Mörkövaara

Muistoissa: Leijonaleikki - virtuaalihevonen
k. 26.02.2019

NimiLeijonaleikki LempinimiLeo
Rek.nroVH18-018-0030 Synt.päivä ja ikä23.12.2017, 21v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori Säkäkorkeus ja väri158 cm, rautias
KoulutustasoVa B, 100cm, Helppo, Vaativa PainotusYleispainotus
KasvattajaHyttilän tila evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© VRL-01811

Saavutukset

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2018
8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 31.05.2018
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.06.2018
7,5 + 40 + 19 + 21 + 15 = 102,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.05.2018
7 + 42 + 20 + 20 + 12 = 101p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2019
11 + 21 + 20 + 23 + 20 = 95p, SLA-I

Luonne

Sitähän odottaa, että leijonanimeä kantava hevonen olisi ylväs, määrätietoinen ja todellinen itsensä Herra, mutta ainakin tässä tapauksessa nimi meni täysin puihin. Tallityttömme kutsuvatkin Leoa leikkisästi nimellä Leijonafeikki, sillä sen luonteessa ei ole mitään mahtavaa ja ylimielistä, päinvastoin. Tämä ori on todellinen ruunan rupsukka, kaikkien tahtoon alistuva ja nöyrtyvä tyyppi, joka ei pidä itsestään mitään ääntä - hyvä jos jaksaa tammoista kiinnostua. Toki siinä on entunsa, sillä Leoa voi aina hoitaa kuka vain huoletta, ilman pelkoa siitä, että se alkaisi mesoamaan tai pistämään showta pystyyn. Leo on näin ollen varsin tasainen ja rauhallinen tyyppi, jolla voisi lähteä hyvillä mielin ratsastusretkelle vaikka miinakentälle, eikä se varmasti sekoaisi siitäkään.

Hoidettaessa Leo on varsin vaatimaton, se on hyvin tyytyväinen saadessaan huomiota ja keskittyy lähinnä vain nauttimaan huomionosoituksesta. Kaikki hoitotoimet sujuvat näin ollen varsin näppärästi, ori ei varmasti laita vastaan tekipä hoitaja tälle melkeinpä mitä vain. Varustaessakin se pönöttää rennon viileästi aloillaan, eikä sen ilme värähdä edes satulavyötä kiristäessä. Myös kengitys- ja pesutilanteet käyvät Leon kanssa käden käänteessä, mutta sen sijaan eläinlääkäri, ja erityisesti tämän piikkiruiskut, saavat Leon kerrankin hyvin valppaaksi. Se on oikeasti piikkikammoinen hevonen! Taluttaessa Leo on laiska, sitä saa odottaa puolipäivää ja siksi sitä saa myös kirjaimellisesti vetää perässä, jotta sen kanssa ennättää yhtään mihinkään.

Ratsastamaan lähtiessä kannattaa ratsastajan varata mukaan reipasta otetta ja päättäväistä mieltä, sillä niitä tarvitaan tätä hevosta työstäessä. Leo on äärettömän tahmea ratsastettava, jolla on aina käynnistymisongelmia ja välillä tuntuukin kuin sillä olisi ratsastaessa akku tyhjänä. Ori on kyllä varsin yhteistyökykyinen ratsu ja se toimii kaikenlaisilla ratsastajilla, mutta minkäs teet kun liikettä ei tahdo kylmiltään löytyä. Leo on kaiken hyvän lisäksi vielä hidas pohkeelle ja avut eivät aina tunnu menevän läpi millään pienellä hipaisulla, joten töitä sen kanssa saa tehdä ennen kuin se ratsuhevosen taimi alkaa löytymään. Vetreytyessään alkaa Leosta kuitenkin paljastumaan taitava vaativan tason kouluratsu, ja ne liikkeetkin alkavat tuntumaan huomattavasti lennokkaammilta! Ori on varmajalkainen liikkuja, joka ei säiky eikä kyttäile mitään, eikä muutoinkaan pelleile ratsastajansa kustannuksella.

