Kouluvalmennus 11.11.2011

Mörkövaaran järjestää taas kouluvalmennuksen, joka on avoinna vain tallin suomenhevoskasvateille. Valmennuksessa on kaksi ryhmää, joissa molemmissa paneudutaan perustehtäviin ja ratsastajan istuntaan hevosten koulutustasoihin katsomatta. Mikäli samalta omistajalta valmennukseen tulee kaksi hevosta, jaetaan ne automaattisesti eri ryhmiin, mutta mikäli vain yksi, niin valmentaja jakaa ryhmät osallistujamäärän mukaan. Valmennukseen otetaan rajattomasti tallin kasvatteja. Valmennus järjestetään 11.11.2011, ja viimeiset ilmoittautumiset otetaan vastaan edellisenä päivänä. Kyseessä on nimilistaan-valmennus, mutta siltikään hevosella ei tarvitse olla luonnetta, mikäli omistaja vain kuvaa osallistumisessa parin sanoin ratsuaan.
Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen valmennukseen tapahtuu mailitse kkfemnito@luukku.com, otsikolla Kouluvalmennus9, 10.11. mennessä. Muodossa Ratsastaja - <*a href="http://osoite">Ratsu<*/a> (+mikäli ei omaa luonnetta niin parin sanoin kuvailua)

Osallistujat
Ryhmä 1
Laura R. - Mörkövaaran Pyteri
Mitä ilmeisemmin ori ei ollut tänään aluksi kovinkaan yhteistyönhaluinen ratsastajansa kanssa, se mennä viipotti alkuverkassa täysin omaan tahtiin, vaikkakin Laura selässä pyrki laittamaan tämän ruotuun. Alkuverkassa pyysin ratsukolta paljon reipasta ravia ja suoria teitä, mutta hevonen päätti tehdä kaiken toisin ja niin laittaa hieman haastetta valmennukseen. Lauran ja Pyrren ollessa suurin piirtein vetreitä, lähdimme tekemään käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia. Ori protestoi heti hirmuisella pään viskomisella Lauran ohjeisiin ja teki kaikkea muuta kuin haluttuja taivutuksia. Kovasti sai ratsastaja siis töitä tehdä, ennen kuin poika lähti edes sinne päin taivutuksia tekemään. Avotaivutuksiin Laura sai antaa hyvin topakat ohjeet ja olla hyvin tarkkana kuolainapujen sekä jalkatyöskentelyn kanssa. Hiljalleen saatiin muutamat hyvän näköiset pätkät avotaivutuksia molempiin suuntiin ja sitten oli vuorossa sulkutaivutukset, jotka onnistuivatkin ihmeellisen hyvin. Pyrre alkoi pikku hiljaa panostamaan työskentelyyn ja siten sulut näyttivätkin jo pian erittäin mallikkailta. Jatkoimme sitten harjoitusravissa rataleikkaita ja ympyröitä tehden, orilla vain tahtoi olevan virtaa sen verta, että Laura sai muistaa hyvät puolipidätteet. Pyrren kulkiessa joten kuten maltillisesti harjoitusravissa eteen, lähdettiin menemään keskiravia. Keskiravi lähti sujumaan ratsukolta hyvin, mutta välillä Pyrre tahtoi lähteä oman mielen mukaan harjoittamaan enemmälti kiitoravia, ja Laura sai jälleen pidättää ratsuaan ja pistää tämän keskittymään hommiin. Hyvien ravisuoritusten jälkeen siirryimme keskiympyrälle laukkamaan. Ulko-ohja ja sisäpohje olivat arvossaan ympyrällä, muutoin ori tahtoi jatkuvasti pienentää ympyräänsä ja kohta laukata paikoillaan. Ympyrällä tuli tehdä myös hallittuja suunnanvaihtoja, jotka onnistuivat kohtuullisen hyvin, kunhan vain Lauralla oli taas antaa huolelliset avut ratsulleen. Sen sijaan suunnanvaihdon yhteydessä tehdyt laukanvaihdot eivät olleet niin yksinkertainen asia, Pyrre nosti yleensä saman laukan kuin mitä oli juuri laukannut tai sitten lähdettiin kiitoravilla eteen. Loppuun otimme vielä harjoituslaukkaa uraa pitkin mahdollisimman pitkin ohjin. Tänään oli valmennuksessa kyllä haastetta kerrakseen, mutta valmentajan näkökulmasta saatiin hevosesta paljon irti ja hyviä suorituksia aikaiseksi.

