Fiktion Laisa - virtuaalihevonen

NimiFiktion Laisa LempinimiLaisa
Rek.nroVH11-018-1482 Synt.päivä ja ikä26.06.2010, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri155 cm, prt
KoulutustasoHelppo A, 60cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaMilja, Fiktio OmistajaHawering (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

29+35+28+35=127p, YLA2
21(7+7+7)+42+25+10+8=106p, KRJ-I
9+15+21+20(+1)+20=86p, SLA-II

Luonne

Yleisesti Laisa on hyvin mukava mutta tammamainen hevonen, se tietää paikkansa joukossa ja siten se myös käyttäytyy. Välillä osaa olla ehkä turhankin ylimielinen, se näyttää jokaiselle seurassaan olevalle missä se kaappi seisoo tai ainakin yrittää niin. Tarvitsee käsittelijäkseen hieman kokeneemman ihmisen, sillä sen hellän ja ihastuttavan Laisan rinnalta kuitenkin löytyy ajoittain se äksy ja haastavampi tamma jolle kaikki eivät pärjää. Kun Laisaan tutustuu ja sen luottamuksen voittaa, paljastuu siitä mitä ahnein poni ja taitavin kouluratsu joka kyllä vie jokaisen hoitajan sydämen mennessään. Tamma osaa olla hyvin perso herkuille, sillä kun sen karsinaan astuu, on se samantien hamuamassa hoitajan taskuja josko muutama porkkanan pala löytyisi. Ja sitten kun vastaus on tamman hakemaan negatiivinen, alkaa se todennäköisesti möksöttämään ja sen jälkeen mikään ei suju enää niin kuin pitäisi. Luonnetta Laisa omaa kyllä vaikka toisellekin tammalle jakaen mutta onhan se myös hyvä, että välillä nähdään rauhallisten ja kilttien suomenhevostammojenkin seassa sitä tulisuutta ja haastavuuttakin.

Hoidettaessa Laisa on joko erittäin helppo ja maltillinen tai sitten sen kanssa saa tapella puoli päivää siitä kumman mukaan hoitotoimenpiteet tapahtuvat. Kun hoitaja on karsinassa on syytä pitää tamma kiinni, muuten se tahtoo pyöriä ja häslätä minkä vain jaloistaan kerkeää ja silloin on tietenkin hoitajan varpaat vaarassa. Välillä Laisa malttaa seisoa nätisti aloillaan ja välillä ei, se on täysin sen päivästä kiinni. Helppohan tamma on sinäällään esimerkiksi harjata, sen kun vain sutii liat pois karvapeitteeltä ja se on siinä, mutta turvan tai jalkojen harjaaminen voi osoittautua joskus työlääksi. Kavioiden puhdistus on yksi ristiriitaisimmista toimenpiteistä, välillä Laisa nostaa erittäin nätisti kavionsa pelkästä hipaisusta ja välillä niitä saa repiä hiki otsassa maan pinnalta. Mutta kun hoitaja saa kavion käteensä, ei se sitä yleensä alas ole riuhtomassa. Varusteiden laitto on asia johon kannattaa yleensä varata ihan tovi aikaa. Suitsiessa osaa olla oikea jääräpää, ei se ihan hevillä välttämättä suutaan avaa kun hoitaja yrittää sille kuolaimia ujuttaa. Kutittelu suunpielestä voi auttaa tai ei. Aina kun hoitaja tuntee, että nyt se suu aukeaa ja kuolaimet menevät, niin eikös Laisa lähde peruttamaan ja kuolaimet tulevat ulos samantien suusta. Satuloidessa Laisa nyt normaalisti vain luimistelee ja hieman ehkä pullistelee, mutta hoitajan ei auta kuin läpsiä mahaan ja komentaa kovasti, niin eikös se satulavyö lopulta hyvin ison vatsan ympäri mene. Sinällään Laisa ei ole mikään ilkeä hoidettava, koskaan se ei esimerkiksi ihmiseen kiinni käy vaikka tahtookin välillä uhota hampaitaan näytellen. Sen kanssa tarvitsee vain olla topakkana ja jättää tamman pelleilyt omaan arvoon.