Esteratsastus vaatii koulun tavoin paljon töitä selästä, mutta kun rytmi ja yhteinen sävel löytyy niin mikäpäs siinä esteitä ylittäessä. Orilla on varsin hieno, tai tosin omaperäinen, hyppytyyli, se pomppii esteiden ylitse hirmuisella loikalla ja usein jopa liioittelee niiden korkeuksissa. Mikään maailman nopein ja ketterin estehevonen Leo ei ehken ole, mutta kivasti se varoo jalkojaan ja tekee huolellista työtä pudottamatta puomeja. Sen kanssa on tärkeää kuitenkin muistaa vauhdin tempo, sillä jos ratsastaja ei ole hereillä niin tahti alkaa kyllä hyppyjen lisääntyessä kummasti hiipumaan. Kapasiteettia Leolla riittää ratana metriin asti, joskin ratsastajan pyynnöstä se yrittäisi hypätä vaikka pilviin jos niikseen tulee, että ei se aristele kyllä isojakaan esteitä.

Kilpailuissa Leo on todellinen viilipytty, joka ei stressaa eikä hermostu, eikä oikeastaan tee yhtään mitään. Hyvä jos se jaksaa ylipäänsä kisata! Näin ollen matkat kilpapaikoillekin taittuvat varsin hyvin, ori on helppo lastattava eikä pistä matkustamistakaan pahakseen. Kilpapaikalle saavuttaessa se ei vaadi erikoisempia toimenpiteitä ja tulee nätisti, joskin hyvin hitaasti, hoitajansa perässä. Lämmittely on syytä tehdä huolellisesti, aivan niin kuin kotikentälläkin, jotta itse suorituksen aikana Leo on hyvässä vireessä, eikä vain mene meduusan lailla eteen haaleassa vedessä. Topakalla kuskilla ori antaa yleensä radalla parastaan ja pyrkii miellyttämään ratsastajaansa, jonka ansiosta se on niittänytkin paljon mainetta ja kunniaa, ja menestynyt useassa lajissa.

Sukulaiset

i Leijonanluola evm
sh-o, rt, 159cm
ii Leijonakuningas evm
sh-o, prt, 161cm
iii Liikeri evm
sh-o, rt, 162cm
iie Herttuatar evm
sh-t, prt, 158cm
ie Aavasointu evm
sh-t, rt, 154cm
iei Avosointu evm
sh-o, trt, 150cm
iee Ballerina evm
sh-t, rt, 155cm
e Lystileikki evm
sh-t, vrt, 157cm
ei Humppaveikko evm
sh-o, vprt, 159cm
eii Humpuuki evm
sh-o, rt, 157cm
eie Vehnätähkä evm
sh-t, vprt, 152cm
ee Vinkeä-Emma evm
sh-t, rtkm, 151cm
eei Vankkeri evm
sh-o, rt, 156cm
eee Vinkeä-Elvi evm
sh-t, rtkm, 150cm

i. Leijonanluola on nytemmin eläkepäiviään viettelevä suomenhevosori, jolle on elämänsä aikana sattunut ja tapahtunut yhtä jos toista. Ori on pahasti loukkaantunut useaan otteeseen, se on sairastunut vakavasti, se on joutunut onnettomuuteen ja huonoimpana päivänä se on peräti varastettu. Tästä kaikesta huolimatta tällä hetkellä 25 vuotias ori on elämänsä kunnossa, vietellen rauhaisia päiviä pihatossa asuen toisen vanhusponin kanssa. Luonteeltaan Leijonanluola on aina ollut varsin hyvätapainen käsiteltäessä, mutta selästä se on sijaan ollut villimpi tyyppi - sen suurin bravuuri on ratsastajan alas heittäminen selästä suurella kaarella. Napakalla kuskilla se on kuitenkin ollut hyvin ratsastettavissa, jonka kykyjä on esitetty aina kilparadoilla asti. Yleispainotteinen Leijonanluola on kerännyt sijoituksia lajista kuin lajista, mutta epäilemättä kenttäradoilla se on menestynyt parhaiten, pääosin helpossa luokassa. Väritykseltään ori on rautias, jolla on pieni valkoinen tähti keskellä otsaa, ja säkäkorkeutta se omaa vajaat 159cm. Leijonanluola ei jostain syystä meinannut kelvata jalostusorina tammojen omistajille, hyvin harvat päätyivät käyttämään sitä. Näin ollen se ei saanut kuin seitsemän jälkeläistä, mutta ne ovat olleet sitäkin parempia - viisi näistä on menestynyt isänsä tavoin eri lajeissa, esittäen esteillä tämän nopeaa jalkatekniikkaa ja koulussa lennokkaita liikkeitään ja korkeaa ryhtiään.

