitenkin pian samalla kiemurauralla, mutta nyt laukassa. Tarkoituksenamme oli mennä vastalaukkaa, ja aina lävistäjällä laukanvaihdot. Vastalaukka ei sinäänsä tuottanut ongelmaa kun päästiin laukkaamisen makuun, mutta tämä taitava hevonen kun ei millään olisi malttanut vaihtaa laukkaa. Ziki sai antaa reippaita apuja ja todella suuttuakin hevoselleen jotta tämä yhtään alkoi edes yrittämään. Tehtävää kerkesimme toistaa tovin ennen kuin olin joten kuten tyytyväinen suhteellisen hyviin suorituksiin, ja sitten ratsukko pääsikin itsenäiseen loppuverkkaan. Valmennuksessa näkyi selvästi ettei tänään ollut Simon paras päivä, mutta kovalla työllä ja topakoilla avuilla saimme Zikin kanssa hevosesta jotain irti.

Snniif - Mörkövaaran Viikari
Tänään Viki näytti todellisen kouluratsun luonteensa, se oli hyvin kuuliaisen näköinen alusta asti kuunnellessaan Snniifin antamia ohjeita ja liikkuessaan niiden mukaisesti. Alkuverkassa ori polki nätisti alleen ja teki reippaasti töitä ratsastajan käskystä, ja siten pääsimme nopeasti siirtymään päivän tehtäviin. Aloitimme etu- ja takaosakäännöksillä uralla suunta vaihtuen. Kun Snniif valmisteli hevosensa huolellisesti tehtäviin ja antoi tarkat avut kuitenkin reippaalla tahdilla, saatiin samantien todella hyvää jälkeä aikaiseksi. Viki tajusi heti mitä tältä haettiin ja toimi mahtavasti ratsastajansa alla. Takaosakäännöksissä muutaman kerran pojan takajalat lähtivät uralta etujalkojen töitä tehdessä, mutta Snniifin topakoilla otteilla saatiin Vikin virheet korjattua. Etuosakäännökset olivat hyvin mallikkaita, etujalat polkivat nätisti paikoillaan uralla takaosan kääntyessä ympäri. Käännösten ollessa hyvin paketissa jatkoimme ravissa kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle, lisäten mukaan lävistäjälle temponlisäykset. Viki oli sen verran vetreä, että se taipui hyvin ympyröillä ylläpitäen samalla rauhallisen ravin. Temponlisäyksissä ratsastajan avut eivät tuottaneet ensin mitään tulosta, ori ei mitä ilmeisemmin ymmärtänyt mitä tältä haluttiin, ja siten ne jäivät vähän vajaiksi. Muutaman kerran nähtiin kuitenkin hyviäkin lisäyksiä, joihin olikin hyvä lopettaa. Ratsukko sai itsenäisesti ravata kenttää ympäri ympyröitä tehden hetken aikaa, kunnes siirryimme laukkatehtävään takaisin kiemurauralle. Menimme kiemurauralla hieman vastalaukkaa niin, että joka toisella kierroksella Snniif hidasti ratsunsa käyntiin ja vaihtoi siitä laukan uudelleen. Vastalaukka onnistui ja taivutukset kaarissa olivat jälleen Vikillä todella hyvän näköiset vaikka vauhtia riitti. Sen sijaan laukanvaihdoissa oli pientä hämminkiä kun Viki ei alkuun meinannut hidastaa laukasta ollenkaan käyntiin ja sitten kun hidasti, niin uudestaan lähti sama vanha laukka. Toistimme tehtävää niin pitkään molempiin suuntiin kunnes olin tyytyväinen ratsukon suorituksiin, ja sitten ratsukko sai aloittaa itsenäisen loppuverkan. Valmentajan näkökulmasta tämä ratsukko on mitä ilmeisemmin kehittynyt viimenäkemästä, hevonen on suhteellisen rauhallinen ja kuuntelee ratsastaajansa hyvin, ja Snniifkin taitaa selässä tietää mitä tekee.