Ziki - Mörkövaaran Virituuli
Varpu oli tänään ensimmäistä kertaa valmennettavanani ja oli mukava nähdä, että kuinka Zikillä ja tammalla on lähtenyt yhteiselo sujumaan. Vähän tamma tuntui edelleen omaavan itsepäisiä piirteitä, alkuun se tahtoi jäädä jumimaan keskelle kenttää ja hieman jopa heitellä pieniä pukkeja Zikin laittaessa tätä liikkumaan eteen. Alkuverkassa ratsukon tuli mennä reippaalla ravilla eteen ja tehdä ympäri kenttää suoria teitä. Tiet olivat kyllä suoria niiltä osin, mutta se, että mentiinkö reippaasti, oli toinen juttu. Varpu lähinnä vain ihasteli maneesin seiniä ja käveli nopeasti, mutta ravista ei ollut tietoakaan. Topakasti Zikin tuli vain ohjata hevostaan ja laittaa tämä töihin, niin hiljalleen päästiin sopuun ja Varpu lähti kokoamaan itseään hienosti. Lähdimme käynnissä tekemään avo- ja sulkutaivutuksia, jotka lähtivät myös onnistumaan pienen väännön jälkeen hyvin. Ziki asetti ratsunsa huolellisesti molempiin taivutuksiin ja eikös tamma toiminut niin kuin tämän käskettiin menevän. Välillä Varpu tietenkin koetti luisua tehtävästä laiskotellen, mutta ratsastajan ollessa hyvin hereillä selässä ei ollut hevosella enää mitään mahdollisuuksia. Seuraavaksi jatkoimme harjoitusravilla eteen rataleikkaita ja ympyröitä tehden. Harjoitusravi lähti hyvin käyntiin, hiljalleen tamma alkoi kantaa itseään hyvin löytäessään sopivan tahdin ratsastajansa kanssa. Ympyröillä Zikin tuli vain muistaa taivuttaakin hevostaan, muutoin se tahtoi vain köpötellä turpa suorana ympyrälläkin. Harjoitusravin ollessa rauhallista ja tahdikasta, jatkoimme keskiravilla. Keskiravikin onnistui nätisti, kunhan Varpu vain malttoi keskittyä ja pysyä hereillä. Raviin emme tuhlanneet sen kummemmin aikaa kun ratsukolla se kohta oli hyvinkin hallussa, ja siksi siirryimme laukkaamaan keskiympyrälle. Laukka oli yllätykseksi ihmeen reipasta, ratsastajan ei juurikaan tarvinnut hopuuttaa ratsuaan eteen, pelkät laukkapohkeet riitti siihen. Ympyrällä tuli tietenkin tehdä myös suunnanvaihtoja ja sitä myöten myös laukanvaihtoja, jotka onnistuvat vähän vaihdellen. Varpu ei yleensä tajunnut, että mitä tältä haettiin silloin kun Ziki yritti tehdä ympyrällä suunanvaihtoa, ja siksi suunnanvaihdot olivat ratsukolla hieman omalaatuisia. Laukanvaihdot yleensä onnistuvat kun Ziki antoi maltillisen puolipidätteen, mutta käytti topakasti pohkeitaan. Loppuun otimme vielä harjoituslaukkaa uraa pitkin mahdollisimman pitkin ohjin. Vaikka alkuun Varpu tuntui hieman kovakalloiselta hevoselta, saatiin siitä hyvin irti valmennuksen aikana.

