Muistoissamme: Ventoksen Lena - virtuaalihevonen
k. 04.03.2016

NimiVentoksen Lena LempinimiLena
Rek.nroVH14-018-1455 Synt.päivä ja ikä28.07.2014, ikä
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, prt
KoulutustasoHelppo A, 100cm, Helppo PainotusYleispainotus
KasvattajaVentos OmistajaTvisha (VRL-01671)


© VRL-02324

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 25.02.2016
34 + 31 + 17 + 10 + 6 = 98p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.09.2015
7 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.08.2015
5,5 + 42 + 22 + 20 + 15 = 104,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.10.2015
4,5 + 41 + 22 + 20 + 15 = 102,5p, KERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.12.2015
8 + 22 + 23 + 25 + 14 = 92p, SLA-I

Luonne

Yleisesti Lena on mukava suomenhevostamma, joka tulee kohtuullisen hyvin toimeen niin neli- kuin myös kaksijalkaisten kanssa. Tamma on aina ollut hyvin helppo ja ongelmaton käsitellä, sen kanssa ei juurikaan tule erimielisyyksiä, ainakaan maasta käsiteltäessä. Tietenkin Lenalla on pientä tammamaista pilkettä silmäkulmassa, joka tulee hyvin esille esimerkiksi ratsastaessa jolloin se ei anna mitään ilmaiseksi vaan käyttäytyy kuin mikäkin jääräpää. Lenalle oman tahdon omaaminen tarkoittaa kuitenkin lähinnä laiskottelua, tämä tamma ei mikään hurjapää kyllä ole, se yrittää vain päästä pienimmällä vaihteella siitä mistä aita on matalin. Käyttäytyminen on tietysti aina vain päivästä kiinni, välillä Lena on niin yhteistyönhaluinen ja ihastuttava hevonen ja välillä sen kanssa taas tuntuu kaikki menevän päin metsää.

Lenaa hoidettaessa voi hoitaja olla aivan huoleton; tamma kun ei tee pahaa kärpäsellekään ja se pysyy hyvin omassa karsinassaan vaikka sen ovikin olisi auki. Lena malttaa seisoa nätisti aloillaan sen aikaa kun hoitaja karsinassa hyörii, tällä tammalla kun ei kiire ole minnekään ja se tyytyy vain nauttimaan saamastaan huomiosta. Tietyt hoitotoimenpiteet eivät Lenaa riemastuta ja yksi niistä on esimerkiksi pään harjaus. Muutenhan tamman saa aivan kepeästi ja nopeasti harjattua, mutta kun hoitaja lähestyy Lenan turpaa harjan kanssa, riuhtaisee se välittömästi turpansa kohti taivasta ja siellä se myös pysyy. Kavioiden puhdistus ei tuota hoitajalle minkäänlaista pään vaivaa sillä Lena nostaa kavionsa lähes itsestään ja se jaksaa pitää jalkaansa rauhassa ylhäällä sen aikaa. Varusteiden laittokaan ei lukeudu Lenan suosikkeihin, etenkään satula. Satuloidessa Lena tyypillisesti luimii ja pullistelee, mutta onneksi tämä tamma onkin melkoisen sutjakka ja siten satulavyö menee pullistelusta huolimatta hyvin vatsan ympärille. Suitsetkin on helposti laitettavissa Lenan ylle, sen kun vie vain kädellä kuolaimet tamman suun alle, niin se kyllä varmasti ahmaisee ne samantien suuhunsa. Hoidettaessa Lena on siis harvinaisen yksinkertainen ja mukava hevonen, ja siksi sitä voivat huoletta hoidella kokemattomatkin hevosharrastajat.

Ratsastaessa Lena voi aluksi tuntua erittäin nöyrältä ja kivalta ratsulta, mutta kun kunnolla aletaan töihin, pyrkii se todellakin luisumaan ohjasta. Tämä tamma ei laiskuuttaan viitsisi tehdä töitä sitten millään ja siksi sitä saakin jatkuvasti ratsastaessa ajaa eteen pohkein ja raipan voimin. Kun Lenan saa liikkumaan kuitenkin kohtuullisen reippaasti ja hyvän alkuverkan tuloksena vielä kuuntelemaan ratsastajan ohjeita, paljastuu siitä se "normaali" harrasteratsu. Tammaa saa kuitenkin jatkuvasti olla muistuttelemassa tehtävistä ja mikäli ratsastaja yhtään selässä löysäilee, niin Lena kyllä lähtee omille teille. Muutoinhan Lena nyt on ratsastettaessa sellainen normaali suomenhevonen, nöyrä se osaa olla ja taitoakin siltä tarpeen vaatiessa löytyy. Tyttö vaatii kuitenkin selkäänsä ihmisen joka saa tuotua sen parhaat puolet esille eikä todellakaan päästä sitä helpolla.

