Mörkövaara

Muistoissa: Lettukesti - virtuaalihevonen
k. 22.04.2018

NimiLettukesti LempinimiLetti
Rek.nroVH16-018-1661 Synt.päivä ja ikä02.06.2016, 25v
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma Säkäkorkeus ja väri157 cm, vprt
KoulutustasoHe A, 100cm, Helppo, Noviisi PainotusYleispainotus
KasvattajaNina Huhtala evm Omistajatvisha (VRL-01671)


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Saavutukset

Yleislaatuarvostelun tilaisuus 30.12.2017
34 + 25 + 17 + 16 + 4 = 96p, YLA1

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.04.2017
6,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101,5p, KRJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2017
8,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103,5p, ERJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.03.2017
10 + 41 + 18,5 + 20 + 15 = 104,5p, KERJ-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 31.05.2017
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p, VVJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.04.2018
17 + 23 + 25 + 25 + 20 = 110p, SLA-I*

Luonne

Yleisesti Letti on menevä ja melko vallaton persoona, mutta silti mutkaton käsiteltävä tilanteessa kuin tilanteessa. Perusluonne on siis oikein iloinen ja energinen, jonka vuoksi tämän hevosen kanssa on melkeinpä parasta työskennellä niin maasta kuin myös selästä käsin, lisäksi kun se on niin yritteliäs ja kerrassaan huippu tyyppi. Letti on myös sarjaa pomminvarma hevonen, joka ei varmasti hätkähdä minkäänlaista pauketta saati pusikosta pomppia vihreitä miehiä, se pitää jalkansa aina visusti maanpinnalla ja päänsä viileänä. Luonne on tällä tammalla siis enemmän kuin kohdillaan, se harvoin temppuilee tai laittaa vastaan hoitajilleen, eikä sillä juuri äkäisiä päiviä nähdäkään, päinvastoin. Todellinen mamman mussukka!

Hoidettaessa tammaa ei ole välttämätöntä sitoa kiinni karsinassa toimenpiteiden ajaksi. Toki Letti saattaa jonkin verran pyöriä, eikä se varmasti patsaan tavoin paikoillaan ole, mutta se huomioi silti hyvin hoitajansa ja varoo tätä liikkuessaan. Letti on kokonaisuudessaan helppo hoidettava, sen kun vain reippaasti harjaa, puhdistaa kaviot ja niin edelleen, sitä ei paljoa jokapäiväiset hoitotoimet hetkauta. Varustaessa tamma voi hiukan luimia ja esittää kärttyistä, muttei se kuitenkaan mitään sen kamalampaa tee. Tällöin siis satulakin menee selkään ja satulavyö vatsan ympäri näppärästi, ja puolestaan suitsiessa Letti ottaa kuolaimet hyvin vastaan suuhunsa, ilman, että sitä tarvitsisi suunpielistä kutitella. Taluttaessa Letti osaa aika ajoin hieman höseltää ja olla turhankin menevä tapaus, mutta topakalla taluttajalla se tulee varmasti mukisematta perässä paikasta paikkaan.

Ratsastaessa Letti voi alkuun olla hyvinkin yli-innokas, se ei varmasti ole heti nätisti kuulolla ja ratsastajan avuilla, vaan sitä tarvitsee rauhallisesti ja pitkäpinnaisesti työstää kohti päämäärää. Napakka ratsastaja saa hevosen nopeasti toimimaan, jolloin tammasta paljastuu oikein ihastuttava ratsu lajiin kuin lajiin. Letti omaa hyvän työskentelymotivaation ja se rakastaa miellyttää ratsastajaansa, jonka myötä se on saatavissa vaikka solmuun, jos ratsastaja vain selässä käskee. Tamma ei ole myöskään mikään herkkä ratsastettava, sitä saa tarvittaessa työstää oikein napakoilla avuilla, jos se pyrkii vähän venkuloimaan vastaan. Suomenhevoseksi Letti omaa yllättävän kivat liikkeet, erityisesti sen laukka on vahvaa ja menevää, jonka vuoksi tamma onkin parhaimmillaan sellaisissa tehtävissä joissa se saa näyttää tätä lennokasta laukkaansa. Vaikka vauhtia tammasta löytyy, osaa se rauhoittua hiomaan myös pienempiä tarkkuutta vaativia tehtäviä ajatuksen kanssa. Maastoratsuna Letti on erinomainen varmuutensa vuoksi.