Ratsastaessa tamma ei yleensä anna ratsastajalleen mitään ilmaiseksi - sen kanssa on tehtävä työtä, ja paljon. Kun itsepäisyyttä on jo riittämiin, eli Laisa ei lähde automaattisesti kävelemään eteenpäin ennen kuin ratsastaja on menettänyt hermonsa ja potkii tätä kylkiin minkä vain jaloistaan jaksaa, on se tosiaan harmi ettei tammalta löydy kaasupoljinta. Kun Laisa keksii että nyt se ei jaksa liikkua, niin ei se muuten sitten liikukaan. Vaatii selkäänsä siis topakan ratsastajan joka pistää sen ruotuun huononakin päivänä, eikä anna vain pomputtaa edestakaisin. Perinteistä Laisaa on myös keskelle kenttää jumiminen, muuten vain vastaan laittaminen, raipasta pukittaminen... Ja lista jatkuu ja jatkuu. Alkuun voisi hyvinkin tuntua siltä ettei tästä hevosesta irtoa mitään ja kuinka se voikaan olla menestynyt kouluratsu. Alkuverkat vain tulee tehdä tamman kanssa hyvin huolella ja laittaa se alusta alkaen kulkemaan ratsastajan ohjeiden mukaan, niin eiköhän siitä jotain irtoa. Painottuu todellakin kouluratsastukseen jossa se taittaa hienosti kaikki helpot luokat, mitä nyt asiat helpottautuisivat rennommalla luonteella. Kuitenkin kun Laisan saa menemään, kuuntelee se nätisti ratsastajaansa ja pyrkii jopa miellyttämään tätä - niitä päiviä kuitenkin nähdään harvoin. Yleensä ratsastaja kerkeää menettämään hermot ennen niitä hetkiä kun se liitelee kevyin askelein muodossa eteenpäin. Esteillä Laisa tahtoo vähän kuumeta jolloin meno ei näytä kovin hyvältä. Ratana mennään tällä hetkellä 60 senttiä eikä korkeampia luultavasti tulla hyppimään jalkojen säästämiseksi. Omaa kuitenkin ihan ok hyppytyylin mikäli vain jaksaa keskittyä, eikä se kyllä kovin arkakaan niiden seurassa ole. Maastossa Laisalle kannattaa ottaa toveri mukaan sillä yksin ollessa se hermostuu hyvinkin nopeasti, eikä rauhallisesta kävelylenkistä tule silloin yhtään mitään, korkeintaan tuo ratsastajalle hien otsaan. Yleisesti on kuitenkin melko maastovarma, sen kanssa voi huoletta kulkea liikenteenkin seassa hermostumatta.

Kilpailuissa Laisa käyttäytyy alkuun hyvinkin normaaliin tapaan - se katselee innoissaan ympärilleen, mutta hoitajilleen näyttää vain juroa naamaansa. Tamma ei vaivaudu muiden hevosten tavoin ollenkaan hötkyämään, vaan se seurailee ihmeenkin rauhallisena ympärilleen ja tekee vain niin kuin parhaakseen näkee. Matkat kilpapaikoille sujuvat Laisan kanssa yleensä ihan hyvin, paitsi traileriin yleensä vaatii hevoskaverin pysyäkseen tyynenä. Tietenkin se traikkuun meneminenkin tuottaa joskus hankaluuksia sillä Laisahan ei millään haluaisin astella sisälle ahtaaseen pikku koppiin ilman suurempaa välikohtausta. Kilpailuissa tamma tarvitsee todella pitkän alkuverkan kulkeakseen itse suorituksessa nätisti - ja sehän se vasta haaste onkin. Kilpapaikalle saa saapua kauan ennen radan alkua, lämmittelyssä vierähtää hyvinkin nopeasti aika Laisan kanssa kilpailessa siitä että kenen mukaan mennään, hevosen vai ratsastajan. Kun Laisan saa menemään niin kuin on tarkoituskin, on lopputulos yleensä hyvä. Tamma malttaa mielensä siinä vaiheessa kun tietää että nyt on tosi kyseessä eikä siten jaksa jatkuvaan pelleillä. Välillä Laisa tietenkin alkaa tylsistymään kouluradalla ja siksi lähtee menemään oman pään mukaan jolloin ratsastajalla on todellakin haastavat oltavat. Taitavalla ja topakalla kilpailijalla, eli sellaisella joka saa tuotua Laisan parhaat puolet esille, on todellakin hyvät mahdollisuudet pärjätä tamman kanssa radallakin.

Sukulaiset

i Tiitun Elmo
sh-o, prt, 150cm
KRJ-II
ii Tiitun Aarre evm
sh-o, prt, 154cm
iii Tiitun Elmeri evm
sh-o, rt, 155cm
iie Villamo evm
sh-t, prt, 150cm
ie Kirstiina evm
sh-t, prt, 149cm
iei Töminä evm
sh-o, tprt, 153cm
iee Hilkka evm
sph-t, rt, 147cm
e Aava
sh-t, rt, 153cm
YLA2, KRJ-II
ei Turmion Ukko evm
sh, rt, 159cm
eii Maarin Kiperä evm
sh-o, rt, 162cm
eie RVA Tiina evm
sh-t, rt, 156cm
ee Aaria evm
sh-t, rt, 150cm
eei Topias evm
sph-o, rt, 147cm
eee Yön Alviira evm
sh-t, rt, 155cm

i. Tiitun Elmo on luonteeltaan kaikkien tahtoon taipuva, rauhallinen herrasmiesori, jolta löytyy kuitenkin myös hieman itsepäisyyttä. Elmo on muuttanut vieroituksen jälkeen Miljan hoiviin Fiktioon, josta se on saanut mitä aktiivisimman kilpakodin. Ori on painottunut kouluratsastukseen, se taittaa kaikki helpot luokat ja on näin koulutustasoltaan helppo a. Elmo on todella komea näky kilparadoilla, punarautias väritys ja 150cm säkäkorkeus kruunaavat kokonaisuuden. Aktiivisesti kisanneella Elmolla on 40 KRJ ja 10 VSHK sijoitusta. Toistaiseksi Elmo on jättänyt jälkeensä viisi hienoa jälkeläistä, joista suurinosa on pärjännyt kilparadoilla ja näyttelyissä. Nytemmin Elmo viettelee jo ansaittuja eläkepäiviään.

