Mörkövaara

Muistoissa: Velhonkuje - virtuaalihevonen
k. 23.06.2018

NimiVelhonkuje LempinimiKuje
Rek.nroVH16-018-1523 Synt.päivä ja ikä27.04.2016, 26v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri159 cm, trt
KoulutustasoVa B, 100cm, Helppo, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaTaikavuoren tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 28.02.2018
34 + 25 + 17 + 13 + 4 = 93p, YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.04.2017
6,5 + 41 + 17 + 20 + 15 = 99,5p, KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.04.2017
8,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.03.2017
9,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 103,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.03.2017
7 + 41 + 19 + 20 + 15 = 102p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.06.2018
13 + 17 + 23 + 25 + 20 = 98p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Kuje on hieman omalaatuinen, mutta pohjimmiltaan mukava ja mutkaton suomenhevosori. Ori kunnioittaa hoitajiaan ja on käsiteltäessä melko tasaisen rauhallinen, eikä se varsinaisesti omaa orihevosten suurta egoa. Yksi asia kuitenkin on, joka hankaloittaa arkipäiviä ja erityisesti uusia tilanteita - Kuje on äärettömän kova kyttäilemään ja säikkymään asioita. Pienetkin rasahdukset tai kummalliset varjot saavat sen päästä pyörälle ja välillä pakokauhun valtaan, joten hoitajankin on syytä olla aina hieman varuillaan. Säikkyessään Kuje joko jumiutuu paikoilleen tai säpsähtää ja pomppaa hieman sivulle, mutta ei se onneksi lähde säntäämään karkuun. Orin luonteen vuoksi hoitajan on syytä pysyä aina rauhallisena ja reilusti tutustuttaa Kuje niihin asioihin, joita se kummastelee. Tutussa ja turvallisessa ympäristössä, ilman haittatekijöitä, Kuje on kuitenkin oikein näppärä peli.

Kuje kannattaa hoitaa sen omassa karsinassa, eikä sitä suositella kiinni sidottavaksi, sillä jos se jotain säikähtää niin eipähän tule ainakaan vetopaniikkia. Reipas hoitaja suoriutuu orin kanssa hoitotoimenpiteistä mutkitta, Kuje onkin suhkot helppo hoidettava, sillä eihän se laita omalle hoitajalleen juurikaan vastaan. Tällöin harjaus, kavioiden puhdistus, loimitukset ja muut vastaavat toimet sujuvat ongelmitta, toki huonon päivän sattuessa esimerkiksi kavioiden puhdistus voi olla hieman työläämpää. Varustaessa Kuje saattaa näyttää hieman hapanta naamaa, luimistella ja vähän nostella huuliaan, muttei se pahaa kenellekään tee. Satula menee selkään siis yleisesti hyvin, ja suitsiessakin Kuje ottaa kuolaimet vastaan nätisti, joskus tosin vaatien pienen kutittelun suunpielestä. Karsinasta pois lähdettäessä hoitaja on syytä tarkistaa, että reitti on tallin sisällä selvä, eikä Kujeelle tule pahoja paikkoja vastaan heti ensimetreillä. Taluttaessa ori kipittää nätisti hoitajansa perässä, mutta kyllä sen silmät ja korvat kääntyilevät jatkuvasti eri suuntiin, etsien sitä kammottavaa asiaa ympäriltään. Maastakäsiteltynä kannattaa hevosen eleitä siis seurata tarkasti.

Ratsastaessa ori voi olla alkuun hieman hötky ja malttamaton, mutta se rauhoittuu yllättävän nopeasti päästessään työskentelemään napakan ihmisen kanssa. Kuje on selästä hyvin yhteistyökykyinen ja se omaa miellyttämishalua, joten kun sen kanssa löytää yhteisen sävelen, on vain taivas rajana. Ori omaa todella tasaiset ja pehmeät askeleet, jotka on myös ratsastajalle miellytävät, kunhan vauhti vain pysyy asiallisena, eikä se lähde kiitämään liian vauhdikkaasti. Kuje on asteen verran herkkä ratsastettava, se ei pidä kovista otteista, ainakaan kuolameista, joten sitä saa ratsastaa todella pienin avuin. Vastaavasti ori reagoi hyvin herkästi, joten eipä sitä tarvitsekaan missään tilanteessa alkaa runnomaan. Erityisesti kentällä Kuje on siis oikea unelmaratsu jos sen saa liikkumaan tasaisesti ja tahdikkaasti eteen, kunhan se ei nää vihreitä miehiä aidan toisella puolella. Toki maastossakin ori pelittää, mutta etenkin alkuun se voi olla hyvin jännittynyt ja hermostunut, joten se tarvitsee aikaa ja kannustusta selästä rentoutumiseen.