Kouluratsastuksessa kaiken A ja O Letin kanssa on huolelliset pidätteet ja ratsastajan maltti. Erityisesti on tärkeää pitää tamma hyvin ulko-ohjalla, jotta se kantaa itsensä ryhdikkäästi, eikä mene eteen velttona kuin ameeba. Helppo A tasoinen Letti suoriutuu perustehtävistä vaivatta, joiden lisäksi se taittaa upeasti mm. avo- ja sulkutaivutukset sekä laukanvaihdot näppärästi ravin kautta. Letin kanssa on syytä pitää tehtävät monipuolisina ja tehdä tunneilla paljon erilaisia liikkeitä, jotta se ei tylsisty ja lähde menemään sieltä, mistä aita on matalin. Letti toimii mukavasti koulussa myös aloittelevilla ratsastajilla, mutta jos siltä oikeasti haluaa saada liikettä ja näyttävyyttä peliin, tulee selässä olla taitava ratsastaja, joka osaa pyytää hevoselta.

Esteratsastus on ehdottomasti Letin vahvin laji, sillä se suoriutuu monimutkaisestakin radasta tarvittaessa vaikka silmät kiinni. Tamma itse rakastaa esteitä, joka näkyy usein estetunnin alussa aivan julmettomana höyryämisenä, jonka purkaminen vaatii oman aikansa. Esteilläkin siis pidätteitä tarvitaan, mutta vaikka vauhtia löytyy, on Letti äärimmäisen tarkka jaloistaan, eikä se siten sinkoile aivan päättömänä menemään. Hyvän hyppytyylin ja "estesilmän" omaavalla tammalla kapasiteettia riittää 100cm rataesteisiin, muttei se sitäkään suurempia aristele. Letti on lisäksi oikein varmajalkainen hyppääjä tilanteessa kuin tilanteessa, myös haastavilla osuuksilla ja tiukissa käännöksissä, eikä sitä hetkauta erikois- tai maastoesteetkään.

Kilpailuissa Letti on tuttuun tapaan vähän höslääjä, muttei se aiheuta hoitajalleen juurikaan hankaluutta ja stressiä käytöksellään. Matkat kilpapaikoille sujuvat tamman kanssa mutkitta, Letti on helposti lastattavissa, eikä sitä harmita pidemmätkään kilpamatkat. Kilpapaikalle saavuttaessa tamma voi käydä vähän kierroksilla, muttei se ala repimään narusta tai muutenkaan aiheuta ihmeellisiä tilanteita. Letti vaatii kilpailuissa huolellisen lämmittelyn, jossa se laitetaan mukisematta kuulolle ja ratsastetaan tasaiseksi, ilman yhtään hosumista. Kun tamman on saanut ratsastettua tahdikkaaksi ja nöyräksi, on radalla vain taivas rajana. Letti on ollut aivan ilmiömainen kilparatsu, joka on tuonut Mörkövaaraan monen eri lajin parissa mainetta ja kunniaa. Toki huonojakin päiviä väliin sattuu, eikä kilpailuissa aina suju kuin elokuvissa, mutten voisi olla tähän hevoseen yhtään tyytyväisempi.

Sukulaiset

i Laineilla evm
sh-o, vrt, 153cm
ii Lautturi evm
sh-o, vrt, 151cm
iii Kansimies evm
sh-o, prt, 153cm
iie Laulukaskas evm
sh-t, vrt, 149cm
ie Iltamyöhä evm
sh-t, rt, 156cm
iei Yömyöhäinen evm
sh-o, rt, 155cm
iee Sarastus evm
sh-t, prt, 150cm
e Kahvitauko evm
sh-t, trt, 158cm
ei Kahvimaito evm
sh-o, rt, 161cm
eii Milkki evm
sh-o, vprt, 159cm
eie Kaunokirjain evm
sh-t, rt, 157cm
ee Rimppakinttu evm
sh-t, trt, 152cm
eei E.R. Hehku evm
sh-o, trt, 158cm
eee Rimpi evm
sh-t, m, 150cm

i. Laineilla on ehkäpä varmaluonteisin ja kiltein ori, jota kukaan on eläessään nähnyt. Ori kunnioittaa jokaista hoitajaansa ja on näiden käsitellessä aivan sulaa vahaa, lisäksi se tulee toimeen jokaisen nelijalkaisen eläjän kanssa, toki tammat ovat oma lukunsa. Unelmaluonteensa vuoksi Laineilla oli helppo koulutettava ja ratsastettava, se kantaa tyytyväisenä selässään epävarmimmatkin ratsastajat, eikä hätkähdä vahvoista tai epäselvistä avuista. Tämän vuoksi ori on tehnyt paljon terapiaratsun hommia ja osallistunut erilaisiin lastentapahtumiin talututusratsuna. Näiden ohella sitä on kuitenkin nähty myös kilparadoilla korkeilla tasoilla asti, pääosin menestyen esteratsastus- ja valjakkoajokilpailuissa. Kouluratsastuksessakin Laineilla on taitava, mutta sen liikkeet eivät ole mitkään näyttävimmät, joka kummasti on syönyt pisteitä kilpailuissa. Kompaktirakenteinen ori on väritykseltään vaaleanrautias kera piirtopään ja säkäkorkeutta tämä omaa 153cm epävirallisesti mitattuna. Kaikkien muiden aktiiviteettien ohella Laineilla pääsi nuoremmiten jalostusorin rooliin, kun se pääsi astumaan viisi tammaa. Jälkeläisilleen Laineilla on periyttänyt piirtopäätään sekä suhteellisen tasaista luonnettaan. Tällä hetkellä ori viettelee reilun parinkymmenen vuoden iässä rauhallisia hevosenpäiviä, tehden kuitenkin edelleen omistajansa kanssa keikkoja tapahtumiin.