ii. Tiitun Aarre oli kohtuullisen hyväluontoinen ja mukava suomenhevosori, jonka kasvatti Tiitun Suomenhevoset. Aarre oli väritykseltään punarautias ja säkäkorkeutta sillä oli noin 154cm. Omasi myös hyvän rakenteen, mutta ei tiedettävästi koskaan näyttelyissä menestynyt. Aarre painoittui kouluratsastukseen jossa sillä riittikin kapasiteettia vaativa b luokkiin asti. Kilpaili nuorena aktiivisesti painotuslajissaan, sijoittuen monia kymmeniä kertoja. Aarre periytti myös kouluratsunsa liikkeitä lukuisille jälkeläisilleen, joista monenkymmentä on nähty kilparadoilla asti. Aarre lopetettiin vanhuuden tuomiin oireisiin 26 vuoden iässä.

iii. Tiitun Elmeri on vähemmän tunnettu suomenhevosori, joka ei juurikaan käynyt kilpailuissa tai ollut osallisena suomenhevosjalostuksessa. Elmeri eleli harrastenratsun elämää pienen perheen omistuksessa ja oli siten myös lasten käsiteltävissä. Ratsastaessa ori oli helppo ja rauhallinen, se meni helppoja luokkia kouluratsastuksessa ja hyppäsi irtona 90cm. Ei omannut erikoisen hienoa rakennetta tai ollut muutenkaan ulkonäöllisesti kovin hääppöinen, väritykseltään se oli kuitenkin rautias 155cm säkäkorkeuden kera. Elmeri astui elämänsä aikana vain yhden tamman, Villamon, josta syntyi Tiitun Aarre. Orin kuolemansyytä ei tiedetä.

iie. Villamo oli kaunis punarautias suomehevostamma, jonka kasvatti Risto Timonen. Tamma ei ollut luonteeltaan aivan perinteinen suomenhevostamma, siltä löytyi tulisuutta eikä se alistunut jokaisen käsiteltäväksi. Villamo kävi parit näyttelyt menestyen, mutta oli huomattavasti parempi painotuslajissaan, kouluratsastuksessa. Tammalla kapasiteettia riitti helppo a tasolle asti, jonka parissa se sijoittuikin useaan otteeseen. Villamo astutettiin neljä kertaa, mutta se varsoi vain kaksi varsaa elävänä, joista molemmista tuli kuitenkin kelpoja suomenhevosratsuja. Tamma laukkasi vihreille niityille 24 vuoden iässä.

ie. Kristiina omasi erittäin upean ja menestyneen koulusuvun, ja oli siten myös itse erittäin kapasiteetikas kouluratsu. Kristiina ei kuitenkaan startannut kuin muutaman kerran koulukisoissa, kunnes se jäi jo täysipäiväisen siitostamman rooliin. Tamma varsoi elämänsä aikana viisi hienoa jälkeläistä, joista kaikki pääsivät kilpailemaan kouluratsastuksen parissa ja ottamaan osaa suomenhevosjalostukseen. Väritykseltään Kristiina oli punarautias ja säkäkorkeutta pieneltä tammalta löytyi vain 149cm. Kristiina eli koko 25 vuoden elämänsä saman ihmisen, kasvattajansa, hyvässä hoidossa.

iei. Töminä on varmastikin Laisan suvun menestyneimpiä hevosia, tästä orista parempaa kouluratsua saa etsiä. Ori oli erittäin kapasiteetikas suomenhevosratsu, kouluratsastuksessa se taipui vaativa b luokkaan asti, samalla opetellen jo vaativa a tason liikkeitä. Kilpaili todella aktiivisesti kasvattajansa kanssa, sijoittui lähes sata kertaa starttaamissaan luokissa. Hieman hankalan luonteen omaava Töminä oli väritykseltään ihastuttava tummanpunarautias ja säkäkorkeutta se omasi noin 153cm. Ori periytti kouluratsun taitojaan myös kahdekselle jälkeläiselleen, eli suurin osa niistä kehittyi hienoiksi kilparatsuiksi. Töminä lopetettii sen ollessa 19 vuotias.

iee. Hilkka oli oikein perinteinen aikansa suomenhevostamma, väritykseltään se oli puhdas rautias ja säkäkorkeutta se omasi vain 147cm, jolloin se rekisteröitiin pienhevoseksi. Luonteeltaan oikein rauhallinen ja mukava, sitä pystyivät huoletta käsittelemään aivan kaikki. Leppoisa tamma oli kuitenkin myös erittäin hieno kouluratsu, se kilpaili aktiivisesti helppo a tasolla asti, ja keräsikin melkoisen suuren läjän sijoituksia. Hilkka joutui vaihtamaan useaan otteeseen kotia, oli ns. kiertopalkinto. Jälkeläisiä tamma sai neljä kappaletta, kolme oria ja yhden tamman, joista orit menestyivät vanhempina upeasti. Hilkka laukkasi vihreille niityille ollessaan 22 vuoden ikäinen.

e. Aava on oikein upea ilmestys niin olemuksensa kuin myös ulkonäkönsä puolesta. Tämä ihastuttava tamma on luonteeltaan hyvin kiltti ja maltillinen, sen kanssa harvoin tulee erimielisyyksiä. Aavan on kasvattanut Martti Peltonen ja nytemmin tamma asuu Fiktiossa Miljan omistuksessa. Se on väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta siltä löytyy noin 153cm. Aava on painottunut kouluratsastukseen, kapasiteettia sillä riittää helppo a tasolle asti. On kilpaillut myös ahkerasti kyseisen lajin parissa, KRJ sijoituksia se on kerännyt 42 kappaletta. Aava on varsonut viisi hienoa jälkeläistä, joista Laisa tuntuu olevan ainakin tällä hetkellä menestynein. Nykyisin tamma on jäänyt jo eläkeelle niin kisailusta kuin myös jalostuksesta.