Kouluratsastus on luultavasti Lenan vahvin laji, ainakin se on siinä parempi kuin esteillä. Kun tamman laittaa oikeasti tekemään töitä eikä sille anna periksi, alkaa siitä hiljalleen paljastua erittäin taidokas kouluratsu. Hyvällä ratsastajalla Lenalla saa suoritettua liikkeet parhaimmillaan helppo a luokkaan asti, eli ei Lena mikään taidoton hevonen kuitenkaan ole. Sen kanssa joutuu vain kunnolla vääntäämään ja kääntämään ennen kuin se pistää parastaan ja tuo osaamisensa esille. Parhaiten tamman saa kulkemaan eteen topakoin pohkein istunnalla tehostaen ja vakaata kättä käyttäen. Yksi Lenan bravuureista on ehdottomasti lisätyt askellajit, sillä tehdessään ne oikein siltä paljastuu suomenhevoseksi yllättävänkin näyttävät liikkeet.

Esteillä ratsastajalta voi valua ainakin aluksi tuskan hiki tämän hevosen kanssa. Nähdessään esteet Lena entisestään laiskistuu, eikä sitä millään kiinnostaisi ylittää maapuomia korkeampaa estettä. Kovasti tammaa saa siis patistaa esteillä eteen, mutta ainakaan ei ole pelkoa siitä ettäkö Lena kuumenisi ja lähtisi käsistä. Napakoilla otteilla sen kuitenkin saa ylittämään melko kepeästikin metrin rataesteet ja kun tamma hiljalleen hyppäämisen makuun pääsee, niin kyllä se siitä vetristyy ja vähän petraa. Koska Lena ei omaa mitään parhainta hyppytekniikkaa, saa ratsastaja olla koko ajan hyvin hereillä selässä ja kertoa ratsulleen missä mennään ja milloin esteelle oikein ponnistetaan. Myöskään tamma ei ole mikään maailman varmin hyppääjä ja siksi jos se yhtään epäröi niin silloin on varmasti luvassa kielto.

Kilpailuissa Lena on täysin oma itsensä, se vain laiskan rauhallisesti katselee ympärilleen, eikä sitä voisi mikään siellä vähempää kiinnostaa. Matkat kilpapaikoille taittuvat tamman kanssa aina ongelmitta, se on hyvin helppo lastattava ja on muutenkin erittäin asiallinen matkustaja. Kilpapaikalla Lenan kanssa kannattaa lähteä niin pian kuin vain mahdollista veryyttelemään, sillä yhteinen sävel ratsukon välille täytyy löytää ennen virallista suoritusta. Koulukilpailuissa tamma täytyy saada maltillisesti kuuntelemaan ohjeita, ja estekilpailuissa sitä saa puolestaan alkuun vähän piiskata ja reippaasti hoputtaa kulkemaan. Lena ei ole sarjaa hevonen joka tietäisi, että nyt on tosi kyseessä ja täytyy näyttää parhaat puolet, päinvastoin. Kilpailujen hälinästä se suurinpiirtein vain lamaantuu ja yrittää siten tehdä kentällä enemmälti vain niitä omia kuuluisia juttujaan. Mikäli Lenan on kuitenkin saanut verkassa hyvin liikkumaan ja kuuntelemaan, niin silloin voi olla mahdollisuus jopa pärjätä. Tammasta ei kuitenkaan koskaan tiedä, että miten se sitten loppupeleissä toimiikaan.