Kouluratsastus käy Kujeen kanssa kuin tanssi, sillä hyvin apujen välissä ollessaan se toimii kuin ajatuksen voimalla konsanaan. Vaikka ori ei varsinaisesti mitään ilmaiseksi anna, ei sen työstäminen ole mitään rakettitiedettä, kunhan vain ratsastaja hallitsee kroppansa. Kuje on koulutettu vaativa B tasolle saakka, joten se osaa jos jonkinmoista kiemuraa ja liikettä, joiden suorittamisesta se myös itse pitää. Orilla on mukava tehdä niin pienempiä ja ajatusta vaativia tehtäviä kuin myös mennä isosti eteen, ilman suurempaa ajatusta. Parhaimmillaan, tai näyttävimmillään, Kuje on ehdottomasti koottuna, se kantaa itsensä niin ryhdikkäästi, mutta vaivattomasti. Lisäksi siltä luonnistuu hyvin mm. laukanvaihdot ja avo- ja sulkutaivutukset lajissa kuin lajissa.

Esteillä Kujeella on hyviä ja huonoja päiviä - välillä se on niin reipas ja yrittelijäs ratsu, joka hyppäisi pyydettäessä vaikka koko tallin yli, ja välillä se on taas niin hölmöä kyttäilevää hevosta, että hermot menee. Taitava kuski saa orin kuitenkin huononakin päivänä hyvin kuulolle ja keskittymään tehtäviin, joten ei se täysin mahdoton niinkään päivinä ole. Tasaisen laukan ja hyvän mielen löytäessä Kuje on oikein ketterä ja tasapainoinen estehevonen, joka hyppää hyvällä tyylillä metrin esteratoja. Kuje on siitä mukava, että se ei koskaan esimerkiksi ryntäile lähestymisissä, vaan malttaa edetä tasaisesti. Puolestaan erikois- ja maastoesteet ajoittain tuovat pientä stressiä hevoselle, mutta sekin häilyy kun ori saa ilman kiirettä katsoa ja ihmetellä.

Kilpailuissa ori vaatii hoitajalta pitkää pinnaa ja todella paljon aikaa, sillä uudet paikat ja hirmuinen hälinä ei ole aina Kujeelle mieluisin asia. Matkat kilpapaikoille sujuvat usein kohtuullisen hyvin, ori on niin paljon matkustanut elämänsä aikana, että tuttuun traileriin meno ja siellä matkustaminen ei ole ongelma eikä mikään. Sen sijaan kilpapaikalle saavuttua se saattaa oikeasti jumiutua aloilleen ja silmät pyöreänä, korvat höröllä, seurata ympärillä pyörivää menoa, aivan kuin ikinä ennen ei olisi maailmaa nähnytkään. Tämän vuoksi Kujeella kannattaa suunnata pikimmiten lämmittelemään, jotta se ennättää rentoutua ja keskittyä itse asiaan ja ratsastajan apuihin ennen radalle menoa. Ajoittain Kuje loistaa kilpailuissa, tehden kerta toisensa jälkeen uskomattoman hienoja suorituksia, jolloin jännityksestä ei ole tietoakaan. Välillä taas yksikin pieni varjo tai ääni saa sen hyvin varuilleen, jolloin on aivan sama mitä selässä tekee, niin hevonen ei silti varmasti liiku mihinkään suuntaan, ainakaan ennen kuin suuri ja pelottava "vaara" on ohi.

Sukulaiset

i Kujeilija evm
sh-o, trt, 160cm
ii Leikkimieli evm
sh-o, trt, 161cm
iii Peukaloinen evm
sh-o, rt, 157cm
iie Lystikäs evm
sh-t, m, 159cm
ie Kujakatti evm
sh-t, rt, 156cm
iei Varmajalka evm
sh-o, prt, 153cm
iee Katala evm
sh-t, rt, 162cm
e Velhonkutri evm
sh-t, rt, 155cm
ei Velhonvedättäjä evm
sh-o, trt, 164cm
eii Tallaaja evm
sh-o, trt, 162cm
eie Velhonviettelijä evm
sh-t, prt, 159cm
ee Kutriina evm
sh-t, vrt, 151cm
eei Kapteeni evm
sh-o, vrt, 153cm
eee Hempeä-Helmi evm
sh-t, vrt, 149cm

i. Kujeilija oli nimensä veroinen suomenhevosori, sillä vaikka se oli yleisesti kohtalaisen tasainen ja oriksi helppo käsiteltävä, jaksoi se aina vähän kujeilla hoitajiensa kustannuksella. Ori oli täten kova esimerkiksi karkailemaan tarhastaan tai puolestaan taluttaessa se saattoi aivan yhtäkkiä singota täysin päinvastaiseen suuntaan sata lasissa, ja tämän jälkeen tykkäsi leikkiä hippasta. Vaikka Kujeilija osasikin ajoittain pelleillä, oli se äärettömän etevä ratsuhevonen, joka niitti erityisesti nuorempana paljon menestystä koulu- ja esteradoilla. Kapasiteettia orilla riitti rataesteillä metriin asti, puolestaan koululuokissa se sijoittui yleisimmin helppo A tasolla. Rakenteellisesti Kujeilija ei ollut ehkä se hienoin mahdollinen, sillä oli aika pieni pää ja etuosa, kun puolestaan takaosa oli massiivisempi ja lihaksikkaampi. Väritykseltään ori oli kaunis tummanrautias kera hienon piirtopään, lisäksi säkäkorkeutta tämä omasi vajaat 160cm. Kilparatsun viran ohessa Kujeilijaa käytettiin jalostukseen, mutta rakenteensa vuoksi melko varovasti, vain hyvärakenteisille tammoille. Kujeilija jätti jälkeensä seitsemän jälkeläistä, joista kaikki varsat perivät isänsä tummanrautiaan värityksen ja ehkä vähän hassumman luonteen. Ori sairastui vanhemmalla iällä puhkuriin, joka ei kuitenkaan helpottunut hyvästä hoidosta huolimatta. Näin ollen Kujeilija päästettiin vihreimmille niityille sen ollessa 19 vuoden ikäinen.