ii. Leijonakuningas oli komea punarautias suomenhevosori läsipään kera, jolta löytyi säkäkorkeutta noin 161cm. Tämä tuuheaharjainen yksilö hurmasi yhden jos toisenkin naisen ylväällä, mutta samaan aikaan varsin rauhallisella olemuksellaan. Leijonakuningas oli ihmisten käsittelyssä yllättävänkin tasainen ja helppo, mutta muita oreja vastaan se oli kuitenkin kuin todellinen peto. Tämän vuoksi orin kisaura oli etenkin nuorena jäissä harva se päivä kun se oli loukkaantunut muiden oritarhan hevosten kanssa painiessaan. Kun hevosen touhut alkoivat maksamaan omistajalle liikaa, ymmärsi hän pitää tätä oria yksinään. Leijonakuningas menestyi kouluradoilla aina vaativa B luokissa asti äärimmäisen hyvin, se sai huikeita prosentteja kisoissa harva se päivä. Näin ollen se toi kotiin yhtä jos toista voittoa ja sijoitusta, usean kerran jopa aluemestaruuden. Leijonakuningasta nähtiin kouluratojen ohessa myös muutamissa kenttäkisoissa, joissa se menestyi ihan kohtalaisesti. Jalostushevona Leijonakuningas oli mitä parhain, se oli hyvä astuja ja jätti jälkeensä vallan tyylikkäitä jälkeläisiä. Se sai yhteensä kymmeniä jälkeläisiä, joille se periytti niin hyviä liikkeitään kuin myös tasaista käsiteltävyyttään. Leijonakuninkaalla alkoi 12 vuoden iässä ilmetä erinäisiä suolistovaivoja, jotka eivät hyvästä hoidosta huolimatta ottaneet parantuakseen. Näin ollen ori päästettiin 15 vuoden ikäisenä kivuistaan.

ie. Aavasointu oli herkkä ja hieman säikky tamma, joka hermostui liiallisesti paineesta sekä uusista tilanteista. Tammasta kaavailtiin alkuun hyvää kisaratsua junnulle, mutta pian huomattiin sen olevan mahdoton yhtälö Aavasoinnun luonteen puolesta. Tämän jälkeen tamma myytiin ratsastuskouluun, joka ei sekään ollut mikään maailman parhain idea. Muutaman vuoden ajan Aavasointu toimi tuntiratsuna erilaisilla ratsastajilla, mutta sen jälkeen sen luonne alkoi vaihtuvien ratsastajien myötä mennä taas pahemmaksi. Kolmas kerta kuitenkin sanoi kun seitsemän vuoden iässä Aavasointu pääsi asumaan rauhalliselle maalaistallille. Sillä ei koskaan kisailtu eikä liiemmin muutenkaan treenailtu sen ihmeempiä kuvioita, vaan se toimi puskaratsun virassa. Tämä omistaja ymmärsi tamman käytöstä hyvin, joten vanhemmiten se alkoi olemaan huomattavasti tasaisempi ja varmempi käsiteltävä eri tilanteissa. Väritykseltään Aavasointu oli perinteinen rautias, jolla säkäkorkeus hiipi 154cm tietämillä. Rakenteellisesti tamma ei ollut mikään ihanteellinen, sillä se oli melko tasapainoton ja lihakseton, kuiva tyyppi. Tammaa käytettiin jalostukseen elämänsä aikana yhden varsan verran, jolloin se varsoi komean oripojan Leijonanluolan. Aavasointu eli pitkän elämän varsin terveenä, vasta 26 ikävuoden tietämillä se alkoi näyttää vanhenemisen merkkejä, jolloin se vuotta myöhemmin lopetettiin.