Sukulaiset

i Hallaniityn Ekaykä
sph-o, prt, 145cm
ii Teesin Usko evm
sph-o, prt, 146cm
iii Letkajenkka evm
sh-o, vrt, 150cm
iie Velmiina evm
sph-t, trt, 147cm
ie Silmukka VV evm
sph-t, rt, 147cm
iei Reilupeli evm
sph-o, tprt, 145cm
iee Punoköysi evm
sph-t, rt, 145cm
e Rusetti-Leija
sh-t, rt, 150cm
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-III, SLA-I
ei Aarteen Esko evm
sh-o, tprt, 158cm
eii Onnettaren Unelmoitsija evm
sh-o, rt, 155cm
eie Kultainen evm
sh-t, prt, 155cm
ee Rusetti-Liisa evm
sh-t, prt, 156cm
eei Turkasen Värtti evm
sh-o, rn, 156cm
eee Syksyn Sade evm
sh-t, prt, 164cm

Jälkeläiset

s. 19.11.2014, o. Mörkövaaran Unihiekka (i. Kadotettu Unisieppari) omistaja: Mörkövaara
s. 06.01.2015, t. Mörkövaaran Leonora (i. Koistilan Karma) omistaja: Susanna
s. 10.02.2015, t. Mörkövaaran Leina (i. Riiviöiden Huurto) omistaja: Melina
s. 16.06.2015, t. Mörkövaaran Lilianna (e. Mörkövaaran Jalomieli) omistaja: Anniina N.

Valmennukset ja päiväkirja

11.01.2016 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Jälleen saavuin vanhalla, punaisella Mazdallani tutun tallin pihaan. Tänään oli tarkoitus pitää estevalmennus Mörkövaaran kolmelle suomenhevostammalle sekä tallin työntekijöille. Kerrankin pääsin pitämään valmennusta samantasoisille hevosille sekä ratsastajille, joten odotin valmennusta innolla. Mielessäni pohdiskelin tehtäviä tunnille sekä mietin miten ratsukot poikkeisivat toisistaan, vaikka olivatkin keskenään melko samanlaisia.

Tallin omistajan toiveesta treenasimme tänään sarjan hyppäämistä, se kun osalla tammoista tuotti kuulemma hieman ongelmia kilpailuissa. Ei siis muuta kun tuumasta toimeen ja rakentamaan esteitä maneesiin samalla kun ratsukot alkuverryttelivät. Kahden, kolmen esteen sarjan lisäksi tein pari yksittäistä estettä lämmittelyhyppyjä varten. Tehokkaan alkuverryttelyn ja muutamien hyppyjen jälkeen annoimme ratsujen hieman kävellä samalla kun selitin valmennuksen kulun. Ensin hypättäisiin muutaman kerran 80 cm kokoista sarjaa, josta sitten siirryttäisiin 100cm. Kehotin ratsukoita olemaan tarkkoja, että kolareilta vältyttäisiin.

Lena oli oma laiska itsensä ja ratsastaja saikin tehdä kovasti töitä tamman liikkumisen eteen. Itsenäisen alkuverryttelyn ratsukko meni erinomaisesti, todella tehokkaasti, vaikka tammaa ei olisikaan homma jaksannut kiinnostaa. Lämmittelyhypyissä Lena löntysti entistä pahemmin ja puomit kolisi. Kehotin ratsastajaa käyttämään pohkeita paremmin ja varmemmin ennen estettä, niin että tammalla ei ole muuta vaihtoehtoa kun mennä reippaasti yli. Hieman hypyt siitä parani ja sarjoille siirtyessä meno näytti jo hieman paremmalta. Laiska tamma oli valmennuksen loppuun asti, mutta hienosti ratsastaja jaksoi yrittää loppuun asti. Laukan tamma rikkoi raville vähän liian monta kertaa, varsinkin sarjaa hypättäessä se tuotti ongelmia. Muutenkin esteiden korkeus on vähän liikaa raviesteiksi, joten vain lisää kannustamista eteenpäin myös esteen jälkeen.