ei. Turmion Ukko on nykyisin oikea suomenhevospapparainen omatessaan ikää jo 26 vuotta, mutta se ei menoa haittaa! Hyväluontoinen ori on vaikka perheen pienimpien käsiteltävissä, se osaa kyllä varoa pienempiään. Nuorempana Ukko oli erittäin kyvykäs kouluratsu, se kilpaili aktiivisesti vaativa b luokissa asti, tietenkin sijoittuen useita kymmeniä kertoja. Ori menestyi myös hyvin näyttelyissä upean rakenteensa vuoksi, ja siten se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Väritykseltään Ukko on puhdas rautias ja se on noin 159cm säkäkorkeudeltaan. Jälkeläisiä ori on jättänyt jälkeensä viisi kappaletta, suurin osa niistä jäi vain harrasteratsun tasolle. Ori viettää eläkepäiviään nykyisin kasvattajansa hoivissa.

eii. Maarin Kiperä on hiljaittain menehtynyt suomenhevosori, kasvattajanaan Maarit Kilpi. Kipi oli erittäin menestynyt näyttelyhevonen, omasi upean rakenteen jonka vuoksi se myös kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Väritykseltään ori oli rautias ja säkäkorkeutta se omasi jopa 162cm. Näyttelyiden ohella Kipillä myös kilpailtiin kouluratsastuksen parissa, kapasiteettia riitti vaativa a luokkiin asti, joiden parissa se sijoittui useita kymmeniä kertoja. Jälkeläisiä Kipillä on vaikka muille jakaa, ne ovat pärjänneet hyvin kilparadoilla kuin myös näyttelykehissä. Kipi menehtyi ilmeisesti sydämen pysähdykseen ollessaan 27 vuoden ikäinen.

eie. RVA Tiina oli hieman hankalampia suomenhevostamma, se oli luonteeltaan hyvin äksy ja osasi olla suorastaan aggressiivinen ihmisiä kohtaan. Tamma ei luonteensa puolesta tuntunut sopivan mihinkään käyttöön, mutta sen kasvattaja halusi pitää sen ja se päätyi lopulta vain jalostukskäyttöön. Ei kuitenkaan periyttänyt hankalaa luonnettaan viidelle jälkeläiselleen, joista tuli sen sijaan oikein mukavia ratsuja. Tiinalla oli säkäkorkeutta 156cm ja väritykseltään se oli rautias. Yleispainotteisella Tiinalla ei startattu kilpailuissa ja näyttelyissä kuin muutaman kerran, mutta ei niidenkään saralta menestystä tullut. Tamma lopetettiin ikään kuin tarpeettomana sen ollessa 20 vuotta.

ee. Aaria on Martti Peltosen omistama ja kasvattama hyväluontoinen tamma, joka on hyvin maltillinen ja ns. varma hevonen. Tammalla alkaa hiljalleen ikä painamaan, eikä se siten enää ole aktiivisessa käytössä missään muotoa. Nuorempana oli kuitenkin kohtuullisen kyvykäs kouluratsu, se sijoittui todella paljon helppo a tasolla kansallisissakin kisoissa. Aaria oli väritykseltään rautias läsipään kera ja säkäkorkeutta se omasi noin 150cm. Tamma oli myös hyvärakenteinen hevonen ja siksi menestyi myös näyttelykehissä. Aariaa käytettiin suomenhevosjalostukseen kahden jälkeläisen verran, se sai yhden hienon orin ja yhden kauniin tamman. Nytemmin Aaria viettelee siis rauhallisia, ansaittuja eläkepäiviään kasvattajansa luona.

eei. Topias jäi pienhevosen mittoihin omatessaan säkäkorkeutta vain 144cm. Oli kuitenkin hyvin komea rakenteellisesti kuin myös punarautiaan värityksensä vuoksi, ja siksi menestyi hyvin näyttelykehissä. Menestyksestä tietenkin kertoo se, että Topias kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla. Sillä käytiin myös kouluratsastuskisoissa kilpailemassa helppoja luokkia, mutta se sai tuoda itseään enemmän esille näyttelyissä. Luonteeltaan Topias oli hieman sählääjä-tyylinen, sen kanssa sai koko ajan varoa, että millon se päälle tallaa. Jälkeläisiä orilta löytyy noin 20 kappaletta, joista suuresta osasta tuli hyvärakenteisia ja reippaita ratsuhevosia. Hiljattain Topias lopetettiin vanhuuden oireisiin.

eee. Yön Alviira oli luonteeltaan hyvin yhteistyönhaluinen ja mukava suomenhevostamma, jonka kanssa oli ilo viettää aikaa. Alviira painottui kouluratsastukseen ollessaan siinä tietenkin parhaimmillaan, kapasiteettia riitti vaativa b tasolle asti. Nuorempana sillä kilpailtiin aktiivisesti kisoista toisiin, sijoituksia se keräsi paljon, mutta voitot sinällään jäivät vähille. Ei omannut erikoista rakennetta, eikä siten menestynyt juurikaan näyttelyissä. Väritykseltään Alviira oli puhdas rautias tähtipään kera, ja säkäkorkeudeltaan se oli noin 155 senttinen. Tamma jätti jälkeensä neljä hienoa jälkeläistä, joista kaikki ovat menestyneet painotuslajeissaan ja ovat keränneet meriittejä laatuarvosteluissa.