ii. Lautturi oli sikäli mielenkiintoinen suomenhevosori, ettei se nuorena pojankloppina menestynyt minkään lajin parissa, eikä siitä kovasta yrittämisestä huolimatta tullut mitään. Hyvän suvun omaavana orista yritettiin koulia erityisesti kouluradoille sopivaa ratsua, mutta hieman epävarman ja rauhattoman luonteen vuoksi siitä ei mitään tullut. Näin ollen ori vaihtoi useampaankin otteeseen kotia, kunnes se lopulta löysi oman ihmisen, joka ymmärsi tätä ja antoi sille aikaa. Vasta 11 vuotiaana Lautturi alkoi kehittyä ja tästä vuotta myöhemmin se nähtiin voittamassa ensimmäisen starttinsa vaativa B tasolla. Sen jälkeen loppu onkin vain historiaa, sillä viiteen vuoteen ori ahmi ja keräsi kymmeniä, jos ei peräti satoja sijoituksia. Lautturilla käytiin myös muutamaan otteeseen estekilpailuissa pyörähtämässä, mutta niistä ei jäänyt käteen muuta kuin kokemusta. Ori oli rakenteeltaan ehkä tyypillistä suomenhevosoria sirompi, mutta silti se oli oikein tyylikäs ilmestys vaaleanrautiaalla värityksellään ja 151cm säkäkorkeudellaan. Lautturi pääsi astumaan elämänsä aikana vajaata kymmenen tammaa, jättäen jälkeensä kerrassaan hienoja nuorikkoja, joista peräti kuusi on menestyneitä yksilöitä. Lautturin poismeno 18 vuotiaana oli sikäli harmillinen, että ori oli vielä terve ja sillä olisi ollut annettavaa, mutta omistaja halusi talliin uutta verta, eikä halunnut myydä Lautturia enää eteenpäin.

ie. Iltamyöhä syntyi ja eli koko elämänsä paikallisessa ratsastuskoulussa, jossa se toimi yli viidentoista vuoden ajan tuntiratsun virassa. Yhteistyökykyisen ja pomminvarman luonteensa vuoksi tamma sopi tehtäväänsä erinomaisesti, sopien aina aloittelijoista kokeneempiin ratsastajiin. Iltamyöhällä oli kaikille jotain annettavaa, sillä se oli korkeasti koulutettu ja vaati erityisesti vaativalla tasolla toimiessaan selästä paljon työtä. Tammalla kilpailtiin koulu- ja esteratsastuksessa jonkun verran seura- ja aluetasolla, voittaen muutamia sijoituksia molempien lajien parista matkaansa. Ihastuttavan luonteensa puolesta se oli myös oikein sympaattisen näköinen, rakenteeltaan se oli yllättävän raskas, jota korosti oikein pörheä ja tuuhea harja. Väritykseltään Iltamyöhä oli puhtoinen rautias ilman minkäänlaisia merkkejä, omaten säkäkorkeutta noin 156cm. Tuntiratsun töiden ohella tamman oli tarkoitus myös tuoda uutta verta ratsastuskoulun hevosiin, sen saadessa elämänsä aikana neljä jälkeläistä. Kaksi näistä hyvän luonteen omaavista jälkeläisistä jäi emänsä rinnalle ratsastuskouluun, kaksi puolestaan myytiin yksityisille henkilöille, joita on myöhemmin nähty aina kilparadoilla saakka. Vaikka Iltamyöhän tehtävä hevosena oli raskas, pysyi se silti pitkään terveenä, eikä liiemmin huonoja päiviä eläessään nähnyt. Tamma lopetettiin lopulta suolenkiertymän vuoksi 27 vuoden iässä.

e. Kahvitauko oli kuvankaunis suomenhevostamma, joka menestyi niin näyttelykehissä kuin kilparadoilla useiden vuosien ajan. Väritykseltään 158cm korkea tamma oli tummanrautias, sillä oli jokaisessa jalassa valkoiset sukat ja päätä koristi iso läsi. Rakenteellisesti Kahvitauko oli lähestulkoon erinomainen, jonka vuoksi se voitti useita BIS-sijoituksia ja lopulta kantakirjattiin KTK-II palkinnolle, jääden vain yhden pisteen päähän ykkösestä. Yleisratsuna tammalla kilpaltiin koulua helppo A tasolla, esteitä 100cm ja kentässä helppoa, unohtamattakaan noviiseja valjakkoluokkia. Pääsääntöisesti Kahvitauolla kilpailivat omistajaperheen tyttäret, jotka olivat hyvin voitontahtoisia kilpailufriikkejä, jonka vuoksi tammalla kierrettiin jos jonkinmoisessa lähiseudun kilpailussa. Jokaisessa kilpailemassaan lajissa Kahvitauko menestyi erinomaisesti, ollen kuitenkin ehkä parhaimmillaan kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajoissa. Luonteeltaan tamma oli melko vauhdikas, se oli osakseen kuumeneva ja malttamaton, mutta toisaalta se taas kunnioitti omistajiaan. Kahvitaukoa käytettiin jalostukseen kolmen jälkeläisen verran, joista tosin viimeinen varsa menehtyi pian syntymänsä jälkeen. Kaksi Kahvitauon tammavarsoista kuitenkin pääsi näyttämään emänsä tavoin kykyjä kilparadoille ja näin ollen voisikin sanoa tamman periyttäneen jälkikasvulleen potentiaalia lajiin kuin lajiin. Kahvitauko heittäytyi 17 vuotiaana yhtäkkiä syömättömäksi ja meni sen myötä huonoon kuntoon, jolloin se päätettiin lopettaa.

ei. Kahvimaito oli melkoinen kovan onnen lapsi, sillä se ei nuorempana hyvin montaa tervettä päivää nähnyt, eikä sen kanssa yleisestikään ongelmilta vältytty. Luonteeltaan ori oli melko vallaton, se oli hyvin suuri persoona ja pyrki uhottelemaan kaikille tämän käsittelijöille, jonka vuoksi useisiin tapaturmiin jouduttiin. Milloin hevoselta meni jalat, milloin se reväytti lihaksiaan, kierre oli aivan loputon! Nuoruuden ongelmista huolimatta Kahvimaito alkoi vanhetessaan hieman rauhoittumaan, jolloin se saatiin raahattua peräti kilpailuihin asti. Ori oli etevä koulu- ja estehevonen, sillä kisattiin aina vaativa B ja 100cm tasoilla, yleisesti ottaen hyvällä menestyksellä. Kahvimaidon esteura tosin tyssäsi lyhyeen, sillä paljon elämää nähneet jalat eivät kestäneet enää kovaa rasitusta. Rakenteeltaan ori oli lihaksikas ja sopusuhtainen, jota korosti sen rautias väritys, piirtopää ja reilu 161cm korkea säkä. Kilpailuissa loistaessaan Kahvimaito hurmasi monet tammojen omistajat komealla ulkonäöllään, jonka myötä se oli kysytty jalostusori. Ori sai elämänsä aikana liki parikymmentä jälkeläistä, joille se periytti kouluratsun ominaisuuksia, sekä ehkä vähän vauhdikkaampaa luonnetta. Kenellekään ei tullut yllätyksenä, että vajaana parikymppisenä Kahvimaidon jalat alkoivat oireilemaan vain enemmän ja enemmän, jolloin se oli syytä päästää jo vihreimmille niityille ilman kipuja.

ee. Rimppakinttu oli nimensä mukaisesti todella kevytrakenteinen suomenhevostamma, jonka rakenne ei liiemmin hurraa-huutoja aiheuttanut. Vaikkei tamma rakenteellisesti ollutkaan ihmeellinen, tekivät sen tummanrautias väritys ja lukuisat suuret valkoiset merkit siitä suloisen näköisen ilmestyksen. Rimppakinttu syntyi paikalliseen siittolaan, jonne sen oli alunperin tarkoitus jäädä jalostustamman roolia suorittamaan. Mutta, koska tamma ei liiemmin ollut hyvää jalostusmateriaalia, myytiin se perheeseen, jotka kouluttivat siitä itselleen monitoimihevosen. Rimppakintulla pystyi ratsastamaan helppoja koululuokkia, esteitä se hyppäsi noin 70cm korkeudella ja jonkun verran sillä myös ajettiin. Pikkukilpailuissa tammaa nähtiin erityisesti myöhemmällä iällä, muttei se siellä mitään merkittäviä suorituksia missään vaiheessa elämäänsä tehnyt. Luonteeltaan Rimppakinttu oli todella mukava, se oli hyvin ihmisläheinen ja rauhallinen olento, jolla oli suorastaan ihmeellisen hyvä työmoraali. Vaikkei Rimppakintusta jalostukseen ollut, halusi perhe teetättää sillä itselleen yhden varsan, jolloin se sai kuvankauniin tammajälkeläisen. Rimppakinttu periytti tälle väritystään ja suuria merkkejä, muttei suureksi onneksi huonoa rakennettaan. Tamma lopetettiin vanhuuden tuomiin oireisiin sen ollessa 26 vuoden ikäinen, jolloin se asui edelleen samassa perheessä, jonne se nuorikkona myytiin.