Laura R. - Mörkövaaran Sirena
Tänään Veena tuntui hieman hankalammalta kuin ennen, se ei jaksanut ollenkaan keskittyä ratsastajan apuihin ja tahtoi koko valmennuksen ajan puuhailla täysin omiaan. Alkuverkassa se löntysteli laiskasti eteen ja saattoi vähän jumia keskellä kenttääkin. Ratsastaja sai ottaa todella topakat otteet käyttöön, paljon reippaita pohjeapuja ja tarvittaessa myös raippaa, jotta saatiin tamma edes joten kuten eteen liikkumaan. Lähdimme aloittamaan valmennuksen etu- ja takaosakäännöksillä, suunta vaihtuen. Saimme Veenan kanssa yrittää todella monta kertaa kumpaankin käännöstä, jotta se suostui jotenkin kääntymään ympäri. Takaosakäännökset menivät täysin metsään, tamman takajalat liikkuivat täysin etujalkojen mukana eivätkä pysyneet paikoillaan uralla. Etuosakäännökset menivät himpun paremmin, kunhan Laura vain antoi topakat otteet eikä jäänyt ihmettelemään, että mitähän sitä tässä tekisi. Kun käännökset olivat hyvien yritysten jälkeen paketissa, lähdimme ravaamaan kahdeksikon muotoista kiemurauraa niin, että aina kiemurauran lävistäjällä tuli tehdä temponlisäystä. Taivutukset ympyröillä jäivät melko vaatimattomiksi kun tamma tahtoi olla niin kankea, eikä sitä muutenkaan näyttänyt tehtävät yhtään kiinnostavan. Ravi oli Veenalla melko tahmeaa, sitä täytyi koko ajan ratsastaa reippaasti eteen, eivätkä temponlisäykset näyttäneet siten eroavan normaalista löntysravista yhtään. Laura teki selässä parhaansa jotta tamma olisi edes hieman nostanut tahtiaan ja astellut pidemmin askelin eteen, mutta turhaan. Kun kiemurauraa oltiin molempiin suuntiin menty tarpeeksi kauan, ja tamma jotenkin teki niitä temponlisäyksiä, sai ratsukko jatkaa hetken aikaa ravissa uraa pitkin, jotta löytäisivät suunnilleen yhteisen sävelen. Laura taivutteli ratsuaan ravissa hyvin ja saikin sen välillä liikkumaan kohtuullisen hyvin, mutta eipä Veena laiskuuttaan jaksanut kauaa nätisti mennä. Lähdimme jatkamaan kiemurauralla vastalaukalla, ja aina joka toisella ympyrällä tuli tehdä laukanvaihto. Hieman paremmin Laura sai asetettua tamman ympyröillä, mutta laukkaaminen oli jälleen hyvin työlästä molempien osalta. Laukanvaihdoissa kesti aina tovi ennen kuin Veena päätti laukan vaihtaa, mutta suoraan sanoen yllätyin siitä, että Veena ylipäätään vaihtoi laukan käskystä. Hyvien kierrosten, taivutusten ja laukanvaihtojen jälkeen päästin ratsukon itsenäisen loppuverkkaan. Tamma ei mitä ilmeisemmin ollut tänään se reipas, tyypillinen Veena, ja se toi todellakin haastetta valmennukseen.

Toffe - Mörkövaaran Napsori
Snapsi tuntui tänään alkuun olevan hieman omissa maailmoissaan, se ei juurikaan reagoinut ratsastajan ohjeisiin, vaan tallusti tyynen rauhallisesti eteen. Toffe yritti alkuverkassa hyvin herätellä ratsuaan, hän sai tehdä paljon erilaisia tehtäviä ja taivutuksia, jotta saatiin ori virkenemään. Pikku hiljalleen Snapsin palautuessa maanpinnalle, aloitimme tehtävät ja lähdimme tekemään etu- ja takaosakäännöksiä suunta vaihtuen. Ensin ori ei liikauttanut edes korviaan Toffen antaessa sille ohjeita, sen verran itsepäisellä tuulella kun tuntui olevan. Napakat pohkeet ja pieni muistutus raipalla takapuoleen sai pojan kuitenkin tajuamaan tilanteen, ja sitten lähdettiinkin huolella tehtäviä tekemään. Etuosakäännökset onnistuivat ratsukolta hyvin, ratsastajan antaessa huolelliset avut Snapsi polki etujaloilla nätisti uralla ja käänsi takapuolensa ympäri. Sen sijaan takaosakäännöksissä oli pientä hankaluutta, kun takajalat tahtoivat lähteä koko ajan kävelemään uralta etuosan mukana. Toistimme tehtäviä molempiin suuntiin sen aikaa, että valmentaja oli tyytyväinen suorituksiin. Seuraavaksi lähdimme ravailemaan, ensin hyvän tuntuman löytämistä varten uraa pitkin, ja sitten kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle niin, että aina lävistäjällä tuli tehdä temponlisäystä. Toffe sai hyvin ratsunsa taivutettua ympyröillä ja nyt hevonenkin keskittyi maltillisesti tehtävään, ja siten ratsukon yhteistyö näytti hyvältä. Temponlisäykset olivat myös hyvin mallikkaita, ratsastajan käskystä hevonen lähti tasaisesti kohottamaan vauhtiaan ja pidentämään askeltaan oikeaan tapaan. Kiemurauraa ratsastelimme hetken aikaa, kunnes lähdimme hieman vauhdikkaampaan askellajiin eli laukkaan. Tarkoituksenamme oli jatkaa samaa kahdeksikkoa, ottaen vastalaukkaa ja tehdä joka toisella kierroksella laukanvaihto. Snapsin laukka oli tänään kyllä hyvinkin eteenpäin pyrkivää, ori suorastaan kiisi eteenpäin Toffen pidätteistä huolimatta. Rauhatonta poikaa sai kyllä tovin rauhoitella ennen kuin pääsimme itse tehtävään. Kiemurauralla Snapsi oli edelleen vauhdikas, mutta pysyi sen verta hyvin Toffen otteessa että kohtuu hyviä suorituksia nähtiin. Laukanvaihdoissa ratsastaja sai vain olla tarkkana, että se laukka myös vaihtui Snapsin vastaan laittamisesta huolimatta. Tänään ori oli vähän hankalampi ratsastettava eli myös haastetta saimme valmennukseen siltä osin, mutta kun ratsastaja pysyi vain itse rauhallisena ja antoi hevoselleen tarvittavat avut, niin hyvääkin tulosta saatiin aikaiseksi.