Jälkeläiset

s. 03.11.2010, t. Mörkövaaran Lysti (i. Lakean Karhunkaataja) omistaja: Petri
s. 14.12.2010, o. Mörkövaaran Viikari (i. Lakean Karhunkaataja) omistaja: Daivive
s. 20.01.2011, o. Mörkövaaran Routa (i. Lakean Routtu) omistaja: alhippa
s. 27.08.2011, o. Mörkövaaran Otava (i. Metsäkartanon Manaus) omistaja: miwwy.
s. 24.09.2011, o. Mörkövaaran Pyteri (i. Pyryttäjä) omistaja: Laura R.
s. 01.03.2012, t. Mörkövaaran Vilmiina (i. Lakean Karhunkaataja) omistaja: idam

Valmennukset ja päiväkirja

02.01.2012
Niin se vain vuosi äkkiä vaihtui ja Laisakin astetta vanhempi hevonen. Eilen omistajan tilasta johtuen (...) oli tammalla vapaapäivä ja tänäänkin otimme vielä rennosti. Juoksutin Laisaa aamupäivästä liinassa puolisentuntia, suureksi osaksi mentiin ravia mutta tulipa myös hillitöntä laukkaa koetettua. Tälle tammalle ei nämä vapaapäivät oikein hyvää tee, virtaa kun tuntuu kerääntyvän oikein urakalla. Mutta jospa huomenna jaksaisimme alkaa näin uuden vuoden tuumin panostautua kovemmin vain kouluratsastukseen.

31.12.2011
Tänään kokeilin Laisan kanssa sellaista, mitä en ole koskaan ennen koettanut. Nimittäin ratsastusta rakettien paukkeessa! Tammalle tietenkin laitoin pumpulit korviin ennen reissuun lähtöä, ja olipa siltä varalta itsellänikin turvaliivi, että jos Laisa tahtoo kunnolla temppuilla ja vaikkapa heittää selästä. Voin vain kertoa, että mahtava oli kokemus! Menimme viereisillä pelloilla reilun tunnin kevyen kouluväännön, raketit vain pamahtelivat ympärillämme ja se todellakin oli kuin jostain elokuvasta. Laisa alkuun tietenkin hermoili vähän pahamahduksia mutta tottui niihin nopeasti, jolloin myös menosta tuli huomattavasti rennompaa. Ratsastuksen jälkeen Laisa tietenkin jäi talliin viettämään iltaa parinkymmenen muun hermostuneen hevosen kanssa.

29.12.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Sorja
Kun saavuin kentälle huomasin ratsukon välillä pientä vääntöä, sillä Laisa ei olisi tahdonnut liikkua eteenpäin vaan luimisteli ja koitti ottaa peruutusaskelia. Hawering antoi pari topakkaa näpäytystä kylkiin ja ääniapuja joiden seurauksena tamma alkoi kulkea paremmin, tosin korvat olivat vielä niskaa myöten. Valmennuksen tarkoituksena oli harjoitella laukanvaihtoja. Ratsukko sai lämmitellä rauhassa ensin ja Laisakin alkoi jo ehkä vähän innostumaan. Ratsukko laukkasi oikeaa laukkaa myötäpäivään ja ennen pitkää sivua käskin Haweringia antamaan selkeät ja täsmälliset avut, mutta laukanvaihdon sijasta tulikin ristilaukkaa. Ratsukko sai rauhassa korjata ja laukata myötälaukkaa kierroksen ennen uutta yritystä ja tällä kertaa laukanvaihto onnistui täydellisesti vastalaukaksi. Pitkänsivun jälkeen ratsukko vaihtoi laukan taas oikeaksi. Toiseen suuntaan käskin ottamaan myös muutaman laukanvaihdon eikä ollut minkäänlaisia ongelmia. Hawering sai hyvin Laisan kuuntelemaan alkukankeuksista huolimatta eikä laukanvaihdoissa ollut ongelmia, kunhan muistaa selkeät avut. Tätä ratsukkoa oli miellyttävä valmentaa ja oli opettavainen myös valmentajalle.

26.12.2011
Tein aika extempore-tempun ja ilmoitin sitten Laisan suomenhevosten laatuarvosteluun. Onhan tallissa huomattavasti tätäkin tammaa valmiimpia laatiksiin lähtijöitä, mutta näillä mennään! Suurempia en odota Laisan sieltä saavan, tyytyväinen olen toiseen palkintoonkin. Vielä täytyisi jonkinsortin loppusilaus tehdä, vähän sukua laitella parempaan kuntoon ja sitten vielä muutamia päivismerkintöjä. Mutta katsellaan tammikuussa, että mitä sieltä on palkinnoksi tullut ja millaisin pistein!

23.12.2011 Kouluvalmennus, valmentajan re-elect
Kiinnitin heti alkuverryttelyissä huomioni tämän tamman ilmeeseen. Sen korvat oli taaksepäin kääntyneet ja koko ilme oli oikein hapan. Se tuntui vastustelevan kaikkia apuja ja vääntävän vastaan. Laisan kanssa harjoiteltaisiin tänään tuon ilmeen pois saamista. Aloimme tehdä paljon helppoja asioita, siirtymisiä käynnistä raviin ja siitä laukkaan. Neuvoin ratsastajaa ottamaan Laisaan rennon ja rauhallisen otteen, ja tamman ilme muuttui nopeasti, kun se sai rauhassa vain mennä eteenpäin, eikä siltä vaadittu suuria asioita. Lopputunnista saatiin jo vaatia siltä korkeampaa muotoa ja väistätyksiä. Tamma alkoi kulkea myötämielisesti, eikä enää vängännyt vastaan. Jatkossa Laisan kanssa kannattaakin aloittaa ensin todella rauhassa ja helposti, ja pikku hiljaa pienentää sen tilaa ja vaatia enemmän.