ii. Leikkimieli oli vähintäänkin yhtä hupsu hevonen, mitä jälkeläisensä Kujeilija. Ikävästi tämän orin leikit vaan aina äityivät siihen tilanteeseen, ettei se ollut oikeastaan kenenkään käsiteltävissä saati hallittavissa. Tämän vuoksi Leikkimieli vaihtoi nuorempana muutamaan otteeseen kotia, sillä se ei tuntunut löytävän ihmistä, joka sen kanssa pärjäisi. Lopulta vanhempi mieshenkilö osti sen omakseen ja pitkäpinnaisesti koulutti kutakuinkin kansalaiskelpoiseksi. Tällöin Leikkimielellä pystyi ratsastamaan jotenkuten, mutta ehdottomasti parhaimmillaan se oli ajaessa. Orin omistaja oli vanha valjakkokisatuomari, joten nopeasti Leikkimieli oppi vaativat ajoluokat ja pääsi kilpailemaan niiden pariin. Vanhemmalla iällä Leikkimieli oli valjakkokilpailuissa lähestulkoon lyömätön, jonka myötä se voitti useita kymmeniä kilpailuja vain parin vuoden aikana. Väritykseltään komea Leikkimieli oli tummanrautias ilman merkkejä ja säkäkorkeutta tältä löytyi noin 161cm. Ori meinattiin useaan otteeseen ruunata, mutta koska omistaja odotti, josko siitä joku jalostusmielessä kiinnostuisi, ei sitä koskaan tehty. Myöhemmiten Leikkimieli sai kolme jälkeläistä, yhden tamman ja kaksi oria, joista kehittyi isänsä kaltaisia hulivilejä. Ori oli yksi yö 23 vuoden ikäisenä menehtynyt omaan karsinaansa, mutta kuolinsyytä ei lähdetty selvittämään.

ie. Kujakatti tuli hienosta suvusta, jossa löytyy menestyjiä niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa, jonka myötä tästäkin tammasta odotettiin kilparatojen kuningatarta. Tamma sai huolellisen ratsukoulutuksen ammattilaiselta jo kolmen vuoden iässä, startaten ensimmäisissä kilpailuissaan vuotta myöhemmin. Kujakatti alkoi menestymään suorastaan vauhdilla kaikkien näiden kolmen lajien parissa, ollen kuitenkin aivan parhaimmillaan esteillä. Kapasiteettia Kujakatilla riitti aina 110cm luokkiin, kun puolestaan koulussa sillä kisattiin keskimäärin helppoa B:tä. Reippaan kisatahdin ohessa Kujakatti sai kuuden vuoden ikäisenä ensimmäisen jälkeläisensä, Kujeilijan. Tamma periytti jälkeläiselleen selvästi hyvän ratsuhevosen lennokkaita liikkeitä ja hyvää hyppytyyliään. Luonteeltaan Kujakatti oli sellainen täysin perus, normaalisti ihmisten käsiteltäessä se oli mukava, mutta aika-ajoin saattoi hieman myös vängätä suutuspäissään vastaan. Sirorakenteisella tammalla säkäkorkeutta oli vajaat 156cm ja väritykseltään tämä oli puhtoinen rautias kera pienen pään tähden. Kujakatin menehtyminen tuli kaikille suurena yllätyksenä, sillä tamma joutui ikävään onnettomuuteen laitumella touhutessaan, jolloin se katkaisi jalkansa. Tällöin tammalla oli ikää vain 10 vuotta, jolloin se oli vielä täydessä kisakäytössä ja toisesta jälkeläisestäkin kovasti haaveiltiin.