09.01.2016 Estevalmennus, valmentajana merikissa
Auton lämpömittari näytti -15 astetta, mutta silti olin menossa Mörkövaaraan pitämään estevalmennusta tallilaisille. Tallin pihaan saavuttuani kipitin äkkiä maneesin lämpöön, tai siltä se ainakin tuntui tuon ulkoilman rinnalla, vaikka maneesissakin oli vain nollassa. Ensimmäiset ratsukot olivat jo saapuneet ja viimeisetkin saapuivat juuri. Tänään valmentaisin Ventoksen Lenaan ratsastajansa Tiinan kanssa, Vadelmaniityn Röhnöä Maijan kanssa, Runon Aamuruskoa Tvishan kanssa, Mörkövaaran Lauriinaan Janikan kanssa sekä Taikakuun Pikku-Wiiviä Millan kanssa. Meillä oli siis viisi suomenhevosta, joista kaksi oli oria ja loput tammoja. Muutama ratsukko näistä on kilpaillut jo 110 cm ratoja, mutta päätimme tänään treenata vain metrin esteitä, se korkeus kun sopi kaikille ratsukoille.

Valmennuksen aloitimme kunnon alkuverryttelyllä, niin, että jokainen ratsukko joutui kunnolla töihin ja että päästiin lämpimäksi tässä kylmässä ilmassa. Samalla kun ratsukot vetivät alkuverryttelyä rakensin muutaman verryttely esteen maneesin keskelle. Muutama hevonen näistä hieman innostui ja kun tohkeissaan esteitä katseltiin meinasikin verryttely mennä hieman sähläykseksi. Kehotin ratsastajia kuitenkin olemaan tarkkaavaisempia ja laittamaan ratsut kuuntelemaan käskyjä paremmin. Teimme paljon kaarevia uria sekä temmonvaihteluja, huilata eivät saaneet ratsut hetkeäkään. Alkuverryttelyn jälkeen otimme muutamia hyppyjä jokaiselta kunnes rakensin varsinaisen radan päivän valmennusta varten. Esteiden rakentelun ajan ratsukot saivat mennä itsenäisesti käyntiä, niin pitkillä ohjilla kuin lyhyilläkin tehden töitä.

Varsinaista rataa varten rakensin kahdeksan estettä muutaman tallitytön avustuksella. Rata koostui kolmen esteen sarjasta, lankkuesteestä, kahdesta pystyesteestä, trippelistä sekä okserista. Hyppäsimme esteitä ulkopuolisen silmään ehkä sekalaisesti, mutta meillä oli tarkka järjestys siitä ketkä hyppäävät ja mitä ja mistä suunnasta, ettei vain kolareita tulisi. Jokaisen jokaista hyppyä en tietenkään nähnyt, muuten hyppäämiseen olisi mennyt tolkuttomasti aikaa, mutta jokaiselta näin kumminkin useamman hypyn. Rata hypättiin myös yksittäin, jotta pystyin seuraamaan jokaista myös yksilönä, ohjaamaan sekä auttamaan ongelmakohdissa. Esteiden korkeus radalla oli 90 - 100 cm sekä nostin yhdelle ratsukolle esteet 110 cm sen radan ajaksi, vaikka aluksi ajattelin etten niin tekisi. Tärkeintä kuitenkin, että hevoset saavat treenata omaa tasoaan.

Lena pisti silmääni heti alkutunnista, se näytti niin pieneltä ja viattomalta kävellessään nöyrästi maneesin uria pitkin. Hetken ajan ehdin jo haaveilla näin mukavasta ja helposta ratsusta, kunnes sen luonne alkoi hiljakseen paljastumaan. Alkuverryttelyn jälkeen Lena vaikutti jo aivan toiselta hevoselta, se pisti ratsastajalleen vastaan oikeastaan jokaisessa tehtävässä. Esteillä tamman käytös vain paheni. Tiinalla oli kova työ jo siinä että se sai pidettä tamman laukassa, mutta, että se olisi vielä ylittänyt esteitä tuntui mahdottomalta ajatukselta. Lena suoraan sanottuna laahusti eteenpäin ja ratsastaja sai todellakin tehdä kaikkensa saadakseen tamman liikkumaan kunnolla eteen. Radalla esteitä hieman tipahteli maahan, mutta muuten rata mentiin ihan mukavasti, paitsi ajallisesti todella huonosti. Kehotin ratsastajaa kannustamaan tammaa vain enemmän eteen ja joka askeleella ja niimpä lopulta Lenaltakin tuli muutama kunnon, energinen hyppy.