02.12.2011
Tänään kävin Laisalla vähän ratsastelemassa, ensin vedimme 45 minuutin koulutreenin kentällä, jossa teimme paljon vaihtoja ja siirtymisiä askellajien välillä. Tamma oli hyvin yhteistyönhaluinen kanssani joka oli erittäin mukavaa, etenkään kun itse en ole aivan hetkeen Laisalla ratsastellut. Koulutreenin jälkeen kävimme myös laukkailemassa hieman tallin pelloilla ja siellähän tamma pistelikin sitten menemään ihan pää viidentenä jalkana. Kivaa oli, mutta oli myös sen jälkeen erittäin väsynyt hevonen kuin myös ratsastaja. Kello alkoi olemaan jo sen verta paljon talliin takaisin päästessä, että tamma jäi karsinaansa loimi yllä mutustamaan iltaheiniään.

20.11.2011
No nyt on Laisa viimein täysin kisaeläkkeellä! Sijoituksia tuli KRJn alaisista kilpailuista 62 mittariin, mikä on ihan kohtuullisen hyvä saavutus. Mikäli enää kisailemme, ne ovat VSHK CUPin alaisia kilpailuja joista tulemme mahdollisesti hyöytymään suomenhevosten laatuarvostelussa. Mutta nyt sitten Laisan kanssa edelleen vain valmentaudutaan kouluratsastuksen parissa jottai ei huonoon kuntoon päästä, ja mahdollisesti niitä jälkeläisiä teetätetään. Tämän vuoden varsa-asiat ovat muutenkin tuppautuneet olemaan melko jäissä tallin kaikilla tammoilla, mutta jospa viimestään ensi vuoden alussa tapahtuisi muutosta siihenkin asiaan. Laisaa aletaan ensi vuonna myös ilmoittelemaan laatuarvosteluihin.

10.10.2011
Tänään kävi Mörkövaarassa kengittäjä laittamassa irtokenkiä, Laisa kun oli mitä ilmeisemmin riekkunut tallin muiden tammojen kanssa laitumella ja saanut siinä rytinässä kenkänsäkin irti. Tamma ei ollut moksiskaan kengityksestä kun sai suuren kasan heinää samalla nenänsä eteen, siinä se siis vain mussutti ruokaa poskeen kun kengittäjä teki hommansa. Pariin päivään emme Laisalla ratsastaneet kun eivät kaikki kengät paikoillaan olleet, mutta nyt lähdemme sitten taas reippaasti kouluratsastusta treenaamaan. Vielä muutaman kerran olisi tammalla tarkoitus startata koulukilpailuissa, kunnes lähdemme hiljattain siirtymään muihin hommiin ja tähtäämään vähän suurempiin palkintoihin...

24.09.2011
Tämän vuoden aikana on Laisalle syntynyt kolme jälkeläistä, joista uusin syntyi tänään. Laisa astutettiin jokin aika sitten hienolla kantakirjatulla suomenhevosorilla Pyryttäjällä, ja yhdistelmästä syntyi sitten ihastuttava suomenhevosori. Punarautias orivarsa nimettiin Mörkövaaran Pyteriksi, ja vieroituksen jälkeen se muuttaa isänsä omistajan, Lauran hoivin Sirkkeeseen. Pyrrestä odotetaan tietenkin vanhempiensa tavoin hyvin menestyvää kouluratsua, kapasiteettia sillä luultavasti riittää emänsä tavoin helppoihin luokkiin. Katsellaan miten "Pyrre" kasvaa ja kuinka se menestyy tulevaisuudessa!

02.09.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Nekku
Saavuin tallille, kun näinkin, että kentällä olikin jo ratsukko valmiina kävelemässä alkukäyntejä pitkin ohjin. Jutustelimme hetkisen ja aloitimme ravissa verryttelemään. Tamman askel oli hienon reipas. Fiktion Laisa ravaili innokkaana eteenpäin ja asettui kulmiin pyydettäessä. Harjoittelimme istuntaa ja kevennystä. Istunnasta ajatellen Fiktion Laisa keskittyin hyvin istuntatehtävissä. Välissä otimme käyntiä ja käsittelimme reittiä ja sen suunnittelua, joka on tärkeää ratsastuksessa. Sitten aloitimme taas ravilla. Teimme tempon vaihtelua ja Laisa innostuikin siitä, ja pari pukkia nähtiinkin tempon nopeuttamisessa. Tempon hiljennys ei aluksi oikein ollut helppoa, mutta loppupeleissä se sujui hienosti. Olimme verkanneet jo noin 20 minuuttia, kunnes oli aika siirtyä laukkaan. Enimmäinen laukannosto tapahtui pääty-ympyrällä, asetukset olivatkin tammalla mainiot. Ensimmäinen laukka oli reipasta, mutta ajan kuluessa saatiinkin koottua laukkaa, joka oli hienoa! Tamma keskittyi 100 prosenttisesti laukkaan ja niin myös ratsastajakin. Laukkasimme vielä toiseen suuntaan pari nostoa, kunnes oli aika aloittaa loppuverkka ravissa. Ravasimme uralla istuntaa katsoen harjoitusravissa. Vaihdoimme suunnan ja ravasimme sinnekkin, ja täälä kertaa ihan kevyessä ravissa. Kun oli loppukäyntien aika, Fiktion Laisa hörnäili itsekseen ja vaikutti tyytyväiseltä tuntiin.