e. Lystileikki oli nimensä mukaisesti varsin lystikäs suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan todella touhukas ja innokas tapaus. Vaikka tamma pohjimmiltaan olikin hyvin kiltti, aiheutti sen virkeä luonne toisinaan hankaluuksia kun se sai päähänsä mitä kummallisimpia asioita, aina harjojen varastamisesta alkaen, puhumattakaan niistä lukuisista kerroista kun se pääsi epähuomiossa karkuteille. Ratsuna Lystileikki oli näin ollen myös energinen ja sen myötä hieman vaativa, mutta keskittyessään tehtäviin se oli varsin hienoliikkeinen ja etevä ratsu. Tammalla kilpailtiin useiden vuosien ajan koulu- ja esteratsastuksessa, pääosin helppo A ja 100cm tasoilla. Molemmissa lajeissa Lystileikki menestyi kohtalaisesti, se oli hyvä ja varma kisaratsu, muttei varsinaisesti mikään ruusukehai. Ratsastuslajien ohella tamma toimi moitteitta valjakossa, joskin sen lajin parissa se ei koskaan kisannut. Väritykseltään 157cm korkea Lystileikki oli vaaleanrautias, jonka päätä koristi piirto ja jokaista jalkaa matalat sukat. Rakenteeltaan tamma oli melko siro ja hontelo, mutta kuten mainittu, se ei kyllä vauhtia hidastanut. Jälkeläisiä Lystileikki sai elämänsä aikana kaksi kappaletta, yhden ori- ja yhden tammavarsan, joille se periytti niin hyvää liikettään kuin hauskasti myös piirtopäätään. Lystileikki menehtyi äkillisesti ja täysin yllättäen 24 vuoden ikäisenä saatuaan jonkinlaisen sairaskohtauksen.

ei. Humppaveikko oli peräisin hienosta estesuvusta, joten ei ollut yllätys, että jo neljän vuoden iässä ori alkoi valloittamaan esteratoja. Humpalla oli äärimmäisen hyvä hyppytyyli, se oli haastavillakin radoilla pelkäämätön ja ketterä liikkuja, jonka ansiosta se menestyi hyvin. Orilla kisattiin ensimmäiset kaudet vajaan metrin luokissa, mutta parhaimpana vuonna se ylsi aina 120cm tason radoille saakka. Myös muutamat helppo C luokan koulukisat Humpalla startattiin, mutta niistä ei jäänyt muistoksi kuin kokemusta orin menohalujen vuoksi. Luonteeltaan ori ei ollut siis mikään hiljainen hissukka, se oli hevonen joka teki itsestään kyllä numeron missä ikinä se liikkuikaan. Tämän vuoksi se vaati rinnalleen napakan hoitajan tai muuten sitä sai melkein kirjaimellisesti juosta karkuun. Hyvärakenteinen Humppa oli väritykseltään vaaleanpunarautias, jolla ei ollut minkäänlaisia merkkejä, ja säkäkorkeutta tällä oli noin 159cm. Muutamien kisakausien jälkeen ori oli kuumaa kauraa jalostusmarkkinoilla, jonka myötä se pääsikin astumaan lähes kolmisenkymmentä tammaa. Humppa jätti jälkeensä sekä hyviä että huonoja jälkeläisiä, laatu vaihteli selvästi kyvykkäiden estevarsojen ja pahnanpohjimmaisten välillä. Ori pääsi kisa- ja jalostuseläkkeelle 14 vuoden iässä, mutta se ei ennättänyt kauaa lomailla kunnes sairastui ikävästi pääntautiin, johon se lopulta lopetettiin.

ee. Vinkeä-Emma oli äärimmäisen upea ja kuvankaunis ilmestys, rautiaankimon värityksen ja 151cm säkäkorkeuden siivittämänä. Emma omasi hyvän ja ryhdikkään rakenteen, jonka vuoksi se kiersi nuorempana paljon näyttelyissä ja sai siellä erityisesti värinsä puolesta paljon ihailuja. Tamma menestyi niissä varsin hyvin, voittaen monen monta suomenhevostammoille suunnattua luokkaa. Kuuden vuoden iässä Emma kantakirjattiin KTK-II palkinnolle. Emman kasvatti ja omisti suuri suomenhevossiittola, jonka tammat eivät siihen aikaan kisanneet ratsastuslajeissa ollenkaan. Emmaa ei itseasiassa koskaan varsinaisesti edes ratsukoulutettu, mutta sen sijaan valjakkotaidot sille kyllä opetettiin. Muutaman kerran sillä startattiin noviiseissa luokissa varsin hyvin tuloksin, joten rahkeita sillä olisi kyseiseen lajiin ollut enemmänkin. Luonteeltaan Emma oli ihmisläheinen ja varsin kiltti tamma, ja oikein äitimäinen hevonen, joka oli siitostammana omimmillaan. Tamma astutettiin elämänsä aikana kuusi kertaa hyvin menestyneillä suomenhevosoreilla, saaden sen myötä varsin kyvykkäitä jälkeläisiäkin. Neljä näistä jälkeläisistä on myöhemmiten niittänyt menestystä valjakkoajojen parissa, joten varmasti ne ovat emältään niitä taitoja perinyt. Emma lopetettiin jo 16 vuoden ikäisenä, jolloin talliin tarvittiin lisää tilaa uusia, nuoria siitostammoja varten.