Tindy - Mörkövaaran Rosienne
Rosie oli hyvin yhteistyönhaluinen ratsastajansa kanssa alusta alkaen, se reagoi hyvin ratsastajan antamiin apuihin ja kuunteli ohjeita huolellisesti. Alkuverkassa ratsukon tuli mennä reippaalla ravilla eteen tehden paljon ympyröitä ja rataleikkaita, unohtamatta suoria, huolellisia ratoja. Rosie asteli pitkin askelein ravissa empimättä eteen ja näytti kovinkin virkeältä, toisin kuin selässä istuva Tindy näytti välillä torkahtavan paikoilleen. Kun ratsukko oli päässyt hyvin lämmittelemään ja ratsastajakin alkoi hiljalleen jo heräillä, lähdimme tekemään käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia. Alkuun tamma ei täysin näyttänyt ymmärtävän, että mitä tältä haettiin, mutta Tindyn topakoituessa ohjaamaan ratsuaan maltillisesti ja ennen kaikkea selkeästi, alkoi Rosie tekemään oikein mallikkaita avotaivutuksia. Ratsastaja piti hevosellaan koko ajan hyvin asetuksia yllä ja siten meno näytti todella hyvältä. Sulkutaivutuksissa tämä ratsukko suorastaa loisti, Tindyn lähestulkoon huomaamattomista avuista Rosie lähti tekemään rauhallisesti puhtaita sulkuja. Molempiin suuntiin toistimme sulut, jonka jälkeen lähdimme siirtymään raviin. Ratsukko sai tehdä harjoitusravissa rataleikkaita ja ympyröitä, joka ei kyllä haaste eikä mikään tälle parille ollut. Rosie ravasi nätisti eteen ja Tindy antoi selässä jatkuvasti pieniä apuja, ja muisti jopa hienosti taivuttaa ratsuaan ympyröillä. Harjoitusravista ratsukko siirtyi keskiraviin, jonka aikana Tindy sai kyllä hieman topakoitua kun Rosie ei hetkittäin malttanut keskittyä raviinsa, ja silloin mentiin jotain aivan muuta kuin keskiravia. Ravin ollessa ratsukolla hyvin paketissa jatkoimme keskiympyrälle hieman laukkailemaan. Ympyrällä laukatessa oli tarkoitus pitää hyvät asetukset ja selkeät, pyöreät radat, ja tietenkin mukana suunnanvaihtoja ja siten myös laukanvaihtoja. Tindy piti hyvin ulko-ohjan ja sisäpohkeen tuntumalla, jolloin Rosie laukkasi nätisti ison ympyrän muotoon. Suunnanvaihdot eivät tuottaneet välillä vähän reippaammastakaan laukasta ongelmaa, mutta muutamat laukanvaihdot olivat ratsukolla hieman omaperäisiä. Rosie ei aina malttanut aivan keskittyä jalkoihinsa ja siten laukanvaihdon aikana nähtiin vaikka minkälaista laukkaravia. Ympyrällä laukkaamisen jälkeen jatkoimme vielä hetken laukkaamista uraa pitkin mahdollisimman pitkillä ohjilla. Tämä ratsukko pelasi lähes koko valmennuksen ajan yhteen, ja siten he saivat tänään paljon tekemisistään irti.