26.10.2015
Reiluun kuukauteen on mahtunut yhtä jos toista, ja voisikin sanoa, että kun on makuun päästy niin mennään ja lujaa! Syyskuun 15. päivä pakkasimme kimpsut ja kampsut ja suuntasimme kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun tuomaroitavaksi. Lena esitti jälleen kerran varman suorituksen, jonka myötä sai yhteispisteiksi 104. Näillä pisteillä napsahti odotetusti KRJ-I palkinto, jippii! Hieno hevonen, ylpeä omistaja. Eilen, lokakuun 25. päivä puolestaan hyppäsimme vähän tuntemattomaan ja pyörähdimme kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Siellä näin heti tuomareista, että he eivät Lenasta tykänneet, tai siis sen rakenteesta. Sitä virheiden määrää, jonka he luettelivat... Onneksi rakennetta lukuunottamatta kaikki muu oli kuitenkin hyvin kunnossa ja huoliteltu, jonka myötä jälleen kerran yhteispisteet olivat yli 100, 102,5. Näillä kerättiin plakkariin yksi ykkönen lisää, KERJ-I palkinto. Nih, että nyt löytyy sitä KRJ-I, ERJ- ja KERJ-I pokaalia! Loistava Lena. Vähän emmin jatkon kanssa, sillä ainakaan ylaan en Lenaa ole viemässä, vaikka sitä alkujaan tavoiteltiinkin. Josko loppuvuoden mittaan pääsisimme käymään vielä suokkien laatiksessa, niin sitten alkaisi kaikki olemaan kutakuinkin kasassa.

30.08.2015
Tätä on odotettu kuin kuuta nousevaa - tänään pääsimme nimittäin vihdoin ja viimein pyörähtämään Lenan ensimmäisessä laatuarvostelu. Arvostelu oli laatuaan esteratsastusjaoksen laatis, jonne elokuun alossa ilmoitin tamman mukaan. Lena on ollut aina tasaisen varma suorittaja, joten sen kanssa en ottanut minkäänmoisia paineita tuloksesta, sillä tiesin sieltä hyvän tulevan. Tuomareiden edessä tamma käyttäytyi hyvin, se oli rauhallinen ja malttoi seisoa aloillaan tuomareiden lääppimisestä huolimatta. Lopputuloksena kokonaispisteet olivat 104,5, jotka oikeuttivat ERJ-I palkintoon! Jes, ensimmäinen ykköspalkinto korkattu! Muista osa-alueista tamma sai hyvät arviot, mutta jostain syystä tuomarit eivät sen rakenteesta pitäneet. Mikähän lie, omaan silmään Lena ei ole kyllä ollenkaan hassumpirakenteinen. Noh, tästä on hyvä kuitenkin jatkaa kohti seuraavia taisteluja - missä lie joulukuussa ollaankaan.

17.06.2015
Kuka voisi kellot seisauttaa ja ajan pysäyttää - siis 24h päivään ei tot riitä mihinkään. Mörkövaara kasvaa kasvamistaan, eikä kaikille hevosille yksinkertaisesti riitä aika yhdeltä ihmiseltä. Lena on koko kevään saanut olla pihatossa tammakavereiden kanssa, samaan aikaan kun tallitytöt ovat sitä kovasti hoidelleet. Kun maaliskuussa saatiin kenttäurakin alta pois, jäi Lena kyllä täysin vaille huomiotani. Pöhkö omistaja kun on, en edes eilen tajunnut, että pihattoon oli ilmestynyt uusi kaveri. Vasta tänä aamuna aamutarkkia tehdessä huomasin, että kappas, Lena oli poikinut. Kolmas tammavarsa tälle vuodelle, jonka isänä toimi upea Mörkövaaran Jalomieli. Tuo punarautias varsukainen seurasi silmä kovana emäänsä minun mennessä tätä rapsuttelemaan ja tutkimaan. Nimesin siltä seisaukselta varsan Mörkövaaran Liliannaksi ja iltapäivän mittaan ilmoitin sen mukaan myytäviin varsoihin, sillä talliin en sitä halunnut jättää.
Surkeinta tässä kaikessa on se, että emme vieläkään ole ennättäneet edes miettiä Lenan laatisuran aloittamista... Murr! Josko loppukesästä tai syksystä...