28.08.2011 Kouluvalmennus, valmentajan evan
Olitte jo verrytelleet hyvin, kun tulin pitämään valmennustanne. Laisa oli laiskalla tuulella, ja saitkin olla kannustamassa sitä koko ajan eteenpäin. Tamma pukitti muutamaan otteeseen, mutta pysyit lujana ja pian neiti alkoikin kuuntelemaan sinua kunnolla sekä työskentelemään paremmin. Tehtävänne oli pohkeenväistöä pitkillä sivuilla ja lyhyillä sivuilla teidän tulisi mennä lisättyä ravia. Pohkeenväistö sujui oikein mallikkaasti, mutta kun aloit lisäämään ravia niin Laisa oli nostamassa laukkaa samantien. Kehotin sinua tekemään puolipidätteen ennen lisäyksen aloittamista. Tamma rauhoittui huomattavasti ja malttoi lisätä ravin rauhassa. Hiomme vielä istuntaasi, sillä könötit hieman kun teitte pohkeenväistöä jonka seurauksena Laisa puski sisäkädelle todella paljon. Muutaman kerran sain huomauttaa istunnastasi ennen kuin viimein opit korjaamaan sen, jonka jälkeen menonne näytti oikein virheettömältä. Lopettelimme valmennuksen tähän, ja sait tehdä loppuverryttelyt ihan rauhassa.

20.08.2011
Viime viikolla kävimme Miinan kouluvalmennuksessa Laisan kanssa, mutta koska kommentteja ei valmennuskesta kuulu, ajattelin nyt itse vähän kertoa tekemisiämme. Tamma oli alusta alkaen silloin hyvin yhteistyönhaluinen kanssani, se kuunteli maltillisesti ohjeitani ja liikku mukavasti eteen. Alkuun teimme paljon käyntitehtäviä; pohkeenväistöjä, peruutuksia, takaosakäännöksiä... Pääteemana oli ilmeisesti siirtymiset, niitä teimme paljon kaikkien askellajien välillä. Nostot reippaampiin askellajeihin ei tuottanut valmennuksessa ongelmaa mutta sen sijaan ne hidastamiset olivat loppujen lopuksi melko työläitä. Laisalla kun tahtoi virtaa olla niin ei ohjasavutkaan perille oikein menneet... Mutta hyvin tyytyväinen valmennuksen jälkeen olin! Etenkin laukkaamiset kiemurauralla, vastalaukat etenkin, onnistuivat niin hyvin että! Tästä on hyvä lähteä tamman kanssa nyt jatkamaan kunnon treeniä valmennusten ja sitä myöten koulukilpailujen parissa.

14.04.2011
Laisan kanssa eleillään hiljaiseloa syksyyn asti, Mörkövaara kun vetäytyy vähäksi aikaa pienimuotoiselle tauolle. Laisakin saa siis rauhassa lomailla kesän ylitse ilman minkäänmoista stressiä, tietenkin valmennuksissa tullaan todennäköisesti pyörähtämään ja muuta mukavaa. Syksyllä mahdollisesti jatkamme kilpailemista kouluratsastuksen parissa ja teetämme muutamat jälkeläiset. Myös syksyn mittaan olisi mukava päästä jo laatuarvosteluihin, mutta ne voivat kyllä siirtyä myös ensi vuoden puolelle, sen verta useampi tamma kun on jo jonossa. Kasvattajallekin siis tiedoksi, että elossa ollaan vaikka päivityksiä ei niinkään tapahdu!

02.02.2010
Hankitreeniä Laisan kanssa. Kävimme kunnon lumentäytteisellä pellolla vähän tykittelemässä tänään, tamma paineli sellaisella vauhdilla lumen pöllytessä ympärillä että. Ei ainakaan tuon reissun jälkeen voi sanoa etteikö Laisa lihaksia omaisi, muut tallin tammat kalpenivat niin rinnalla Laisan painellessa syvässä hangessa eteen. Tuntuu tammalla tuota virtaa olevan liikkunnasta, tarhailusta ja ruuasta huolimatta, jälleen oli moneen kertaan ottamassa itselleen ohjaa ja lähdössä suorastaan käsistä. Mutta paljon vain pidätteitä ja rauhallista kättä, niin eiköhän se siitä! Tallitytöt saavat nyt suureksi osaksi tamman liikutella oman aikapulan vuoksi, mutta josko me myöhemmin tänä vuonna reipastutaan ja lähdetään kunnolla jälleen työstämään hommia.

14.12.2010
Tänään syntyi innolla odotettu Laisan toinen jälkeläinen. Tuo ihastuttava vaaleanrautias pieni ori sai luonteensa vuoksi nimekseen Mörkövaaran Viikari, sen verran energiseltä kun poika vaikuttaa. Viikari tulee painottumaan lähinnä kouluratsastukseen, mutta mikäli on isäänsä Karhunkaatajaan tullut niin pomppua löytyy kyllä esteillekin. Vieroituksen jälkeen Viikari pääsee muuttamaan uuteen kotiin Jäpäkkään... Myöhemmin Viikari kuitenkin palautettiin omistajan harrastuksen loppumisen vuoksi, ja siten ori lähti uudelleen myyntiin. Pian se sai kuitenkin huolehtivan kodin Daiviven uudesta suomenhevosprojektista.

