Mörkövaara

Muistoissa: Kuningaskettu - virtuaalihevonen
k. 31.10.2018

NimiKuningaskettu LempinimiKunkku
Rek.nroVH16-018-2371 Synt.päivä ja ikä28.08.2016, 24v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri163 cm, prt
KoulutustasoVa B, 110cm, CIC1, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaMirka Tiainen evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2018
7 + 40 + 20 + 25 + 15 = 107p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 28.03.2018
7 + 41 + 20 + 25 + 15 = 108p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.02.2018
8 + 42 + 19 + 25 + 15 = 109p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 30.04.2018
6,5 + 40 + 19 + 22 + 15 = 102,5p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.10.2018
11 + 22 + 23 + 25 + 20 = 101p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Kunkku on mukava menopeli, jota voi huolettaa hoitaa aremmatkin heppatytöt, sillä tämä jos joku huolii kaikki paijaajikseen. Ori on siten hyvin ihmisläheinen hevonen ja näin ollen kunnioittaa lähimpiä ihmisiään, toki ajoittain jos sitä tympii, voi se hieman laittaa vastaan ja näyttää hapanta naamaa. Mutta muutoin oikein super hyvä tyyppi! Kunkku ei ole liiemmin orimainen yksilö, hyvin se tosin astutuspuuhista selviytyy, mutta ei se kurkku suorana huuda tammojenkaan perään ja ole astumassa kaikkea liikkuvaa, toisin kuin monet muut tallin pojat. Oria voisi kuvailla näin ollen perusputeksi, joka tulee toimeen kaikkien kanssa ja pitää jalkansa visusti maanpinnalla tilanteessa kuin tilanteessa. Mikä itse tylsyys!

Hoitotoimet sujuvat orin kanssa näppärästi, se on helppo hoidettava niin karsinassa irti ollessa kuin myös käytävällä sidottuna. Koska Kunkku nauttii hoitajiensa huomiosta, rakastaa se erityisesti pitkiä harjaustuokioita, eikä pahastu esimerkiksi harjan tai hännän selvityksestäkään. Kavioita puhdistaessa sillä on vähän inhottava tapa riuhtoa jalkaansa, mutta topakalla komennuksella ymmärtää nopeasti, että parempi käyttäytyä kiltisti tai muutoin menee iltaruuat naapurihepalle. Varustaessa Kunkku ei korvaansakaan lotkauta, satuloidessa se pönöttää nätisti aloillaan ilman pullisteluja ja suitsiessakin ottaa reippaasti kuolaimet suuhunsa. Myös muut varusteet, kuten loimet ja suojat, menevät helposti orin ylle, sitä ei paljoa vastaavat asiat hetkauta. Mainittakoon, että sykkeen nousua Kunkulle aiheuttaa kyllä pesuboxi, vedestä se ei pidä ei sitten yhtään.

Ratsastaessa Kunkku on kivan eteenpäinpyrkivä yksilö, jolta kuitenkin löytyy helposti myös jarru, eli ei se turhia kaahottele menemään. Ori liikkuu itsestään oikeinpäin ja kivassa ryhdissä, eikä sen kanssa tarvitse kovin ihmeitä tehdä, jotta sen saa ratsastettua pehmeäksi apujen väliin. Kunkku kuuntelee selästä tulevia apuja yleensä hyvin malttavaisesti ja se reagoi nopeasti erityisesti pohkeeseen. Yhteistyökykyisenä hevosena ori kantaa selässään mieluusti myös kokemattomat ratsastajat, eikä kaihda heidän mahdollisia epäselviä apujaan. Muutoinkin Kunkku antaa paljon ratsastajilleen anteeksi, joka on ihana piirre kilpahevosella ja vieläpä orilla. Kunkku on siten näppärä ja menevä peli lajin kuin lajin parissa, eikä maastoilukaan sen kanssa ole yhtään hassumpaa, vaikka se välillä vihreitä miehiä saattaakin nähdä ja sen takia pysähdellä omia aikojaan.