13.02.2015
Lenan kuulumisia - mistä oikein aloittaisinkaan. Noh, mitä tulee kenttäratsastuksessa kisaamiseen, aloitimme sen parissa odotettua reippaammin etenemään. Tällä hetkellä sijoja on reilun kuukauden kisaamisen jälkeen jo 26 kappaletta, joista yksi on upeasti sijoitus kenttäcupissa. Enemmän kuin tyytyväinen olen Lenaan taas ollut, sen kanssa on niin parasta kisailla rehellisen luonteensa vuoksi. Kenttäcupin ohella tammikuun vsr cupien parissa meillä oli hurja menestys, kun Lena otti sijat kotiin este- ja kenttäratsastuksen parista. Jes, huippua!
Kilpailujen ohella Lena pääsi nyt kunnolla jalostustamman rooliin ja kahden kuukauden sisään se saikin kaksi upeaa tammavarsaa. Ensimmäinen, tammikuussa syntynyt varsa sai nimekseen Mörkövaaran Leonora, jonka isänä toimii ihastuttava kimo ori Koistilan Karma. Leonora sai onneksemme heti syntymänsä jälkeen kodin Susannan hoivista, jonne se pääsi pari viikkoa sitten muuttamaan. Myöskin helmikuussa syntynyt varsa sai isänsä puolelta kimoverta, mutta tästäkään varsasta ei odotuksesta huolimatta kimoa tullut. Rautias tammavarsa oli kuin ilmetty emänsä, jonka vuoksi se sai nimekseen Mörkövaaran Leina. Leina muuttaa Melinan hoiviin Runoratsuihin vieroituksen jälkeen, jossa sitä toivottavasti odottaa menestyvä kilpakoti.
Nyt kun on kilpailut ja jälkeläiset pikku hiljaa paketissa, alamme haaveilemaan laatuarvosteluihin suuntaamisesta. Haaveissa olisi, että kesällä pääsisimme pyörähtämään krj, erj ja kerj-laatiksissa, mutta aikahan sen näyttää...

20.12.2014
Jouluniloa kaikille! Mörkövaarassa on meneillään täysi tohina jouluvalmisteluiden parissa, mutta sen ohella minun on (tietenkin) pitänyt muistaa myös ihania nelijalkaisiani. Sen myötä olen Lenan kanssa kahden viimeisen päivän aikana puuhaillut yhtä jos toista, ollaan mm. maastoiltu ja hypitty jonkun verran esteitä. Tämän tamman kanssa on superkiva ottaa rauhassa ja työstää maltilla asioita, sillä Lenalla ei ole koskaan kiire minnekään ja se oikeasti malttaa kuunnella ihmistä. Rennot maastolenkit Lenan on kanssa on siksi vain huippu juttu!
Syypää siihen, miksi olemme voineet ottaa nyt hieman rennommin, on se, että olemme vihdoin saaneet tavoitellut 40 sijaa KRJ ja ERJ kasaan. Tamma on syksyn ja alkutalven aikana pistänyt kyllä kilparadoilla parastaan ja sen vuoksi on ihanaa päästä hiljalleen vähän rauhoittumaan siitä häslingistä. Olemme kuitenkin salaa hieman reenailleet kenttäkisoja varten, joiden parissa alamme hiljakseen kisailla ensi vuoden alusta alkaen. Suurin kisabuumi on kuitenkin ohitse, joten nyt voimme edetä päivä kerrallaan ja alkaa vähän miettimään jälkikasvun lisäystä. Eiköhän me vaikka mitä tammikuussakin keksitä!