Toffe - Mörkövaaran Seela
Tänään Seela oli mitä ilmeisesti hieman säikymmällä tuulella, tullessaan maneesiin se hätkähteli puolelta toiselta ja säpsyi koko ajan kun Toffe sääteli jalustimiaan. Alkuverkassa tamma oli hieman tahmea ja käyttäytyi kuin mikäkin luupää, eikä se siten meinannut ollenkaan kulkea ratsastajansa ohjeiden mukaan. Tavoitteena oli tehdä reippaassa ravissa paljon ympyröitä ja rataleikkaita, unohtamatta huolellisia reittejä. Seela tahtoi aluksi ravailla vähän sinne tänne, ja välillä se lähti jopa laukkaan säikähtäessään maneesin ulkopuolelta tulevia ääniä. Toffe tietenkin pyrki olemaan topakkana selässä ja rauhoittamaan tätä kaikin tavoin, ja hiljalleen se tuottikin tulosta. Ratsukon ollessa vetreänä lähdimme tekemään käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia. Alkuun Toffen ohjeet menivät Seelan toisesta korvasta samantien ulos sen lämpsiessä menemään suoraa uraa pitkin ilman minkäänlaista reagointia, mutta kun ratsastaja taas otti ohjia paremmin tuntumalle ja pyysi reippaasti hevostaan toimimaan, niin hetihän se Seela meille sellaiset avotaivutukset näytti että. Avotaivutukset onnistuivat hiljalleen molempiin suuntiin todella hyvin, mutta sulkutaivutusten kohdalla saatiin taas vähän tapella erimielisyyksistä ennen kuin ne sujuivat joten kuten. Seuraavaksi lähdimme harjoitusravilla eteen, samalla rataleikkaita ja ympyröitä tehden. Harjoitusravi oli ihmeen rauhallista alkuverkan raviin verrattuna, joka oli tietenkin hyvä, ja ympyröilläkin Toffe sai jo hyvin taivutettua Seelan pyöreään muotoon. Harjoitusravista siirryttiin sitten keskiraviin, jossa ratsastaja sai olla tarkkana, että Seela varmasti menikin hyvää keskiravia eikä sähläile sillä aikaa muuta. Välillä tamman keskittymiskyvyn herpaantuessa keskiravi ei näyttänyt enää miltään, mutta aina kun tyttö oli kuta kuinkin hereillä, niin silloin sujui hyvin. Ravista lähdimme sitten keskiympyrälle laukkailemaan, samalla siinä suunnanvaihtoja ja siten myös laukanvaihtoja tehden. Seelan laukka oli ajoittain hieman rauhatonta ja Toffe sai muistaa hyvän ohjastuntuman ja hyvät pidätteet, jotta tamma rauhoittui. Laukkaympyrällä ei sen suurempaa ongelmaa tullut, ratsastajan ohjeista Seela vaihtoi hyvin suuntaa ja samoten laukanvaihdot onnistuivat yllättävän helposti. Loppuun ratsukko sai vielä laukkailla uraa pitkin mahdollisimman pitkin ohjin. Ajoittain tänään nähtiin valmennuksessa tältä ratsukolta erittäin mallikkaita suorituksia, mutta ratsastajan täysi saada Seela kuuntelemaan enemmän ohjeita ja keskittymään tehtäviin.

Jim - Mörkövaaran Hirmu-Vili
Vilillä tahtoi tänään olla hyvinkin ailahteleva päivä, välillä se kulki niin nätisti ja reippaasti että, ja välillä sitten jäätiin kentän keskelle luimimaan ja heittämään pieniä pukkeja. Alkuverkassa Vili käyttäytyi suhteellisen hyvin ja se kuunteli maltillisesti ratsastajan ohjeita, ja pyrki liikkumaan niiden mukaan. Tarkoituksena oli mennä tehdä reippaassa ravissa paljon ympyröitä ja rataleikkaita, ja olla unohtamatta suoria, huolellisia ratoja. Jim oli jälleen hyvin hereillä selässä ja käskytti hevostaan minkä vain kerkesi, ja siten Vilikin vetristyi yllättävän nopeasti ja päästiin samantien aloittamaan päivän tehtävät. Ensimmäiseksi lähdimme käynnissä tekemään avo- ja sulkutaivutuksia, joiden aikana Jim sai antaa huolelliseet ohjeet ratsulleen, jotta tämä toimi niin kuin piti. Aluksi jääräpäinen Vili tahtoi vain kävellä suoraan vaikka ratsastaja