Kouluratsastus on tämän hevosen kanssa vaivatonta ja jokseenkin jopa helppoa. Koska Kunkku tekee normaalisti hyvinä päivinä kaiken mitä tältä pyydetään, saa sen ratsastettua vaikka minkälaiselle kiemuralle niin ratsastajan tahtoessa. Orilla on todella pitkät ja lennokkaat liikkeet, joissa on hyvä istua jokaisessa askellajissa, eivätkä ne kentänreunallekkaan näytä hassummilta. Vaativa B tasoinen Kunkku on parhaimmillaan siten mm. kootuissa ja lisätyissä askellajeissa ja nopean reagointikykynsä vuoksi sellaisissa tehtävissä, joissa nopeatempoisesti vaihdetaan esimerkiksi askellajia. Ori on lisäksi siitä kiva kouluratsu, että se jaksaa työskennellä pitkäpinnaisesti ratsastajansa kanssa, eikä tylsisty jos jotakin tehtävää treenataan pidemmänkin aikaa.

Esteratsastus on laji, jossa Kunkku on aina ollut vahvoilla niin tallin hevosten kesken kuin myös kilpailuissa saakka. Orilla on äärimmäisen hyvä estesilmä, se osaa hahmottaa hyvin korkeuksia ja arvioi hienosti ponnistuspaikat, puhumattakaan siitä äärettömästä ponnistusvoimasta! Kapasiteettia Kunkulla riittää rataesteillä 110cm tasolle saakka, irtona se hyppää vielä reippaasti enemmän. Ketterällä esteratsulla tosin vauhtia tuppautuu ajoittain innostuksissaan kertymään enemmälti, joten ratsastaja saa olla pidätteiden kanssa tarkkana. Kunkku hyppää mieluusti myös erikois- ja maastoesteitä, se ei varmasti kaihda erikoisemman tai haastavamman näköisiäkään esteitä, vaan rohkeasti hyppää jokaisen eteensä tulevan esteen ylitse.

Kilpailuissa Kunkku on tasaisen varma suorittaja, joka kerää hienoilla liikkeellään ja itsevarmalla olemuksellaan paljon katseita ja ihastelua. Matkat kilpapaikoille sujuvat orin kanssa hyvin, se kävelee traileriin reippaasti omin jaloin ja matkustaa rauhallisesti pidemmätkin matkat. Kilpapaikalle saavuttaessa se ei tee itsestään numeroa, vaan silmät tarkkana seurailee menoa ja ympärillä vilistäviä vieraita hevosia. Orin kanssa ei tarvitse lämmittelyyn varata hirmuisen kauaa aikaa, mikäli ratsastaja on taitava, saa hän nopeasti Kunkun hallintaansa ja valmiiksi radalle. Itse suoritusten aikana ori toki pyrkii kaikin tavoin miellyttämään ratsastajaansa ja tekemään loistavia suorituksia tämän ohjeistuksella. Kunkun kilpakalenteri ja sen sijoitusmäärät varmasti kertoo sanomattakin sen, kuinka se siellä radalla oikein toimii - ei ainakaan huonosti.

Sukulaiset

i Kunkkunumero evm
sh-o, prt, 161cm
ii Kunkkutykki evm
sh-o, prt, 162cm
iii Kunkkukasi evm
sh-o, tprt, 159cm
iie Tillikka evm
sh-t, rt, 156cm
ie Natiainen evm
sh-t, trt, 159cm
iei Permiitti evm
sph-o, rt, 164cm
iee L.J. Napsu evm
sh-t, trt, 152cm
e Talviturkki evm
sh-t, rt, 159cm
ei Tarramonsteri evm
sh-o, vrt, 152cm
eii Orpopoika evm
sh-o, vrt, 152cm
eie Tarraviima evm
sh-t, prt, 151cm
ee Pokaalirohmu evm
sh-t, rt, 160cm
eei Mitalisti evm
sh-o, rt, 158cm
eee Hiuspinni evm
sh-t, rt, 159cm