e. Velhonkutri on Kujeen tavoin Taikavuoren tilan kasvattama suomenhevostamma, joka nytemmin viettelee ansaittuja eläkepäiviään liki 25 vuoden ikäisenä. Tamma myytiin nuorena kasvattajalta perheeseen, jossa haettiin lapsille hyvää, helppoa ratsua aina kotikentille sekä pikkukilpailuihin. Perheessä Kutri koulutettiin helppo B tasolle, puolestaan esteitä sillä hypättiin noin 70cm korkeudella, vaikka sillä varmasti olisi potentiaalia suuremmillekin esteille ollut. Lisäksi tamma oli etevä kärryjen edessä, jonka vuoksi perheen isä kilpaili sillä muutamaan otteeseen myös valjakkoajokisoissa noviiseissa luokissa. Ratsastuskilpailuissa Kutri ei liiemmin kuitenkaan menestynyt, liekkö syynä iän kertyessä hieman malttamattomampi ja kipakampi luonne. Pian perhe ymmärsikin, etteivät he pysty työskentelemään Kutrin kanssa tämän oikkujen vuoksi, joten se myytiin takaisin kasvattajalleen. Kasvattaja sai tammasta heti oivan siitostamman, jonka myötä Kutri sai jalostusvirkansa aikana neljä hienoa jälkeläistä. Jälkeläisistä kaikki oli oreja, ja selvästikin Kutri periytti näille valjakkohevosen piirteitä, sillä myöhemmiten kaikki näistä on menestynyt valjakkoajoissa. Kutri on väritykseltään rautias, tosin nyt seassa on jo useampikin harmaa karva, eikä sillä ole minkäänlaisia pään- tai jalkojenmerkkejä. Kaunisrakenteisella tammalla säkäkorkeutta löytyy 155cm.

ei. Velhonvedättäjä on jo edesmennyt suomenhevosori, joka aikoinaan valloitti Etelä-Suomen näyttelykehät ja vei kaikki palkinnot mennessään. Ori omasi todella upean ja lihaksikkaan rakenteen, jota korosti sen hieno tummanrautias väritys kera suorastaan hillittömän harjan. Velhonvedättäjällä oli lisäksi hienot matalat valkoiset sukat jokaisessa jalassa, joka teki tästä isosta, 164cm korkeasta, orista entistä mielenkiintoisemman näköisen. Lukuisten BIS-voittojen lisäksi ori kantakirjattiin kuuden vuoden ikäisenä likimain parhain pistein ikinä KTK-I palkinnolle. Näyttelykehien ulkopuolella Velhonvedättäjään törmäsi usein kenttäratsastuskilpailuissa, jossa sillä kilpailtiin CIC1 tasolla saakka. Kyseisen lajin parissa ori oli muutamana vuotena rotunsa parhaimmistoa, jonka myötä sillä on ratsastuksestakin useampi mitali plakkarissa. Luonteeltaan Velhonvedättäjä ei ollut helpoin mahdollinen, se oli hyvin oman arvonsa tunteva ja näytti epävarmoille hoitajille heti kättelyssä taivaan merkit. Upean menestyksen myötä ori oli todella kysytty hevonen jalostukseen, vaan ei sen omistaja sitä kaikille kuitenkaan huolinut antaa. Velhonvedättäjä sai elämänsä aikana kahdeksan jälkeläistä, joille se erityisesti periytti hienoa rakennettaan ja hyvää terveyttä. Ori eli peräti 27 vuoden ikään asti, jolloin sen kunto yhtäkkiä romahti ja se päästettiin tuskistaan.

ee. Kutriina oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka oli väritykseltään vaaleanrautias ilman merkkejä ja jolla säkäkorkeus hipoi 151cm rajaa. Luonteeltaan tamma oli kerrassaan super, se oli todella hyväluontoinen ja rauhallinen hevonen, joka ei vetänyt stressiä missään tilanteessa. Tämän vuoksi omistaja rakasti käydä Kutriinan kanssa erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi torijuhlissa talutusratsastamassa lasten iloksi. Tamma oli perinteinen harrastehevonen, jolta taittui kouluratsastus helpoissa luokissa ja rataesteiden hyppääminen vajaassa metrissä. Jonkun verran Kutriinalla kilpailtiin, erityisesti koulun parissa se sai matkaansa muutamia ruusukkeita, muttei se kuitenkaan mitään merkittävää voittanut. Kutriinan omistaja halusi kovasti tammalleen jälkeläisiä, mutta koska hän ei itse uskaltanut ryhtyä asiaan, liisasi hän tammaansa kahden varsan verran Taikavuoren tilalle. Tamma sai tällöin kaksi hienoa jälkeläistä, joista toinen oli tammavarsa ja toinen orivarsa. Kutriinan orivarsa menehtyi ikävästi jo viikon iässä, todennäköisesti se sai jonkinlaisen bakteeritartunnan, johon ei lääkkeet tehonnut. Vanhemmiten tamma alkoi ikävästi saada vähän väliä ähkynoireita, jotka nopeasti pois mentyä uusiutuivat lähes joka kuukausi. Puolivuotta touhua katsottua tuli omistaja siihen päätökseen, että parempi laittaa 22 vuotias Kutriina pois, jottei sen tarvitse enää kärsiä.

Jälkeläiset

s. 24.07.2016, o. Mörkövaaran Muskoni (e. Minerva) omistaja: Pierre
s. 09.08.2016, o. Mörkövaaran Velhonvälke (e. Surusilmu) omistaja: Sorel
s. 12.09.2016, t. Mörkövaaran Onnenapila (e. Lettukesti) omistaja: Ireth
s. 20.09.2016, o. Mörkövaaran Velhokieli (e. Riemu-Ninja) omistaja: Cannabia

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 43, VSR 6 kpl

13.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
20.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
21.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/28
21.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/28
22.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/28
22.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
23.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/28
23.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/21
24.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/21
26.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/28
27.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/28
27.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
28.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/28
28.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
29.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/28
29.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/28
30.07.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
30.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/28
30.07.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
01.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
02.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
03.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/34
04.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
05.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/34
05.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
10.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/34
11.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/35
11.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
12.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
13.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
13.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
14.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
17.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
19.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
21.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
21.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
22.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
23.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
23.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
25.08.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
30.11.16, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 02/121
30.11.17, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 07/130

22.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/20
29.07.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
03.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
04.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
06.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
06.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
06.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/35
08.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
10.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
11.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
12.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
13.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
13.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
23.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
27.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
30.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
13.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/26
15.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
16.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
17.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/26
20.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
22.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
25.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
27.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
27.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
28.07.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
01.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
02.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
03.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
03.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
04.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
05.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
05.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
06.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
07.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/30
08.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
10.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
10.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
12.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
12.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
13.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
13.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
14.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
14.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
14.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
15.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
16.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
16.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
16.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
16.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
17.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
17.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
19.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
19.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
20.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
20.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
20.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
23.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
24.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
24.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
25.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
31.12.16, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 14/154

21.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
21.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
26.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
27.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
28.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
02.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/37
05.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
06.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/26
08.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
09.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/37
10.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/26
12.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/26
15.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/27
16.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/37
17.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
17.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/27
17.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/26
18.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/27
20.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
22.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/27
25.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/27
12.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/40
14.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/40
17.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/40
18.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/40
20.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/39
21.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/41
21.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 05/27
22.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/40
24.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/30
24.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
25.07.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/30
01.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/36
02.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/40
04.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/36
05.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/36
06.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 04/40
07.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 06/40
07.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
08.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/40
08.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/36
10.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/20
13.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/30
14.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/30
14.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 06/40
15.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/30
18.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/40
19.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/40
21.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/18
23.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/20
24.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/19
25.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/40
27.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/20
28.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 01/20
29.08.16, VVJ (kutsu), Vaativa yhdistetty, 02/20
05.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/50
07.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/40
09.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/40
16.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 06/40
17.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 06/40
22.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/39
24.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/40
25.09.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/39
28.02.17, VVJ CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 05/45

31.08.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 03/18
30.09.16, VSR CUP (kutsu), Helppo, 01/78
30.11.16, VSR CUP (kutsu), 90cm, 07/82
28.02.17, VSR CUP (kutsu), 90cm, 02/90
31.03.17, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 03/24
31.03.17, VSR CUP (kutsu), 100cm, 15/158

Valmennukset ja päiväkirja

22.01.2018 Estevalmennus, valmentajana Dimma
Tänään olikin vuorossa tuttu ratsukko, mutta tällä kertaa esteiden parissa. Tvisha ja Kuje olivat jo lämmittelemässä kun saavuin paikalle. Yllätyin, miten erilainen Kuje oli tänään. Ori katseli esteitä kyllä innokkaan oloisena, mutta kun piti mennä niiden yli, meno muuttui aivan toisenlaiseksi. Kuje hyppäsi todella tahmeasti ja siitä näki, että tänään sitä ei voinut vähempää kiinnostaa mitkään hyppelyt. Orin tyyli oli kuitenkin hyvä ja siitä näki, että hevonen osasi, kunhan sillä olisi edes vähän parempi päivä. Tvisha sai ihmeen hyvin herätettyä ja kannustettua Kujeen treeniin, mutta meno ei silti ollut sieltä parhaasta päästä. Ponnistuskohdat eivät kuitenkaan olleet ongelma ja ne löytyivät hyvin, mutta silti ei voinut välttyä puomien tippumisilta orin arpoessa, meneekö yli vai eikö mene. Toivon mukaan tvisha sai tästä valmennuksesta edes jotain irti, koska olihan tämä pienehkö farssi.

13.01.2018 Kouluvalmennus, valmentajana Dimma
Saavuin Mörkövaaraan valmentamaan tvishaa ja Kujetta. Tänään oli vuorossa kouluvalmennus ja erinäiset askellajiharjoitukset. Alkulämmittelyjen aikana ori oli hieman malttamaton ja sen mielestä tvishan antama tahti ei ollut hyvä. Hevonen olisi mielellään päästellyt vain menemään. Liika energia saatiin kuitenkin purettua ja itse valmennus alkoi paljon rauhallisemmin ja hallitummin. Keskityimme lähinnä askellajien puhtauteen ja lennokkuuteen, eikä Kujeella näyttänyt olevan niissä sen suurempia ongelmia. Ori työskenteli reippaasti ja suomenhevoseksi sillä oli hienot askellajit. Tvisha sai sen liikkumaan ryhdikkäästi ja ratsukko meni jos jonkinlaista kiemuraa ilman vaikeuksia. Erityisesti kiinnitin huomiota hevosen laukanvaihtoihin, mitkä sujuivat lähes poikkeuksetta nätisti ja vaivattomasti. Ratsukko suoritti kaikki annetut tehtävät hyvin ja kokonaisuudessaan valmennus sujui loistavasti. Loppuverryttelyjen aikana annoin ratsukolle vielä kattavan palautteen ja pääsinkin siitä jatkamaan kohti seuraavaa valmennusta seuraavaan paikkaan.

30.11.2016
Tänään oli hieno päivä, sillä Kujeen kanssa kävimme pyörähtämässä koulujaoksen kuukausittaisessa cup-kilpailussa. Kujeella on taas yli kuukauden tauko edellisistä kisoista, joten vähän kyllä jännitti, mitenkä ori käyttäytyy. No, onneksi tämä oli taas pieni huolenaihe josta stressasin aivan turhaan, sillä vaikka Kuje oli alkuun vähän vauhko, rauhoittui se yllättävän nopeasti ja erityisesti lämmittelyssä rentoutui hyvin. Starttasimme puolenpäivän aikaan Kujeen kanssa vaativa B luokassa ja täytyy rehellisesti sanoa, että oli varmaan yksi parhaimmista minun ja tämän hevosen suorituksista ikinä! Toimimme radalla äärettömän hyvin yhteen, Kuje reagoi apuihini nopeasti ja teki empimättä työtä käskettyä. Viimeisiä liikkeitä tehdessämme tiesin, että tämän on pakko tuoda meille vähintäänkin jonkin sortin sijoitus, tai muuten kaikki muut ratsukot ovat kyllä ihan next levelillä meihin verrattuna. Niinhän siinä kävi, että saimme korkeat pisteet - 121:sta ratsukosta toiseksi korkeimmat! Näin ollen olimme Kujeen kanssa siis lopulta hienosti sijalla 2, joka lämmitti enemmän kuin kovasti mieltä, sillä kyseessä oli meidän ensimmäinen koulucupsijoitus. Luokan voittaja oli puolestaan Mörkövaaran kasvatti Härmäpeikko, joten suuresti onnea Ninnille ja orille vielä paremmasta suorituksesta! Kilpailuista Mörkövaaraan palattua oli pakko lähteä Kujeen kanssa vielä maastoilemaan, sillä orilla oli selvästi vielä kivasti virtaa jäljellä. Kävimme läheisillä kukkuloilla vähän laukkailemassa ja tekemässä muutamia ravisuorituksia vähälumisella sänkkärillä. Sänkipellolla ratsastaessani olin kyllä niin onnellinen, sillä päivän suorituksen tavoin Kuje toimi edelleen allani kuin maailman tottelevaisin ratsu. Olen minä onneksi jossain onnistunut - ja hyvin! Takaisin tallille palattuamme sai Kuje lämpimän fleeceloimen selkäänsä ja eteensä ison läjän hyvälaatuista heinää, jonka se oli tänään kyllä hienolla työllään ansainnut.

17.10.2016
Syksy on tuonut Mörkövaaraan kiireitä, mutta täytyyhän Kujeen kuulumisia kirjoitella. Ori on voinut viimeiset pari kuukautta todella hyvin, sen jalat eivät ole oireilleet aktiivisesta kilpailemisesta huolimatta ja lihasmassakin vain tuntuu kasvavan ja kasvavan. Kilpailuissa meillä sujui alkusyksystä kerrassaan loistavasti, Kuje napsi viikottain lukuisia sijoituksia kotiinpäin, jonka myötä olemmekin saaneet täydet sijat jo kaikista lajeista. Tämän vuoksi Kuje on siis päässyt jo kilpaeläkkeelle, josta se kyllä myös tuntuu nauttivan täysin rinnoin. Koska ori on silmäteräni, on sitä myös viikottain ratsutettu kilpailujen jälkeenkin ja näin ollen pidetty huolta siitä, etteivät taidot ruostu ja kunto huonone. Myös peräti minä, maailman kiireinen ihminen, olen vähintään kerran viikossa joutanut pojan kanssa duunailemaan erinäisiä harjoituksia, niin selästä kuin myös maastakäsin. Kuje on kyllä sikäli ihana, että se on hyvin ihmisläheinen hevonen ja sekin suorastaan rakastaa (kai?) touhuta minun kanssa ja tehdä vaihtelevia asioita. Kilpaeläkkeelle siirryttyään Kuje on eläköitynyt myös jalostuksesta, sillä neljä jälkeläistä on saatu jo plakkariin, joka ainakin toistaiseksi saa luvan riittää. Loppukesästä syntyi kiva oripoika Mörkövaaran Velhonvälke, joka nytemmin asustelee Sorelin hoivissa Huvituksessa. Syyskuussa syntyi puolestaan tammavarsa Mörkövaaran Onnenapila, joka asuu meillä Mörkövaarassa, ja ori Mörkövaaran Velhokieli, joka löysi hyvän kodin Pirunkorvesta Cannabian omistuksesta. Kujeen kanssa tavoittelemme laatuarvosteluja, jonka vuoksi toivon kovasti, että ori tulee saamaan näistä neljästä jälkeläisestä hyvää näyttöä tulevaisuutta ajatellen. Aivan varmasti Kuje on periyttänyt jokaiselle jälkeläiselleen kilparatsun lahjoja, joten nyt vain sormet ristiin, että sillä saralla myös menestystä tulee.