Jälkeläiset

s. 12.09.2016, t. Mörkövaaran Onnenapila (i. Velhonkuje) omistaja: Ireth
s. 01.10.2016, o. Mörkövaaran Lettumaakari (i. Takatalvi) omistaja: Tuulia T.
s. 12.12.2016, o. Mörkövaaran Talviyö YLA2 (i. Ikurouta) omistaja: Veera
s. 01.03.2017, t. Mörkövaaran Kahvi&Pulla (i. Rapanhapakko) omistaja: misery

Kisakalenteri - sijoituksia KRJ 42, ERJ 42, KERJ 42, VVJ 43, VSR 5 kpl

01.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
02.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
04.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/40
06.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
07.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
08.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
07.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
09.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 03/40
10.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
14.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
16.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
16.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
18.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 05/40
18.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
19.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
19.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
19.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
21.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/40
24.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/30
24.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 04/40
25.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 01/40
25.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
26.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 05/40
27.08.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/30
28.08.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
01.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
04.09.16, KRJ (kutsu), Helppo B, 02/40
04.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
05.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30
07.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
08.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/40
09.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
09.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
11.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
12.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
12.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
16.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
17.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 04/30
17.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
18.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 03/30
19.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 02/30
20.09.16, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/30

01.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
06.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
09.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/35
12.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
14.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
20.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
20.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/40
21.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/28
22.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/40
22.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
23.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/50
25.08.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/28
30.08.16, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 03/125
01.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/40
01.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/37
01.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/29
02.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
02.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/37
02.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/30
03.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/37
04.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
21.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
22.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
22.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
27.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
27.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
28.07.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
03.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
03.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/27
04.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/27
05.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/27
06.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/27
07.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/27
08.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/27
11.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
12.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
15.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/40
17.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 05/40
17.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
18.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 04/40
19.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 06/40
19.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/40
20.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
20.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/40
21.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 06/40
21.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
22.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 01/50
22.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 03/40
23.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
25.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/40
27.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
27.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
28.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 01/40
28.08.16, ERJ (kutsu), 100cm, 03/30
30.08.16, ERJ (kutsu), 90cm, 02/40
02.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
05.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30
06.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
12.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 05/30
17.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 04/30
20.09.16, ERJ (kutsu), 100cm, 02/30

05.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
07.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/40
09.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/30
12.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/28
13.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/28
13.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
13.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/37
14.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/28
15.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/28
15.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 01/30
17.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
17.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/28
20.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
28.09.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/30
06.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 02/28
08.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/30
09.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 03/38
12.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 05/38
15.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 06/38
22.10.16, KERJ (kutsu), Helppo, 04/37
30.12.16, KERJ CUP (kutsu), Helppo, 06/90
22.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/50
27.07.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/50
04.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/29
05.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
05.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/40
08.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 06/40
08.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/40
09.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 02/40
10.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
11.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/40
13.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/40
14.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
19.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/14
19.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
20.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/14
20.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
21.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/20
21.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/19
22.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/40
23.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 05/40
23.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/19
24.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/19
24.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/20
26.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 04/20
26.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
27.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/40
27.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/19
28.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/40
28.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 02/22
30.08.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 01/19
01.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi yhdistetty, 03/22
05.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 03/40
06.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 05/40
09.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 06/40
15.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
16.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
19.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 01/40
20.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi koulukoe, 04/40
22.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 04/40
25.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 05/40
29.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 02/40
30.09.16, VVJ (kutsu), Noviisi tarkkuuskoe, 01/40
28.02.17, VVJ CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 06/56

28.02.17, VSR CUP (kutsu), Helppo A, 04/129
28.02.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 02/45
31.03.17, VSR CUP (kutsu), Helppo, 07/106
30.04.17, VSR CUP (kutsu), Helppo C, 08/79
30.04.17, VSR CUP (kutsu), Noviisi yhdist, 02/14

Valmennukset ja päiväkirja

25.05.2017
Vaikka alkuun näytti sille, että kesä ei ota tullakseen varmasti ennen kesäkuuta, niin ovatpa muutamat viime päivät olleet mitä parhaimpia! Aurinko on paistanut pilvettömältä taivaalta, hevosten laitumet ovat alkaneet kasvamaan vihreästä ruohosta ja se lämpö - ah, kylläpä niin tallin henkilökunta kuin myös hevoset nauttivat kovan pakkastalven jälkeen. Ihanan kesäfiiliksen siivittämänä otin Letin aamupäivästä tarhastaan ja menin sen kanssa kävellen laitumen reunalle, jossa se sai hetken aikaa syödä tuoretta vihreää. Alkuun Letti oli juuri sen näköinen, että mitäs me tässä seisoskellaan, eikä oikein ymmärtänyt mitä siinä pitäisi tehdä, se vain kirjaimellisesti hönötti paikoillaan ja ihmetteli ympärilleen. Revin ruohoa kädelläni ja tarjosin sitä tammalle, ja silloin sen lamppu syttyi pään päälle! Jo alkoi pienen maistiaisen jälkeen ruohonleikkuri toimia täydellä teholla, Letin ahmiessa hirmuista kyytiä ruohoa naamaansa. Istuin hetkeksi aidalle katsomaan ihanan tammani syödessä vieressäni, samalla miettien tämän päivän ohjelmistoa. Letti pitäisi lähteä liikuttamaan, mutta kummasti minua laiskotti, enkä todellakaan olisi jaksanut lähteä hiki otsalla koulua vääntämään. Näin ollen päädyin suunnata sen kanssa maastoon ajohommiin, vaan olipa melkoinen työ repiä tamma irti herkullisen ruokakattauksen parista. Sain tosiaan kaikin voimin kiskoa Lettiä mukaani, ennen kuin se luovutti ja nöyrtyi tulemaan perässäni tallille varusteiden laittoon. Tein huolelliset harjaukset ja muut puhdistukset, nakkasin ajovehkeet niskaan ja pihassa laitoin kärryt perään. Näin pääsimme hymyssä suin nauttimaan aurinkoista kevätpäivää metsään, Letin tapaan hyvin innokkaana eteenpäin reippaillen.

14.04.2017
Tänään oli illasta Letin huoltopäivä, sillä huomenna koittaa kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu. Kevään tullessa Mörkövaaran tarhat ovat päässeet vähän kehnoon kuntoon, paikoittain tammojen tarhoissa on sellaiset mutavellit, että huh. Näin ollen Letti pääsi pesukarsinaan huolelliseen iltakylpyyn, josta se ei kyllä täysin riemastunut. Tamma koitti useaan otteeseen livistää paikanpäältä, vaan kummasti seiniin kiinnitetyt riimut pitivät Letin paikoillaan hyvistä yrityksistä huolimatta. Kun se ei karkuun päässyt, tyytyi se pomppimaan paikallaan, joka kuitenkin hieman hankaloitti esimerkiksi jalkojen pesemistä. Onneksi tallityttöjen kanssa saimme kuin saimmekin Letin hyvin pestyä korvanpäistä viimeiseen häntäkarvaan asti, ja täytyy sanoa, että kummasti tämä hiekkainen, mutainen ja pölyinen tamma muuttui silmissä pesun myötä. Kuivasimme pesupaikalla Letin mahdollisimman hyvin, kunnes suuntasimme pihalle ilta-aurinkoon selvittelemään sen harjan ja hännän, ja edes jotenkuten harjaamaan koko hevosen. Häntä oli pysynyt yllättävänkin selvänä, mutta voi kiesus tamman harja... Letti kun ei muutenkaan ole mikään suurin fani sen suhteen, että sen harjaa nypitään, niin jepsjuu... No, sanotaanko että oli melkoinen työvoitto kun lopulta saimme sen kuntoon. Puunauksen myötä Letti pääsi karsinaansa iltaheinien pariin, jossa se saa pönöttää siihen asti kun aamulla starttaamme tilaisuuteen. Voin vain toivoa, että tamma ei pistä yöllä ranttaliksi karsinassaan tai ainakaan makaa jokaisessa lantakasassa joita yön aikana ennättää kertyä. Ja lisäksi toki toivotaan huomenna samanlaista menestystä koululaatiksesta, mitä viime kuussa kenttälaatiksessa koimme - eli sitä ykköspalkintoa tietenkin tavoitellaan.

05.03.2017
Jippii! Loistavia, ja ehkä vähän jännittäviäkin, uutisia ropisee! Äskettäin valikoidessani laatuarvosteluihin lähteviä hevosia rupesin pohtimaan Letin tilannetta, joka näyttää aika hyvältä. Kilpakalenterissa komeilee yli sata sijoitusta ja kahden jälkeläisenkin tiimoilla asia näyttää samalta, ja sitähän me olemme tässä jo odotelleetkin. Näin ollen tulen ilmoittamaan Letin mukaan maaliskuun kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuuteen ja sen myötä huhtikuussa olisi tarkoitus päästä pyörähtämään koulu-, este- ja valjakkolaatiksissakin. Näin ne hommat vain etenee! Muutoin Letti on ollut talven melko kevyellä käytöllä, joka on näkynyt negatiivisesti alati kasvavana vatsana. Viime kuun valmennuksista saatiin vähän takapuolelle potkaisua ja motivaatiota, jonka myötä olemme aloittaneet Letin kanssa reippaan kuntokuurin. Tarkoitus olisi nyt viitenä päivänä viikossa ennättää treenailemaan monipuolisesti koulua, esteitä, maastoilua ja ajoja, jotta saadaan ylimääräisiä kiloja pois ja lihasta tilalle. Etenkin nyt, kun laatuarvostelut ovat tähtäimessä, on kova palo päästä oikeisiin hevosten mittoihin, muutenhan meidät nauretaan tuomareiden toimesta pihalle laatiksista. Voi, näen jo sieluni silmin, että astelen talvikarvaisen lihavan Letin kanssa rakennetuomarien eteen... Hah, toivottavasti näin ei tule tapahtumaan. Kyllä me vielä näytämme, että tämän kuun lopussa olemme huippukunnossa ja otamme hyvät rakennepisteet matkaamme! Joten, pitäkäähän meille kovasti peukkuja.