21.11.2014
Oho, syksy tuli ja meni. Mörkövaarassa on ollut melkoinen kiire nuorukaisten kanssa, on ratsukoulutettu yhtä jos toista ja saman verran vähintään oltu kilpareissuilla. Lisäksi "ensikot" on varsonut kivan määrän varsoja talliin, joten vapaa-aikaa ei liiemmin ole ollut. Yksi näistä edellä kuvatuista hevosista on tietysti ollut Lena.
Kilparintamalla meillä lähti hommat vauhdikkaasti käyntiin, nyt on reilut kaksi kuukautta ahkeraa kilpahuumaa takana. Suurinta menestystä Lena on niittänyt kouluradoilla, josta tällä hetkellä sijoituksia on läjässä vähän vajaa 30 kappaletta. Muutamia voittoja on mukaan mahtunut, joten hirmuisen tyytyväinen olen tamman kouluratoihin ollut. Esteillä meillä on puolestaan plakkarissa sellaiset 20 sijaa, joista melkein joka neljäs on ollut voitto. Että tuota, mitenkä menikään? Lena on ylittänyt kaikki odotukset ja näyttänyt kyllä epäilijöille taivaan merkit. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, pikku hiljaa alamme todennäköisesti kilpailemaan myös kenttäratsastuksen parissa.
Vaikka kilpailuissa on menestystä tullut, on ihanin asia silti vielä kertomatta - Lena on nimittäin varsonut pari päivää sitten ensimmäisen jälkeläisensä. Lena astutettiin reilu kuukausi takaperin hienolla Mörkövaaralaisella orilla, Kadotettu Unisiepparilla, ja toissapäivänä syntyi kerrassaan komea orivarsa. Varsa oli syntynyt keskellä yötä, joten varsomisen kulusta ei ole liiemmin tietoa. Sekä emä että varsa kuitenkin voivat hyvin, joten en usko sen olleen erityisen haastava. Punarautias orivarsa sai isänsä tavoin nimekseen Mörkövaaran Unihiekka, ja voinkin ilokseni ilmoittaa, että olen päättänyt jättää tämän varsan kotiin. Unihiekka tulee siis vielä kilpailemaan emänsä rinnalla ja siitä odotetaan seuraavaa kilparatojen tähteä vanhempiensa tavoin.

01.09.2014
Ensimmäinen kuukausi on meillä lähtenyt sujumaan Lenan kanssa hirmuisen hyvin, suurempia erimielisyyksiä meillä ei ole ollut. Tamma on osoittaunut melkoiset persoonaksi, kiltti se on, mutta vähän huonosti motivoitavissa. Lena on tullut hyvin toimeen myös muiden tammojen kanssa ja näin ollen se on liitetty osaksi Mörkövaaran tammalaumaa. Laumassa Lena on viihtynyt oikein hyvin, vähän se tuntuu nuoremmille antavan köniin, mutta jättää puolestaan taas vanhemmat reilusti rauhaan. Kaikki on sujunut siten tähän mennessä niin kuin on kovasti toivottukin.
Ratsukoulutuksen aloitimme todellakin heti seuraaavana päivänä kun Lena talliin saapui. Ahkerasti olemme treenailleet koulun ja esteiden parissa, ja tulosta on molempien lajien puolesta syntynyt. Tätänykyä Lena taittaa kouluratsastuksessa helppo a tasolle saakka, ja rataesteitä se ylittää heittämällä metriin saakka. Vaikka eteenpäin on huomattavasti päästy, ei koulutus ole missään nimessä sujunut kuin tanssi. Lenalla oli niin sanotusti pientä keskittymisvaikeutta, eikä sitä aluksi tuntunut kentällä vääntäminen juurikaan kiinnostavan. Kun otettiin mukaan paaaljon kehuja ja namipalkintoja, niin johan teki tamma työtä käskettyä! Hauska tamma, sanoisinko.
Ja koska liikkeet alkaa olemaan hyvin hallinnassa, olen ilmoittanut Lenaa mukaan jos jonkinmoiseen kissanristiäiseen. Parin päivän kuluttua aloitamme kilpailemisen alaista parissa, pääsääntöisesti siis koulun ja esteiden. Aluksi katsellaan, että kuinka näiden lajien parissa sujuu ja sitten mietimme, otammeko kentän kilpailemisen mukaan. Epäilemättä Lena tulee hurmaamaan kaikki kilparadoilla, sillä on äärettömän kivat liikkeet sen lisäksi, että se on niin hyvännäköinen! Pitäkää peukut (ja varpaat) pystyssä ja toivottakaa meille onnea tulevaan!