30.11.2010
Laisa on jäänyt nyt ainakin toistaiseksi kouluratsastuksen parista kilpailueläkkeelle. Sijoituksia tamma kerkesi kasaamaan 50 kappaletta, joista suurin osa on helppo a tasolta. Nyt kun sijoitukset ovat läjässä aloitamme pienimuotoisen valmentautumisen jotta saadaan päiväkirjaan merkintöjä, ja siten muilta hevosihmisitä kommentteja. Myös toinen jälkeläinen olisi Laisalle piakoin suunnitteilla, hyvää jälkeläisnäyttöä kun sille haluaisin. Muutenkin tamman kanssa on sujunut ongelmitta yhteiselo, hyvin maltillinen hevonen halutessaan, ja vaikka luonteeltaan onkin hieman jääräpää niin siitä huolimatta oikein ihastuttava menopeli.

03.11.2010
Fiktion Laisan ensimmäinen jälkeläinen syntyi. Tuo upea, rautias suomenhevostamma sai nimekseen Mörkövaaran Lysti ja sen isänä toimii Mörkövaarassa asusteleva Lakean Karhunkaataja. Luonteeltaan Lysti on osoittaunut hyvin elämäniloiseksi, se on virkeä ja mukava uusi tuttavuus, eli yhtään ei ole emäänsä toistaiseksi tullut. Tamma tulee olemaan tulevaisuudessa yleispainotteinen, kapasiteettia löytyy emänsä tavoin helppo a tasolle saakka, todennäköisesti. Ja mikäli Lysti vain vanhempiinsa tulee, niin kyseessä on kyllä sellainen ruusukehai ja menestyjä että! Lysti muuttaa vieroituksen jälkeen asustelemaan Petrin hoiviin Suvantoon, josta löytyykin jo ennestään yksi hyvin menestynyt, hieno Mörkövaaralainen.

18.10.2010
Kilpaileminen on nyt hyvässä vauhdissa, paljon sijoituksia ollaan jo vähän ajan sisään kerätty. Hyväksi kilpakumppaniksi Laisa on myös osoittaunut, välillä se koettelee kilpailijaansa, mutta tietää kyllä milloin on tosi kyseessä. Jotenkin voitontahtoinen hevonen on ollut ja siksi olemme pärjänneet myös hyvin. Jatketaan kilpailemista ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Haaveissa olisi marraskuulle Laisan ensimmäinen jälkeläinen, josko tuosta tallin Karhusta olisi petipuuhiin! Mutta katsellaan, miten meidän käy.

20.09.2010
Tamma on osoittautunut mitä hienoimmaksi hevoseksi, se omaa hieman hankalia luonteenpiirteitä, mutta oikeanlaisella käsittelijällä se on aivan unelma. Hyvin on lähtenyt ratsastuskin käyntiin, oikein osaava hevonen vain halutessaan, ei vain tahdo antaa mitään ratsastajalleen ilmaiseksi. Nyt meillä lähtee kilpailuputki käyntiin ja innolla odotan, kuinka meillä menee. Tähän mennessä Laisa on ollut oikein varmajalkainen menopeli pihassa ratsastaessa, ongelmia ei ole juurikaan tullut. Muiden hevosten kanssa tuppautuu vain silloin tällöin yhteen ottamaan, vanhempien tammojen kanssa Laisaa ei siksi edes tarhata, saa pitää järjestystä yllä nuorempien hevosten joukossa.

10.09.2010
Miljalla oli jälleen kaupattavana upeita suomenhevosia, joista iskin silmäni täysin jo syntyneeseen Fiktion Laisaan. Tuo upea punertava tamma sulatti siis heti sydämeni, ja siksihän siitä täytyi myös tarjota. Onneksemme Laisa lähti mukaani Mörkövaaraan, josta lupaan sille huolehtivan ja aktiivisen kilpakodin. Tavoitteena meillä olisi aloittaa Laisan kanssa piakoin kilpaileminen kouluratsastuksen parissa, sitten pyöräyttää parit jälkeläiset ja suunnata kohti laatuarvosteluja. Emme kuitenkaan tahdo ottaa mistään paineita, ja siksi katsomme rauhassa miten meillä lähtee sujumaan.

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 64, VSHK CUP 1 kpl

21.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
23.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 05/50
06.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/50
11.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
15.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
16.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/40
18.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 07/60
21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/60
22.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
23.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
24.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
24.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
25.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/100
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/60
28.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/30
29.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 07/50
30.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
02.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
08.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
11.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
11.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
12.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
15.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
15.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
16.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
16.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60

31.10.11, VSHK CUP (kutsu), Helppo B, 07/83
17.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
17.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
18.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/60
19.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/50
20.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
20.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
22.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/30
23.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
23.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/60
24.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
25.11.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
25.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
26.11.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
27.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
28.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
28.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
29.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
30.11.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
01.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
02.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/50
04.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/50
05.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
01.10.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 03/50
02.10.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
03.10.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
03.10.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
05.10.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/50
05.10.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 07/50
06.10.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
19.11.11, KRJ (kutsu), Helppo C, 06/50
20.12.11, KRJ CUP (kutsu), Helppo C, 12/221
20.12.11, KRJ CUP (kutsu), Helppo B, 19/296

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli