Lieskava - virtuaalihevonen

NimiLieskava LempinimiLeevi
Rek.nroVH11-018-0048 Synt.päivä ja ikä10.06.2010, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri154 cm, vrt
KoulutustasoVaativa B, 70cm PainotusKouluratsastus
KasvattajaForwice OmistajaHawering (VRL-01671)


© Liitu

Luonne

Lieskava, tuttujen kesken Leevi, on näpsäkkä oripoika, jolta ei varmasti temput lopu missään tilanteessa. Oria voisi kuvailla pippuriseksi, sekä tuliseksi, sillä ilmaiseksi se ei mitään anna. Leevillä on siis jonkin sortin pakkomielle jatkuvaan temppuiluun, sekä esittämiseen, ja sekin varmasti vain hoitajia ärsyttääkseen. Useat hoitajat ovat olleet sitä mieltä, että tulevat pärjäämään hyvin Leevin kanssa sillä he eivät anna hevosten pomppia nenilleen - kuinkas on käynyt? Tässä pojassa on jotain, mikä saa jokaisen hoitajan parin viikon kuluessa hermoromahduksen partaalle, ehkä se ei vain ole löytänyt sielunveljeään, yhtä rauhatonta ja riesua. Tietenkin se on hyvä puoli Leevissä, kun kaikki tallin muut orit ovat turhankin lupsakoita, niin onpahan joku, jonka kanssa saa huonoinpana päivänä tapella. Verrattuna vanhempiinsa, Leevi on perinyt luonteensa jostain kauempaa, siinä kun vanhemmat ovat suhkot rauhallisia, on Leevi se superhäslääjä. Täytyy kuitenkin muistaa, että Leevi on vielä nuori ori ja siten tämä riehuminen on aivan normaalia ja sallittua, vaikka eihän se kivaa aina ole.

Kun hoitaja astuu karsinaan aikeissaan harjata ja satuloida nopeasti Leevi, on yleensä edessä pieni takapakki. Vaikka ori ei hoidettaessa aivan mahdoton ole, ei sille silti hetkessä isketä satulaa selkään ja ujuteta rautapaloja suuhun. Leevin äksyily saattaa osittain johtua epävarmuudesta, siksi hoitajan on todellakin tiedettävä tekemisensä ja ottaa huomioon mahdollinen pelkääminen. Karsinassa saattaa yrittää näykätä hoitajaansa, siksi Leevi on parasta hoitaa käytävällä, mihin sen saa molemmin puolin laitettua kiinni. Harjatessa, kuten arvata saattaa, Leevi steppailee paikoillaan hermostuneena, eikä muutenkaan viitsisi seisoa siinä hetkeä kauemmin. Muuten harjaus onnistuu ihan hyvin, tosin pää tuottaa usein vaikeuksia, sillä se on alati liikkeessä tai sitten niin korkealla katossa, ettei hoitajat sitä ilman tikapuita yllä harjaamaan. Kavioiden puhdistus - tuo hoitajien lempitoimenpide. Etukaviot Leevi antaa puhdistaa vielä aivan helposti, mutta takajaloissa on muutama mutta. Ensiksi ori ei nosta jalkaansa ylös, tai ei ainakaan jaksa pitää sitä ylhäällä sekuntia pidempään, ja toinen, koskaan ei tiedä, milloin Leevillä on hurjan paha päivä ja pahaa tarkoittamattaan potkaisee hoitajaansa. Varusteiden laiton aikana Leevi käyttäytyy lähestulkoon kuin muutkin hevoset; satuloidessa se pullistelee minkä jaksaa, yrittää ehkä näykkiä ja kuopii etukaviollaan. Suitsiessa viskelee päätään, mikä ei ainakaan helpota suitsimista, eikä ota mielellään kuolaimia suuhunsa. Muissa tapauksissa, kuten pesuboksissa, Leevi käyttäytyy hyvinkin leevimäisesti, sinkoilee ympäri boksia, kuopii jaloillaan, eikä anna hoitajalleen hetken rauhaa.

Noustessa Leevin selkään, huomaa ratsastaja ensimmäisenä juuri sen, ettei ori anna mitään ilmaiseksi. Ori on erittäin taitava ratsu, mikäli se saa selkäänsä kokeneen ratsastajan, joka ei anna periksi sen jumimisille taikka pukkilaukoille. Muutoin Leevillä meneminen aiheuttaa lähinnä harmia, aloittelijat tulevat joko selästä vauhdilla alas, tai muuten vain eivät saa hevosta liikkumaan askeltakaan eteenpäin. Leevin kanssa on tärkeä aloittaa tunti kunnon alkuverkalla, mikäli sen haluaa saada liikkumaan kevein askelin ja mikä tärkeintä, kuuntelemaan ohjeita. Kuten mainittu, ori on rauhaton sielu, joka ei siedä juurikaan pomotusta ja sen jokainen havainnollistaa ratsastaessa Leevillä. Vauhtia löytyy jos keneltää, eikä pojalle ole mitenkään epätyypillistä heittää vähän pukkeja, jumia keskellä kenttää, tai lähteä ratsastamaan aivan omaa kuviota. Leevi ei ole yhtään herkkä suustaan, saati kyljistään, joten turhanpäiväinen ohjasta repiminen tai pohkeilla potkiminen ei ainakaan auta asiaa. Kuitenkin kun Leevin saa sen parhaana päivänä kulkemaan, näyttää meno todella hienolta, onhan se luotu maailmaan ollakseen hieno kouluratsu. Kouluratsastuksessa Leevi taittaa kaikki helpot luokat, sekä vaativa b:n, mikä ei ole lainkaan huonosti tälläiseltä hevoselta. Ori on siis osaava tahtoessaan. Esteillä Leevi ei ole läheskään niin lahjakas kuin koulussa, kyseisessä lajissa se tuppautuu vain kuumumaan entisestään ja sähläämään vähän lisää. Ratana orilla on tällä hetkellä menty noin 70 senttiä, välillä puomia hipoen, välillä suurella ilmavaralla. Esteillä Leevi todellakin kuumenee, vauhti kiihtyy ja ohjan ryöstäminen on sitä perussettiä. Esteillä vaatii siis selkäänsä osaavan ratsastajan. Ori on toisaalta ihan hyvä maastoratsu, sillä se on hyvin varmajalkainen, eikä säiky lähes mitään. Maastossa tosin yleensä mennään ojanpohjalla, eihän Leevi suostu tiellä kävelemään mikäli ympärillä on paljon popsittavaa. Kun ratsastat ensimmäistä kertaa tällä hevosella, on tärkeää muistaa kannukset, sillä ilman niitä et mitä luultavimmin saa sitä liikkeelle, ja mikä tärkeintä, täytyy muistaa turvaliivi - alastuloja luvassa!

Vaikka Leevi onkin upea hevonen, ei se sitä tarkoita, ettäkö se aina olisi hieno kilparatsu. Kilpailut ovat nimenomaan se paras paikka, minne voi viedä hevosen sähläämään ja tekemään omiaan - näin ajattelee Leevi. Yleensä matkat kilpailupaikoille sujuvat ihan mutkitta, ori menee traikkuun reippaasti ja jaksaa seisoa siellä pitkänkin matkan. Kun saavutaan paikanpäälle, alkaa ne hankalat osuudet. Leevi haluaisi lähteä joka paikkaan, kiinni pitäminen on tässä tilanteessa hyvinkin sallittua, eikä se malttaisi rauhoittua millään aloilleen. Kun varusteet saa jotenkin selkään, ja ratsastajakin sinne monen mutkan kautta pääsee nousemaan, on vuorossa lämmittely. Lämmittely on tässäkin tapauksessa tärkein vaihe tämän hevosen kanssa - jos lämmittelyä ei hoideta kunnolla, näkyy se varmasti myös kilpailutuloksissa. Orilla kilpaillaan vain kouluratsastuksen parissa, joten lämmittelyssä saa muutaman voltin ja pohkeenväistöt hyvinkin tehdä. Kun radan suoritus alkaa, on tärkeää, että ratsastaja pysyy tyynenä. Se on tässä tapauksessa kaiken A ja O, sillä kun ratsastaja malttaa ja on rauhallinen, on Leevilläkin mahdollisuus siihen. Koskaan ei voi kuitenkaan taata, kuinka siellä kilpailuissa sitten loppujen lopuksi menee..

Sukulaiset

i Etulinjan Merirosvoradio
sh-o, rt, 159cm
ii Onnen Aukusti
sh-o, km, 157cm
iii Aavan Karolus
sh-o, km, 149cm
YLA2, SLA-II
iie VIR MVA Ch Haavelaakson Legenda
sh-t, rn, 161cm
KTK-II
ie Viehättävän Aino
sh-t, rt, 155cm
iei VIR MVA Ch Kullervo KIR
sh-o, rt, 155cm
YLA2, KRJ-II, SUP-V
iee Nolemin Hupputyttö
sh-t, rt, 154cm
YLA1
e Kiistattoman Luru
sh-t, rt, 146cm
ei VIR MVA Ch VNA Julma
sh-o, vkk, 163cm
YLA2, KTK-III
eii Syksyn Julmuri
sh-o, m, 156cm
YLA2
eie Matriarkka SIR
sph-t, rt, 145cm
ee Mörkövaaran Vilmatar
sh-t, prt, 163cm
eei Karmiinin Kiirastuli
sh-o, rt, 157cm
eee Fiktion Kelmitär
sh-t, rt, 152cm
YLA1, KRJ-I, SLA-I

Jälkeläiset

s. 04.11.2010, t. Mörkövaaran Vilppa (e. Mörkövaaran Tähtisade) omistaja: Toffe
s. 05.11.2010, t. Mörkövaaran Säpinä (e. Mörkövaaran Tea) omistaja: Maijunen

Valmennukset ja päiväkirja

28.08.2011 Kouluvalmennus, valmentajana Rambe
Leevin kanssa työskenneltiin tänään vaihtojen parissa. Kun alkuveryttelyt oli verytelty aloitimme työskentelemään ravissa volttikahdeksikolla, ratsastajan tuli tehdä selkeä suunnanmuutos volttien leikkauspisteessä. Asetus tuli muuttaa ja kevennys vaihtaa, asetus sai olla jopa asteen lähempänä taivutusta aina vaihdoskohdassa. Ratsukko aloitti tehtävän ja suoriutuikin siitä heti alusta alkaen mallikkaasti, asetukset menivät helposti läpi ja vaikeasta tiestä huolimatta orin tempo pysyi samana läpi tehtävän. Kun asetuksia oli vaihdeltu riittämiin siirryimme laukkatyöskentelyyn jossa parin verryttely-ympyrän jälkeen aloimme harjoittelemaan vaihtoja ympyrä-kahdeksikolla. Aluksi vaihto tuli pienen pukin sävyttämänä milloin missäkin ja joskus laukka jäi ristille. Tämä johtui siitä, että ratsastaja vaihtoi asetuksen ennen vaihtoa, hevosen tulee tehdä vaihto suorana, jotta siitä tulee siisti ja selkeä. Kun ohjeistin ratsastajaa kyseisellä tiedolla alkoivat vaihdot selkeytymään ja pukkeja ei enää näkynyt. Teimme vielä joitakin vaihtoja puolirataleikkaa teillä, joissa ne esitetään myös kouluohjelmissa. Ori suoriutui näistä moitteettomasti ja tulimme ratsastajan kanssa siihen tulokseen että päivän treenit taisivat olla tässä. Leevi pääsisi lepäämään loppuravien jälkeen hyvän työn tehneenä.

04.11.2010
Tänään oli Mörkövaarassa oikea ilonpäivä kun syntyi Leevin ensimmäinen jälkeläinen! Tuo ihastuttava hopearuunikko tammavarsa sai nimekseen Mörkövaaran Vilppa ja ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että tamma jää pienhevosen mittoihin. Vilppa pyrki heti synnyttyään jaloille ja on osoittautunut oikein reippaaksi ja tomeraksi varsaksi. Tammasta odotetaan isänsä tavoin paljoa, kapasiteettia siltä tulee löytymään ehkä jopa vaativiin luokkiin kouluratsastuksessa, ja myös korkeille rataesteille. Vilppa muuttaa vieroituksen jälkeen Toffen hoiviin Steckeriin jossa asusteleekin ennestään jo useampi Mörkö.

01.11.2010
Leevi onkin ollut sellainen ruusukehai, että kouluratsastuksen parista ollaan saatu kerättyä jo yli 40 sijoitusta eli valitettavasti poika pääsee jo hyvin nuorena kilpaeläkkeelle. Ori on kyllä ollut muutenkin ihastuttava tapaus, tavoitteena meillä olisi tämän kuun aikana saada ensimmäiset jälkeläiset Leeville ja kunhan jono suokkien laatiksessa vain pienenee niin sinne tähdätään. Pojan kanssa alamme varmasti lähitulevaisuudessa valmentautumaan paljon kun kilpailuissakaan enää käydä.

25.08.2010
Nyt on noin kuukausi touhuttu Leevin kanssa, tutustuttu ja alettu saada yhteiset pelisäännöt selviksi. Tämä hieman tulinen ori on ollut hyvinkin ihastuttava hevonen, ainakin taitava kouluratsu jos ei muuta. Luonteensa puolesta Leevi on juuri sopiva Mörkövaaraan, täällä kun kaivataan kilttien hevosten sekaan luonnettakin. Kilpaileminen on aloitettu ja menestystä on jo alkanut tulemaan. Leeviltä löytyy 8 kappaletta jo kouluratsastuksesta sijoituksia, ahkeraa kilpailemista on luvassa nyt muutaman kuukauden, kunnes jäädään pienimuotoiselle tauolle, mikäli vain maltetaan. Kun sijoituksia on riittämiin, olisi meillä orin kanssa tarkoituksena ensiksi tähdätä suomenhevosten laatuarvosteluun ja sitten siirtyä täysipäiväiseksi jalostushevoseksi. Sitten kun varsoillakin olisi jotain näyttöjä, olisi suuntanamme yleislaatuarvostelu, ja mahdollisesti kouluratsastusjaoksen laatis, mutta niitä katsellaan sitten, kun ajankohta on oikea. Nyt keskitytään Leevin kanssa vain kasvamiseen ja kilpailemiseen.

30.07.2010
Minulla oli hevostalli.netissä ilmoitus, jossa kerroin haluavani ostaa suomenhevosoreja Mörkövaaraan ja niin siinä kävi, että Missu tarjosi hienoja kasvattejaan minulle, ja sitä myöten Lieskava saapui talliin. Tämä upean näköinen, tulisen luonteen omaa oripoika kiinnitti heti positiivista huomiota tallilla, tälläisiä hevosia talliin on haluttu jo pidemmän aikaa. Toivotaan, että "Leevi" tulee menestymään tulevaisuudessa hyvin hoidossani!

Kisakalenteri

sijoituksia KRJ 46, VSHK 2 kpl

26.08.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/60
29.08.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 08/100
05.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
05.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
08.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
08.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/70
08.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
09.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
12.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
15.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
15.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/50
21.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
21.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
23.09.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/50
28.09.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 02/50
29.09.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
12.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
13.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
17.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
17.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
19.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/60
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
20.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
21.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50

21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/60
21.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/60
22.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
23.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
22.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/60
22.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/50
24.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
24.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
26.10.10, KRJ (kutsu), Helppo C, 04/50
27.10.10, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
27.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
28.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
31.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
31.10.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
31.10.10, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
02.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
08.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
09.11.10, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
31.08.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/50
03.09.11, KRJ (kutsu), Helppo B, 07/50
12.09.11, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40

06.08.10, VSHK (kutsu), Helppo B, 07/53
07.08.10, VSHK (kutsu), Vaativa B, 06/50

© Mörkövaara 2011
Ulkoasu © Wilberi / Koodaus © Maiju V. 2011

Tämä on virtuaalitalli