i. Kunkkunumero oli aikanaan todellinen sensaatiohevonen kilparadoille päästessään, sillä orista ei etukäteen odotettu tulevan yhtään mitään. Kunkkunumerolla oli todella raskas ja epäsuhtainen rakenne, joka ei ollut missään nimessä estehevoselle tyypillinen. Kuitenkin heti neljä vuotiaana kilpauransa aloittaessa ori oli lyömätön 110cm radoilla asti, se voitti ensimmäisen starttaamansa kilpailun ja siitä unelmatarina sen kuin jatkui. Kahden vuoden kuluessa Kunkkunumero oli voittanut lähes jokaisen kilpailunsa ja useita arvostettuja kilpailuja kerta toisensa jälkeen. Esteiden lisäksi sillä kilpailtiin silloin tällöin kohtuullisen hyvällä menestyksellä kouluratsastuksessa helppo B luokissa. Kunkkunumeron tarina päättyi kuitenkin lyhyeen, sillä kuusi vuotiaana, juurikin kilpailussa, se tuli esteeltä huonosti alas ja katkaisi molemmat etujalkansa. Surun murtaman omistajan tuli tehdä tällöin raskas päätös ja antaa luvan hevosen lopettamiseksi tuolle kentälle kesken kilpailujen. Luonteeltaan Kunkkunumero oli hyvin energinen ja tahdikas ori, mutta toisaalta taas ihmisten käsiteltäessä varsin mutkaton. Väritykseltään se oli punarautias kera jokaisen jalan lyhyiden sukkien ja säkä sillä ylsi aina 161cm korkeuteen asti. Kunkkunumero ennätti saamaan elämänsä aikana kaksi jälkeläistä, Kunigasketun sekä toisen orivarsan, joka menehtyi isänsä tavoin yllättäen hyvin nuorena.

ii. Kunkkutykki oli peräisin erikoisesta suvusta, sen isä oli ravihevonen ja emä puolestaan kouluratojen kuningatar aina vaativissa luokissa asti. Orin osti nuorena tunnettu suomenhevoskasvattaja, joka ajatteli sen tuovan uutta verta hänen kasvatustyölleen jalostushevosen roolissa. Kunkkutykin ratsukoulutuksen aikana se kuitenkin väläytteli välillä niin hienoja liikkeitä, että sillä ruettiin kilpailemaan kouluratsastuksen parissa. Kovasta yrityksestä huolimatta ori ei kuitenkaan lähtenyt menestymään toivotulla tavalla, jonka myötä luovuttiin haaveista menestyneestä kilpahevosesta. Kunkkutykki näin ollen jatkoi vain siitosorina olemista, saaden yhteensä parikymmentä jälkeläistä. Osa orin jälkeläisistä kehittyi oikein hienoja ja meneviä yksilöitä, mutta osa oli sellaisia B-kappaleita, jotka eivät pärjänneet kuin puskahevosten virassa. Luonteeltaan Kunkkutykki oli hyvin säpäkkä ja jääräpäinen, oikeastaan tyypillinen jalostusori jolla ei muuta ollut mielessä kuin tammat. Rakenteeltaan ori oli kohtalaisen hyvä, joskin vähän enempi ravihevosmainen, jota ei aina ratsupiireissä hyvällä katsottu tämän varsoja ostaessa. Väritykseltään se oli kuitenkin hieno punarautias ilman minkäänlaisia merkkejä ja säkäkorkeutta tämä omasi 162cm. Kunkkutykki vaihtoi eläkepäivilleen vielä kotia, jossa se pääsi seurahevosen virkaan pienelle yksityistallille. Siellä se ilmeisesti menehtyi noin 25 vuoden iässä.

ie. Natiainen oli suomenhevosten kasvatusta aloittelevan naisen ensimmäinen kasvatti, jonka omistuksessa tamma myös eli suurimman osan elämästään. Tamma oli varsin kuvankaunis yksilö, se oli väritykseltään tummanrautias kera tähtipään ja säkäkorkeutta siltä löytyi vajaat 159cm. Kauneutta lisäsi sen varsin tuuhea ja pitkä harja, joka sai kehuja missä tahansa Natiainen esiintyi. Rakenne Natiaisella ei tosin ollut mikään maailman parhain, sillä sen etuosa oli huomattavasti takaosaa kevyempi, mutta se ei menoa haitannut. Ratsuhevosena tamma oli mitä parhain, se oli luonteeltaan hyvin rauhallinen ja ihmisystävällinen, joka ei hetkahtanut juuri mistään. Koulua se taittoi perusasiat, mutta esteet olivat sen ehdoton ykköslaji, kapasiteettia riitti kevyesti yli metriin asti. Muutamat pienet kisat sillä käytiin joka kesä starttaamassa ihan hyvällä menestyksellä, siltä löytyy jopa pari voittoa. Vanhemmiten Natiainen myytiin nuorten hevosten tieltä ratsastuskouluun tuntihevoseksi, jossa se toimi pääosin aloittelijoiden varmana ratsuna. Ennen myyntiä uuteen kotiin tammaa käytettiin jalostukseen kahden varsan verran, joista molemmista kehittyi todella hyviä estehevosia. Ratsastuskoulussa Natiainen teki neljä vuotta aktiivisesti töitä, joka alkoi vähitellen näkymään sen jaloissa. Lopulta tamma meni niin huonoon kuntoon, että se päätettiin lopetettaa 23 vuoden ikäisenä.