Jälkeläiset

s. 02.02.2018, o. Mörkövaaran Peikkoleikki (e. Pilvenpisara) omistaja: Natalia
s. 02.03.2018, o. Mörkövaaran Leijonasydän (e. Jäämarja) omistaja: Penelopeia
s. 17.04.2018, t. Mörkövaaran Kesäkissa (e. Viidakkokissa) omistaja: tvisha
s. 05.07.2018, o. Helmiahon Leijonamieli (e. Lumimarja) omistaja: Sanni

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 42, VSR 7 kpl

23.01.18, KRJ Roscoff, Helppo A, 01/50
24.01.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 01/30
26.01.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 05/30
01.02.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 02/30
01.02.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 05/40
02.02.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 04/30
03.02.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 03/30
04.02.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 04/30
06.02.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 04/30
07.02.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 01/40
08.02.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 02/40
09.02.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 02/30
11.02.18, KRJ Ruskavaara, Vaativa B, 03/29
11.02.18, KRJ Ruskavaara, Vaativa B, 04/29
13.02.18, KRJ Ruskavaara, Vaativa B, 05/29
16.02.18, KRJ Raatteen Suomenhevoset, Vaativa B, 01/30
18.02.18, KRJ Raatteen Suomenhevoset, Vaativa B, 05/30
19.02.18, KRJ Ruskavaara, Vaativa B, 04/29
20.02.18, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 02/30
20.02.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 03/30
21.02.18, KRJ Mörkövaara, Vaativa B, 04/30
01.03.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 02/30
02.03.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 04/30
03.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 04/40
03.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 03/40
04.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 02/40
06.03.18, KRJ Kisakeskus Lapland, Helppo A, 01/30
06.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 03/40
07.03.18, KRJ Runoratsut, Vaativa B, 06/50
08.03.18, KRJ Ratsutalli Lilja, Vaativa B, 03/30
08.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 04/40
11.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 01/30
12.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 06/40
13.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 01/40
16.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 02/40
17.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 06/40
20.03.18, KRJ Dashner Stable, Helppo A, 01/30
20.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 04/40
24.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 05/40
26.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 04/40
27.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 01/40
28.03.18, KRJ Teilikorpi, Vaativa B, 05/40

19.01.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 02/30
26.01.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 02/30
01.02.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 03/40
03.02.18, KERJ Huvitus, Helppo, 03/30
05.02.18, KERJ Ros Cirein, Helppo, 01/27
08.02.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 03/30
09.02.18, KERJ Huvitus, Helppo, 05/30
10.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 02/30
11.02.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 02/30
12.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 03/30
12.02.18, KERJ Team Marten, Helppo, 02/50
13.02.18, KERJ Huvitus, Helppo, 02/30
14.02.18, KERJ Teilikorpi, Helppo, 06/40
15.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 02/40
15.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 03/30
16.02.18, KERJ Turmeltaja, Helppo, 01/40
17.02.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 01/30
18.02.18, KERJ Team Marten, Helppo, 03/50
19.02.18, KERJ Vähäpelto, Helppo, 01/40
20.02.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 05/30
20.02.18, KERJ Kievarinkuja, Helppo, 05/40
24.02.18, KERJ Mörkövaara, Helppo, 04/30
20.02.18, KERJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo, 01/30
01.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 01/30
01.03.18, KERJ Hengenvaara, Helppo, 01/100
03.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 06/50
04.03.18, KERJ Kisakeskus Lapland, Helppo, 05/30
05.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 04/30
06.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 03/30
07.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 03/50
09.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 05/30
12.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 05/30
13.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 01/30
15.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 04/50
18.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 03/30
20.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 04/50
20.03.18, KERJ Syrjän Ratsutalli, Helppo, 01/30
21.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 04/50
24.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/50
26.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 01/50
27.03.18, KERJ Revuelto, Helppo, 07/50
28.03.18, KERJ Serenity Brook, Helppo, 06/50