16.02.2017 Kouluvalmennus, valmentajana Dimma
Päivän ratsukkona olivat tänään tvisha ja Letti. Tamma eteni reippaasti alkulämmittelyjen aikana ja tvishakin tuntui olevan innoissaan. Itse olin hurjan väsynyt huonosti nukutun yön jälkeen, mutta olin silti lupautunut tulemaan paikalle. Nyt vain pitäisi herätä. Aloitimme valmennuksen askellajiharjoituksilla ja pohkeenväistöllä. Hevonen suoriutui tehtävistä vaivatta, kunhan tvisha muisti olla sen kanssa maltillinen ja pitää tamma ulko-ohjalla. Jos tvisha lipsui hiemankin ulko-ohjalla pitämisestä, Letti meni aivan veltoksi ja meno näytti siltä, ettei hevosta hevosta innostaisi pätkääkään tehdä mitään tyhmiä harjoituksia. Lisäksi teimme avo- ja sulkutaivutusharjoituksia ja välissä teimme lisää aikaisempia harjoituksia, jotta valmennus ei tuntuisi pelkältä toistolta. Näin Lettikin pysyi paremmin hereillä. Valmennus oli oikein onnistunut ja tätä ratsukkoa on ilo tulla valmentamaan joskus uudestaankin!

12.02.2017 Estevalmennus, valmentajana Dimma
Ensimmäistä kertaa nähdessäni Letin, tuntui, ettei tästä tulisi yhtään mitään. Tamma oli hyvinkin yli-innokas ja tuntui ettei se kuunnellut pätkääkään. Tvishan tuli olla erittäin tiukka hevosen kanssa ja pitkäpinnaisesti työstää sitä. Kuitenkin olin kuullut Letin omaavan hyvän työskentelymotivaation ja sen olevan miellyttämisenhaluinen, joten toivoa ehkä oli. Valmennuksen edetessä Letistä onneksi kuoriutui taitava, tarkka ja kuuliainen hyppääjä. Tamma ei hätkähtänyt erikoisesteitä eikä haastavia osuuksia radalla. Tuntui, että hevonen hyppäisi ratsastajansa kanssa vaikka kaivoon, jos tekisi tarpeeksi töitä sen eteen. Letiltä löytyi vauhtia vaikka mihin tilanteisiin, mutta tvisha sai pidettyä sen kurissa. Hevonen hyppäsi puhtaasti ja kielsikin vain muutamaan kertaan. Tosin silloinkin se taisi olla hieman epävarman ratsastajan takia. Eikä ihme, kyllä minuakin olisi hieman jännittänyt muutamissa tilanteissa.

22.10.2016
Syksyn kuluessa kiireet Letin kanssa ovat vain lisääntyneet, kilpailuissa on juostu pää viidentenä jalkana ja siinä ohessa muutamia varsoja pyöräytetty maailmaan. Kilpailut alkavat tamman osalta olemaan jo kasassa, sillä jokaisesta kilpailemastamme lajista on jo laatiksiin vaaditut sijoitukset kasassa, jes! Letin kanssa on ollut kyllä uskomattoman hienoa kilpailla, sillä kun sen saa hyvin avuille, on oikeasti vain taivas rajana. Se toimii niin äärettömän hyvin, kuin ajatuksen voimalla konsanaan, joka on ehkä paras tunne ikinä ja sitähän sitä osittain aina tavoitellaan. Näin ollen on ehkä harmittavaa päättää kilpaura, tosin toki me vielä jatkamme kuukausittaisissa cupeissa käymistä, joten ihan ei tyhjän päälle vielä mennä. Mutta, sitten niihin parhaiden uutisten pariin eli vauvauutisiin! Letti varsoi syyskuun puolessa välissä ensimmäisen jälkeläisensä, ihanan tummanrautiaan tammavarsan Mörkövaaran Onnenapilan. Onnenapilalla on aivan samanlainen piirto päässä mikä Letillä on, joten hyvin kyllä tunnistaa kenen tyttö on kyseessä. Kyseistä nuorikkoa en sukunsa vuoksi raaskinut myydä, joten tälläkin hetkellä se puksuttaa emänsä rinnalla pihalla menemään. Toinen varsa näki puolestaan päivänvalon tämän kuun alussa, kun Letti pyöräytti komean orivarsan, joka sai nimekseen Mörkövaaran Lettumaakari. Tuo tummanrautias ihanaisuus luovutettiin pari päivää sitten uuteen kotiin, kun Tuulia tuli sen hakemaan Tuulenpesään. Toivotaan tälle parivaljakolle oikein menestyksekästä tulevaisuutta yhdessä! Näin on Letti saanut muutamat hienot jälkikasvut maailmaan, joille toivomme kovasti hyvää kilpamenestystä emänsä tavoin. Tamman kanssa olisi tarkoitus suunnata laatuarvosteluihin heti ensi vuoden puolella, joten näyttöjä sillä saralla kaivataan.