e. Talviturkki on nytemmin eläkepäiviään viettelevä suomenhevostamma, jota ei ikä paina vaikka mittarissa onkin jo 26 vuotta. Nuorempana Talviturkki eli lapsiperheen hoivissa, jossa siitä yritettiin parhaan mukaan kouluttaa kiva ratsu lapsille. Menevän ja aavistuksen arvaamattoman luonteensa vuoksi siitä ei kuitenkaan siihen virkaan ollut, joten se myytiin osaavampiin käsiin. Uudessa kodissa Talviturkki pääsi todella hyvään koulutukseen, eikä aikaakaan kun sillä startattiin vaativa B luokissa koulukilpailuissa. Upealiikkeinen tamma ennätti niittämään paljon menestystä kilpauransa aikana, kunnes lopulta 13 vuoden ikäisenä se jätti kisaradat taakseen ja muutti taas uuteen kotiin, tällä kertaa toimivaksi harrasteratsuksi. Nytemmin se asuu edelleen tämän omistajan omistuksessa. Talviturkki omaa erittäin hienon rakenteen, jota nuoruusvuosina käytiin näyttämässä useita kertoja vuosissa näyttelykehissäkin. Tamma kantakirjattiin tällöin KTK-II palkinnolle, jääden vain yhden harmittavan pisteen päähän ensimmäisestä palkinnosta. Väritykseltään Talviturkki on rautias, joskin nyt jo enemmän harmaansävyinen sellainen, ja säkäkorkeutta on noin 159cm tietämillä. Kisauransa ohessa tamma sai yhden jälkeläisen, Kuningasketun, jolle se periytti hienot liikkeensä. Vanhemmalla iällä Talviturkki sai vielä toisen jälkeläisen, josta ei tiedetä muuta kuin se, että se on ollut tamma.

ei. Tarramonsteri ei ollut mikään kummoinen saati tunnettu suomenhevosori, se kasvoi ja eli melko vaatimattomissa oloissa, eikä se koskaan käynyt kilpailuissa. Sen tiedetään ollen taitava ratsu erityisesti koulun parissa, mutta ilmeisesti se oli myös varma maastoilija. Väritykseltään Tarramonsteri oli vaaleanrautias, jonka päätä koristi pitkä piirto ja etujalkoja valkoiset pitkät sukat. Säkäkorkeutta sillä oli vähän päälle 150cm. Luonteeltaan Tarramonsteri on ilmeisesti ollut varsin kiltti, sillä se eli perheen omistuksessa, jonka lapsetkin tätä käsittelivät. Ei ole tietoa, missä ja milloin ori on päässyt jalostuspuuhiin, mutta nähtävästi sillä on vain yksi jälkeläinen, Talviturkki, joka peri isältään vain kouluratsun elkeet. Tarramonsterin tiedetään eläneen melko vanhaksi, noin 30 vuotiaaksi, jolloin se oli menehtynyt äkillisesti.