31.01.18, VSR CUP Susiraja, Helppo A, 07/71
31.01.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa B, 01/52
31.01.18, VSR CUP Susiraja, Helppo, 02/33
28.02.18, VSR CUP Susiraja, 100cm, 03/122
02.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 05/40
06.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 02/40
07.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 05/40
07.02.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 03/30
08.02.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 02/30
08.02.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 04/30
09.02.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 03/30
11.02.18, ERJ Ratsutalli Lilja, 100cm, 03/30
11.02.18, ERJ Holmberg, 100cm, 05/30
12.02.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 02/30
12.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 06/40
15.02.18, ERJ Ratsutalli Lilja, 100cm, 05/30
16.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 06/40
16.02.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 02/30
17.02.18, ERJ Mörkövaara, 100cm, 04/30
17.02.18, ERJ Raatteen Suomenhevoset, 100cm, 05/30
18.02.18, ERJ Ratsutalli Lilja, 100cm, 02/30
18.02.18, ERJ Teilikorpi, 100cm, 03/40
19.02.18, ERJ Holmberg, 100cm, 04/30
19.02.18, ERJ Kisakeskus Lapland, 100cm, 01/30
20.02.18, ERJ Holmberg, 100cm, 03/30
20.02.18, ERJ Vähäpelto, 100cm, 04/30
01.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 03/30
03.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 03/30
07.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
09.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 02/30
10.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 02/30
10.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 05/30
13.03.18, ERJ Syrjän Ratsutalli, 100cm, 05/30
15.03.18, ERJ Rustvalla, 90cm, 01/30
15.03.18, ERJ Rustvalla, 90cm, 04/30
20.03.18, ERJ Rustvalla, 90cm, 01/30
22.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 05/30
23.03.18, ERJ Zonjiet Stud, 100cm, 03/30
25.03.18, ERJ Duán Stable, 100cm, 02/30
29.03.18, ERJ Vuorna, 100cm, 03/30
31.03.18, ERJ CUP Harmony Sporthorses, 90cm, 07/162
01.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 100cm, 03/30
02.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 90cm, 01/30
04.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 100cm, 03/30
06.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 90cm, 02/30
09.04.18, ERJ Elohiljan suomenhevoset, 90cm, 04/30

21.01.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/29
22.01.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/29
30.01.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/29
01.02.18, VVJ Huvitus, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
02.02.18, VVJ Huvitus, Vaativa koulukoe, 02/30
02.02.18, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 05/30
05.02.18, VVJ Huvitus, Vaativa koulukoe, 01/30
06.02.18, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 03/30
10.02.18, VVJ Huvitus, Vaativa koulukoe, 04/30
11.02.18, VVJ Holmberg, Vaativa yhdistetty, 01/30
11.02.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa tarkkuuskoe, 05/26
12.02.18, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
12.02.18, VVJ Teilikorpi, Vaativa koulukoe, 03/40
13.02.18, VVJ Holmberg, Vaativa yhdistetty, 02/30
14.02.18, VVJ Koistila, Vaativa koulukoe, 03/30
14.02.18, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 04/30
16.02.18, VVJ Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
16.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/50
17.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 01/50
17.02.18, VVJ Huvitus, Vaativa koulukoe, 01/30
17.02.18, VVJ Huvitus, Vaativa tarkkuuskoe, 01/30
24.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/50
26.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 07/50
27.02.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 06/50
28.02.18, VVJ CUP Wyat Shetlands, Vaativa yhdistetty, 05/48
02.03.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa koulukoe, 06/75
02.03.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa kestävyyskoe, 05/75
03.03.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa koulukoe, 07/75
05.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 02/50
05.03.18, VVJ Kisakeskus Lapland, Noviisi koulukoe, 04/30
07.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/50
08.03.18, VVJ Hengenvaara, Vaativa kestävyyskoe, 08/75
09.03.18, VVJ Kisakeskus Lapland, Noviisi koulukoe, 03/30
10.03.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 01/14
10.03.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 03/14
10.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 01/38
11.03.18, VVJ Erkinheimot, Vaativa koulukoe, 01/14
12.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 02/38
13.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/50
17.03.18, VVJ Breandan, Vaativa yhdistetty, 05/38
22.03.18, VVJ Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/50
31.03.18, VVJ CUP Tuiskula, Vaativa yhdistetty, 06/36