14.08.2016
Letti on kotiutunut loistavasta Mörkövaaraan ja täytyy sanoa, että on se kyllä melko valloittava persoona. Letin kanssa harvemmin tulee erimielisyyksiä, sillä se osaa käyttäytyä, mutta on se välillä melkoinen pelle, joka elelee vähän omissa maailmoissaan. Virkeä tamma oli kuitenkin helppo koulutettava, se oppi todella nopeasti, kunhan vain malttoi keskittyä asiaan ja ratsastaja antoi selvät avut. Heti ratsukoulutuksen ollessa paketissa suuntasimme kilparadoille, jossa on lähtenyt yllättävänkin hyvin sujumaan ja menestystäkin on jo kerätty. Jokaisen neljän lajin parista sijoituksia on kivasti kotiinpäin rapissut, parhaimmillaan Letti on ollut esteillä, josta olemme saaneet jo 17 sijoitusta matkaan. Lupaavasti meillä on siten lähtenyt sujumaan, joten ei voi ollenkaan valittaa tai harmitella tätä ostosta tiimiimme. Pieniä terveysongelmia meillä on nyt elokuun alussa tosin havaittu, heinä ei aina maistu, joten eläinlääkäriä olemme joutuneet kutsumaan paikalle pariin otteeseen. Ensin ajattelin vian löytyvän hampaista, mutta terveethän ne olivat, niin kuin pitikin. Ongelma on todennäköisesti siis Letin vatsassa, ruoka ei sula riittävän hyvin tai tasaisesti, joka aiheuttaa vatsakipua. Toivotaan, että tämä on nopea ohimenevä vaihe ja että saamme tämän mystisen ärsytyksen lääkkeillä ja hyvällä hoidolla kuriin. Nimittäin hyvän kilpamenestyksen myötä olen alkanut haaveilemaan Letille jo ensimmäistä jälkeläistä, jolle on orikin jo valittuna, joten terveenä on pysyttävä! Heti seuraavasta tamman kiimasta se olisi tarkoitus astuttaa komealla rautiaalla orilla Velhonkujeella, joka on upea ilmestys Letin tavoin.

01.07.2016
Viime kuussa aloin pohtimaan, että tuontisukuiset suomenhevostammat alkavat yksi kerrallaan poistua jalostuskäytössä, jonka vuoksi tarvitsin kipeästi uutta verta talliin. Näin ollen lähdin tutkiskelemaan Suomen tarjotaa tuontisuokeista ja niinhän sieltä valikoimasta löytyi yksi jos toinenkin ihana karvakaveri, joille tarjosin kotia. Yksi näistä oli parin vuoden ikään ennättänyt Lettukesti, joka kiinnitti aluksi huomioni ehkä vähän pöhköllä nimellään. Kun aloin enemmän tutkimaan tamman tietoja ja taustoja, paljastui siitä lopulta melkoinen helmi, jonka halusin ehdottomasti viedä mukanani Mörkövaaraan. Suureksi onnekseni tarjous Lettukestistä hyväksyttiin ja näin ollen tänään saimme tamman lopulta talliin, kun se matkasi puolen Suomen halki. Letiksi kutsumanimeltään nimetty tamma on kuvankaunis yksilö, väritykseltään se on vaaleanpunarautias, jonka päätä koristaa kaunis piirto. Luonteeltaan tamma on toistaiseksi osoittaunut melko virkeäksi yksilöksi, joka ei jätä kyllä ketään kylmäksi. On se käytännössä kiltti hevonen, joka ymmärtää kunnioittaa ihmisiä, mutta silti sillä on se kuuluisa pilke siellä silmäkulmassa, niin kuin kuuluukin. Letti tulee yleispainotteisesta suvusta, jonka myötä mekin suuntaamme Letin kanssa tulevaisuudessa koulu-, este- ja kenttäradoille, puhumattakaan valjakkoajokilpailuista. Nyt vain lähdemme ratsu- ja ajokoulutuksen pariin, joista Letti on tosin saanut jo kasvattajansa luona pientä oppia, joten aivan nollasta meidän ei onneksemme tarvitse aloittaa. Toivotaan, että saamme Letistä hyvän ratsun kilpakentille, mutta myös hyvän jalostushevosen tulevaisuudessa, joka tekee meille ihania pieniä mörkövaaralaisia.

Tämä on virtuaalitalli   |   Tämä on virtuaalihevonen   |   Ulkoasu © turjake 2017   |   Tausta © Wade Brooks (CC BY-NC 2.0)