ee. Pokaalirohmu oli peräisin hyvin menestyneestä suvusta, se on pullollaan vaikka minkä lajin taitajia, joten tästäkin tammasta odotettiin paljon. Ensimmäisenä Pokaalirohmua alettiin näkemään valjakkokisoissa noviiseissa luokissa, joissa se pärjäsi todella hyvin, ottaen peräti pari tärkeää voittoa matkaansa. Ratsukoulutuksen jälkeen mukaan tulivat vielä koulu- ja estekilpailut helppo A ja 90cm tasoilla, puhumattakaan niistä muutamista kenttäkilpailuista joissa tammalla startattiin hyvällä menestyksellä. Kaikissa kisaamissaan lajeissa Pokaalirohmu menestyi odotetusti, jonka myötä se palkittiin myös yhtenä vuotena vuoden kisahevoseksi. Luonteeltaan tamma oli innokas ja kaikkien kanssa toimeen tuleva persoona, joskin selästä se vaati hieman jämäkkyyttä, sillä sen keskittymiskyky ei aina päätä huimannut etenkään kisatilanteissa. Pokaalirohmulla oli kaunis lihaksikas rakenne, väritykseltään se oli merkitön rautias ja säkäkorkeutta se omasi tasan 160cm. Kilpauransa jälkeen tamma myytiin hyvään hintaan jalostushevoseksi, jonka myötä se sai uudessa kodissa neljä kaunista jälkeläistä. Kaksi näistä jälkeläisistä menestyi myöhemmiten emänsä tavoin kilparadoilla, kahdesta ei sen sijaan sen koomin mitään kuulunut. Pokaalirohmun poismeno on hieman hämärän peitossa, todennäköisesti se on laitettu pois päiviltä viimeisen varsansa saatuaan vajaan 20 vuoden iässä.

Jälkeläiset

s. 01.11.2016, t. Mörkövaaran Kettutyttö (e. Metsänhaltija) omistaja: VP
s. 01.01.2017, t. Mörkövaaran Viima (e. Vinhapolkka) omistaja: Hapero
s. 25.07.2017, t. Mörkövaaran Kettukarkki (e. Pilvenpisara) omistaja: Tuulia T.
s. 01.02.2018, o. Mörkövaaran Pusupiisami (e. Pusuhippa) omistaja: lottis
s. 05.02.2018, o. Mörkövaaran Viidakkokettu (e. Viidakkokissa) omistaja: Dimma

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 45, VVJ 42, VSR 5 kpl

01.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
01.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
01.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
02.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
03.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
04.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
06.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
07.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
07.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
09.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
13.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
15.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
17.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
20.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
21.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
23.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
24.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
25.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
25.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
26.11.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
01.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/40
01.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/22
03.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/22
04.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/22
05.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
06.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
06.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/22
07.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/22
08.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/40
11.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
11.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/22
12.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/22
13.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/22
13.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/22
14.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/22
15.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
15.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
16.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/22
18.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/22
19.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
20.12.16, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
31.12.17, KRJ CUP (kutsu), Vaativa B, 07/113

04.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/33
05.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/33
05.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/22
08.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/22
10.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/30
11.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/29
13.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/25
13.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/36
14.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/25
15.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/36
16.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/30
16.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/25
19.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/23
21.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/42
22.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/42
23.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/24
23.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/27
27.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 03/24
29.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/27
30.11.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/24
01.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 02/11
29.10.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
01.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/29
03.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/28
04.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
05.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/29
05.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
06.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/28
06.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/28
06.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
06.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
08.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/28
08.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/28
09.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/28
09.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/40
10.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/28
10.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
11.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/40
11.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/18
12.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/18
14.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/18
15.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/18
16.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/18
18.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/29
19.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/40
20.11.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/18
06.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
09.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/30
10.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
11.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
13.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
13.12.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
14.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
15.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
16.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 02/30
16.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 04/30
18.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 05/30
19.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/30
22.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 03/29
27.12.16, ERJ (kutsu), 110cm, 01/29
30.11.17, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 12/148

02.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/30
02.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/08
03.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/50
03.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/08
05.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/40
06.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 03/40
06.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/08
07.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 01/11
07.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/08
09.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 05/40
10.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/50
12.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 04/23
12.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 04/26
13.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 01/26
14.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/26
17.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa koulukoe, 05/26
17.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/26
19.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa tarkkuuskoe, 02/23
22.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa kouluekoe, 03/30
27.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa kouluekoe, 03/30
30.12.16, VVJ (kutsu), Vaativa kouluekoe, 02/30
22.10.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/32
23.10.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/32
05.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
06.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
07.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/20
07.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
09.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
10.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
10.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
10.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
11.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
12.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/40
13.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
15.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/23
16.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
17.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/40
17.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
17.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
18.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 04/30
19.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
21.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
22.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/23
23.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/23
24.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
24.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
25.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/23
26.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
28.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
29.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/23
29.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
29.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
30.11.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
02.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
03.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
04.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
12.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
13.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
14.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
15.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 05/30
16.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 03/30
19.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 02/30
22.12.16, KERJ (kutsu), CIC1, 01/30
31.07.17, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 07/72
30.10.17, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 02/51
31.01.18, KERJ CUP (kutsu), CIC1, 04/35