kuinka selässä käytti reippaasti pohkeapuja ja istuntaa. Useilla toistoilla, ja vielä kerran toistoilla, saimme kuitenkin lopulta orin tekemään itseasiassa suhteellisen hyviä avotaivutuksia, joissa asetukset olivat erinomaiset. Myös sulkutaivutusten kanssa ratsukko sai alkuun hieman vääntää kättä, mutta vähitellen sulutkin näyttivät luonnistuvat oikein hyvin, kunhan vain Jim käytti reippaasti apuja hevoselleen. Taivutusten ollessa hyvässä jamassa siirryimme harjoitusraviin, jossa ratsukko sai jälleen tehdä suuren määrän ympyröitä ja kiemurauria. Vilin harjoitusravi oli paikoin hieman turhankin reipasta, joten ratsastaja sai muistaa puolipidätteet kohtuullisen usein. Myös ympyröillä taivutuksiin sai ratsukko kiinnittää muutamaan otteeseen huomiota. Harjoitusravista jatkoimme piakoin keskiraviin, jonka aikana Vili kyllä sähläsi täysin omiaan ja ratsastaja sai tehdä paljon töitä, että sai Vilin kulkemaan edes muutamaan otteeseen hyvin eteen. Kun Vili pääsi kuitenkin loppujen lopuksi hyvin keskiravin makuun, niin sittenhän ratsukko alkoi menemään ravissa oikein hienosti ongelmista tietoakaan. Ravitehtävien ollessa vuorostaan paketissa jatkoimme laukkaamaan keskiympyrälle, tehden välillä suunnanvaihtoja ja siten myös laukanvaihtoja. Ratsastaja piti hyvin ohjas- ja pohjetuntuman ympyrällä, jolloin ori laukkasi nätisti koko ajan ympyrän muodossa, eikä ympyrä myöskään suurentunut tai pienentynyt jatkuvasti. Suunnanvaihdoissa Vili ei pysynyt täysin aina vauhdinhuumassa mukana ja silloin reitti oli mitä erikoisin, mutta sen sijaan laukanvaihdot onnistuivat joka kerta huolellisten apujen seurauksena hyvin. Loppuun ratsukko sai vielä jatkaa laukkaamista uraa pitkin mahdollisimman pitkin ohjin. Mitäpä tämän ratsukon tämänpäiväiseen valmennukseen oikein sanomaan, hevonen tahtoi olla hieman omalaatuisella tuulella ja siksi kulki välillä miten sattui, mutta ratsastaja jälleen korjasi virheitä ahkerana ja pyrki saamaan Vilin liikkumaan suurinpiirtein oikein.

Ryhmä 2
Laura R. - Mörkövaaran Lennokas
Laura ja Lenni olivat selvästikin sitä mieltä alusta lähtien, että nyt tehdään kunnolla hommat ilman turhan päiväistä säätämistä. Ratsastaja pisti alkuverkan aikana jo ratsunsa kulkemaan niin kuin tarkoitus oli, yhtään omaa ohjaa Laura ei Lennille antanut. Alkuverkan ratsukko sai mennä reippaalla ravilla melko itsenäisesti, kunhan vain ympyröitä ja puhtaita ratoja tekivät, niin sillä päästiin hyvin alkuun valmennuksessa. Ori kantoi itsensä todella hyvin alusta alkaen ja ratsastaja oli hereillä selässä, ja siten ratsukon meno näytti hyvältä koko valmennuksen ajan kunhan vain Laura topakasti piti hevosen hallinnassaan. Alkuverkan ollessa paketissa lähdimme tekemään käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia. Ratsastaja asetti hevosensa hyvin taivutuksissa ja antoi rauhalliset avut, ja niin Lenni teki työtä käskettyään näyttäen erittäin hienolta kouluratsulta. Välillä Lenni tietenkin yritti hieman luistaa tehtävistä kun Laura ei täysin keskittynyt itse asiaan, mutta piakoin hevonen oli taas hyvin ratsastajansa käsissä. Avojen ja sulkujen luonnistuessa hyvin jatkoimme harjoitusravissa eteen. Lenni ravasi hyvin maltillisesti ratsastajansa alla, se ei turhia hötkyillyt eikä laiskotellut. Harjoitusravissa ratsukko menimme rataleikkaita ja kiemurauria, ja tarkoituksena tietenkin hyvät ja selkeät tiet. Ratsastaja sai käyttää paljon pohjeapuja jotta Lenni pysyi hyvin muodossa ja taipui