31.03.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa B, 05/89
31.03.18, VSR CUP Susiraja, Helppo, 04/84
31.03.18, VSR CUP Susiraja, Vaativa yhdistetty, 01/16

Valmennukset ja päiväkirja

28.04.2018
Aamulla mennessäni tallille olin niin virkeänä ja päättäväisenä suuntaamassa päivähommiin, että tänään minua ei mikään voisi lannistaa. Siinä kun ruokin hevosia ja pistelin osaa pihalle, alkoi taivas vähitellen tuoda mustia pilviä tallin ylle - ja kappas, kaatosadehan se siinä. Ei siinä muuten mitään, mutta olin lupautunut lähtemään ystäväni kanssa maastoilemaan ja tarkoitus oli valikoida Leo ratsuksi. Ori kun on muutenkin vähän vetelä matonen, niin ei tsiisus, se meidän lenkkikin oli ihan yhtä tuskaa sateessa! About siinä vaiheessa kun Leo astui tallin ovesta pihalle, niin sen korvat menivät luimuun ja se otti niin tympeän näköisen ilmeen, että siinä ei ketään naurattanut. Selkään kivutessa se pönötti paikoillaan niin surkean näköisenä, että ihan oikeasti säälitti. Melkein puolet koko reissusta sain naputtaa ahkerasti pohjetta kylkiin, jotta Leo edes asteli eteenpäin, toki samalla vähän vastaan ängeten. Minulla alkoi palamaan käämi tässä vaiheessa ihan täysin, ystäväni kun paineli pitkän matkan päässä huomattavasti virkeämmällä ratsulla menemään. Pari ärräpäätä päästäessäni Leon korvat pingahtivat pystyyn, se lähti peruuttamaan ihan hurjan nopeasti, kunnes kääntyi ympäri tallia kohti ja nosti raville. EI! Ei, ei ja ei. Pidätin oria täysillä ja pyrin kääntämään menosuuntaan, enkä varmasti suostunut luovuttamaan tuota taistoa. Lopputulos oli se, että seisoimme tuossa kohdassa ehken 10 minuutin ajan, kunnes sain Leon lopulta jatkamaan matkaansa eteenpäin. Minua ei kiinnostanut kyllä koko reissu enää ollenkaan, joten kävimme pienen lenkin ja palasimme lyhyintä reittiä pitkin takaisin tallille. Leo oli varsin mielissään päästessään takaisin sisälle kuivaan ja lämpimään, vaan minä en ollut niinkään. Minun koko päivän motivaatio hävisi tuon reissun aikana, joten hoidin hevosen nopeasti ja kipitin kotiin kahvikupin ääreen.

01.02.2018
Juuri kun starttasimme kilpailut Leon kanssa, on se alkanut jumiutumaan selästään ja sen myötä liikkumaan vähän epäpuhtaasti. Tänään aamupäivän kisoissa meillä meni orin kanssa varsin hyvin ja se toi jopa sijoituksia kotiin, mutta nyt illan mittaan se on näyttänyt vähän kipeältä. Näin ollen tilasin Mörkövaaraan hierojan, joka onneksi pääsi nopealla varoitusajalla tulemaan ja hoitamaan Leoa. Leo oli kummasti vähän epäluuloinen hierojan aloittaessa hommansa, ori katseli naista mulkoillen ja pyrki aina väistämään tämän käsiä. Naureskelimme hierojan kanssa, että tämähän on varsin helppo tapaus kun ei anna edes koko selkäänsä koskea, pöhkö! Enpä vielä ollut Leoa tällaisenä nähnytkään, yleensä se on ollut kaikkien kaveri. Onneksi hieroja oli kokenut ja hän jaksoi rauhassa työstää luottamusta hevoseen, joka lopulta olikin kuin sulaa vahaa tämän käsittelyssä. Leo ummisti silmänsä ja kirjaimellisesti rentoutui silmissä, samaan aikaan kun hieroja tätä naama punaisena työsti. Minäkin sain varsin hyviä vinkkejä hierojalta tulevaisuutta ajatellen, hän kädestä pitäen näytti kuinka voin helpottaa Leon oloa ja mitä sen kanssa olisi hyvä päivittäin tehdä. Lisäksi oli kiva huomata, että noinkin pienellä teolla on suuri vaikutus hevoseen, joka ei hieronnan jälkeen näyttänyt enää yhtään jumiselta. Tosin siitä huolimatta vähän kauhulla odotan huomisia kisoja, tai lähinnä huomista aamua, että missä kunnossa hevonen mahtaa silloin olla. Jos Leo näyttää yhtään kipeältä tai sen liike ei näytä hyvältä, täytyy kisat perua, sillä en missään nimessä halua sitä väkisin kiikuttaa mukana jos sen ei ole hyvä olla ja liikkua. Toivotaan siis parasta!