31.10.16, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 03/12
31.12.16, VSR CUP (kutsu), CIC1, 04/76
31.01.17, VSR CUP (kutsu), Vaativa yhdist, 01/07
28.02.17, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 04/93
31.03.17, VSR CUP (kutsu), CIC1, 01/76

Valmennukset ja päiväkirja

14.01.2018
Sitä luulee olevansa jotenkin aktiivinen näiden hevosten kanssa mitä tulee kilpailuihin, jälkeläisiin ja laatiksiin, mutta nähtävästi ei. Hiljattain heräsin siihen tajuntaan, että Kunkun jälkeläisistä jo kaksi on kerännyt laatispalkintoja ja mitä tekee tämä ori?! Tyytyväisenä kasvattelee heinämahaansa ja talvikarvaansa tarhan perällä. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, joten täytynee minunkin rueta Kunkkua valmistelemaan vihdoin ja viimein laatiksiin nyt tulevan kevään korvilla. Mutta, kuinka ihmeessä tästä voi saada näyttökelpoisen hevosen, huoh. Kunkku on ollut ehkä aavistuksen vähäisellä liikunnalla viime aikoina, joka oikeasti näkyy selvästi sen vatsasta. Siis se on aivan järkyttävä! Hyvä, että koko oria suomenhevoseksi tunnistaa. Ensimmäisenä meillä on siten luvassa kunnon kuntokuuri, minä hoidan orin liikutuksen alkuviikosta ja loppuviikon treenit menevät sitten tallityttöjen harteille. Yritämme saada karistettua nuo kertyneet kilot pois tulevien kuukausien aikana ja saamaan lihasmassaa tilalle, tietäen kyllä ettei se helpolla tapahdu. Sitten täytyy varmasti ennen mahdollisia tilaisuuksia kutsua kunnollinen klippaaja paikalle vetämään tuon Kunkun jäätävän pehkon pois... Sekin on aivan järkyttävä, suorastaan mammutinkarvaa! Jos otamme maaliskuun laatikset tavoitteeksi, nähtäväksi jää ennätämmekö kuinka paljon ehostautumaan siihen mennessä.
Samalla tajusin, että hitsi vie Kunkullehan täytyy vielä jostain valkata sopiva morsmaikku! Vaikka orilla onkin kolme todella hienoa jälkeläistä, olen pyrkinyt, että jokainen saisi sen neljä varsaa elämänsä aikana. Näin ollen yhdelle hienolle kilpahevosen alulle olisi vielä varaa, kunhan nyt tosiaan keksin ensin kenen kanssa sen paritan. Tässähän täytyy oikeasti laittaa hihat heilumaan ja kunnolla!