etenkin kiemuroilla. Seuraavaksi siirryimme harjoitusravista keskiraviin ja tarkoituksena toistaa samoja tehtäviä. Lenni pysyi hyvin ratsastajan ollessa topakkana keskiravissa, mitään ongelmia ei ratsukolla ravailussa liiemmin ollut. Ravista jatkoimme tietenkin laukkaan, ja tarkoituksena oli laukkailla hallitusti keskiympyrällä, tehden välillä suunnanvaihtoja sekä laukanvaihtoja. Laukanvaihdot koituivat yllättävän hankaliksi ratsukolle, Laura yritti antaa selkeät avut ratsulleen, mutta jostain syystä laukka ei aluksi millään vaihtunut. Muuten ratsukko kyllä hyvin hoiti laukkaamisen ympyrän muodossa ja Lenni näytti niin parhaimmat puolensa. Loppuverkkaan ratsukko sai siirtyä muutaman itsenäisen laukkakierroksen jälkeen. Hieman vierähti aikaa Lennin ja Lauran edellisestä kouluvalmennuksesta, mutta valmentajana ja kasvattajana positiivisesti yllättynyt Lennin kouluratsun taidoista, sen verran hyvin heillä tänään sujui.

Ziki - Mörkövaaran Herkkusieni
Tänään Simo oli valmennuksessa täysin oma itsensä, alusta alkaen se asteli reippaasti eteen kuunnellen huolellisesti Zikin antamia ohjeita. Zikikin tuntui olevan selässä hyvin hereillä koko ajan ja siten saimme tänään paljon irti ratsukosta. Alkuverkassa Simo kulki jo hienosti muodossa eteen kun ratsastaja taivutteli sitä reippaassa ravissa ympyröillä. Aluksi kiinnitettiin huomiota myös paljon puhtaisiin teihin, kovinkaan ei oikomista tai mutkittelua suvaittu. Ratsukon ollessa hyvässä vireessä lähdimme tekemään käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia. Ratsastaja asetteli hevosen hyvin taivutuksiin ja laittoi tämän liikkumaan ripeästi eteen, samalla tietenkin taivutusta tehden. Simo teki täysin niin kuin ratsastaja tältä vain pyysi, ja siten ratsukon meneminen oli todella hienon näköistä katseltavaa. Avotaivutukset onnistuivat mutkitta, sulkutaivutuksissa Simo lähti ensin vain pohkeenväistöillä menemään eteen, mutta pienen korjauksen myötä nähtiin myös mallikkaita sulkutaivutuksia. Käynnistä jatkoimme raviin, harjoitusraviin, jossa ratsukko sai tehdä paljon kiemurauria ja rataleikkaita, tietenkin muistaen edelleen ne hyvät tiet. Harjoitusravissa Simo hieman lisäsi vauhtiaan ja siksi Ziki sai pitää hyvin ohjat käsissä ja pidätellä vähän väliä ratsuaan, jotta tämä pysyi hallitussa ravissa. Harjoitusravin ohelle otimme myös keskiravia, jonka aikana ratsukon yhteistyö näytti jälleen erittäin hyvältä. Simo taipui hyvin kiemurauralla kun Ziki sai sille hyvät asetukset aikaiseksi, ja myös samalla maltillinen keskiravi pysyi hyvin yllä. Ratsukon tehdessä niin hyvää työtä muiden valmennuksen ratsukoiden vielä mennessä keskiravia, saivat Ziki ja Simo tehdä lisäksi hetken aikaa ravissa pohkeenväistöjä, jotka sujuivat ongelmitta. Jatkoimme laukassa keskiympyrälle, jossa tuli tehdä suunnanvaihtoja ja siten myös laukanvaihtoja. Ziki sai hyvin taivutettua Simo jälleen ympyrän muotoon ja orin laukkakin näytti suhteellisen hyvältä. Suunnanvaihdoissa ratsukolla oli pientä erimielisyyttä ympyrän halkaisijalla, mutta reippailla otteilla ratsastaja sai hevosensa menemään hyvällä reitillä oikeaan suuntaan. Laukanvaihdot onnistuivat kuitenkin hyvin, Zikin merkistä Simo vaihtoi maltillisesti laukan, kunhan vain jälleen ratsastaja antoi hyvät avut. Laukan jälkeen ratsukko sai aloittaa itsenäisen loppuverkan. Tänään tämän ratsukon suoritukset menivät täysin pakettiin Simon kuunnellessa todella hyvin valmennuksen ajan Zikin ohjeita.