25.08.2016 Kouluvalmennus, valmentajana Florenzia
Tuttu ori ratsastajineen oli kentällä minua vastassa saapuessani pitämään kouluvalmennusta. Kuje näytti olevan terhakkaalla ja energisellä tuulella, joten aloitimme työskentelyn tuotapikaa. Ratsukko oli ennättänyt jo ennen saapumista työstämään alkukäynnit, joten pyysin tvishaa heti käynnissä kokoamaan orinsa ryhdikkäämmäksi ja tekemään pysähdyksiä sekä liikkeelle lähtöjä, jotta saisimme orin kuuliaiseksi ratsastajansa jalalle ennen raviin siirtymistä. Kuje näytti kuuliaiselta sekä hyvin apujen välissä olevalta, joten siirryttiin ravityöskentelyyn, jossa teemana olivat tänään sulkutaivutukset. Muistutin tvishaa ravissa siitä, että hän muistaisi antaa ohjasta orille hieman enemmän tilaa, ettei Kuje jäisi sipsuttelemaan kaunista koottua ravia aivan paikalleen, mitä se helposti näytti tekevän kootessaan raviaan niin luonnollisen oloisesti. Tvisha rentoutti kätensä ja Kuje saatiin kulkemaan mukavan lennokkaasti eteenpäin. Sulkutaivutus rullasi oikein näpsäkästi, eikä siitä ollut ratsukolle juurikaan huomauttamisen aihetta. Pienten välikäyntien jälkeen siirryimme työskentelyyn laukassa, jossa Kuje esitteli kauniin pitkän askelluksensa. Harjoittelimme hieman yksittäisiä laukanvaihtoja sekä täsmällisiä nostoja kummastakin päädystä. Nostoissa orin kanssa ei ollut ongelmaa, sillä se kuunteli ratsastajaansa tänään herkeämättä. Alkuun muutamat laukanvaihdot eivät meinanneet pysyä yllä ja ori vaihtoi laukanvaihdon jälkeen laukan takaisin oikeaan laukkaan, mutta pikkuhiljaa hieman haastava laukkatehtävä alkoi sujumaan mainiosti. Ratsukko sai minulta paljon kehuja ja niimpä siirryimme loppuravejen pariin.

22.08.2016 Estevalmennus, valmentajana Florenzia
Suomehevosratsukko odotteli minua kentällä saapuessani pitämään valmennusta. Huikkasin ratsastajalle tervehdykseni ja rupattelimme hetkisen aikaa ratsusta, joka oli minulle täysin uusi tuttavuus. Tvisha jäi jatkamaan orinsa verryttelyä, joten minä puolestani siirryin kasaamaan kentälle esteitä. Tänään teemana olivat kaarevat linjat, joten verryttelyksi kasasin kolmikaariselle kiemurauralle kolme ristikkoa, joita ratsukko alkoikin tulemaan laukassa heti verryttelyiden valmistuttua. Kuje näytti tänään olevan hieman normaalia huonommalla tuulella, ja jo pienet ristikot ihmetyttivät sitä kovin. Muistutin ratsastajaa, ettei hän välittäisi orinsa kyttäämisestä, vaan ratsastaisi reippaasti eteen tukien hevosta. Pikkuhiljaa epätasaiset koikkaloikka -hypyt muuttuivat hieman tasaisemmiksi ja kauniimmiksi, joten uskalsin nostella kiemurauran esteet 80cm tasolle. Esteiden nosto teki tammassa ihmeitä ja kyttäysvaihde näytti käynnistyvän jälleen. Ensimmäisillä kerroilla esteet putoilivat hassuista hypyistä johtuen, mutta tvishan rohkaistaessa oria reippaasti menemään esteistä ylitse, alkoi meno jälleen pikkuhiljaa tasoittua. Tehtävään lisättiin toisella pitkällä sivulla oleva kaaressa hypättävä pysty-pysty linja kuudella tai viidellä laukalla, riippuen siitä ratsastiko eteen vai hitusen kiinni. Alkuun ori tuli tehtävään hieman alitemmossa, jonka vuoksi meno ei ollut ihan toivomani kaltaista eli sujuvaa, mutta parani onneksi seuraaville kerroille muistuttaessani ratsastamaan rohkeasti ja rennosti eteenpäin. Pikkuhiljaa sain kaikki esteet nosteltua orin omalle tasolle 100cm saakka, eikä korkeus näyttänyt tuottavan ongelmaa kun ori vain kehtasi hypätä kunnolla kyttäämisen sijaan. Viimeisellä kerralla kyttääminen oli jo huomattavasti vähäisempää kuin valmennuksen alussa, tai oikeastaan miltei olematonta, joten valmennus päätettiin siihen ja ratsukko sai jäädä tekemään loppuverryttelyitä.