27.05.2017
Toukokuun viimeisellä viikolla tapahtuu aina se, jota etenkin tallitytöt (ja tietysti hevoset) odottavat kuin kuuta nousevaa. Nimittäin laitumelle lasku! Tuona ihana päivänä kaikki tallin hevoset, ensin tammat ja sitten orit, lasketaan kahdelle suurelle laitumelle nauttimaan kesäpäivistä seuraavan kolmen kuukauden ajan yöpäivään. Kunkku oli tänään kyllä enemmän kuin fiiliksissä tuosta tapahtumasta, minun taluttaessa Kunkkua laitumenportille se ei ollut pysyä nahoissaan. Jokaisella tallitytöllä oli yksi hevonen käsissään ja yhtä aikaa merkistäni päästimme ne "vapauteen", jolloin suurinosa pingoaa hirmuisella kyydillä eteen ja häviää kauas horisonttiin. Tämä näky on ehkä kaikista parhain kun hevoset säntäävät ja pukittelevat ja osa alkaa ehkä vähän nahistelemaankin ja hakemaan paikkaansa laumassa. Mutta, mitä teki meidän Kunkku tänään tuossa tilanteessa! Se lähti innoissaan muiden mukana juosten eteen, mutta kohta pysähtyi ja katsoi minua hyvin kysyvästi. Se ravasi luokseni ja oli aivan sen oloinen, että emäntä ala nyt jo tulla! Kovasti naureskelin ja yritin häätää hevosta muiden matkaan, joka tovin minua odoteltuani vihdoin luovutti ja lähti matkoihinsa. Ihanaa, kesä on täällä! Mutta niin on muutenkin paarmatkin, hyh.
Perinteisestihän tämä on yksi vuoden kohokodista, muttei siinä vaiheessa kun muistaa, että samana iltana on Kunkulla kengittäjä. Tirsk, siinäpä sitä etsimään hevosta ja saamaan vielä kiinni tuolta kymmenien hehtaarien laitumen syövereistä. Onneksi meillä on Mörkövaarassa tehokas mönkijä, joilla parin tallitytön kanssa lähdimme laumaa metsästämään illan saapuessa. Kunkku löytyikin melko nopeasti, mutta se ei ollut kovin suostuvainen jättämään laumaansa ja lähtemään meidän mukaan - kunnes kaivoimme ässän hihasta, eli kauraämpärin! Siinä vaiheessa toki saimme vähän enemmänkin seuraa mukaan, mutta myös itse Kunkun kiinni. Pienen henkien taiston jälkeen (eli kun olimme karistaneet 30 sekopäistä oria kannoiltamme) pääsimme kivasti talliin ja vieläpä hyvissä ajoin kengittäjän eteen.

01.11.2016
Tänään Kunkun mielenterveys pääsi jälleen järkkymään kun luvassa oli puunauspäivä (lue: pesupäivä). Tämä ori on oikeasti maailman mahdottomin pestävä, jonka me saimme hoitajatyttöjen kanssa kyllä kokea. Aamutoimien jälkeen Kunkun hoitaja olevinaan lähti viemään Kunkkua reippaasti ulos, mutta juuri pesupaikan kohdalla teki äkkikäännöksen ja sai kun saikin hevosen yllättävän helposti seisomaan pesutilaan. Suorastaan kahlitsimme hämmentyneen orin paikoilleen, joka nopeasti ymmärsi mistä oli kysymys ja alkoi hyppiä ja pomppia paikoillaan. Urhg! Kävin hakemassa tuoretta heinää ison kasan Kunkun eteen, joka rauhoittui siihen ehkä sen yhden korren syömisen ajaksi ja taas sama meno jatkui. Niin, emme olleet vielä tässä vaiheessa ennättäneet edes koko vesihanaa avaamaan! Ei kuitenkaan auttanut välittää orin pelleilystä vaan topakasti rueta hommiin, joskin samaan aikaan saimme varoa ison sähläävän hevosen kavioita.
Kun lopulta saimme aukaistua hanan ja aloitimme orin pesun, pyrki se ensin kovasti alta karkuun ja hyppi sivulta sivulle. Vähitellen se kuitenkin alkoi rauhoittumaan, eikä aikaakaan kun se niin kyrpiintyneen näköisenä suostui töröttämään aloillaan. Jes, työvoitto! Rupesi suorastaan naurattamaan, että näinkö helpolla me tällä kertaa pääsimme. Tässä kohtaa olimme saaneet jo hyvin käytyä pitkälti koko hevosen läpi, joten hyvin kauaa Kunkun ei enää tarvinnut kestää tuota kamaluutta.
Kummallisen hyvin onnistuneen pesun jälkeen Kunkun hoitaja vielä harjasi tämän omassa karsinassaan huolellisesti, samalla harjan ja hännän selvitellen. Mutta kylläpä hevonen näyttää nyt varsin eri väriseltä, syksyn mutatarhat ovat kyllä peittäneet minun hevosten kauniit karvapeitteet alleen, etten edes muista enää minkä värisiä ne todellisuudessa ovat! Kunkustakin paljastui hohtavan punarautias väritys, jota passaa lähteä iltapäivällä taas kisoihin esittämään - toisikohan tämä meille onnea tai edes extrapisteitä?

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)