Daivive - Mörkövaaran Jermu
Daivivella ja Jermulla sujui valmennuksessa tänään ihmeen hyvin, ori oli suhteellisen yhteistyökykyinen ja ratsastajakin oli hyvin hereillä selässä alusta alkaen. Alkuverkassa Jermu tietenkin hieman yritti ryöstää ohjaa ratsastajaltaan ja lähteä oman pään mukaan liikkumaan, mutta topakoilla otteilla Daivive sai hyvin orin menemään ohjeiden mukaisesti. Ratsukko lämmitteli alkuun reippaalla ravilla, tehden samalla paljon ympyröitä ja huolellisia teitä ympäri maneesia. Jermu asteli kevein askelin eteen Daiviven antaessa sillä huolellisia apuja, ja siten ratsukon meno näytti oikein hyvältä. Lähdimme ensiksi tekemään käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia, joita kyllä harjoittelimme Jermun kanssa edellisessäkin valmennuksessa, mutta hyvähän se kerrata nekin. Daivive sai Jermun nopeasti hyviin asetuksiin sulkutaivutuksissa ja ori työskentelikin ihan mielellään, eli niiden parissa ei ongelmia ilmennyt. Avotaivutuksissa ratsastaja sai käyttää vähän napakampia otteita, jotta Jermu kulki niin kuin pyydettiin. Kun taivutukset luonnistuivat hyvin molempiin suuntiin, jatkoimme harjoitusravissa eteen tehden paljon rataleikkaita ja kiemurauria. Daivive sai jälleen paljon taivutella hevostaan, joka kyllä ravasi yllättävän nätisti ratsastajan alla. Välillä ori tahtoi kiihtyä vähän reippaammalle askeleelle, mutta huolellisilla pidätteillä ja uppoutumalla kunnolla satulaan, sai Daivive hyvin Jermun takaisin rauhalliseen raviin. Jatkoimme samaa myös välillä keskiravia koittaen, Jermu nosti nätisti tahtiaan ja piti reipasta, mutta hallittua keskiravia hyvin yllä ratsastajan toimesta. Hyvien ravisuoritusten jälkeen lähdimme hieman laukkailemaan, tarkoituksena oli ottaa keskiympyrällä laukkaa niin, että mukaan tuli paljon suunnanvaihtoja ja siten myös laukanvaihtoja. Jermu lähti aluksi laukassa menemään vähän kovempaakin vauhtia, mutta kun ratsastaja alkoi pyytämään hevosta hommiin vaihtojen merkeissä, alkoi askellaji hieman tasaantua. Suunnanvaihdot onnistuivat keskiympyrän sisällä hyvin, Daiviven merkistä Jermu teki hallitun kiemuran kääntyen toiseen suuntaan, samalla tietenkin tehden hyvän laukanvaihdon. Toistimme ympyrää molempiin suuntiin niin kauan, että asetukset olivat ympyrällä hyvät ja että vaihdot onnistuivat mallikkaasti. Sen jälkeen ratsukko saikin siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan. Koska Jermu oli tänään hieman mukavemmalla tuulella kuin normaalisti, saimme valmennuksesta paljon irti ja mallikkaita suorituksia aikaiseksi.