30.07.2016
Kyllä, olen edelleen palavasti rakastunut. En enää mieheeni, vaan hevoseeni Kujeeseen, jonka kanssa on nyt reilut kuukauden päivät yhdessä puuhailtu. Heti ostopäivästä alkaen ori on kuulunut kuin ikuisuuden laumaamme, vaikka se osaa vähän sählätä, kuuntelee se silti minua huolellisesti ja toimii ohjeiden mukaisesti, ainakin sinnepäin. Olen oikesti menettänyt sydämeni tälle pojalle, voisiko parempaa ratsuhevosta mistään löytyäkään, huoh. Kuje pääsi heti aktiiviseen ratsastuskäyttöön, vaikka sille oli edellisessä kodissa paljon opetettu, joutui se oppimaan vielä Mörkövaarassa puolet lisää. Onneksi ori on kuin luotu näihin hommiin, joten oppiminenkin kävi käden käänteessä, ilman suurempia ongelmia. Nytemmin Kujeella on päästy jo kilparadoille saakka, startaten koulussa aina vaativa B tasolla saakka ja esteillä puolestaan siinä metrin tuntumassa. Koulukilpailuista olemme keränneet jo likimain parikymmentä sijoitusta takataskuun, joista peräti kolme sijoitusta on jo tältä päivältä hankittuja (yksi voitto!). Myös esteiltä, kentästä ja valjakosta olemme muutamia sijoituksia saaneet, tosin niiden parissa ei aivan niin reippaasti kilpaillakaan kuin mitä koulun. Hyvän kilpamenestyksen ohella Kuje on päässyt jo tositoimiinkin, itseasiassa heti kesäkuussa meille tultuaan. Sain kirjaimellisesti suuren päähänpiston astuttaa kiimassa oleva Minerva-tamma Kujeella, ja kaikkihan sujui kerrassaan mainiosti! Kuje astui tamman hyvin, kun puolestaan Minervan varsominen sujui myös mallikkaasti ja jälkeläinen oli terve orivarsa. Mörkövaaran Muskoniksi nimetty ori syntyi reilu viikko sitten, mutta piakoin vieroituksen jälkeen se lähtee Pierren hoiviin Kadotettuihin suomenhevosiin. Paljon on siis jo kuukauteen ihania asioita mahtunut, joten kovat odotukset ovat tulevaisuudessakin; toivottavasti meidän täydellinen yhteistyö Kujeen kanssa jatkuu vielä pitkään, ainakin ilman suurempia sydänsuruja.

27.06.2016
Täällä taas yksi onnellinen uusi hevosen omistaja! Hiljattain pohdiskelin, että Mörkövaaraan tarvittaisiin uutta evm-sukuista verta, sillä lähes kaikki edelliset ovat jääneet jo pois kisa- ja jalostuskäytöstä. Ei auttanut siis kuin lähteä selamaan nettisivuja myytävistä suomenhevosista ja etsimään niitä uusia hiomattomia timantteja talliin. Aikani sain käydä ilmoituksia läpi, kunnes löysin sen mitä olin etsinyt - potentiaalisen yleispainotteisen suomenhevosorin. Kyseessä oli liki kolmen vuoden ikäinen rautias oripoika, jolla oltiin hiljattain aloitettu ratsukoulutus, eikä sukukaan huonompi ollut. Lisäksi hevosella oli ihastuttava nimi - Velhonkuje, joten enhän minä malttanut olla laittamatta myyjälle postia. Tuosta lähettämästäni sähköpostista on nyt kulunut kaksi päivää, ja tänään sain kyseisen hevosen omaan talliin Mörkövaaraan.
Aamupäivällä ajelin toiselle puolelle Suomea noutamaan Velhonkujetta, ja voin kertoa, että se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Kerrassaan sympaattinen hurmuri! Mörkövaaraan saavuttaessa se oli selvästi vähän hämillään ja suorastaan tärisi jännityksestä, mutta eiköhän se ajan kanssa rauhoitu. Kujeen kanssa olisi tarkoitus nyt muutama päivä tutustua toisiimme, käydä läpi vähän perusasioita selässä ja haaveissa olisi jo heinäkuun puolella päästä valtaamaan kilparadat. Tavoitteena meillä on kilpailla KRJ, ERJ, KERJ ja VVJ kisoja, ja jos menestystä tulee, niin sitten siirrytään jalostuskäytönkin puolelle. Voi, olen niin malttamaton! Toivotaan, että tästä tulee minun seuraava prinsessatarina. Vai onko se nyt sitten prinssitarina. Sen kuitenkin jo tiedän, että tätä ostosta en tule katumaan tippaakaan.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)