14.08.2014
Koskaan ei voi olla hienoja hevosia liikaa, eihän? Tämä päivä oli taas yksi niistä lukuisista, kun selailin myynti-ilmoituksia ja kuola valusi pitkin poskeani - argh, miten ihania hevosia! Yksi näistä myynti-ilmoituksen hevosista oli kuitenkin ylitse muiden ja täten oli tietysti aivan pakko laittaa tarjousta menemään. Kyseessä oli yarenin Ventoslainen kasvatti, sarjaa jota minulta löytyy tallista jo yhden tamman verran. Tällä kertaa kyse oli kuitenkin Ventoksen Lena nimisestä suomenhevostammasta, joka oli tyylikkään punarautias, omaten myös hienon suvun. Kaiken kruunasi tietysti vielä yleispainotteisuus, sen vanhemmat ovat kilpailleet KRJ, ERJ ja KERJ sijoja - täydellinen Mörkövaaraan siis!
Onni oli tällä kertaa minun puolella ja onnekseni sainkin Lenan itselleni. Iltapäivällä lähdimme hakemaan Lenaa Mörkövaaraan ja vähän enemmälti tutustumaan tammaan. Päästyämme Ventokseen sain tietysti ensin kivuta Lenan selkään. Tammalla oli juuri aloitettu ratsukoulutus, joten mitään se ei osannut ja näin ollen lähinnä tunnustelin kuinka herkkä se oli. ...Ja tietysti se oli aivan täydellinen! Lena oli vielä lisäksi hirmuisen hyväluontoinen, joten eikun nimeä paperiin ja hevosta kohti Mörkövaaraa.
Tallilla Lena pääsi ensimmäiseksi tutustumaan uutukaiseen tarhaansa ja sitä ympäröiviin tammakavereihin. Vähän Lena tuntui näyttävän hapanta naamaa hevostovereille, mutta piakoin rauhoituttuaan kävi se hieromassa jo vähän lähempää tuttavuutta. Parin tunnin ulkoin jälkeen hain Lenan omaan karsinaansa, jonne se jäi tyytyväisenä mussuttamaan iltaeväitään ja lepäämään - huomenna alkaakin sitten ankara ratsutus!
Lenasta odotetaan menestyvää kilpahevosta, joka tulee tulevaisuudessa saamaan muutamat jälkeläiset ja eritoten laatuarvosteluihin tähdätään. Toivottavasti tamma lunastaa odotukset ja kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu. Innolla odotan!

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 44, KERJ 41, VSR 5 kpl

16.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
17.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
24.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
26.09.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
10.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
11.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
12.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
13.10.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
15.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
19.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
20.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
22.10.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
23.10.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
03.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
03.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/30
04.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
05.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
06.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
08.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
10.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
12.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
16.11.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/30
17.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
18.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/50
18.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
19.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
20.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
21.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
22.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
22.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
23.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 07/50
23.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
23.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
25.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
25.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/50
26.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/50
27.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
27.11.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
03.12.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
11.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
13.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
13.12.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30

24.12.14, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
01.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/31
03.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/17
04.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/17
04.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/31
06.01.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
08.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/31
09.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/31
12.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/17
17.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/50
18.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/50
19.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
21.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
21.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/16
23.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
25.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
26.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
27.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
29.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
29.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
30.01.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/40
30.01.15, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 06/110
04.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
09.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
10.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
11.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
15.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
19.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 06/40
21.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
22.02.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/32
02.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 05/32
08.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
08.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/27
11.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
12.03.15, KERJ (kutsu), Helppo, 01/60
12.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
12.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 01/30
13.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 03/30
14.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/30
14.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 04/18
19.03.15, KERJ (kutsu), Tutustumisluokka, 02/18
03.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
11.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
11.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
13.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
15.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/50
16.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/50
18.09.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
18.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
19.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 01/30
23.09.14, ERJ (kutsu), 90cm, 04/50
16.10.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
19.10.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
20.10.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
02.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
08.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
09.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
09.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
09.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
10.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
12.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
12.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
13.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
23.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
24.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
27.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
29.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
29.11.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
02.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
02.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
03.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
04.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
04.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 02/30
04.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
05.12.14, ERJ (kutsu), 90cm, 05/30
05.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
05.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/50
06.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/30
06.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 04/40
09.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
10.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
13.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
19.12.14, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
30.04.15, ERJ CUP (kutsu), 100cm, 13/303
30.06.15, ERJ CUP (kutsu), 90cm, 19/210

31.01.15, VSR CUP (kutsu), 100cm, 07/86
31.01.15, VSR CUP (kutsu), Helppo, 06/44
30.06.15, VSR CUP (kutsu), 100cm, 05/72
31.08.15, VSR CUP (kutsu), 80cm, 06/46
31.10.15, VSR CUP (kutsu), Helppo, 02/32