25.12.2017
Tänä jouluna sain ehdottomasti parhaimman joululahjan ikinä, nimittäin uuden suomenhevosorin! Mieheni oli täysin minulta salaa valinnut ja ostanut Mörkövaaraan tämän asukin, jolla minut varsin suuresti yllätettiin. Eilen aamutallin jälkeen mieheni, joka ei normaalisti koskaan tule lähellekään tallia, ilmestyi tallille ja pyysi minut ulos katsomaan yhtä juttua. Kummastuneena seurasin miestäni pihalle, ja siinä samassa näin tämän komean ilmestyksen - vau! Ensin en edes tajunnut, että tämä varsin upea ori oli minulle, kyselin vain hämmentyneenä, että mikäs tämä juttu on. Kun mieheni kertoi sen olevan lahja, olin ensin vallan häkeltynyt, miksi ihmeessä hän nyt menisi ja ostaisi meille hevosen! Yllätys oli suuri kun pääsin tutustumaan Leijonaleikkiin ja sen sukuun paremmin, sehän on varsin kyvykkäästä suvusta ja potentiaalia löytyy lajiin kuin lajiin. No jopas, taitaa näistä miehistä joskus olla johonkin.
Voinette vain arvata mitä siis puuhailin koko jouluaaton - no, olin Leon kimpussa, enkä oikeastaan voinut jättää innostuksesta sitä hetkeksikään rauhaan. Ensin menin puunaamaan sitä sisälle, jossa se varsin kummastuneena haisteli uutta karsinaansa ja karsinaapureitaan, joille se kyllä lopulta tyytyi kovasti luimimaan. Olin varsin tyytyväinen, että nuori ori antoi tehdä hoitotoimet helposti, eikä se missään vaiheessa tuota hammasrivistöään minulle näyttänyt saati muutoinkaan vastaan laittanut. Hoitosession jälkeen suuntasimme kentälle, jossa juoksutin sitä, sillä halusinhan minä ehdottomasti sen liikkeet nähdä! Leoa ei ilmeisesti oltu ainakaan hetkeen juoksutettu liinassa, sillä se ei alkuun meinannut onnistua mitenkään päin, huoh. No, mitäpä muuta minä jouluaattona puuhaisin kuin opettaisin nuorta hevosta liikkumaan ympyrällä, heh. Lopulta kun löysimme juoksutukseen hyvän rytmin, oli minulta tippua leuka maahan - mitkä liikkeet tällä hevosella on! Siis etenkin ravi oli aivan törkeän upean näköistä, enkä nyt malttaisi odottaa, että pääsen tätä selästä testaamaan. Vähän tosin huvittuneena tuumailin, että mitäköhän mieheni on tästä hevosesta maksanut, joudummeko syömään alkuvuodesta vain makaronia.
Päivä hurahti aamusta iltapäivään kuin sekunnissa Leon kanssa työskennellessä, jonka aikana mieheni muutaman kerran soitteli minua kotiin jouluaterialle. Pakkohan se oli vähitellen nöyrtyä ja lähteä viettämään joulua, jolloin orikin pääsi tuumailemaan rauhassa pihalle omaan uuteen tarhaansa. Tarha tietenkin sijaitsi sellaisella paikalla, että se on suoraan aitiopaikalla keittiön ikkunastamme katsoen. Tsih, en oikeasti ole pysyä housuissani tästä ilosta ja riemusta, jota ainakin vielä tällä hetkellä koen. Saa nähdä, muuttuuko mieli kun päästään Leon kanssa kunnolla toimiin ja ratsastuksen, sekä valjakkohommien, saloihin perehtymään. En mahda uskoa, se on niin huippu!

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)